Тёмный

BPC EP.28 - Accidente ecologice - sănătatea solului și a plantelor - Atenție la gunoiul de pasăre! 

agricultura.video
Подписаться 517
Просмотров 198
50% 1

𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗕𝘂𝗻𝗲 𝗣𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗶 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝘂𝘀𝘁̦𝗶𝗻𝘂𝘁 𝗱𝗲 𝗖𝗼𝗿𝘁𝗲𝘃𝗮 𝗔𝗴𝗿𝗶𝘀𝗰𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲.
Mihail Dumitru - dir. științific ICPA - Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului
Dacă ai un excedent, spre exemplu, de azot în plantă, poate să devină dăunătoare! Dacă ai un excedent de metale grele în plantă, poate să devină dăunătoare. Acumulatorul, lângă București, unde se produceau bateriile și era și un centru de metale acolo, o fabrică de purificare a metalelor, alături de Acumulatorul, lor le trebuia plumb. Zona era poluată cu plumb, cadmiu, zinc. Într-o vară s-a întâmplat că au blocat filtrele și a dat drumul la emisii în atmosferă, pentru că era mult mai ieftin. Și înainte, în etapa comunistă, se făceau greșeli grosolane, uneori de dragul nivelului de producție, de dragul laudelor și a unor eficiențe care nu mai eficiențe nu erau economice. Dacă nu iei în calcul nivelul de poluare era eficient, dar dacă le iei în calcul, nu mai este la fel eficient.
Și atunci am auzit prima dată de moartea unor animale din cauza excesului de cadmiu și plumb. Se adunaseră peste 10 PPM de cadmiu, pe frunzele de porumb. Frunzele de porumb au perișori și pulberele din atmosferă nemaifiind reținute de filtre au încărcat frunzele. Fermierul respectiv a tăiat pe urmă și l-a dat ca siloz la vaci. În luna iulie nivelul silozului era mare, producție mare. I-au murit vaci.
Mai am un caz, spre exemplu, lângă Hunedoara. Acolo, pe pășuni erau niște pășuni superbe pe dealurile alea și CAP-ul respectiv avea probleme cu sănătatea oilor. Le mureau oile și nu putea. Venea de la partid: Ce la pășunile astea nu le valorifici cum trebuie! Nu aduci niște oi? Și cumpăra bietul om 1000 de oi, 2000 de oi ca să aibă să scape de scandalul care i se făcea.
După un an de zile murea oile! Ce credeți că era? Era concentrație de peste 20 ppm, chiar peste 30 de ppm. Oile sunt sensibile la cupru, mieii mor sub 15 ppm. La oaie, să zicem că o duce până la 25-30 de ppm și mureau. Le cumpăra și mureau. Dar nu se gândea nimeni să facă o analiză a solului și plantelor să vadă ce duce la moartea animalelor. Așa, toxicitatea nu aveai pe seama cui s-o pui. Nu era o boală specifică, era doar toxicitate.
Lângă București era un combinat avicol mare la Crevedia. Alături de combinat era un CAP care avea vaci. Cei de la combinatele agricole de obicei nu prea aveau pământ. Îi rugau să ia dejecțiile să le aplice pe teren. Sunt un bun îngrășământ, un foarte bun îngrășământ!
Și fermierul respectiv a preluat produsele respective, a aplicat doze mamut pe teren, ca să aibă o producție deosebită, dar s-a întâmplat un caz extrem de ciudat. În luna august, când fermierii noștri, pe 23 august, de obicei era o săptămână-două, unde era mai puțină activitate în fermă și își luau și ei o pauză. A rămas tehnicianul care a tăiat porumb siloz. Dăduse 80 t/ha de gunoi. Era o producție fenomenală. Dar ce s-a întâmplat? O săptămână a plouat încet, încet, n-a fost soare deloc exact în perioada aia de 23 august și s-au intoxicat cu nitrați vacile, au murit. Scandal! Ce s-a întâmplat? Sabotaj de 23 august! Realitate: s-a dus marele profesor Davidescu, a făcut analizele, avea peste 15.000 de ppm de nitrați în furajul respectiv!
Și uite, din cauza asta au murit, n-avea de unde să știe! Deci cercetările astea, întâmplările astea îți permit să trage anumite concluzii. Fără știință nu se poate! Nu poți progresa dacă nu ții cont de ce se întâmplă în momentul respectiv!

Опубликовано:

 

15 май 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
Просмотров 132 млн
🏟️👋 Welcome to your new home, Kylian Mbappé!
00:14
меня не было 9 дней
12:48
Просмотров 2,2 млн
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
Просмотров 132 млн