Lasă poveștile și zi când faci sarmalele că vin și eu să fac mămăliga ,din aia moldovenească fiartă bine,din mălai de moară nu din ăla grisat !!! 😜🤪🤣🤣 Mare Șef ®️,mare om ,mare caracter,mare bucătar !!! 👍👍👍❤❤❤🙏🙏🙏
Excelent! Simplu, eficient si, mai ales, ieftin! Decat da dau o gramada de bani pe cele din magazin, mai bine le fac eu si ies mult mai ieftin. Unde traiesc eu, varza e al naibii de "cotoroasa" (adica dura!) si aplici toata colectia de injuraturi pana alegi ce-ti trebuie😉.Sa-ti dea Dumnezeu sanatate pentru sfaturile si retetele pe care ni le dai cu generozitate!
Va salut cu respect! Multe am învățat de la dv și încă am și pe viitor! Reteta aceasta mi sa părut f potrivita sa o încerc și eu! Va mulțumesc pt ca ne împărtășiți atitea minunății pt noi! Sanatate și Dumnezeu sa va binecuvinteze!
Buna reteta si usor de facut. Eu rulez cele 4 foi cu varza tocata in interior (ca o sarma mai mare) si ai cu ocazia asta si foi si varza tocata. Mult succes in continuare! Am facut deja cateva din retetele tale, sunt tare curioasa cum au iesit👍👏👏👏
Doamna se pare ca a ti facut varza oparita la borcan, eu va intreb daca nu va suparati nu se inmoaie sau se flescaie frunzele de varza in borcan daca este oparita?. nu am facut niciodata si as vrea sa stiu daca sta bine frunzele de varza oparite si daca se mureaza ptr sarmale , ms ptr raspuns 5:59
Metoda de pus varza fără pitrocire este de a turna peste ea saramura fierbinte, se iau măsuri ca apa să depășească cu doua-trei degete nivelul verzei și saă rămână cufundată în apă.Unngratarvde lemn deasupra, o piatră grea,,etc Butoiul trebuie să aibă un capac etanș pe care îl închideți bine și nu-i l deschideți timp de 20 de zile. Fără pitrocire, fără floare. Frunze am pus și eu dar cu pierdere mare de varză, care rămâne casantă așa că doar 1/3 din varză o poți valorifica. Restul trebuie pusă la acrit în căpățână sau tocată. Domnul bucătar cred că avea varza aproape fiartă încât i-au ieșit rulourile alea artistice. Dar varza fiartă nu mai fermentează. N-aș sfătui pe nimeni să fiarbă frunzele în bain- marie pentru că moare toată flora de fermentație. Că doar de aia conservele de legume, zacusca,se fiebe în bain- marie. Ca să nu se acrească!!!
Eu procedez la fel cu frunzele. După ce pe pun în borcane torn saramura fierbinte și pun capacul. A doua zi scot saramura și când este fiartă o torn în borcane, infiletez bine capacul și așez borcanul cu capacul în jos și acoper cu o pătură și las până se răcesc. Le întorc și le las pe masă cam 2-3 zile. Dacă se umflă și fermentează fierb saramura și o torn în borcan. Acum totul este foarte bine si totul merge la cămară.
Bună ziua Dl.Paul aș vrea să mi spuneți dacă la frunza de varză pentru sarmale după ce a ți pus o în borcane v o fermentat ca să curgă afara din borcan?
Am mai vazut aceasta reteta dar cu oparirea verzei in apa clocotita pana se desfac pe rand frunzele si fara sterilizare la bain-marie…chiar e necesara?Multumesc!🙏
Nu cred ca e neaparat ,eu oparesc ca pt sarmale,apoi rulez si pun in galetuse de plastic de 5l, apăs bine rulourile si nici apa nu mai trebuie ca deja lasa ele prin presare si imi stau f bine toata iarna .Capacul sa nu prinda aer.
Buna ziua am si eu o întrebare.. Dacă ați fiert varza in borcane la bain Marie, se va mai mura acea varza? Eu știam ca varza murata pt sarmale se face tot în saramura si se vantura sau agita cca 14 zile apoi după ce s a acrit / murat si inmuiat totodată se poate consuma pt sarmale...Inseamna ca acea varza pe care d-voastră ati conservat -o in borcane nu se va mura ci doar se fierbe si se sărează apoi ea va fi practic doar fiarta și nu murata pt când dorești sa faci sarmalele... Asa este ? Multumesc anticipat pt raspuns...
Nu v-a răspuns dar vă răspund eu. Aveți dreptate. In mediul steril creat prin fierbere, nu mai există enzime de fermentare /acrire pentru că au murit la temperatura de 90°C. Frunzele vor fi doar sărate și gata fierte.
Domnule dragă, ești minunat! Cum de nu m-am gândit până la anii ăștia la așa ceva? Când eram mulți în familie normal că puneam varza pentru iarnă la butoi dar acum, singură fiind, treaba cu butoiul mai mult mă încurcă. Am totuși o întrebare: oare dacă aș pune în borcan o bucățică de tulpină de mărar uscat și una de cimbru ar face varza să fermenteze? Sau, să le pun la opărit, sau în saramură înainte de a o turna în borcane? Oricum voi încerca rețeta în mai multe variante! Mulțumesc și multă sănătate ție și familiei tale!
@@ȘefPaulConstantin Ati dat un raspuns evaziv! Spuneti clar omului de pe zebra: nu se mureaza pt ca prin sterilizare dispar fermentii. Deci este o varza sarata si fiarta..punct! E practic un surogat...din punctul meu de vedere e un mare esec!
Arta si precizie..frumusete si delicatetze...explicatii ca la carte pana si pentru unul ca mine care nu stie a pune varza nici macar in bidon de 30 de litri cu capac..pacat ca nu aveti elevi tineri de generala...care sa "mosteneasca" d'ale bucataritului de la dvs..((tinerii astia care au doar drepturi, beau si fumeaza de la 13 ani, pe la scarile de bloc si prin parcurile publice...manelistii cu "terminale mobile" care isi injura parintii la geam cand acestia(minoritati) zbiara la ei de frica militiei sa nu le dea amenda))...sanatate si fericire va doresc in tot decursul anilor viitori si multumesc, inca odata, pentru indrumare si pentru lectiile dvs...cum inlocuiesc si eu chimicalele din comert denumite "chispuri" cu ceva facut in casa, din cartofi...?asta pt nepoteii mei(si nu numai) care prefera chimicalele lays contra celor din cartofi neaosi(ca de pe langa Brasov au disparut de mult aia "roze")...🙂
@@ȘefPaulConstantin murarea înseamnă fermentarea care duce la formarea de acid lactic și alți produși (gen vitaminele B), in prezența sării. La baine marie se stopează fermentația si varza rămâne doar sărată, nu și acră.