Тёмный

Dan Alexe vs. Andrei Pogăciaș 

A small piece of history
Подписаться 149
Просмотров 1,8 тыс.
50% 1

Наука

Опубликовано:

 

28 дек 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 37   
@romeochelaru7308
@romeochelaru7308 3 месяца назад
Cartea e mișto,da are și aberații!Și am citit ultimele 3 cărți ale lui Alexe!
@clausion
@clausion 6 месяцев назад
Foarte slab sonorul. Titlul promite si nu livreaza nimic. Ca sa existe un dialog trebuie sa existe doua persoane care vor sa dialogheze. Cand diferendele dintre doua persoane sunt mult prea mari nu poate exista un dialog. Banuiesc ca istoricii nu au ce sa discute cu un neistoric. Cand nu esti istoric de meserie, nu ai metodele specifice domeniului si cazi in tot felul de capcane. Banuiesc ca Dan Alexe nu stie greaca si latina, caz in care nu poate verifica sursele, ci doar ce au zis altii despre surse. Sunt multe de discutat. Eu inteleg atitudinea istoricilor, si-ar pierde timpul de pomana. Cei care sunt adeptii teoriei roesleriene nu-si vor schimba opinia in urma unor argumente. Revin dupa ce am citit o treime din cartea lui Dan Alexe - De-a dacii si romanii si pot intelege acum de ce Pogacias si Hasan nu ar avea nimic de discutat cu Alexe. Este o mizerie de carte, care ignora multe izvoare, critica unele lucruri fara temei, doar ca ii se par lui anapoda, desfiinteaza arheologia, face afirmatii nefondate si multe altele... Se vede reaua intentie de la primele pagini. I-am gasit vreo 7-8 puncte de critica fara sa ma fortez si eu sunt un amator intr-ale istoriei. Totusi am citit multe carti de istorie de diversi istorici si stiu sa recunosc o lucrare argumentata de una speculativa. Se apropie de stilul lui Boia, dar este mult mai agresiv si mai rau intentionat.
@costicacanacheu301
@costicacanacheu301 6 месяцев назад
Alexe citește documentele/sursele în limbile în care au fost scrise. Este poliglot, în sens academic.
@clausion
@clausion 6 месяцев назад
@@costicacanacheu301 Asta este si mai grav, pentru ca inseamna ca are acces la surse original, le poate descifra si cu toate astea le ignora.
@Mithologica
@Mithologica 5 месяцев назад
​@@clausionAsta se întâmplă când iese la argumentare un lingvist în fata unui arheolog. Cumva vrea Alexe sa scoată în fata o disciplina secundara, lacunara si profund speculativa în ceea ce îl privește. Aia nu e carte istorica, e ficțiune.
@fariseul9111
@fariseul9111 5 месяцев назад
@@costicacanacheu301 cum adica e poliglot in sensul academic ? E poliglot ca asa zice el , dar pana la ,,academic” la Alexe e cale lunga luminii sa ajunga .... Alexe este un impostor extrem de vocal este foarte intens mediatizat de media progresista .
@shtefangusan5464
@shtefangusan5464 6 месяцев назад
t r a s h
@madalinfocsa
@madalinfocsa 6 месяцев назад
Dvs va bateti joc de noi ? Ne atrageti cu asemenea titlu si 2/3 din clip vorbiti altceva, iar in treimea ailalta nu spuneti practic nimic esential, decat ca e populara cartea lui Alexe si din cauza asta va trebui ca istoriografia sa "schimbe paradigma" :))) Nimic despre argumentele lui Alexe versus argumentele lui Pogacias. Nici macar n-ati ajuns la o concluzie din cartea lui Pecican si va grabiti repede sa faceti clip... Pur si simplu ca sa atrageti vizionari, pacaleala de doi lei ca sa va urmarim.....
@gheorghut
@gheorghut 4 месяца назад
Draga prietene Andrei Pogacias, accepta ca a fost o migratie a populatiilor de limba latina (dialecte latine) din zona Montenegrului si a Albaniei in jurul anului 650 odata cu invazia Slavilor in Balcani (cu 500 de ani inainte), asta nu inseamna ca nu erau populatii de limmba latina (dialecte latine) in Transilvania, Din cei 4 voevozi cu care Ungurii au intrat in conflit unul singur aveau un nume cu rezonate Dacice s-au latine (Gelu, pronuntat in latina Ghelua) ceilalti aveau nume Slave
@madalinfocsa
@madalinfocsa 4 месяца назад
​@@gheorghut vedeti ca ati gresit destinatarul, eu nu sunt Andrei Pogacias, in alt loc trebuia pus comentariul dvs, nu ca replica la comentariul meu. Cat despre ce ati scris dvs, in original este GELOU, ceea ce arata ca numele real in pronuntie romaneasca era GHELĂU, oricum nu Gelu. Asa ca dati-mi voie sa ma indoiesc si de adevarul celor pe care vreti sa i le transmiteti dlui Pogacias. Si oricum, Pogacias nu a exclus si un aport sud-dunarean in etnogeneza romaneasca.
@gheorghut
@gheorghut 4 месяца назад
@@madalinfocsa multumesc pentru corectare cu GELO
@romeochelaru7308
@romeochelaru7308 3 месяца назад
Ca istoric/prof.de istorie și lingvist amator pot zice că Alexe scrie provocator,da nu știe istorie.Și uneori-șocant,nu știe nici lingvistică toponimică!
@smusorin
@smusorin 6 месяцев назад
Cu respect, nu cred ca este indicat să mai faceți "recenzii"... Dan Alexe în ultima vreme se pricepe "la toate" ... Dialogul apare între două personalității cu pregătire profesională.... Nota: un pic suspect accentul dumneavoastră....
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 6 месяцев назад
Cum se simte accent ardelenesc sau unguresc ?
@mugurstefan68
@mugurstefan68 4 месяца назад
nu contează că e populară...contează să fie ceva substanță în ea... doar ca e disputată pe retele de internet nu îi conferă vreo valoare științifică.
@catalinblaga1437
@catalinblaga1437 3 месяца назад
Bai baiatule,tu esti paralel ca sinele de cale ferata!
@user-st2ky2qo9u
@user-st2ky2qo9u 21 день назад
Lingvistii consacrati atat cei din Romania cat si latinistii occidentali, sunt de acord cu teza ca limba romana este una dintre variantele dialectale, a limbii italiene din nordul Italiei, si doar unele graiuri romanesti pastreaza vagi influente a dialectelor italienesti sudice. Noutatea pe care o induce Dan Alexe se refera la influenta lingvistica reciproca dintre limbile albaneza si romana. Aceasta influentare reciproca se regaseste atat pe planul unor structuri gramaticale, dar si a unui insemnat fond de cuvinte comun. Un argument in plus pentru aceste teze, este acela ca pe langa structuri gramaticale comune, si fondul de cuvinte de care pomenisem, Dan Alexe atrage atentia si asupra unor fenomene lingvistice legate de evolutia in timp, a formei fonetice a lexicului comun. Cat despre Pogaciasu naostru ce sa spunem? El nu argumenteaza absolut nimic pe simplul motiv ca-i este lene sa analizeze izvoare istorice, deci inlocuieste studiul istoriei cu un soi de "creativitate" emitand tot soiul de ipoteze si barfe care dau bine printre anumite caegorii de dacopati. Nu uita insa sa mai si combata cateva mituri, pe care insa le va inlocui cu alte basme inventate de el. Singurul lui atu pe care il si joaca la fiecare cearta oarba initiata de el este ca vezi Doamne pe el l-au ales ca asazis "consultant stiintific" al unui serial de fictiune Netflix.
@adrianandrei9353
@adrianandrei9353 3 месяца назад
Draga domnule, dacă nu ești capabil sa te exprimi fără aaaaaaa și plescaituri stai acasă și nu te mai filma. Am încercat sa ascult ce spui tu aici.... dar e greu sa urmărești firul epic "ca să zic asa".
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 3 месяца назад
Da știu, sunt conștient de acest lucru, dar uneori simt nevoia să mă exprim. :)
@adrianandrei9353
@adrianandrei9353 3 месяца назад
@@obucaticadeistorie4790 a și sa nu uit, cam cât de mare istoric este acest Dan Alexe de la care vad ca tot mai mulți iau lumina în ultima perioada?
@tiborortenzky9189
@tiborortenzky9189 6 месяцев назад
Nene, ai creierul spalat si apretat si nici nu ai inteles ce am spus. Habotnicia este la fel de periculosa ca si ateismul. Poate dezvoltam alta data subictul daca este cazul. Omul asta, Dan Alexa, nu a realizat un STUDIU STIINFTIFIC SERIOS in viata lui. Spre deosebre de el, Densusianu (care era initial latinopat cum se spune acum, a fost finantat de Academia Romania (ce vremuri!) si a facut cercetari in biblioteci din Europa, Asia si Nordul Africii dar si pe situri arheologice, a studiat si etnografia din aceste zone ca sa ajunga sa scrie capodopera numita "Dacia preistorica"), de Vasile Parvan, de Dan Oltean, de Mihai Vinereanu (care a realizat dupa aproape 15 ani de cercetari cel mai complet dictionar al limbii romane pe baza de stusii de etnogeneza indo-europene, de fapt euro-indiene ar fi corect), de ilustrul istori G.D. Iscru, de Constantin Olariu Arimin, de Adrian Bucurescu (cel care a tradus mare parte din "Tablitele de la Sinaia") sau de straini cum ar fi Harald Haarman (mare savant german), Carme Himenes din Spania ("Noi nu venim din latina"), marele cercetaor al sec XIX Carlo Troya, savanta americana Marija Gimbutas, Mikeal Ledwith (fost episcop catolic si consilier al papei Ioan Paul al iI-lea cu acces la aceea vreme nemijlocit la biblioteca celebra din catacombele Vaticanului unde se gaseste istoria adevarata a omenirii (printre altele)), sau mai vechii Iordanes, Herodot sau Strabon. Cireasa de pe tort au adus-o insa Studiile Cambridge (despre care limbisti ca Dan Alexa tac milc) si celebra carte (rodul a 10 ani de cercetari de genetica si etnografie) a Prof Dr. Dr. (doua doctorate) Alexander Rodenwald de la Univ. din Hamburg etc, etc. Cu ce vin Dan Alexa si altii ca el? Cu niciun studiu serios ci doar cu glumite de tip Charley Hebdo. De fapt rolul lor nu este sa faca cercetare, este altul. Toate sursele amintite si altele ti le pot pune la dispozitie dar sunt sigur ca ego-ul este mult mai puternic si nu vei dori sa iesi din zona de confort pentru ca daca ai afla adevarul (nu numai cel istoric) ti s-ar spulbera toate (non) valorile in care ai crezut si nu cred ca esti dispus la asa un sacrificu. Nu pot decat sa iti doresc somn usor in continuare (sau manipulare usoara). Nu te obosi sa raspunzi, decat cand vei citi macar cateva carti importante pe tema, nici macar nu trebuie sa ma crezi. Dar, daca esti interesat de adevar, e musai sa faci un efort, inainte de a veni cu non-argumente
@skepticmonkey6923
@skepticmonkey6923 2 месяца назад
Au sunat de la Obregia, au zis ca trebuie sa te intorci.
@gheorghut
@gheorghut 4 месяца назад
Draga prietene Andrei Pogacias, accepta ca a fost o migratie a populatiilor de limba latina (dialecte latine) din zona Montenegrului si a Albaniei in jurul anului 650 odata cu invazia Slavilor in Balcani (cu 500 de ani inainte), asta nu inseamna ca nu erau populatii de limmba latina (dialecte latine) in Transilvania, Din cei 4 voevozi cu care Ungurii au intrat in conflit unul singur aveau un nume cu rezonate Dacice s-au latine (Gelu, pronuntat in latina Ghelua) ceilalti aveau nume Slave
@florincroitoru1502
@florincroitoru1502 3 месяца назад
tu pui aici dovada că este așa, că de afirmații goale sînt sătul. Pui aici dovada că s-a vorbit latină în Albania și în Ardeal. Nu veni cu inscripții în limba latină cultă. Le știm. Vino cu dovadă de latină vulgară.
@dokangel
@dokangel 6 месяцев назад
Baseline: Pogi din păcate s-a îngropat singur, prin aroganța șovină demonstrată cu ocazia "recenziei" acestei cărți. Dan Alexe, cu toate că imperfect și el și cartea lui, dar net mai aproape de adevăr.
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 6 месяцев назад
Poate recenzia o sa fie mai ok .
@fariseul9111
@fariseul9111 5 месяцев назад
ce e mai apropae de adevar la Alexe ? Si de unde stii tu care e adevarul ? Il simti in propia urina ? Deja aberezi pe aici cu valente de psihiatrie.
@madalinfocsa
@madalinfocsa 4 месяца назад
Aberati la greu... stati cuminte ca nu Pogacias s-a ingropat, ci tocmai Alexe, chiar prin cartea lui penibila care demonstreaza unde pot ajunge exagerarile atunci cand te lupti cu dacopatii. Practic Alexe si cei ca el trebuie anulati cu dacopatii, pt ca orice extreme se anuleaza una pe alta.
@gheorghut
@gheorghut 4 месяца назад
Eu cred ca trebe ascultati amindoi..
@romeochelaru7308
@romeochelaru7308 5 месяцев назад
Dan Alexe e cel mai mare istoric!Iorga a fost chielea p...!
@stefanstroescu1952
@stefanstroescu1952 5 месяцев назад
Sa spui asta despre Iorga inseamna sa fi în incult
@clausion
@clausion 5 месяцев назад
@@stefanstroescu1952 Cred c-a zis-o ironic
@florincroitoru1502
@florincroitoru1502 3 месяца назад
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@elena-cristinachitu4726
@elena-cristinachitu4726 Месяц назад
🤣🤣🤣
Далее
Art Cultura cu Dan Alexe
44:42
Просмотров 21 тыс.
ИГРОВОВЫЙ НОУТ ASUS ЗА 57 тысяч
25:33
Подключил AirPods к Xbox
0:45
Просмотров 26 тыс.