Тёмный

Echitatie la Micul Trianon 

stiriploiesti
Подписаться 11 тыс.
Просмотров 2,5 тыс.
50% 1

În weekendul 10-12 octombrie, pe Domeniul Cantacuzino din Florești, va avea loc prima ediție a competiției ecvestre internaționale Karpatia Horse Trials. Iată care sunt surprizele evenimentului.
Pentru prima oară în România, sportul nobil prin excelență este organizat într-un loc de o mare încărcătură istorică, ce păstrează vocea vremurilor de prestigiu din România. Timp de trei zile, Domeniul Cantacuzino va redeveni un spațiu plin de viață, elegant și autentic, destinat pasionaților de călărie, dar și iubitorilor istoriei nobiliare din România.
Istoria mereu fascinantă a vremurilor aristocratice, cu prinţi şi prinţese, cu poveşti de iubire intense şi adesea tragice, cu caleşti elegante şi parfum de poezie, este încă vie şi poate fi descoperită în plină contemporaneitate. La doar 80 de kilometri distanță de București, există un domeniu care stă mărturie pentru una dintre cele mai frumoase epoci ale istoriei României, epoca nobiliară a începutului de secol XX. Este vorba despre Domeniul Cantacuzino din Floreşti, având în centru ceea ce la, început de secol XX, era considerat o bijuterie arhitecturală, palatul Micul Trianon.
Spiritul şi farmecul acestei clădiri concepute de arhitectul I.D. Berindei s-au păstrat chiar și după un secol plin de evenimente zguduitoare. Recuperat de către Maria Ioana Cantacuzino, clădirea a ajuns în prezent în posesia Fundației Cantacuzino Floreşti care doreşte să-i redea strălucirea de altădată şi să-l transforme într-un spaţiu care să găzduiască evenimente speciale, unice în România.
Renaşterea, concretă şi simbolică a Domeniului Cantacuzino, se va face printr-un eveniment demn de spaţiul sau nobil - Karpatia Horse Trials, competiţie ecvestră internaţională, împărţită pe trei categorii de participanţi şi compusă din probele de dresaj, obstacole şi cross-country.
Programul celor trei zile mai cuprinde un concurs demonstrativ de atelaje cu doi și patru cai, demonstrații ecvestre și o demonstrație de leadership asistat de cai. Atmosfera aristocrată data de eleganța echitației va fi îmbogăţita printr-o paradă de ogari, precum şi prin expoziții de fotografie, pictură şi obiecte realizate manual. Pe domeniul de 130 de hectare de păşuni, alei de castani şi platani centenari care întregesc aerul Belle Époque conferit de palatul Micul Trianon, publicul va avea şi posibilitatea unei imersiuni în istoria fascinantă a locului, putând să cunoască întreg domeniul prin plimbări cu trăsura.
Competiţiile din cadrul primei ediţii Karpatia Horse Trials sunt organizate în colaborare cu Asociaţia Sportivă Hipohouse, cu implicarea şi participarea directă a Federaţiei Ecvestre Române (FER) şi a Federaţiei Ecvestre Internaţionale (FEI).
Mai multe informaţii despre eveniment pe:
www.karpatiahor...
/ karpatiahorse .
Preţul participării la eveniment este de 10 lei pe zi. Biletele pot fi achiziţionate de la intrare.
Încasările obţinute vor ajunge în fondul destinat restaurării întregului Domeniu.
Micul Trianon - o istorie tumultoasă de peste 100 de ani
Istoria palatului Micul Trianon coboară până în 1911 când prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogați oameni ai epocii sale, cunoscut şi sub numele de Nababul, descendent al lui Constantin Brancoveanu şi de două ori prim-ministru al României, începe construcţia acestuia pe locul vechiului conac (construit între 1840 și 1842 de către vornicul Grigore Cantacuzino).
Aspirând să-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter şi etaj), faţada conţinând zece coloane neoclasice.
Domeniul cuprindea grădini de agrement și terenuri de vânătoare și echitație, iar în partea de sud un parc imens cu arbuşti rari în jurul unor copaci bătrâni, care a fost completat de către arhitectul Emile Pinard cu o grădină à la française.
Criza economică şi izbucnirea Primului Război Mondial, precum şi moartea Nababului în 1913 au împiedicat finalizarea proiectului.
Nici după al Doilea Război Mondial lucrările de restaurare şi utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru că Micul Trianon a împărtăşit soarta a aproape tuturor reşedinţelor de ţară din România, fiind preluat de către stat.
Martor la cele mai negre momente ale istoriei României, Domeniul Cantacuzino din Florești are acum şansa să-şi recâştige locul şi imaginea binemeritate, datorită Fundaţiei Cantacuzino Floreşti, al cărei scop este restaurarea întregului domeniu, inclusiv a Micului Trianon, şi promovarea lui la nivel naţional şi internaţional şi introducerea lui în circuitul public.
www.stiriploies...

Опубликовано:

 

29 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
ОБЗОР НА ШТАНЫ от БЕЗДNA
00:59
Просмотров 263 тыс.
DAXSHAT!!! Avaz Oxun sahnada yeg'lab yubordi
10:46
Просмотров 269 тыс.
How did the Enigma Machine work?
19:26
Просмотров 10 млн
Isteria ciclonului: o manevră electorală?
30:19
Просмотров 9 тыс.
Scoala Magurele - Traditii si obiceiuri la romani
7:58
VARBILA - Satul unde APA spala Oasele Mortilor
5:02
Просмотров 4,6 тыс.
Colonialism - cum s-a construit prezentul
2:11:15
Просмотров 913 тыс.