Тёмный
No video :(

Enexis rommelt bewust met de netspanning?? 

Ketel Klets
Подписаться 48 тыс.
Просмотров 57 тыс.
50% 1

Artikel: www.nu.nl/tech...
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/...
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Опубликовано:

 

2 июн 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 499   
@wimphilipsen2651
@wimphilipsen2651 2 месяца назад
We zeiden vroeger al: “Je moet niet alles geloven wat in de krant staat”. Even toevoegen en ook alles geloven wat Harry beweert.
@gruilen
@gruilen 2 месяца назад
Kijk maar uit, straks word je nog gelabeld als complotdenker.
@33ello
@33ello 2 месяца назад
Dat riepen ze in april 1940 ook.
@wimphilipsen2651
@wimphilipsen2651 2 месяца назад
@@33ello En op talloze andere momenten ook. En tegenwoordig niet (alles) geloven wat op internet staat.
@TheRiddleNL
@TheRiddleNL 2 месяца назад
En je moet als leek zeker deze klets praat van deze beunhaas niet altijd als waar aan nemen. Deze meneer zou er beter aan doen om zijn huiswerk met een huisgenoot door te nemen inplaatst van het op het internet uit te braken..
@Dhrpedro
@Dhrpedro 2 месяца назад
3. Stemmingmakerij en kennisgebrek bij de journalisten
@erikbos3254
@erikbos3254 2 месяца назад
Onzin, het is helaas wel zo en lijkt(!) op grote schaal te gebeuren (vooral sinds dit jaar). Standaard reactie van de netbeheerder 'tussen de 207V en 253V' doen we niets. In mijn (Enexis)dorp ken ik niet alle trafohuisjes, maar zeker 4 meten 's nachts een spanning van 240V+. Begin dit jaar was het allemaal nog 225V (er zijn er ook nog een enkele 225V, weet niet of die nog aan de beurt komen). Ook in dorpen om ons heen hoor ik dat dit gebeurt. Filmpje is een beetje in de categorie 'als het bij mij niet gebeurd dan is het niet zo'. Ik snap dat dit in sommige kringen/beroepsgroepen geen populaire boodschap is overigens, dus snap de reacties op het artikel hier wel.
@hansleijsen6550
@hansleijsen6550 2 месяца назад
@@erikbos3254 Hier in Liander gebied is de spanning nooit lager dan 237V gedurende het jaar. Dat lijkt me bewust zo gedaan.
@TheRiddleNL
@TheRiddleNL 2 месяца назад
Ja en ook bij deze beunhaas met zijn kletspraat.
@WhoStoleMyAlias
@WhoStoleMyAlias 2 месяца назад
Verhaal rammelt aan alle kanten. Bij een puur reactieve belasting neemt de stroom niet af wanneer de spanning stijgt maar neemt juist evenredig toe. Dit geldt bijvoorbeeld voor oude MV boxen met een wisselstroommotor. Mijn vermoeden is hier eerder dat Enexis de spanning weer terug naar 230V zet waar zij deze eerder hebben verlaagd naar bv 225V omdat dit meer problemen oplevert dan uitvallende zonnepanelen van huishoudens die meer vermogen invoeren dan er vraag naar bestaat.
@MikeHageman
@MikeHageman 2 месяца назад
@KetelKlets. Dank voor de uitvoerige behandeling van dit vage nieuwsbericht. Mooie inzichten heb je. Ik ben wat verder gaan graven, maar vond weinig extra info inzake dit onderwerp. Ik was laatst bij een aandeelhoudersvergadering van Alliander, ook daar niets hierover. Wel een mooi gesprek met ‘het promotie team’ over lokale weerstand tegen nieuwe trafo huisjes. Men probeert iets te doen, maar - wat jij al zei - regeren is vooruitzien en dat ontbrak mijns inziens bij de kabinetten van de laatste 25 jaar… Je zou bijna zeggen: ‘Welkom bij de omgekeerde energietransitie’. Woelige en dynamische tijden. Zeker voor ons consumenten. Weinig stabiliteit en zekerheid.
@bakkerarno
@bakkerarno 2 месяца назад
Als het laagspanningsnet plaatselijk zo zwaar belast wordt door veel gebruikers, dat de netspanning te laag wordt voor machines (bijvoorbeeld een compressor heeft een hoge aanloopstroom nodig en start niet op bij een te lage netspanning). Door de netspanning hoger in te stellen, kunnen de machines dan langer nog wel normaal functioneren. Het is dan een noodmaatregel "om gebruikers niet met de ongemakken van een te lage spanning op te zadelen". Het nadelige effect is uitgebreid besproken: als de vraag naar stroom laag is en de zonnepanelen veel opwekken, dan wordt de spanning sneller te hoog waardoor de omvormers afschakelen.
@jacophetveld4712
@jacophetveld4712 2 месяца назад
In onze wijk is op initiatief van Enexis de spanning verlaagd. Netspanning is nu midden in de nacht iets onder de 230 V. Top!! Geen uitschakelende omvormers in onze wijk.
@TheMaja2009
@TheMaja2009 2 месяца назад
De vraag is hoe ze dit dan gedaan hebben.Ons maken ze wijs dat dit alleen maar kan als er transformatorhuisjes bijgebouwd worden.
@jacophetveld4712
@jacophetveld4712 2 месяца назад
@@TheMaja2009 als het opgewekte vermogen van de zonnepanelen via de bestaande 10 kV wijktransformatoren niet meer terug geleverd kan worden dan zal een extra trafo nodig zijn. Maar Enexis was / is bezig om, op basis van metingen, daar waar mogelijk de spanning te verlagen zodat bij hoge zon-pv- opbrengst de netspanning niet boven de uitschakelgrens van de omvormers 253 Volt komt.
@rcermelo
@rcermelo 2 месяца назад
​@@TheMaja2009Door de tap stand te veranderen kan de transformatie verhouding worden aangepast in stappen van +/- 7 volt. De netspanning moet minimaal 207 volt zijn helaas geeft een netspanning onder 220volt vaak al klachten. Dus wordt de onbelaste netspanning rond de 230volt ingesteld.
@bertrijnberg7984
@bertrijnberg7984 2 месяца назад
Het artikel geeft 100% weer wat er bij ons in de wijk aan de hand is. Het artikel is alleen niet heel kritisch, jou toelichting hierop is zeer waardevol. Dank je!
@bramgrit2519
@bramgrit2519 2 месяца назад
Misschien ook goed om te weten: in het verleden is in sommige gebieden echt bewust de netspanning verhoogd, juist om de netspanning bij de afnemener op peil te houden. Als in die regio de afname vervolgs daalt, bijvoorbeeld door fabrieken die sluiten of efficiënter gaan werken, of boeren die stoppen, dan gaat de netspanning omhoog. In die regios kan de netbeheerder dus gerust de trafo bijstellen, en doen dat dan ook wel. Maar dat dat in sommige regios kan betekend natuurlijk niet dat dat overal kan.
@PA3GUQ
@PA3GUQ 2 месяца назад
Het is misschien al gezegd door anderen, maar als de basis-netspanning hoger is, dan zit je bij terugleveren eerder aan die 253V. Maw, bij minder vermogen aan retourstroom schakelt de boel al uit. Dus op zich klopt die redenering wel. (of het waar is weet ik niet)
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 месяца назад
Ik ga (eindelijk) voor het eerst bewust de panelen laten uitschakelen. Vorig jaar lachte ik nog om de zonnepanelen-eigenaren die dynamisch gingen, maar nu het feest voorbij is van de hoge terugleververgoedingen kies ik er nu zelf ook voor, mét aansturing op de onbalansmarkt. Men claimt een gemiddelde vergoeding als dat nu de gemiddelde terugleververgoeding is. Voor mij dus minder risico dan een jaar geleden (toen tlv van 89 cent, later 16 cent)
@kuifmans2001
@kuifmans2001 2 месяца назад
Dan mis je wel je directe eigen verbruik van je panelen, en de 13 cent belasting die je (nu nog) later kunt salderen voor elke teruggeleverde kWh. Als je dynamisch hebt en de (all-in) prijs onder de -15 cent daalt is uitschakelen verstandig, want dan krijg je geld toe voor alles wat je afneemt van het net! De eerste die spijt heeft van een overstap naar dynamisch moet ik nog tegenkomen.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 месяца назад
@@kuifmans2001 ik heb ruim 4000kwh per jaar over. Ik zal ervaren of het inderdaad wat oplevert, maar grote kans is dat ik sowieso belastingvrij blijf.
@hansscholte5472
@hansscholte5472 2 месяца назад
Goed verhaal weer! Netbeheerders moeten wettelijk 10 jaar vooruit plannen en dat is goed. ACM controleert dat netbeheerders die plannen maken en realiseren. De groei ivm ‘energietransitie’ was minder ingeschat dan nu werkelijkheid is geworden, hetgeen vooral issues geeft in gebieden met weinig bewoners omdat de netbeheerder kiest voor investeringen in gebieden met relatief veel bewoners. Is misschien niet fijn voor iedereen maar investeren in een (niet te grote) accu, zeg maar soort UPS, helpt enorm.
@poekiemanpoekieman9224
@poekiemanpoekieman9224 2 месяца назад
Bij mij in het centrum ve middelgrote stad in NH is de spanning eigenlijk altijd wel tussen 227 en 232V. Heel netjes. Op mijn vakantie/overwinter plek is dat wel anders. Soms zo laag als 85V (TV werkt dan nog steeds, sommige LED lampen ook) of zo hoog als 270V. Goedkope Chinese power guards met over- en onderspanning afschakeling en instelbare inschakelvertraging zijn daar aan te raden / nodig.
@henkheideveld8989
@henkheideveld8989 2 месяца назад
Prima uitleg. Tijd om als panelen houders schadevergoeding te eisen. Let op. Dit gedoe met uitval is een mooie reden om vastrecht omhoog te jagen. Zo komen provincies en gemeentes aan hun geld. Want die hebben de aandelen van de netbeheerder.
@lumixS5M2
@lumixS5M2 2 месяца назад
Hoger spanning = meer hittte in de spanningsregelaars en componenten. Er is spanningsval in leidingen, interne weerstand
@allardvanw
@allardvanw 2 месяца назад
En bij apparaten zonder spanningsregelaar (b.v. stofzuiger, koelkast etc.) gaat er bij een hogere spanning wel degelijk meer stroom lopen.
@lumixS5M2
@lumixS5M2 2 месяца назад
@@allardvanw de motor sneller draai tenzij toerental begrenzing op zit
@dr.oliebol
@dr.oliebol Месяц назад
Hier is ie tijden vrijwel niet onder de 240 Volt gekomen (meestal 245 volt op L1 en L2, alleen L3 is altijd een stuk lager). Sinds maandag opeens een dip vroeg in de morgen naar 232 Volt en daar blijft het nu bij. Nu zijn ze hier wel druk bezig met nieuwe huisjes en kabels. Mijn auto laadt naast een nieuw trafohuisje en die zit regelmatig op de 251 Volt overdag. Ben benieuwd wat er de komende tijd gaat gebeuren nu grond kabels en invoer bij de huizen zijn vervangen.
@rladuc6618
@rladuc6618 2 месяца назад
Mooie video. Op de P1 meter van home wizard zie ik dat de spanning op het net bij mij keurig is, maar wel oploopt wanneer de zon gaat schijnen. Ik verdenk de zonneweides en de windmolenparken ervan dat die de gootste vijand van de huishoudens zijn en niet de netbeheerders.. Die grote leveranciers zouden eigenlijk verplicht de stroom moeten gaan opslaan tijdens productie piekuren . Of moeten die wanneer ze geen accu hebben, maar als eerste afgeschakeld worden. Lijkt me ook wel gemakkelijker te regelen. Bottom line: goed idee om als zonnepaneelbezitters eens voor je rechten op te komen en je niet te laten knechten door de grote jongens. We zijn met velen. Tijd voor actie vanuit de consumentenbond of vereniging eigen huis? Waar is de ACM overigens, die lijkt het allemaal niet veel te doen en vindt het allemaal wel moet kunnen wat de energieleveranciers aan vergoedingen/ boetes regelen. Die zijn er toch ook voor ons als gewone huishoudens? Zoals je terecht zegt: ga met zijn allen om de tafel en maak een langjarige planning. We hebben nu te maken met paniekvoetbal en daarmme verdwijnt het draagvlak onder de energietransitie. Dom!
@patrickfavier4310
@patrickfavier4310 2 месяца назад
Die zonnepanelen velden zijn niet op jouw wijknet aangesloten, dus die veroorzaken geen lokale problemen. Ook zij die omvormers van die velden aan dezelfde netcode gebonden, dus ook die gaan bij te hoge spanning gewoon uit. (Waarschijnlijk bewust eerder, want die partijen moeten gewoon bieden op de markten met hun energie, niet zoals consumenten gewoon kunnen opduwen)
@francoiskeulen
@francoiskeulen 2 месяца назад
Windmolenparken en zonneweides leveren hun opgewekte energie niet aan het laagspanningsnet. Maar ben het wel met je eens dat ze als eerste aan de beurt moeten komen bij uitschakelen wegens tijdelijke overcapaciteit.
@patrickfavier4310
@patrickfavier4310 2 месяца назад
Ze hebben waarschijnlijk heel erg last van overbelasting bij de vraagzijde, dus hun trafo stations kunnen de vraag niet altijd aan, en heeft in basis niks met die panelen te maken. Het verhogen van de netspanning met bijv. 5%, maakt dat je in principe 5% meer vermogen kunt leveren vanuit het wijkstation. Dat de hogere netspanning mogelijk ook een probleem veroorzaakt bij panelen, is eigenlijk bijzaak, maar Nu.nl maakt er een gewoonte van om zonnepanelen, of EV's zoveel mogelijk negatief in het nieuws te brengen, en laten daarbij alle nuance weg. Het is niet eens bekend of die gebieden waar Enexis het over heeft, uberhaupt wel om huishoudens gaat, kunnen net zo goed industrieterreinen zijn, dat wordt namelijk nergens genoemd.
@sam-cj8tf
@sam-cj8tf 2 месяца назад
Netspanning van +5% standaard maakt niet dat de trafo meer kan leveren. Zo'n trafo heeft meestal een saturatie vermogen (verzadigingsstroom) die het maximaal kan hendelen. Op het moment dat er teveel gevraagd word van een trafo gaat de netspanning naar beneden, en als de spanning die teruggevoed te hoog is gaat de spanning omhoog. Hierbij is erbuiten gelaten of de trafo oververhit of niet.
@patrickfavier4310
@patrickfavier4310 2 месяца назад
@@sam-cj8tf je zegt het goed, een verzadigingsstroom, en die stroom (van de trafo, de beveiligingsautomaat ervoor, en de bekabeling is gelimiteerd door de maximum stroom die er door heen kan voordat de boel tegen limieten aan loopt. Verhoog de spanning, dan is bij gelijk vermogen de stroom lager. Dus kun je het vermogen verhogen, zonder dat de stroom veranderd t.o.v. de situatie met de lagere spanning.
@sam-cj8tf
@sam-cj8tf 2 месяца назад
@@patrickfavier4310 het hert verzadigingsstroom, maar in een trafo is dat daadwerkelijk het vermogen. Vandaar dat op de labels van een trafo altijd het vermogen staat (in kva) en niet in ampere die de trafo kan transformeren.
@patrickfavier4310
@patrickfavier4310 2 месяца назад
@@sam-cj8tf het vermogen is het ontwerp, maar de limiet is toch echt de stroom. De windingen zijn gewoon koper of aluminium. De soortelijke weerstand is gewoon een gegeven..de max. Spanning is afhankelijk van isolatie. T is gewoon een gewikkelde draad, dus hogere spanning = lagere stroom, dus is meer vermogen zolang koper en isolatie correct gedimensioneerd zijn.
@Martin7182
@Martin7182 2 месяца назад
Los van de trafo, ze kunnen dit ook (tijdelijk) doen om bij hoge belasting de minimale spanning beter te kunnen garanderen; bij een hogere spanning krijg je minder spanningsval bij hetzelfde vermogen en je hebt meer speelruimte. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Maar een echte oplossing is het niet natuurlijk.
@Johankddyjnvxx
@Johankddyjnvxx 2 месяца назад
2:50 klopt niet helemaal. Als je de spanning verdubbeld. Verdubbel je ook de stroom. In iedergeval bij een simpele weerstand in een heater. Dus niet met een gelijkrichter blokje er tussen. Wet van ohm. U=IxR 10=5x2 100 = 5x20 200 = ? X20 Stroom word dan 10 ampere 230 = 10x23 253 = ? X 23 Juist 11 Ampere Stroom gaat dus wel degelijk omhoog als de spanning omhoog gaat. En 2x zoveel stroom us 4x zoveel warmte Een stuk over de minimale net spanning van 207V. Had er wel goed bij gepast.
@Nr1Troubleshooter
@Nr1Troubleshooter 2 месяца назад
Je heb tegenwoordig steeds meer geschakelde voedingen(en led lampen), doordat deze een stabiele uitgang hebben zal hierbij de stroom op het net wel lager worden als bij een lagere netspanning, echter veel andere grotere gebruikers (wasmachine, vaatwasser, en electrische kachels enzo) daarbij word de stroom inderdaad evenredig hoger
@Gixxer19522
@Gixxer19522 2 месяца назад
Zeer waardevolle vlog Rick! Erg bedankt en je slaat de spijker op de kop
@bastiaan4528
@bastiaan4528 2 месяца назад
Persoonlijk denk ik om de kabels in de wijk te ontlasten. 2:00 De kabels zijn berekend op een "gemiddelde belasting" maar als bij zonnig weer alle panelen vol gas terugleveren worden de kabels in de wijk wel flink op de proef gesteld. Dat valt wel te merken aan het stijgende aantal "spontane storingen".
@reallyme3573
@reallyme3573 2 месяца назад
Een grotere kans op brand kan ook ontstaan door een hogere spanning, als bij een slechte isolator een doorslagspanning bereikt wordt. Maar zoals je zegt bij een hogere spanning daalt de stroomsterkte, wat weer een kleinere kans op brand geeft. Dus beide is waar. ----- Goed om te weten dat het pas bij 253 Volt uitvalt. Ik zie hier soms 240 Volt overdag, maar niet veel hoger. ---- Het stroomnet aanpassen gaat inderdaad 80 jaar duren; Dus blijf gewoon isoleren en gas verstoken. De zeespiegel stijgt 2x per dag; dat is al duizenden jaren zo, dus maak je geen zorgen. Een beetje meer CO2, de plantjes zijn er blij mee.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
Allemaal onzin wat jij kletst.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Een kapotte klok staat ook 2x per dag op tijd 🤨 Onzinargument dus
@reallyme3573
@reallyme3573 2 месяца назад
@@KetelKlets Welnee, als de klok kapot is, dan loopt de tijd gewoon door.
@robvanderpeijl1326
@robvanderpeijl1326 2 месяца назад
@@reallyme3573 ketel klets bedoelde natuurlijk een klok die stil staat 😅
@pdeboer8044
@pdeboer8044 2 месяца назад
Als je vervelend wil doen dan kun je altijd nog een Kubie installeren in de meterkast :) Dit is een veredelde transformator die de netspanning in huis verlaagd maar een hogere spanning het net opduwd. Op die manier valt je omvormer niet snel meer uit.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Alleen jammer dat een trafo zelf ~10% verlies kent.
@paul9532
@paul9532 2 месяца назад
Het is vooral de tijden waarop de vraag groot is (tussen 18:00-22:00) en de teruglevering (meeste tussen 11:00-17:00). Het is zeker niet zo dat als je zonnepanelen hebt dat je verbruik ook minder is, juist op de piek uren. Het is wel zorgelijk hoe de netbeheerder omgaat met deze “energietransitie”.
@roversberg
@roversberg 2 месяца назад
20kwh aan batterij aangesloten en alles ligt vol met zonnepanelen,dynamisch contract,en bij nood mini silent honda aggregaat in de tuin aan. ze zoeken t maar uit die energieleveranciers..0 op de meter is het nieuwe item🎉
@DiAngeloTheSecond
@DiAngeloTheSecond 2 месяца назад
Waarom die batterij?
@nico09231
@nico09231 2 месяца назад
welke batterij heb je gekozen? wil dat ook
@Mcorpmike
@Mcorpmike 2 месяца назад
hier ook tevens boiler aangeschaft om max stroom te kunnen gebruiken, en bij komend voordeel geen gas meer gebruiken bijna. en in de winter het overschot aan stroom drainen met electrisch verwarmen.
@rcermelo
@rcermelo 2 месяца назад
0 op de meter dan kan je toch gewoon van het net af ? Niks meer te maken met netbeheerders en leveranciers. Misschien is het verstandiger om met z'n allen minder te verbruiken ipv veel terugleveren en verbruiken voor maximaal financieel rendement.
@M.itcchh
@M.itcchh 2 месяца назад
Bij ons is de overvoltage grafiek in HomeWizard in de nacht vaak tussen de 233 - 238 volt. Alleen, heen de wijk heeft warmtepompen dus grote kans dat in de nacht ook tapwater vaten opgewarmd worden. Op een volledig zonnige dag komen wij ook niet boven de 240-243 Volt uit wat best knap is. Aangezien ook heel de wijk zonnepanelen heeft.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
Waarschijnlijk is daar al een keer een upgrade doorgevoerd. Je hebt geluk; een sterk net!
@M.itcchh
@M.itcchh Месяц назад
@@patrickleegte7178 nope! Nieuwbouwwijk met Warmtepompen dus al rekening mee gehouden :)
@marcelreijnen
@marcelreijnen 2 месяца назад
De IEA voorspeld al jaren een lineaire groei van zonne-energie en EV's e.d. Deze groei is al jaren exponentieel. Ik vraag me al heel lang af waarom dit gebeurt. Vervolgens gaan netbeheerders hiermee werken, zonder zelf na te denken. Dan ontstaan er dit soort toestanden.
@keesbukman4295
@keesbukman4295 2 месяца назад
Bedankt voor deze uitstekende reactie. Vooral doorgaan zo!
@funck2000
@funck2000 2 месяца назад
Het is niet waar dat de netbeheerder(s) de spanning bewust verhogen. Er zijn een aantal redenen waardoor de netspanning de laatste tijd hoger is geworden: er zijn veel hoogspanningsnetten (deels) verkabeld, dit zorgt voor meer opwek van blindvermogen en dus een verhoging van de spanning op het hoogspanningsnetwerk, dit werkt natuurlijk door tot op het laagspanningsnetwerk. Daarnaast kan bij veel PV opwek in het laagspanningsnet het transport op het hoogspanningsnet afnemen (110/150/220/380kV). Lage transporten in een hoogspanningsnet zorgen voor opwek van blindvermogen en dus een verhoging van de spanning. De laatste jaren heeft zon- en windenergie een enorme vlucht genomen, hier is/was het huidige elektriciteitsnetwerk nooit voor uitgelegd en de vraag is of het redelijk is om te veronderstellen dat netbeheerders dit allemaal hadden kunnen voorzien.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Hangt dit blindvermogen samen met het al dan niet kunnen moduleren van centrale opwekkers (centrales e.d.)?
@funck2000
@funck2000 2 месяца назад
@@KetelKlets 'Centrale opwekkers' ofwel productie eenheden (synchrone machines) kunnen gebruikt worden om blindvermogen op te nemen (d.m.v. het regelen van de bekrachtigingsspanning van de generator): dit verlaagt de spanning in het (hoogspannings) netwerk. PV opwek is goedkoper dan de opwek door kolen- of gasgestookte eenheden: bij veel PV opwek komen deze 'dure' eenheden niet 'aan het net' (marktwerking) waardoor deze ook niet beschikbaar zijn om blindvermogen op te nemen. In principe wordt het hierdoor lastiger om de spanning in het (hoogspanings) netwerk te beheersen. Was dit het antwoord op de vraag: ik begrijp namelijk de term 'moduleren' in deze niet helemaal.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
@@funck2000 Met moduleren bedoel ik de modulatiediepte die centrale opwekkers kunnen halen. Kern staat zover ik weet altijd op 100% nominale output te blazen, gascentrales houden minimaal 25% aan en kolen een hoger percentage? Idealiter zou je willen dan zulke opwekkers nog dieper kunnen moduleren zonder stil te vallen, ook al daalt het rendement per MWh natuurlijk flink. Zorgen deze centrales voor een hogere netspanning, simpelweg omdat ze de duck-curve onvoldoende kunnen volgen, of is dat te simpel gedacht?
@funck2000
@funck2000 2 месяца назад
@@KetelKlets In principe is de inzet van een productiemiddel een kwestie van geld (marktwerking): is er veel PV- of windopwek beschikbaar dan daalt doorgaans de prijs per MW en wordt een conventionele centrale (gas- of kolen) op een gegeven moment een relatief duur middel om in te zetten en worden deze regelmatig daadwerkelijk (tijdelijk) uit bedrijf genomen. Hierbij worden stop/start kosten en andere financiele risico's natuurlijk meegenomen. Conventionele eenheden zijn het meest efficient als ze het nominale vermogen leveren waarvoor deze ontworpen zijn, maar in de praktijk kunnen deze ook minder leveren. Dit is o.a. afhankelijk van de actuele energieprijs of vanwege het feit dat deze ingezet worden om het systeem in balans te houden. Om een stabiel bedrijf te realiseren moet deze inderdaad minimaal ca. 25% van zijn nominale vermogen leveren, afhandelijk van de brandstofsoort. Einde bijdrage, anders wordt het wel erg 'off-topic' :-).
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
@@funck2000 Altijd goed om extra inzichten te krijgen op deze manier, dank.
@pizzablender
@pizzablender 2 месяца назад
Inductiekookplaten werken meestal tussen de 220 en de 240 volt. Daarbuiten schakelen ze af, en geven een foutmelding. Dus op het zonnigste moment van de dag kan je dan niet koken...
@machielvanampting5701
@machielvanampting5701 2 месяца назад
Hoe kom je hierbij? Die van mij doen het prima, ook op het midden van de dag als ik hier 252V meet.
@computerjantje
@computerjantje 2 месяца назад
dankjewel voor je video. altijd weer waardevol
@janswart4422
@janswart4422 2 месяца назад
Net frequentie..., ik heb wel eens gehoord van "de monteurs", dat als ze hier tussen de dorpen aan de aanvoer kabels werken, dan werd er een aggregaat aangekoppeld die dan tijdelijk de stroomvoorziening verzorgd (eiland bedrijf). Probleem is dan dat de zonnepanelen stroom terug leveren wat niet kan. Wat de jongens dan doen is de net frequentie iets veranderen, de omvormers regelen dan terug, en als het verschil te lang/te groot wordt dan schakelen ze ook uit... Zou het NU verhaal een probleem hebben met de terminologie? Dus niet de spanning maar net frequentie? Interessant kanaal, DUIM!
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
Kan niet. Frequentie is een gegeven en in heel Europa gesynchroniseerd.
@user-hy8lj5ii3e
@user-hy8lj5ii3e 2 месяца назад
Dat klopt als wij hoofdschakelaar uitzetten dan zetten ook de pv panelen uit want als dat niet doen val de argiator uit en je wil ook niet onder spanning werken
@eddiejager
@eddiejager 2 месяца назад
​@@patrickleegte7178 op eiland bedrijf van een wijk kan dit prima. Vorig jaar nog meegemaakt en veel digitale klokjes in huis liepen sneller dan normaail😅
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
@@eddiejager dat is waar. Wat ze dus deden was de grens opzoeken zodat de omvormers trippen.
@rcermelo
@rcermelo 2 месяца назад
Nood stroom generatoren draaien gewoon 50hz en het vermogen wat te veel terug geleverd wordt gaat via een loadbank (grote verwarmings spiraal) gewoon de lucht in.
@webshopbouwennu
@webshopbouwennu 2 месяца назад
Beste ketelklets mijn situatie in arnhem is de volgende ; het minimale voltage ligt om en nabij de 240 volt en de max eindigt bij 250,9 volt. Ik ga dus in geen geval over de 253 volt heen. Nu lijkt er dus niet een direct probleem bij mij ... Maar is dit zo of komen hier problemen van. Groetjes uit Arnhem
@webshopbouwennu
@webshopbouwennu 2 месяца назад
Ps. Als dit echt een probleem is vind ik dit meer een onderzoek waard van de Consumentenbond
@ruudvansteenis
@ruudvansteenis 2 месяца назад
Hoezo als de spanning hoger wordt zal de stroom lager worden? Dat geldt wellicht voor switched mode power supplies, maar zéker niet voor min of meer resistieve belastingen, want die R verandert niet. U = I * R, dus als de R hetzelfde blijft zal de stroom evenredig stijgen met de toename van de spanning! (En dus P = U * I ook.)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Dat zou alleen op gaan voor gloeilampen die dan feller gaan branden. Maar een boiler of een tosti-apparaat hebben een thermostaat en zijn dus eerder warm en zullen afklikken.
@WhoStoleMyAlias
@WhoStoleMyAlias 2 месяца назад
@@KetelKlets Bij stroom is IN=UIT. Ergo, als het vermogen dat geleverd wordt niet op een of andere wijze gebruikt wordt dan ontstaat er geen balans bij enig welke spanning tussen wat door het middennet wordt geleverd en de maximaal toegestane spanning waar de omvormers afslaan.
@FatCandyProduction
@FatCandyProduction 2 месяца назад
Ketel, he hebt het over dat 'ze' te laat zijn begonnen met investeren en uitbreiden. Neem hier wel mee dat de netbeheerders dit al meer dan 10 jaar vroegen, maar dat mocht niet van de ACM. Die bepaalde dat om de netkosten beheersbaar te houden er niet vooruit geïnvesteerd mocht worden door de netbeheerders. En nu lopen we achter de feiten aan.
@hansleijsen6550
@hansleijsen6550 2 месяца назад
De gezamenlijke netbeheerders hebben bij de start van het kabinet nog een verlanglijstje ingediend. Daar is niets mee gedaan.
@pjee3975
@pjee3975 2 месяца назад
Dit verhaal wordt vaak vergeten, altijd maar spugen op de netbeheerder. Je dak volgooien, dikke over productie en dan naar wijzen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Wat heeft de netbeheerders tegengehouden om _force majeure_ te claimen? Zou jij een wettelijk taak (met dito verantwoordelijkheid) accepteren als je weet dat het uiteindelijk fout loopt door onderinvestering? Niet kiezen is ook kiezen.
@supertip777
@supertip777 2 месяца назад
Netwerk beheerders lopen idd achter de feiten aan. Bij het bedrijf waar ik werk, hebben ze 2 gigantische grootverbruikers aangeschaft, bleek het net niet aan te kunnen, notabene had Enexis een half jaar daarvoor de grondkabels vernieuwd vanaf de centrale naar het industrieterrein. Dus totaal niet verzwaard, een onderzoek vooraf het vervangen niet gedaan, het verweer van Enexis, je moet zelf zoiets minimaal één jaar van tevoren aangeven. Dus in mijn visie een ambtelijke houding zonder vooruit schrijnend inzicht, enwel dat er al capaciteit problemen vantevoren waren.(Stroomuitval) Dat zegt mij in ieder geval genoeg over het beheer van Enexis van ons net.
@wernerschellekens2913
@wernerschellekens2913 2 месяца назад
Ik denk dat als de vraag hoog is in een wijk... Ze de spanning omhoog gooien omdat ze aan de normale vraag (zonder zon) kunnen voldoen... Echter de spannning is hoger en zal er bij veel zon vlugger de spanning aan de 253 volgt zitten..
@computerjantje
@computerjantje 2 месяца назад
massaal worden nu de terugleverkosten ingevoerd. Dit is verkapt opheffen van de salderingsregeling terwijl deze moest doorgaan. terugleverkosten staan loodrecht op de salderings regeling. zeker wanneer de terugleverkosten gekoppeld worden aan aantallen terug geleverde kilowats. En dit gebeurt al bij sommigen. De politiek is ook hierbij oorverdovend stil.
@Max1weber
@Max1weber 2 месяца назад
Nee onjuist. Salderen bestaat gewoon. Maar maatschappij mag gewoon kosten doorberekenen
@eminentorganklausschulze3413
@eminentorganklausschulze3413 2 месяца назад
@@Max1weber De topman van Essent verdient nog 900.000 euro en meer dus...
@pa5mf
@pa5mf 2 месяца назад
@@Max1weber …. Ware het niet dat het in mijn ogen geen kosten zijn die de maatschappij doorberekent, maar een bedrag voor inkomstenderving wenst (om te voorkomen dat de winst bij de paneeleigenaren terecht komt in plaats van bij hen).
@Max1weber
@Max1weber 2 месяца назад
@@eminentorganklausschulze3413 hij heeft natuurlijk ook grote verantwoordelijkheden. En dat heeft ook totaal niets te maken met de salderingsregeling en teruglevertarief, - vergoeding
@Max1weber
@Max1weber 2 месяца назад
@@pa5mf ik snap dat je zo denkt. Maar de maatschappij had diezelfde kWh gewoon op de uur markt kunnen kopen tegen een vaak veel lager tarief dan de teruglevertarief/-vergoeding die jij krijgt. Dat verschil (8-9 ct/Kwh ) zijn voor hen daadwerkelijk extra inkoopkosten...
@Deiphobuzz
@Deiphobuzz 2 месяца назад
Heb hier ook gesproken met een enexis monteur die ik dan ken. Er zijn straten waar er teveel PV is, waardoor de mespatronen in de huisjes doorbranden. Dan knallen ze hem ook iets omhoog om het te dempen. Week geleden hebben ze bij mn ouders de wijktrafo vervangen, resultaat is dat er nu strak 232v is, bijna de hele dag door. De kabel was al vervangen, maar dat hielp nog niets, wederom, omdat het trafohuisje er nog niet klaar voor was.
@mercator42
@mercator42 2 месяца назад
P is inderdaad V x I tot zover klopt dat, maar I = V / R . Doorgaans is de R constant. Als dan de V toeneemt neemt de I ook toe.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Niet bij schakelende voedingen, niet bij toerengeregelde motoren, niet bij apparaten met een thermostaat, blijven de zeldzame gloeilampen over.
@mercator42
@mercator42 2 месяца назад
@@KetelKlets en de broodrooster, en het verwarmingselement in de vaatwasser en de boiler en de wasmachine en de waterkoker en het koffiezetapparaat. Dus zeg maar alle "serieuze" gebruikers.
@benzonet
@benzonet 2 месяца назад
En niet onbelangrijk, de boilers. en andere ohmse belastingen zoals infraroodverwarming die je steeds vaker ziet.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
@@mercator42 Die hebben allemaal een thermostaat, dus die zijn bij een hogere netspanning gewoon eerder op temperatuur. Door de kabels vloeit dan nog steeds dezelfde energie (kWh).
@mercator42
@mercator42 2 месяца назад
​@@KetelKlets het punt wat je maakte ging over het doorbranden van de kabels. Daarvan zei jij dat dat niet gebeurde omdat bij een hogere spanning de stroom zal dalen (want vermogen blijft gelijk). En daar was ik het dus niet mee eens. Vandaar mijn reactie op jouw geweldige serie zeer informatieve RU-vid bijdragen.
@Allart79
@Allart79 2 месяца назад
Ze hebben het inmiddels aangepast: Verbetering: Een eerdere versie van dit artikel wekte onterecht de suggestie dat alle netbeheerders de spanning op het net verhogen om overspanning te voorkomen. Dat klopt niet. We hebben het artikel verbeterd en aangepast.
@theomoons
@theomoons 2 месяца назад
Hopelijk leest iedereen dit berichtje.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
...dat *ALLE* netbeheerders... Dat staat er omdat Liander en Stedin hebben gereageerd.
@andrelaureijssen9537
@andrelaureijssen9537 2 месяца назад
Trap standen kunnen niet op afstand gewijzigd worden in de middenspanning, sterker nog de spanning moet er af. Hoogspanning daarentegen kan wel op afstand geregeld worden, dit wordt ook ingezet om congestie te mitigeren.
@wesselspeed4
@wesselspeed4 2 месяца назад
Spanning kan zeker wel geregeld worden in de middenspanning!
@rcermelo
@rcermelo 2 месяца назад
150kv naar 10kv wordt continu geregeld. Enexis is al even geleden begonnen met het (bij)plaatsen van nieuwe trafo stations met daarin een regelbare 10kv naar 400volt transformator. Conventionele trafo moet inderdaad spanningsloos versteld worden.
@tomhoornstra1379
@tomhoornstra1379 2 месяца назад
Een hoge spanning op het net kan optreden bij een lage vraag. Meestal in een weekend. Die hoge spanning treedt op doordat zowel zonnepanelen als windmolens aan het net leveren. Het ligt dus niet alleen aan zonnepanelen, maar ook aan windmolens.
@iljitsch
@iljitsch 2 месяца назад
Op ned.nl kan je zien dat zelfs bij negatieve prijzen er nog altijd gascentrales blijven draaien. Dat is helemaal idioot. Ik heb ooit ergens gelezen dat het bij sommige subsidieregelingen voor windmolens aantrekkelijk is om bij negatieve prijzen door te draaien. Dat is natuurlijk foute boel. Net als dat huishoudens hun zonnestroom ook bij negatieve prijzen door blijven leveren.
@MarcelGeutjes
@MarcelGeutjes 2 месяца назад
Er zijn 3 elektriciteitsnetwerken in Nederland; Het hoogspannings-, middelspannings- en laagspanningsnetwerk voor respectievelijk Internationaal, nationaal en wijkdistributie. Alle consumenten zitten op het laagspanningsnetwerk en de opgewekte zonne-energie komt niet buiten de wijktransformator, deze kan nog niet naar het middelnetwerk getransporteerd worden. Alle wijktransformators in NL moeten vervangen worden voor nieuwere types die wel naar het middelnetwerk kunnen leveren. Nu wordt alle teveel opgewekte zonne-energie als warmte, d.m.v. weerstanden aan de lucht afgegeven. Door de netspanning te verhogen vanuit de wijktrafo gaan de omvormers sneller naar de 253 Volt en schakelen eerder af. Het vervangen van alle wijktransformators leveren de energiemaatschappijen niets op en wijzen naar de overheid. De overheid wijst terug naar de energiemaatschappijen om deze investering te doen. Ondertussen gebeurd er niets.
@user-hy8lj5ii3e
@user-hy8lj5ii3e 2 месяца назад
Eindelijk weet deze persoon hoe het werkt zo zit in me kaar jip en janike taal dit doen ze ook bij stadsverwarming .............enzovoort
@eddiejager
@eddiejager 2 месяца назад
Grappig, alleen zou dat echt een domme actie zijn, plus dan moet je ook nog koeling in de wijk stations gaan plaatsen. Want zoals Rick keurig in dit filmpje uitlegt... Het is een zelfregulerend systeem 😊.... Dus als de opgewekte energie niet weg kan... Dan loopt de spanning op... Tot max 253 volt en dan schakelen de omvormers uit. En zal de spanning weer dalen
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Een trafo is niet richtingsgevoelig, deze werkt per definitie twee kanten uit, mits de verzadigingswaarde niet wordt bereikt, want dan wordt het overschot als hitte weggedissipeerd.
@wubbo73
@wubbo73 2 месяца назад
op dit moment is de spanning 236,239 en 240Vac (3 fase), het is 22:15, 's avonds dus in het donker. 's nachts 239,241 en 241. overdag bij leveren 249,249 en 251. maar nog geen uitval gehad, zit wel op het randje. Ik wist niet dat de netbeheerder (Liander) de spanning zo maar kan aanpassen.
@alcomys6074
@alcomys6074 2 месяца назад
welke engineer van enxis heeft dit bericht eigenlijk opgesteld?, volgens mij denken de netbeheerders dat iedereen dom is.
@GerritKleynWinkel
@GerritKleynWinkel 2 месяца назад
Je zegt dat het geen verschil maakt of de omvormer uitschakeld door de hogere enexis netspanning of door de hogere spanning vanwege pv overbelasting. Het verschil is, doordat enexis de spanning zelf preventief verhoogd, het op moment van uitvallen van de omvermers nog veel minder vermogen door pv het net op gaat, want alleen de spanning is hoog, de bijbehordende stroom van de pv is er dan nog niet, de omvormers schakelen in feite gewoon wat eerder uit. Wel bij 253V natuurlijk, maar als de basis spanning al 235V is, dan is niet bij 110% maar eerder
@rhuisjes02
@rhuisjes02 2 месяца назад
Das inderdaad gek als je het zo zegt.....
@robertr999
@robertr999 2 месяца назад
Spanning bij ons in de wijk is in avond ( netto verbruik en regent buiten L1 235,6V, L2 236,7V L3 235,4V op de hoofdschakelaar Dit wanneer een auto staat te laden en verbruik uit het net 6,7kW is… Best hoog mijn mening. 😊
@gerbeng8479
@gerbeng8479 2 месяца назад
Stedin doet dit ook al geruime tijd om hun net transformeren te ontlasten en te voorkomen dat ze die moeten vervangen op korte termijn. Ik heb dit gehoord van een zeer goed ingelichte bron werkzaam bij Stedin
@joopschaeffer6826
@joopschaeffer6826 2 месяца назад
Stedin doet dat door de netspanning te verlagen, De nachtspanning is bij mij 228 V . Daardoor vallen de zonnepanelen minder snel uit. In onze wijk zijn ruim 70% van de woningen van zonnepanelen voorzien en er vindt geen uitval plaats.
@rayderrich
@rayderrich 2 месяца назад
Ketel Klets in full rant mode, ha ha ha je doet belangrijk werk man!
@fam.langeveld8739
@fam.langeveld8739 2 месяца назад
Dragen windmolens ook bij dat de netspanning wordt verhoogd als ze draaien? Ze draaien immers ook als het donker is. Met ons domotica systeem wordt de netspanning continue gemonitord deze komt ook s nachts niet onder de 240 V (stedin)
@erikmooij7333
@erikmooij7333 2 месяца назад
Tevens heeft de ACM vroeger voorinvesteringen tegen gehouden, omdat de kosten wel voor de burger zijn (reserve velden, etc moeten wel onderhouden worden er worden dus kosten gemaakt). Netbeheerders hebben een tijd geleden al aan de bel getrokken dat dit het probleem zou worden. Daarbij burgers, gemeente en provincie kunnen echt tegenwerken.
@fortunateson123
@fortunateson123 2 месяца назад
Eindelijk iemand die weet hoe het zit. Wetgeving en goed portemonnaie beheer (lees lage netwerkkosten) zorgen ervoor dat niet vooruit geïnvesteerd mocht worden! Eerst concrete aanvragen / getekende offertes, dan pas aan de slag. Een centrale overheid kan eenvoudig met miljarden subsidie strooien, maar daarmee heb je niet direct kabels, trafos, engineers en belangrijk de monteurs beschikbaar. Maar dat vergeet iedereen voor het gemak. Werken met de handen moesten we toch niet meer willen aldus dezelfde met miljarden SDE strooiende overheid? Het is een vervelende hobbel, maar het komt uiteindelijk goed. Wegen naar Rome waren ook niet zonder problemen gemaakt.
@KJ190756
@KJ190756 2 месяца назад
Even teruggekeken in Home Wizard en de nachtspanning is eigenlijk altijd rond de 240 volt (regio Den Bosch; Enexis). Tijd geleden gevraagd aan Enexis hoe dat zit en die zeggen dat de spanning tussen 230 en 253 v mag variëren. Dus voldoen ze daar aan. Nemen geen actie om in de nacht weer naar 230 te sturen. En nu?
@j.p.hendrix4389
@j.p.hendrix4389 2 месяца назад
Je kunt (bij Solaredge) in de inverter kijken wat de netspanning is. Hier Enexis-gebied dinsdagochtend 8:43 heb ik twee inverters op verschillende fases beiden op 225V staan en die relatief lage spanning is me al vaker opgevallen. Wel heel veel panelen hier in de wijk.
@andrieskuiper4103
@andrieskuiper4103 2 месяца назад
De netbeheerder mag volgens de wet het net van 230 volt met 10% verhogen maar ook 10% verlagen !! Dit is met kleine aanpassingen best mogelijk. Dan is het probleem van overbelasting al grotendeels opgelost !!
@maartenvanrossen6138
@maartenvanrossen6138 2 месяца назад
Alleen als je de netspanning met 10% verlaagt , verlaag je ook de capaciteit van het net met 10% op momenten dat panelen onvoldoende of niet leveren.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
Deze vlieger gaat hier niet op. Als de spanning wordt verlaagd dan gaat het in de nacht onderuit op onderspanning. Het net wordt dmv OLTC's continue op de juiste spanning gehouden. Dit gaat automatisch op de grotere transformatoren. De distributietransformatoren in de wijken hebben die automatische mogelijkheid niet.
@hendrikjanZwerver
@hendrikjanZwerver 2 месяца назад
Ik log de net sp en freq elke 5 sec. Vanacht in meerhoven tussen 00h en 7h was de spanning 237V. Echt veel veranderd het hier niet. Hoogste gemeten met 5000W terug leveren was 243V.
@jankees4037
@jankees4037 2 месяца назад
Heb gisteren bij mij ook nog even gemeten begin nacht, maar 238-240 volt. Liander zei me eerder maanden terug dat ze de wijktrafo bij ons niet konden aanpassen (omlaag natuurlijk). Nu opeens heeft Liander het wel verhoogd, dezelfde streek uitgevoerd. Kunnen we naast die energiekantoortjes al niet eens meer van onze stroomleveranciers opaan. Ik denk dat mijn electra toekomst een grote thuis accu gaat worden.
@jeroen9430
@jeroen9430 2 месяца назад
Zelf hier ook. Klein stadje midden NL. Het viel me op dat het soms ook op bewolkte dagen met matige opbrengst gebeurt dat omvormers uitvallen. Installateur benaderd, die lazen het systeem uit en zei dat het +253V is waarom de omvormers uitslaan. Netbeheerder benaderd: er is een probleem met de kwaliteit van het net in uw wijk. Zelf de multimeter gepakt en gaan meten zodra ik in de app zie dat omvormers uitvallen, en zie dan inderdaad op willekeurige momenten de spanning pendelen van 245-254V en andere momenten weer stabiel zijn. Ergens klopt er iets niet en het is wat schimmig allemaal.
@ernstlemm9379
@ernstlemm9379 2 месяца назад
Een hoge netspanning verkleind de veiligheid marges die veelal vrij ver liggen van de 10% spanning marge. Elke. Installatie wordt volgens mij afgetest op 500volt AC en/of 1000V dc.
@styno7267
@styno7267 2 месяца назад
Het totale vermogen dat alle omvormers op het net kunnen drukken is afhankelijk van het verschil tussen de minimale en maximale spanning. Druk de minimale spanning omhoog en de vermogensruimte neemt af. Hiermee neemt ook de totale opgewekte stroom af (dus niet alleen door de hogere spanning maar ook doordat er minder vermogen aangeboden kan worden). De stroom door de kabels lijkt met het grootste probleem, omdat die vaak niet voor hoge gelijktijdigheid gedimensioneerd zijn, en minder makkelijk op te lossen is. Allemaal verklaarbaar met P=UxI dus. Maakt het probleem voor de pv-eigenaren niet minder natuurlijk.
@johannateriele4975
@johannateriele4975 2 месяца назад
Klopt in 2016 werden mijn panelen door de verkoper uitgeschakeld. Hun motivatie was dat ik ze te goedkoop had verworven ( via de gemeente )
@tedpijls8078
@tedpijls8078 2 месяца назад
Bedankt
@thepeetjournal4469
@thepeetjournal4469 2 месяца назад
Het is jammer te moeten constateren dat het achterstallige onderhoud en verhogen van netcapaciteit in geld en comfor wordt afgewenteld op de gewone burger. Goed verhaal, Ketel.
@kbce
@kbce 2 месяца назад
Vraagje: is er ergens bekend hoeveel van de terug geleverde energie direct in de wijk door mensen zonder zonnepanelen wordt geconsumeerd? Zou zo maar eens 90+% kunnen zijn. Mij lijkt dat de energiemaatschappijen vooral bang zijn voor hun winst... liever energie die ik inkoop voor een negatieve prijs aan niet-zonnepanneel mensen leveren dan de mensen met zonnepanelen betalen. De logica dat energiemaatschappijen zich hiermee bemoeien is van de zotte. Voor hun is het allemaal gewoon handel. Als er een probleem is met het net dan is dat een netbeheerder probleem. Maar energiemaatschappijen doen alsof de zonnepanelen schadelijk zijn voor andere mensen. Dat is niet waar, het is schadelijk voor hun winst.
@marcelkoopmans3651
@marcelkoopmans3651 2 месяца назад
bij ons is het in de nacht 240 volt, kop van noord Holland. liander geeft aan dat het net overbelast is en dat het waarschijnlijk aan mijn installatie ligt. ik kom er niet doorheen bij Liander, misschien toch nog vervelender worden.😃
@c.vanzon9255
@c.vanzon9255 2 месяца назад
Top . Duidelijk.
@fritsp9309
@fritsp9309 2 месяца назад
Ik zie voor vandaag tussen 11:00 en 15:00 bij de status van de SE omvormer afwisselend: producing, throttled, off, fault. Op 23:00 uur is de uitgelezen spanning via de P1 poort van de slimme meter ongeveer 242 Volt op de 3 fasen. Dit zie ik ook bij het uitlezen van de SE.
@wimleurs9004
@wimleurs9004 2 месяца назад
Enexis komt er nu eindelijk achter dat het jaren lang uitstellen van het vernieuwen van stroomnet hen nu opbreekt ,
@RobertPunt
@RobertPunt 2 месяца назад
Breekt hen niet op. Gaan zometeen gewoon gezamenlijk met de handen in het haar naar de overheid zodat de overheid via de burger mag gaan betalen.
@wilfredderksen
@wilfredderksen 2 месяца назад
Laten we wel wezen, de overheid heeft deze sector geprivatiseerd nadat ze zelf al decennia slecht onderhoud aan het net gedaan hadden!
@DonHrvato
@DonHrvato 2 месяца назад
Je kunt hen ook gaan helpen, genoeg vacatures daar beschikbaar
@DonHrvato
@DonHrvato 2 месяца назад
​@@wilfredderksen Enexis is niet privaat maar een publiek bedrijf, de aandeelhouders zijn de provincies en gemeentes
@BartSliggers
@BartSliggers 2 месяца назад
@@DonHrvato Neemt niet weg dat ook díe eigenaren winstmaximalisatie willen zien.
@haenzelv6287
@haenzelv6287 2 месяца назад
Ik heb een paar weken terug een klacht neergelegd bij Stedin. Naar mijn mening was de spanning op bewolkte dagen en 's-nachts ongeveer 10V te hoog. Op zonnige dagen ging de netspanning naar 250V. Het antwoord dat ik kreeg was dat ik een installateur moest inschakelen en pas als deze mijn installatie thuis goedgekeurd had kon ik nogmaals een klacht indienen. Nu was het voltage overal in mijn buurt zo hoog dus dat was lulkoek. Een paar dagen later was de spanning weer volledig normaal, lees 240V op zonnige dagen en 's-nachts netjes 230V ...Toeval?
@andrelaureijssen9537
@andrelaureijssen9537 2 месяца назад
Netbeheerders handelen niet in energie, ze mogen wel opslag gebruiken om congestie te mitigeren.
@kevinmommersteeg
@kevinmommersteeg 2 месяца назад
Je zegt dat de overspanningsbeveiligingen er in de omvormers niet voor niets zitten. En suggereert, in mijn ogen, dat de netbeheerder die beveiliging niet eerder moet laten trippen en zich er dus niet mee moet bemoeien. Maar reken is even voor mij (vooral voor jezelf) uit met hoeveel ampère jullie "buurt" (de buurt zoals aangesloten op het Ms/Ls trafo) teruglevert op het net en hoeveel ampère daarvan op dat moment ook weer wordt gebruikt. Met die berekenen kun je ook ongeveer uitrekenen met hoeveel kVA je aan het "duwen" bent op het net. Vervolgens kan je eens uitzoeken hoeveel kVA je trafo van jouw buurt is. Als je al die gegevens hebt zul je snel door hebben waarom een netbeheerder die spanning verhoogt...
@AvdL769
@AvdL769 2 месяца назад
Zelf heb ik zonnepanelen en lever ik ook meer terug dan wat ik verbruik. De saldering is ideaal voor mij. Maar even terug komend op jouw video. De netspanning s'nachts moet laag zijn. Klopt, maar ik hoor Enexis al zeggen.... Ja, maar we hebben ook windenergie. Als het hard waait, dan daalt de netspanning s'nachts ook niet. Het klopt ook niet dat de de zonnepaneel bezitters het net niet belasten. Meestal verbruiken ze zonder batterij zo'n slechts 40 procent van hun eigen opbrengst. Waarom? De meeste mensen werken overdag buitenshuis en juist dan wordt het meeste opgewekt. Er wordt dus heel veel vermogen het net ingedrukt tijdens zonnige uren en veel verbruikt als ze weer thuis zijn. De Tesla heeft een hele grote accu en die wordt opgeladen als de zon niet schijnt. De energietransitie helpt ook niet echt. Energie komt grofweg via 2 netten het huis binnen. Gas en elektriciteit. Gas = Poetin = anti-Ursula = anti-D66/jetten. Dus we moeten van ons gas af. Ok, maar als we geen gas meer hebben, hoe komt de energie dan ons huis binnen? Elektriciteit alleen. Dat betekent dat de dubbele energiehoeveelheid over 1 netwerk moet. Is dat netwerk daar op voorbereid? Dat kan ik makkelijk beantwoorden. Het antwoord is.....NEE, NEE en nog eens NEE. Het zou me niet verbazen als Enexis wel door de markt wordt gestuurd. Stel je voor...Eerst waren er geen zonnepanelen. 100% procent van de gebruikers krijgen hun energie uit het net. Stel dat je als energieproducent dat je slechts nu nog maar 66% omzet draait. Gas is duurder geworden, lonen gaan omhoog. Zonne-energie levert hun niets op en zorgt voor extra energie op het net. Die 66% van de betalende gebruikers die gebruiken ook die zonne-energie. Tja, dan heb ik een probleem als energieproducent. Ik zou de netbeheerder vragen om het terug leveren ook in te perken. De netbeheerder moet hoge kosten maken om het netwerk te upgraden. Zijn de netwerkkosten genoeg om te upgraden? Wie gaat de extra kosten betalen? Goede vragen. Ik weet het niet. Het probleem is dus de energietransitie. Zonder over de gevolgen na te denken, wordt het ge-implementeerd. Een mogelijke oplossing is de verplichte omschakeling naar de elektrische auto, maar alleen als de accu ook terug kan leveren aan het net overigens. Anders is de accu een extra belasting voor het net. Kunnen we nu zonder gas? Nee! Moeten we nog meer overschakelen naar warmtepompen, zonnepanelen, etc. Nee, het net is nu al overbelast! Moet er druk komen op de netbeheerders om het netwerk verplicht aan te pakken? Absoluut, zonder deze aanpak is de green deal dus een green dream. 1 ding is zeker. we gaan als zonnepaneelbezitters de komende tijd er op achteruit. Nog 1 positief ding....De Lithium prijs is behoorlijk gedaald de afgelopen tijd. Mogelijk wordt het binnenkort wel interessant om een thuisaccu te hebben. Tot 2027 begin ik er niet aan. Het liefst heb ik een LTO accu door de grotere aantal laadcycli (maar lagere vermogensdichtheid, dus groter volume) of ik gebruik een EV batterij.
@raymondk2202
@raymondk2202 2 месяца назад
@ 1:52 Ja dat is het veiligheidssysteem vd omvormer, maar niet van het net. De transformatoren die jouw lijn voeden hebben schakelaars aan boord die een aantal wikkelingen meer of minder inschakelen afh. van de belasting achter de trafo. Hiermee kun je ook de netspanning regelen. In gebieden waar echt een bottle neck is doet men dat wel degelijk.
@vandehoek
@vandehoek Месяц назад
Terug leveren aan het net is terug leveren aan het net in jou wijk. Je kunt geen stroom terug leveren door een transformator. Wanneer een hele wijk op 1 trafo is aangesloten en alle afnemers hebben zonnepanelen dan lijkt het me logisch dat de spanning omhoog gaat, zeker wanneer de zon schijnt. Zie het als een accu, wil je een accu opladen dan zal de laadspanning hoger moeten zijn dan de aangelegde spanning. Dus teveel aan zonnepanelen op 1 net deel geeft sowieso al problemen daar heb je helemaal gelijk in. Ik denk dat de consumenten weer voor de kosten moeten opdraaien zoals met zoveel dingen.
@KetelKlets
@KetelKlets Месяц назад
@@vandehoek Een trafo heeft geen richting, terugleveren richting het middenspanningsnet kan gewoon.
@PaulvanRijswijk
@PaulvanRijswijk 2 месяца назад
Ik vraag mij af, ik snap de 10% afspraak als "bescherming". Maar als de netbeheerder in piek momenten de spanning verlaagd naar "220V" dan zou je meer gebruik kunnen maken van zonnepanelen. Ander vraagje, hoe zit het met de zonnepaneel velden, vallen die ook uit op zonnige dagen? ander puntje. We praten altijd over terug leveren. We leveren alleen energie terug dat we op een later - of eerder moment gebruikt hebben (het salderen). Het deel wat je niet saldeert is leveren, geen terug levering.
@WhoStoleMyAlias
@WhoStoleMyAlias 2 месяца назад
Ja, net als windmolens die stilstaan. Dat gebeurt zelfs al veel eerder dan dat bij jou de omvormer uitvalt omdat deze invoeren op een deel van het net waar een geregelde spanning bestaat.
@Bus2000
@Bus2000 2 месяца назад
Ik ken een voorbeeld (Enexis gebied in een dorp) bij iemand s'nachts ruim 235 Volt en overdag zo hoog dat de omvormers uit vallen. Hier zelf bij Liander een s'nachts 225Volt en overdag met zo'n 235-240 Volt op elke fase. Ze benoemen duidelijk dat het alleen over Enexis gaat.
@farmerjacob
@farmerjacob 2 месяца назад
Als je dit zo leest is het dan interessant om een eigen overspanningsbeveiliging te plaatsen in de meterkast? Wat denken jullie?
@Dhrpedro
@Dhrpedro 2 месяца назад
Dan zit je wel zonder stroom als hij afklikt
@j.p.hendrix4389
@j.p.hendrix4389 2 месяца назад
Als de overspanningsbeveiliging in je meterkast (als je die zou hebben) aangesproken wordt, dan heb je een hele andere orde van probleem dan wanneer je inverter afschakelt. In het geval van de inverter is het bedoeld om te voldoen aan de geldende en veilige normen, in het andere geval is om te voorkomen dat bij wijze van spreken de TV in de woonkamer en de magnetron in de keuken spontaan beginnen te roken, zelfs wanneer zij uit staan, hoewel schade aan apparatuur in dat geval zeker niet uit te sluiten is.
@hvwees
@hvwees 2 месяца назад
Als het een zonnige dag is en iedereen is van huis omdat die op zijn/haar werk zit, komt de meeste opbrengst van de zonnepanelen wel het net op.
@Dhrpedro
@Dhrpedro 2 месяца назад
Lekker salderen dus
@ZangerMarvin19
@ZangerMarvin19 2 месяца назад
Als ze gewoon het stroom na industrie gedeeltes Transporteren dan kunnen bedrijven het stroom gebruiken , En dan geef je iedereen een elektrische auto en plaats je voor elke werknemer een laadpaal Dan laad je de accu op op die zonnige dag terwijl je werkt en kom je nuttig van het stroom af
@hvwees
@hvwees 2 месяца назад
@@ZangerMarvin19 Als het zo eenvoudig was, was het al geregeld. Vaak zitten de bottlenecks in de wijktrafo's.
@kruit17
@kruit17 2 месяца назад
Een trafo kan ook terug leveren als je aan de 230 kant teveel terug stuurd naar de trafo daat de trafo 10kv leveren. Een trafo werkt 2 kanten op. Het is geen diode trafo kan 2 kanten op
@Worstenboer
@Worstenboer 2 месяца назад
De secundaire winding kan minder invoering aan. Het is niet zo dat een 140kva trafo 140kva secundair vermogen kan verwerken.
@Welgeldiguniekalias
@Welgeldiguniekalias 2 месяца назад
Het is zeker vreemd dat "het net overbelast" wordt zgn. door zonnepanelen en niet door laadpalen die te veel stroom trekken of kortzichtig beleid waarbij iedereen van het gas af moet zonder dat er voldoende in het elektriciteitsnet wordt geïnvesteerd. Bijna net zo vreemd als die zogenaamde "restwarmte" waar warmtenetten op zouden werken terwijl die warmte in de praktijk van een gasgestookte installatie komt. Een paar weken terug las ik bij NOS dat een warmtenet beter is "voor de samenleving" dan een warmtepomp. Jaja, de oplossing die de particulier het meeste kost is "beter" want daar wordt lekker aan verdiend.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
Het net wordt momenteel overbelast door decentrale opwekkers, vooral in dunbevolkt gebied (veel duurzame opwekkers). Laadpalen zorgen niet echt voor een overbelasting. Als dat zo zou zijn zou je een veel lagere spanning meten.
@HermanIdzerda
@HermanIdzerda 2 месяца назад
Had zelf ook last van oplopen van de spanning waardoor uitschakeling panelen. Onderzoek door Enexis uitgevoerd. Bleek dat het ging om in de buurt veel zonnepanelen 1 van de 3 fasen (wat ik er van begreep).
@oldwobble916
@oldwobble916 2 месяца назад
Dat artikel is geschreven met AI. Dan krijg je dat soort klepel-klok verhalen. Ik zit hier in een Enexis gebied en volgens mijn metingen in Homeassistant schommelt het nog steeds deze afgelopen 5 weken rond 225 Volt en komt maar zelden boven 230 Volt.
@joop2295
@joop2295 2 месяца назад
De betreffende journalist werd kennelijk niet gehinderd door enige vorm van kennis bij het schrijven van het artikel...
@christianvanderstap6257
@christianvanderstap6257 2 месяца назад
We zouden ook een accu naast de electriciteits huisjes kunnen zetten als daar het issue zit. De kabels van kast naar huis zouden allemaal al correct gedimensioneerd moeten zijn.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
Dan moet je eerst een corporatie oprichten.
@Xray5178
@Xray5178 2 месяца назад
Wat ik mij nou al een tijdje afvraag, is er geen max aan het aantal zonnepanelen? 1/3 van de huishoudens heeft zonnepanelen en het eigenverbruik van zonnepanelen is bij de meeste mensen 30-35%. Als je naar de huishoudens kijkt zijn we nu dus in soort balans waar 1 huishouden met zonnepanelen 2 andere huishoudens ook van stroom voorziet. Heeft het dus nog wel nut als we meer zonnepanelen neerleggen en is dat mss waar ze nu op willen sturen, minder groei in zonnepanelen.
@frankstijnen1910
@frankstijnen1910 2 месяца назад
Hier staat ongeveer 236 v spanning in de nacht op het stopcontact. Ik meet eigenlijk nooit 230v. Daarentegen hebben we hier veel panelen in de wijk en de 253v wordt tot nu toe niet gehaald.
@boymen15
@boymen15 2 месяца назад
Ga een keer naar een open dag van een netbeheerder kunne ze je het een en ander uitleggen is mischien wel handig zal veel vragen bij je wegnemen en snap je het misschien beter.
@buikpluis
@buikpluis 2 месяца назад
@ketelklets Bij je verhaal over spanning en stroom ga je wel een beetje de boot in. Als je de spanning over een verbruiker verhoogt, zal de de stroom omhoog gaan. U kent de wet van ohm neem ik aan. U=i x r P = u x i, is ook een geldende wet, echter word het vermogen van een gebruiker bepaald bij een geldende spanning. Een haarföhn heeft een hoger vermogen als u hem op 230v gebruikt, dan dat u hem op 115v gebruikt. Dit omdat de weerstand vd draad (r) een vast waarde is. Verder zal de invoeding van een wijk op het middenspannings net, lager wezen, als de transformatoren, een hoger wijk spanning geven. Dit reguleert enexis. Leuk of niet..
@iljitsch
@iljitsch 2 месяца назад
Hm, gister iets voor twaalven 231 V hier, middenin de nacht werd ik even wakker en toen 234. ’s ochtends met de waterkoker aan juist weer 228 - 230 en net iets meer toen de thee klaar was. En nu begin van de middag 243. Veel hoger dan dat komt het hier bijna nooit, ook al ligt er 200 meter verderop een zonneweide in een lus tussen het spoor hier tussen Den Haag en Voorburg. Veel buren hebben ook panelen maar mijn portiek niet. Lijkt erop dat veel zon inderdaad wel voor 10 V ofzo extra spanning zorgt, maar weinig afname (middenin de nacht) ook voor +3 V. Verder houdt Stedin het hier vrij netjes op 230 V. Ik snap wel dat ze liever iets naar boven afronden. Over de 253 V gaan met je zonnepanelen betekent toch echt dat je veel meer produceert dan je gebruikt en dan moet je niet zeuren als er op dat moment onvoldoende mensen het overschot willen hebben. Zet liever die panelen oost/west zodat je ’s morgens vroeg en einde middag meer produceert wanneer het meer nut heeft, in plaats van op het zuiden richten voor maximaal uitnutten van de salderingsregeling.
@RobertPunt
@RobertPunt 2 месяца назад
Nee in veel gevallen is het niet waar wat er in de pers staat Ze proberen krantje te verkopen. Vaak zit de geur van de waarheid er wel aan. Maar ze zijn zeer selectief met de feiten die gebruikt worden alleen de feiten die in hun artikel behulpzaam zijn ter ondersteuning worden vermeld feiten die tegen hun agenda ingaan worden verzwegen. Dan kun je niet meteen zeggen dat het niet waar is maar is het zeker stemmingmakerij die niet klopt
@christianvanderstap6257
@christianvanderstap6257 2 месяца назад
If it bleeds, it leads
@Calimerorulez
@Calimerorulez 2 месяца назад
Hier (Stedin) zit de netspanning 's nachts op 237V gemiddeld, en als je contact met ze opneemt of ze de wijkspanning omlaag kunnen schroeven, dan moet je eerst een elektromonteur laten komen, om uit te sluiten dat het in je huis zit.
@dennisvd1699
@dennisvd1699 2 месяца назад
Zet je hoofdschakelaar uit en meet aan de onderzijde van de hoofdschakelaar. Je meet hier de spanning op de kabel van de netbeheerder == hun probleem.
@ErikGeurts
@ErikGeurts 2 месяца назад
In mijn woning heb ik al ruim 2 jaar de situatie dat de spanning op l2 structureel (dag en nacht, zomer en winter) zo'n 10 volt hoger is dan op de andere 2 fases. Ik heb daarover geklaagd bij enexis, en ze bevestigden mijn waarneming. Er stond ook bij dat het meerdere jaren zal gaan duren voordat het kan worden aangepast. Ze geven de schuld aan tekort aan materiaal en mensen en ingewikkelde en tijdrovende procedures voor vergunningen. Intussen zit ik met een omvormer die elke dag (zelfs in de winter) tot wel 15 keer uitschakelt... Misschien moet ik er maar eens een formele klacht bij de ACM oid van gaan maken. Het kost me tussen de 5 en 10 procent van de mogelijke opwek op jaarbasis.
@iljitsch
@iljitsch 2 месяца назад
Wat kan gebeuren is dat in een nieuwbouwwijk met overal zonnepanelen die allemaal op dezelfde fase aangesloten worden... dat schiet natuurlijk niet op.
@tedpijls8078
@tedpijls8078 2 месяца назад
Goed bezig
@hrenes
@hrenes 2 месяца назад
om overbelasting van het net te vertragen moeten ze juist de spanning zo laag mogelijk houden.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 2 месяца назад
Nee. Dan gaat de stroom omhoog en dat is nou net het probleem. I2R
@hrenes
@hrenes 2 месяца назад
@@patrickleegte7178 Het gaat om het terugbrengen van het vermogen door de spanning te verhogen,zodat de zonnepanelen afschakelen. De kabel kan het vermogen wel hebben, maar de netbeheerder wil liever gasgestookt vermogen op het net hebben. Daarmee benadelen ze de mensen die vermogen inbrengen en zorgen dat groene energie verloren gaat. Met deze actie helpen ze het initiatief voor groene energie om zeep en benadelen de door de politiek ingezette doelstelling.
@vincentdenboer
@vincentdenboer 2 месяца назад
De netbeheerders zouden misschien beter weer 220V kunnen gaan leveren zodat er meer ruimte op het net ontstaat. Vroeger kwam er toch ook 220V uit het stopcontact? Apparaten zouden dat wel aan moeten kunnen, lijkt me.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Apparaten wel, je groepenkast alleen mogelijk niet. 16A op 230V = 3680W 16A op 220V = 3520W Door de netspanning te verlagen naar 220V kunnen al je groepen ineens 5% minder vermogen leveren. Dat zal in de praktijk wel loslopen maar het zou zomaar voor uitvallende automaten kunnen zorgen bij langdurige belasting.
@bwm9637
@bwm9637 2 месяца назад
Maak eens een filmpje over teruglever vergoedingen Essent ….ik moet nu 60 euro/maand terugleververgoeding betalen voor 6000 Kw/h opwek terugleveren 😢
@AntonHoekstra
@AntonHoekstra 2 месяца назад
Afgelopen nacht was in ons netwerk (Enexis) het voltage tussen 240-244 Volt.
@adbogo
@adbogo 2 месяца назад
Beste Ketel, je kletst een aardig eind weg. Als de netbeheerder inderdaad de spanning verhoogt naar 253V, dan maakt het niet uit hoeveel zonnepanelen je op je dak hebt liggen. Dan gebruik je stroom uit het net, of je het leuk vindt of niet.
@Dhrpedro
@Dhrpedro 2 месяца назад
Of je hebt nog enecsys omvormers, die klikken niet af.
@j.p.hendrix4389
@j.p.hendrix4389 2 месяца назад
@@Dhrpedro En bij schade in de wijk door overspanning weet de netbeheerder je via de slimme meter ook te vinden voor het aansluiten van ondeugdelijke apparatuur en verhalen van de schade, want dan ben je met je ondeugelijke omvormer degene met de hoogste spanning en grootste teruggeleverd vermogen ten tijde van de verstoring.
@bert9662
@bert9662 2 месяца назад
Wordt als consument nu wel heel lastig om te bepalen welke richting je op moet. Zonnepanelen zijn niet goed voor de overspanning op het net. Warmtepomp is niet goed voor de net belasting. Je hoort 1 ding echter nooit. Er is stroom tekort 🤷‍♂️ En wat mij nog steeds verbaasd is dat er nog steeds een dag/nacht tarief is waarvan het nachttarief voordeliger is dan dag tarief. Je kunt problemen ook bewust in stand houden.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 месяца назад
Er zijn al meerdere energieleveranciers waarbij het piektarief lager is dan het daltarief.
@christianvanderstap6257
@christianvanderstap6257 2 месяца назад
Mee eens, geen duidelijkheid behalve dat de private winsten beschermd moeten worden. Dus als ik vooruit plan dan ben ik genoodzaakt om oplossingen te kiezen die mij zo onafhankelijk mogelijk maken van het net. Jammere is dat ik dan niet meer bijdraag aan het probleem maar ook zeer zeker niet aan een oplossing
@rubenhofmans
@rubenhofmans 2 месяца назад
Kunnen netbeheerders niet verplicht worden om mee te betalen aan thuisaccu's van particulieren bijvoorbeeld? 🤪 Het is tenslotte in hun voordeel, en hun eigen oplossingen zijn voor lange termijn en zijn niet op korte termijn te realiseren. Het geld is er wel, maar een dergelijke constructie zal wel lastig te realiseren zijn.
@iljitsch
@iljitsch 2 месяца назад
Reken eens uit hoeveel accu’s je dan nodig hebt en wat die gaan kosten... Daar moet nog wel een factor 10 vanaf voordat je daar echt grootschalig mee aan de slag kan.
Далее
Is dit het einde van dynamische tarieven?!
5:50
Просмотров 37 тыс.
Чёрная ДЫРА 🕳️ | WICSUR #shorts
00:49
Просмотров 1,8 млн
HomeWizard thuisaccu
19:22
Просмотров 133 тыс.
This is how salt will warm up your house
12:42
Просмотров 200 тыс.
Dit wordt HET JAAR van de THUISBATTERIJ 🔋
9:20
Просмотров 147 тыс.
Help! Ik krijg een Slimme Meter?!
9:08
Просмотров 22 тыс.
Terugleverboete Eneco
10:23
Просмотров 88 тыс.
Hé leg eens uit - Een verbindingsmof aanleggen
15:23
Чёрная ДЫРА 🕳️ | WICSUR #shorts
00:49
Просмотров 1,8 млн