Тёмный

Astrofysica: sterspectra en Doppler-effect 

Martijn Leensen
Подписаться 2,8 тыс.
Просмотров 4,6 тыс.
50% 1

Tweede webles in een serie van drie over astrofysica. Onderwerpen: sterspectra en het Doppler-effect.

Опубликовано:

 

20 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 7   
@rubenk202
@rubenk202 4 года назад
Bedankt voor de uitleg.
@blenkurabachew8116
@blenkurabachew8116 3 года назад
Dank u
@darthglowball
@darthglowball 3 года назад
Het is mij nog onduidelijk hoe we iets over de zon zijn samenstelling kunnen weten. 1) hoe weten wij dat we met een absorbtiespectrum hebben te maken en geen emissiespectrum als we naar de zon kijken vanaf het aardoppervlak? Stel het continuspectrum van de zon bestaat uit 100 kleuren en de zon absorbeert er 5. Nou, als dit een gegeven is dan kun je zeggen de zon heeft een absorbtiespectrum met 5 absorbtielijnen. Maar dat gegeven heb ik niet. Dus zou ik de observatie kunnen interpreteren als een emissiespectrum met 95 emissielijnen, wat een totaal andere samenstelling zou geven van de zon dan een absorbtiespectrum. Dus hoe weet ik met welke ik te maken heb? 2) hoe weten wij op welke diepte die elementen zich bevinden? Er wordt gezegd dat ze zich in de atmosfeer van de zon bevinden. 3) Hoe kun je een absorptielijn onderscheiden van een lage-lichtsterkte lijn, want volgens de Planck-krommes zijn er golflengten met en erg lage lichtsterkte aan de randen van het ontvangen spectrum, en ik zou denken dat spectroscopen niet perfect de kleuren kunnen scheiden, waardoor kleuren in elkaar overlopen, dus hoe onderscheid je dat van zwart?
@MartijnLeensen
@MartijnLeensen 3 года назад
Poeh, veel specialistische vragen. 1. Alle hete vaste voorwerpen gedragen zich als een zwarte straler ( volgens de Planck kromme). Dat geldt ook voor gaslichamen met hoge dichtheden, sterren dus. De zon heeft een continuespectrum. De zonneatmosfeer heeft een veel kleinere dichtheid. Daardoor zullen deze lagen licht absorberen.2 Aan de Fraunhofer lijnen kun je de elementen in de zonneatmosfeer herkennen. 3 Fraunhoferlijnen zijn nooit zwart, wél veel minder intens dan het continuespectrum. Een gedeelte van het geabsorbeerde licht zal nl weer in precies dezelfde richting geëmitteerd worden.
@darthglowball
@darthglowball 3 года назад
@@MartijnLeensen Dank u voor de snelle reactie! Ik zit eigenlijk nog steeds met dezelfde vragen, want.. 1) dichtheid van de zonatmosfeer is nu gegeven. Maar die dichtheid kun je toch niet berekenen als je niet weet wat de druk, temperatuur en elementen van de zonatmosfeer zijn? Die informatie kun je toch alleen aan de hand van het absorptiespectrum achterhalen? Maar voordat we kunnen aannemen dat het om een absorptiespectrum en niet een emissiespectrum gaat dat we meten op aarde, moeten we dat feit over dichtheid kennen. Kip-ei probleem, toch? 2) ok, maar hoe weet u zeker dat de elementen in de absorbtielijnen niet bij de kern horen, of bij een middellaag, of bij een 99999x grotere gasnevel waarin de zon zich bevind? 3) Nou, als Fraunhoverlijnen niet zwart zijn en er wat kleur van zichtbaar is, dan versterkt dat mijn vraag juist: hoe kun je die Fraunhoverlijnen onderscheiden van de even onheldere kleuren die afkomstig zijn van de buitenste randen van de Planck-kromme? Het licht in de buitenste randen van een Planck-kromme is onhelder, maar kan wel kleur hebben, net als dat een Fraunhoverlijn niet helemaal zwart is maar een onheldere kleur heeft. Hoe detecteer je het verschil?
@MartijnLeensen
@MartijnLeensen 3 года назад
Ik raad je aan om je vragen te stellen aan een specialist (een astrofysicus). Mijn specialisatie heet ' leren' 😉
@darthglowball
@darthglowball 3 года назад
@@MartijnLeensen Ok bedankt!
Далее
Astrofysica: Waarnemen van sterren
13:47
Просмотров 3,5 тыс.
Это было КРАСИВО!
01:00
Просмотров 1 млн
Stellar Spectroscopy - what can we learn about stars
16:45
Sterrenkunde 1: Straling
7:31
Просмотров 66 тыс.
The Physics of Black Holes - with Chris Impey
53:41
Просмотров 1,2 млн
Roger Penrose: Time, Black Holes, and the Cosmos
1:09:22
Просмотров 285 тыс.
11.2 Astrofysica VWO - samenstelling van sterren
12:07
Think Fast, Talk Smart: Communication Techniques
58:20
"The World in 2030" by Dr. Michio Kaku
1:04:01
Просмотров 7 млн
3+ Hours Of Facts About Our Galaxy To Fall Asleep To
3:17:49