Тёмный

Gas is veel te duur geworden, ik ga elektrisch! 

Ketel Klets
Подписаться 48 тыс.
Просмотров 62 тыс.
50% 1

In deze video laat ik zien waarom puur elektrisch verwarmen in bepaalde gevallen goedkoper is dan op gas. Deze video is geïnspireerd op enkele personen in mijn directe omgeving die al wat langer volledig elektrisch verwarmen om de hoge gasprijs te ontlopen.
IR paneel met smart thermostaat (verschillende vermogens):
partner.bol.com/click/click?p....
IR paneel LOS (verschillende vermogens):
partner.bol.com/click/click?p....
Convector kachel (2000W): partner.bol.com/click/click?p...
Keramische kachel (1500W): partner.bol.com/click/click?p....
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Опубликовано:

 

22 фев 2022

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 338   
@ricoijntema6796
@ricoijntema6796 2 года назад
Helemaal gelijk. Gas is veel te duur geworden. Daarom gebruik ik een airco als verwarming in combinatie met zonnepanelen. Helemaal top.
@erwin8226
@erwin8226 2 года назад
Yes! Hier ook 4 airco's in verschillende ruimtes (staan nooit tegelijk / 24/7 aan!) Wel split units natuurlijk 👍
@martijnvds
@martijnvds 2 года назад
Idee voor de volgende keer: je zou een spreadsheet bestandje kunnen linken in de omschrijving, zodat mensen die geen Excel-tovenaar zijn (of gewoon niet goed met rekenmachines) de berekening makkelijk zelf kunnen doen.
@DirkSchaap
@DirkSchaap 2 года назад
De berekening gaat op zolang er een salderingsregeling is. Als deze regeling stopt gaat de berekening niet meer op omdat het verwarmen in de winter plaats vindt en in die periode de opbrengst van VP panelen bijzonder laag is. Mijn panelen brachten in mei-augustus 90kw per week op en in nov-feb 15 kw per week
@harrympower
@harrympower 2 года назад
idd, en ook niet als het onmogelijk is om je zonne energie in de zomer het net in te krijgen ivm overvoltage in het net. omdat de hele straat aan het terug leveren is. en het aanpassen van het net door de beheerder wel is belooft maar jaren gaat duren.
@Johan-bb4sy
@Johan-bb4sy 2 года назад
En de berekening gaat ook op zolang je overschot aan kwh hebt. Als alle andere apparaten in huis al je zonne energie opgebruiken, betaal je voor het verwarmen nog steeds de kwh prijs van de leverancier.
@justinhalsall4077
@justinhalsall4077 2 года назад
Bedankt voor de leuke rekensom!
@edwardvanhazendonk
@edwardvanhazendonk 2 года назад
Leuke rekensom, dank het salderen. Over een tijdje wordt zo ook een thuisaccu betaalbaar en handig! Inventieve gedachte en inderdaad rekenen met getalletjes naar een voordeel blijft een voordeel voor jezelf!
@DirkSchaap
@DirkSchaap 2 года назад
Dan moet u wel een heel grote accu bezitten, want in de winter is bijladen voor het verbruik bijna onmogelijk
@edwardvanhazendonk
@edwardvanhazendonk 2 года назад
@@DirkSchaap bij power peers dan op een goedkoop moment wat ophalen, zolang salderen mogelijk blijft is dat de goedkoopste batterij
@TheArmazia
@TheArmazia 2 года назад
Momenteel op een mooie zonnige dag warmt mijn huis op door de zon die door de zuidkant door de ramen schijnt en de zonnepanelen stroom opbrengen. Die stroom verbruik ik savonds door een oliegevulde electrische radiator. Deze radiator is 2000Watt en kan dit momenteel prima warm houden. Ik twijvel wel aan het feit dat je maar met 750 Watt rekent. Met een beetje vorst red je het echt niet op met een convector kacheltje van 750 watt. Desondanks wel een goede video en absoluut geen kritiek want je woorden spreken wel feiten. Dankjewel. Je videos zijn erg leerzaam!
@rutgergooszen9774
@rutgergooszen9774 2 года назад
Mijn COP is de komende 3 jaar 2,7 dus ik blijf lekker op gas stoken hoor.😆 Maar wel netjes waterzijdig ingeregeld en vermogen niet meer dan de radiatorvraag en pomp op 30%
@tonvandermeer5351
@tonvandermeer5351 2 года назад
goeie uitleg !
@PBvan
@PBvan 2 года назад
Hoi Ketel Klets, puntje van kritiek: Je zou bij het berekenen van de kosten van je zonnestroom niet de afschrijving van je panelen per kwh moeten nemen, maar het kale tarief dat je via de salderingsregeling zou krijgen voor de stroom als je het niet verbruikte. Dat is namelijk het bedrag dat je misloopt door de stroom zelf te gebruiken en daarmee zijn het de kosten van dat gebruik. Die kosten zullen gezien je stroomprijs richting de 11ct liggen waardoor je berekening ruwweg 2x nadeliger uitkomt. Het punt dat elektrisch verwarmen voor je goedkoper is blijft, al is het dan met factor 1,5 met een COP van 1. Als je minder stroom opwekt dan verbruikt is het minder snel aantrekkelijk om elektrisch te stoken omdat je dan moet rekenen met de gewone stroomprijs.
@nexcro12
@nexcro12 2 года назад
Ben vanaf december ook electrische gaan verwarmen toen mijn energiecontract af liep. Bovenverdieping hingen al airco's. In december in de woonkamer 1 bij geplaatst. In de badkamer een keramische ventilator kachel geplaatst zetten we aan als de kinderen in bad of onder de douche gaan. Dit is momenteel zonder zonnepanelen goedkoper dan verwarmen met gas. Dit jaar ga ik verder kijken naar een warmtepomp voor tapwater en zonnepanelen en elektrische koken.
@ph0real444
@ph0real444 2 года назад
Gezien je ook ervaring hebt met de infrarood panelen; heb je wel eens onderzocht in hoeverre deze panelen de cv kunnen vervangen en wanneer dit financieel interessant is? Ga zo door met deze informatieve filmpjes.
@famousfeem
@famousfeem Год назад
Bedankt Ketel Klets. Weer een geweldige video al kijk ik deze een beetje te laat. Zou mooi zijn als je ons leert hoe we dit kunnen berekenen als de saldering komt te vervallen. En helemaal als je dan ook nog eens een dynamisch contract hebt.
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
U vraagt, wij draaien: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-pO18er_eD20.html
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
1) Die 92 dagen waren eigenlijk voor nov+dec+jan, dec+jan+feb zijn 90 dagen, tenzij schrikkeljaar, dan 91 🙂 2) Netbelasting is niet mijn probleem, daar betalen we allemaal vastrecht voor (honderden euro's per jaar) zodat *anderen* dat probleem kunnen oplossen. Ik kijk puur naar mijn eigen situatie en ik raad anderen aan om dat ook te doen; het is immers *jouw* geld waar het hier om gaat. 3) Ik hoor her en der dat zonnepanelen ondertussen (sinds afgelopen jaar) een flink stuk duurder zijn geworden. Kijk op webshops als www.solar-bouwmarkt.nl/ en controleer daar wat de onderdelen los kosten. Bepaal aan de hand daarvan hoeveel marge de zonneinstallateur rekent. Houd deze stelregels zoveel mogelijk aan bij het vergelijken van offertes: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-ZsXOIbZtvzw.html 4) Het getoonde voorbeeld van 24 zonnepanelen betrof de prijs in het najaar van 2020 waarvoor je 24 Canadian Solar 310 Wp panelen kon krijgen met een Goodwe serie-omvormer, inclusief montage en arbeid, excl. BTW. 5) Om te bepalen of de terugleververgoeding mogelijk toch interessanter is dan je overschot zelf gebruiken, kun je uitrekenen hoeveel de teruggeleverde kWh-en zouden opbrengen waarbij je dat in mindering brengt op de kosten die je met het jaarlijkse gasverbruik zou maken.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 года назад
Ik heb een 10-jaar energieprognose-Excel-sheet gemaakt en steeds aangepast met nieuwe kennis (die ik eigenlijk opnieuw zou bouwen). Salderingsafbouw, tarieven invullen, zonnepanelen invullen en een beta-maandbedrag prognose. Let wel: ik snap wat er staat, maar heb je er belang bij (of bij een blanco versie)?
@JeroenGeurts_GBMUZIEK
@JeroenGeurts_GBMUZIEK 2 года назад
Heldere uitleg! Maar situatie verschilt wel per huishouden. Hier zitten we zonder warmtepomp/slecht geïsoleerde woning…dit eerst grondig aanpakken. Berekeningen zien er dan ook heel anders uit als deze kosten ook nog erbij komen
@dutchinfinity5991
@dutchinfinity5991 Год назад
Mooie berekening, met de huidige prijs kom ik zelfs op cop 0,19 zonder zonnepanelen
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 года назад
Super idee: gasloos naar voren trekken. Ik ben ook al aan het overwegen of de warmtepomp die ik in het najaar wens, toch al niet in de zomer moet laten plaatsen. Waar straks veel vraag is, moet ook meer betaald worden namelijk..
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 года назад
@@arieveloo9808 met zonnepanelen wek ik 40% van mijn benodigde energie op (in de winter!). Die andere 60% is in de nacht en op bewolkte dagen. Helaas moet dat van het net komen zoals u schetst, het geluk is dan wel dat ik in de nacht geen warmte nodig heb.
@robweijens4437
@robweijens4437 2 года назад
Geweldig rector in februari van hernieuwbare energie,
@robweijens4437
@robweijens4437 2 года назад
record! natuurlijk!
@roversberg
@roversberg 2 года назад
thnx voor die berekening, wij stoken ook niet meer op gas, alleen nog bij t douchen en warm kraanwater, ik heb infrarood panelen nu en die zijn fantasrisch..zelfs bij vorst. gecombineerd met kaarsen van de action (brandduur 11u) krijg ik t toch lekker 19 a 20 graden in heel de kamer..ze hadden berekend dat ik voor 400€ deze maand zou stoken maar zit nog maar op 160€ en de maand ia al bijna om..dus ik zeg t tegen iedereen..infrarood
@woutb32
@woutb32 2 года назад
Kijk uit met veel kaarsen branden. Die zijn vaak gemaakt van paraffine. Als je ze brand dan vervuil je de binnenvlucht met benzeen en tolueen. Af en toe een kaarsje branden is niet zo erg maar doe je dit om te verwarmen en zijn het veel kaarsen dan is ventileren extra belangrijk maar dan gaat de warmte van de kaarsen weer verloren.
@LennertBakker
@LennertBakker Год назад
Goeie video, alleen een aantal aanvullingen. De CV ketel gebruikt ook stroom. In mijn situatie ongeveer 200W wanneer de brander werkt en 100W wanneer hij alleen pompt. Daarnaast is het rendement van de ketel misscien iets lager. Nu is het laatste lastig te vinden, maar ik kom getallen steeds 8,8Kw per m3 tegen. Het omslagpunt komt dus waarschijnlijk al eerder.
@edwinseelemeijer4596
@edwinseelemeijer4596 2 года назад
Ik heb mede hierdoor 12 panelen (395wp) laten plaatsen en 2 airco's voor boven en beneden. Verwarm nu alleen nog met airco en gas puur voor warm water etc. Ben aanzienlijk omlaag gegaan in gas verbruik maar elektrisch verbruik uiteraard hoger maar per saldo al veel minder kwijt dan vorig jaar.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
Hier hetzelfde sinds vorig jaar. Bevalt uitstekend!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@Bert Eding Vrijwel elke hybride warmtepomp kan daarnaast worden gehangen, geen probleem.
@berendlucasvanderweide
@berendlucasvanderweide 2 года назад
@Bert Eding Kom je ook overal tegen Bert! PS, nog steeds erg blij met de vruchten van je werk. 😉
@TSTpreamp
@TSTpreamp 2 года назад
Ik woon in en flat op 8 hoog, gm in de winter niet gestookt 17,5 tot 18,5 c in het appartement. Ik heb 7 jaar geleden al de CV nog voor douchen, in de keuken pakken we ook al geen warm water meer en de cv boiler wordt niet meer op 60c gehouden dat is uitgeschakeld. 1 keer per week doe ik wel alle warme kranen effe 1 min laten doorlopen om legionella te bestrijden, doe ik ook als TD'er voor een groot Hotel keten in NL. Ben nu begonnen alle ballast spoelen uit de armaturen te halen, een mega klus, veel armaturen lusten geen led waar eens 2 in serie stonden dus ombouwen en dan direct schoonschip maken, jij had het er ook al over dus dat voor mij de rede de boel flink aan te pakken. De dubbele plc's in aramturen zijn nu in singel modes omdat 1 led plc de zelfde lichtopbrengst heeft dan de oude 2.
@Ad__Rem
@Ad__Rem 2 года назад
Me dunkt dat de temperatuur in jouw appartement ongestookt zo hoog blijft omdat je profiteert van de warmte van stokende buren die door niet/nauwelijks geisoleerde muren heen komt. De vraag is ook hoe lang je dit hebt gemeten? ( dit ivm geaccumuleerde warmte in de massa van het gebouw) Als je buren ook de verwarming zouden uitzetten, wordt het vast een ander verhaal :-)
@TSTpreamp
@TSTpreamp 2 года назад
@@Ad__Rem Dit flat is in 1992 gerenoveerd en met het oog van die tijd netjes omgebouwd. Het flat zelf is van 1968 een voormalig zusterflat van het oude ziekenhuis in Hengelo. Mijn buren zijn er al zolang ik hier woon ( 10 jaar ) en dit zijn mensen die niet verder stoken dan 19c, zo heb ik wel eens gekeken met een bezoekje. Er is een trek in het trappenhuis die de gm temp idd vast zet rond de 19 c dit komt dan weer in je huiskamer. In de winter zet ik in de nacht wel eens alles open en is het in de ochtend 14c op de Toon. 2 uur later is die 19c weer terug. Veel warmte zit in de muren. Voordeel in de feb tot okt en vol op het oosten doet de zon zijn werk. In de Zomer ist vaak 30c .
@Dutch_off_grid_homesteading
@Dutch_off_grid_homesteading 4 месяца назад
Heya, 1st x dat ik reageer. ben het helemaal eens dat elektrisch goedkoper is dan gas en ik begrijp je hele uitleg in deze vlog. en je kunt wel beargumenteren dat het elektra netwerk niet jou probleem is maar als er een black out ontstaat doordat iedereen nu over gaat naar elektrische hebben we een grootter probleem daarom denk ik dat het goed is dat er weldegelijk word na gedacht over batteijen. zelf ben ik een 15 kWh LiFiPo4 batterij aan het bouwen maar iik wil tot 100 kWh uit bouwen + 20 tal zonnepanellen van 500 Wp, 3 of 4 hybrid grid-tie inverters en zo kan ik nog wel ff door gaan
@TheTEDfan
@TheTEDfan 2 года назад
Helaas klopt de berekening niet. Het gaat niet om de investering die al gedaan is ( de 6 cent) maar om de prijs die je voor je terug geleverde stroom krijgt en hoeveel stroom je gebruikt als er onvoldoende zonnestroom is. Hangt ook van je meter af. Conclusie klopt nog steeds. Warmtepomp bespaart nog steeds een groot deel van het jaar. Bij beslissingen kijk je altijd alleen voorruit. Uitgaven uit het verleden tellen niet mee. Als je voor een overschot niets terug krijgt is de prijs die je voor die kwh gebruikt 0 cent en niet 6.
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Год назад
Electriciteit wordt dan wel weer opgewekt met gas maar dat mag de pret niet deren, goeie video.
@marcelvanderley2523
@marcelvanderley2523 2 года назад
De huidige gemiddelde gasprijs is nu €2,966. Helaas is ook het stroomtarief ontzettend hoog (€ 0,67). Absurde prijzen, dus heel erg bedankt voor de video. Gelukkig heb ik zonnepanelen, maar ga zeker uitrekenen of ik elektrisch ga verwarmen of met een warmtepomp. We hebben vloerverwarming, dus die laatste lijkt me meer voor de hand liggend.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Zie deze video: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-KlwFd2GRbZ4.html
@dagelijks
@dagelijks 2 года назад
Leuke videos en ook dit onderwerp is interessant! De berekening zou wel iets nauwkeuriger kunnen omdat je teruglevertarief nu waarschijnlijk ook heel hoog is. Bij mij levert elke kWh die ik teruglever na salderen rond de 31 cent op, dus 5x hoger dan in het in de video geschetste voorbeeld.
@davidt6849
@davidt6849 2 года назад
31 cent is wel heel netjes, ik krijg 8,8 voor mn overschot, welke leverancier heb jij ?
@nyverdaletabletop1674
@nyverdaletabletop1674 Год назад
@@davidt6849 lekker blijven dromen bv
@anjowiering9470
@anjowiering9470 Год назад
De teruglevering is nu een (m.i. terecht) punt van heftige discussie. Waarom een zonneweide wèl en op een eigen dak geen serieuze vergoeding?
@FriendsofMusicOnlie
@FriendsofMusicOnlie Год назад
Kunt u ook iets zeggen over de regeling dat bij van het gas af de gasleiding verwijderd moet worden door de netbeheerder? Waarom verzegelen ze de hoofdgasleiding niet in de meterkast ?
@cryptoxprojects6436
@cryptoxprojects6436 2 года назад
Vind je het gek! Nu er oorlog is 🤪🤪
@erics320
@erics320 2 года назад
Allemaal leuk en aardig. Ik woon in een huurhuis en mag GEEN zonnepanelen plaatsen, ook geen warmtepomp. Ik wordt dus dubbel genaaid door een regering die de hoge gasprijs gebruikt om ons van het gas af te jagen om over te stappen op stroom.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
De woningbouw biedt ze ook niet aan in eigen beheer zoals bij ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-yWMbQJEarOM.html ?
@erics320
@erics320 2 года назад
@@KetelKlets Nee, de woningbouwvereniging heeft het volledig naar zich toegetrokken. zij bepalen welke woningen ervoor in aanmerking komen en die bewoners wordt een aanbieding toegezonden om panelen te huren. Mijn woning is niet geschikt of ik ben nog niet aan de beurt. Maar mijn vaste contract voor gas loopt nog een paar jaar, we wachten af.
@hans98763
@hans98763 2 года назад
@@erics320 mijn rijtjeshuurhuis is ook ongeschikt voor zonnepanelen. Dak van een dik soort leisteen. Maar ik ga 2 stekkerklare zonnepanelen plaatsen, uit het zicht vanaf straat.
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf 2 года назад
Interessant filmpje weer. Voor mijn situatie niet rendabel, maar desalniettemin leuk om te kijken. Even een ongeretaleerde vraag waarmee ik in mijn hoofd speel, en waar ik graag een ander zijn mening over hoor. Ik zit met een oud contract (juni) en ben bezig met het energieneutraal maken van ons huis. In juni verwacht ik dat dat klaar is. Bij de overstap van leverancier kan ik kiezen vanuit 2 redeneringen: 1. Ik kies voor de groenste leverancier. Zij proberen mijn stroomverbruik zo groen mogelijk te maken. Of 2. Een energieneutraal huis kost de leverancier geld zo lang we mogen salderen, aangezien ze goedkope stroom duur inkopen (mijn zomerse opwerk), en dure stroom goedkoop verkopen (mijn winterse verbruik). Zodoende kies ik een vervuilende leverancier, want ik heb liever dat zij geld aan mij verliezen dan een groene leverancier. Hoe sta jij hierin? Alvast bedankt.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Kies de groene, je moet belonen wat je graag ziet gebeuren en de rest aan de 'onzichtbare hand' van de markt overlaten. Zal er binnenkort nog een video over maken.
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf 2 года назад
Dat is mijn punt, je beloont de groene dus niet. De salderingsregeling is ongunstig voor de leverancier en een 0odm-huis kost ze juist geld. Dank voor je reactie, ik zie het graag toegelicht in je filmpje.
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Год назад
Het gas tekort is maar tijdelijk er is weer aanvoer per schip in de Eemshaven en de winter voorraad is weer aangelegd. Haastige spoed is zelden goed.
@crkuijer
@crkuijer 2 года назад
ElectroSpeicherHeizung: Toen wij voor 45 jaar terug in Luxemburg op vakantie waren in het vroege voorjaar, werd ons appartement verwarmd met een elektrospeicherheizung. Deze werd gedurende de nacht opgeladen/verhit met nachtstroom tegen een laag tarief. Gedurende dag werd deze warmte weer afgegeven. Je kunt nu gedurende de dag zo’n kachel met zonnestroom opladen en ‘s avonds de warmte weer laten afgeven. Midden in de winter levert dat niets op, maar in het vroege voorjaar en late herfst is dit een mogelijkheid om je zonne-energie op te slaan en weer te gebruiken. Wat is uw mening hierover.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Klinkt als een elektrische speksteenkachel die aan lodshifting doet. Als het 'oplaadvermogen' past bij de eigen zonneopwek dan kan dat zeker als thermische buffer dienen.
@martijnrijswijk8862
@martijnrijswijk8862 2 года назад
Weer een informatieve video! Ik ga nu ook eens doorpakken met de aanschaf van zonnepanelen. Nog steeds een goed idee om zoveel mogelijk panelen te leggen? Ik zie dat de terugleverprijs erg laag is. Ook lees ik berichten dat er meer zonnepanelen worden uitgeschakeld in te nabije toekomst aangezien het net het niet aan kan in de zomer? Dan neig ik toch meer naar een paar panelen te leggen die mijn verbruik dekken ..
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Zie ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-SYRhAKejR0kb.html en ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-rkUNjPwViG8.html
@alfonsveldboer1087
@alfonsveldboer1087 Год назад
Dan kom je in de 8 minder warme maanden flink te kort , dit kost veel meer dan een lage vergoeding dus , niet doen , zo veel mogelijk panelen en kijken wat er allemaal electrisch gedaan kan worden . De grote verbruikers eerst aanpakken en dan zo langzaam maar zeker naar de klein verbruikers toewerken . Ideale ligging van de panelen is trouwens oost (50%) zuid (50 %) . De energie leverancier heeft dit liever je opbrengst is over de dag gelijkmatiger en volgens resent onderzoek is de totaal opbrengst ook nog wat hoger .
@jeroensoede2567
@jeroensoede2567 2 года назад
Ik zou ook wel een video willen zien over (bij) verwarmen met aircos ipv warmtepomp. Voordeel is dat je dan wellicht ook makkelijker zonder lage temp verwarming (bv vloerverwarming) kan verwarmen.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 2 года назад
Ik maak toevallig een serie over verwarmen met airco. Hiermee bespaar ik zeker een 60-70% van mijn gasverbruik. Kijk eens op ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-4C6d-qzdwSw.html
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
Dat is het grote voordeel van lucht-warmtepompen zoals een split unit airco. Geen lage-temperatuurverwarming met bijbehorende isolatie-eisen. Al helpt goede isolatie natuurlijk zeker dus als je dat nog niet hebt gedaan zou ik daar zeker naar kijken.
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 года назад
@@ruudwilschut9095 Nadeel is de warme lucht stroming, kan als onprettig ervaren worden. En geluid natuurlijk, hoewel dat tegenwoordig met nieuwe units misschien al grotendeels verholpen is(?). Maar hoe erg die factoren tellen zal per persoon verschillen.
@marcodijkhof2394
@marcodijkhof2394 2 года назад
Kan ik beter met de zonnepanelen een 2-span 120 liter boiler met 1250/2750 watt verwarmen om de overshoot te gebruiken of met een warmtepomp een indirect gestookte boiler gebruiken.
@philiparesion5494
@philiparesion5494 7 месяцев назад
1,78 is wel heel hoog. Heb zojuist bij Greenchoice een vast contract voor 1,28 (all-in) afgesloten. Anderen zaten toen (mid nov 23) ook rond de 1,30.
@Martijnk811
@Martijnk811 Год назад
Hier in een nieuwbouw woning op de stadsverwarming. Dat is ook bijna onbetaalbaar geworden. Hebben nog een oud stroomcontract tot februari 2025. Met de kortingen en btw verlaging (nu 0,10€ per leg) op de stroom is de keuze heel makkelijk geworden om de komende winter(s) volledig elektrisch de woning te verwarmen. Net een terral 3000w convectorkachel gekocht. Gaat onze benedenverdieping van 50m2 makkelijk warm houden op een WiFi stopcontact. Wat denken jullie?
@KeijTube
@KeijTube Год назад
Mooi - maar gebruik voortaan SCOP ipv COP.
@TheVideohans
@TheVideohans 2 года назад
Gas kent ook een hoog vastrecht. Dus afsluiten van het net. Een nieuwe CV kost ook geld en een maandelijks onderhoud contract is ook niet goedkoop. Elektrisch verwarmen kun je heel goed met een of meerdere Airco's maar vooral met goede Infrarood panelen met de juiste Klokthermostaat. Inductie koken. en warm water kan met een doorstroom ventiel rechtstreeks op de waterleiding van de oude CV ketel. Wel een 3 fase nodig en wat extra zekeringen .
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Voor die doorstromer zou je ook een elektrische- of warmtepompboiler kunnen kiezen. Heeft geen driefase aansluiting nodig. Eens met de overige punten die je noemt.
@D1N02
@D1N02 Год назад
Dit was februari. Nu is het nog drie keer zo erg. Ik ben bang dat deze winter de stroom uit gaat vallen door alle elektrische kacheltjes die opeens worden aangesloten. Ik heb gelukkig nog net op tijd mijn energie voor drie jaar vast kunnen zetten, maar als de stroom uitvalt krijg ik het toch koud, want dan werkt de ketel ook niet en de zonnepanelen (voor zover die al genoeg leveren in de donkere maanden) worden ook afgeschakeld.
@rickybouman21
@rickybouman21 2 года назад
ja kan ook in een electrische deken gaan rondlopen. wel ook een verlengsnoer kopen natuurlijk!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Ik ken mensen in een slecht geïsoleerd appartement die inderdaad zo warm proberen te worden. Wel ernstig eigenlijk, en uiteraard een huur appartement waarbij de verhuurder niets verbeterd, is daar geen wetgeving voor?
@tychowerner
@tychowerner 2 года назад
Klinkt precies als mijn huis, we gebruiken inderdaad een 180w warmtedeken, tocht bij de voor en achterdeur zelfs na plaatsen van tocht strips Dubbelglas, geen HR+ glas oid Verwarming alleen via blokverwarming met warmteverdeelmeters (deze kort aan, en dan snel afkoelen met behulp van ventilator)
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 года назад
Een elektrisch verwarmde ochtendjas met 300 Wh batterij (NCA met veel silicium, geen LFP lol) zou nog best een gat in de markt kunnen zijn. Ik zou een klant zijn.
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 года назад
Zo enorm blij dat ik afgelopen juli 60 zonnepanelen op het dak heb laten leggen. +-17 mWh per jaar. Kan er 2 EV's mee rijden en het huis verwarmen met infrarood panelen. Nu snel een elektrische boiler en de afsluiting aanvragen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Je kunt een warmtepompboiler overwegen, zijn bijna net zo duur en halen een COP van 2.5 of meer i.p.v. 1 bij een standaard elektrische boiler.
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 года назад
@@KetelKlets interessant, ik wist niet dat deze kleine warmtepompen bestaan. Bedankt voor de tip!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@jooptablet1727 Zit momenteel ook iets van € 500-650 subsidie op.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
Zonde dat je niet voor lucht-lucht warmtepompen oftewel de split unit airco ben gegaan. Maarja, met 60(!) panelen maakt dat ook niet zo veel meer uit. 😉
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 года назад
Waarom zou je een afsluiting aanvragen? Je kunt toch je gascontract bij de energieleverancier beëindigen (en de gaskraan fysiek sluiten). Je krijgt dan vanzelf wel een brief/dreigement van de netbeheerder dat je geen gasleverancier hebt en wel een aansluiting 'en ze je afsluiten als je niks doet'.. Mission accomplished!
@remkomulder5652
@remkomulder5652 2 года назад
De feitelijke kostprijs van een zelf opgewekte kWh doet er niet toe. Als je een niet verbruikte kWh teruglevert, krijg je daar momenteel veel méér voor dan die 6 cent. Dat is dus wat het je kost als je die kWh wél zelf verbruikt. Reken dus bij zonnepanelen bij overproductie minimaal met die terugleververgoeding.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Dat kun je zelf in de rekensom invoeren en kijken welke COP er dan uit komt. Is dat nog steeds lager dan 1, dan loont (kaal) elektrisch verwarmen nog steeds.
@joerekvangaalen3288
@joerekvangaalen3288 2 года назад
@@KetelKlets in mijn geval niet, 46c terugleververgoeding en 193c voor m3 gas. De terugleververgoedingen zijn ook extreem gestegen. Houdt elkaar allemaal in balans. Sterker nog, het loont wellicht om een gasgenerator aan te slingeren en de kwhs direct terug te leveren
@123marijn321
@123marijn321 2 года назад
Er lijkt me wel een kanttekening. Je verwarmt voornamelijk in de winter, wanneer zonnepanelen niet optimaal presteren. En juist in de zomer, wanneer je zonnepanelen op zijn best werken, heb je je verwarming nauwelijks nodig. Hoe werkt dat in de berekening?
@123marijn321
@123marijn321 2 года назад
Of heb je dit verrekend met de saldering?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@123marijn321 Ja, volledig leunend op de salderingsregeling. In België zou dit niet werken zonder minstens een thuisaccu o.i.d.
@marceldenouden9207
@marceldenouden9207 Год назад
Ja salderen zal uiteindelijk minder of afgeschaft moeten worden, in juli/augustus heel veel opwekken terwijl de helft van de wijk op vakantie is. Als je minder terug krijgt dan je betaalt voor een KWh dan ga je vanzelf schuiven met je verbruik (meeste vaatwassers/wasmachines hebben een simpele starttimer), en worden batterijen aantrekkelijker.
@TheGwit
@TheGwit Год назад
Is bij de berekening ook rekening gehouden dat je met gas (CV) de gehele woning verwarmt.. Hoe verhoud de berekening zich dan als je meerdere ruimtes (4) wil verwarmen met airco.. (warmtepomp)
@JohnHuiskes
@JohnHuiskes Год назад
Beste, zou je het verhaal wat je in je filmpje verteld eens willen vertalen na de huidige prijzen van gas en electriciteit. En dan ook een berekening maken met verwarmen met een airco zonder zonnepanelen. Wat ga ik hiermee besparen tov een ketel welke zuinig is ingeregeld op laag vermogen en vloerverwarming als hoofd verwarming. Ben wel benieuwd wat het zou schelen.
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Vul de stroom en gasprijzen in en volg de formules in de video. Het stuk over de zonnepanelen laat je weg en er zit 9.5kWh in 1m3 gas. Dan kom je er wel uit.
@cedrics7374
@cedrics7374 Год назад
Hopen dat electriciteit binnenkort niet op is 😢
@leonnelen151
@leonnelen151 2 года назад
U rekent met de kostprijs van een kWh van zonnepanelen. Maar bij de meeste nieuwe energiecontracten krijgt je veel meer per kWh als je (netto) teruglevert. Gelukkig maar. Want als iedereen 1:1 elektrisch gaat verwarmen wordt het netwerk (en de elektriciteitscentrales, je verwarmt immers in de winter wanneer er weinig zon is) overbelast.
@supertip777
@supertip777 2 года назад
Tja als je overschot hebt wat je af kunt fakkelen, echter net zoals wij hebben veel mensen geen méér opbrengst. Zoals wij met een platdak kunnen we net niet ons gebruik afdekken 3300kwh tegen 200kwh gebruik onder aan de streep dus een jaar gebruik van 3500kwh inclusief airconditioning gebruik. De airconditioning gebruiken we soms ook om te verwarmen, echter blijft de rest van het huis wel steenkoud.
@ComputerTechNL
@ComputerTechNL 2 года назад
Zelfde probleem hier we verwarmen zelf met airco's (warmtepomp). CV ketel voor kachel gaat straks uit alleen douche en kranen gaan nog op gas. Denken aan een 120liter electrische boiler maar of dit verstandig is weten we nog niet. Douche en kraan verbruiken niet zo gek veel.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Je kunt een warmtepompboiler overwegen, zijn bijna net zo duur en halen een COP van 2.5 of meer i.p.v. 1 bij een standaard elektrische boiler.
@Go2Results
@Go2Results 2 года назад
Kijk eens naar Flextherm eco pcm zout batterij voor tapwater, minder warmte verlies en electrisch warm water…
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@Go2Results Heeft eenzelfde energielabel als een elektrische boiler, namelijk C. Dan is een warmtepompboiler energetisch een beter alternatief, als je hem kwijt kunt tenminste, wat je ook ziet in het energielabel A+.
@tychowerner
@tychowerner 2 года назад
Met 2 personen hebben mijn vriendin en ik voldoende aan 80l, wel goed om er bij te zeggen dat we geen bad hebben.
@ComputerTechNL
@ComputerTechNL 2 года назад
@@KetelKlets we huren de woning. We hebben zelf alles gekocht omdat ze niet mee willen werken aan verduurzamen. Ik mag volgens hun alleen een boiler plaatsen omdat de ketel niet uit mag volgens hun.
@VioletaMeta
@VioletaMeta 2 года назад
Interessante filmpje. mag ik wat info vragen. We willen ook van de gas aansluiting af. Wat zijn de beste alternatieve voor ons om van gas af te gaan en betaalbaar. We gebruiken momenteel 2200 kwh stroom per jaar en ongeveer 800 a 850 m3 per jaar. (We zijn met 2 personen) We hebben 18 panelen. ze leveren rond 4700 kwh per jaar.? We willen van de levering van panelen optimaal graag gebruiken)
@Martijnk811
@Martijnk811 Год назад
Goedkoopste manier, gezien jullie overschot aan stroom, is om deze te verbruiken middels een elektrische kachel. Als je daarmee de piekmomenten kunt opvangen qua warmte is dat 👍
@harcovanhees394
@harcovanhees394 2 года назад
@8:22 “ik zeg maar even Watt… 😉
@evanprooijen
@evanprooijen 2 года назад
In de berekening van de kwh prijs voor je PV panelen, zou je nog de aanschaf van een nieuwe omvormer moeten meenemen. In 15 jaar ga je er een keer eentje moeten vervangen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Na 15 jaar, dat wordt veelal aangehouden, daarom heb ik het niet meegenomen in de berekening.
@Refthoom
@Refthoom 2 года назад
Dat ligt ook aan je configuratie. Standaard krijg je bij zeg 3,2kWpiek een 3kW omvormer vanuit de redenatie dat de omvormer dan efficiënter werkt, dat die piek maar af en toe, kort optreedt en dat de omvormer daar tegen kan. De werkelijkheid is dat die pieken de slijtage geven waar de omvormer uiteindelijk door defect raakt. Gevolg is dat meestal enkele jaren nadat de veel kortere garantie op de omvormer is verlopen, een nieuwe nodig is. Een zwaardere omvormer waar de piek nooit boven z'n maximum komt, gaat veel langer mee. Als je die te vroege vervangingskosten afzet tegen het verlies aan opbrengst door mindere efficiëntie en iets duurdere aanschaf van een zwaardere omvormer kom je op de totale levensduur beter uit. En ook beter voor je gemoedsrust.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@Refthoom Nadeel van een zwaardere omvormer is dat de openingsspanning vaak hoger is, waardoor hij mogelijk 's ochtends pas later start met opwekken en 's avonds eerder uit gaat. Dat zou ik dan zeker voorleggen aan je solar installateur.
@Refthoom
@Refthoom 2 года назад
@@KetelKlets klopt en het blijft daarom een individuele keuze. Het verschil in opwekking is naar mijn mening niet zo groot. Ik kies voor langere levensduur, hopelijk pakt dat goed uit voor me. Precies weet je het nooit, dan zou je twee installaties naast elkaar moeten hebben die alleen op dit punt verschillen.
@Go2Results
@Go2Results 2 года назад
Is natuurlijk alleen als je genoeg productie kunt genereren met je huis :)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Die opmerking hoor ik vaker maar snap ik eigenlijk niet zo goed. Een rijwoning heeft minder dakoppervlak, maar zit wel aan twee kanten vast aan een andere woning en heeft dus maar twee zijdes waar warmteverlies optreedt. Ook heb ik het beeld (maar of dat klopt weet ik niet) dat iemand in een kleine woning per definitie minder energie verbruikt dan in een groter huis. Denk aan meer verlichting, meer warmtebehoefte, meer elektrische verbruikers in huis, meer elektrische apparaten in de keuken enz. Dus dat kleinere dak kan mogelijk best prima passen bij dat verbruik.
@Go2Results
@Go2Results 2 года назад
@@KetelKlets ik heb plat dak.. dan heb je helaas minder oppervlakte 🤨
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@Go2Results In zulke situaties zie ik nog wel eens dat men voor oost-west configuratie kiest, omdat je dan meer panelen per m2 kwijt kunt op hetzelfde dakoppervlak. En je voorkomt schaduwval op een achterliggende rij terwijl de panelen toch aansluitend liggen.
@luk5464
@luk5464 2 года назад
Wacht, maar dat overschot kun je tegenwoordig toch tegen bijna de hoofdprijs verkopen? Dus om dan puur alleen de afschrijving van je PV mee te nemen lijkt me niet helemaal correct. Of mis ik nu iets?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Je kunt jouw tarieven opvoeren in de berkening om te bepalen wat de COP is die daarbij hoort. Afhankelijk daarvan kun je bepalen of gas wel of niet goedkoper is in jouw situatie, met teruglevertarieven daartegen afgezet.
@JanvanDelft
@JanvanDelft 2 года назад
Salderen word gedaan 1 op 1 , maar als er per uur word gesaldeerd, dan kom je er niet mee uit vrees ik , zoals ik nu heb bij easyenergie of Nieuwestroom , die rekenen ook per uur met je af ..
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 года назад
frankenergie pakt een gemiddelde per week of maand, niet er uur (voor overschot teruglevering)
@Go2Results
@Go2Results 2 года назад
Salderen gaat op jaarbasis, gaat om toeslagen die niet variabel zijn. Btw wel… daarom ga ik nu al batterij nemen :) ook kun je met warmte batterij je tapwater warmte inkopen op moment dat jij het wilt of eigen stroom.. er zijn nu ook zat momenten dat je voor kale stroomprijzen 5-10ct kWh betaald, dan kom je veel lager uit dat de 37/42 cent incl btw. En elektrische auto opladen hoeft bij Ca 22K km per jaar ook maar 2x per week… gewoon goed naar zo’n/wind verwachtingen kijken.
@Max1weber
@Max1weber Год назад
en nu een update voor het energie prijsplafond...
@evitoonbundit2453
@evitoonbundit2453 2 года назад
Taalgebruik "twee keer goedkoper" zou letterlijk genomen 100% terugkrijgen. Bedoeld wordt uiteraard de helft van de kosten, maar dit lijkt toch iets te zeggen over zowel taal als rekenonderwijs
@jasper7670
@jasper7670 2 года назад
Maar inhoudelijk heeft u niks aan te merken 🤣
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
2 is de inversewaarde van 0.5, in spreektaal kies je de ene of de andere.
@peterbos3754
@peterbos3754 2 года назад
Gas is zeker te duur geworden. Ik ben vorig jaar overgegaan naar een Qlima petroleum kachel en denk dit ook bespaard door op kachelbrandstof te stoken. Heb je hier wel eens na gekeken?
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Год назад
Fossiele brandstoffen is geen oplossing.
@3DPeter
@3DPeter Год назад
Vreemd, ik heb een flex contract en betaal iets van 1,50 voor een m3 gas en iets van 0,33 euro voor 1kw stroom. en ben van 190 naar 230 euro per maand omhoog gegaan, dus niet de moeite waard om dan bakken met geld uit te gaan geven voor alternatieven waarvan het weer jaren gaat duren voordat het terugverdiend is.
@sanderdeboer6034
@sanderdeboer6034 2 года назад
Net nieuw contract gezocht en kwam zelfs 5 euro per m3 gas tegen! De prijsvergelijking sites kunnen zelfs momenteel niets aanbieden vanwege de hoge prijzen.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
Je moet nu zeker geen nieuw contract afsluiten en gewoon wachten. Met een beetje geluk trekken de Russen zich terug en stopt de oorlog in de Oekraïne. We gaan ook richting de lente/zomer en zal het gasverbruik flink afnemen wat de prijzen sowieso doet dalen. Eigenlijk moet je altijd een nieuw contract afsluiten in de zomer, wanneer de energieprijzen het laagst zijn. De mijne loopt gelukkig nog tot 1 juli en hoop dat tegen die tijd de prijzen weer wat gezakt zijn.
@koevlaas
@koevlaas 2 года назад
Je gaat alleen voorbij aan het feit dat op het moment dat je moet verwarmen (21 December) de (duurzame) energie in enorme hoeveelheden niet voorhanden is, een zuinig middel als een warmtepomp/airco is dan dus echt wel nodig.
@ptr1968
@ptr1968 2 года назад
klopt ja, als teveel mensen dit gaat doen geeft het net geen stroom meer. Denk dat ik voor volgende winter aan de houtkachel ga, pech voor t milieu...
@koevlaas
@koevlaas 2 года назад
@@ptr1968 Ik ben 11 jaar geleden al begonnen met verduurzamen, niet voor het geld maar puur uit hobbyisme en nu is het zover dat ik geld toe krijg en een netto verbruik van 0. Met COP=1 word dat moeilijk, moet je veel zonnepanelen tegenover zetten, ik ben iig erg blij met mijn warmtepomp.
@ptr1968
@ptr1968 2 года назад
@@koevlaas hoe hoog is zo'n investering ongeveer om tot 0 te komen? [alleen materiaalkosten]
@koevlaas
@koevlaas 2 года назад
@@ptr1968 tot 0 komen is niet zo moeilijk, totaal heeft het geintje hier ca. € 26000,- gekost.
@danielvandersteen636
@danielvandersteen636 Год назад
Is het mogelijk om de Kospel de Ekco M3 / MN3, elektrische cv en doorstroomverwarmer te beoordelen deze zou een vergelijkbaar verbruik hebben als een warmtepomp Voorbeeld: Stel uw gasverbruik is nu ongeveer 1300 m3 per jaar. Daarvan is ongeveer 1000 m3 voor verwarming en 300 m3 voor warm water. Met een elektrische ketel i.c.m. elektrische doorstromer zou u dan rond 3000 kWh voor verwarming en rond 1600 kWh voor warm water nodig hebben. Totaal dus 4600 kWh. (dit voorbeeld geldt voor een redelijk tot goed geïsoleerde bestaande woning).
@piepkwiep4312
@piepkwiep4312 2 года назад
Die kacheltjes heb ik ook alleen heten ze AMD Radeon
@woutb32
@woutb32 2 года назад
Kan je tegelijkertijd bitcoin minen én je huis verwarmen 😂
@davidt6849
@davidt6849 2 года назад
Ik heb wel eens gelezen dat salderen beperkt is tot 5000kwh per jaar. Als je dat naast elektrisch verwarmen legt moet je wel uit kunnen komen als je de rest van het jaar slim met je energie omgaat, voornamelijk verbruiken als je pv lekker draait. Weet iemand hier het fijne van ?
@dikdijkstra2566
@dikdijkstra2566 2 года назад
Als je dan toch al zonnepanelen hebt en nu een MHI airco aanschaft van 3,5 kw vermogen heb je genoeg verwarming voor de hele woonkamer, zijn fluisterstil (ca 19db op de laagste stand) en haal je een SCOP in gematigd klimaat van 4.7. En bij een gem. temp van + 2 graden zelfs een SCOP van 6. Die kun je voor minder dan €1500/€1600 gemonteerd hebben hangen. Daar kan geen lucht/water warmtepomp tegenop. Als je dan verder doorrekend, houdt je bij eenzelfde hoeveelheid warmte als je convector kacheltje ca. 1000kwh over die je tegen ~ 50ct per kwh verkoopt aan de energiemaatschappij. En heb je met 3jr je investering eruit.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Lucht/lucht doet niks met de bestaande vloerverwarming, dus voor ons is het niet een geschikt systeem. Maar dat het werkt is zeker waar, alleen past het niet in alle situaties.
@dikdijkstra2566
@dikdijkstra2566 2 года назад
@@KetelKlets klopt dat het niet werkt met de vloerverwarming, maar dat doet een elektrische convector kachel ook niet toch? Hoe dan ook, ik ben druk aan het offertes aan het opvragen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@dikdijkstra2566 Klopt, maar dat elektrisch kacheltje is niet voor de lange termijn 🙂. Een lucht/water of water/water warmtepomp fungeert meer als een drop-in replacement voor een CV ketel (zelfde afgifte systeem).
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
@@KetelKlets Ik had (heb) ook vloerverwarming, maar ik mis het geen seconde sinds hier de lucht-warmtepompen draaien. Mijn comfortbeleving is zelfs hoger met luchtverwarming dan met de trage warmteafgifte van vloerverwarming die daardoor eigenlijk altijd aan moet staan. De airco units hoef ik alleen maar aan te zetten als ik thuis kom of in de kamer waar ik op dat moment ben, bijvoorbeeld de werkkamer waar ik zo maar een paar uur kan zitten. En de ruimtes zijn ook in no-time warm. Alleen al door dit zeer gerichte verwarmen kun je al veel energie besparen. En ik draag toch altijd slippers in huis dus de koudere vloer (die hier niet eens zo koud wordt door goede isolatie) heeft totaal geen invloed op mijn comfortbeleving.
@donaldotrumpie8067
@donaldotrumpie8067 2 года назад
Als je nu een airco neemt met warmtepomp " ik heb er 2 van top 4.6 deze zijn natuurlijk veel zuiniger dan een elektrische kachel en in de zomer ook nog eens lekker koel.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
Dit gecombineerd met zonnepanelen ben je spekkoper ;)
@donaldotrumpie8067
@donaldotrumpie8067 2 года назад
@@ruudwilschut9095 jep die heb ik 21 stuks
@darkknight8139
@darkknight8139 2 года назад
Een interessante video. Weer wat geleerd :) Ik heb dezelfde berekening gemaakt met mijn eigen energietarieven van nu en de jaarnota van afgelopen jaar voor de verbruikscijfers. Ik kom op een tarief van 40 cent per kWh stroom, gas kost maar liefst 2,30 per m3. Met die getallen kom ik op een COP van 1,58, voor mij is het dus nog rendabeler om op elektrisch verwarmen over te stappen. De opbrengst van jouw zonnepanelen lijken relatief hoog, en de aanschafprijs lijkt juist heel laag. Mijn 16 zonnepanelen van elk 305 Wp (totaal 4880 Wp) hebben me afgelopen jaar 3400 kWh aan stroom opgeleverd. Jouw zonnepanelen hebben een opwek die 89% van het aantal watt-piek is, mijne hebben een opwek van maar 69%. Best een verschil. En ik heb 5670 euro betaald in 2020 voor die zonnepanelen. Voor mij komt de COP voor de stroom uit de zonnepanelen dan uit op 0,46. Dat is geen 0,3! Dan nog is elektrisch verwarmen nog altijd significant goedkoper als je zonnepanelen hebt die meer opleveren dan je verbruik in een jaar nu is. Dus: misschien toch nog voor de grote bulk uit gaan en de spaarpot aanbreken...
@winandd8649
@winandd8649 Год назад
@Ketel Klets: Ik woon in een huurhuis, mag geen zonnepanelen op het dak leggen of zelf een warmtepomp laten installeren. 's winters staat de thermostaat tegenwoordig op 15 graden, en 's avonds af en toe op 18. Ik verwarm enkel de benedenverdieping (woonkamer en open keuken). Kan het voor mij voordeliger zijn om een flinke elektrische convectiekachel in mijn woonkamer te zetten en deze als hoofdverwarming te gebruiken? Deze situatie mis ik in het overzicht
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Niet als je geen zonnepanelen hebt. Kijk of je een ander, beter geïsoleerd huis kunt huren, idealiter waar al zonnepanelen op liggen. Accepteer dat de isolatiewaarde van je huidige huis en de houding van je verhuurder er voor kunnen zorgen dat je huidige huis qua huur + energiekosten te duur wordt. Klinkt bizar, maar overweeg om te verhuizen en doe daar verkennend onderzoek naar. Alternatief: stekker-klare zonnepanelen: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-dzx0gQhQYMk.html
@winandd8649
@winandd8649 Год назад
@@KetelKlets dank voor je antwoord! (Ik denk echter dat je niet in de gaten hebt dat de huurhuizen niet bepaald voor het oprapen liggen..)
@FrankMulderVideo
@FrankMulderVideo Год назад
24 panelen voor 6K??? Wanneer heb je die gekocht dan? Ik heb er begin 2022 11 panelen (370wp) voor 6K
@patrickvandijk4078
@patrickvandijk4078 2 года назад
Vandebron komt net met een nieuw voorstel. Gas €2.23811 m³, Elektriciteit €0.58376 kWh en €0.48067 kWh
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Koopje, ik zie € 2,80/m3 al voorbij komen nu 😯
@se032131
@se032131 2 года назад
Iets wat bij mij knaagt. Verwarmen doe je meestal s'ochtends en s'avonds dan leveren de zonnepanelen niet zoveel. Hoe verhoudt dit zich dan met de saldering?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Salderen is je hele jaaropwek wegstrepen tegen je hele jaarverbruik, ongeacht tijdstip of seizoen. Is nu nog 100%, zal na 2024 vermoedelijk met 9% per jaar dalen.
@se032131
@se032131 2 года назад
@@KetelKlets uiteindelijk komt er dan dus een moment om voor een thuisaccu te gaan. Naast het gebruik van tijdschakelaars voor het gebruiken van elektra op financieel voordelige momenten. Daarop kun je dus voortborduren op dat daltarief piektarief en vice versa wordt.
@joopterwijn
@joopterwijn 2 года назад
Dan ga je er wel vanuit dat je aan 6,5 Kw voldoende hebt om je huis te verwarmen. Woon je in een ouder huis, waar de isolatie (nooit) goed is te krijgen.
@SanderT5R
@SanderT5R 2 года назад
Als ik nou een 20Liter??? Electrische water boiler voor mijn 120L gas waterboiler zet... Zal dan het gas verbruik omlaag gaan omdat de gasboiler niet meer zo hard hoeft te werken.?? Zeg maar een simpele hybride systeem?.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Nee, aangezien jouw gasgestookte boiler gewoon doorlopend last heeft van zijn stilstandverliezen en dus met gas warm gestookt moet blijven worden. Immers, dat water uit die kleine 20L boiler zal pas in jouw gasgestookte boiler terecht komen wanneer je de kraan open zet. Dus hooguit kun je daarmee iets langer water tappen met een iets lager gasverbruik tijdens het watergebruik. Maar voor de rest heb je er weinig aan.
@fbenniks
@fbenniks 2 года назад
Onze woonark zit aangesloten op een gedeelde propaan tank(12 arken). Al voor de huidige energie prijzen zat ik op een COP 'breakeven' van 2.1 In ons propaan zit ~7kw per liter(afhankelijk van de druk in de tank... op de jaaropgave spreken ze van ~7). Voor een liter betaalde ik vorig jaar 76cent, mijn kwh prijs was 0.23 cent Met deze getallen kom ik reeds uit op een COP van 2.1! 7 * 0,23 / 0,76 = COP 2.1 In 2022 door de energie prijzen 'crisis' is de belasting op energie al een stuk gustiger. Ik betaal nu 0.181 cent per kwh.(5 jaar vast gezet) (7*0,181)/0,76 = 1.6 Dit resulteerd al in een COP van 1.6! De propaan prijs die ik ga betalen weet ik nog niet, de tank word 4x per jaar bijgevuld tegen de dagprijs en op de jaaropgaven word alles gemiddeld. Als ik voor de grap reken met een gasprijs stijging van 86%(beetje wat je nu hoort) dan kom ik uit op een propaan prijs van 1,41! Dat geeft mij een COP onder de 0,9 (7*0,181)/(1,41) = 0,9 Met deze cijfers verdient de door ons geinstalleerde airco voor de zomer zich snel terug in de winter met een COP van 4~5 bij de huidige milde temperaturen!
@ptr1968
@ptr1968 2 года назад
Zouden infraroodpanelen beter/goedkoper zijn dan de electra kachels??
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Ja, aangezien die direct het lichaam verwarmen zonder dat eerst de lucht ertussen verwarmd moet worden. Zie ook: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-buD890v39uA.html
@BruteWillis
@BruteWillis 2 года назад
Nadeel is dat het slechts plaatselijk verwarmd. Electrische oliegevulde radiatoren zijn efficiënter die verwarmen de hele kamer en.... Als voordeel.. Dat ze lang nawarmte blijven stralen als je hem uitschakeld. Ik heb er zelf 5 gekocht tweedehands en wat oudere modellen die zijn beter (hebben dikkere stalen "ribben" in plaats van die dunne dingen die ze tegenwoordig verkopen dat is echt troep). Koop ze vanaf 9 ribben die doen 2500watt en kunnen een 25m2 prima verwarmen en warm houden zonder dat je CV aanslaat en het je dus gas kost. Zit ingebouwde thermostaat op afgelopen winter op stand 2 van 5 gehad en dat was zelfs erg royaal warm. CV op 15 graden dus die springt niet aan kost geen gas. De oliegevulde elektrische radiatoren hielden temperatuur op 20 graden.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@BruteWillis Oliegevulde radiatoren zijn nog steeds COP 1 en in feite hetzelfde als een keramische kachel, met als verschil dat een olieradiator langer warm blijft (maar er ook langer over doet om warm te worden). Het verschil zit hem in de tijd alleen.
@soostdijk
@soostdijk 2 года назад
De electriciteitsprijs is gekoppeld aan de gasprijs dus alleen rendabel met heel veel panelen en thuisaccu’s.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Hoe kom je daarbij? Die is niet gekoppeld hoor, zie de prijsgrafieken maar.
@bertnl530
@bertnl530 2 года назад
Maakt dit ook een electrische CV ketel aantrekkelijker
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Ik denk het niet. Dan mag je gasverbruik in m3 x 9.5 = kWh doen, waarbij je dat moet optellen bij je bestaande stroomverbruik. Dat wordt denk ik een flinke rekening.
@gertsiekmans9246
@gertsiekmans9246 2 года назад
We gaan weer terug in de tijd met overal een electrisch kacheltje..........
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Hoeft niet, een airco is elektrisch, een warmtepomp en infraroodpanelen ook. Als het gas maar wordt ontweken.
@jwb6583
@jwb6583 2 года назад
Zelfs zonder overschot van de zonnepanelen (mijn dak is, maar groot genoeg voor 9 panelen) is het insane, hoe goedkoop met Infrarood platen (en nog een convector kacheltje) verwarmen is geworden. Met de oude tarieven is mijn jaarlijkse energierekening, slechts 150 euro en met de nieuwe tarieven 300 euro. Als ik de gasketel zou laten draaien, zou ik die bedragen per maand kwijt zijn. Ik ben op "all electric" dus 12x zo goedkoop uit! NB: Dat is dus wel met (9) zonnepanelen en de huidige saldering, die nog niet afgebouwd is.
@WimMalestein
@WimMalestein 2 года назад
IR rood panelen en convector kacheltjes hebben voor zover ik weet een COP van 1, dus zo goedkoop zou dat niet moeten zijn..?
@jwb6583
@jwb6583 2 года назад
@@WimMalestein zonder zonnepanelen is dat duurder, maar met zonnepanelen en saldering is dat dus wel goedkoper.
@gabbermaikel
@gabbermaikel 2 года назад
@@WimMalestein als JW B net als ik een laag stroom verbruik heeft in de basis dan houd hij een 1600-1800kwh over met zijn 9 panelen als we uit gaan van 310wp. Dat kan hij dus heel wat uurtjes stoken als we het voorbeeld van het filmpje pakken met de 750 watt. Dan kan hij die eerder genoemde 3 maanden gewoon dag en nacht stoken. Maar dat doe je juist niet met dat infrarood paneel, want dat is compleet nutteloos. Als je dat paneel aan zet voel je vrijwel direct al een warmte waardoor het veel minder nodig is om de boel al vooraf te verwarmen. Je hoeft die dingen niet al een uur voor de tijd aan te zetten om er een warm gevoel van te krijgen.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
Met elektrische kacheltjes of panelen stoken met een COP van 1 is wel heel erg zonde van de stroom en het geld. Juist in de winter brengen zonnepanelen nagenoeg niks op (heb er zelf ook 8). Airco warmtepompen all the way! ;)
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
@@gabbermaikel Die infrarood panelen zijn vanwege de directe verwarming inderdaad een betere keus dan elektrische (keramische) kacheltjes met een ventilator, maar ik zou elektrisch verwarmen met een COP van 1 toch echt zo veel mogelijk vermijden. Nu met de Oekraïne oorlog zal ook elektriciteit nog verder in prijs gaan stijgen. De aircoboeren gaan het druk krijgen. ;)
@marinusk67
@marinusk67 2 года назад
Is een elektrische boiler niet handiger als er toch zonnepanelen gebruikt worden ?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Kan, zeker als je hem koppelt met een tijdklok zodat je alleen verwarmt tijdens daglicht-uren. En idealiter kies je een boiler van 400W omdat je dat vermogen eerder kunt leveren vanuit zonnepanelen dan 2000W als t.z.t. de salderingsregeling eraf gaat.
@marinusk67
@marinusk67 2 года назад
Niet iedereen woont in een huis waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden dus vraag ik me af of bij een laag gasverbruik bij bv een goed geïsoleerd appartement het niet beter zou zijn om een boiler en een elektrische cv te plaatsen gezien er daar ook geen plaats is voor een warmtepomp. Prijstechnisch ook behoorlijk goedkoper
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@marinusk67 Kun je eenvoudig uitrekenen: gasverbruik in m3 x 9.8 = kWh extra bovenop je bestaande verbruik, voor die elektrische ketel. Kun je uitrekenen met je kWh-prijs of dat gunstig is.
@sanderh7960
@sanderh7960 2 года назад
Één ding ben ik het niet mee eens in jouw berekening. Je rekent tegen de afschrijfkosten per opgewekte kwh van je zonnepanelen. Niet vermeld is het teruglevering tarief, welke je er ten alle tijden voor kan krijgen. Voor een realistischer beeld had ik de teruglever prijs gebruikt voor de berekening. Bij overschot zou je de teveel opgewekte energie immers voor een mogelijk hoger tarief afstaan. Wat is trouwens je nieuwe teruglever tarief? Die zal vast ook mee omhoog gegaan. Hier nog 7ct per Kwh.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Je kunt in de berekening andere waardes opvoeren, naar gelang de geldende prijzen in jouw contract. Teruglevertarieven wisselen erg per aanbieder, ik zie 28ct, maar ook 11, 7 en 6, dus daar is geen lijn op te trekken.
@bobklijnveld1408
@bobklijnveld1408 Год назад
Als een ieder overstapt naar elektrisch verwarmen, dan wordt naar mijn idee het net wel overbelast.
@Av987
@Av987 2 года назад
Toevallig heeft onze huidige cv ketel vandaag de geest gegeven. We overwegen nu een hybride cv ketel, maar… zien door de bomen het bos niet meer. Wat is nu een goede ketel en waar moeten we aan denken qua aanschaf en installatiekosten? Zijn er nog subsidies?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe ketel: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-ivy_KedhabQ.html Op gasketels zit geen subsidie, op hybride warmtepompen wel. Simpelgezegd hangen ze die naast de gasketel en zal deze ~85% van het jaar alles doen qua verwarming. De koude dagen en het warme tapwater blijft de gasketel doen. Zie hier voor meer info: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-4rl0THg2m04.html En hier voor de subsidies: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-_P9PrqOvW_8.html
@Av987
@Av987 2 года назад
@@KetelKlets Dank voor je toelichting 👍
@Pisklink
@Pisklink 2 года назад
Hoe is deze rekensom wanneer je zonnepanelen niet je volledige stroomverbruik afdekt? Momenteel heb ik 2400 Wp vermogen en we verbruiken zo'n 4000kW/jaar. Als ik COP uitreken met mijn huidige contract tarieven (staan vast t/m eind 2023) dan kom ik op (9,5 x 0,13 x 0,75) COP 1,6 uit. Het is me nu alleen niet duidelijk of ik die 0,13 (gemiddelde van dal - piek tarief) moet aanpassen vanwege zonnepanelen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Nee, in dat geval heb je geen overschot wat je kunt aanwenden voor goedkoop elektrisch verwarmen.
@rvlummel
@rvlummel 2 года назад
Leuke berekening maar met een kachel van 720w kan je geen woonkamer mee verwarmen. Ik vind elektriciteit niet echt een alternatief om je huis mee te verwarmen. Ik ben overgegaan naar een pelletkachel (8kw) en een warmtepompboiler voor tapwater.uiteraard ook zonnepanelen op mijn dak.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
750 Watt voor 9 uur aan laten staan is bijna 7 kW(h) aan warmte in de huiskamer. Of wat te denken aan constant 35 graden water door je radiatoren laten lopen, daar haal je makkelijk 10+kW mee per radiator over de dag. Mensen onderschatten de kracht van constante verwarming op laag vermogen.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 2 года назад
Met een lucht-warmtepomp kun je zelfs met veel minder die woonkamer verwarmen!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@ruudwilschut9095 Met eender welke warmtepomp.
@62Gerrit
@62Gerrit 2 года назад
Ik vraag me af waarom voor warm-water een doorstroom apparaat een goed alternatief is. Vanuit de gedachte dat je geen voorraad warm houd (die natuurlijk gewoon aan het afkoelen is en dus voor een deel onnodig energie verbruikt alleen al om de temperatuur te handhaven) Zou je dat ook eens kunnen behandelen?
@koevlaas
@koevlaas 2 года назад
Bij weinig douchen (bijv. een 1 persoonshuishouden) kan dit een goede investering zijn, maar met grote baden of een stortdouche toch liever een boiler. Zelf heb ik een doorstroomverwarmer als backup en voor de lol/testen en mijn bevinding is dat het douchen hierop 2x de energie uit het net kost tov een boiler aan een warmtepomp.
@ichimokutrader1845
@ichimokutrader1845 Год назад
Kun je de cijfers updaten? Prijzen zijn inmiddels veeeel verder gestegen....
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Prijzen van mijn eigen zonneopwek zijn hetzelfde gebleven, dus de conclusie is niet anders geworden.
@oebydoeby
@oebydoeby 2 года назад
Kleine crypto miner heeft ook COP van 1 en geeft nog wat verdiensten. Zijn meerdere te krijgen die je gewoon naast de bank kan zetten zonder dat je ze hoort.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Die is alleen wel minder efficiënt aangezien maar x% van het opgenomen vermogen wordt weggedissipeerd als warmte. Bij een elektrische kachel is dat tegen de 98% aan.
@oebydoeby
@oebydoeby 2 года назад
@@KetelKlets zal eens opzoeken wat die omzetting is interressant punt. Denk dat het niet heel beroerd zal zijn. Afgelopen winter gebruik van gemaakt. In mijn werkkamer en die van mijn vrouw 2 miners gezet, beneden in de gang en paar in de woonkamer. Mijn warmtepomp had deze winter 75% minder draaiuren maar vooral minder start momenten. Ik heb ook 45 zonnepanelen dus flink overproductie die ik hier voor kan gebruiken ipv terugleveren. Maar geen idee of het aankomende winter ook nog aantrekkelijk is. De investering is terugverdiend. Qua milieu gebruik ik liever de WP maarja de portemonnee wil ook wat. Al veel bespaartips van je gebruikt maar deze had ik nog niet gezien.
@edvandenheuvel8017
@edvandenheuvel8017 Год назад
Nu klopt de betekening niet meer gas duurder maar electra nog veel verder omhoog en nu ???
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Год назад
Volgend jaar is gas weer goedkoop.
@bvivie
@bvivie Год назад
Ik ben mij aan het verdiepen om gasloos te geraken en vraag me af of ik aan de warmtepomp zou moeten, maar ik lees ook veel over CV Inductie, maar zie daar ook veel negatieve reacties over, ik heb zonnepanelen (Heb die inmiddels al terugverdiend liggen er al 10 jaar, 25 stuks aan 2 kanten van het huis (oost en west) wat getalletjes vanaf jaarrekening 2022 verbruik gas 1200 M3 verbruik electra 1907 teruggeleverd 3862 gesaldeerd 1955 woning uit 1985 recent spouwmuur extra geïsoleerd
@pauljansentextor1788lx
@pauljansentextor1788lx 2 года назад
Hoe zit het met de elektrische cv ketel? Van masterwat bv??
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Hangt hier alweer jaren aan de muur, geen problemen mee tot dusver.
@pauljansentextor1788lx
@pauljansentextor1788lx 2 года назад
Maar hoe duur is die vergeleken met een hr ketel? Ik heb alles al op elektriciteit behalve de verwarming. Dat is nog met een hr ketel.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@pauljansentextor1788lx Aanschaf ronde de € 1200,- ex installatie. In gebruik is het afhankelijk van de warmtebehoefte hoeveel deze vebruikt. 1m3 gas is ongeveer 9,5 kWh. Een elektrische cv ketel maakt geen warm water voor de douche, dat moet middels een losse (warmtepomp)boiler.
@pauljansentextor1788lx
@pauljansentextor1788lx 2 года назад
@@KetelKlets ik heb voor de douche een elektrische doorstroomheater en beneden in de keuken een close-inn boiler. Dus ik gebruik momenteel rond de 400 m3 gas voor alleen de CV en ik heb 16 zonnepanelen in twee installaties
@pauljansentextor1788lx
@pauljansentextor1788lx 2 года назад
Per jaar hè
@wouterbekkernens2925
@wouterbekkernens2925 2 года назад
Dat zijn kale tarieven, hier komt de energiebelasting en ode nog bij.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Nope, die zaten hier al bij in (de tarieven in de video). Geeft wel aan hoe belachelijk hard de prijzen stijgen nu
@wouterbekkernens2925
@wouterbekkernens2925 2 года назад
De prijzen zitten nu al op 60 cent voor stroom en 1, 90 voor gas. Ik ben blij dat ik ze voor 3 jaar vast het gezet. Ik heb 1,113 voor gas en 23 cent hoog tarief en 20 cent laag tarief.
@JurgenMB
@JurgenMB 2 года назад
Moet het uiteraard wel kunnen..
@koosslootweg8500
@koosslootweg8500 2 года назад
Die 0.06 cent/kWh klopt alleen bij 100% salderend EN als het totale verbruik lager is dat wordt opgewekt. Bij ‘normale’ mensen die bv 12 panelen hebben, gaat dit dus echt notebook, en 2024 en later al helemaal niet.
@Refthoom
@Refthoom 2 года назад
Sowieso moet je die 6 cent eigenlijk optellen bij je kWh prijs, het is namelijk geld wat je uitgegeven hebt om die kWh op te kunnen wekken. Als je een break even berekening maakt dan is alle elektriciteit na je BE gratis. Als je de investering rekent over de levensduur dan is dat extra kosten per kWh en geen korting op je tarief.
@sjefjanssen4752
@sjefjanssen4752 2 года назад
Ja,verwarmen met airco.
@hansvandenhoof3316
@hansvandenhoof3316 2 года назад
Helaas zit ik in een huurhuis en ben afhankelijk van de woningbouwvereniging 😔
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Heeft jouw woningbouwvereniging geen initiatief als dit? ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-yWMbQJEarOM.html
@hansvandenhoof3316
@hansvandenhoof3316 2 года назад
@@KetelKlets Het blok huizen naast ons hebben nieuwe daken gekregen met zonnepanelen. Het blok huizen waar ik woon zijn er van de 7 huizen er 3 verkocht. Als de huurders van de overige huizen eruit gaan (verhuizen), dan wordt dat huis gelijk te koop gezet. Ze investeren daarom niet meer in deze huizen, alleen onderhoud.
@renskedj
@renskedj 2 года назад
Ik moet 250 per maand meer betalen als voorschot aan stadsverwarming en heb nu een electrische kachel besteld, omdat iemand dacht dat dat goedkoper was, maar stroom mag ik zelf regelen en dat blijkt variabel, maar wel met 15 procent korting. Nou ja, ik zie wel. Hoop dat het niet nog duurder wordt.
@edwinkluvers8906
@edwinkluvers8906 2 года назад
Misschien kijk ik niet goed, maar ik zie geen verwijzing of linkje naar de convectorkachel. Graag info hierover. Gr. Edwin Kluvers
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Zie hier: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-zvTAL_sJanA.html
@wimherbert
@wimherbert 2 года назад
Waarom in de film alleen vergelijking met elektrisch verwarmen en niet verwarmen met een airco?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Airco is een warmtepomp (lucht/lucht) en elektrisch dus dat kan ook prima.
@wimherbert
@wimherbert 2 года назад
@@KetelKlets Veel mensen weten niet eens dat je met de airco ook kunt verwarmen. Was ook het geval bij mijn buurman. Was hem niet verteld door de installateur. De airco zit bij mij boven en aangezien warme lucht niet zo snel naar beneden trekt heb ik er wat dat betreft niet zoveel aan.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@wimherbert Het is wel belangrijk om te weten hóe de airco verwarmt. Je hebt er waar gewoon een gloeispiraal in zit (COP 1) en je hebt er die daadwerkelijk de warmtepomp omdraaien. Die laatste zorgt voor een hoge COP en dus een lagere stroomrekening.
@wimherbert
@wimherbert 2 года назад
@@KetelKlets Die van mij en de buurman werken als warmtepomp.
@wimherbert
@wimherbert 2 года назад
P.s. Ik kan mij kwaad maken op leveranciers van zonnepanelen die het doen op basis van verhuur. Ten eerste krijg je de btw niet terug, je betaald de panelen denk ik wel 3 keer. Als je het huis wil verkopen is ook lastig en na 10 of 15 jaar kun je ze zogenaamd voor een zacht prijsje overnemen. Je ziet ze nu veel adverteren nu er veel vraag naar zonnepanelen is.
@bartbjorri9502
@bartbjorri9502 2 года назад
Je rekent met de investeringskosten van panelen maar je moet natuurlijk met het teruglevertarief gaan rekenen. Want je keuze is opstoken of verkopen. Dan zal je zien dat gas goedkoper is dan weerstandsverwarming (straalkachel of infrarood). Als salderen minder wordt of helemaal afgebouwd is dan gaat verwarmen dus tegen veel hoger tarief en is dat teruglevertarief veel belangrijker want je opwek is in de zomer en je gebruik in de winter. Het stookseizoen is vrijwel altijd langer dan drie maanden. Bovendien hebben de meeste huizen iets van 3000 watt nodig rond het vriespunt en dat ga je dus niet redden met een straalkacheltje. Je berekening gaat dan volledig mank. Een warmte pomp (of airco) is nu inderdaad wel altijd goedkoper in gebruik, maar niet in aanschaf.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Hangt helemaal van je contract af, er zijn mensen die maar 7 of 11 cent terugleververgoeding krijgen. En dan nog is het afhankelijk van de gasprijs, die is vaak, zelfs met terugleveren in het achterhoofd, duurder dan COP 1. Je kunt dus niet stellen dat de vergelijking mank gaat, dat is helemaal afhankelijk van je contract.
Далее
HomeWizard thuisaccu
19:22
Просмотров 129 тыс.
Doorstroomboiler versus de Elektrische Boiler
19:57
Просмотров 63 тыс.
Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie
23:14
Просмотров 190 тыс.
Overspanningsbeveiliging plaatsen in de groepenkast
8:45
Problemen met de Itho Vincent warmtepomp
10:56
Просмотров 59 тыс.
27. Wat is het verbruik van een warmtepomp?
6:07
Просмотров 201 тыс.
Elektrisch verwarmen: slim of niet?
8:54
Просмотров 200 тыс.
Waarom ik zelf NIET voor de airco ga
7:45
Просмотров 46 тыс.