Тёмный
No video :(

De geschiedenis van het Afgesneden Kanaalvlak in Alkmaar. 

Regionaal Archief Alkmaar
Подписаться 2,2 тыс.
Просмотров 2 тыс.
50% 1

Van 'dood gat' naar een soort klein Manhatten.
Iedere bezoeker van Parijs kent het ‘Ile de la cité’, het statige hart van de Parijse binnenstad, met tal van bezienswaardigheden, waaronder de Notre-Dame. Met bruggen is dit eiland in de Seine verbonden met de beide oevers. Ook Alkmaar bezit sinds de vorige eeuw een eiland in het Noord-Hollands Kanaal, sinds jaar en dag bekend onder weinig romantische benamingen als ‘Afgesneden Kanaalvak’ (later Kanaalvlak genoemd) of zelfs ‘Dooie Gat’.
Lees hier het hele verhaal: www.regionaala...
Met dank aan ‪@GAMEDIAGAMES‬ voor het mogen filmen vanaf hun pand.
Tenzij anders aangegeven zijn vervaardigers van de foto's onbekend. Al het getoonde materiaal komt uit de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar

Опубликовано:

 

19 июл 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 10   
@theblackhand6485
@theblackhand6485 Год назад
Je had wel even beter kunnen meenemen dat waar nu de brandweerkazerne en het oude Univé gebouw staat het voormalige rancheerterrein van de Bello was. Dus van het Lokaalspoor Alkmaar - Bergen - Bergen aan Zee en verder richting Schoorl naar Warmenhuizen: Alkmaar - Koedijker Vlotbrug - langs het NH Kanaal - Schoorl - Schoorldam - Warmenhuizen. Enfin, dit gebied diende als rangeerterrein voor de tram welke vanaf de voorzijde van Station Alkmaar kwam. De tram trok de rijtuigen liep daarna om, dus van achter weer naar voren, om voorts de rijtuigen noordwaarts te trekken. Later is het Lokaalspoor naar de achterzijde van het station verplaats en schoof de tram met een boog noordwaarts. Het op-/uitstappunt van de reizigers was daar waar in de jaren '90 nog de loodsen van Van Gend & Loos stonden. Deze was bereikbaar via een eerder gelegen tunneltje. Overigens vooraf via een traverse. Die verdween. En is nu verderop weer nieuw leven ingeblazen.
@archiefalkmaar
@archiefalkmaar Год назад
Blij dat jij dat voor onze kijkers even verduidelijkt😉
@bobdemon4903
@bobdemon4903 Год назад
De tramlocomotief Bello had nooit en te nimmer een rangeermogelijkheid op het Afgesneden Kanaalvlak. Al vanaf 7 juni 1913 vertrok de stoomtram vanaf de noordzijde van het station en gingen bij de Helderseweg rechtstreeks richting Sluismolen. Bello’s kwamen pas in 1922 op dit vernieuwde traject naar Bergen te rijden. Dat wat betreft de stoomtramlocomotief Bello. Op het Afgesneden Kanaalvlak zelf heeft ook nooit een spoor gelegen, wel op de Helderseweg en de Kanaalkade daarnaast. Dat was echter geen tramspoor, maar een treinverbinding die de naam Het Handelspoor droeg. Zoek maar even op de Beeldbank van het Regionaal Archief met de trefwoorden: Helderseweg Afgesneden Kanaalvak Gasfabriek Kanaalkade. Het speciale perron en dus de opstapplaats voor de tram lag bovendien aan de achterkant van het station, aan de kant van de Kruseman van Eltenweg dus. De loods van Van Gend en Loos lag echter aan de linker voorkant van het stationsgebouw.
@bobdemon4903
@bobdemon4903 Год назад
theblackhand had er zelf beter aan gedaan zich beter te oriënteren alvorens hij commentaar leverde. De tramlocomotief Bello had namelijk nooit en te nimmer een rangeermogelijkheid op het Afgesneden Kanaalvlak. Al vanaf 7 juni 1913 vertrok de stoomtram vanaf de noordzijde van het station en gingen bij de Helderseweg rechtstreeks richting Sluismolen. Bello’s kwamen pas in 1922 op dit vernieuwde traject naar Bergen te rijden en zijn dus nooit vertrokken vanaf de voorkant van het station.. Dat wat betreft de stoomtramlocomotief Bello. Op het Afgesneden Kanaalvlak zelf heeft ook nooit een spoor gelegen, wel op de Helderseweg en de Kanaalkade daarnaast. Dat was echter geen tramspoor, maar een treinverbinding die de naam Het Handelspoor droeg. Zoek maar even op de Beeldbank van het Regionaal Archief met de trefwoorden: Helderseweg Afgesneden Kanaalvak Gasfabriek Kanaalkade. Het speciale perron en dus de opstapplaats voor de tram lag bovendien aan de achterkant van het station, aan de kant van de Kruseman van Eltenweg dus. De loods van Van Gend en Loos lag echter aan de linker voorkant van het stationsgebouw.
@Elite3kampioen
@Elite3kampioen Год назад
Het is er ieg niet knapper op geworden.
@rudolfst
@rudolfst Год назад
Leuke film. In mijn oren als oud Alkmaarder (zat op school aan de Paardenmarkt) klinkt het heel vreemd dat er over een "kanaalvLak" (dus met L) gesproken wordt. Wanneer is dat veranderd?
@archiefalkmaar
@archiefalkmaar Год назад
Is niet helemaal duidelijk, maar ergens halverwege de 20ste eeuw duikt het bijvoorbeeld steeds meer op in officiële stukken van de gemeente Alkmaar.
@ankerbalsak6093
@ankerbalsak6093 Год назад
Eerlijk zeg… 1700 euro voor een heel schier eiland nu betalen wij dat per maand voor een kleine kamer tegen over het schiereiland
@bobdemon4903
@bobdemon4903 Год назад
Ooit stonden hier meerdere woonhuizen. De laaste bewoonster werd door de gemeentepolitie gedwongen om, voor haar eigen veiligheid, het Kanaaleiland te verlaten omdat zij te vaak lastig werd gevallen door baldadige jeugd.
@Andy-lh9bc
@Andy-lh9bc Год назад
Hoe komen die drie boten daar ooit weg??
Далее
Winkelen, wonen, werken: Winkelwaard
7:16
Просмотров 2,6 тыс.
5X nooit gebouwde (snel)wegen rond Alkmaar
7:04
Просмотров 12 тыс.
Running With Bigger And Bigger Feastables
00:17
Просмотров 85 млн
would you eat this? #shorts
00:39
Просмотров 3,1 млн
Pieter Derks - Nederland is te hoogopgeleid
15:56
Просмотров 503 тыс.
Spoorlijn naar Broek op Langedijk (1902-1972)
5:54
Просмотров 7 тыс.
V&D Alkmaar aan de Laat (1927-2015)
5:25
Просмотров 8 тыс.
van Rossems in Alkmaar
34:25
Просмотров 98 тыс.
Hoe het Scharlo het verloor van het verkeer
4:42
Просмотров 2,3 тыс.
Onrust in Leiden | Welkom in de Gouden Eeuw
3:24
Просмотров 60 тыс.
Molens in Nederland | Molenjongeren
16:32
Просмотров 11 тыс.
Running With Bigger And Bigger Feastables
00:17
Просмотров 85 млн