Тёмный

2023-05-26 Frukostsamtal 1.2 - Så undviker vi bedrägeri och maximerar miljökonsultens värde 

Nätverket för end-of-waste
Подписаться 63
Просмотров 88
50% 1

Frukostsamtal 1
Så undviker vi bedrägeri och maximerar miljökonsultens värde
Frukostsamtal om hur miljöriskbedömningar bör upphandlas och vilken roll miljökonsulten bör ha.
Anteckningar, presentationer, källor och mer info: docs.google.co...
Tid 1: Fredag morgon den 12 maj 0800-0840
Inledande miljökonsult: Mårten Osanius, Atrax
Inledande beställare: Ida Sundling, Stockholms Stad
Tid 2: Fredag morgon den 26 maj 0800-0840
Inledande miljökonsult: Gustaf Lilliesköld Sjöö, Svensk Ekologikonsult
Inledande beställare: Klas Gustafsson, Tekniska Verken i Linköping
Gratis.
Plats: Zoom
Organisatör: Nätverket för end-of-waste
Moderator: Carl Zide, Massbalans
Så undviker vi bedrägeri och maximerar miljökonsultens värde
Hur vi maximerar vi värdet av miljökonsultens arbete och hur undviker vi olika typer av missbruk och manipulation av miljöriskbedömningen. En erfaren miljökonsult och beställare inleder varje frukostsamtal och sedan är ordet fritt.
Om beställaren delegerar miljöbedömningen och upphandlingen av miljöprovtagning till entreprenören så finns det risker att miljökonsulten används för att maximera entreprenörens lönsamhet istället för att bedöma miljörisken och maximera återvinningen. Några exempel från de senaste veckorna:
1. Bortforsling av lera från kommunalägt bostadsbolag kostar troligtvis 5 miljoner mer (en tredubbling av kostnaden) än vad det skulle kostat om en noggrann kartering av området skett. Entreprenören har ca 15% provision på alla kostnader och en korrekt bedömning skulle kostat entreprenören 750 000 kr plus kick-back från deponiföretaget.
2. Bortforsling av berg med förhöjd svavelhalt (varierar mellan 300 - 6000 mg/kg) från kommun i södra Stockholm kostar 4 miljoner mer (minst en fördubbling) än vad det borde kostat om man delade in berget i sektioner och identiferade vart sulfidstråken var placerade, och sedan kompletterade med NAGpH-test. Miljöprovtagningen skulle blivit dyrare, bortforslingen skulle troligtvis tagit fem istället för fyra veckor, men det utgör en bråkdel av den besparing man skulle gjort.
3. Bortforsling av jordmassor från landsbygdkommun söder om Stockholm där entreprenören önskar göra orimligt detaljerade provtagningar med syfte att hitta en hotspot och sedan hävda att selektiv schaktning inte är praktiskt möjlig. Kommunen betalar.
Denna typ av exempel är vanligt förekommande och det är inte lätt för en miljökonsult att påverka detta. Man har ett uppdrag att slutföra, man har tystnadsplikt och vad en enskild konsult skulle göra spelar ingen roll. Både stora konsultföretag och mindre resonerar på samma sätt i verkligheten.
- En rimlig åtgärd är att miljöbedömningar och inköp av miljöprovtagningstjänster i första hand ska göras av beställaren eller att beställaren har anlitat ett ombud som godkänner dessa inköp?
- Avropen av tjänsterna kan fortfarande skötas av entreprenören, men den ekonomiska kopplingen mellan utförare som tjänar pengar på fördyringar och tillägg och miljökonsulten bör nog brytas?
- Alla tjänster ska inte ingå i en totalentreprenad?
- Vad kan vi lära oss från goda exempel som exempelvis Stockholms Stad, Region Stockholm eller Trafikverket och vad kan förbättras?
Om du har frågor och förslag kontakta:
Carl Zide, 0707943609, carl.zide@massbalans.com

Опубликовано:

 

2 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Как открыть багажник?
00:36
Просмотров 16 тыс.
I Took An iPhone 16 From A POSTER! 😱📱 #shorts
00:18
Think Fast, Talk Smart: Communication Techniques
58:20
Så övar du upp ditt minne! - Malou Efter tio (TV4)
8:39
Как открыть багажник?
00:36
Просмотров 16 тыс.