Тёмный

Wat kost een thuisbatterij en kun je die terugverdienen? 

Harold Halewijn
Подписаться 11 тыс.
Просмотров 84 тыс.
50% 1

Ik geef wat voorbeelden hoe je de kosten van een thuisbatterij kunt berekenen zodat je kunt bepalen of er voor jouw een business case is te maken. Het is lastige materie omdat er ook nog teruggave energiebelasting bestaat, de salderingsregeling bij dynamische contracten anders werkt en er een prijsplafond is. Zie het dus als 1e uitgangspunt.

Опубликовано:

 

4 фев 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 199   
@Gecko985
@Gecko985 Год назад
Harold, ok volg je kanaal al enige tijd en je weet precies de onderwerpen aan te snijden waar ik in geinterreseerd ben als het gaat om een thuisbatterij. Ik wil deze reactie wijden om je te danken voor deze zeer informatieve en uitgebreide video en de passie waarmee je dit doet.
@ronaldderooij1774
@ronaldderooij1774 Год назад
Dank, ik zat er al een tijdje over te denken. Voor mij is een thuisbatterij niet per sé een economisch verhaal. Het is meer een idee van leveringszekerheid voor mezelf en voor Nederland. Misschien ben ik erg idealistisch, maar deze informatie is nuttig. Dank nogmaals.
@HermanWillems
@HermanWillems Год назад
LFP batterijen zijn zeer goed qua cycles. Maar wat we niet weten is de "shelf life" of natuurlijke degradatie over de tijd gezien. Ja als een LFP zeg maar 6000 cycles zou doen, en je doet er ~200 cycles mee per jaar zou je kunnen zeggen. 30 jaar. Maar wat doet de natuurlijke degradatie. Dat weten we denk ik niet, en vraag me af of de leverancier van de cellen dit kan of zal aangeven. Dynamische tarieven arbitrage zal naarmate de batterijen populairder worden, of dat andere bedrijven batterijen gaan koppelen aan het net langzamerhand verdwijnen. Dus ik zou er je voordeel me doen om voor 2025 een installatie te plaatsen. Of eigenlijk zo snel mogelijk om dat nu terug te verdienen. We weten niet wat er straks gaat gebeuren. Als je hem nu installeert heb je hem misschien terug verdient wanneer de zonnepanelen saldering eraf is. Dan kun je je de batterij gebruiken om je zonnestroom mee op te slaan. Rijk wordt je er zeker niet van. Klopt. Maar het is wel leuk. Daarnaast was terug verdientijd van zonnepanelen voorheen ook iets van 10 a 15 jaar. En die personen die dat destijds aangekocht hadden, hebben het systeem in veel minder tijd weten terug te verdienen en lopen nu goed binnen. Dit kan eventueel nog gebeuren met de batterij als er iets van een situatie zal ontstaan en er steeds meer zonnepanelen en windmolens komen. Verder top video Harold. Informatief.
@DKLHensen
@DKLHensen Год назад
Bedankt Harold, eerste video die ik van jou zie -> subscribed.
@jimlangerhuizen6621
@jimlangerhuizen6621 Год назад
Helder uitleg. Zeer leerzaam. Dank je wel Harold 👍
@hondaredridersteam
@hondaredridersteam Год назад
Leuke informatieve video! Dankjewel!
@ericwijkstra3002
@ericwijkstra3002 Год назад
Interessant verhaal en goed uitgelegd!
@DonHrvato
@DonHrvato Год назад
Top uitleg
@janroodenburg5536
@janroodenburg5536 Год назад
Leuke video !! Duidelijk en informatief !! En heel LEUK dus !! 😁 !! Hoi Jan RV !! 😁 !!
@j6e5t4
@j6e5t4 11 месяцев назад
Prima en duidelijk verhaal waarvoor dank. Wat nog niet is meegenomen is de inflatie. Stel dat je geen thuisaccu koopt en het geld op de spaarrekening laat staan gaat er elk jaar zo’n 8 procent aan koopkracht van dit bedrag af. Grof geschat. De aanschaf houdt daarintegen z’n waarde en dan heb je 20 jaar lang wel het genot van geen tot zeer weinig energie kosten. Idd zal het per geval verschillend zijn.
@ErwinvandenBosch
@ErwinvandenBosch Год назад
Ik heb zelf een all-electric huis met gewoon 3x25A. Dat lukt door met prioriteiten te werken. Bijvoorbeeld: gaat de douche/warm water aan (=3x16A) dan laad de auto minder op. Ben je aan het koken en douchen tegelijk dan laad de auto helemaal niet meer op en gaat ook de verwarming (tijdelijk) uit. Zo blijft alles binnen de 3x25A grens. Overdag als de zon flink schijnt is het weer een ander verhaal. De stroom van de panelen (18 stuks) komt dan als het ware bovenop de beschikbare netstroom. De auto zou dan sneller kunnen laden. Of, en dat doe ik de laatste tijd, de auto net zo snel laten laden als de panelen leveren.
@Deiphobuzz
@Deiphobuzz Год назад
Dat heb ik ook, maar heb daar alleen last van met een laadpaal. Je hebt dus een doorstroom boiler en geen warmtepomp met buffervat?
@RBNBLS
@RBNBLS Год назад
Enorm bedankt, nu weet ik als niet techneut dat het niet vreemd is dat ik al vastloop in keuzes die er zijn :-)
@vrzn
@vrzn 4 месяца назад
De energieprijzen worden duurder, allemaal voorwaarden maken dat energie duurder wordt. En daar tegenover is de verwachting dat alles elektrisch gaat worden. Ik heb helemaal geen zin om mij zorgen te hoeven maken of een energiemaatschappij wel kan leveren, en hoe duur dat gaat worden. Ik leg de boel wel vol met panelen, en leg mijn eigen voorraad wel aan (thuis accus) En het grid kan dan zeker wel worden aangesloten als backup, maar die wil ik als het enigszins kan op “0” houden
@joostwestra
@joostwestra Год назад
Grote factor hier is natuurlijk dat het een (een goede) maar ook relatief dure complete installatie is. De cellen zelf vallen eigenlijk nog wel mee in dit sommetje. Voor meest rendabel gebruik te maken van Day ahead tarieven zou je al genoeg hebben aan een systeem dat alleen snel kan opladen en snel kan terug leveren.
@John73.
@John73. 9 месяцев назад
Enige mooie is dat je off gridd kan gaan. Dus onafhankelijk
@panlomito
@panlomito Год назад
Onze PV-installatie met 15 kWh accu levert per etmaal zo'n 25 kWh aan gebruikszijde, het hele jaar door. En dat kan nog hoger worden als we het directe verbruik gaan optimaliseren met elektrische boilers. Kosten van de installatie 25K en kosten van stroomafname momenteel € 0,40 (all-in). Terugleveren aan het netwerk doen we niet omdat anders netvergoeding (solar tax) betaald moet worden. Jaarlijkse besparing is dus 365x25x0,40= € 3.650 en een TVT van 25/3,65= 6,8 jaar. Maar zoals gezegd waarschijnlijk nog minder door geoptimaliseerd direct gebruik en ook te verwachten kWh-prijsstijging op langere termijn. Met dit systeem hebben we geen last meer van de bijna wekelijkse stroomstoringen hier op Curaçao.
@HansKeesom
@HansKeesom Год назад
Komt de zonnestroom eindelijk een beetje op gang op Curaçao? Heb je wel eens gekeken naar airco's die rechtstreeks op de DC stroom van zonnepanelen kunnen draaien?
@panlomito
@panlomito Год назад
@@HansKeesom De bevolking van Curaçao is niet zo rijk dat de eigen stroombehoefte afgedekt kan worden met zonnepanelen. Banken werken ook niet mee aan goedkope groenleningen. En de lokale E-maatschappij maakt het procedureel heel lastig om zonnepanelen te mogen plaatsen. Bovendien zijn de stroomtarieven in tegenstelling tot NL het laagst voor bewoners en het hoogst voor bedrijven. De weinige zonnepanelen zie je dan ook vooral op scholen, banken, bouwmarkten ed...
@panlomito
@panlomito Год назад
@@HansKeesom Nee, het systeem draait als een tierelier met nu gemiddeld 30 kWh aan gebruikszijde en pieken van 45 kWh. PV-systemen zie je hier vooral bij bedrijven en instanties (overheden, scholen, kantoren, winkels, ziekenhuis) omdat de stroomtarieven hier in tegenstelling tot NL hoger zijn voor deze gebruikers ten opzichte van woningen. Maar er zijn meer redenen om met accu te werken: er zijn hier veel stroomstoringen door onderhoud aan bovengrondse kabels en door capaciteitsgebrek. Omdat wij ver van de bewoonde wereld wonen hebben we een flinke diepvries en die willen we niet elke maand onvrijwillig laten ontdooien.
@picobyte
@picobyte Год назад
Ik heb 16kWh aan cellen rechtstreeks in China gekocht. Scheelt een boel knaken 👍 Met noodstroom als mede doel is mijn batterij een uitstekende investering.
@guyfollong4680
@guyfollong4680 Год назад
Guy Follong, Harold, misschien probeer je hier goed te doen maar er zijn een paar misleidende puntjes die op termijn pas zichtbaar worden als het te laat is. 1. Om aan 6000cycles te komen mag volgens de fabrikant slechts 50% soc en niet 80% soc worden toegepast, In dit geval verdubbeld de kostprijs van de batterij. 2. De cellen moeten allen zeer fel ingesnoerd worden zodat ze niet kunnen zwellen want ook dat zal het aantal cycles verminderen met een factor 2 tot 3, dit is heel belangrijk. 3. Tot slot vind ik de batterijprijs zoals je die voorstelt toch nogal duur ttz de assemblage en andere delen worden veel te duur aangekocht of aangerekend.
@janb8850
@janb8850 Год назад
Interessante en duidelijke video, maar die 6000 laad / ontlaad cycles ga je op zeker niet halen als je het aantal onvolledige cycles buiten beschouwing laat. Een fabrikant heeft dit aantal cycles gehaald door de accu geheel vol te laden, daarna vrijwel leeg te trekken, daarna weer geheel vol, enzovoort. Maar zoals je zelf al aangeeft, in de praktijk zijn de omstandigheden anders en wordt een volledige cycle niet zo vaak gehaald, bij jou zelfs minder dan één keer in de 2 dagen. Maar dat betekent niet dat een dag zonder een volledige cycle geen invloed heeft op het te verwachten aantal van 6000 cycles. In je grafiek zie ik een aantal laad / ontlaad curves die ongeveer tussen de 20 en 70 % liggen. Die tel je niet mee als volledige cycle, en dat is het ook niet, maar het heeft wel degelijk invloed op de levensduur en dus het aantal cycles. Neem je die 20 / 70 % mee in je berekening als halve cycle, dan is de levensduur van de accu een heel stuk korter en ziet de daarop gebaseerde berekening van de kWh-prijs er helaas een stuk minder mooi uit.
@dboekel
@dboekel Год назад
De fabrikant rekent al met cycles van 80%, dit doen ze omdat concurrenten dezelfde methode gebruiken ;) Beste is te kijken naar de totale doorvoer (kWh) gedeeld door de capaciteit.
@s0012823
@s0012823 Год назад
Dat bij dynamische contracten de belasting wordt gesaldeerd is voor mij het belangrijkste. Dat is toch een grote post op dit moment. Verder mis je soms maximale opbrengst, maar je betaalt het hele jaar door lagere tarieven omdat dynamisch in principe altijd lagere tarieven heeft over een periode omdat het risico op stijgingen niet is ingecalculeerd en bij half jaarcontracten wel.
@dijkhuisable
@dijkhuisable Год назад
Wederom weer een leuke video Harold en ik geloof zeker dat het de investering op dit moment waard is! Maar als je naar de geschidenis van elektriciteit kijkt geloof ik niet dat het mogelijk is om woningen energie neutraal te maken en of onafhankelijk te zijn van energie leveranciers. In het begin was er alleen gelijkspanning. Uiteindelijk werd er wisselspanning uitgevonden waarbij transport over grotere afstanden mogelijk werd. Maar omdat er geen meters bestonden die het gerbruik van wisselspanning konden meten moest deze inovatie tegen worden gegaan. Wisselspanning werd als levensgevaarlijk beschouwd en zou heel slecht zijn voor de mens. Er bestaan manieren om energie op te slaan met grondstoffen die overal ter aarde in overvloed leverbaar zijn. Neem bijvoorbeeld een zout batterij. Deze nemen misschien wel meer ruimte in beslag maar kunnen ook buiten worden geplaatst en zijn beter voor het mileu. Waarom word dit niet op grote schaal geproduceerd? Ook zijn er vele manieren van thermische opslag die al honderde jaren tot onze beschikking horen. Waarom word de salderingsregeling afgebouwd in de plaats van opgebouwd zijn er misschien mensen die hier een verklaring voor hebben? Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden?
@HansKeesom
@HansKeesom Год назад
Als iedereen op een dynamisch contract zou zitten dan kan de salderingsregeling blijven bestaan maar krijg je dan weinig centen voor de teruggeleverde stroom.
@RS-vu3df
@RS-vu3df 9 месяцев назад
7.35 Dus je komt opeens met een factor 1.3 voor de dag, maar geen enkele verklaring hoe dat dan zit?
@Bladmuziek
@Bladmuziek Год назад
Leuke video. (De eerste die ik van je zag overigens) Ik had de thuisbatterij alweer geparkeerd omdat het (lees; de investering) zo duur is (wat ook blijkt uit je video). Over niet al te lange tijd zijn er meerdere electrische automodellen te koop met een grote capaciteit die als thuisbatterij kunnen fungeren. Met een slimme laadpaal lijkt deze route me voor veel mensen een logischer weg dan een relatief kleine thuisbatterij te plaatsen voor het bedrag waar je straks ook een 'autobatterij' voor kunt kopen gebruiken. Hoewel we niet mogen uitvlakken dat de overheid 'thuis-opslag' straks waarschijnlijk gaat subsidiëren met de afbouw van de saldering. We moeten in de nabije toekomst de (zelf) opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk weer benutten in ieder geval. Ik ga me ondertussen verdiepen in je andere video's.
@Denniswen01
@Denniswen01 11 месяцев назад
De ROI moet er ook nog bij...dus super duur zo'n batterij!!!
@RVDL
@RVDL Год назад
Harold, dank je voor deze informatieve video. Welke software gebruik je om je webcam beeld als overlay over je presentatie/website te leggen?
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
RecMaster Pro
@JulesStoop
@JulesStoop Год назад
Nog een overweging die invloed kan hebben op de zakelijke rechtvaardiging: mogelijk stijgt het elektriciteitsverbruik-als totaal van de energiemix-van veel huishoudens de komende 10 jaar omdat het gas wordt afgeschakeld, omdat er meer huishoudens elektrisch gaan rijden, omdat er meer airco nodig is (hetere zomers), omdat er andere nieuwe elektrische apparaten gangbaar worden, etc…
@peteraaij2653
@peteraaij2653 Год назад
is je terug verdientijd niet een beetje afhankelijk hoeveel energie je verbruik. hoe minden je verbruik hoe langer het duurt voor je kosten er uit heb of denk ik verkeerd. voor de rest altijd leuke en intressante video's. Ga zo door
@erikmooij7333
@erikmooij7333 10 месяцев назад
Even een paar vraagjes, een standaard huis heeft geen 3x35, een verlaging naar 3x25 kwam ik uit op 965-257= 708E verschil. Hoe komt u op +-1100? Een standaard huis heeft 3x25, echt nieuw bouw tegenwoordig 2x25.oude huizen vaak 1x25 of 1x35. Hoe komt u aan de getallen?
@janhemmer8181
@janhemmer8181 Год назад
Ik las een tijdje terug dat je in de toekomst voor je thuisbatterij toestemming moet hebben van je energieleverancier. En dat die geweigerd kan worden wanneer dat niet past in hun infrastructuur. Is dat nog actueel?
@erwinsanders407
@erwinsanders407 Год назад
Wat al er geen salderingsregeling meer wordt de business case dan anders?
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR Год назад
Hoe kijk je tegen het verhaal dat als salderen gaat aflopen (en nu ook al in de winter als ik inkkop in het goedkoopste uur en de rest van de dag het huis op de accu laat draaien) en je een 3f huis hebt, maar een 1f omvormer, je dus wel een probleem gaat krijgen. 1 met het self-use van zonnestroom, en punt 2. met het poweren van je 4f huis met maar de accu power op 1 fase. Je moet dan eigenlijk dus gewoon al een 3f hybrid omvormer gaan kopen... ik sta nu voor die keuze
@patrickmeylemans9627
@patrickmeylemans9627 Год назад
Zit er in zo een batterij ook een tellertje zoals in de cartridges van printers, als dat op 0 staat is het gedaan met printen ook al is er nog inkt…
@jochem2348
@jochem2348 Год назад
Enig idee of een lasapparaat kwaad kan doen op een thuisbatterij?
@Dudeness1994
@Dudeness1994 Год назад
Wat is jou situatie van wonen want dan kan je afschalen of opschalen wat je nodig heb. Eerste keer kijker dus had dat nog niet gehoord
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR Год назад
welke site kan ik je EVE bestellen?
@cz1589
@cz1589 11 месяцев назад
Misschien eerder iets voor een huizenblok of wijk? Volgens heb je dan wel schaalvoordelen. Ik ben benieuwd voor de netbeheerders de hele infrastructuur kunnen verzwaren en moderniseren voordat iedereen aan de accu wil of moet.
@robvanderpeijl1326
@robvanderpeijl1326 Год назад
blijft een lastige hoor, uitrekenen wat slim is, zelf heb ik een 30 tal 400wp panelen, 14 kw aan opslag, ingesteld op 1 x per dag op de zon laden via de ingebouwde export manager en 1 x op het dynamische! in de nacht(gelijk met het opladen van de auto) dus maximaal 28 kwh per 24 uur. gekozen ooit voor een hv pylontech L2 stapel baar pakket, deze was ca 400 euro per kwh hoop ik op de toekomst bestendig te zijn
@demilleenpatjeonline9631
@demilleenpatjeonline9631 Год назад
Heden heeft men LFP opslag in huis voor minder dan 150€/KWh BMS inbegrepen en het wordt alsmaar goedkoper. Daarbij komt de meerprijs voor een hybride parallel omvormers, ( ongeveer het dubbel in prijs)of een serie hybride (kost ongeveer evenveel als een gewone parallelomvormer). Heeft men reeds gewone parallel omvormers dan heeft men een probleem want dan moet men een zo genaamde thuisbatterij aanschaffen met omvormer/lader, al dan niet geschikt om te koppelen met het net. Voor een thuisbatterij met parallelomvormer zoals een Tesla betaalt men tot 1000€ per KWh. Dan kan men beter de oude omvormer van de hand doen en een nieuwe hybride aanschaffen. Bij behoud van de oude omvormers kan men de installatie aansluiten aan een hybride in serie omvormer met voldoende capaciteit. Men moet de rekening van vandaag maken, die van morgen betaalt men volgens de toestand van morgen. En indien men als zonnepaneelbezitter plannen heeft om een EV aan te schaffen moet men wel gek zijn om er eentje aan te schaffen welke niet beschikt over V2L
@mmistermusic
@mmistermusic Год назад
Ik heb zelf ook een batterijsysteem. Twee bedenkingen die ik heb bij je uitleg: 1) 55kwh batterij is wel heel erg groot. Wat was juist de redenering voor deze dimensionering ? 2) 3x35A is best een hoog vermogen. Ikzelf heb het huis + warmtepompboiler + elektrische auto + airco's om het huis te verwarmen + zwembad op 1 omvormer van 7500Watt. Dat is 1x 32A. Warmtepomboiler is 400watt. Airco of zwembad (nooit tezamen) 1400watt. Autolader of kookplaten (nooit tezamen) 3000 watt.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Mijn opwek is gemiddeld 60 kWh, behalve in winter. Verbruik is ook gem. 60 kWh. Vandaar dus 55kWh. 2 EV’s en 1 PHEV, warmte pomp all electric voor 1 1/2 woning. En dat werkt gewoon over 3x25A.
@denisdb725
@denisdb725 Год назад
Is het wel realistisch te spreken over de kost van batterijen wat betreft terugverdienen als u spreekt over een volledige installatie inc panelen en plaatsing? Imo beter twee zaken vergelijken. 1 alles zoals u doet, 2 hetzelfde systeem zonder batterijen.
@KanedaNLD
@KanedaNLD Год назад
Hartelijk dank voor uw info! Toch ben ik ook benieuwd wat aanpassingen aan de woning gedaan moeten worden qua brandveiligheid. En hoeveel % degradatie de cellen ondervinden per jaar.
@HansKeesom
@HansKeesom Год назад
lifepo4 hoeven geen extra maatregelen. Installatie moet electrotechnisch goed worden aangelegd, net zoals je 230 volt installatie. Dan is er geen reden tot extra brandveiligheidsmaatregelen. Per jaar kan je een aantal cycli van onder 180 verwachten. 6000 cycly is 20% capaciteitsverlies. 180 cycli is dus (20/6000)*180= 0,6%
@vpnconsult
@vpnconsult Год назад
De salderingsregeling is nu effectief de gratis thuisbatterij
@marcosteijvers2995
@marcosteijvers2995 Год назад
Het is wel duidelijk dat er een nieuw verdien model nodig is, zodat de mensen nog meer schulden kunnen maken😂😂😂wake up!!!
@elloyk
@elloyk Год назад
Dit filmpje is informatief voor mensen die willen weten of dit financieel interessant is èn - let op - in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen.
@dicknix
@dicknix Год назад
Mooie video! Vergeet je de kosten van de zonnepanelen niet mee te nemen in je vergelijking?
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
nee, het gaat nu alleen om de batterij.
@marcbruneel1858
@marcbruneel1858 Год назад
Wel vreemd dat deze berekening totaal anders is dan de wereldwijde standaard LCOS berekening en daardoor veel rooskleurig is. Het besluit is inderdaad dat het niet rendabel is. In de kostprijs ben je o.a. de vervanging van de omvormer vergeten die statistisch gezien 10j operationeel is. En zoals je aangeeft de rendementen van AC naar DC en omgekeerd en het rendement van de batterij (laden en ontladen), overall rendement zit tussen de 85 en 90%
@Mcorpmike
@Mcorpmike 6 месяцев назад
Tegenwoordig heb je 19,2 kWh voor 5000 euro, overigens is het voor iemand die veel overdag weg is wel zeker interessant maar dan moet je alles er op aan passen en gebruik maken van wat je hebt en kan doen.
@robhassing7155
@robhassing7155 Год назад
Eigenlijk is het nog veel erger. De Multiplus II efficiency bij laden/ontladen is ergens tussen de 90-95% afhankelijk van de belasting. Als je zonnestroom via een gelijkspanning MPPT regelaar gebruikt om op te laden scheelt het je 1x omzettingsverlies, dus dan is je case iets beter. Maar is het niet zo, dat het ook deels hobby is. Pionieren etc. Ik ben niet zo bezig met de kosten. Dat ding staat er nu, dan kan ik hem beter gebuiken ook. Ik naar de electriciteitsprijs om te bepalen wanneer ik moet opladen, niets doen, zelf gebruiken of zelfs terugleveren.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Ik heb dit weekend een meting verricht mbt de verliezen. Ik moet de gegevens nog verwerken. Deze verliezen zitten nog niet in de berekeningen.
@apt8012
@apt8012 Год назад
Zat dit ook te denken. Als je daarmee gaat rekenen is het financieel echt niet interessant. Je doet het voor de hobby. Niet voor het milieu of de portemonnee.
@ceesdegeus4985
@ceesdegeus4985 Год назад
Ik heb gekeken naar de Efficiency van een Victron Multiplus 48-5000. Deze ligt met laden/ontladen tussen de 89 en 83%. Het hoogste rendement is bij ongeveer 50% capaciteit.
@tromboontje
@tromboontje Год назад
Harold, bij een belasting op energie van 15,24 ct en accukosten van 16 ct per kWh, moet je minimaal 31,24 ct verschil tussen top en daltarief hebben wil een accu laden van en terugleveren aan het net überhaupt interessant zijn. Dit verschil is er bijna nooit. Ik overweeg om een elektrische boiler (150 liter) voor mijn combi te plaatsen voor tapwater en ook een elektrische boiler (300 liter) op de retour van de cv. Voor een kleine 1200 euro heb je een dubbele warmtebuffer. In de zomer gratis warm douchewater en in de winter met nachttari3f de tapwaterboiler opwarmen en de cv boiler, wanneer de stroomprijs lager is dan 10% van de gasprijs. (Variabele tarieven) Is dit een redelijke oplossing?
@stefanvandereijk
@stefanvandereijk Год назад
Ik zou ook rekenen met een warmtepomp boiler die COP=3 zou moeten halen. Beetje zonde om met een COP=1 boiler te gaan werken.
@fritsjanssen
@fritsjanssen Год назад
Qua cycles reken je jezelf veel te rijk. Ik werk al jaren met accu’s en alle laad / ontlaadt bewegingen moet je tellen en niet alleen de van 0 naar 100% dan blijkt dat je ongeveer drie keer zo snel door de levensduur van je accu heen bent.
@patrick71994
@patrick71994 Год назад
Inderdaad. 2x 100%-50% is ook 1 cycle. 5x 80%-60% is ook 1 cycle. 50x 88-90% ook. Met andere woorden: je moet het optellen. Ik vond het ook gek dat hij dat niet zo vertelt.
@fritsjanssen
@fritsjanssen Год назад
@@patrick71994 klopt.
@ceesdegeus4985
@ceesdegeus4985 Год назад
@@patrick71994 Ook al laad je maar 50% per cycle dan haal je gemiddeld toch maar ongeveer 250 cycles per jaar. Dit heb ik zelf berekent met de prijzen van het laatste jaar.
@JoukeHarder
@JoukeHarder Год назад
Weer een goede video om over na te denken, Harold! Ik ben aan het kijken wat we nodig hebben voor eventuele stroomuitval. Dat wanneer er uitval is je nog van je eigen batterijen gebruik kan maken, want de afgelopen jaren heeft mij geleerd dat de spanning van het net eraf gaat wanneer je het niet kan gebruiken (verjaardagen, koken op inductie en noem maar op). Ik ben nu aan het kijken wat de beste oplossing is. Want eerlijk gezegd dat er steeds meer uitval zal ontstaan in de toekomst en daar een beetje op voorbereiden lijkt me ook nooit verkeerd. Heb jij daar ook ideeën over?
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
We hebben nig steeds een vd meest betrouwbare netwerken maar ik heb het gevoel dat deze zomer er wel eens wat grotere storingen kunnen komen.
@marcowam2842
@marcowam2842 Год назад
Die uitval. Waar baseer je dat op? Mijn idee is meer richting de winter. Gasvoorraden die leeg raken bijvoorbeeld.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
@@marcowam2842 de enorme groei in zonnestroom icm warmte kon wel eens een probleem worden voor de stabiliteit vh net. Maar het koffiedik kijken
@MrKnights191
@MrKnights191 Год назад
Ik zie ook een sterke trend van wijken die hun solar niet kwijt kunnen omdat de wijk vol zit
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Год назад
Stroomuitval in Nederland is meestal lokaal en van korte duur, maar ook dat kan irritant zijn. Er zijn kleine noodstroom voorzieningen met accu en ingebouwde stopcontacten die met gemak in een meterkast passen, waarmee je in ieder geval je internet en wifi tijdelijk werkend kan houden. Die zijn niet zo duur en je kan er ook eentje bij een CV ketel inzetten. Grote apparaten zijn lastiger door hun piekverbruik, maar een moderne koelkast kan echt wel een uurtje zonder stroom. Als je echt alles werkend wilt houden met een accusysteem dat het hele huis kan voeden dan heb je een aardige kostenpost, want bij gepland onderhoud mag je niet spontaan terug gaan leveren aan het net. Dan moet je dus een schakelsysteem inzetten dat jouw woning loskoppelt in zo'n situatie. (Ivm zonnepanelen omvormers die elkaar werkend houden zal een monteur bij onderhoud de 3 fasen in de ontkoppelde wijkaansluiting met elkaar kortsluiten om te voorkomen dat hij een opdonder krijgt).
@kimlesage5900
@kimlesage5900 Год назад
0,5c? Veel batterijen hebben zelfs dat niet, 0,25 lijkt me meer algemeen waar te zijn. De meest verkochte systemen zijn ook maar 10kw. Voor je 6000cycles volgens je garantie mag je dus maximaal 2500watt piek uit je batterij halen. Succes met de oven en de inductie kookplaat.
@eriksiemens5131
@eriksiemens5131 Год назад
Heel goed verhaal, maar volgens mij is het echt wel belangrijk om de verliezen van de omvormer mee te nemen. Als je namelijk laad met wisselstroom heb je deze verliezen 2x en zijn ze volgens mij substantieel
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Er is een video in voorbereiding die hier meer over uitlegt.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Klopt, een nieuwe video over dit fenomeen is onderweg
@joszoet4003
@joszoet4003 Год назад
Los van alle milieuperikelen...Dan kom je erachter hoe goedkoop on grid eigenlijk is... Haalbaar is m.i. een voorziening voor ca 12 uur stroomuitval zonder gebruik van koken, wassen e.d. Belangrijk is verlichting, IT en verwarming (cv)
@joloblog9834
@joloblog9834 6 месяцев назад
Inmiddels is de prijs niet 16 cent maar rond de 44 cent, dus dan gaat mijn verhaal niet helemaal meer op! Echter, ik denk dat de energie weer de oude prijs wordt over 2 jaar als we een regering krijgen die de energie prijzen niet opjaagt zoals nu. Als er vrede komt kan dat, dan hoeft de Russische goedkope energie niet meer via Azië en extra tussenhandel verscheept te worden zoals nu.
@wouterke9871
@wouterke9871 Год назад
Kosten omvormers en laadapparatuur horen ook bij thuis-accu kosten, die heb je hier buiten beschouwing gehouden.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Nee, nee, alles is meegerekend. Complete installatie dus.
@nvanroon
@nvanroon Год назад
Ik heb in de zomer bijna elke nacht een airco draaien. Volgens mij zou het dan wel rendabel kunnen zijn...
@radiofun232
@radiofun232 Год назад
Mooie video. Wat we niet moeten vergeten: het enorme beroep op (deels zeldzame) grondstoffen om de batterijen/accu's te maken, de milieukosten om de batterijen te maken, de milieuschade bij de productie, de CO2 die vrijkomt in het maakproces en het recycle probleem. Ik denk dan met name aan de batterijen die op dit moment worden gemaakt (lithium-ion, etc); dus niet aan nieuwste batterij technologie waar men probeert met goedkope materialen te werken die in enorme hoeveelheden op aarde aanwezig zijn. Die technologie is overigens niet geschikt voor huishoudelijk gebruik. De prijzen van de grondstoffen voor de lithium-ion etc. batterijen liepen de afgelopen jaren steeds op. Ben al 20 jaar bezig met zonnepanelen en thuisaccu's (overigens altijd met klassieke loodaccu's gewerkt) en kan zeggen dat dit tot nu toe een verlieslijdende zaak is geweest (stroomprijs jarenlang ca. 25 cent per KWh). Mogelijk dit jaar beter, met de gestegen prijzen voor stroom. 13 feb. 2023.
@dboekel
@dboekel Год назад
LFP batterijen zit geen Cobalt en Nikkel in, dat scheelt al een hoop. Lithium is overal in overvloede te vinden.
@renevandenberg2133
@renevandenberg2133 Год назад
Hi harold, een andere vraag. Hoe weet je of de batterijen die je in China koopt betrouwbaar zijn? Er is nogal veel verschil in prijzen...
@dboekel
@dboekel Год назад
Voor zelfbouw zou ik kijken bij www.nkon.nl omdat je dan in NL betrouwbaar en snel kunt bestellen.
@ceesdegeus4985
@ceesdegeus4985 Год назад
Hoi René. Kopen in China is voor de garantie wat lastig maar verder redelijk betrouwbaar. Wel minimaal 10 weken levertijd
@demilleenpatjeonline9631
@demilleenpatjeonline9631 Год назад
Hoe weet je dat een LFP batterijcel NIET in China is gemaakt? De meeste Chinese producten zijn OEM producten met vermelding van merk , land en serienummer naar wens van de klant. Bij LFP heeft men CAL I en II.
@foraddress7975
@foraddress7975 Год назад
Groot voordeel van een slim en goed aangesloten batterijsysteem is dat bij je "overbelaste wijken" voorkomt dat jouw energieleverancier jouw omvormer uitzet en gewoon de zonnepanelen blijven werken en ook dat je bij stroomuitval je off grid kan gaan. Vergeet niet dat je voor terugleveren bij een variabel contract je 0,05 euro ontvangt terwijl je 0,60 eur moet betalen bij gebruik.
@rc666
@rc666 Год назад
0.05 dat is fijn voor de ontvanger.
@reiniero123
@reiniero123 Год назад
Niet de energieleverancier. De omvormer zet zichzelf uit als voor teruglevering benodigde spanning te hoog wordt (253V).
@f00bar28
@f00bar28 Год назад
Idd dit is bullshit. De omvormer schakelt zichzelf uit bij overbelasting.
@foraddress7975
@foraddress7975 Год назад
@@reiniero123 Beetje muggenzifterij maar je zult gelijk hebben. In beiden gevallen is het effect wel hetzelfde ipv terugleveren ga je afnemen.
@peterjordaan5147
@peterjordaan5147 Год назад
Dat stuk over de belasting kan ik niet helemaal volgen, als de prijs per kWh gedurende 1 uur 0 is incl. BTW. dan is de belasting toch ook 0? Er is toch geen tarief over het aantal kWh maar over het geldbedrag wordt belasting geheven?
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Je betaalt over elke kWh ruim 12 cent energiebelasting en dan nog eens BTW daarop.
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Год назад
Je zegt dat je zelf 3000 cycles hebt maar in je berekening hanteer je 6000 verder houd je geen rekening met rente kosten of rente afschrijving ( als je cash betaalt).
@c.d.g.9949
@c.d.g.9949 Год назад
De salderingsregeling is geen subsidieregeling die door de overheid betaald wordt maar een regeling die energie leveranciers verplicht moeten uitvoeren. In de jaargetijden en op tijdstippen dat de energie uit zonnepanelen op hun top leveren is er een afname aan de verbruikerskant waardoor een KWh bijna niets kost. Het aantal terug geleverde KW/h wordt daarna verrekend met de opgenomen KWh als de opbrengst uit zonnepanelen minder is. Deze opgenomen KW/h zijn duurder dan de geleverde KW/h maar er wordt niet naar een prijs gekeken alleen het aantal KW/h is maatgevend. Omdat de salderingsregeling geen subsidie is brengt de energieleverancier het KWH prijsverschil volledig in rekening brengen bij huishoudens zonder zonnepanelen. Het zal u wel duidelijk zijn dat ik financieel nadeel heb van de salderingsregeling. Want met het toenemen van het aantal huishoudens met zonnepanelen neemt automatisch het aantal huishoudens zonder zonnepanelen af. Het totaalplaatje wordt dan een duurdere salderingsregeling voor de energieleveranciers die op steeds minder huishoudens verhaald word. Er is best wel iets voor een eerlijke salderingsregeling te zeggen bv op basis van de KWh prijs Als voor een euro aan stroom is geleverd dan mag je ook een euro aan stroom opnemen. Dat lijkt mij veel eerlijker zodat de huishoudens die geen zonnepanelen kunnen of mogen plaatsen niet gedupeerd worden. Zoals in mijn geval met een monumentaal pand waar het aangezicht niet veranderd mag worden door een buitenunit of zonnepanelen.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Daarom moet die salderingsregeling afgeschaft worden. Het was destijds een aanjaag subsidie en dat is met de huidige prijzen niet meer nodig.
@gerardkrijnen699
@gerardkrijnen699 22 дня назад
Harold is de batterij van 55 kWh net zo duur als de 15 kWh batterij in jou berekening ?
@HHalewijn
@HHalewijn 20 дней назад
In de berekening wel omdat mijn batterij destijds spotgoedkoop was. Maar als wij nu een berekening maken hou ik rekening met circa 4 cent/kWh
@sjefvanmerrienboer6372
@sjefvanmerrienboer6372 Год назад
lang lang lang zal de analoge stroommeter leven ! Voorlopig komt de digitale meter er bij mij niet in. Met 12kW piek opwek met PV blijf ik zitten waar ik zit. Tel daarbij mijn gratis superchargen bij Tesla ( sinds 2014 ) , kan ik alle stroom zelf opgebruiken en daarmee mijn gasverbruik minimaliseren. Een reductie van 800 m3 naar wellicht 500 of minder zodra ik mijn hoitkachel heb aangesloten (medio 2023). Stroom te koop !!
@joostonline5146
@joostonline5146 11 месяцев назад
En nu de berekening voor mensen met zonnenpanelen en na de afschaffing van het salderen?
@HHalewijn
@HHalewijn 11 месяцев назад
Dat wordt een hele rekenklus. Iets voor komende winter.
@diatonicdelirium1743
@diatonicdelirium1743 Год назад
Uitstekende samenvatting, het bevestigd mijn eigen (droge) berekeningen dat het uit financieel oogpunt nu nog geen nuttige investering is. Wat je niet genoemd hebt is leveringszekerheid, gelukkig is dit niet actueel in Nederland.
@MarcoBoers
@MarcoBoers Год назад
De 6000 cycles die worden aangegeven door o.a. eve zijn op basis van 80% ontlading waardoor de factor 1.3 niet helemaal op gaat en dus keer 0.8 gedaan moet worden. Daardoor kom je al uit op 20 cent per kWh ipv 16.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Klopt maar die factor heeft daar niets mee te maken. Het gaat erom hoe je de cycles meet. En daaruit blijkt dat er ong. 1.3x meer energie per cycle wordt verwerkt dan de netto inhoud. Als je daarnaast ook nog de 80% degradatie rekent is het 0,8x1,3=1.04 aan het eind vd levensduur. Ik heb puur gemeten hoeveel kWh per cycle er wordt geteld.
@fredy796
@fredy796 Год назад
Als je gaat leveren aan het net met een thuisbatterij kost dat meer cicly. Dat gaat toch ten koste van de levensduur? Ik ben een echte voorstander van energieopslag. Dit zou per wijk of cluster woningen nog rendabeler zijn. Vooral bij overschotten in de zomerperiode. Er zijn ook zoutbatterijen en zandbatterijen
@odiejakkes
@odiejakkes Год назад
Hoi Harold, Al een keer dat kanaal van die oostenrijkse gast bekeken ? , die met een DEYE all in one hetzelfde aan het doen is, maar dan wel voor maar 3,5K euro een 11KW 3 fase inverter met PV ingangen en AC ingang ( tot 6 KW asymetrisch ) kan werken. de ontwikkelingen gaan zo hard dat het lastig is een keuze te maken. ontzettend bedankt voor je informatie en ervaring delen.....
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Ja, ik ken Deye. Hoor er meer geinteresseerden naar kijken. Maar het is echt appels met peren vergelijken. De tijd zal het leren hoe degelijk dat spul is. Je ziet nu wekelijks nieuwe toetreders tot deze markt, voornamelijk Chinezen. Victron Energy levert al 40 jaar batterij oplossingen en het ESS bestaat nu 8 jaar. Dat zegt toch ook wel wat.
@odiejakkes
@odiejakkes Год назад
@@HHalewijn absoluut eens, laat het zich eerst maar eens bewijzen, en vergeet de support keten van Victron niet, is ook heel wat waard. Ik begreep dat je "zelf " de integratie op H.A. geschreven hebt met hulp, echt fantastisch. baal momenteel een beetje van de zwakke integratie die voor APS bestaat op H.A. bied jij jouw integratie ook los aan of lever je alleen je hele pakket compleet ? bedankt voor je kostbare tijd !.
@cas-221
@cas-221 Год назад
Nou helaas kan een batterij geen 25 jaar mee, dat hele elektrische batterij /accu verhaal gaat het gewoon niet redden, punt 1 er is maar 5 procent van de bevolking die het kan betalen, maar het ergste is nog, er is geen enkel elektrische apparaat in je huis, tanden borstel 3 jaar max, telefoon 3 jaar max, een Tesla van 75000 euro 10 jaar max, laptop 4 jaar max en zo kan ik nog wel ff doorgaan, dus een thuis batterij die 25 jaar tot 30 jaar mee gaat is een sprookje, waterstof is enigste wat de boel kan redden zowel auto industrie en energie in huis, en de regering helpt Electrische installaties om zeep, salderingsregeling afschaffen is het eind van elektriciteit opwekken, let maar op.
@ytdlgandalf
@ytdlgandalf 11 месяцев назад
Die factor van 1,3 voelt wel een beetje magisch. Tellen de BMSen die je gebruikt de cycli niet gewoon te rooskleurig? Welke logische verklaring is er anders?
@HHalewijn
@HHalewijn 11 месяцев назад
Een cyclus is van 0-100 en dat doe je nooit. 2x een cyclus van 50-100 is hetzelfde als 1x van 0-100. Zo telt een bms
@ytdlgandalf
@ytdlgandalf 11 месяцев назад
@@HHalewijn zeker, maar dat verklaart de 1.3 factor toch niet? Hoe kan een batterij system in een cyclus opeens zoveel meer energie geven dan zijn opgegeven omvang in kWh?
@BoudToday
@BoudToday Год назад
Harold, je komt uiot op ca 16 cent per kWh. Maar ook noem je je eigen ontewerp dat de helft minder kost, namenlijk 8,3 cent. Kan je aangeven hoe ik fdat ook kan bereiken?
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Het verschil zit hem in keuze voor budget batterij cellen met Victron zelfbouw versus een premium batterijcel met Victron laten bouwen/installeren.
@MABA333
@MABA333 Год назад
's Winters komt er zo weinig stroom binnen dat er niets op te slaan valt. 's Zomers komt er zoveel binnen dat zo'n thuisbatterij het teveel aan stroom van 1 dag nog niet kan opslaan. Pas als er betaalbare batterijen komen die zo'n 5000 kWh kunnen opslaan, dan komen we ergens.
@waltervermeer2969
@waltervermeer2969 Год назад
Mooi verhaal lekker kort, doen we niets mee.
@aad9108
@aad9108 Год назад
Mag ik de batterij van mijn vrouw daar van af trekken
@jazzypaul3445
@jazzypaul3445 Год назад
Technische en leerzame video, Harold. Ik heb wel de indruk dat de aanschaf van een thuisbatterij voor de meeste mensen nog veel te duur is. Als je bv een (LFP) systeem van Ecoflow koopt heb je voor €20K een systeem van maximaal 25kWh, en zelf iets in elkaar zetten, zoals jij dat doet, is voor velen een brug te ver. Verwacht je dat deze prijzen in de naaste toekomst omlaag zullen gaan?
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
er is een prijsdaling vorig jaar geweest maar sinds de energie crisis zijn die weer gestegen. Materialen zijn schaars dus alleen innovatie kan de prijs doen veranderen. Een 15 kWh batterij met 3 fase omvormers en alles er op en eraan kost bij mij nu vanaf 15,5k incl. BTW.
@ercanyilmaz8108
@ercanyilmaz8108 Год назад
Wat levert de thuisbatterij qua brandrisico op? 😉
@pasternakel
@pasternakel Год назад
Lees je ff in op dit type accu, geen brandrisico en geen kobalt
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 Год назад
Thuisbatterijen zijn niet op basis van li-ion maar LFP. Risico op brand is daarmee zeer gering. Roken of een wasdroger zijn tig maal meer risico dan een dergelijke accu
@HansKeesom
@HansKeesom 11 месяцев назад
21 of 9% BTW over een kWh prijs van 0,00 euo is dat dan 0 ?
@HHalewijn
@HHalewijn 11 месяцев назад
Eerst de energiebelasting plus de vergoeding aan de provider en daarover de BTW.
@samuellugerero7139
@samuellugerero7139 Год назад
Heeft u van het bliq systeem gehoord? @Harold
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Jazeker.
@richardvanderklok9368
@richardvanderklok9368 Год назад
Wat nu als we alleen een businessmodel maken op basis dar je eigen verbruik van je zonnepanelen omhoog gaat. Zeg van 30% naar 70%. Handelen met slimme dingen met veel te dure software die je moet kopen, is voor ons stervelingen niet weggelegd
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Dat ga ik deze zomer nog eens goed bekijken en berekenen. Ik verwacht ook wel wat storingen deze zomer want het aandeel PV is heel hard gegroeid afgelopen jaar.
@alexandermeijer
@alexandermeijer 8 месяцев назад
naar jouw mening; laat jouw berekening zien dat een batterij in combinatie met zelfopwekking pas echt interessant wordt op het moment dat de saldering stopt?
@HHalewijn
@HHalewijn 8 месяцев назад
Dat klopt. Door een stapeling van effecten kan het uit. Dat is nu nog niet echt het geval.
@wtcvanwijk1
@wtcvanwijk1 10 месяцев назад
ChatGTP mist in deze kosten baten analyse het verschil in algoritme. Als we de batterij áltijd op de goedkoopste uren van de dag met een dynamisch energiecontract laden en later op de dag ontladen bij de hoogste prijzen houden we geen rekening met de zelf consumptie van stroom. Als we het algoritme zo instellen dat áltijd voorrang gegeven wordt aan zelfgeproduceerde stroom van zonnepanelen en vullen we dat aan tijdens de goedkoopste uren van de dag met een dynamisch energiecontract dan optimaliseren we de zelf consumptie en alleen als er nog een beetje over is verkopen we dat op de uren met de hoogste prijzen. Volgens de kunstmatige intelligentie komt de ROI dan uit op zo'n 8 jaar.
@HHalewijn
@HHalewijn 10 месяцев назад
Dat zou best kunnen. Het algoritme moet daar op termijn daarop ook wat aangepast gaan worden.
@walterjurg1982
@walterjurg1982 Год назад
Aanname, aanname, aanname. Moraal van het verhaal: gewoon elektra kopen bij de economische gunstigste aanbieder. Elke investering in zonnepanelen en dure batterijen is een langlopende investering die ten koste gaat van directe liquide middelen tegen marginaal rendament. Kosten voor Onderhoud, reparatie en vervanging is nog niet eens meegenomen.
@ceesdegeus4985
@ceesdegeus4985 Год назад
Liquide middelen wordt met de hoge inflatie minder interessant. Investeren in duurzame producten wordt meer interessant dus
@John73.
@John73. 9 месяцев назад
Als je de kans dat de boel vlam vat erbij rekend is het dus totaal niet rendabel
@HHalewijn
@HHalewijn 8 месяцев назад
Waar baseer je dat op?
@keesslooten
@keesslooten Год назад
Eerst heb je 3k cycli en je berekend met 6k. Dan nog de dagen wanneer je meer opwekt dan je op kan slaan. En dan meer dagen geen of nauwelijks opwekking en baterij gaat niet vol. Lekker nutteloos dus. Ik zou eerder zeggen maak een eigen energiebedrijf en verkoop aan je buren.
@hansharreveld
@hansharreveld Год назад
Ik hoef m niet terug te verdienen Ik wil 'm alleen kunnen betalen...
@th0master
@th0master Год назад
En daarom hebben wij nog onze domme meter! Hij telt gewoon rustig terug, en hopelijk tegen de tijd dat hij vervangen moet worden, zijn de kosten van thuis batterijen weer afgenomen.
@jpkramer1028
@jpkramer1028 Год назад
Algemeen bekend is dat accu's geen 20 jaar mee gaan, dus voordat je de investering hebt terugverdiend moet je weer nieuwe aanschaffen 😢 Het is allemaal theoretische onzin.
@ruud560
@ruud560 Год назад
Ik verbaas mij van de prijzen die jij noemt. Even zoeken en ik zie 5 kWh opslag accu type lfp 6000 cyclus voor 2200. Dus met 3 van die dingen zit je op 6600 in plaats van jouw 14000 euro.
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Dat kan zeker. Maar je moet wel appels met appels vergelijken. Kies je voor een Chinees product of een Nederlands product? Kies je voor een gesloten omgeving of een open omgeving waarmee je alles kunt verbinden?
@ruud560
@ruud560 Год назад
Dan neem je een Nederlands product zoals sessy. 3 x 3300 incl btw dan zit je nog niet op die hoge prijs van jou
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
@@ruud560 heb je er al eentje? En kun je die ook als backup gebruiken?
@williammccoy7127
@williammccoy7127 20 дней назад
Ik weet dat je uitgaat van de nu geldende prijzen,dat is dus niet realistisch,prijzen zullen gaan stijgen.inflatie is een andere factor dus wanneer de batterij is betaald varieert .
@HHalewijn
@HHalewijn 20 дней назад
De prijzen van batterijen dalen omdat grondstoffen in prijs dalen. Tov van 2 jaar geleden als met meer dan 30%
@RogerPalmen
@RogerPalmen Год назад
Voor langjarige investeringen moeten eigenlijk ook de financieringskosten, inflatie, en verandering van stroomkosten worden meegenomen...
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Dat klopt natuurlijk volledig. Maar de belangrijkste is en blijft de kostprijs irt de marktprijs voor stroom. En daar kan niemand een zinnige voorspelling in doen.
@John73.
@John73. 9 месяцев назад
12000 gedeeld door 20 jaar is 600 per jaar🤔
@EdDie-vz7ey
@EdDie-vz7ey Год назад
er zijn nu ook kant en klare batterij oplossingen en daar zakt de prijs van enorm.. ik zat te kijke naar 30kWh voor 8000 euro
@HHalewijn
@HHalewijn Год назад
Allemaal Chinees. Ik word plat geappt met Chinese firma's die vragen of ik batterijen voor ze wil leveren. Meestal startups die na 1 jaar niet meer bestaan. Succes met de garantie.
@EdDie-vz7ey
@EdDie-vz7ey Год назад
@@HHalewijn dat is helemaal waar, maar als de fabrikant een lokale warehouse heeft in Duitsland dan vertrouw ik wel meer :)
@janklas7079
@janklas7079 7 месяцев назад
JE definitie van cycles klopt niet. Je bekijkt het vanuit batterijperspectief. Je moet het vanuit laderperspectief bekijken. Eén cycle is: gebruiken, lader aansluiten, laden tot vol, lader afkoppelen. Dus als je batterijl op 30% staat en je laadt tot 50% en begint dan weer te belasten, dan is dat 1 cycle.
@HHalewijn
@HHalewijn 7 месяцев назад
Nee, dat klopt niet. Een cyclus is van 100% naar 0 en dan weer naar 100%. Alles er tussenin is een deel van een cyclus en tel je bij elkaar op tot je 100% hebt. Je moet het juist vanuit de batterij bekijken, we hebben het immers over de levensduur vd batterij. Niet vd lader
@janklas7079
@janklas7079 7 месяцев назад
@@HHalewijn Het klopt wel. Wat jij wauwelt klopt niet. Je kunt een lipo of lifepo niet tot 0% ontladen, dan is hij kapot. Vroeger hadden batterijen (NiCD) nog een geheugen, waarbij wat je eruit haalde datgene wat je er bij de laatste laadCYCLUS ingestopt had. Een laad cyclus is voor een accu de omschakeling tussen laden en belasten.
@bennovrijburg646
@bennovrijburg646 3 месяца назад
ce delft heeft bewezen dat een thuis baterij niet terug kan verdiend worden
@HHalewijn
@HHalewijn 3 месяца назад
Dat hangt af vd omstandigheden. Alleen door een stapeling van effecten kun je er financieel voordeel mee halen, met name peak shaving op de huisaansluiting kan in sommige gevallen al 1200 per jaar opleveren.
@John73.
@John73. 9 месяцев назад
Als je tegenwoordig niks verbruikt krijg je geld terug.
@paulmeeldijk5502
@paulmeeldijk5502 Год назад
Tsja….. goed verhaal. Maar mijn verbruik is ongeveer 10kW per dag, als het 1 week bewolkt is zou ik een accu van 10x7=70kW moeten hebben….. als ik volledig van stroom af wil. Nog te zwijgen van een was dag, of 2weken bewolkt. Kortom, geld is van ondergeschikt belang.
@fryske.tynster
@fryske.tynster Год назад
5 jaar en we hebben 40kw voor de prijs van nu 5kw ..patients
@demilleenpatjeonline9631
@demilleenpatjeonline9631 Год назад
Heden voor minder dan 150€/KWh, met BMS zonder omvormer. Prebuild LFP batterijen 24V 300AH ( 7.2KW) met BMS worden aangeboden aan huis geleverd voor 660€, Dat is minder dan 100€/KWh; Geen benul van de kwaliteit maar ze worden verkocht voor 6000 cycli.
@Fritsvrolijk
@Fritsvrolijk Год назад
Blijft triest dat je zoveel moet uitgeven om niet elke maand je knip te legen bij je energie leverancier en die verdienen miljoenen
@coturnix53
@coturnix53 Год назад
Niet voor doven. Volgens de ondertiteling praat je onzin.
@renevwestrhenen4697
@renevwestrhenen4697 Год назад
Gesponsorde content !!!
Далее
Hoe werkt de Victron thuisbatterij
30:36
Просмотров 47 тыс.
Is een thuisbatterij een goede investering 🤔?
15:44
Spoedcursus energiecontracten vergelijken
11:20
Просмотров 28 тыс.
Elektrisch sluipverbruik oplossen
16:13
Просмотров 46 тыс.
Wat LEVERT een THUISBATTERIJ op?
13:24
Просмотров 45 тыс.
27. Wat is het verbruik van een warmtepomp?
6:07
Просмотров 199 тыс.
Thuisbatterij, Noodstroom en Aggregaat
42:59
Просмотров 32 тыс.
Waarom V2G nu geen thuisbatterij is
13:34
Просмотров 8 тыс.
Optimizers! Hoe werken die dingen eigenlijk?
19:36
Просмотров 81 тыс.