Тёмный

Alimentația în endometrioză 

Dr. Iren Alexoi
Подписаться 4,2 тыс.
Просмотров 1,9 тыс.
50% 1

Endometrioza -
Boală extrem de dureroasă cu evoluție ascendentă în ultimii ani , afectează 10 din 100 femei.
Dieta este foarte importantă în această patologie, esențială în prevenție, iar când avem deja diagnosticul poate stopa evoluția și poate ameliora simptomele.
1. Alegeți cu grijă alimentele, ideal ar fi să nu existe nicio masă fără legume - mai ales legume proaspete. Evită alimentele procesate, îndelung gătite. Hrana să fie cât mai curată.
2. Renunță la alimentele care conțin gluten și mai ales la pâinea din făină de grâu și la alimentele care conțin făină de grâu. Glutenul are efect proinflamator. Încearcă să mănânci pâine fără gluten, paste fără gluten sau să alegi cereale si pseudocereale fără gluten: orez, mei, quinoa, hrișcă, amarant.
3. Renunță la zahăr. Încearcă măcar pe o perioadă de 6 săptămani să nu consumi zahăr și o să observi o îmbunătățire în evoluția bolii. Poți înlocui zahărul rafinat cu zahăr de ștevie, zahăr de mesteacăn, miere de albine, sirop de agave - dar și acestea în cantități limitate. Atât cât să te îndulcești cu o gustare.
4. Introdu alimente și uleiuri care conțin omega 3. Uleiul de in, de cânepă, uleiul de pește, carne de pește. Are efect antiinflamator și, în timp, ajută la ameliorarea durerilor.
5. Încearcă să ții post măcar două zile pe săptămană și evită excesul de alimente de origine animală. Alege proteina vegetală din linte, mazăre, fasole roșie, fasole adzuki și mung, nucifere. Sunt studii care arată îmbunătățirea evoluției bolii printr-o dietă vegetariană.
6. Crește aportul de fibre - alimente integrale, fulgi integrali, legume crude, fructe sau chiar suplimente de fibre - tărâțe sau alimente funcționale îmbogățite cu fibre.
7. Ai grijă de flora bacteriană. O bună funcționare a bacteriilor benefice organismului reduce în intensitate simptomele bolii. Alege alimente cu conținut de probiotice - benefic este în special kefirul de capră, iaurturile slabe, alimentele fermentate - muraturi, zeama de varză, zer, borș.
8. Multe alimente verzi - spanac, varză, broccoli, dovlecel, pătrunjel. Încearcă să mănânci la fiecare masă ceva VERDE.
9. Adaugă în meniu alimente bogate în antioxidanți, în special resveratrol și licopen.
10. Ai grijă să îți menții o greutate sănătoasă. Mănâncă regulat, ai grijă la hidratare și încearcă să faci multă mișcare. Și cel mai important, ai grijă de tine și de sănătatea ta. DACĂ AI DURERI PELVINE, SÂNGERĂRI ÎN AFARA CICLULUI, dureri in timpul actului sexual - du-te la un consult ginecologic. Este primul pas în depistarea rapidă a endometriozei. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Опубликовано:

 

28 сен 2021

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 2   
@elenacorinagusa5554
@elenacorinagusa5554 10 месяцев назад
Mulțumesc pentru video, nu sunt mulți doctorii care cunosc bine această boală, și mai ales rolul alimentației...eu am scăpat de operație datorită schimbării dietei, sfătuită de ginecologa mea de aici din Italia, sfaturi care coincid cu ce ați spus și dumneavoastră...
@elyspotter181
@elyspotter181 7 месяцев назад
Știți o carte anume pentru dieta în endometrioza? Mă interesează.
Далее
Cat Corn?! 🙀 #cat #cute #catlover
00:54
Просмотров 12 млн
OG Buda - Сделай Мне Приятно Щас
02:24
다리에 힘이 풀려버린 슈슈 (NG Ver.)
00:11
Просмотров 1,3 млн
Sfaturi despre alimentația în anemie
5:15
Просмотров 3 тыс.
Endometrioza - boala cu o mie de fețe
38:34
Endometrioza. Diagnostic, tratament și prevenție.
8:09
How Diet & Nutrition Affect Endometriosis
33:18
Просмотров 6 тыс.
Povestea Andreei - Endometrioza, boala tacuta
4:01
Просмотров 4,8 тыс.
Cat Corn?! 🙀 #cat #cute #catlover
00:54
Просмотров 12 млн