Тёмный

Electric bikes - FAQ 

Velogi
Подписаться 56 тыс.
Просмотров 66 тыс.
50% 1

Answers to the most common questions about e-bikes like battery range and lifetime, riding in cold or rain. Or is it ecological after all?
The Bosch e-bike range calculator I mentioned in the video: www.bosch-ebik...
Please subscribe for more - it's free! bit.ly/velogisub

Опубликовано:

 

30 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 125   
@raccoonnn
@raccoonnn 5 лет назад
Videotoive: Sähköpyörän huolto, erityisesti moottori ja sille tehtävät toimenpiteet, joita saa ja pystyy tekemään (voitelut, varaosat jne) ilman että takuu menee.
@tapio-tvintagevelorandonneur
@tapio-tvintagevelorandonneur 5 лет назад
Ei jääny kysymistä koska kattavasti esittelit eri näkökohdat aiheesta. Ajelin tuossa joskus taannoin Raleighilla sadesäällä vastatuuleen rauhallista vauhtia ~20 km/h ja havahduin kun herrasmiespappa veti takaa sähköpyörällä ohi ehkä 25 km/h ihmeen rauhallisella kadenssilla. Totesin että toisella meistä on mekaaninen kasarifillari. Kiitos videosta!
@juhopeltola2561
@juhopeltola2561 5 лет назад
Mun sähköpyörä sarja maksoi 150,- ja akku 70,-. Ajan 15-20km päivässä. Korvasi mopo skootterin ja hyvin on päässy jokapaikkaan koko talven.
@tuomaslaitinen9221
@tuomaslaitinen9221 5 лет назад
Mistäs noin halvan setin löysit ja mitkä specsit? Avustava vai kaasukahvallinen?
@Mersuharrastaja
@Mersuharrastaja 5 лет назад
Ostaisit oman sähköpyörän, niin ei tarvitsisi aina lainailla. ;) Pyöräilyseurassa missä olen on yksi 90v papparainen, joka pystyy ajamaan lenkkejä sähköavusteisella pyörällä eli sähköpyörä jatkaa harrastusta siinä missä luomupyörällä pitäisi lyödä hanskat tiskiin.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Näitä esimerkkejä tosiaan löytyy - kerran ajelin samaa matkaa vanhemman herran kanssa, joka totesi ettei pystyisi polviongelmiensa takia normipyörällä mäkiä nousemaan, mutta sähköavustuksella hän pystyy pyöräilemään edelleen.
@BossManaatti
@BossManaatti 5 лет назад
Pakko sanoa, että erinomainen video niille jotka tutustuvat sähköpyöriin tai eivät niistä juurikaan mitään tiedä. Mutta kyllähän niitä sähköpyöriä on isommallakin toimintasäteellä kuin 100km. Itselläni on 4kwh akku ja sillä ajelee 200km 45km/h vauhtia :P Ja kun sen verran iso akku niin se pysyy lämpimänä akun resistenssin takia kylmemmälläkin kelillä pitkään eikä täten toimintasäde juurikaan muutu.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
No siinä on melkoinen power pack 😮 Ihanko vakiona vai oletko itse rakennellut?
@BossManaatti
@BossManaatti 5 лет назад
@@Velogi vakiona tuli pyörän mukavana :) mutta tää pyörä onkin hieman tehokkaampi kuin nuo normi sähköpyörät niin pitää olla isompaa akkua myös.
@vuorinen8172
@vuorinen8172 5 лет назад
BossManaatti vähä myöhäs mut hiemäb tehokkaampi jättelee kevarit😂😂XD
@TopiLaamanen
@TopiLaamanen 4 года назад
Vähän eri mieltä ajamisesta ilman avustusta. Itsellä Brosen moottorilla oleva täpäri, ja varmaankin puolet ajosta on ilman avustusta, esim.: hidasta polkuajoa, lasten kanssa, haluaa nostaa sykettä/lämpöä. Pyörä on toki raskas, mutta vastaava pyörä karkeilla renkailla on raskaskulkuinen ilman moottoriakin. Varmaan näissäkin on eroja esim. polkuvastuksessa ja siinä missä ajaa. Ja mikä parasta, kun ei totu reippaaseen avustukseen, niin siitä iloitsee joka kertaa - pyörä tuntuu lentävän. :)
@ErkkiMattila
@ErkkiMattila 5 лет назад
En pidä tuota 100 km toimintasädettä mitenkään epärealistisena. Minulla on Helkaman TE8, jossa on 500 Wh akku. Kokemukseni perusteella realistinen toimintasäde kesäaikaan on juurikin tuo 100 km. (Helkama lupailee 150 km, joka toteutuu vain ajettaessa jatkuvaan alamäkeen.) Eniten käytän kevyintä avustusta, mutta myös keskitason ja tehokkainta avustusta. Jakaumat ehkä 60 %, 30 % ja 10 %. Kevyinkin avustustaso on tuolla pyörällä huomattavasti kevyempi kuin tavallinen pyörä. Matkalle mahtuu myös mäkiä, jotka tuovat oman lisänsä sähkönkulutukseen.
@4nlimited3dition_4n3d
@4nlimited3dition_4n3d 5 лет назад
Löytyyhän niitä pyöriä missä on oikeita 200Km tai suuremmankin toimintasäteen akkuja, tai jos kasaa itse niin saa vaikka kuinka ison akun. Eihän se toimintasäde (sähköavusteisessa) polkupyörässä sinänsä mitään edes meinaa, enemmän akun todellinen kapasiteetti Watti Tunneissa on se joka ratkaisee.
@jaakkolehtola3904
@jaakkolehtola3904 4 года назад
Kyllä rangeen vaikuttaa kaikki, tuuli, maasto, avustus... Ajoin kesällä Haapavedeltä Liminkaan eco avustuksella hyvässä kelissä. Matkaa tuli 90 kilometriä. Range näytti perillä vielä 92 kilometriä. Moottorina bosch ja akku nelisatanen. Lapissa maastossa akun kesto on max 35 kilometriä jos pitää avustusta isolla niinkuin minun ainakin täytyy pitää kun tunturipolkuja ajaa. Aivoinfarktikuntoutujan parhain kuntouttaja on ollut minulle tämä hankinta 😊
@GreatGloves
@GreatGloves 4 года назад
Can you do another ebike video where you take it to real service. What they do it and maintenanse it
@Velogi
@Velogi 4 года назад
The service providers are not too keen to show what they actually do to the bike.
@GreatGloves
@GreatGloves 4 года назад
@@Velogi thank you for responce👍 Can you do more ebike videos, I did got my first ebike yesterday
@suupaltti
@suupaltti 5 лет назад
Mikäs tuo taustalla vilahtava frisbeegolfrata on? Ja mikä on kypärässä kiinni oleva valo?
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Rata on Valkeakoski DiscGolfPark Eerolan kaupunginosassa. Otsalamppu on Olight H15S.
@77miksu
@77miksu 5 лет назад
Eli jos akku loppuu, eikö polkemisessa ole muuta eroa tavalliseen pyörään, kuin pyörän isompi paino?
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Näin se menee.
@77miksu
@77miksu 5 лет назад
@@Velogi Ok. Taas oppi jotain uutta. Särähti vain retkipyöräilijän korvaan, että ei ole realistista polkea akkutyhjänä pitkiä matkoja :)
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Minusta on eri asia kuljettaa pyörällä tarpeellista tavaraa, kuin ajaa ehdoin tahdoin pyörällä jossa on tarpeeton lisäpaino.
@77miksu
@77miksu 5 лет назад
​@@Velogi Tottahan tuo. Itseäni vain auttoi tuo tieto, että sillä tekee akun loputtuakin jotain. Olen aina luullut, että sähköpyörän joutuu jättämään siihen paikkaan, jos siitä akku loppuu. Ehkä sitä joskus itsekkin :)
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
@@vililola Tuossa tosiaan tarkoitin keskimoottoria joka on mielestäni ainoa oikea toteutustapa - napamoottorissa vääntö loppuu pian kun ei voi vaihtaa välityksiä.
@harrilahti-luopa5953
@harrilahti-luopa5953 5 лет назад
Sähköautoa ekologisempi
@ThantosProduction
@ThantosProduction 4 года назад
Jep, tosi harmillista kun sähköautoja kovin pusketaan markkinoille juuri egolookisuudellaan mutta jos ihmiset liikkuis edes kesät sähköpyörällä niin kylse on jotain mitä kannattas jo veroalellakin tukea. Pari tuhatta kiloa vähemmän massaa kumminkin liikuteltavana
@LJ70BJ40
@LJ70BJ40 2 года назад
Minulla on ollut reilut kaksi kuukautta Monarkin e-Karl etunapamoottorilla varustettu pyörä. Egoing etunapamoottori. Moottori vaihdettu heti uutena n. 500km ajon jälkeen, mutta yksi ominaisuus ei muuttunut. Pyörällä ei pysty ajamaan ilman avustusta. Moottori alkaa jarruttamaan kulkua heti n. 8-9 km/h kohdalla ja kevenee n. 19km/h jälkeen. Nopeuden kasvatus 9 km/h nopeuteen 19km/h onnistuu alamäkeen, mutta jo tasaiselle todella työn ja tuskan takana. Pyörä toimii vain avustuksella. Pyörä lähteen tulevalla viikolla vaihtoon ja keskimoottorinen e-Jääkäri tulossa.
@wins33762
@wins33762 4 месяца назад
Ensimmäistä sähköavusteista pyörää olen hankkimassa, mutta hartia ja niskaongelmien vuoksi pyörän koko mietityttää. Ikä 70v, pituus 178 ja jalan sisämitta 82cm, Tunturin emotion olis pyörä, mutta rungon koko mietityttää kumpiko koko olisi sopiva hartia ja niskaongelmaiselle, 52 cm vai 56 cm. Pystympi ajoasento olisi ehkä mulle parempi kuin kumara.
@Velogi
@Velogi 4 месяца назад
52 ja 56 rungoilla on tosiaan iso ero. Paras olisi jos pääset kokeilemaan, sen verran yleinen pyörä kuitenkin että löytyy monesta paikasta.
@wins33762
@wins33762 4 месяца назад
Kiitos vastauksesta ja tosi hyvistä videoista. Paikallisessa liikkeessä sai kokeilla molempia pyöriä, kyllä tämä 56 cm tuntui vaan paremmin käteen sopivalta joten tämä valitsin, 52 cm tuntui ahtaalta. Nyt vaan sopivaa ajoasentoa säätämään ja kokeilemaan.
@mikkoolavijarvinen3653
@mikkoolavijarvinen3653 4 года назад
Mutta tarvitseeko tuollainen laite vaihteet? Eihän sähköautossakaan ole semmoisia, koska sähkömoottori alkaa vetää 0 rpm:stä, ja jos ei mennä käytännössä yli 25 km/h ja toisaalta ylämäissäkään ei tarvitse jurnuttaa hitaasti, eikö sinkula riittäisi (koska riittäähän se muutenkin)?
@hietapa
@hietapa 3 года назад
Kallein osa sähköpyörässä on sen akku. Sen korjaaminen on aika mahdotonta, jos se vioittuu. Akun pitäminen kunnossa taas ei vaadi erikoisosaamista ja taitoja muuta kuin vain vähän vaivaa ja tietämystä, eikä minkäänlaisia erikoistyökalujakaan. Akun saa tuhottua pysyvästi ylilataamalla tai antamalla akun varauksen täysin tyhjentyä tai ylikuormittamalla akkua liian suurella virralla. Siksi akussa on oma logiikka, joka katkaisee virransyötön pyörään ennen kuin se on liian tyhjä. Ylikuormitusta se ei estä. Sitä se ei myöskään pysty estämään, jos akku on ollut varastoituna niin pitkään, että se on ennättänyt tyhjentyä täysin itsepurkauksen vuoksi. Siksi akkua pitää ladata välillä, ettei se ennätä täysin tyhjentyä, mutta ei liian täyteen sitä varastoitaessa pidemmäksi aikaa. Käyttämällä taas vääränlaista laturia voit yliladata akun ja tuhota sen. Akku saattaa silloin jopa kiehua ja pullistua sekä lopulta räjähtää aiheuttaen jopa tulipalon. Siksi kannattaa aina käyttää vain omaa laturia, eikä tehdä minkäänlaisia omia virityksiäkään akkuun ja sen kytkemiseksi johonkin muuhun vekottimeen. Pikalatureilla taas lyhennät vain akun ikää. Varastoitaessa akkua se ei saa olla täysin ladattu täyteen, vaan vähän yli puoleen n. 60% kahtapuolen täyteen latauksesta. Akku itsepurkautuu vähemmän kun lämpötila on matalampi n. +10C koska kemiallinen reaktio aina hidastuu akuissa lämpötilan laskiessa. Akkua ei kumminkaan saa säilyttää pakkasessa ja kosteassa tilassa.
@aewinious
@aewinious 5 лет назад
Voiko sähköavusteisilla pyörillä ajaa kokonaan ilman akkua?Jos haluaisi lähteä lenkille ilman että käyttää avustusta ja pyörä olisi hieman kevyempi, kun akun jättää kotiin. Vai tuleeko suurin osa painosta moottorista ja akun painolla ei ole niin väliä?
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Auttaa se toki vähän, tuossa pyörässä akku painaa 2,6 kg ja moottori n. 3,3 kg. Eroa normipyörään kun on 8,2 kg, niin se loppu 2,3 kg tulee erilaisista runkorakenteista, käyttökytkimistä ja kaapeleista.
@jormatuovinen1981
@jormatuovinen1981 5 лет назад
@@Velogi Aika pieni se todellinen vaikutus sillä lisäpainolla loppujen lopuksi on. Jos itse painaa vaikka 90 kg se 8,2 kg on alle 10% painosta. Tästä sitten tulee kitkaa lisää sen verran kun on pyörän laakereiden kitkakerroin x tuo 8,2 kg. Normaali kuntoilijalle pitäisi olla aika merkityksetön. Eikä se paino ole pyöräilijän selässä vaan se on pyörän kyydissä.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Tältä se näyttää numeroiden valossa, mutta käytännön totuus on toinen. Kannattaa kokeilla niin huomaa.
@juhopeltola2561
@juhopeltola2561 5 лет назад
Napa moottori vastustaa hieman. Mulla on moottorilla vapaa ratas. Ei jarruta yhtään ilman sähköä ja painaa vain parikiloa.
@jormatuovinen1981
@jormatuovinen1981 5 лет назад
@@Velogi Minulla on muuten tuo sama pyörä kun tässä testissä. Paitsi että se ei ole tuo "allroad" versio ja siinä on 500Wh akku. Laitoin sihen lokasuojat ja valot, seisontatuen ja jousitetun satulatolpan. Herkemmältä tuo tuntuu ilman avustusta ajettaessa kuin 8-v napavaihteinen kaupunkipyöräni.
@juhawilhola867
@juhawilhola867 5 лет назад
Loistavaa pohdintaa👍
@luluvirtanen1877
@luluvirtanen1877 5 лет назад
Ekologisuus? Kuinka monta kilometriä pitäisi polkea että pyörän valmistuskustannukset ja hiilijalanjälki peittyy? Ei ole ekologinen.
@ThantosProduction
@ThantosProduction 4 года назад
Koskaan en ole sähköpyörää ajellut mutta nyt ollaan jo hankinnan kanssa sen verta tosissaan että auto lähti myyntiin ja toiveena vaihtaa vallan kaksipyöräseen. Näistä sähköpyöristä näkis mielellään useamminkin videoita, kuvittelis että ovat aikalailla kehityksen alla vielä olleet monella saraa.
@petterihurme192
@petterihurme192 3 года назад
Monta videoo tuli katseltua ennekuin hoksasin että sähän ajelet tutuissa maisemissa :D
@Mersuharrastaja
@Mersuharrastaja 5 лет назад
Tekisit videon kuinka tuollaista viritetään, luulisi nuorisoa kiinnostavan. =) Kiinnostais naapurin mattiakin kun moottoritiellä ajelis joku sähköpyörällä ohi.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Siitä saa tubelta bännit 😵
@tuomaslaitinen9221
@tuomaslaitinen9221 5 лет назад
Yks mikä joskus toimii, ni ostaa ebaysyä setin ja asentaa itse oman pyörän runkoon. Onnistuu, vaikka olis peukku melko lähellä kämmen keskipistettä. Saat vaikkapa 1000W irti vääntämällä kahvasta. Se ois sit melkee ku virittämätön mopo😅
@user-td3uj8is5i
@user-td3uj8is5i 5 лет назад
Isompaa ratasta :D
@YPO6
@YPO6 5 лет назад
Off topic -kysymys. Paljonko laadukkaista etuiskareista on apua talven epätasaiseen, koppuraiseen tienpintaan? Jäykkä etuosa pompottaa ja täristää joskus mahdottoman paljon ja miettinyt jos iskunvaimennus auttaisi tuohon niin että voisi ajaa suuremmilla ilmanpaineilla (=kevyempi polkea).
@LasseNaukkarinen
@LasseNaukkarinen 5 лет назад
Itse perustelisin joustokeulaa talvella enemmän sen mahdollistamalla paremmalla rengaspidolla. Kun rengas kykenee seuraamaan pinnan muotoa paremmin, niin tällöin sillä on vähemmän yllättävästi parempi pito, kuin että rengas on hetkellisesti ilmassa ilman tie kontaktia. Itse siirtynyt nastarenkaista karkeaan nappulaa toissa talvena, pari nastatalven jälkeen.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Kyllä se siihenkin auttaa - mutta pitää olla tosiaan laadukas ilmakeula. Esim tuon videolla olleen pyörän kierrejousikeula on kylmässä melkoisen kova kivireki.
@lausunto1034
@lausunto1034 4 года назад
@@Velogi Minulla on myös aiheeton kysymys. kerro paikka, jossa suomalaiset Mopojen fanit kommunikoivat.
@Velogi
@Velogi 4 года назад
Jaa-a 🤔 ei mitään hajua
@teemu7527
@teemu7527 2 года назад
Itse mietin työmatkapyörää ja juuri sähköistä sellaista, olisiko takanapamoottorillinen parempi juuri osien(ketjut,rattaat) kestävyyden kannalta parempi vai keskiömoottorilla ja hihnalla vetävä. Yhdensuuntainenmatka on 20 km ja onko esim. Sähkö täpäri(FOCUS JAM2 6.7 NINE) ihan liian hieno tuohon eli meneekö hukkaan vaikka ajelisikin sitten lenkkejä metsässä muulloin? Eli Luomu täpäri sitten lenkkeilyyn. Tällähetkellä työmatkat cyclocrossilla ja maastolenkit jäykkäperällä.
@Velogi
@Velogi 2 года назад
Siinäpä pulma jota varmaan moni pohtii. Kyllä napamoottori silloin menee, jos ei tarvita isoa vääntöä - sillä kun ei enää ole vaihteita apunaan. Toisaalta sähkötäpäri käy sitten kaikkeen kun kuume kunnolla iskee ;-D
@YoStu242
@YoStu242 Год назад
Semmoista ehkä tyhmää kysymystä, kun ensimmäinen sähköpyörä jossa takanapamoottori, että kuuluuko keskiön suunnalta kuulua mitään ylimääräistä ääntä polkimia pyöritellessä? Omaan korvaan kuulostaa sellaiselta rahisevalta laakerilta, mutten ole varma kun siinä on se polkimien liikeanturikin ilmeisesti että vaikuttaako se jotain. Aika uskomatonta kyllä jos uudessa pyörässä heti olisi laakerit sökönä.
@Velogi
@Velogi Год назад
Ei sieltä kyllä mitään varsinaisesti pitäisi kuulua. Se sensorikin on yleensä magneeteilla eli siellä ei ole fyysistä kosketusta - ellei sitten likaa ole jossain välissä. Joissakin antureissa on kyllä oma laakerointinsa. Ja ketju ei ota esim. ketjuohjuriin?
@YoStu242
@YoStu242 Год назад
@@Velogi Kyllä varmistin ettei ketjusta kuulu, eli ilmeisesti sieltä sitten jonkin sortin laakeri olisi menossa. Polkimet kuitenkin pyörii sutjakkaasti eikä välyksiä tunnu, pitänee selvitellä toimiiko takuu.
@Velogi
@Velogi Год назад
Poljinlaakeri yleensä tuntuu jalkapohjassa, keskiölaakeri ei. Harmillista mutta ei ennenkuulumatonta jos on heti uutena laakeriongelmia.
@mattijokela8094
@mattijokela8094 4 года назад
Valkeakoski🙂
@petteriniemi7151
@petteriniemi7151 5 лет назад
Tarvitseeko tai kannattako sähköpyrään laittaa lukkopolkimet?
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Eihän sitä kukaan kiellä, mutta koska moottori tasaa voimantuottoa kampikierroksen aikana, niillä ei ole sellaista merkitystä kuin luomupyörällä. Itse en laittaisi.
@sepposaukkoriipi6195
@sepposaukkoriipi6195 4 года назад
Olisiko järkevää laittaa hitaampi avustus? Eli nopeudesta mitä normaalistikin jaksaa kevyesti polkea, ehkä joku 15 km/h. Kun vauhti tippuu alle normaalinopeuden, avustus vasta alkaisi. Säästäisi akkua kun avustus tulisi käyttöön vasta ylämäessä, vastatuulessa, väsyneenä jne. Miten sähköpyörä tunnistaa milloin kuski haluaa jarruttaa? Eli puskeeko sähkömoottori jarrutehoa vastaan? Minkälainen idea olisi ottaa vain sähköistetty peräkärry normi pyörän perään pitemmälle reissulle lähtiessä jolloin akkukokoa voisi huomattavasti kasvattaa?
@Velogi
@Velogi 4 года назад
Voihan sen avustuksen aina katkaista tai laittaa pienemmälle teholle jos haluaa akkua säästää, mutta voisihan sen tosiaan automatiikka kun hoitaa. Avustus katkeaa kun polkimet eivät pyöri, eli ei puske jarrua vastaan ellet polje jarruttaessa.
@jarikinnunen1718
@jarikinnunen1718 5 лет назад
Minulla on sähköpyörä jossa on menossa toinen napamoottori-sähkösarja. Kiinalainen, jossa oli vipusäädöllä teho eli ON/OFF. Riitti noi 25 km ajoon mäkisessä maastossa reippaalla ylipainolla. Akku 220 Wh. Moottori otti vettä sisään joka kiehui ja tiivistyi vaihteeseen ja sieltä kuivasin kun rasvasin sitä. Kuin kolmas säädin hajosi, alkaen jurrata moottoria, hankin uuden sarjan saksasta. Nappisäätöinen ja akku 390 Wh. Liittimet säänkestävät. Akku riittää noin 40 - 50 km. Säätimen tehon asetus ei suoraan vaikuta akun kuluun koska watteja kuluu oman poljintehon mukaan kun säätö on maksimissa. Korjaamisessa on ongelmana kytkentäkaavioiden puute ja nettikauppojen niukka informaatio. Hankin hiiliharjattomille tarkoitetun testerin josta on ollut apua. Vaihteellisissa napamoottoreissa menee muovirattaat muutamassa tuhannessa ja kaikkia ei ole helppo avata. Rattaita saa kun tietää moniko hampaista tarvitsee. Huollontarve on ollut enemmän mekaniikan puolella normaalina kuluneiden osien vaihtona.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Hienoa että tietämys noidenkin korjaamisesta lisääntyy!
@pekkavalkonen1973
@pekkavalkonen1973 5 лет назад
Akku on kulutustavaraa. Onko sähköön liittyvä muu elektroniikka isältä pojalle periytyvää? Moottorin lisäksi siinä ilmeisesti joku säädin (säätyvä regulaattorin tapainen)? Lienee kannattamaton korjata, jos ei itse osaa. Olettaen siis, että takuuaika on umpeutunut. Jonkinlainen takuu niissä kaiketi on, ilmeisesti myös akullekin..
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Uusi akku maksaa yli 500 € eli yli neljänneksen koko pyörän hinnasta, joten on luonnollista että sen käyttöikä kiinnostaa. Yleensä akku ja laturi on vuoden sähkölaitetakuun piirissä, Shimano Steps taitaa olla kaksi vuotta.
@seveni
@seveni 5 лет назад
Noista sähköpolkupyöristä ja -potkulaudoista on välillä uutisoitu noita tulipalotapauksia. Olisiko sulla mielipidettä että miten noita laitteita voi käyttää turvallisesti? Onko edes valmistajasta kiinni, kun kaikilla akut varmaan valmistetaan samalla suunnalla maailmaa?
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Onhan nuo semmoisia tehopakkauksia että valmistusvikoihin ei olisi varaa. Kuluttaja voi lähinnä käyttää laitetta ohjeiden mukaisesti ja niissä olosuhteissa joihin se on tehty. Itse ajattelen, että valtamerkkien akuissa kuten muissakin komponenteissa on tarkempi laadunvarmistus kuin joissakin halvoissa white label tuotteissa.
@bikeman1408
@bikeman1408 5 лет назад
Yksi varttuneempi tuttavani on jo pidemmän aikaa haaveillut sähköpyörästä, mutta ei uskalla ostaa, kun pelkää tulipaloa. Alkaa jo ottaa pattiin tämän tyypin voivottelut, kun tälle ei mene jakeluun, että ei se ole sen kummallisempi asia, kun kännykän lataus, voihan sekin palaa. Ei osta halvinta, niin ei tarvitse jännittää.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Onhan sitä kaikessa riskinsä, mutta varmasti olisi hieno kulkine hänelle. Onko hän käynyt koeajolla - positiivinen kokemus voisi panna riskit oikeaan mittakaavaan.
@4nlimited3dition_4n3d
@4nlimited3dition_4n3d 5 лет назад
Kirjaimellisesti saman litium teknologian akkuja on läppäreissä, kännyköissä, akkupankeissa, sähköhammasharjoissa, pelikonsolin ohjaimissa... ja ihan tarpeeksi tehoa on niidenkin akuissa polttamaan talon maan tasalle. Eipä silti kovin useita taloja ole näiden takia palanut.
@Jyrmy
@Jyrmy 5 лет назад
@@4nlimited3dition_4n3d jep, ja se tulipalo mistä on uutisoitukkin ei ollu litium akku. Itseasiassa palo ei muistaakseni edes alkanu akusta
@latuman
@latuman 4 года назад
Tarvitsen selvän vastauksen johon kukaan ei ole oikein osannut vastata: ulkona - 35 pakkasta, pääsenkö 4km töihin ja 4km takaisin keskiverto avustuksella? Vaihtoehto kulkuneuvoa ei ole
@Velogi
@Velogi 4 года назад
Jos akku on lämpimässä ja vain matkan ajan noissa olosuhteissa niin pääset.
@jarkko4732
@jarkko4732 5 лет назад
Moi, tämä ei liity videon aiheeseen, mutta oletko tehnyt videota polkupyörän lukitsemisesta? En ainakaan nopealla haulla löytänyt. Erityisesti minua kiinnostaa komponenttien lukitseminen niin ettei ainakaan arvokkaimpia osia voi ruuvata irti. Onko sinulla kokemuksia HexLox-, NutLock- tai muista komponenttien lukitsemiseen tarkoitetuista tuotteista? Itse fillarin lukitseminen kiinteään kohteeseen on minulle jo tuttu homma, mutta toki siitäkin aiheesta on aina mielenkiintoista kuulla lisää. Toki jos fillari on arvokas, sitä ei voi pitkäksi aikaa jättää vahtimatta, vaikka olisi kuinka hyvin lukittu, mutta sen verran haluaisin lukitukseen panostaa, että uskaltaa arvokkaan fillarin edes puoleksi tunniksi jättää kaupan ulkopuolelle. Vakuutus hoitakoon sitten loppuviimein homman, jos fillari kuitenkin hyvästä lukituksesta huolimatta puolen tunnin aikaikkunassa hämäräveikon matkaan lähtee.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Kiitos ideasta. En ole itse noita komponenttien suojaustuotteita käyttänyt. Vakuutuksissa on paljon eroja kuinka arvokkaan pyörän ne korvaavat ja millä ikävähennyksellä, joskus yritin tästä tehdä selkoa eri yhtiöiden vertailuun, mutta on todella sekava viidakko.
@luontokutsuu
@luontokutsuu 3 года назад
Jostain kuulin/luin, että noilla olisi tapana hiukan vielä tuupata sähköllä eteenpäin vaikka polkemisen lopettaa, pitäneekö paikkansa? Onko avustus vakio, eli poljet hissukseen tasasella tai hampaat irvessä mäkeen, niin aina tulee yhtä monta wattia sähköapua? Vai antaako tiukassa paikassa enemmän jeesiä?
@Velogi
@Velogi 3 года назад
Kyllä se niin tekee, näin se auttaa kammen "kuolleen kohdan" yli nykimättä. Pyörä tunnistaa kuinka lujaa painat poljinta ja avustus lisääntyy kun paine kasvaa. Uusissa tämä on luonnollisen oloisesti toteutettu.
@simoropponen7141
@simoropponen7141 3 года назад
Kuinka usein joutuu vaihtamaan ketjuja ja rattaita sähköpyörään ? Kuluvat varmaan nopeammin kuin luomupyörässä ?
@Velogi
@Velogi 3 года назад
On se niin, varsinkin kun poika ajaa aina täydellä avustuksella. Max 1000 km on päässyt vaikka on sähköpyörään tarkoitettu ketju.
@simoropponen7141
@simoropponen7141 3 года назад
Velogi - Pyöräilevä videoblogi oho. Kiitos vastauksesta 😊
@kimmokujala6410
@kimmokujala6410 4 года назад
Niin ja piti sanoa, että sähköpyörä vaatii akkujen valmistuksen, joka on vähemmän ekologista kuin tavallisen fillarin valmistus, joka ei vaadi akkuja. Sitten käytön kannalta, niin kuinka se sähkö on tuotettu. Sähköpyörät lisäävät kulutusta, eli ei ekologista. Niitä sähköpotkulautojahan on kritisoitu, että eivät ole niin ekologisia kuin on annettu ymmärtää. Valmistus ja sitten se e-lautojen kerääminen kuormittaa.
@Hande1navato
@Hande1navato 4 года назад
Totta on, että sähköpyörä ei ole luomupyörään verrattuna egologinen, mutta jos sähköpyörän käyttöä vertaa autoon, olipa käyttövoima mikä tahansa, niin se on hyvinkin egologinen. Lisäksi työmatkojen ajo pyörällä lisääntyy, jos käytössä on sähköavusteinen fillari.
@kimmokujala6410
@kimmokujala6410 4 года назад
@@Hande1navato Juu, kyllä, jos sähköpyörää autoon verrataan.
@jmtikka
@jmtikka 5 лет назад
Olen aina epäillyt sähköpyörän järkevyyttä, mutta kun viime vuonna pääsin ihan tässä nurkan takana sellaista kokeilemaan, niin mielipiteeni muuttui. Ajaminen Nexus 7 -vaihteistoisella pyörällä oli varsin mielenkiintoista ja onneksi keksin kokeilla ajaa erään paikallisen ylämäen, jossa jokaisella pyörällä on tähän asti tehnyt tiukkaa huolimatta siitä kuinka kevyet välitykset on ollut käytössä. Sähköpyörän suurimmalla avustuksella tuo mäki oli ihan kevyt nyppylä!
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Itsellä on käynyt samalla tavalla - kokemuksen kautta on ymmärtänyt, että näillekin vermeille on paikkansa.
@juhopeltola2561
@juhopeltola2561 5 лет назад
Se on just hauskaa kun mäet pääsee vauhdilla ylös. Siinä tulee voittaja fiilis.
@danielahtiainen6102
@danielahtiainen6102 4 года назад
Onko kiinasta tilattu sähköistys setti hyvä vai huono
@Velogi
@Velogi 4 года назад
Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta itse arkailisin akun ja laturin kanssa että ovat turvallisia ja täällä hyväksyttyjä malleja.
@danielahtiainen6102
@danielahtiainen6102 4 года назад
Ok
@anttituubi2345
@anttituubi2345 5 лет назад
Talvella toimintasädettä lyhentää enemmän nastarenkaat esim. Schwalben Ice Spiker Pro, jossa on nastoja neljässä rivissä, ja lumi kuin pakkanen. Ihan pari senttiäkin lähtee syömään akkua eri malliin. Mutta sähköpyörä kulkee iloisesti hangessa, eikä 15cm pakkaslunta tunnu muualla kuin toimintasäteessä.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Tuon olen kanssa itse huomannut että lumessa tuo vehje kyllä etenee kuin se sanonnasta tuttu mummo!
@kuukkelisti
@kuukkelisti 5 лет назад
Kyl mä ootan kevät kelejä et pääsee maastopyörällä hurauttaa taas.. lihasvoimin :D
@Yoona1991
@Yoona1991 5 лет назад
Niin minäkin, siihen asti ajelen sähköpyörällä ;D
@QcK0101
@QcK0101 5 лет назад
Mitä? Minkä takia maastopyörällä ei voi ajaa talvella 😂
@kuukkelisti
@kuukkelisti 5 лет назад
@@QcK0101 Mä oon liia sisäkissa talvella, viihdyn kesäkuumilla mielummin maastopyörän selässä..
@xxcoldrinxx9930
@xxcoldrinxx9930 5 лет назад
Ite on kyl mielessäni sähköpyörä koska ylämäet ovat aika raskas minulle :) Mutta kallis mun budjettiin
@Atte123
@Atte123 5 лет назад
xxColdRinxx osta sähköpotkulauta
@MikkeMan
@MikkeMan 4 года назад
Ylämäet alka sujuu kun vaan polkee niitä ylös
@rutikuiwa8427
@rutikuiwa8427 5 лет назад
Hyvää infoa sähköfillarista ja ei tuu mieleen yhtään kyssääkään. Kitooooooos! :D
@Hande1navato
@Hande1navato 5 лет назад
Akkujen latuskerrat on jäänyt hieman epäselväksi minulle. Itselläni on sähkömaastopyörä jossa 500 Wh akku. Liikkeessä sanoivat latauskertoja olevan 500 jonka jälkeen hiljalleen alkaa kapasiteetti pienentyä. Joo varmaan näin on, mutta väittivät yhden latauskerran olevan aina kun kytken akun lataukseen riippumatta kuinka paljon siihen lataa. Itse olen eri mieltä. Osaisiko joku selittää mikä on yksi latauskerta.
@LasseNaukkarinen
@LasseNaukkarinen 5 лет назад
Yksi lataus sycli on lataaminen koko akun nimelliskapasiteetin verran, ei latauksin kappalemäärä. Akkukemioille kerrotaan kapasiteetti syklin kesto, esim Li-ion kestää vähintään tuon 500 kapasiteetti sykliä, jolloin tilastollisesti sen kapasiteetista pitäisi olla jäljellä vähintään 80%. Käytännössä siis voisi laskea, että 500wh akusta pitää mennä energiaa läpi 250kWh, jotta saadaan aikaiseksi tuo 500kapasiteetti syklin määrä. Jos laskee keskimääräisellä 10wh/km kulutuksella, niin akun pitäisi kestää tällöin n.25tkm ajosuoritteen, ennen kuin sen kapasiteetti alkaa laskemaan. Itselläni on pyörässä LitiumPolymeeri akut, joillle lupaillaan noin 400 kapasiteetti sykliä. Akku on ollut käytössä nyt neljättä vuotta, lataan sitä keskimäärin kaksi kertaa viikossa, joten latauskertoja takana lähes 450kpl. Ajotietokone taas kertoo tähän mennessä käytetyksi n.160 kapasiteettisykliä ja akku on edelleen tikissään kapasiteetin puolesta.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Ymmärtääkseni jos lataat litiumakun kaksi kertaa 50% -> 100% se on yhteesä yksi lataussykli.
@juhopeltola2561
@juhopeltola2561 5 лет назад
Ei tuolla ole juuri käytännön merkitystä. Kapasiteetti ei lopu seinään vaan pienenee hyvin hitaasti. Aina vanhallakin akulla jonkin matkaa pääsee.
@jounisaari9471
@jounisaari9471 4 года назад
Pahiten akkua kuormittaa ihan täytenä tai tyhjänä olo. Siis ei kannata ajaa tyhjiin usein. Latauslaite ei yleensä lataa ihan täyteen, vaan esimerkiksi 90%. Kannattaa ladata ennen kuin mennään paljon alle 30% ja välttää täyteen ladattuna pitämistä laturissa talven yli. Pitkä säilytys mielellään puoliksi täynnä. Siis lataa täyteen ja ajaa vaikka 60-80% väliin varaustilan. Ajamalla aina ihan tyhjiin akku kestää paljon vähemmän ajoa kuin lataamalla tiheämmin. Siis yksi 0-100% sykli rasittaa enemmän kuin usempi 50-100% tai vielä parempi olisi 30-80%. Useammat sähköautot lataa oletuksena vain 80% tai 90%.täyteen. Vasta pyydettäessä täyteen. Tarkoitettu käytettäväksi vain juuri ennen pitkää matkaa. Muuten sitten normina kannattaa ladata tiheästi, siis vaikka vaan 70-80% väli on ok päivittäin.. Ihan vaan, koska se on helppoa ja akku on silloin yleensä tarpeeksi täynnä. Isompi akku kestää kauan, koska lataussykli on kevyempi. Olen nähnyt valmistajien spekseissä suunnilleen lukuja 0-100% syklejä kestää 200 kpl. 20-95% 2000 kpl ja 30-80% 6000-10000 kpl. Fillarin ja laturin elektroniikka ei anna käyttää täyttä kapasiteettia. Siis tehostus loppuu ehkä 5-10% kohdalla ja lataus vain 95% täyteen. Jos on laturissa vaihtoehto jättää akku vähän vajaaksi, sitä kannattaa käyttää ja ladata tiheästi. Jos on vaikka 100 km akkukapasiteetti, ja päivittäin ajaa 20 km, voi silloin ladata joka päivä. Siis vaikka 60-80% lataussykli ja aamulla akussa virtaa 80 km edestä. Kunhan ei ainakaan toimi kuin NiCd-akkujen kanssa aikoinaan. Nehän piti välillä tyhjentää. Litiumakku tyhjiin ajettuna ja lataamatta säilytettynä voi olla kerrasta pilalla. Käyttölämpötiloista: esimerkiksi 500 Wh akku ja max 250W moottoritehot kestää käyttöä pakkasessa ja melkoisessa helteessäkin. Akku ei ole kovin lujilla. Esimerkiksi sähköauton maksimitehot suhteessa akun kokoon ovat paljon kovempia. Kuumassa akku vanhenee nopeammin eikä tykkää kuumassa isoista tehoista. Suomen kelit on akulle hyviä. Parempi kuin joku kuuma, ja usein yli 30-40 C lämpötilat auringossa. Autoissa on yleensä akulle lämmönhallinta. Fillarin akun saa irti ja huoneenlämpöön ajojen välillä. Pakkasessa ilmanvastus ja renkaiden vastukset kasvaa reippaasti. Akun kapasiteetista osa menee "piiloon".. siis jos akkua lämmittää, tuntuu varaus palautuvan. Akku tykkää viileästä, mutta ei kovista pakkasista. Kuuma on pahasta. Ja pakkasessa lataaminen, pakkasessa säilytys ei haittaa. Riippuu paljon akkukemiasta, kannattaa lukea akun ohjeet. Fillarin akut on kevyellä käytöllä. Pakkasessa sähköautot lakkaavat regeneroimasta, jos akku on päässyt liian kylmäksi. Ja lataus on alkuun tosi hidas kylmään akkuun. Pakkasella olevasta akusta otetaan vähemmän maksimitehoa, mutta esimerkiksi Tesla kiihtyy kylmilläkin akuilla ihan tarpeeksi. Suomen sähköntuotannolla varsinkin kesällä taitaa sähköllä kulkea fillari niin pienellä CO2 lukemilla, että kuskin olisi helppo korvata käytetyt kalorit "huonommalla" energialla ajamalla lihasvoimalla. Sähköauto kuluttaa helposti yli 100 Wh/km kaupunkinopeuksissakin. 1 Wh on 3,6 kJ. En jaksa laskea kalorinkulutuksia, mutta sähköpyörä kulkee yhdellä kWh:lla tosi kauas. Samaan matkaan kuluu polkijalla melkoisesti ruokaa. 1 kWh sähkön laskennallinen päästö on 141g Suomen keskiarvona. Sillä ajaa ehkä 100-200 km pelkällä sähköllä. Ruoantuotannon päästölisät on 0,3-25 kg/kilo ruokaa. Ei taida pärjätä lihasenergia lähellekään sähköntuotannolle. Perunaa saa sentään puoli kiloa tuolla päästöllä keitettynä. Naudanlihaa hampurilaispihvin verran. Tietty sähköfillari ei kulje pelkästään sähköllä, eli 200 km vaatii paljon lihasvoimaa avuksi. Mutta ei nyt jätetä polkematta ilmaston takia. Itse harkitsen vakavasti ostaa sähkömoottoroitu fillari. Siis 45 km/h kulkeva "mopo". Testasin yhtä, olisi kiva tapa korvata auto. Hinta on vaan rekisteröitynä kova. Ja vakuutuksetkin maksaa enemmän kuin auton bensatankillinen/vuosi. Siis oikeasti olisi syytä myös ajaa paljon. Jos ajaa vaan 1000 km vuodessa, ei kannata rahallisesti. Kielletty ajaa puistojen läpi ja suuri osa pyöräteistä on kielletty. Suuri osa minun ajoista on noin 20 km/suunta. Eli tuon kanssa jaksaisi ja ehtisi ajaa useimmat nyt autolla ajettavat matkat. Todennäköisesti kesäsäällä ajoa tulisi enemmän kuin autolla nyt.. nyt pysäköinti on kallista ja keskustassa liikkuu pyörällä näppärämmin kuin autolla. Tosin nyt minulla on taittopyörä ja auto.. auton saa parkkiin keskustan ulkopuolelle. Mutta tuo olisi usein näppärämpi kuin auto ja taittopyörä. Toisaalta varkausriski on iso. Paljon mopoa kevyempi varkaan kantaa ja kalliimpi kuin mopo.
@jyk4
@jyk4 5 лет назад
Ekologisuudesta: muistan lukeneeni että co2-päästöjä tulisi sähköpyörällä vähemmän kuin pelkällä lihasvoimalla kulkiessa.
@lausunto1034
@lausunto1034 4 года назад
olet hyvä vitsiniekka.
@piaheinonen3559
@piaheinonen3559 4 года назад
Vaihteiden käytöstä on ollut miehen kanssa vääntöä. Suhautan pihaan isolla vaihteella ja taas tulee sanomista. Toki ylämäessä käytän pienempiä vaihteita. Mies perustelee että sähköä kuluu enemmän 🤔
@Velogi
@Velogi 4 года назад
Vaihteita pitää käyttää kuten sähköttömässäkin pyörässä. Eli jos ajat kovaa, iso vaihde on oikea. Vaikka ei sähkön kulutusta ajattelisikaan, niin voimansiirto on kovilla jos moottori joutuu vääntämään harvaa välityssuhdetta vastaan. Ennen pysähdystä on viisasta vaihtaa valmiiksi pienelle vaihteelle, jotta liikkelle lähtö sujuu kivuttomasti.
@kimmokujala6410
@kimmokujala6410 4 года назад
En pidä sähköpyörää ekologisena, koska sen akkua pitää ladata, toisin kuin tavallista pyörää. Se vie sähköä, ja sitten jossain kohtaa akku joutaa kierrätykseen.
@-joo3033
@-joo3033 4 года назад
Ei oikeesti vie mitään verrattuna mihinkään moottoroituun ajoneuvoon...ja jos on iso akku niin voi kestää tosi pitkään koska ei tarvitse ladata päivittäin
@finrider9924
@finrider9924 4 года назад
Riippuu miten sähkö on tuotettu ja mitä ruokaa luomu-pyöräilijä syö. Ruuan tuotannolla on merkittävä ympäristö ja ilmastovaikutus. Ihmisen hyötysuhde mekaanisen voiman tuottajana on huono.
@kimmokujala6410
@kimmokujala6410 4 года назад
@@finrider9924 Nää jutut ovat niin pienistä langoista kiinni.
@mathias9079
@mathias9079 5 лет назад
Eikös nuille pidä tehdä ohjelmistopäivitys aina silloin tällöin? Mutta kuinka usein? Ja voiko sen tehdä itse kotona?
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Kyllä niitä päivityksiä tulee varsinkin uusiin tuotteisiin. Shimanoon voi päivittää itse, tuohon Boshiin ei.
@elmonni2103
@elmonni2103 5 лет назад
ihan S A A T A N A L L I S E T spandex-apinalle, vitusti myötistä kun äiä vetää tosissaan pyörällä kun ihmiset autoilee :D :D :D
@Jezze90
@Jezze90 5 лет назад
Ainoa asia mikä itseä häiritsee sähköpyörissä liittyy juuri tuohon akkujen kulumiseen. Esimerkiksi jos nyt ostan pyörän joka maksaa noin 2,5 tuhatta € ja akku sanoo itsensä irti vaikkapa 3-5v päästä, mistä voin tietää ettei akkuteknologia tai akkujen yhteensopivuus ole jo muuttunut tässä ajassa? Tällöin minulla on yli 20kg pyörä ilman sähköä, jolla ei taas tee yhtään mitään. Kuitenkin tuon hintaluokan pyörän odottaisi palvelevan ainakin sen 10 vuotta.
@Velogi
@Velogi 5 лет назад
Totta, tekniikan roolin lisääntyessä tuo riski on aina olemassa - ja on sen verran hintava ettei voi varmuuden vuoksikaan etukäteen ostaa.
@kimmokujala6410
@kimmokujala6410 4 года назад
Kyllä tuossa on valmistajat rahan haistaneet, joten muutaman vuoden päästä et saa siihen nyt uuteen e-fillariin uutta akkua mistään. Siihen toi menee, koska nykyään kuluttajaa kustaan silmään aivan joka asiassa ja lähitulevaisuudessa sen homman saa kertoa kolmella. Sen parempihan se niille kaupparosvoille on, mitä enemmän kansa heiltä ostelee ja heille makselee. Itse siirryn ennemmin patikointiin kuin alan sähköpyörien kanssa pelaamaan. Iän myötä on muutenkin tuo pyöräily vähentynyt sen verran, että sama kun ei pyöräilisi nykyään yhtään. Laji on hyvä mutta työttömän lompakolle turhan kallis. Just semmonen kilometrit lompakon mukaan. Mitä enemmän pyöräilee, sen enemmän menee ketjuja, ulkorenkaita ym. tauhkaa, halvempaa ja kalliimpaa sälää. Myös fillaria menee vaihtoon sen useimmin kuin mitä enemmän polkee. ☺
@mikkoolavijarvinen3653
@mikkoolavijarvinen3653 4 года назад
Voisi kyllä kuvitella, että ns. kolmas osapuoli rupea sitä settiä myymään. Mutta toisaalta tuo pistää miettimään olisiko silti parempi ottaa peruskonkeli ja muutossarja. Vaihtaa sen sitten uuteen, mutta runko jää.
@mikkoolavijarvinen3653
@mikkoolavijarvinen3653 4 года назад
Onkohan noissakin 16850-kennoja sisässä?
@tume8122
@tume8122 5 лет назад
Mielestäni oleellinen huomioon otettava asia on se, jos esimerkiksi lähtee käymään lähikaupassa akun ollessa täynnä ja matkaa kertyy yhteensä muutama kilometri niin sen jälkeen ei välttämättä kannata laittaa pyörää taas kotiin palattuaan lataukseen, koska silloin akun käyttöiästä kuluu taas yksi latauskerta. Monet akkuvalmistajat ilmoittavat asian näin, mihin perustuu sekin että akku tulisi käyttää aina tyhjäksi ennen latausta. Satavarma en ole näistä pyörän akuista miten on asia mietitty mutta uskoisin että samalla ajatuksella.
@tume8122
@tume8122 5 лет назад
E: alempana olikin jo juttua aiheesta, noh tässä nyt omia ajatuksia :D
Далее
These 10 factors affect your e-bike range!
6:49
Просмотров 14 тыс.
Трудности СГОРЕВШЕЙ BMW M4!
49:41
Просмотров 1,7 млн
Ко мне подкатил бармен
00:58
Просмотров 149 тыс.
Biltema sähkömaastopyörä arvostelu
10:20
Просмотров 80 тыс.
Important EBike Considerations For Senior Riders
41:03
Retkeilemässä yön yli - Polkupyörän kanssa
20:14
Shimano EP8 rajoittimen ohitus (PearTune)
19:40
Просмотров 36 тыс.
Sähköllä eteenpäin! Helkama SE10 ensitunnelmia.
5:09
Bike maintenance - 10 common DIY mistakes
9:18
Просмотров 49 тыс.