Тёмный

dostoyevski'ye göre hep haklıyım ve tekrardan mutfaktayım 

gençliğimi harcıyorum
Подписаться 3,1 тыс.
Просмотров 1,3 тыс.
50% 1

Instagram @emrekahramanbey
Ben Emre Boğaziçi Üniversitesinde tarih ve ekonomi okuyorum. Onun dışında çok sıkıcı birisiyimdir.
Bu video hiçbir şey içermez. Sadece sohbet içeriyor bu kadar.
C
Bu video boğaziçi üniversitesi, yksde derece yapmış olmam, dostoyevski ve bir şeyler başarmanın zorunluluğunu içerir.
CHATGPT YAZIYOR OKUMAYIN
Merhaba dostlar! Bu video, büyük edebiyatçı Fyodor Dostoyevski'nin felsefesinden esinlenerek kaleme alındı. "Hep Haklıyım ve Tekrardan Mutfaktayım" başlıklı bu derin sohbette, Dostoyevski'nin eserlerinden çıkardığım dersleri sizinle paylaşıyorum. Kendi yaşam deneyimlerimle harmanladığım bu düşünceler, bir yandan edebi bir yolculuk sunarken diğer yandan da günlük hayatımızın karmaşıklıklarına ışık tutmayı amaçlıyor.
📚 Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza," "Karamazov Kardeşler" gibi klasikleşmiş eserlerindeki karakter analizleri, insan psikolojisinin derinliklerine dair benzersiz bakış açıları sunar. Bu video, Dostoyevski'nin bu karakterler aracılığıyla insan doğasını anlama çabasına odaklanır.
🍽️ Sohbetimizin bir diğer ayağında, mutfakta geçen bu özel anlarda hangi lezzetleri paylaştığımı göreceksiniz. Dostoyevski'nin favori yemeklerine dair ilginç detayları öğrenmek istemez misiniz?
🤔 Siz de bu videoyu izledikten sonra Dostoyevski'nin düşünce dünyasında sizin için en çarpıcı olan hangi noktanın olduğunu belirleyebilir ve yorumlarda paylaşabilirsiniz. Unutmayın, bu sohbet sadece benim düşüncelerimi paylaşmak için değil, aynı zamanda sizin düşüncelerinizi de duymak için bir fırsat!
🔗 Eğer bu sohbeti keyifli bulduysanız, beğenmeyi, paylaşmayı ve kanalıma abone olmayı unutmayın! Ayrıca, yeni videoları kaçırmamak için zil bildirimlerini açmayı da ihmal etmeyin.

Опубликовано:

 

29 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 23   
@Kaan-p7w
@Kaan-p7w 7 месяцев назад
18 yaşına geleli o kadar duydim ki zekiler mutsuz,cahiller mutlu olur muhabbetini,baydı artık.Aynı şeyler dönüyo sürekli dillerde,yeto.Bari yüksek edebiyat yaparak aynı tespitleri yapın yaw.
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 7 месяцев назад
akıllıca kavramı akılla açıklanmıyor işte güzel tarafı o ama kendimi yanlış ifade ettim galiba
@berkenylmaz4350
@berkenylmaz4350 4 месяца назад
Evet genel olarak akilli secimler yapmak hüznü beraberinde getiriyor tersi durumda ise senin tabir ettigin gibi akil kullanmadan yapilan secimlerde ornegin arkadaslik iliskilerinde aptal bir mutluluk oluyor kendi karakterin disinda gelisen bir aptallik bu durum hosuma gitmiyor yani bu akili kullanip kullanmamak bir secim meselesi oluyor ikisinin de farkli bir hüznü var.
@Yasar_ozgur
@Yasar_ozgur 7 месяцев назад
Yeraltından Notlar okurken, başlarda kendimi kitapta anlatılan karakter ile neredeyse tamamen bağdaştırabiliyordum. Fakat sonra karakterin kendiyle yaşamı arasındaki bağlantıları kurmakta kullandığı yöntemlerin, benim davranışlarımda örtüştüğünü ve bunun dışında hiçbir benzerliğimiz olmadığını düşünmeye başladım. Videoda bahsettiğin gibi kafasını birkaç bir şeye çalıştıran insanların ortak noktası düşüncelerinin onlarda bıraktığı genellikle olumsuz hislerdir. Tam tersine de katılmıyorum yani ''kafayı yormayıp, bu konuları düşünmeyip, bomboş ama daha mutlu bir hayat yaşayın'' düşüncesi, kendime yakıştıramadığım (buna ego veyahut kendini beğenmişlik denilebilir sanırım) yakıştırsam bile uygulayamayacağımı bildiğim bir düşünce. O halde ne yapmalı ? dostoyevski'nin yazdığı gibi ''bitirmek şöyle dursun, yaşam boyunca hiçbir şeye başlamamış'' olmak mı gerek ? Tekrardan hayır. Düşünüp sorgulamaya, sorgulamaların bizi üzmesine izin verip, asıl bu konularda düşündüğümüzü düşünmeye son vermeliyiz. Aslında farkında olmadan yaptığımız da bu değil mi ? Düşünce ve fikirlerimizi de hayatımızın bir parçası olarak kabul edip, bir gün tekrardan üzerine düşünmek üzere rafa kaldırıyoruz.
@Yasar_ozgur
@Yasar_ozgur 7 месяцев назад
Belki de insanı üzerine bu kadar düşünülmeye değmeyecek bir varlık olarak gördüğüm için böyle düşünüyorum. Bilmiyorum. Böyle geldi ve böyle gidecek. Ne değiştirebilirsin, ne de kesinlikle aynı kalmasını sağlayabilirsin. Bilinçli bir müdahaleye kapalı tek yönlü bir varlık insan.
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 7 месяцев назад
aşırı katılıyorum insanlar bazen farklı şeyler düşünse dahi kalan böyle olumsuz hisler çok komik. onun dışında kendini beğenmeyen insanlar düşünmez bence. herhangi bir konuda ne yapmamız gerektiğiyle ilgili asla doğru fikirlerim yok ama fikirleri tekrardan düşünmek üzere rafa kaldırıyoruz çok iyi cümle
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 7 месяцев назад
olum çok iyi yorum yazmışsın la
@Yasar_ozgur
@Yasar_ozgur 7 месяцев назад
@@gencligimiharciyorum Bu tarz şeyler konuşabildiğim yerler çok sınırlı olduğundan, videoların üzerine kafa yorup düşünmek için harika oluyor emre abem. Kendini beğenmeyen insan düşünmez fikrine de katılmaya başladım sanırım.
@Yasar_ozgur
@Yasar_ozgur 7 месяцев назад
Sonunda mutfak ve alkol şişeleri! çok özlemişim.
@AlbertEinstein-w8k
@AlbertEinstein-w8k 4 месяца назад
Dostoyevski'yi çok severim. İyi ki var.
@greyy343
@greyy343 6 месяцев назад
Eğlenceyi, mutluluğu, hayatı yaşamayı; mantıktan, tutarlılıktan, düşünceden öne koyuyoruz. Ve bu da dediğin gibi yalnızlığa sevk ediyor. Ve bu bir domino gibi oluyor. Kendimden örnek verirsem ben nasıl biriyim diye yola çıktığımda sadece düşündüm çünkü geçmişim çok olmasa düşünmem gerektiğini ve ilerideki beni oluşturmayı ya da bilmeyi halletmem gerekiyordu. Ama düşünmenin, mantıklı bir sorgulama yapmanın getirdiği negatif yanlar vardı. Ve bir süre sonra aklımdaki sorgular çoğalmaya ve cevapsız kalmaya başladı. Cevapsız sorularla ne yapacağını bilmeyen ben depresyonla, geleceğin belirsizliğinin yarattığı kaygıyla öylece kala kalmıştım. İşte tam bu sebepten o hüzün açığa çıkıyor ama sonrası daha bilge ve cahil bir mutluluk yerine seçilmiş ve ölçülü olmuş oluyor. Benim de fikirlerim bu yönde. İlk defa denk geldim videona. Nasıl denir bilmiyorum ama o telaşlı hâli kendimden bildiğim için sende de gördüm. Bir şeye isim vermek istiyorsun, anlamlandırmak istiyorsun ama kısaca açıklamak yetmiyor bazen. Videonu çok beğendim. Anlatmak istediğin şeylerle daha çok kafam açıldı. Daha çok video diyelim o hâlde :)
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 6 месяцев назад
açıklamak çok zor pek beceremiyorum ondan çok video atamıyorum
@serhataksu8693
@serhataksu8693 7 месяцев назад
Mutfak ve kapı girişinde dahi olan alkol şişeleri, özlenmiş.
@karnbahariye
@karnbahariye 7 месяцев назад
İzlerken dikkat etmemişim🐵 o bira şişelerinin kapı eşiğinde ne işi var içerken mi koydu geçerken mi j
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 7 месяцев назад
@@karnbahariye HİÇBİRFİKRİMYOK
@asliiiiiii
@asliiiiiii 6 месяцев назад
kanka alakasız olucak ama sen tübitak bursu alıyormusun
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 6 месяцев назад
alıyorum
@keremyoner
@keremyoner 7 месяцев назад
Akillica davranmanin zorunlulugu olarak uzuntunun yasanmasi ve diger insanlarin bu durumu yasamiyor gibi gozukmesi (yeterince akillica davranamadiklari icin?) durumunu ben su sekilde degerlendiriyorum. Bir seyin akillica olmasi veya bir dusunce sisteminin kullanisli olmasindaki en temel noktanin onun tutarli olmasi diye dusunulebilir (varsayak bunu yani. hatta formel sistemlerde, mantik ve matematik gibi, tutarli olmayan syntax'lar her seyin cikarimini veya her seyin ispatini yapabilmenize yol acar, yani her cumlenin hem kendisini hem negatifini ispatlayabilirsiniz, which is not so useful). Hatta burdaki tutarliligi sadece dusunceler diye degil, davranis ve dusuncelerin birlikte olusturdugu sistemin bir ozelligi olarak da bakabiliriz, ama sadece dusuncesel olan tutarsizliklar da bence common. Zeki veya akillica olabilmenin de o yuzden en temel ozelliklerinden birisi bence bu tutarliligi surekli olarak gozetmek oluyor. Sadece kendi dusunce-davranis sistemin icerisinde degil (ki bunu iyi yapabilmek ne kadar self-conscious oldugunla da alakali), algiladigin ve icinde bulunduguna inandigin gercekligin her noktasinda bu tutarliligi aramak, ama bizim tartismamizda bu kadar genellemeye gerek yok bile, o yuzden kendi sistemindeki ve diger insanlarin sistemlerindeki tutarliligi gozetmek diye de bakabiliriz. Yani bu tutarlilik gozetimi ve saglanmaya calisilmasi zeka seviyesine bagli ise (yani zeka diyoruz da istersen akillica olmak de istersen cognitive kapabilite de bu terimler zaten tam net seyler degil), demek ki bazi insanlar bu tutarliligi digerlerine gore daha iyi gozetebiliyor, fark edebiliyor. Bu durum, tutarliligi saglamaya verilen onem ve ayni zamanda tutarsizligi fark etmeye yonelik hassasiyet, insanin daha fazla seyle yuzlesip, daha fazla hard to swallow pill'i kabul edip, daha fazla kendisini degistirmesine ve adapte olabilmesine yol aciyor. Tam olarak bu surec, yani zannetiginden farkli sekilde artik zannetmen gerekliligi (cunku tutarsizlik var ve tutarli bir konuma gecmen gerek), bence uzuntu duygusunun (yine argumandan baglantisiz, bence hatta herhangi bir duygunun) tam olarak kaynagi. Gerceklikten beklentilerini adjustlamak, adjustlaman gerekliliginin farkina varmak, yorucu ve bilissel olarak zor surecler, ve duygular da bu surecte dogalari geregi ortaya cikiyor zaten. Fakat dedigimiz gibi bu surece girmenin sikligini belirleyen sey tutarsizliklari fark etmek ve tutarliliga onem vermek ise o zaman bazi insanlar, daha az zeki olanlar, bu surece daha az giriyo demektir. Bu kadar yapping yaptigim seyin sonucu senin de dedigin, hatta meme culture'da doomer bloomer muhabbetinde de olan, ve bircok kez soylendigi gibi dusunmemenin daha mutlu etmesi durumunu getiriyo. Varsayimlarimizdan olan zeka ve tutarlilik benim icin baya belirgin bir iliskisi olan bir sey cunku zeki olarak belirtilen insanlarin yaptigi ve (o sekilde nitelendirilebilmesi icin) yapmasi gerektigi ortak sureclerde tutarlilik arayisini gorebiliyorum. Mesela, yeni infolar alirken bunlarin eski infolarla hizli bir sekilde karsilastirilip ilk once birbiriyle uymayan seylerin kontrolunun yapilmasi, eger tutarsizlik varsa da bunu sormasi (ya da direkt hangi infonun hatali verildigini kestirmesi). Daha sonrasinda yeni gelen infolarin eskilerle olan iliskilerinden yeni valid iliskileri gorup bu iliskileri kullanarak daha da yeni infolarin dogruluguna dair cikarimlarda bulunmasi ve yine bunlarin dogrulugunu sormasi. Ve bunu sadece analitik olan sureclerde degil herhangi bir algisal surec icin nerdeyse instantly ve sanki unconsiously yapiyo olmasi, zeki diye nitelendirilen insanlarin ortak ozelligi ve bu sureclerde tutarlilik ana faktorlerden birisi.
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 7 месяцев назад
kerem çok uzun yazmışsın yuh a. onun dışında insanı bilgisayar gibi görüyorsun zeka sadece tutarlılık veya 'akıllıca' kavramı sadece bu yönden bakılmıyor. çünkü aslında bakarsan tutarlı eylemler değil bunlar, bazı şeyleri reddetmekle alakalı buradaki 'akıllıca' durumu herhalde. herhalde diyorum çünkü ben de tam bilmiyorum :(
@keremyoner
@keremyoner 7 месяцев назад
​ @gencligimiharciyorum tamam bida kisa yazcam. bilgisayar gibi gormeye gelince, all my homies love computational theory of mind (ama bunun bir kismina itiraz eden cok saglam bi arguman ogrendim gecen, penrose-lucas argument, godelin ispatladigi ve hilberti depresyona sokan incompleteness teoremlerini kullanarak insan zihnini mekanistik olamiyacagini iddia ediyolar). onun disinda evet o kavramlara oyle bakilmiyo olabilir, zaten o yuzden once kendi anladigim tanimi verdim hehe. duygusal anlamda bu bahsettigin bi yandan zarar veriyo gibi gozuken ama bi yandan da sanki yapilmasi gereken oymus gibi olan o eylemlere (veya o duygu durumlarina girmeye) relate edebildigimi saniyorum, yani belki de hangisi olduguna karar vermek icin yeterince tecrubemiz yoktur henuz? ama benim bu tarz konularda genel dusuncem yeterince fazla precise olmaya calisarak konussak bu tecrubeleri illa valid conclusionlar cikaririz, o yuzden ben overthinklemeye gidiyom baybay
@keremyoner
@keremyoner 7 месяцев назад
​@@gencligimiharciyorum palmiyeler dropladi bi de lessgooo
@user-rc7ob3mw4s
@user-rc7ob3mw4s 7 месяцев назад
işte başlık diye buna derim
@gencligimiharciyorum
@gencligimiharciyorum 7 месяцев назад
ben çok gülüyorum biliyosn
Далее
YERALTINDAN NOTLAR / DOSTOYEVSKİ
19:25
Просмотров 31 тыс.
КАК БОМЖУ ЗАРАБОТАТЬ НА ТАЧКУ
1:36:32
titan tvman's plan (skibidi toilet 77)
01:00
Просмотров 6 млн
Трудности СГОРЕВШЕЙ BMW M4!
49:41
Просмотров 1,6 млн
bira tierlist ama youtube'dan gelen paralarla
17:56
Просмотров 3 тыс.
korkuyorum.
8:46
Просмотров 7 тыс.
10 Dil Bilen Hocanın Tavsiyeleri
15:57
Просмотров 166 тыс.
Bölüm 24 | Değersiz Hissetmek
28:09
Просмотров 45 тыс.
KIRMIZI TUBORG YAYINI ft engin deniz üçgün beyle
2:01:25