Тёмный

Aderenta anormala a placentei, o complicatie de sarcina periculoasa pentru mama si pentru fat 

MedLife
Подписаться 21 тыс.
Просмотров 4,4 тыс.
50% 1

Aderenta anormala a placentei, o complicatie de sarcina periculoasa pentru mama si pentru fat
Femeile care au experimentat nașterea prin cezariană prin prisma propriei alegeri sau a unei indicații medicale, pot rămâne și a doua oară însărcinate, iar sarcina să aibă o evoluție normală. Pentru evitarea riscului de ruptură uterină, care este mic, la următoarea naștere se apelează tot la cezariană. Cea de-a doua sarcină trebuie urmărită și depistată din timp, pentru că în funcție de tipul acesteia și de evoluția sa pot fi necesare anumite intervenții.
Dr. Răzvan-Florin Botică, medic primar obstetrică ginecologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița și Life Memorial Hospital București, spune că este importantă poziția sarcinii deoarece în cazul în care sarcina se prinde pe o cicatrice a uterului, o zonă mai subțire a peretelui prin care a fost scos copilul de la nașterile anterioare, există riscul mare de a se atașa mult prea adânc în mușchiul uterului. Dacă nu este depistată la timp, după ce uterul și fătul cresc se poate constata că placenta lui invadează vezica uterină, de unde pot deriva pericole foarte mari.
În cazul în care sarcina evoluează acest lucru se întâmplă în condiții normale, dar dacă se asociază cu aderența anormală a placentei care pătrunde în țesuturile din jur, acoperind colul, placenta previa presupune un risc de sângerare până la naștere. Aderența anormală a placentei presupune imposibilitatea placentei de a ieși la naștere, fiind prinsă de peretele uterului. Dacă aceste lucruri nu sunt cunoscute, femeia însărcinată se află în pericol.
Dr. Răzvan-Florin Botică recomandă tuturor femeilor care află că sunt însărcinate să meargă cât mai repede la o evaluare de diagnostic a sarcinii, în special cele care au uter cicatriceal. Este necesară excluderea acestei probleme, dar dacă este confirmată, singura soluție pentru prezervarea fertilității și evitarea riscurilor este cea terapeutică în primele 7-8 săptămâni de sarcină. Nu este cazul unui chiuretaj, ci se încearcă oprirea sarcinii din evoluție prin intermediul unui tratament medicamentos sau prin embolizare, care presupune închiderea vaselor care ajung la sarcină. Un chiuretaj poate duce la histerectomie din cauza sângerării abundente.
Intervalul în care se poate afla unde se localizează sarcina este scurt și este același în care se poate interveni pentru a nu apărea o serie de riscuri. Pentru ca femeile să rămână cu uter, trebuie să facă un control la 6-7 săptămâni, pentru depistarea sarcinii în cicatricea post-cezariană și stabilirea următorilor pași. Medicul trebuie să aibă o discuție cu pacienta pentru a stabili dacă păstrează sarcina și își asumă riscurile sau dacă se intervine.
Invazia de placentă se poate extinde și poate pătrunde în orice organ, iar dacă nu este izolată de către mucoasa uterului, cum ar trebui să se întâmple în mod normal, pătrunde și poate ajunge inclusiv în stânga și dreapta zonei în care a fost făcută prima cezariană. Pe la marginile cicatricii fostei cezariene trece artera uterină, iar dacă placenta erodează și artera uterină, care se poate rupe din senin cu sângerare intraabdominală.
Rădulescu-Botică Răzvan-Florin, medic primar amniocenteză, ecografie 4d E10, ginecologie, camera de gardă și obstetrică-ginecologie medlife.ro/med...
Specialitate - medlife.ro/obs...

Опубликовано:

 

21 янв 2021

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Тренд Котик по очереди
00:10
Просмотров 306 тыс.
ЛЮБИТЕ ШКОЛУ?😁​⁠​⁠@osssadchiy
00:20
Pregnancy - How a Wonder is Born! (Animation)
19:35
Просмотров 88 млн
Atacurile de panică. Manifestări și soluții.
2:44
Complicatii comune ale sarcinilor in uter cicatriceal
2:48
Anterior Placenta Challenges and Risks
5:38
Просмотров 166 тыс.