Ik hoop dat iedereen beseft dat dit overeen komt met de ideeën van the great reset. klaus schwab heeft dat hele idee uit oude boeken en films, dit boek, maar ook o.a. uit Mein Kampf. Daarom lijkt het ook zo op elkaar. schab is een rothschild inteelt psychopaat.
Jullie? 🙃 het was toch weer een college van de heer Verbruggen, die altijd - wijdlopig en breedsprakig wat zinnigs te melden heeft, daar niet van, maar hij overheerst wel alle gesprekken. Ik zou zo graag zien dat Van Baardewijk eens wat meer ruimte krijgt. Het is wel de stille van de twee, maar ALS hij wat zegt, is het to the point. Verder: de duiding is spijker op z'n kop en steeds meer op de huidige situatie waarin wij leven, van toepassing. So weit kommt's noch? We zijn daar al. En we gaan met open ogen mee.
Ik heb pas geleden het boek 2044 gekocht en naar aanleiding daarvan ben ik toch maar eerst 1984 gaan lezen. Vandaar dat deze uitzending me zo aantrok. Ik roep al 2 jaar dat ik ooit een boek heb gelezen wat in deze tijd zo toepasselijk is alleen wist ik de titel niet meer. Dankzij jullie staat a brave New world weer op mijn verlanglijstje. Dank daarvoor.
ik dacht eerst : wat saai, ze gaan zichzelf interviewen, maar jullie waren groots. De beklemmendheid van "1984" was voelbaar in de uitzending. Veel dank voor de aandacht voor taal in deze aflevering.
ik vond het gesprek heel interessant. Dank jullie wel. Op mijn middelbare schooltijd eind jaren 80 was '1984' een verplicht boek voor de engelse literatuur lijst. Ik kan me herinneren dat ik het toen (vlak na het einde van de koude oorlog) dystopisch vond. Ik dacht toen : Orwell heeft zich de toekomst wel heel erg duister voorgesteld. Dat er anno 2022 zoveel parallellen zijn zou me toen enorm hebben verbaasd. Een ander dystopisch boek (of stripboek) : 'de wereld van Edena' van Moebius las ik vlak voor de Corona uitbraak. En de mensen liepen daar allemaal in gasmaskers rond en men was geschokt als iemand met een naakt gezicht over straat ging. Ik dacht toen ook : 'science fiction is leuk, maar dit is wel heel erg ver gezocht'. En een paar maanden later liepen we hier allemaal met een masker op.
@@GeertKok Inderdaad! Er werd dikwijls gezegd dat Orwell een visionair was. Maar dat was niet zo! Hij behoorde eerder tot een elitaire klasse en wist op een of andere manier welk plan de superelitaire klasse had met het gepeupel ... En dit plan is nu wel héél duidelijk naar een climax aan 't gaan ...
@@marcsetmais7598 Vooral omdat men in de periode waarin corona "actief" was veel te veel meeging in het mainstream verhaal! M.a.w. corona werd teveel serieus genomen! Vooral Ad Verbrugge stelde mij daarin ontzettend teleur! Het leek soms touwtje trek waarbij Ad altijd aan de verkeerde kant trok! Ik herinner me nog het videogesprek met Sam Brokken die toen al in India zat en die gelukkig geen blad meer voor de mond hield maar voor de waarheid uitkwam! Ook zelfs toen nog zat Ad aan de verkeerde kant te trekken! En daarbij moet je dan nog bedenken dat Sam Brokken absoluut geen complotdenker was, vooral niet in het begin. Later scheen hij wel beter op de hoogte te zijn dat er daadwerkelijk verkeerde plannen werden uitgerold. Ik heb dit toen ook in verschillende comments geuit en was zeker niet de enige met deze opinie. Ook Marlies ging helemaal op in dat coronagedoe. Later echter was ik blij te merken dat ze toch op de hoogte geraakt was over de verschrikkelijke gevolgen van de injecties. Misschien ging ik er teveel van uit dat "De Nieuwe Wereld" een alternatief kanaal was! Sommigen (ik ook) begonnen al schertsend te zeggen dat de "De Nieuwe Wereld" zichzelf beter "De Nieuwe Wereldorde" zou noemen ....
Allereerst bedankt voor de reactie. Ik snap wat je zegt vanuit jouw perspectief maar ik ben het niet met je eens. Ik vind juist dat De Nieuwe Wereld het heel goed heeft gedaan ten aanzien van Corona. Afgewogen, objectief en onderbouwd. Ze hebben juist veel serieuze stemmen aan het woord gelaten die een tegengeluid lieten horen, stemmen die in de reguliere media niet aan bod komen. Hun aanpak was volgens mij ook effectief, in die zin dat ze een breder publiek met een geïnformeerd tegengeluid in aanraking hebben gebracht. Ik heb ook wel waardering voor andere alternatieve kanalen, maar die schoten zichzelf soms in de voet door in een bubbel van niet altijd even serieuze geluiden te gaan zitten. Dat maakte ze kwetsbaar en makkelijk weg te zetten als ‘gekkies’. Zo bereikten ze ook geen breder gebied. Op zich is het trouwens prima dat de alternatieve media pluriform is.
@@marcsetmais7598 Ook bedankt voor je reactie! Nog een bedenking. Geen twee personen hebben hetzelfde perspectief! Ons perspectief en onze opinies worden geheel gevormd door het soort en door de hoeveelheid informatie die we tot ons hebben genomen. Zelf ben ik geen briljant intellect maar heb me wel zo 'n 18-tal jaren verdiept in de schaduwregeringen en alles wat daar rond hangt! Daardoor kreeg ik in grote lijnen te zien hoe een elitaire klasse min of meer achter de schermen grootse (geen goedaardige) plannen uitrolt! En vanuit die kennis geef ik dan soms kritiek zoals bv over Ad Verbrugge! Is die dan terecht of niet?? Weet ik niet want ik ken zijn kennis daaromtrent niet ... Dat is allemaal heel relatief! Als jij spreekt over "niet altijd even serieuze geluiden" weet ik niet waarover je het hebt, maar het is niet zo dat als iets bij iemand misschien heel vreemd overkomt, het daarom niet waar is! Er gebeuren inderdaad zeer vreemde dingen in de elitaire kringen! Als daar op sommige alternatieve of andere kanalen over wordt gesproken gaan sommigen die daar geen kennis over hebben, reageren vanuit onwetenheid! Maar ik zie het daarom niet zo dat die zich daarom in de voet hebben geschoten! En je bent ook niet gek omdat iemand je "gekkie" noemt en je hebt daarom geen gelijk omdat de meerderheid je gelijk geeft! En natuurlijk worden er over alle onderwerpen ook wel "niet serieuze geluiden" geproduceerd ... Ondanks dit alles is het toch interessant het debat aan te gaan ...
Vrijheid van denken is niet hetzelfde als vrijheid van meningsuiting. Er zitten een aantal restricties op zoals belediging & racisme & discriminatie en haatspreken.
Mijn eerste literaire roman was Siddharta van Herman Hesse, eveneens een zeer intrigerend werk. En voor Jelle: Novalis zou een aardig onderwerp kunnen zijn. Dit jaar is het 250 jaar geleden dat hij geboren werd (2 mei 1772) Die poesie des Unendlichen, Dichtungen und Texte des universalgeistes der Frühromantik
Interessant voor diegene die fan zijn van dystopische verhalen is het meer recentelijke fenomeen solarpunk (soms ook wel hopepunk). Concept waarin het goede van de mens op futuristische wijze wordt getoond en waarin groene en circulaire concepten de spotlight krijgen.
Op de Duitse radio verscheen enkele jaren terug een discussie over de vraag welk boek beter was: 1984 of Brave new world. Brave new world heeft het pleit gewonnen. Toch speelt 1984 in de laatste paar decennia een veel grotere rol als het gaat om het duiden van onze samenleving.
Zeker. Definities en grenzen worden vervaagd, dat geeft macht. Want het maakt dat men eerder accepteert. Maar waar de gender discussie me nog meer aan doet denken is het kapot maken van het traditionele gezin. Omdat Big Brother eigenlijk het enige gezinslid is dat je lief dient te hebben. Verraden van gezinsleden of de leraar is niet alleen normaal maar zelfs een heldendaad. Is in de Chinese revolutie ook gebeurd. Het autonome gezin met eigen kracht om vermogen en macht te vergaren is een bedreiging voor een totalitaire staat. Zelf moest ik denken aan de manier waarop "recessie" plots een nieuwe betekenis kreeg onder de Biden regering, om gezichtsverlies te beperken. En aan de chocolade rantsoenen die worden verlaagd in het boek. De pers schrijft dan dat ze verhoogd worden. En men gelooft het door het goudvissen geheugen dat je krijgt als je elke dag als een kip zonder kop het NOS journaal op zet.
Er zijn ook twee uitstekende graphic novels recent verschenen. Die vatten dingen samen die wel in het boek begrijpelijk zijn, maar lastiger als je enkel de film ziet. In het Nederlands door Concertobooks. Die andere is Engelstalig. Die Engelstalige is uitmuntend. NL versie nog niet gekocht.
Tot pakweg 20 jaar geleden leek het mij ook meer accuraat voor onze westerse samenleving dan 1984. Maar inmiddels zie ik 1984 steeds actueler worden. En als ik dan zou moeten kiezen: doe dan toch maar BNW.
Check "We" uit 1924 van de Russische schrijver Yevgeny Zamyatin. Het plot doet wel erg aan 1984 denken. Orwell reviewde het boek in Tribune Magazine 1946; 1984 werd uiteindelijk gepubliceerd in 1949.
Ik meen dat er een soort nawoord of appendix aan het eind van het boek zit waarin het Newspeak taalsysteem wordt besproken in retrospect. Dit is geschreven vanuit het perspectief dat het totalitaire systeem uit het boek inmiddels tot het verleden behoort. Toch nog wat hoop.
Over het elkaar in de gaten houden aan de top: The Death of Stalin. Ik moest de titel opzoeken en zag toen dat het een komedie is. Zo kwam het totaal niet op mij over, vooral beklemmend. Juist het absurdisme maakt angstig: mensen gingen daar dus in mee. En idd in hoeverre speelt het nu, normaal vinden wat niet normaal is, tegelijkertijd: niet af mogen wijken.
als je op je vijftiende begint als krullenveger en je bent op je vijvendertigste doorgroeit tot timmerman in zoiets simpels als timmerman in de renovatie voer jij je werkzaamheden op hetzelfde nivo uit als iemand die univrsitair opgeleid is.Als je al eens een operatie gezien hebt verbaas ik mijzelf vaak dat een goede loodgieter voorzichtiger en secuurder met zijn werk omgaat.En daarbij komt ook nog eens dat die boren en beitelen in botten veel geleerd hebben van vakmensen die minder lang op school hebben gezeten maar wel jaren langer al met hun vak bezig zijn.
Als iemand wiens huizenblok net gerenoveerd is hoop ik toch heel hard dat als ik ooit geopereerd moet worden, de chirurg op hoger niveau werkt dan de schilders, loodgieters, metselaars etc etc die bij ons bezig zijn geweest. Begint er trouwens iemand nog op zijn 15e als krullenveger? Aangezien wettelijk je tot je 16e full time naar school moet.
Geweldig gesprek! Steengoed die tijdstempels in de beschrijving en een suggestie voor het cijfer 101: indien een schrijver wil suggereren dat zijn onderwerp een samenvatting van alle kennis over het onderwerp is wordt dit toch doorgaans benoemd (in het engels dan) the 101 of……. ?
Daarom moet het onderwijs zo worden ingericht dat geometrie(wiskunde) als categorisch imperatief (orientatiesysteem) onderliggend aan taalontwikkeling. Dus kunnen denken los van symantische taal. Bv in onze maatschappij is in het woord rationeel ontdaan van zijn betekenis waarbij ratio verhouding betekenen.
Het boek 1984 is langzaam aan aan het uitkomen , vrijheidsbeperking, gedachtenpolitie, censuur, taalverarming, verboden woorden, propaganda en geschiedvervalsing, zijn tegenwoordig heel normaal aan het worden. Politiepersoon om maar een voorbeeld te noemen. Of man en vrouw.
Wat Orwell beschrijft over massagedrag is hoogstwaarschijnlijk niet een nieuw en uitsluitend hedendaags verschijnsel. Het zal in het menselijk DNA zitten en dus een evolutionair voordelige functie hebben. Het lijkt me interessant om een gesprek hierover te organiseren met een evolutiebioloog. Misschien dat duidelijk wordt dat er ook een positief aspect aan zit, waardoor het doorgegeven wordt aan volgende generaties. Of dat het "misfiring" oftewel het doel voorbijschieten van een in aanleg positieve eigenschap is.
De staat waardeert laterale positieve gevoelens tussen onderdanen niet. Je moet alleen vertikale loyaliteit naar de staat hebben. Vandaar ook dat ze dingen als liefdadigheid overnemen, werkeloosheidsverzekeringen en pensioenen. Geld ook. Je moet totaal hulpeloos zijn zonder band met het collectief/de staat. De liefde voor Julia kan de staat al niet heɓbem.
"Bitcoin fixes this" Ik doel op het beschermen van geschiedenis via het publiceren op de PoW bitcoin blockchain van hashes van digitale documenten. Dit kan ook efficient gebeuren voor grote hoeveelheden van documenten met behulp van hashbomen en de topknopen ervan.
John Campbell heeft ook een waarschuwing gekregen van You Tube, dit is een ervaren man in de gezondheidszorg en had een wat kitische vraag over vaccinatie, mocht niet van RU-vid dus nog 1 x en hij wordt voor een week verwijderd.
Wat je ook ziet is dat woorden anders gedefinieerd worden, wat een aanval is op verschillende generaties. Wanneer ik bij vrede een bepaald beeld heb, maar nieuwe generaties een ander beeld, spreek je wel dezelfde woorden, maar ben je toch vervreemd van elkaar. 1984 Is, ik ben daar zelf steeds meer van overtuigd, het afnemen van de collectieve en individuele identiteit. Dat gebeurt in het boek en het gebeurt nu. Het was koningin Maxima die zei, De Nederlander, ik ben hem niet tegengekomen. Stel dat ze gelijk heeft, dan is dat een grote reden tot zorg. Als ik zeg, ik ben Nederlander en zij zegt, wat is dat, wat kan ik dan nog antwoorden? Nu is het, ik ben een man, Oh vertel, wat is dat?
Leuk trio eigenlijk. Ik kom van CW maar zie nu het liefs jullie. Erg informatief. Ik begrijp dat het niet kan of moeilijk is. Maar jullie nodigen de msm uit ( Jort etc..) maar Van Wolferen of Van der Pijl wordt niet gedaan. Dat zou het wel echt compleet maken. Maar goed. Erg goed bezig
@@ouwebrood497 Ja maar, altijd die maar. Omdat ze iedereen podium geven komen er ook echt taboes op tafel, die niemand durft. Zoals kindermisbruik. De andere kant is dan weer dat je ook ufos opgediend krijgt en dat hoeft van mij dan weer niet. Maar eer wie eer toekomt ze waren de eerste met een groot bereik en toffe sprekers gehad
In de film Deutschland im Herbst (Fassbinder) verzucht een progressieve oudere vrouw 'Wat we eigenlijk nodig hebben is een sterke leider'; haar wens zal volbracht worden
42:42 Het probleem van de aanname dat MBO, HBO en universiteit voor een stapeling van intelligentie staat, is dat de orde heel anders ligt. De eerste twee zijn vooral praktisch gericht (om een beroep uit te kunnen oefenen)/ alsof daar geen intelligentie voor gevraagd wordt: veel meest succesvolle zakenmensen hadden niet meer dan de basisschool gevolgd: Faraday de uitvinder van het opwekken van elektriciteit, was geen academisch gevormde wetenschapper - terwijl de universiteit puur om theorie blijft gaan. Waardoor men geen idee meer heeft van wat productief is. Het creërt een inerte samenleving. Bovendien is het niet zo dat 4 jaar scholing voor de hele leercapaciteit van de rest van je leven staat. Volstrekte titel vervuiling. Waar nu tegenover staat dat mensen die met hun handen werken en in de minderheid zijn geraakt, in feite qua inkomen denken voor de nieuwe elite te zullen staan.
Minister van Waarheid Ollongren wilde graag "desinformatie bestrijden" door websites te verbieden. De Europese Unie geeft al jaren lang subsidie aan journalisten die positief berichtgeven over de EU. Alles wat afwijkt van het officiele, dominante narratief in de mainstream is een "complottheorie" voor "wappies". Kritiek op de overheid en diens functioneren, of op het gebrek aan transparante en integere verkiezingen, is een "bedreiging van de democratie". Boze moeders die geen Critical Race Theory in Amerikaanse scholen onderwezen willen hebben zijn "terroristen".
Als taalliefhebber valt het me vaak op dat intellectuele sprekers de stemloze medeklinkers als stemhebbend neigen uit te spreken. 'sfeer' wordt dan 'zweer' en zo... Waarom zouden ze dat doen? Klinkt het netter omdat het meer moeite kost om uit te spreken? Zo van: ik ben niet lui maar belezen? Of omdat die stemhebbende medeklinkers minder Amshterdamsh klinken? Het komt op mij 'wreemd' over.
Toch knap dat ze ons decennia lang hebben doen geloven, en ons ernaar hebben laten leven (en betalen) dat ieder leven er onvoorwaardelijk toe doet. En nu dweept o.a. onze minister-president met een Harari die meent dat een mens nut moet hebben. Dit gaat grote gevolgen hebben voor ons mensbeeld en voor de inrichting van de samenleving (niet-productieve mensen verliezen hun bestaansrecht.) Geen wereld waar ik in wil leven.
Kleine aanvulling; een 'prole' waar in het gesprek meerdere malen over gerept wordt (meervoud dus 'proles') is een afgeleide van 'proletariat', ofwel in het Nederlands het proletariaat, waarmee de arbeidersklasse bedoeld wordt.
Het ironische aan '1984' is ook dat de partijnaam (IngSoc) zich dus in hun naam beroept op socialistische principes (met daarbij de kanttekening dat idealen totaal niet meer relevant zijn, omdat alles draait om de machtspositie van de partij), maar dat Winston elke keer benadrukt dat de 'Proles' de macht zullen grijpen als ze beseffen met hoeveel ze zijn. Wat hem dan weer een soort Marxist maakt
trouwns, wisten jullie dat, toen de WTC torens in New York van de aardbodem geblazen werden en de mindset van de massa op 'oorlog' werd gezet, heel nederland op de bank naar het eerste Big Brother-huis zat te kijken.....de omkering van de taal
Stel. Ik wil testen of ik [niet] gebrainwasht wordt door mijn omgeving, overheid en media? Hoe test jij je omgeving, overheid en media dat je [niet] wordt gebrainwasht?
Lol dat hoef je niet te testen...dat is gegarandeerd een feit. Wat je kunt doen is er van bewust zijn en tegen vechten. Jezelf vrij maken helpt daar erg bij
Ad , inhoudelijk erg boeiend, maar blijft veel ruimte vragen vanuit een soort( 'beterwetenheid'),die soms irritant is !!!! AHMMMM,AHMMMM .........,en mij vanwege de vorm laat afhaken!
hahaha 24:03 .. de nu in tijd is verstandelijk en nep, oftewel ego verstandelijke projectie ook wel fantaseren genaamd , hahaha (::) .. NU Hier is tijdloos Zijn en dat = Mens Zijn
Paranoïde mensen? Er zijn ook mensen die in de grot van Plato leven en niet durven om zichzelf te bevrijden uit dat deprimerende eenzijdige illusie. Ze durven niet zelf na te denken maar herhaal gewoon wat ze opgelegd worden sonder enige zelfbewustzijn dat ze dit doen.
Wat bedoel je hiermee? Misschien heb je heel je leven in een grot gewoond ofzo! Ik bedoel dit niet denigrerend! Maar weet je dan echt niet dat onlangs een overgrote meerderheid van de" wereldbevolking" meerdere malen is ingespoten met een goedje waarvan er ontzettend veel doden en gewonden zijn gevallen en weet je dan niet dat we nu rechtstreeks evolueren naar de cashless society waarbij de gewone man alle controle over zijn centjes kwijt gaat zijn en weet je dan niet dat we in volle evolutie zijn naar een social creditsysteem waarbij je gestraft gaat worden als jij dingen doet die altijd normaal waren maar die zij nu willen verbieden en weet je dan niet dat er overal camera 's hangen en dat er in openbare plaatsen 3000 sensoren per inwoner van Nederland geplaatst zijn enz., enz., enz., enz. .... Daar moet je niet paranoïde voor zijn om dit niet normaal te vinden, toch ??