Тёмный

1950-1960 YILLARI ARASI DERNEKPAZARI YERLEŞKESİ,ESNAFLAR ve TİCARİ HAYAT "Belgeseli" 

Dernekpazarı Vakfı
Подписаться 2,3 тыс.
Просмотров 597
50% 1

1950-1960 YILLARI ARASI DERNEKPAZARI YERLEŞKESİ, ESNAFLAR VE TİCARİ HAYAT
Fahri Düzenli
Dernekpazarlı olup orada doğan, yaşayan, başka yerlere göç edip yerleşenlerle farklı yerlerde doğup, Dernekpazarı'nı büyüklerinin anlatımından tanıyanlar merhaba. Sizlerle beraber olacağımız bu mini Dernekpazarı Belgeselinde zaman şeridi tünelinin 1950-1960 arası kilometrelerinde çocukluğumun Dernekpazarı'nı günümüze taşıyarak nerden nereye ulaştığımıza neleri kaybedip neleri kazandığımıza bir ışık tutayım dedim.
1952 yılında İlkokula başladım. Daha önceki yıllar pazara ( Dernekpazarı na gidecekler “pazara gidiyorum.” Farklı yerlerden gelenler de Kondu ya gittim.) derlerdi. Ben okula başlamadan önce çok aralı gittiğim için önceki yaşam görüntüsü yaşam şablonunu beynime yerleştirememiştim. Okula başladığımızda hemen okulun altında (Şimdiki Berber Ali Yunus Büyük un olduğu yer) rahmetli babamın kırtasiye, hırdavat ve bakkaliye dükkânı vardı. O nedenle tatillerde de dükkânda babamla çalışırdım. O yılların Dernekpazarı nı Hacı Hemit Hanlarından başlayarak, Holo Deresi- Çaykara istikametine doğru tanıtmaya, yaşatmaya çalışacağım.
Sonuç olarak: Dernekpazarı o zamanki canlılığına hasret. Sadece yaz aylarında ve bayramlarda kısa bir süreliğine hareketli günler yaşayabiliyor. Oysa o dönemler cumartesi günü caddede yürümekte sıkıntı yaşar, yer ve ara bulamazdınız. İnsanlar arasında dostluk, hasretlik giderme kaynaşması görülmeye değer bir tabloydu. O günün esnaflarından çoğu aramızdan ebediyen ayrıldı. Hepsine Allah dan rahmet diliyorum. Yaşayanlarda var ancak ilçe dışındadırlar. O günden bugüne devam eden iki kişi var. Babası Kulaksız Dursun Şenocak la birlikte çalışan Kasım (Harun) Şenocak ve Lokantacı Yakup Atalay ın oğlu Terzi Bahadır Atalay. Aynı iş yerinde devam ediyor.
NELER DEĞİŞTİ. O yıllar: Fırın 8 şimdi 3 - Demirci 6 şimdi yok-Kahve çay ocağı Otel 8 şimdi 7 kahve çay ocağı . otel yok. Erme Erol Kumaş Apart açarak bu eksikliği giderdi.
Kasap : Tek dükkan üç kişi işletirdi. Şimdi de tek. Manifaturacı:19. Şimdi iki konfeksiyoncu.-Lokanta :7- Şimdi 3- Marangoz: 3 şimdide 3-Terzi 12 şimdi 1-Sobacı İmalat-3 şimdi hazır 2-Hızar Atölyesi: 2-Şimdide 2-Kalaycı bakırcı-2 - Şimdi yok-Ayakkabı imalat-6 şimdi sadece satıcı -2 Kitapçı-1-Şimdi yok.Saatçı-2 esnaf. Hafta günleri gelen tezgâh saatçısı,3- şimdi 1 Berber-2 şimdi de 2
Çocukluğumun geçtiği 1950-1960 arası yaşamdan hafızamda kalanlar bunlar. O günleri yaşayanların tekrar yaşamasına, gençlerimizin de geçmişi ile yüzleşmesine vesile olan bu paylaşımımda eksiklerim veya hatalı bilgiler olabilir. En sağlıklısını yazabilmek için, ben yaşta ve daha büyüklerimle bilgi paylaşımında bulundum. Farklı bilgisi olanlar benimle irtibata geçerek paylaşırlarsa arşivime aktaracağım bu paylaşıma eklerim.
Son olarak : İlçem Dernekpazarı, çok yönleri ile gurur duyulacak bir ilçe. Şu anda 24 saat Mobese ile güvenlik altına alınsa da geçmişte de dükkanların önüne konan satılık eşyalar akşamları içeri alınmaz. “ Rus Pazarı-Batan Geminin Malları ,Kurkur Aveme “ gibi adlandırılan Mehmet Alkan ın tüm eşyası 24 saat dışarda.
Maliye kayıtlarında vergisini % 100 ödeyen TEK yerleşim yeri Dernekpazarı. Bu ünvanı birkaç yıldır elinde bulunduran ilçemizle de ne kadar gurur duysak azdır.
Emekli Öğretmen: Fahri DÜZENLİ
##dernekpazarı #dernekpazarıbelgeseli #fahridüzenli #kondu #ismailgenç #gencismail61 #trabzon

Опубликовано:

 

28 сен 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 1   
@DernekpazarGazetesiTV
@DernekpazarGazetesiTV 9 месяцев назад
Teşekkürler
Далее
Fatih Altaylı yorumluyor: 15 Temmuz tiyatro mu?
52:21
Просмотров 589 тыс.
Trabzon Dernekpazarı Belgeseli (#Benimmemleketim)
19:45
KAĞNI - SES | Sabahattin Ali  - Toplu Öyküler-1
3:30:09
Dernekpazarı referandum kararını verdi
30:41
Просмотров 11 тыс.