Тёмный

Fysik 2 Magnetiskt flöde och induktionslagen 

Tomas Rönnåbakk Sverin
Подписаться 21 тыс.
Просмотров 32 тыс.
50% 1

Härledning av induktionslagen som beror på flödesändringen.
Exempel på hur man kan beräkna inducerad spänning i en spole och utifrån att sambandet mellan magnetiskt flöde och tid är givet.

Опубликовано:

 

13 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
@Super-wr6cf
@Super-wr6cf Год назад
Gammal video nu. Ska dock sägas att dessa kommer till stor nytta när våran klass fått en fysiklärare som förklarar uselt. Tack!
@TomasSverin
@TomasSverin Год назад
Har en uppdaterad video på samma innehåll: Fysik 2 Faradays induktionslag (ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-rmIOyYHEl08.html)
@arianasghari3907
@arianasghari3907 4 года назад
Jag ser inte sambandet mellan hastighet (acceleration) och inducerad spänning (flödesändringen per tidsenhet) i en spole. Hur kommer det sig att vid konstant hastighet förändras inte induktionen. Jag antar att det har o göra med dfi/dt men kopplingen ser jag inte. Var god och hjälp mig. Tack på förväg!
@johannessohl6113
@johannessohl6113 2 года назад
nej men nu har du virrat in dig i ett hörn. Bränn boken och börja om.🦄
@hanswretfors1401
@hanswretfors1401 6 лет назад
Hej, kan du ge ett exempel på hur du tar fram ett momentan värde med hjälp av derivering? Du säger att man måste veta sambandet mellan det magnetiska flötet och tiden men det vet vi ju i detta fall, eller?
@TomasSverin
@TomasSverin 6 лет назад
Om vi utgår från mitt sista exempel i videon så vet vi hur det magnetiska flödet varierar med tiden genom att grafen visar detta samband. Det är förstås möjligt att ange detta samband som en formel, vi får dela upp formeln på tre intervall, men i varje intervall så kommer sambandet mellan flödet och tiden att vara linjärt, vilket innebär att derivatan av flödet är konstant i varje intervall. Flödet kan istället varierar med avseende på tiden som en sinusfunktion, y=cosx, och för att kunna bestämma momentanvärdet så behöver vi kunna derivera funktionen, vilket ger y'=-sinx, och sedan kan vi bestämma momentanvärdet för avsett x-värde och får då ut den inducerade spänningen vid denna tidpunkt
@hanswretfors1401
@hanswretfors1401 6 лет назад
Har en fråga till vilken formel skall man använda i detta fall. Har sett att det finns typ två varianter: e = N*(𝚫𝛷/𝚫t) eller e = -N*(𝚫𝛷/𝚫t) dvs med eller utan minustecken (-) ?
@TomasSverin
@TomasSverin 6 лет назад
När man härleder induktionslagen så får man e = -N*(d𝛷/dt), dvs med minustecken. Men minustecknet har inget praktiskt intresse eftersom den inducerade spänningen ständigt växlar polaritet. Man kan använda e = N*(𝚫𝛷/𝚫t) för att bestämma storleken på den inducerade spänningen och sedan kan man använda Lenz lag för att bestämma riktningen.
Далее
Fysik 2 Virvelströmmar
4:25
Просмотров 16 тыс.
Fysik 2 Stående vågor
10:57
Просмотров 45 тыс.
Fysik 2 Effektivvärde för ström och spänning
16:09
Fysik 2 Elektromagnetisk induktion
20:54
Просмотров 11 тыс.
Fysik 2 Det jordmagnetiska fältet
11:30
Просмотров 26 тыс.
What Happens when a Magnet Falls Through a Coil?
10:28
Induktion
11:56
Просмотров 5 тыс.
Fy2 - Magnetism 7 - Induktion
13:51
Просмотров 120
Fysik 2 Magnetisk kraft på laddade partiklar
16:02
Просмотров 28 тыс.
Lenz's Law
15:54
Просмотров 6 млн
Fysik 2 Lenz lag
13:08
Просмотров 54 тыс.