Тёмный
No video :(

De Nederlandse militaire strategie ten tijde van mei 1940 

Tim Buruma
Подписаться 621
Просмотров 12 тыс.
50% 1

In de geschiedschrijving wordt de snelle capitulatie vaak verhaald op de inferieure bewapening. Zo stelde de voormalig commandant van het veldleger Baron van Voorst tot Voorst in 1948: ‘’Over deze wanverhouding in bewapeningsopzicht behoeft niet veel te worden gezegd, deze is bekend.’’1 In een andere video zal dit beeld genuanceerd worden. Deze video serie richt zich op een thema wat niet vaak beschreven wordt. Namelijk de zwakke strategie van opperbevelhebber Winkelman die de snelle nederlaag mogelijk heeft gemaakt. Zo ontstond de situatie dat al op 12 mei om 17:00 uur de eerste verkenningseenheden van de Duitse 9de pantserdivisie de Moerdijkbruggen bereikten. Hiermee was het lot van Nederland bezegeld. In dit hoofdstuk zal worden uiteengezet hoe Nederland zich op de oorlog heeft voorbereid en hoe de strategie van Winkelman uiteindelijk is ontstaan.
Hierbij zal gekeken worden naar de strategie opgesteld door generaal Reijnders. In de volgende video zullen we kijken naar het ontslag van Reijnders, en hoe Winkelman toen het opperbevel heeft ingevuld.

Опубликовано:

 

28 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 47   
@jeroenvandorp5529
@jeroenvandorp5529 Год назад
schitterend onderzoek werk en ook zeker zeer leerzaam voor jongeren. top en petje af voor je ! en hoop natuurlijk nog veel meer werk van je te zien in de toekomst.
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Hartelijk dank voor het compliment Jeroen! Er zal zeker meer over dit en andere onderwerpen verschijnen.
@giovanni8199
@giovanni8199 Год назад
Hoop dat de 2e aflevering snel komt heb echt veel geleerd wat ik nog niet wist van deze video.
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Zoals altijd, bedankt voor het kijken Giovanni!
@tigervv6437
@tigervv6437 Год назад
Ik blijf altijd veel bewondering hebben voor Izaak Reynders. Een generaal met een uitstekend inzicht, iets wat in West-Europa over het algemeen ontbrak in de aanloop naar mei 1940. De Peel-Raamstelling had veel potentie en dat heeft mei 1940 ook laten zien. Het debacle bij Mill bezegelde het lot van de lijn, maar op alle andere plekken hadden de Duitsers grote moeite door te breken totdat de Nederlandse troepen zich terugtrokken.
@1697kt16
@1697kt16 Год назад
Breekt me de bek niet open, top-generaal Reynders had beter plan!. De Minister van Oorlog wist het beter en Reynders werd vervangen door Generaal Winkelman. Winkelman moest 3-4 dagen volhouden, om (goud & kunstschatten) evenals vlucht van (Koningin & Regering) veilig te kunnen stellen naar Engeland enz. Afsluitdijk, onneembare vesting, mede dank zei Generaal Reynders en die wou dit pan ook doortrekken bij de IJssellinie. Helaas hiervoor was geen geld beschikbaar aldus defensie. De geschiedenis herhaalt zich, 12jr kannibalisme op defensie door Rutte. Soldaten moesten maar, pang pang roepen ipv oefenmunitie te gebruiken. Schande Rutte, gaf zelfs toe NL kan niet meer beschermd worden; terwijl het in de Grondwet anders gebiedt dat we ons land moeten verdedigen en beschermen. De Koning heeft de eed (afgelegd & gezworen), de grondwet te eerbiedigen en te handhaven. Maar wanneer grijpt hij in niet dús.!
@Tidebo1
@Tidebo1 Год назад
Naar mijn mening was Mill verre van een debacle. De daar gelegerde troepen hebben hardnekkig weerstand geboden en hun taak voltooid. De verhouding tussen de Duitse en Nederlandse verliezen weerspiegelen dit. Er had echter meer ingezeten.
@tigervv6437
@tigervv6437 Год назад
@@Tidebo1 Met debacle doel ik geenszins op de moed en weerstand van de Nederlandse soldaten daar, maar op de strategische situatie. De Nederlandse positie bij Mill was veel te zwak ingericht, nadat Winkelman de lijn had ontmanteld na zijn aanstelling in 1940. Zijn voorganger Reynders had de Duitse doorbraak bij Mill na het op de voet volgen van de Duitse inval in Polen reeds voorspeld. Hij was een van de weinige aan de geallieerde kant in 1939 en 1940 die begreep hoe de Duitse Blitzkrieg (Schwerpunkt tactiek) werkte. De Peel-Raamstelling was een hele belangrijke factor in zijn visie over de verdediging van Nederland en had een ijzersterke positie kunnen zijn. Volgens het plan van Reynders zou er bij Mill een volledige Nederlandse divisie worden ingezet met de moderne lichte divisie(was eigenlijk qua sterkte niet meer dan een brigade) in reserve. Een hardnekkige verdediging van de Peel-Raamstelling had een hele andere uitkomst kunnen betekenen voor de Duitse Luchtlandingstroepen die op 15 mei al bijna tot overgave gedwongen waren. De grote vertraging van de Duitse opmars naar Rotterdam had hun lot kunnen bezegelen. Ook de geallieerden verwachtten een hardnekkige verdediging van de Peel-Raamstelling en waren verbolgen dat de stelling na 1 dag al werd opgegeven omdat de bezetting simpelweg te zwak was.
@longtreecityltc9325
@longtreecityltc9325 Год назад
Interessant! Met name omdat ik in de regio woon van de Strijd om Mill. Waar oa Nederland een Duitse pantzertrein heeft laten ontsporen op het Duits lijntje. Ik ga je volgen want ik ben benieuwd wat je allemaal te vertellen hebt.
@aartverhagen3761
@aartverhagen3761 Год назад
Ontzettend informatief en een complexe situatie naar mijn mening heel goed samen gevat. Kom maar op met de volgende video’s. 👍🏻👍🏻
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Hartelijk dank Aart!
@TimmieVD
@TimmieVD Год назад
Interessante video. Een detail klopt niet: de aansluiting van de Belgische linies op de Peel-Raamstelling werd inderdaad niet helemaal gemaakt, maar er was geen gat van 30 tot 40 km, maar nauwelijks van enkele kilometers. De Belgische Vooruitgeschoven Stelling, vergelijkbaar met de Peel-Raamstelling, lag niet achter het Albertkanaal (zoals in de video gezegd), maar achter de Zuid-Willemsvaart. Ter hoogte van Lozen (Belgisch-Limburg) lag deze zeer dicht bij de Peel-Raamstelling.
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma 11 месяцев назад
Dat is een interessant gegeven. Opvallend dat Nederlandse historici dat niet vermelden in de boeken die hierover worden geschreven. Hoe heeft deze stelling uiteindelijk gepresteerd gedurende de meidagen?
@bas_6983
@bas_6983 Год назад
Thanks! erg leerzaam om te horen.
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Bedankt voor het kijken!
@Chriskros1984
@Chriskros1984 Год назад
Mooi om weer een upload. Lekker bezig !
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Hartelijk dank!
@gerhardris
@gerhardris Год назад
Dank, een goede analyse van een vergeten periode. Ik was voornemens het urgentieprogramma van Reyders uit 1937 te bestuderen en er een artikel.over te schrijven. Het was aangenomen. De Groene Serie van Nierstraz zijn enkel de aantekeningen van wat hij overleed en de twee lagen elkaar niet na de oorlog. Eigenlijk zou de Groene Serie afgemaakt moeten worden. Reynders wilde tanks en meer. Het plan was door de minister goedgekeurd. De door jou gebruikte staten in de beknopte overzicht is daarop gebasseerd. Echter, in 1937 was het eigenlijk al te laat nog bestellingen of licentie bouw te regelen. Met een gepantserde lichte divisie was de Peel Raam stelling een juiste keuze ook achteraf bezien. Zelfs als het sec de flank zou verdedigen zouden Duitsers niet snel daar maar zoals Reynders terecht stelde een doorbraak bij Mill trachten. Te gevaarlijk vlak voor de Belgische hoofdstelling met Fransen in aantocht. Tevens was het nu juist de Duitse bedoeling de Fransen en Engelsen zo ver mkgelijk naar het Noorden te lokken. Als de schootsvelden geruimd, de geoeffendheid verbeterd en de verbiningen en munitie op orde waren geweest iets dat kon dan had de Grebbelinie en de Peel Raam stelling het lang genoeg gehouden en de parachutisten het opgegeven. Bij zo'n tegenslag in het begin waren de Duitsers verder ook nog waarschijnlijk voorzichtiger geweest en Rommel en Guderian nog korter gehouden. Ook Huntzinger had dan waarschijnlijkniet zijn kop verloren en teruggetrokken. Dan had Admiraal Canaris zijn coup tegen Hitler gedaan. Om die reden had deze via majoor Oster Nederland ook gewaarschuwd. Het Nederlandse leger had na aantreden van Reynders in die paar jaar zonder eigen defensie industrie nooit het plan Reynders qua materieel volledig kunnen uitvoeren en dus nooit tijdig offensieve kracht gehad. (Waar een wil is is wel een weg, maar de politieke realiteit maakte dat onmogelijk.) Had Reynders onder deze voorwaarden nog het opperbevel gehad ceteris paribus Duitse plan had hij het listiger uitgevoerd. Reyders had blijkens zijn urgentie plan veel meer oog voor moderne oorlogsvoering en een reele strategie in bondgenoodschappelijk verband. Gegeven het wegvallen van Belgie had het Frans Engelse leger op Antwerpen Rotterdam kunnen formeren als de Nederlanders de enigen waren die de zaak tot staan hadden weten te brengen. Als het Hitler Dat de schootsvelden op de Grebbelinie niet reeds geruimd waren door zuinigheid en het niet afkondigen van de staat van beleg was schandelijk. Dat Nederland niet niet militaire gravers en professionele aannemers voor stellingbouw heeft georganiseerd was een misser. Met name ook het niet inschakelen van Phillips voor radioverbindingen
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Bedankt voor het bericht! In welk blad wil je het artikel publiceren? Ik heb het urgentieprogramma ook in het Nationaal Archief bekeken. Reynders wilde inderdaad tanks. Minister van Defensie Dijxhoorn zag daar echter geen heil in, omdat tanks tijdens de Spaanse Burgeroorlog minder functioneel bleken te zijn als verwacht. Na de veldtocht in Polen dacht men daar wel anders over. Toen was het echter te laat. Dat Reynders uiteindelijk de zak kreeg is erg jammer. Daar bovenop dat niet alleen Reynders moest aftreden, maar ook zijn chef-staf. Ik heb daar ook een video over gemaakt: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-mZSII8ks-Nk.html
@gerhardris
@gerhardris Год назад
@@Tim_Buruma ik heb afgezien van publicatie omdat het hoe en waarom van wat Reynders wilde toen geheim was. Wellicht als ik verder onderzoek naar alles wat Reynders ooit nagelaten heeft een antwoord op mijn vragen had gevonden. Bijvoorbeeld welke tanks had hij op het oog? Wanneer inzetbaar? Ik denk dat de minister vooral kosten op het oog had tanks erg duur. Het verdere argument is dan snel gegeven. De eigenlijke reden het artikel te willen schrijven was de Britse generaal die in 2022 stelde dat de situatie voor de NAVO nu gelijk is aan die in 1937. Ik geef hem gelijk. De derde wereldoolog is als je de thermodynamica van Dr. Ingo Piepers als feit neemt inderdaad volgens wat ik zijn amok algoritme noemtbzoals door hem voorspeld in 2022 begonnen. Ukraine 2022 en Polen 1939 zijn qua thermodynamica een geschiedenis die zich herhaalt. Dit laatste kijkt naar de intensiteit van amok en is niet afhankelijk van de juridische kwalificatie. Na een stilte voor de storm gaat de amok pieken in een verradelijk trage kettingreactie. Polen 1939 fel rest daarna phoney war. Als de NAVO wil leren van de geschiedenis en deze niet herhalen zal wezenlijk iets anders gedaan moeten worden. Sun Tzu draait zich om in zijn graf. Dreig achter de schermen analoog als eertijds tegen Napoleon Bonaparte oorlog tegen Poetin en zijn oligarchen persoonlijk te voeren in Oekraine. Eerst enkel airpower. Bouw hem met zijn maffiavrienden een gouden brug uitweg. Bied Poetin aan hem als modern monarch Tsaar te accepteren. Zorg dat al die oligarchen maffia geneutraliseerd worden op soortgelijke wijze. Doel Russische toetreding NAVO en EU ondanks niet voldoen criteria. Prijskaartje voor Rusland (en niet de oligarchen) kernwapens Rusland naar EU. En een grondstoffen deal. Geschilgebieden demilitariseren en juridisch gevecht van 50 jaar. In een klap herstel wereldeconomie. Eigenlijke oorzaak. Problemen Hitler, Poetin en Xi als dictators die zwaar in militaire middelen geinvesteerd hebben. Xi ook direct bij Taiwan rustiger. En' zelfde recept. Dus niet apeasement. Ook niet er direct op rammen. Dreigen en uitweg bouwen. Toen als nu angstig kop in het zand.
@gerhardris
@gerhardris Год назад
@@Tim_Buruma overigens het begin van een Russische burgeroorlog is ook al een feit. Bugeroorlog van een kernmacht waarvan Poetin al tweemaal getracht heeft de NAVO de neutraliteit in te nuken. Nu gedwongen de lange oorlog eerst te voeren. Sun Tzu terecht dat nog nooit een land daar beter van geworden is. Ook een Russish geschiedkundige bij BBC interview Poetin gaat nuclear tegen Polen als hij niet wint. Desperado. Ik stel nee, meer waarschijnlijk Maasvlakte en dan dreigen Hamburg als NAVO niet neutraal. Dit na false flag NAVO aanval Kaliningrad ivm gasleiding. Dan NAVO false flag klein kernwapen en art 5 aanvoerhavens militair doelwit. NAVO hoopt dat er uiteindelijk wel een Finse optie 1939 uitrolt. Mits Oekraine niet te snel wint. Te weinig en te laat. Toch veel gegeven. "We hebben onze best gedaan" Tja, alle regie uithanden gegeven in ontkenning van een oorlog waar je al inzit..... Trouwens 23 dingen die Poetin zou doen 100% goed voorspeld tot nu toe. Van 23 voorspellingen. Waaronder dat Poetin Kyiv met luchtlandingstroepen ah la Mei 1940 de residentie zou aanvallen. Hoofdmacht was voorzien voor Kaliningrad. Echter Maarschalk Modder. Toen ik zag grond februari niet stijf bevroren op mijn blog aangegeven dat het feest qua Baltische staten niet doorging. Inderdaad enkel 30% troepen initieel.inzezet. 20% reserve. Waar waren die 50% voor? 70% reserve?
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
@@gerhardris Er moesten inderdaad keuzes worden gemaakt omdat het budget beperkt was. Op advies van de minister zijn de tanks toen afgevallen. Uiteindelijk had Nederland wel de beschikking over 38 moderne pantserwagens. De Lichte Divisie die als mobiele troep de Peel-Raamstelling zou moeten verdedigen - in Reynders zijn plan - had daarvoor twee eskadrons pantserwagens ter beschikking. In mei 1940 waren deze eskadrons echter naar elders gedirigeerd. Zo zijn pantserwagens ingezet bij de slag om de Residentie (Den Haag) en hebben ze dienst gedaan nabij de Valleistelling/Grebbelinie. Men kan zich afvragen of de pantserwagens zich staande hadden kunnen houden tegenover de Duitse tanks. Met hun 37mm geschut zouden de pantserwagens in theorie flinke schade hebben kunnen uitdelen.
@Arnhem-NL
@Arnhem-NL Год назад
Wat weten jullie veel van dit onderwerp. Heel erg interessant om te lezen. Ik wens jullie veel plezier in jullie zoektocht naar kennis. Het voelt een beetje dubbel om de term plezier te gebruiken in deze context. Voldoening was wellicht een betere kwalificatie. Nouja het komt uit pure intenties.
@richardbinkhuysen5224
@richardbinkhuysen5224 8 месяцев назад
De training sloot totaal niet aan aan moderne taktieken, maar dit geldt niet alleen voor NL. Niemand had schijnbaar de moeite genomen om de Duitse taktieken richting het oosten te onderzoeken of te analyseren. En hoe de diverse elite eenheden opereerden.
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma 8 месяцев назад
Dat is niet het geval. M.R.H. Calmeijer, destijds een Nederlandse kapitein der grenadiers, volgde de Duitse ontwikkelingen op de voet. Zo schreef hij eind 1939 een artikel over de Duitse panzerdivision. Zijn conclusie? ''Het vorenstaande leidt tot de conclusie dat moderne groot gepantserde eenheden een geducht aanvalswapen vormen in handen der legerleiding. Zij hebben bij den veldtocht in Polen aan de hoog gespannen verwachtingen beantwoord en zijn in staat gebleken - in samenwerking met de luchtstrijdkrachten - aan de operatiën het karakter te geven van een bliksemsnelle bewegingsoorlog. Temidden van de verbonden wapens is de ledige plaats van de door het vuur verdreven slagruiterij daarmede weder aangevuld. Evenals eertijds de slagruiterij is het pantserwapen echter in hooge mate afhankelijk van het terrein. Het behoeft een ruim operatietoneel, vrij van belangrijke natuurlijke of kunstmatige hindernissen. Successen van beteekenis zijn voorts slechts te verwachten bij verrassend optreden in groote massa . Aan den strategischen verdediger de taak om te zorgen, dat het operatietooneel de ontplooiing der gepantserde strijdkrachten zooveel mogelijk beperkt en een verrassing uitgesloten is.'' Die verassing met nog verdere samengebalde panzerdivisies (in een panzerarmee) zou enkele maanden later komen in Frankrijk...
@Gamer-zb7ex
@Gamer-zb7ex Год назад
Wauw, een hoge kwaliteitsvideo van een klein kanaal? Waar vind ik deel 2
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Deel 2 volgt binnenkort! Zie deze video voor meer informatie over de IJssel en Maaslinie: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-m4i5bIQ99M4.html
@wimweender1306
@wimweender1306 Год назад
De Gele Rijders Sabelspoort Arnhem
@wouterkraay6996
@wouterkraay6996 3 месяца назад
Bezuiniging op defencie voor 1940 geen tanks enz muv een moderne luchtmacht.die was wel okay dd eeuwen heen hebben we invallen gehad en soms wonnen we ook nog.
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma 3 месяца назад
Nederland had destijds wel 38 moderne pantserwagens met daarop een kanon die de meest voorkomende Duitse tanks destijds makkelijk kon uitschakelen. De pantserwagens zijn ingezet bij de strijd om de vliegvelden rondom Den Haag en nabij de Veluwe. Die hebben dus geen actie gezien tegen de Duitse tanks.
@bas5925
@bas5925 Год назад
Kijk Europe Last BATTLE… geschiedenis herhaalt zich…
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Kolder. Wat zou zich precies herhalen?
@nekske1
@nekske1 Год назад
Ze hadden toen rommel,en nu nog steeds.Ze hebben een paar duizend jongens onnodig de dood ingejaagd.
@Tim_Buruma
@Tim_Buruma Год назад
Dat is een hardnekkige mythe. In werkelijkheid was er niet zo'n grote discrepantie.
Далее
Aanval op Nederland
18:21
Просмотров 10 тыс.
Reforged | Update 0.30.0 Trailer | Standoff 2
02:05
Просмотров 413 тыс.
De eerste dagen van mei van 28-04-2012
50:06
Просмотров 32 тыс.
De Duitse inval in Nederland (1940)
11:13
Просмотров 70 тыс.
De Slag om de Grebbeberg
16:22
Просмотров 17 тыс.
World War Two animated: Western Front 1940
13:07
Просмотров 3,3 млн
De slag om Overloon
15:49
Просмотров 82 тыс.
De Slag om Maastricht (1940)
9:52
Просмотров 22 тыс.