kavramsal olarak yabancı kaldığım bu konuyu keyifle ve merakla dinledim, Bige Hanımın anlatımı da çok akıcı ve açıklayıcıydi. konuşması çok pürüzsüzdü fikrimce. Ilker Hocama ve Flu Tvye sonsuz teşekkürlerrr
Çok güzeldi....En güzel bienaldi....Tekrarı olabilemez diye düşlüyorum....Batı'nın bence karamsar bakışı dışında, Doğu beni acaip etkiledi... Bu duyguyu yaşadığım, bu duygu yasatıldığı için mutluyum...Teşekkürler ...👏👏👏🙏💙🙋🏻♀️
Ilker hocayi da kanali da cok seviyorum. Babamin kanali gibi like atmadan gecmiyorum. Her daim degerli iceriklerle youtube ‘da bir vaha adeta 🎉🎉 iyi ki varsin Ilker hocam 😻
hafta sonumu tünel, Rum lisesi ve Pera müzesinde geçirdim. İlker Bey'in dediği gibi eserler ilginizi çekmese bile mekanlara bienal sayesinde girmek,deneyimlemek müthiş bişey. mesela kapalı Rum lisesi atmosferi olsun yapısı olsun çok etkileyiciydi . tünelde öyle. zaten Pera müzesine bence hakkıyla 2 3 saat gerek, tekrardan gidilesi. fırsat yaratın ve gidin. hafta sonu hamamlara bakacam artık :)
bu işlerden çok anlayan biri değilim ama önceki bienallere gidenlerden duyduğum bu bienalin öncekilere göre sönük olduğu. özellikle mekanlar bakımından. benim için bienalin en güzel yanı, röportajın da yapıldığı bina olan merkez rum kız lisesi binasına girebilmiş olmam.
Aksaraydan eminönüne 10 tane şair dağıttınız sandım. Hahahahahhhaha 😃 şu basit soruları bende merak ediyorum ama bu kadını görsem soramam mesela ilker hoca bunları sorarak içimizdeki merakı giderdiği için tşk ediyorum kendi adıma.
Merhaba, bu yıl devam etmekte olan bienal, uzun zamandır merakla beklediğim bir sanat etkinliğiydi. Bienalin başlangıç haftasında gitme fırsatı buldum, İstanbul dışından bir ziyaretçiyim, dolayısıyla kısa sürede gezmeye çalıştım ancak öncesinde araştırmama rağmen yeterli bir rehbere ulaşamadım. Özellikle rehberli turların daha rahat gezilebilecek bölgeler yerine Fatih'teki mekânlar için olmasını tercih ederdim. Mekânlara nasıl ulaşılabileceği ile ilgili daha detaylı ve hangi saatlerde ziyaret edilebileceği ile ilgili daha net bilgilere sahip bir rehber yayınlanması ziyaretçiler için çok faydalı olabilirdi. (bienalin instagram sayfasından parçalı bir biçimde yayınlanıyor) Ayrıca eserlerin alt metinleri ile ilgili de daha fazla bilginin olduğu bir rehber ve tüm bu bilgilerin bienal başlamadan önce yayınlanması çok faydalı olurdu. (İKSV’nin sayfasında bir miktar bilgi var ama işlerin anlaşılabilmesi için yetersiz buldum) Videoda bahsi geçen heyecan öfke gibi yoğun duygu durumlarını ne yazık ki çok kısıtlı düzeyde hissedebildim, ses kompozisyonları ile oluşturulmuş olan enstalasyonlar, Carlos Casas’ın “Kiklop” işi ve Tarek Atoui’nin Küçük Mustafa Paşa Hamamı’ndaki yerleştirmesi gibi işler çok ilgi çekici olmakla beraber birçok çalışma bana ancak bir belgesel ve arşiv duygusu verebildi (ki bu çalışmaları üreten ekiplerin bazılarının adında doğrudan arşiv kelimesi geçiyor ancak sorguladıklarım işlerin kendileri). Bu konudaki yetersizlik benden kaynaklanıyor olabilir elbette ancak bu şekilde hisseden tek kişi ben değilim, kendim gibi sanat bölümlerinde okumuş ve bu anlamda lisansüstü düzeyde eğitimine devam eden başka kişilerin de benzer yorumlarına şahit oldum. Bu tür konularda ne yazık ki bizden daha deneyimli olan Prof. Doçent ve benzeri akademik çevrelerde yorum yapmaktan kaçınıldığı izlenimine kapıldım. Tüm dünyadaki bienallerin dünya sanatındaki etkileri zaten çok önemli iken şu anda yapılan bienallerin nasıl konumlandırılacağı, güncel sanattaki etkileri ve hangi motivasyonlarla gerçekleştirildikleri bence üzerine çokça konuşulması gereken bir konu iken bir çeşit tabulaşma olduğunu düşünüyorum. Örneğin “dünyanın en prestijli sanat organizasyonu” olarak nitelenen Dokümenta için bile ciddi eleştiriler yapılabiliyor. Eleştirilerimin ofansif anlaşılmasını kesinlikle istemem, gayem tamamen daha iyi anlamak ve kıymetli bulduğum bu tür etkinliklerin daha da başarılı bir biçimde sürdürülmesi ve böylece gelecek yıllardaki bienalleri keyifle ziyaret etmeye devam edebilmek. Tabi bir yandansa bienallerin toplumsal açıdan olumlu etkilerinin de artabilmesi. Bu konuda meraklı kişiler için bu anlamda önerebileceğiniz, sorular sorabileceğimiz, kaynaklık edebilecek bir yayın, katılabileceğimiz bir program mevcut mu? Bu video için Flu TV'ye ve yıllardır bienal direktörlüğünü yaptığı için Bige Örer’e teşekkür ederim.
Genel bölüme yazmayıp sizin yorumunuz üzerine yorum yapacağım için alınmayın. Ben, ciddi bir sanat eğitimi almadım, teknik işlerle uğraşırım daha çok ve sizde biraz sabırsızlık gördüm. Sanki binlerce yıldır yapılmamış olanı kendi kısıtlı omrunuzde bile değil, "hemen, bir an önce, artık yapılmalı" düşüncesiyle ister, bekler gibisiniz. Rahat olun, bu yılki bienalin de zaten ana teması buymuş; sonuç odaklı değil, yapım sürecini gözler (hatta kulaklar ve dil) önüne sermek. Kısacası, ne hayat genel anlamda o kadar da ciddiye alinacak bir şey ne de sizinki veya benimki. Bize kesilen rollerimizi oynarız, bazı tatlar, heyecanlarla karşılaşırız, belki geleceğe yayılacak bazi izler bırakırız ve sonunda da biz sahneyi terk ederken başkaları sahneye çıkar. "Kubbede kalacak hoş bir sad'a" olabilirsek ne âlâ, gerisi boş.
@@gundogankazanc9241 Cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınız da kısmen katıldığım yönler var. Fazla ciddiye alıyor olabilirim, söylediğiniz gibi sabırsız da davranıyor olabilirim ancak sadece ziyaretçi olarak değil konuyu özel olarak araştırmaya çalışıyorum. Hatta yeterli olabilirsem bu konuda makale yazmak niyetindeyim. Dolayısıyla konu ile ilgili daha fazla bilgi alabileceğim ve soru sorabileceğim bir yol bulmaktan çok mutlu olurum. İfade ettiğim gibi ofansif bir yaklaşım sergilemek ya da kendim de dahil kimseye bir yük yüklemek amacında değilim, daha iyi anlamak ve yorumlayabilmek için tabulaştırmaktan kaçınmanın ve soru sormanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Fırsat bulmuşken bunu yapmak istedim 😊Eleştirilere ve alternatif önerilere de açığım tabi ki.
@@aslkaya8894 Ben size göre şanslı sayılırım çünkü ölçülebilir büyüklüklerle uğraşıyorum. Sizin dalınız ise, atıyorum bin kişiyle konuşsanız bin ayrı cevap alacağınız bir ortam. Kimse sanatın tek bir tanımı olduğunu söyleyemez, neredeyse tamamen bireyin (sanatçının) öznel bakış açısı temelli (bence). İşte tam bu noktada bazı dinozor veya bunu tekeline almaya kalkan "usta, söz sahibi, makam sahibi, etiket sahibi veya finansör" artık nasıl adlandırırsanız, birileri ahkam kesecek ve başka birileri de onlara katılmayacak. Bizde yani bilimde standartlaşma söz konusudur, ortak dilimiz ise matematiktir yani dünyanın neresine giderseniz gidin, herkes pi sayısı için veya herhangi bir teknik malzeme için aynı değeri, aynı adı kullanır. Dolayısıyla bir terslik veya kavga yaşanmaz, tartışma olursa da 'eksik parçaları nasıl tamamlarız, en doğruya nasıl ulaşırız'ın derdine düşülür. Kısacası işiniz zor. Umarım belirttiğiniz karmaşa veya kusurlu organizasyonun eksikleri bir an önce giderilir ve herkes (sokaktaki ve evlerdeki kalabalık) sanata daha sempatiyle bakar. Hepinize kolay gelsin.
@@aslkaya8894 Ben şimdiye kadar takip Ettiğim Bienaller içerisinde en çorak olonı bu seneki diyebilirim. Yazık . Oysa Bienal, sanat için büyük fırsat :(
@@gundogankazanc9241 İlginiz için teşekkürler, bu konular üzerine iletişim kurabilmek bile keyifli☺Daha nice sanat etkinlikleri düzenlenir ve bu konularda daha çok iletişim kanalı oluşabilir umarım.
İlk defa başka bir dünyadan gibi gözükmeyen, bizim merak ettiklerimizi soran bir sunucu. Teşekkür ederim. Sanki bu bienaller biz 'sıradan' insanlar için değilmişçesine bu tarz röportajlarda bana her zaman tuhaf bir yabancılık ve soğukluk hissettiriyorlar. Biz günlük hayatın içinde olan kavramlarla, terimlerle, duygularla aşinayız..ordan yola çıksalar böyle... sanki anlaşılamayacak kadar kompleks ve zekaüstü işler yapıyormuşçasına komplekslere girmek yerine...
@@yusufyldrm3217 Katılmıyorum, o zaman belli bir zümre içinse yalnızca onlara açık olsun ve onların katılımı beklensin. Ki bu zümrenin kimler olduğu nasıl tespit edilebilir? O halde bir ailede sanata yatkınlığı olan bir çocuk, o zümreye giremez.. Bir belediye işçisi, bir bahçıvan ya da memur... Herhangi biri, bu iş bana göre değil mi desin? Çünkü dediğiniz "zümre", muhtemelen belli akademik süreçler geçirmiş, bir yeterliğe ulaşmıştır. Oysa sanat zümre işi olamaz bence, çoğunluk olan avam tabakasının diliyle konuşmuyorsa, bir şey katmıyorsa, kalıcılığı yoktur ve yapılan faaliyetler silinmeye mahkum oluyor. Belli bir grup onu tekeline alamaz diye düşünüyorum...
tasarim bienalini bitircez diyorlardi cok uzucu olur bu dogruysa. tasarim yetmez mimarlik bienali de istiyoruz. ulkenin en katma degerli kurumlarindan birisi iksv ve istanbul bienalimiz. degerini bilelim.
7.kıta bienali için bir hocamız demişti: “gelecek sene de karpuz vb. farklı sebze meyve festivali” bekliyoruz gibisinden bir şeyler söylemişti. Sanırım artık işlevini yitiriyor bir gezi; kültürel gezi ortamına dönüşmeye başladığını ifade etmeye çalışıyordu. Bakalım bu Senekini Fırsat olursa gezelim. Önceki bienallerde bi ara arşiv çalışmaısnyapmıştım. Hatırladığım yersiz yurtsuzluk, kimlik vb. temalar çok yoğundu bir ara. Uygun da aslında bizim toplumumuza küreselleşmenin etkisi ile filan.. bir yandan da kimlik; kimiz Osmanlı mıyız; avrupalı mıyız. Ya da paul gauguin in bir resmine yazdığı gibi; “ nereden geliyor, nereye gidiyoruz? “ un insanın kendisine sorması
Lütfen Uluslararası Çanakkale Bienali'ne de dikkat çekin. İstanbul bienalini uzaktan takip ediyor kutluyorum ancak Çanakkale'de de harika işler yapıyorlar.
Bianelin bir çok mekanını gezdim. Geçmiş Bienaller ile karşılaştırdığım zaman en kurak enb derinliksiz Bienal diyebilirim. Sanırım ülkenin ekonomik krizi ve kültürel erozyonu Bienal'e de yansımış :( Üzüldüm.
Ilk 90 saniye kadinin boynu kirilmaz insallah diyerek izledim. Kadini duz oturtup sunucu tam soluna oturtulmus. Hep saga bakarak konusmak zor olsa gerek konuk icin!
Öncelikle bienal harika teşekkür ederim. FluTV kalitesine döndük. Fetocuların içinde kaybolmaması için H.Şükür yorumumu buraya da bırakmak istedim. Artık Fetocuların ikiyüzlülükle sürekli kullanmak isteyecekleri, diğerlerinin de ömür boyu Fetocu diye yaftalayacakları o bataklığa düştünüz. Şahane kaliteli temiz kalmış bir kanalımız vardı onu nasıl bu bataklığa sürüklediniz şaşkınım. FluTV yi 3 yıldır, büyük keyifle izliyorum. Umarım rating uğruna kalitesini bozmaz.
Dağlara bakarsın, onları hareketsiz sanırsın. Halbuki onlar bulutların hareket ettiği gibi hareket ederler. Bu, her şeyi sağlam yapan Allah’ın işidir. O, yaptığınız her şeyin iç yüzünü bilir.(Neml 27/88) Namazı özenli ve sürekli kılın ve Allah’a karşı yanlış yapmaktan sakının; huzurunda toplanacağınız odur. (En'am 6/72 )
Hiç katılmıyorum, bana göre bienal içinde ağır narsizim barındıran, sanatın kalbindeki insanlara bile yüksekten bakma eğiliminden öteye gidemeyen "kitsch" bir olgudan ibarettir.
Hakan, Seni ve Mustafa'yı üst üste koyup içimizden geçtikten sonra " Bize bakmayın biz böyle Top Beyaz Türk'üz öyle işlerden anlamayız aslında " mesajı verip hedef şaşırtıyorsun. Ama yemezler parlak çocuk...