Тёмный

Douglas Adams: Dünya Bizim İçin Yapılmış Olmalı!? (2001) 

Ümid Gurbanov
Подписаться 117 тыс.
Просмотров 4,1 тыс.
50% 1

İlkel bir insan düşünün ve bu zihniyetin nasıl gelip yerleştiğine bir bakalım. Günün sonunda dikiliyor ve dünyasını inceliyor. Dünyaya bakıp şöyle düşünüyor: “Yaşadığım bu dünya harika bir yer. Çok iyi. Yani, bir baksanıza, buradayım ve arkamda dağlar var. Dağlar harikadır çünkü içinde hem hava koşullarından hem de ara sıra gelip bana saldıran ayılardan kaçıp sığınabileceğim mağaralar var. Oraya sığınabilir, harika bir şey bu. Önümdeyse orman var. Ormanda beslenebileceğim çerezler, meyveler ve ağaçlar var, çok lezzetliler ve yaşamamı sağlarlar. Buradaysa içinde balıkların yüzdüğü bir akıntı var. Su leziz, içebiliyorum ve her şey olağanüstü. Oradaki de kuzenim Ug. Ug bir mamut yakaladı. Oley! Ug bir mamut yakaladı. Mamutlar müthiştir! Mamuttan daha harika bir şey yoktur. Çünkü bir mamuttan kendine kürk yapabilirsin, onun etini yiyebilirsin ve kemiklerini kullanarak başka mamutlar yakalayabilirsin. Bu dünya, olağanüstü bir biçimde tam benim için.”
Dünyayı ve çevreyi kontrolümüz altına almamızın, bunu gerçekleş-tirecek aletler yapabilmemizin bir sebebi de kendimize bu konuda daima sorular sormamızdır. Bu insan kendisine sorular sormaya başlar. “Bu dünyayı,” der, “Kim yaptı?” Elbette ki böyle düşünür, çünkü kendisi de bir şeyler yapar. Bu yüzden bu dünyayı yapan birini arar.
Şöyle der: “Kim yapmış olabilir bu dünyayı? Bir parça bana benzemesi gerekiyor. Tabii ki çok ama çok daha büyük ve muhakkak ki görünmez ama o yapmış olmalı dünyayı. Peki, neden yaptı?” Her zaman “Neden?” diye sorarız, çünkü çevremizde bir amaç ararız. Çünkü her zaman bir amaçla bir şeyler yaparız. Mesela, yemek için bir yumurta haşlarız. Bir taşa veya ağaca bakarız, burada olma amacı ne diye merak ederiz. Hiçbir amacı olmasa bile. Bu sebeple, bu dün-yayı yapan kişinin amacı neydi diye düşünürüz.
Bu noktada şöyle düşünürüz: “Eh, benim için gayet uygun bir yer. Hani şu mağaralar, ormanlar, akıntılar ve mamutlar. Benim için yapmış olmalı! Varılabilecek başka hiçbir sonuç yok.”
Bir sabah bir su birikintisinin uyandığını ve... Normalde böyle ol-madığını biliyorum, ama bilim kurgu yazarıyım, müsaade edin. Bir su birikintisi uyanır ve şöyle düşünür: “İçinde bulunduğum dünya çok ilginç. Bana gayet de uyuyor. Hatta çok fazla uygun bana. Tam benim ölçülerimde, değil mi? Bu dünya benim için yapılmış olmalı.”
Güneş yükselir ve su birikintisi dünyanın onun için yapıldığı hikayesini anlatmaya devam eder. Güneş yükselir ve su birikintisi yavaş yavaş azalır, azalır ve azalır. Zamanla su birikintisi yok olur, ama yine de aynı şekilde düşünür. Her şeyin onun için var olduğu fikrine saplanıp kalmıştır. Dünyanın bizim için var olduğunu düşünürsek tam da yok ettiğimiz gibi onu yok etmeye devam ederiz çünkü ona zarar veremeyeceğimizi zannederiz.
Bizler bu olağanüstü, tamamen olağandışı yaşamla dolu bu gezegene istediğimiz gibi alt üst edebileceğimiz bir şeymiş gibi davranıyoruz. Belki de ona böyle davranamayız. Belki de ona biraz daha iyi bak-malıyız. Ama Dünya'nın iyiliği için değil.
İhtişamlı bir şekilde “Dünya'yı kurtarmak”tan bahsederiz. Dünya’yı kurtarmamız gerekmiyor, Dünya gayet iyi! Dünya beş büyük yok olma döneminden geçti. 65 milyon yıl önce, sanıldığı üzere, bir kuyruklu yıldız Dünya'ya çarptı ve aynı zamanda Hindistan’da devasa volkanik patlamalar oldu ve bu, dinozorları ve gezegendeki canlıların yaklaşık yüzde 90'ını yok etti. Daha geriye gidersek, 150 milyon yıl önce, Permiyen-Triyas Yok Oluşu meydana geldi. Devasa ve kocaman bir yok oluş. Dünya bunu defalarca kez yaşadı. Her büyük yok oluştan sonra hep şöyle oldu: Ortada uygun çok büyük bir alan açıldı ve birdenbire yeni türler ortaya çıktı. Dinozorların yok olmasıyla bizler var olduk. O yok oluş olmasaydı bizler burada olmazdık. Demem o ki, dünya iyi. Dünyayı kurtarmak zorunda değiliz. Dünya kendine bakacak kadar büyük. Asıl endişelenmemiz gereken, içinde yaşadığımız dünyanın bizi üstünde barındırıp barındırmayacağıdır. İşte bunu düşünmeliyiz.
Teşekkür ederim, hanımlar ve beyler.
Douglas Adams, 2001
- o -
Bir Nevi Dipnot: Beş yıl evvel Douglas Adams'ın "Papağanlar, Evren ve Her Şey" adlı konuşmasını Türkçeye çevirmiş ve kanalda yayınlamıştım. Geçtiğimiz günlerde eski çeviri dosyalarımı gözden geçirir ve düzenlerken konuşmayı baştan sona tekrar izledim ve özellikle son yirmi dakikasındaki fikirler sebebiyle Douglas Adams'a bir kez daha hayranlık duydum.
Bir buçuk saatlik performansın içerisinde, özellikle de sonlarına denk gelmesi dolayısıyla, Adams'ın ifade ettiği görüşlerin izleyicilerce kaçırılması pek mümkün olduğundan, ilgili kısmı kesip biçerek ayrıca kanalda paylaşmak istedim.
Konuşmanın tamamını izlemek isterseniz şöyle buyurabilirsiniz: • Douglas Adams: Papağan...
* * *
Çeviri: Ümid Gurbanov
Blog: umidgurbanov.substack.com
Twitter: umidgurbanov
* * *
Twitter: ufaktefekceviri
Patreon: patreon.com/umidgurbanov

Опубликовано:

 

27 фев 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 19   
@hannegeyik
@hannegeyik 5 месяцев назад
Bu adama hayranım ❤
@rockchu.
@rockchu. Год назад
Aklıma George Carlin in Saving the Planet ismiyle ortalıkta dolaşan klibi geldi. Teşekkürler.
@umidgurbanov
@umidgurbanov Год назад
Kesinlikle, o da harika bir kesittir. Bir de "It's Bad for Ya" adlı gösterisinin sonunda sergilediği muhteşem bir performans vardır; onu da anmak isterim.
@MatrixSanAndreasOfficial
@MatrixSanAndreasOfficial Год назад
​@@umidgurbanovmumkunse daha sık kesitler paylasir misiniz?
@cagrmert9104
@cagrmert9104 Год назад
ben de bir tane anmak isterim, ancak george carlin bile yanında nazik kalır: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-LyRuffdUUS8.html
@umidgurbanov
@umidgurbanov Год назад
@@MatrixSanAndreasOfficial Mümkün olmasını ben de isterdim ama ne yazık ki RU-vid profesyonel iş alanım değil (olması için biraz uğraştım ama olmadı), dolayısıyla anca gündelik koşturmacalardan arta kalan zamanlarda neredeyse hobi amacıyla bir şeyler alıp kesip biçip çeviriyorum ve o da anca bu kadar mümkün oluyor.
@umidgurbanov
@umidgurbanov Год назад
@@cagrmert9104 Bu dizinin sadece ilk sezonunu izledim, sonra devam etmedim, kaldı kıyıda köşede. Sanırım sonraki sezonlarda konular ve kişiler de değişiyor zaten, belki de o hevesimi kırdı biraz.
@aligamgee2413
@aligamgee2413 Год назад
Yıllar önce uzun halini izlemiştim çok teşekkürler. ♥
@random56884
@random56884 Год назад
Bu kanal bir hazine.
@sayoras7973
@sayoras7973 Год назад
Teşekkürler.
@harunbirsenn
@harunbirsenn Год назад
Arkadaşlar asıl amaç dini elestirmek değil, insanın dünyayı kendisi için yaratılmış diyerek içinden geçmiş olmasını eleştiriyor. Yoksa konusmadaki argumanlar zaten artık çocukça kaldı. Kulağının arkasına bakamiyon ama var demi seviyesinde Herhangi bi dini eleştiri yok yani dokundurma var evet ama konusmanin ana teması çok farklı. Size tavsiyem bilinci, evreni sonsuzluk kavrami ve teist düşünürlerin de iddialarını dinleyemediginiz ortamlardan din veya ateizm ogrenmeyin.
@ozkanbasat5958
@ozkanbasat5958 Год назад
Anakronik düşünme hatası...
@hakikat_ler
@hakikat_ler Год назад
Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahipsiz olamaz. Bir harf kâtipsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur? Douglas Adams doğru soruya yanıt ararken akıldan uzaklara gitmiş. Varoluş muazzam bir sanat eseri, o da sanatkârı gerektirir. 2x2=4
@ilkerkayal9026
@ilkerkayal9026 Год назад
Öncelikle biçbirşey muntazam değil tersine kaotik. Yalnizca canlilar kendi ortamlarina adapte olup buna göre evrimleştiler. Binlerce hatta milyonlarca yılda oldu tabiki bunların hepsi. Ve hatta bu milyonlarca yıl içerisinde bugün yaşayandan çok daha fazla tür birtakım şeylere adapte olamadi başarisiz oldu ve yokoldu hatta. Herşeyin bizim için oldugunu düşünmek iyi hissettiriyor biliyorum. Bir ruhunun olduğu, başka bir boyutun ve dünyanin olduğu ve en nihayetinde buraya gidip iyi veya kötüsonsuza dek yaşamina devam etme fikri. Tüm bunlar iyi hissettiriyor olabilir. Ama biz modern insan olwrak 100 binlerce yildir variz bu dunyada sadece ve bu dünyanin yaşına karşın o kadar kucuk ki. O kadar önemsiziz ki. Asagi yukari 200 milyon yil bu dunyada yasamis dinazorlarin yaninda o ldr kisa suredir barız ki. 4 milyar küsür yaşındaki dünyada. Bu sebeple kendinizi çok önemsemeyin. Yok olacagiz ve bu tas catlasa mucize olsa her insan için 100 yil sürecek. Ama iyi ve güvende hissettiriyorsa herseye inanabilirsin. Bu çok güzel birsey. Tüm güzel emellerinde muvaffak olursun umarim. Saygilar.
@Holden_caulfield86
@Holden_caulfield86 Год назад
Her şeyin bir yapanı var diyorsun. Hele ki böyle muazzam evrenin kesinlikle bir yapanı olmalı diyorsun. Evreni yaratan şey evrenden daha mükemmel olmalı. O halde bende onu da mutlaka bir yapan olmalı diyorum hadi bakalım :) senin bu mantığın uzar gider....
@mehmetfatihaksu466
@mehmetfatihaksu466 Год назад
Çok değerlisin @umidgurbanov
Далее
Что мне Спеть?😺
3:15:51
Просмотров 1 млн
СТРИМ-МАФИЯ С ДРУЗЬЯМИ
4:09:21
Просмотров 1 млн
Otostopçunun Galaksi Rehberi / Douglas Adams
16:36
Просмотров 1,4 тыс.
Byung-Chul Han ve Yorgunluk Toplumu | Kitap Tenkidi
22:03
Richard Dawkins on Atatürk and Adnan Oktar
5:09
Просмотров 543 тыс.
İnsan Nasıl Değişir? | Beyhan Budak | TEDxIzmir
19:18
Что мне Спеть?😺
3:15:51
Просмотров 1 млн