Тёмный
No video :(

GEÇİT HAKKINA İLİŞKİN HER ŞEY 

Av. Murat Tezcan
Подписаться 53 тыс.
Просмотров 44 тыс.
50% 1

Bu tür davalar ülkemizde arazi düzenlenmesinin sağlıklı bir yapıya kavuşmamış olması ve her taşınmazın yol ihtiyacına cevap verilmemesi nedeniyle zorunlu olarak açılmaktadır. Geçit hakkı verilmesiyle genel yola bağlantısı olmayan veya yolu bulunsa bile bu yol ile ihtiyacı karşılanamayan taşınmazın genel yolla kesintisiz bağlantısı sağlanır. Uygulama ve doktrinde genellikle bunlardan ilkine "Mutlak geçit ihtiyacı" veya "Geçit yoksunluğu", ikincisine de "Nispi geçit ihtiyacı" ya da "Geçit yetersizliği" denilmektedir.
Yani mutlak geçit ihtiyacı veya geçit yoksunluğu kavramı, genel yola hiçbir şekilde bağlantısı olmayan taşınmazlar için kullanılır.
Nispi geçit ihtiyacı veya geçit yetersizliği kavramı ise, taşınmazın genel yola bir bağlantısının bulunduğu ancak bu bağlantının ihtiyacı karşılamadığı durumlarda kullanılır.
Geçit hakkı kurulması davalarında amaç, genel yola bağlantısı olmayan taşınmazların yolla bağlantısının sağlanmasıdır. Bundan dolayı, geçit kurulurken ihtiyaç içinde olan taşınmaz kesintisiz olarak genel yola bağlanmalıdır. Buna uygulamada "kesintisizlik ilkesi" denilir.
Geçit hakkı verilmesine ilişkin davalarda, bu hak taşınmaz leh ve aleyhine kurulacağından leh ve aleyhine geçit istenen taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur. Ancak, yararına geçit istenen taşınmaz paylı mülkiyete konu ise dava paydaşlardan biri veya birkaçı tarafından açılabilir. Dava açıldıktan sonra aleyhine geçit hakkı tesis edilecek taşınmazın değişmesi durumunda husumet yeni taşınmaz maliklerine yöneltilerek davaya devam edilmelidir. Uygulamada genelde davacı taraf, bir dahili dava dilekçesi vererek yeni malikleri davaya dahil ettirmektedir. Bu gibi durumlarda davacı taraftan yeniden harç alınması gerekip gerekmeyeceği sorunu ortaya çıkmaktadır. Yargıtay, son kararlarında, bu gibi durumlarda sonradan davaya dahil edilen maliklere başta husumet yöneltilmemesinin kabul edilebilir bir yanılgıya dayanması sebebiyle HMK 124 maddesi gereğince harç alınmaması gerektiğini belirtmektedir. Bu davaların çözümünde görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleri olacaktır.
Türk Medeni Kanununun 747/2 maddesi gereğince geçit isteği, önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun komşuya, bu şekilde ihtiyacın karşılanmaması halinde geçit tesisinden en az zarar görecek olana yöneltilmelidir. Zira geçit hakkı taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, özünü komşuluk hukukundan alır. Bunun doğal sonucu olarak yol saptanırken komşuluk hukuku ilkeleri gözetilmelidir. Geçit ihtiyacının nedeni, taşınmazın niteliği ile bu ihtiyacın nasıl ve hangi araçlarla karşılanacağı davacının sübjektif arzularına göre değil, objektif esaslara uygun olarak belirlenmeli, taşınmaz mülkiyetinin sınırlandırılması konusunda genel bir ilke olan fedakârlığın denkleştirilmesi prensibi dikkatten kaçırılmamalıdır.
Uygun güzergah saptanırken önemle üzerinde durulması gereken diğer bir yön ise, aleyhine geçit kurulan taşınmaz veya taşınmazlar bölünerek kullanım şekli ve bütünlüğünün bozulmamasıdır. Şayet başka türlü geçit tesisi mümkün değilse bunun gerekçesi kararda açıkça gösterilmelidir.
Yararına geçit kurulacak taşınmazın tapuda kayıtlı niteliği ve kullanım amacı nazara alınarak özellikle tarım alanlarında, nihayet bir tarım aracının geçeceği genişlikte (emsaline göre 2,5-3 m.) geçit hakkı tesisine karar vermek gerekir. Bu genişliği aşan bir yol verilmesinin zorunlu olduğu hallerde, gerekçesi kararda dayanakları ile birlikte gösterilmelidir
Saptanan geçit nedeniyle yükümlü taşınmaz malikine ödenmesi gereken bedel taşınmazın niteliği gözetilerek uzman bilirkişiler aracılığı ile objektif kıstaslar esas alınarak belirlenmelidir. Bu bedel de hükümden önce depo ettirilmelidir. Hemen belirtmek gerekir ki, bedelin belirlenmesinden sonra hüküm tarihine kadar taşınmazın değerinde önemli derecede değişim yaratabilecek uzunca bir süre geçmiş veya bedel tespitinden sonra yörede taşınmazın değerini artıracak değişiklikler meydana gelmiş olabilir. Bu gibi durumlarda mülkiyet hakkı kısıtlanan taşınmaz malikinin mağduriyetine neden olmamak ve diğer tarafın hakkın kötüye kullanılması sonucunu doğuracak olası davranışlarını önlemek için hüküm tarihine yakın yeni bir değer tespiti yapılmalıdır.
Kurulan geçit hakkının Türk Medeni Kanununun 748/3 ve 1012. maddesi ile yeni Tapu Sicil Tüzüğünün "İrtifak hakları ve taşınmaz yükünün tescili" başlıklı 30. maddesi gereğince kütük sayfasında ayrılan özel sütununa tesciline karar verilmelidir.
Geçit hakkı; dere, orman gibi kamu malı niteliğinde olan yerlerden tesis edilemez. Ancak Yargıtay, bir kararında taşınmazın genel yola ulaşabilmesi için özel mülkiyetten geçme imkanı bulunmaması durumunda fiili imkansızlık sebebiyle kamuya ait araziden geçit hakkı tesis edilebileceği hükmüne varmıştır. ankara avukat gayrimenkul avukatı

Опубликовано:

 

20 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 400   
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 года назад
ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.
@teyfikcan4935
@teyfikcan4935 3 года назад
Merhaba Murat bey kırsal yerleşim alanı içerisinde olan arazimin yolu yok. Ön parselden yok hakkı alabilirsem ev yaptırabilirmiyim
@ahaaha4461
@ahaaha4461 3 года назад
Hisseli tapulu 63 dönüm(ayrıntı 3 tapu oluşur-23,27,13 dönüm -) 2 katlı ev var olan arsa bir kaç aya belediye imara açacak. Anlaşmazlık var ev dahil arsa paylaşımı nasıl olacak.
@tezcanturkmen8034
@tezcanturkmen8034 3 года назад
Hocam kadostura yolu ev yapmış ne yapmıyım bide bu yollar genısliği ne kadar oluyor
@emrahtekin9388
@emrahtekin9388 3 года назад
Murat bey merhaba 4 sene önce gecit hakkı aldım belli bir bedeli ödedik yolunda tapusu nu da aldık fakat benim aldığım yol 3 kişinin tarlasında geçiyor bu kişiler benim almış olduğum yolu kullanabilir mi şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
@tezcanturkmen8034
@tezcanturkmen8034 3 года назад
@@emrahtekin9388 neye göre bedel biciyorlar
@turab9245
@turab9245 3 года назад
Murat bey Harika bılgıler.başarılar.böyle bu konularla ilgili net ve eksıksız bılgı vern göremedım.allah raxı olsun.başarılar.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 года назад
Çok teşekkürler
@arifkilickan3008
@arifkilickan3008 3 года назад
Selamünaleyküm Murat Bey bu videonuz çok bilgilendirici bir video Allah senden razı olsun sağ ol var ol teşekkür ediyorum
@ilkersakarya1883
@ilkersakarya1883 3 года назад
Merhabalar Murat Bey. Valla iyi ki bu videoyu yapmışınız. Sayenizde bilinçleniyoruz. Kimi Orman İşletme, kimi Belediye, kimi Büyükşehir, kimi Çevre ve Şehircilik.. kimi Fen işleri...vs hepsine de gittim hepsi de birbirine havale ediyor malesef. Hatay' da imara kapalı, tarla kayıtlı tapulu yerimiz var ve malesef Belediye' nin planı dışında. Tarlamızın ortasından patika yol geçmektedir. Çok önceden kaçak bir yol yapılmış. Yani resmi olarak yol diye bişey yok ve imara kapalı. Ayrıca yaklaşık 20 yıldan beri kozalaklardan oluşan çam ağaçları da bulunmaktadır. Kendiliğinden oluşmuş yaklaşık 500 ile 1000ad. arasında çam ağaçları. Orman Md.' den ağaçların kesimi için izin alabiliyoruz. Lakin ağaçların kesimi için araçların o yoldan girmesi gerekiyor. Araç belirli bir mesafeye kadar gidiyor. Daha sonrası imkansız Yolun genişletilmesi için tarla sahipleri ile birlikte nasıl bir dilekçe vermemiz gerekiyor? Nasıl hareket etmeliyiz? Tabi dava açmaya gerek olmadığı kanaatindeyim ama hangi kuruma ve nasıl bir dilekçe hazırlamamız gerekiyor? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? İnşaAllah doğru yolu bulurum. Saygıyla
@Ebru.Aydogan
@Ebru.Aydogan 3 года назад
Merhaba meslektaşım. Videonuz için teşekkür ederiz. Geçit hakkı için açmış olduğumuz davada kesin karar verildi ve talebimiz kabul edildi. Şimdi bu kararın icrasını nasıl sağlarız? Direkt bir firmayla anlaşıp müvekkil yolunu yaptırabilir mi? (kadastro müdürlüğüne başvurun diyenler bile var.) İcra dairesi marifetiyle mi yerine getirmemiz gerekir? Süreç nasıl işliyor. Şimdiden teşekkür ederim.
@mehmetcihangir1298
@mehmetcihangir1298 2 года назад
Mahkeme kararını alır Kadastro Müdürlüğüne gidersiniz. Kadastro müdürlüğünde verilmiş olan mahkeme kararına göre beyanname düzenlenir. Oradan Tapu Müdürlüğüne tescil için gönderilir. Yolunuz resmi geçit hakkı olarak hem kadastro paftasına, hemde Tapu siciline işlenir, ondan sonra bir firmayla anlaşıp veya kendiniz tarafından geçit hakkı verilen yeri yola dönüştürüp kullanabilirsiniz. Belirttiğim gibi öncelikle Tapu ve Kadastroya işletmeniz gerekiyor. Mahkeme bu kurumlara kararı göndermez. Sizin bizzat kararla birlikte Kadastro Müdürlüğüne başvurmanız gerekir.
@melekmelek7746
@melekmelek7746 2 года назад
Merhaba, geçit hakkını alabilmeniz için mahkemede ne kadar süre geçti. Zor bir süreç mi? Teşekkürler.
@fadimeyildirim8118
@fadimeyildirim8118 3 года назад
Ağzın bal yesin çok tşk ederim çok faydalı bir video olmuş
@t-researcher8952
@t-researcher8952 2 года назад
Diline sağlık hocam. Allah kolaylık versin. Bilgilendirmelerin harika
@ibourfal6339
@ibourfal6339 3 года назад
Murat bey öncelikle cok güzel bir video olmuş benim sorum zamanında yan komşunun tarlasinin yolu yok diye noter huzurunda geçiş hakkı verdik, yan komşunun tarlasının yanından yeni yol açıldı,ama yan komşu yolu ordan kullanmayıp bizim tarlanın içinden geçiyor kendi tarlasını kullanıyor, buna itiraz etme hakkımız varmı dır. cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 года назад
Sözleşmeye dayalı geçit hakkını feshedebilirisiniz.
@selahattinsen6047
@selahattinsen6047 3 года назад
Çok tesekkur ederim Murat Bey başarilar
@volkansavas4895
@volkansavas4895 29 дней назад
@AvMuratTezcan Murat bey iyi günler kanalınıza abone oldum. Sizin bir sorum olacaktı. Geçit hakkı davasında ben davalıyım ve bilirkişiler geldi ve rapor çıktı. Raporda benim tarlamın olduğum yerde rayiç bedel olarak düşük yazılmış sarı sayfalarda benim tarlamın olduğu yerlerde fiyatlar daha yüksek. ben buna itiraz edebilir miyim rayiç bedelin tekrar hesaplanması için ? ve itiraz ettiğimde ben haklı çıkmazsam ne gibi sonuçlar olur ? Teşekkürler.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 18 дней назад
Eğer bilirkişi raporuna itiraz etmezseniz o bedel üzerinden gün kurulur daha sonra yaptığınız istinaf başvurularında da itiraz etmediğiniz için itirazlarınız dikkate alınmaz
@legolas2680
@legolas2680 3 месяца назад
Murat bey ağzınıza sağlık tüm detaylarıyla çok güzel bilgiler vermişsiniz. Benim sorum şu: taşınmaz ile yol arasında bir kuru dereyatağı mevcut ve araç geçişine müsait, fakat komşu tarlalardan yola ulaşmak içinse toplam 4 tarla sahibine dava açmam gerekiyor (mesafe 500 metre) yine de dereyatağından geçit hakkı talebi yapmam mümkün değil mi?
@yalcnakyuz7018
@yalcnakyuz7018 2 месяца назад
Murat Bey Merhabalar Emeklerinize saglik. Acikcasi birkac yerde soruma cevap niteligi tasiyan bir kac cumle duydum. Fakat bir hukukcudan bunu duymak onemli. Yanitlarsaniz sevinirim. Gecit hakki ile elde edilen yol kadastral yol vasfinda midir. Ayrica ben arazimden yol hakki verilmesine musade ediyorum ve bunun kadastral yol vasfi ile tapuya kaydedilmesine rizam vardir desem terk ettigim yol kadastral yol vasfi kazanir mi. Selamlar. Iyi calismalar dilerim.
@hrymslci.
@hrymslci. 3 года назад
Hocam ön alım hakkı kanun değiştiği halde hala davayı kaybedenler var ,veya mahkemenin ertelendiği görülüyor, bunun hakkında bilgi verebilir misiniz teşekkürler
@elif5563
@elif5563 2 года назад
Kanun kalkmadan önce açılan davalar usulüne uygun bir şekilde devam ediyor .
@faydalbilgiler2242
@faydalbilgiler2242 2 года назад
Merhaba Murat bey bizim köyde köy içinde babamın dedesinin harman dedikleri bir arsa var imara açık köy içi çünkü.Bu arsayı zamanında yarısını babamın halasının kocası zapt etmiş benim öz halamda onun gelini oluyor dedemde dolayısıyla onlara ev yaparlar diye ses çıkarmamış 90ların sonuna doğru köye tapu geldiğinde arsanın kalanını babam çok uğraşarak eski Osmanlı arşivlerini taratarak bir şekilde orayı hak etti ve emeğim boşa gitmesin diyerek dedeme benden için sünnetlik ver diyerek aldı senetledi tapusu benim üzerime oldu.Şimdi bizim bu iki bölünmüş arsa arasına bu eniştemiz olacak şahıs tapuculara ne derlerse onu yazıyorlardı o zamanlar ben çocuktum kendi evinin bulunduğu arsasının bitimine bizimkinden geçecek şekilde patika yol geçirtmiş yol da değil geçit hakkı gibi bir insan sığar babam bu arsanın üzerine o zamanlar belediyelikti bağır çağır bir besihane yaptı bina ruhsatı yok almadık ama arsa duvarsız çevirelecek biz bu arsayı çevirmek istiyoruz ama bu geçit canımı sıkıyor adamın üç tarafından ana yol var ihtiyacı yok biz bu geçidi iptal ettirebilirmiyiz mahkeme yoluyla hatalı keyfi tapu geçirilmiş hatta benim arsamın diğer ucundakilerinde belli bir kısmı bize ait ama adamlar kendileri bir zamanlar muhtarlık yapmış nasıl olduysa geçirmişler üzerlerine eğer cevap yazarsanız çok memnun olurum ada pafta biligilerinide paylaşabilirim şimdiden çok teşekkür ederim
@cecocax9037
@cecocax9037 4 месяца назад
Hocam merhaba yol geçit hakı Konusunda detaylı açıklamalarınızdan dolayı çok teşekkürler Çok aydınlatıcı oldu. Bir sorum olacaktı yanıtlarsanız sevinirim yol geçit hakkını kazandığımız da yolu belediye mi açar? Yoksa yol geçit hakkını talep eden ve kazanan malik mi açar?
@yagzkaya9248
@yagzkaya9248 3 года назад
Murat bey merhaba öncelikle detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bizim de bir geçit hakkı sorunumuz vardı. Bizdeki durumda taraflar anlaşma yolunu kabul etti. Bunun için ilgili Lihkap bürosu geçit hakkı istediğimiz iki parselden nerden nasıl geçiceğimize dair dosyayı hazırladı. Her iki parselin bitişik sınırından 1,5 metre alarak yol genişliği toplamda 3 metre olacak şekilde oluşturuldu dosya ve taraflar mutabık kalarak dosyayı imzaladık. Lihkap bürosu dosyamızı iligili fen belediye işlerinin onayına sundu buradan onay aldıktan sonra tapuya gidilip her üç tapuya da geçit hakkının şerhi düşülecekti. Ancak belediye fenişleri müdürlüğü tarafından, geçit hakkı istediğimiz parsellerden birinin 1/1000 ölçekli planda 'Apart Otel' alanı olarak göründüğünü; bu nedenle geçit hakkının kurulamayacağını gerekçe göstererek, talebimizi reddetti. Apart otel alanı olarak planlanan parsel, projesi ve gerekli terkleri yapılmış ancak henüz inşaatı başlamamış bir parseldir. Projeye göre Çevre duvar kısmından 100 metre boyunca 1,5 metre içeri çekip bize geçit hakkı verecekti(bunun için zaten imzalı belgeyi sunmuştuk belediyeye) yani aslında arsanın ve projenin bütünlüğünün bozulması gibi bir durumda yok ortada. Bu durumda belediye hangi yönetmelik, kanun, yürütmeye dayanarak bizim talebimizi reddetmiş olabilir? Veya biz belediye fen işlerinin vermiş olduğu kararın hakkaniyeli olmadığını nasıl açıklayabiliriz? Benim etrafımdaki diğer parsellerde apart otel proje alanı olsaydı ben anayasal hakkım olan geçit hakkımı nasıl kullanacaktım? Tarlama , evime nasıl ulaşacağım?Murat bey cevabınızı çok rica ediyorum. Vereceğiniz cevaba göre belediyede hakkımı arayacağım. çok teşekkürler ...
@fdfuatdoganay
@fdfuatdoganay Год назад
Merhabalar Yağız Bey yorumunuzun üzerinden 1 yıl geçmiş bahsettiğiniz sorunu çözüme kavuşturabildiniz mi acaba umarım çözülmüştür bizlerde bilgilenmiş oluruz
@beyzaa4981
@beyzaa4981 2 года назад
Merhaba Murat Bey Tapusu bize ait vergisini ödediğimiz bir arazimiz var ama bu araziyi amcamlar yol olarak kullanıyor Birkaç kere kapatmaya çalıştık etrafını betonla çevirdik ama betonu yıktılar ve hala kullanmaya devam ediyorlar Burada hak kimde ve biz bu araziyi nasıl kullanabiliriz ne yapmalıyız Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler
@ferditekinmuzik67
@ferditekinmuzik67 Год назад
Hocam merhaba.Size çok teşekkür ederim aklınızdaki birçok soruya cevap veren videolar paylaşıyorsunuz.Gecit hakkı ile ilgili bir sorum olsa... cevap verirseniz sevinirim. Şu an bu konuyla karşı karşıyayız ; Köy yerleşik alan içinde tarlamiz var geçit hakkı icin komşuyu dava ettik.En yakın Onun tarlasından, tek parselden tarlama gecebiliyorum (24 metre) ama taş duvar var 3 metre genişliğinde kırılması gerekiyo. 2. Alternatif yolun uzunluğu yaklaşık 100 metre mesafede, burada duvar vs. Yok. Ayrıca buradan 5 parselden geçiliyor.Ortadaki parsel kendine geçit hakkı almış. Buranın devamından bana geçit hakkı verilme ihtimali var mı. ( Bir geçit hakkı üzerinden başka bir geçit hakkı daha tesis edilir mi ?
@volkansavas4895
@volkansavas4895 3 месяца назад
hocam bizimde aynı şekilde son durum nedir ?
@volkansavas4895
@volkansavas4895 3 месяца назад
buna benzer başka bir olaya yaşayan yok mu acaba ?
@Mia-fh1wv
@Mia-fh1wv 2 года назад
10.23 de yanıtı aldım,çok teşekkürler..
@orucdincer5975
@orucdincer5975 Год назад
Selamünaleyküm hayırlı işler. 6 ay önce Bademlik niteliğinde 2366 metrekare arazi aldım aldığım arazinin bitişiğinde aynı şahsa ait 311 metrekare tarla vasfında bir arazisi daha var şahıs araziyi bana satmadan önce 159 metre kare araziyi geçit adı altında arazisine katmış. Benim arazinin yola cephesi var diğer arazinin ise yola sadece köşesi değiyor ama yola elverişli değil ancak iki üç metrede yol işini çözebilecek iken araziyi büyütmek için benim arazi ile kendi arazisi arasından boyden boya 40 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde bir araziyi kendi arazisine katmış ve tapuda bunu isletmis. Araziyi alirken tapuda geçit hakkı olduğu bilgisini verdiler ancak bu şekilde olabileceğini anlamamıştım. Bu alanı taş duvarla cevirmis resmen arazisini büyümüş bu yasalmi bu konu ile ilgili ne yapabilirim. Bu işlem yasalara taş duvar ortadan kaldırılıp bu yolu ben de kullanabilirmiyim.
@Ramazanpidesigibisiyokkk
@Ramazanpidesigibisiyokkk 3 года назад
Teşekkürler
@cemalozdemir235
@cemalozdemir235 2 года назад
Merhaba Murat bey.bir bilgiye çok ihtiyacım var eğer bu bilgiyi benimle paylaşırsanız size çok dua ederim.belediyeye bağlı bir mahallede tarla vasfında 1600 metre kare arazimiz var ve yolu yok.belediye önce buraya ev yapamazsın dedi ve akabinde hayırlı birilerini devreye soktuk.tamam ruhsat vereceğiz dediler.ama geçit hakkı ile yolunu alman lazım dediler.önce evi yapsam ve akabinde geçit hakkına basvursam arazideki ev geçit hakkını almama engel teşkil eder mi.yoksa evden öncemi başvurmam gerekir.bu bilgiye çok ihtiyacım var.tesekkurler
@hrymslci.
@hrymslci. 2 года назад
Resmi yol almadan hiç bir şey yaptırmaz belediye bendede aynısı oldu
@ariciakademi5676
@ariciakademi5676 4 месяца назад
Merhabalar. Size bir sorum olacak. Tarlasına ev yapmak için geçit hakkı alan bir kişi tarlasına ev yapmazsa geçit hakkı iptal olurmu. Süresi varmı, nekadar süre ev yapmazsa veya geçit hakkı iptal süresi var mı.
@nuraycelikoglu1088
@nuraycelikoglu1088 2 года назад
Murat bey merhabalar. Bizim tarlamız ormana sıfır tarlaların üst kısmında orman içinden bir yol var atalardan beridir. Komşumuz bu yolu kullanmak yerine kendi tarlasına ulaşmak için bizim tarlamizdan geçit hakkı için mahkemeye vermiş kazanması mümkün mü acaba ? Kazansa geçit icin ücret vermesi şart mıdır ? Birde mahkemeyi komşumuz açtığı için masrafları o mu karşılayacak ? Cevaplarsanız çok memnun olurum. Simdiden teşekkür ediyorum.
@tahabattal2374
@tahabattal2374 2 месяца назад
Merhabalar Murat Bey bizim 860 metre kare ana yola 2.5 metre cepheli konut imarlı arsamıza belediye yol 10 metreden az diye imar vermiyor yol hakkı için anlayabileceğimiz teknparsel var ama ortak sayısı çok fazla bu durumda belediye bizi birleştirmek istiyor bunu kabul etmemiz mi daha mantıklı yol hakkı davası açmamız mı çünkü arsamıza birçok mütahitev yapmak istiyor biz birleşince diğer parselinde onayı gerekirmi 250 metre kare diğer parsel
@talatcoskun5856
@talatcoskun5856 8 месяцев назад
Hocam merhaba.Hisseli tapularda, Belediye tarafindan terki yapilmamis yolu kapatmanin hukuken bir cezasi var mi. Cevabiniz icin simdiden teşekkürler. İyi Calismalar .Kolay Gelsin
@user-ky6qk2sq9n
@user-ky6qk2sq9n 3 месяца назад
Merhaba. Hocan banada bir konuda yardımcı olurmusun 1970 yılında babam gadosturada bulunan köyün içinden geçen ana yola deyil. mevcut. Diğer yola. Ev ve. Ambar. Yapmış diğer arafta arazimiz var yolu oraya kaydirmis. Be bu yolu takas nasıl yaptiracam. Muhtar ve heyeti yaparmi. Tesekurler
@nisangursoy5492
@nisangursoy5492 Год назад
Murat bey 12 dönüm tarlamın yola olan mesafesinde 3 adet 5 dönümluk tarla var sahipleri yola izin veriyorlar yola kenar olan 13 dönümluk tarlanın sahibine ulaşamadım. 3 tarla sahibiyle tapuda anlaşmalı kayit yapip, diğer büyük tarlaya mahkeme kanalıyla ulaşabilirmiyim yoksa hepsine mi mahkeme açmalıyim .
@oguzozmen1171
@oguzozmen1171 Год назад
iyi günler murat bey ankara çankaya çavuşlu mahallesinde hobi bahçelerimiz var yalnız kadastrol yola cephemiz yok 8 -10 sene önce bizim parselin sahibi geçit hakkı davası açtı alternatif yollar belirlendi mahkeme en kısa ve karşı tarafa en az zarar verebilecek olan yeri belirledi oranın parasal değerleri hesaplandı paralar yatırıldı.mahkeme sonuç olarak orayı bize yol olarak verdi.tapuya işletmeye gittiğimizde tapu memuru oradaki hissede mahkeme karar vermeden önce hisse devrinin olduğunu bu iki kişiden muvakatname almanız gerekli yoksa bu şekliyle tapu kaydının olmayacağını bize bildirdi.görüşme yapıldı ancak yeni hissedarlar olumlu yanıt vermedi .b u arada ilk geçit davasını açan şahıs oradaki bütün yerlerini sattı oraya ilgili bir bağı kalmadı.bizde tekrar oradaki bir hak sahibi a racılığı ile yeni bir dava açtık eski mahkeme kararlarımızı sunduk yalnız mahkeme talebimizi reddetti.gerekçeli kararında ilk dava açanla devamında ikinci davayı açan hiçbir bağı yoktur o davayla bu birleştirilemez deyip istinaf yolu açık olmak kaydıyla karar verdi.bu aşamadan sonra ne yapmalıyız biz haksızmıyız nereden geçeceğiz yasal olan hakkımız neden verilmedi yardımcı olursanız seviniri teşekkürler
@ardahava7348
@ardahava7348 2 года назад
Merhaba Murat bey 3 hisseli tarlanın 3/2 benim diğer 1 hissesi başkasının benim kendi hissetme ait yol var ben o yoldan geçmesini istemiyorum hisseli olduğu için hakkım var diyor hissemden yol vermek zorundamiyim
@ariciakademi5676
@ariciakademi5676 4 месяца назад
Geçit hakkı iptaĺi oluyor mu?Süresi var mı?Nereye başvurulur iptal için.Hecit hakkı dünyasına ev yapmazsa izin iptal olurmu, yani devreder mi
@mizahkar
@mizahkar 3 года назад
Selamlar Murat bey benim problemim şöyleki ben köyde yaşıyorum 3 hanenin yolu yok 3 hanede dedelerimizin zamandan beri bir kişinin arsasından geçmiş yolundan geçilmiş evlerimizin konumu yanyana sınır 3 hane kalkından biri evini sattı ben aldım şuhan 2 paraelin yani annemin adına olan evin ve anneannem adına olan parselin yolu yok benimde yaptığım plan evi yıkarsam yolum açılıcak tek birtane yol geçidi var yalnız aracımın evime girebilmesi için yine yanımızda ki arsanın sınırda bir ağaç var onunda kesilmesi gerekiyor bilmiyorum anlatabildimmi mümkün olsa size görselleri atıcam evlerin konumu bana yardımcı okursanız minnattar olurum bildiginize hitiyacım var
@mizahkar
@mizahkar 3 года назад
Dava nasıl açabilirim
@ismailfunda2465
@ismailfunda2465 8 месяцев назад
Hocam sağolun, çok güzel açıklamışsınız. Birşey daha öğrenmek isterim! Geçit hakkı tesisinde davalı taşınmazdan alınan kısma asfalt, mıcır vb malzeme dökülebilir mi, çit vb malzeme ile çevrilebilir mi? Cevaplayabilirsiniz sevinirim... İyi çalışmalat
@emreozkan1010
@emreozkan1010 2 месяца назад
Mahkeme kararıyla tapuya isletirsen. Asfalt bile yaptırabilirsiniz. Etrafınıda çit vb şekilde kapatabilirsiniz.
@ismailfunda2465
@ismailfunda2465 2 месяца назад
@@emreozkan1010 burası kadastro yolu değil ki ve de mahkeme kararı olsa da geçit hakkı olan kısım tapuda halen ana taşınmaz içinde yer alıyor. Madem tapuya işletilecek, o kısmın yıllık ödenecek değeri hesaplanırken neden ürün vb ekim getirisi hesaplanıyor. Tarla değeri metrekare bedeli üzerinden hesaplanıp geçit hakkı verilen tarlaya o kısım tamamen devredilmiyor. Burada sizin yorumunuza göre davalı tamamen mağdur ediliyor... Bu tarz bir kararın adalet ve hakkaniyetle hiçbir alakası yok... Herkes yolu olmayan tarlayı ucuza alıp bu şekil bir yöntemle daha yüksek bir fiyata satabilir. Bu tarz bir karar, mevcut durumun kişiler tarafından kötüye kullanılmasını kolaylaştırır... Hukuk tam da bu noktada adaleti tesis edemediği için eksik kalmaz mı?
@emreozkan1010
@emreozkan1010 2 месяца назад
Kalıyor zaten. Ben geçit hakkı aldığım yeri beton yol yaptırdım. Onu yaptirmasam ham toprağın çamur veseire durumundan kurtulmak için öyle yaptım. Bu yol kadastrol yol değildir tabiki. Belediye veya özel idare bu yolu yapmaz fakat siz o hakkı aldıktan sonra öndeki parselede zarar vermeyecek şekilde imalat yapabilirsiniz.
@sonerturker6000
@sonerturker6000 15 дней назад
Hocam ben gecit haki talep etmek istiyom daha onceden ev yapmistim yol olmadi icin elektirik alamadi her hangi bi sıkınti olurmu
@tufantepe1
@tufantepe1 3 года назад
Merhaba .Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Geçit hakkı davası sonuncu hakim kesin karar ile davamızı sonuçlandırdı. Ancak davalı taraf istnaf başvurusunda bulundu. Bununla ilgili süreçte kararı uygulayabilir miyiz? Yoksa istinaf mahkemesi kararı mı beklenecek? Ayrıca verilen güzergahta davalının tel örgüsü var. Bu teli davacı olarak biz mi kaldırabiliriz? Bu telin kalkmasında resmi bir yol varmı?
@semrakaya7015
@semrakaya7015 2 года назад
Sonuç noldu acaba aynı benim durumum var
@korkmazbesicilik3168
@korkmazbesicilik3168 Год назад
Merhabalar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz emeğinize sağlık Bir sorum olacak yol geçit hakkını kazandığımızı ele alalım Açılacak olan yolun harfiyat çalışmalarının ücretlerini bizmi yapacağız yoksa belediyemi açaçak bu konuyla alakalı vereceğiniz bilgiler içinde çok teşekkür ederiz saygılarımla
@Mia-fh1wv
@Mia-fh1wv 2 года назад
Merhaba,satın almayı düşündüğüm köy içi arazinin yol durumunu TKGM den araştırırken,yan taraflarda bitişik parseller olduğunu gördüm,ancak arsanın arka tarafı tamamen orman arazisi görünüyor ve şeklen yol var.Orman yolu mu tam bilemiyorum.Farklı uzak bir şehirdeyim.Şu anda resimlerde etrafı boş görünmesine ve arsanın içine arabayla emlakçı girmesine rağmen tereddüt edip araştırma ihtiyacı hissettim.En kötü ihtimalle ileride arsamaya geçişle ilgili bir sorunla karşılaşırsam;bu bahsettiğim ormanın kenarındaki yolu kullanabilir miyim.Yanıt verirseniz çok makbule geçecek,ona göre satın almak istiyorum.Teşekkürler bilgiler için,kolaylıklar.
@osmanekinci4681
@osmanekinci4681 2 года назад
Harika bilgiler edindim teşekkürler küçük bir paraf da sorum olacak,geçit hakkı bedeli belirlenirken arazinin piyasa değerine göre mi belirlenir kaç m2 kullanim olacaksa.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 года назад
Evet
@vt6394
@vt6394 3 года назад
Hocam merhaba. Geçit hakkının kadastral yol hükmünde olduğu yönünde yargı kararı var olduğu söylendi, doğru mudur? 6400 m2 tarla vasfında arazimize bağ evi yapmak istiyoruz. Bu mümkün mü? Şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 года назад
İmar Kanunu’na göre, imar durumu alınabilmesi için her koşulda kadastro yoluna cephe olması gerekmektedir. Asliye Hukuk Mahkemesi bir kararında, taşınmazın kadastral yolu olmadığı için taşınmaz lehine geçit hakkı kurulmasını ve geçit hakkına istinaden inşaat yapılabileceğini kabul etmiştir. (Yargıtay 14.Hukuk Dairesi Esas: 2016/ 11595 Karar: 2019 / 3783) Anlaşılacağı üzere, böyle bir durumda geçit hakkı kadastral yok hükmünde sayılmıştır. Ancak, kadastral yolda kimsenin mülkiyeti bulunmazken, geçit hakkına konu olan yol yüklü taşınmazın mülkiyet hakkının sınırlandırılmasının bir sonucudur. Dolayısıyla kadastral yol ve geçit hakkı anlam olarak aynı mahiyette değildir.
@cuneytakinci404
@cuneytakinci404 2 года назад
Murat Bey merhaba. Vermiş olduğunuz kararın ilgisini kuramadım numaranın yanlış olma ihtimali var mı?
@bunyaminkuru3511
@bunyaminkuru3511 2 года назад
mrblar murat bey öncelikle insanları aydınlattığınız için teşekkürler benim Tarla ya geçebilmem için 2 tane parsel var mahkemeye vermek istiyorum ama 2 parselden sonra arada orman var sizce mahkemede ne gibi sonuç oluşur teşekkürler
@bykmotovlogkesit861
@bykmotovlogkesit861 2 года назад
Merhaba murat bey bizim alt komsumuz yan parselden dava ile geçit hakkı aldi .Șimdi biz bu geçit hakkinidan yararlanabilirmiyiz ? Geçit hakki alan kisi bizi engellleyebilirmi ? Geçit hakki alan komșumuz diyorki istersem bu yolu benden bașka kimse kullanamaz .Bu yoldan faydalanmamiz icin tașinmazin sahibine mi baș vuralim yoksa geçit hakki alan komsumuza mi ? Șimdiden tessekkur ederim
@mimarsinan6019
@mimarsinan6019 Год назад
Hocam, mahkeme kararıyla tarlamız için geçit hakkı mutlaka verilir mi yoksa verilememe gibi bir durum da var mı?
@sevilaykuzu8115
@sevilaykuzu8115 2 года назад
Iyi aksamlar gecit hakki davasinda davalinin tutmus oldugu abukatin masrafi davaci mi oder kazanirsa bilgilendirir seniz tesekkur ederiz
@OzgurYardm-ci5qi
@OzgurYardm-ci5qi 2 месяца назад
Dükkan aldım tabuda görülmüyor sonra bankada kredi çekmek için express geldi ve bana senin dükkan yol görülüyor diyor aklım cikdi bina 1975yilinda yapıldı yol geçit sonra yapılmış ne yapmam lazım teşekkür ederim
@yukselkavcu8753
@yukselkavcu8753 3 года назад
Murat bey 6 yıldır yolalamadik dava hala sürüyor bağa giremedigimiz için ev harap oldu 20 ağaç kurudu bu süre normal mi ugradigimiz zararların telafisi tazminat hakkımız var mi
@ramazanuysal593
@ramazanuysal593 2 года назад
Hocam merhabalar 3 hissesi olan bir tarlanın sadece 1.hissesinden gecit hakkı kararı cıkarsa bu diger hissedarları ilgilendirirmi gecilen yol kadar hisseler arası kaydırma yapılıyormuş böyle birşey varmı cevaplrsnz sevinirim teşekkürler ederim
@kadirkormen4914
@kadirkormen4914 2 года назад
Murat bey merhaba,Daha önceden tarla komşumuz mahkeme yolu ile tarlamızdan yol hakkı aldı, şimdi ise başka bir tarla komşumuz yol hakkı için mahkeme yoluna başvurdu bizim malımızdan yine yol hakkı verilir mi, verilirse tarlamizdan iki defa yol verilmiş olacak
@suleymansatlms182
@suleymansatlms182 2 года назад
İyi günler murat bey dedemizden 7800 metrekare kalan tarlamıza (niteliği meyve bahçesi ve bağ olan) 76 metrekare ruhsatlı ev yaptırmak istiyoruz. Lakin komşu tarladan yol geçit hakkı almamız gerekiyormuş..! Komşu tarla akrabamız mahkemeye gerek yok gönüllü resmi yol hakkını verelim dediler. 1-) Biz herhalikar da mahkemeye gitmemiz gerekiyor mu..? Gidersek nasıl bir yol izlememiz gerekir. 2-) Yada mahkeye gitmeden geçit hakkını nasıl alırız Nasıl bir yol izlememiz gerekir. Alacağız bu yol geçit hakkını belediye imar müd.vereceğiz. Çok tesekkür ederiz. Sağlıklı günler dilerim.
@sinansonmez1480
@sinansonmez1480 11 месяцев назад
Merhaba, geçit hakkı alınınca yapı izni alabiliyormuyuz.?
@azimeuzun7068
@azimeuzun7068 10 месяцев назад
Ben de bunu merak ediyorum
@sinansonmez1480
@sinansonmez1480 10 месяцев назад
@@azimeuzun7068 ben biraz araştırdım, bazı illerde veriyorlar, ama yasal olarak vermeyede biliyorlarmis.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 9 месяцев назад
Hayır, alınamaz.
@envermetinkendirlik2702
@envermetinkendirlik2702 Год назад
Merhaba Murat bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. bize karşı açılan geçit hakkı davasını itiraz süresini kaçırdığımız için kaybettik. Davacı geçit hakkı için mahkemeye bir bedel ödemiş. Bu bedelin tarafımızca alınması için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Şimdiden teşekkür ederim.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Год назад
Mahkemeye başvurarak yatırılan bedelin ödenmesi yönünde müzekkere yazılmasını talep edebilirsiniz ilgili bankadan bedeli çekersiniz
@hanifekar8667
@hanifekar8667 3 года назад
Merhaba murat bey öncelikle size çok teşekkür ediyorum sayenizde bilgiler aldıgımız için benim daireme kiracı emlakcı buldu kira sözleşmesi yaptık fakat tarihler 4 gün yazılmış yıllık kira tutarı yazılmış 5 ay oldu oturuyor kirasını düzenli ödemiyor bu sözleşmenin bir hükmü varmıdır ben evden nasıl çıkartırım
@hakangundogdu5072
@hakangundogdu5072 3 года назад
Merhaba geçit hakkı davası ortalama olarak ne kadar sürede sonuçlanır davalı itiraz edip süreci ne kadar uzatabilir
@veyselnarin8835
@veyselnarin8835 Год назад
Benimde böyle bir sorunum var3. Derece sit alanı olan bağ vasfındaki tarlama bağlı kadostral yol yok .Mevcut olan yol kadostral olmadığından ev yapmak için gerekli izinleri alamıyorum.Altımda bulunan tarladan ana yola ulaşabilmek için takribi mesafe 80-90 metredir.Bunun hukuki takip bedeli ne kadar tutar takriben.Yerim Şarköy e bağlı Gaziköyde sizinle nasıl irtibat kurabilirim.Neredesiniz.Teşekkür ederim Selamlar
@emrecantok489
@emrecantok489 3 года назад
Hocam geçit izni alındığında ahır prefabrik ev yapılır mı?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 года назад
Alınan yol, imar planındaki şartları sağlamaya yeterse yapılabilir.
@sevilaykuzu8115
@sevilaykuzu8115 3 года назад
Dava devam Ederken davacı kenarında ki miras malivar ve onun yanından parsel alırsa davanın seyri degisirmi
@serkansimsek3582
@serkansimsek3582 4 месяца назад
Merhaba benim şöyle bir sorum olacaktı Köy içi imarlı resmî bir yolu olmayan bir arsaya geçit hakkı alındıktan sonra İmar durumu alınabilir mi
@sermin_ala
@sermin_ala 3 года назад
Selamün aleyküm Murat bey bizim yola üçüncü parsel bir tarım arazimiz var.2400m2 ancak uzun ve ince dolayısıyla şekilsiz yanımızdaki arsada böyle bizim sorumuz biz anlaşarak önce tarlaları birleştirip sonra yan yana değilde önlü arkalı şekilde bi düzenleme yaptıra bilirmiyiz
@ugurduran4658
@ugurduran4658 Год назад
Avukat Bey, geçit hakkı davası açtik. Dava devam ederken tarlayı satsam yeni malik tekrardan mi geçit hakkı davası açar? Yoksa benim açtığım davadan devam mi eder
@volkanbicim6639
@volkanbicim6639 Год назад
Murat bey merhaba 2 komşu parsel olarak ana yola cephesi olan parsele beraber geçiş hakkı davası açabilirmiyiz yoksa ayrı ayrımı açmalıyız?
@mahmutozdemir538
@mahmutozdemir538 Год назад
İyi günler murat bey, geçit hakkında davalı kişi ıstınaf gitti,bu dava nekadar uzar,birde geçit hakkını ben talep ettim,arsayı satmamı gerektiren bir durum oldu, geçit hakkı talep eden kişi olarak arsamı satabilirmiyim
@filizsarp9843
@filizsarp9843 Год назад
Murat bey arkamizdaki tarla sahibi gecis hakki icin dava acmis fakat istedigi yol sadece bizim tarladan gecmek fakat bu yolun saginda da tarla var.esitlik ilkesine istinaden her iki tarladanda esit oranda gecis istemesi gerekmezmi kafasina gore mi bu hav verilir kendisine
@birimizhepimizicin8565
@birimizhepimizicin8565 2 года назад
Hocam merhaba Geçit hakkı kaymakamlıktan ya da baska yerden alınacak izinle de kurulabilir mi yoksa sadece mah karariyla mı kurulabiliyor ?yardımcı olursanız çok sevinirim
@freeboy2000
@freeboy2000 3 года назад
İyi günler, geçit hakkı olarak talep edilen yolun yüzölçümü miktarınca toprak parçasını geçit hakkı verilen araziden tahsis edilebilirmi, para karşılığı değil de yol için verilen toprak miktarı kadar toprağı yol verdiğimiz hisseden talep etme şansımız varmı ?
@gezerlmapo
@gezerlmapo 9 месяцев назад
Aynı durum benim için de geçerli çünkü tarlamız anayol üzeri
@YDSkaynakcom
@YDSkaynakcom Год назад
Hocam Merhaba. Bizim bir evimiz müteahhit ile anlaştık evi yıktı ve hiç ev yapmadı. Mahkemeye verdik ve anlaşmayı feshettik. Lâkin evin arkasında milli emlağa ait bir ark yeri vardı. Müteahhit burayı satın alacaktı güya. Ama almamış ve yabancı biri satın almış. Şimdi biz bu arsaya bir ev inşaa edebilmemiz için arkada yola geçiti olmayan arsadan bağımsız ev yapabilir miyiz? Satın alınan yer 8 metrekare civarı.
@ramazanuysal593
@ramazanuysal593 Год назад
Hocam iyi günler 3 hissesi olan bir araziden arka taraftaki komsular yol gecit hakkı için dava açtılar mahkeme 1.5 metre yol gecit hakkı verdi arasından yol gecen hissedar arazi hisseli oldugu için geciken yol kadar diger hisselere kaydırma olacak diyor böyle bir şey kanunen varmı yani kaydırma oluyor mu hocam lütfen cevaplayın teşekkür ederim
@suleince9760
@suleince9760 2 года назад
Merhaba Murat Bey. Paylı mülkiyette paydaşlar bu davayı birbirlerine karşı açabilirler mi?
@topraksu5329
@topraksu5329 3 года назад
Murat Bey merhaba, Komşu arsadan geçit hakkı tesis ederek genel yola ulaşmak için bir yol aldım.Komşu arsanın yeni sahibi yolumu kendi yolu imiş gibi kullanıp sürekli araç park ederek blokluyor.Ben bu yolu tel örgü ile komşu arsadan tamamen ayırıp kişiselleştirebilir miyim? Not : Komşu arsanın sahibi hemen önünden geçen ana yola bahçe duvarının bir kısmını yıkarak ulaşabilme olanağına sahip. Şimdiden teşekkür ederim. Alemdar Kılıçoğlu
@jantisantor
@jantisantor 4 месяца назад
Merhabalar ben meslektaşınız olarak siz değerli üstadıma bir soru sormak istiyorum..Köydeki bir meyve bahçesi 2013 senesinde mahkeme kararı ile için tapuya kayıtlı olarak geçit hakkı mevcut fakat karşı taraf 3-4 ay önce,aktif olan yolu kendi tarlası içine alarak çit çekmiş ve hakkın kullanımını ihlal etmiş ilaç vakti geliyor müvekkilin talebi en hızlı ve doğru şekilde bu yol nasıl açtırılır yardımcı olursanız sevinirim
@rasimozcanlar3364
@rasimozcanlar3364 2 года назад
İyi günler Murat bey benim size bı sorum olacak bizim bir tarlamiz var ama resmiyette yolu yok ama kullanılan biryol var yerin etrafı kardeşler var biz resmi yol istiyoruz zamanında yol için bı kardeşi fazla yer vermişler herkes kullanılan yolu resmi yol yapmak istiyor sadece bı kardeş rahatsız akciğer rahatsızlığı var konuşurken bazen Kafa dağılıyor herkes mahkeme açarsa kullanılan yolu açabilir miyiz resmiyette tşk ederim.
@fatmakaraca2152
@fatmakaraca2152 11 месяцев назад
Nasıl yapacağız işlemleri, hangi belgelerle nereye başvuralım? Tarla için, Ekim dikim yapamadık. Çit yapmış adam, eskiden yol olan yere.
@muratyenidogan635
@muratyenidogan635 2 года назад
merhaba komşu tarlanın kenarında sürekli kullandığımız bir yol var kendi rızası da var, ücret talebi yok. bunu tapuya işletmek için herhangi bir ödeme dekontu gerekir mi? yoksa doğrudan tapuya birlikte gidip işlem yaptırabilir miyiz?
@serkansubas8456
@serkansubas8456 2 года назад
Murat bey bende de aynı durum var karşılıklı anlaştık bir problem yok bundan sonra sözleşme nerede yapılacak ve tapuya nasıl işlenecek
@topraksu5329
@topraksu5329 2 года назад
Murat Bey merhaba, 4 ay kadar önce sorduğum soruya zamanınız varsa yanıt verebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
@hakanarslan3700
@hakanarslan3700 3 месяца назад
Geçit hakkı ile ilgili bölge adliye mahkemesi kararı kesin midir,yoksa Yargıtay yolu açık mıdır teşekkürler
@serifeturkmen5758
@serifeturkmen5758 2 года назад
2017 de açmış olduğum yol gecit mahkememde kesif yapildi gösterilen yol 100 kisi hissedar.2 duruşma arasinda bu kisilerden birileri ölüyor ve davamız uzuyor.Bilirkişilere yemin ettirilip ara karar verilmesine ragmen sürekli hakim degisikligi,salgın,22a calismalari gibi nedenlerle bitmek bilmiyor.Bu durumda ne yapilmasi lazim?Bu sürec bizi yıprattı.
@aliozalp2005
@aliozalp2005 Год назад
Merhaba hocam Bir sorum olacaktı. Komşumuz arsamızdan yol geçirdi. Fakat şimdi onun arsasının diğer tarafından anayol projesi geçti, anayol yapıldı, geçit hakkını iptal ettirebilir miyiz? nasıl iptal ettirebiliriz.
@topraksu5329
@topraksu5329 2 года назад
Sayın Murat Tezcan, Aleyhine geçit hakkı kurulmuş (tapuda tescil edilmiş) parselin yeni sahibi geçit hakkını iptal edebilir mi?
@mustafaavsar9651
@mustafaavsar9651 2 года назад
Hocam merhabalar , kısacık sorum olacaktı. Geçit hakkı için bize dava açıldı dava sonuçlandı ve bize bir miktar para yatacağı söylendi ama yatan paranın nereden alabileceğimizi bilmiyoruz, teşekkür ederim
@ismailozmen5289
@ismailozmen5289 3 года назад
hocam merha benim sorum yeni tapu sınırlarına göre benim arsanın 160metrekaresi amca oğluma geçmekte tabi bu babalarımızın yapmış olduğu bir anlaşma ile eskiden sabitlenmiş bir konu iken bn den amca oğulları hiç bedelsiz bu yeri talep etmekte bende bu yeri vermek istemiyorum eğer bunu alırlarsa bende babalarımızın kendi aralarında anlaşarak bıraktığı benim tapulu arazimden geçen yol.haklarini kapatmak istiyorum demem oki onlar bu anlaşmayı bozdu bende yol anlaşmasını bozmak istiyorum.yol.imar ile belirlenmiş bir yol değil.ozell anlaşma ile belirlenmiş ve başka ulaşım şanslarda yok gayrı mekule benim.nasil bir yol izlemek gerekir cevap yazarsanız memnun olurum kolay gelsin
@mustafabulut3475
@mustafabulut3475 2 года назад
Merhaba hocam. 60 dönümlük arazide hisse sahibiyim. Bazı hissedarlar tarafından ikiye bölündü ve ben bu bölünen yerin içine girip arkada kalan parselime geçemiyorum. Ben bu durumda da yi ne kendi parselimden kendi parselime geçmek için parayla geçit hakkı mı alacağım? Çözüm nedir?
@volkansavas4895
@volkansavas4895 2 месяца назад
murat bey iyi günler arka parselde komşum geçit hakkı davası açmış. benim tarlamdan 35 metre mesafe ağaçlı ve telle çevrili ama yan tarladan daha önceden yol geçit hakkı alınmış yol var 25 metre ve hernagibi bir şey yok yolu ordan verebilirler mi tşkler ?
@volkansavas4895
@volkansavas4895 2 месяца назад
@avmurattezcan
@meralonder1083
@meralonder1083 3 года назад
hocam oncelikle supersiniz tesekkurler.benimde maruzatim var.ben imarli bir arsa aldim.ancak tanidiklarim burayı almakla hata ettigimi söyleyerek beni uzmekteler.durum şudur,arsamiz 1 donum imarli karayoluna sinirdir,birincisi karayoluna gecit baglanti hakkimiz varmidir,2'ncisi de.arsamiz diger imarli arsalarin en sonunda kalmaktadir,bu durumda komsu arsalardan gecis yol hakkina sahipmiyiz belediye yol veriyormu.tanidiklarim tum bunlardan mahrum oldugumu soylemektedirler o sebeble cevabinizi cok merak ediyor ve simdiden bekliyorum sevgiler saygilar.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 года назад
Eğer parseliniz imarlı ise mutlaka yolu vardır. Ama en iyi bilgiyi taşınmazın bulunduğu yerin belediyesindeki imar müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.
@hypertool35
@hypertool35 3 месяца назад
Geçit hakkı alan parsel yolu başkalarının kullanımına kapatabilir mi? Özellikle gecit hakkı istediği komşularına.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 месяца назад
Kapatamaz
@planta8073
@planta8073 2 года назад
Hocam kolay gelsin, benim kendim 1.150m2 arsam var daha öncesinden aileler anlaşmış 10 yıl önce yol vermişler 120 m2 lik alan kaplıyor herhangi bir dava olmaksızın kendi aramızda tapuya işletme veya sözleşme yapılabiliyor mu uzun bir süreç mi nasıl olur arsayı satacağım ama yol bizde görünüyor ?
@yigitugur3590
@yigitugur3590 2 года назад
Murat bey merhaba. Bu videoda bahsettiklerinizin yazılı olarak dokümanlarını nereden nasıl temin edebiliriz. Yani TMK 747 ye ilaveten diğer bahsettiğiniz ; kesintisiz geçit hakkı verilmesi, taşınmaz bütünlüğünün bozulamayacağı gibi maddelerin yazdığı doküman kaynak içtihat vs lazım bana. İnternetten net bişey bulamadım. İyi çalışmalar...
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 года назад
o tür dökümanları paylaşmam mümkün değil.
@yigitugur3590
@yigitugur3590 2 года назад
@@AvMuratTezcan haklısınız tabi. Esasen doküman paylaşma değil de ben nasıl ulaşabilirim bunu kast etmek istedim. Bu da mümkün değilse sağlık olsun
@muratbolat4680
@muratbolat4680 Год назад
Avkat bey, geçit hakkı, tarla için, metrekaresi, bir tarla, metrekare, fiyatımı, olur, yoksa, düşükmü olur, aydınlatırsanız, sevinirim.
@ridvanbicer9445
@ridvanbicer9445 3 года назад
Merhaba, bizim burada tarim arazilerin ortasina ev yapıp imar barışından yararlanan uyanıklar var ve bizim tarlalarımızı yol yapıp geciyorlar. Birine izin vermedik ve yol davası açmış, tarlası 2.5 dönüm ve evi imar barışına girmiş. sizce davayı kazanabilir mi?
@dilek594
@dilek594 Год назад
bi ev alicam korkudan gozume uyku girmiyor anlamiyorum hicbiseyden yarin sozlesme yapilcak ne yapicaz nasil olcak basima is acilirmi bidaha boyle bi ev parasi biz toplayamayiz keske yakinim olsaydi bilen anlayan yardimci olsaydi avukata gitsem gucum yetmez evin parasini ucu ucuna toplayabildik Allahim sen yardim et
@AAA-gw6fl
@AAA-gw6fl 3 года назад
Merhaba Murat bey Bizim tarlamızdan otoban geçeceği tebliğ edildi kamusallaştırılmış ..çok düşük bedel veriyorlar mahkemeye versek verdikleri fiyat yükselir mi ? Böyle değeri yükselen tarlalar oldu mu ?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 года назад
Kamulaştırma süreçlerinde idarenin verdiği teklifler genellikle düşük olur ama onu her somut teklife göre değerlendirmek gerekir. Eğer teklifi kabul etmezseniz siz dava açmıyorsunuz idare kamulaştırma bedelinin tespiti ve idare adına tescili davası açıyor.
@m.erdemsahin7113
@m.erdemsahin7113 2 года назад
Meraba Murat Bey, bir aboneniz olarak şunu sormak isterim. Tarlamızın bitişiği mera ve mara ana yola da cephe. Yol hakkı davası açtığımızda, talep ettiğimiz yolu meradan geçirmemiz mümkün mü? Böylece hiçbir tarlayı da rahatsız etmemiş oluruz.
@hasantahsinural1240
@hasantahsinural1240 2 года назад
öncelik özel mülkiyete karşı dava açılarak olur, meslektaşın belirttiği durum ızdırar hali söz konusu olduğu durumlarda olur yani; çevrede özel mülkiyet varsa öncelikli olarak onlara dava açılması gerekli
@ayhancetin5270
@ayhancetin5270 2 года назад
@@hasantahsinural1240 yol davasında mahkemeyle verirken davaliyi belirtmemiz gereklimi teşekkürler hocam
@avfatihoztel
@avfatihoztel 3 года назад
Taraflar anlaşarak tapuda geçit hakkı oluşturdular fakat daha sonra vatandaş fiili olarak yolun açılmasına müsaade etmedi, burada izleyebileceğimiz zorlama için bir yol varmidir
@aydoganm2389
@aydoganm2389 3 года назад
Öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkürler Geçit hakkında komşu tarlalar araç yolu değilde tarlaya gidip gelmek için yaya yolu bırakmak zorunda mi
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 года назад
TMK 748’e göre tarla yolu, sürekli olmaması kaydıyla, doğrudan kanundan doğan ve tapuya tescil gerektirmeyen geçit hakları kapsamındadır. TMK 789’a göre tarla yolu, yaya yolu gibi geçit haklarının kapsamı belirlenirken taraflar arasındaki anlaşma veya özel kanun hükümleri, yoksa yerel adet uygulanır.
@birnefesshhat2470
@birnefesshhat2470 7 месяцев назад
hocam teşekkürler...diyelim ki geçit hakkını anlaşmalı olarak senet yaparak aldık...ama tapuya işletmedik...geçit hakkını veren arsa sahibi arsasını satarsa...yeni arsa sahibi benim haberim yok derse...ne olur?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 7 месяцев назад
TMK 1023 gereğince yeni arsa sahibinin hakkı korunmaktadır.
@baycanguzel5327
@baycanguzel5327 2 года назад
Hocam benim bahçemin ortasından yan komşuma yol geçiyor ve tapuda kayıtlı. Fakat başka bir taşınmaz sahibide tarlamın etrafından dolaşıp, başka tarlaya girip öyle bir yol almak maksadıyla dava açtı. Fakat daha önceki 3mlik yolun sonu arazisine 17metre mesafede. Şimdi ise bu yola devam etmek değilde komşu tarlanın etrafından dolaşıp başka tarla etrafından 34mlik bir alandan ulaşmak istiyor. Birnevi yolun bittiği kısımdaki şahsı korumak için o tarlanın etrafındaki benim ve başka komşunun arazisinden ulaşmak istiyor. Bu amaçlara 17mlik olan kısımdan değil 34mlik olan alan için dava açılmış bu nasıl bir ilerleyişi gösterir ne yapmalıyım
@mehmetcihangir1298
@mehmetcihangir1298 2 года назад
Merhaba üstadım. Harita Mühendisi ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanıyım. Irmak kenarına taşkın önleme için yapılan geniş seddenin üzeri yol olarak fiilen kullanılmaktadır. Bu seddenin komşusu olan bir tarladan yol hakkı istenerek bir gerideki tarlaya ulaşım sağlanabilir mi? Sedde bildiğiniz üzere kadastral yol olarak geçmiyor. Şayet bu durumda resmi yol hakkı bulunmuyorsa ve komşu parsel yol vermiyorsa, komşu meranın seddeye uzanan bir bölümünden yol geçirilirse bu durumda yargılama olur mu? Teşekkür ederim.
@hrymslci.
@hrymslci. 2 года назад
Dere ırmak köprü buralardan kadrostral yol olmuyor bildiğim kadariyla
@kidstv7148
@kidstv7148 3 года назад
Selamlar hocam geçit hakkı davası açtım. karşı tarafın da geçit hakkı ile ana yola doğrudan bağlantısı var .Var olan geçit hakkı ile alınan yolun parselime uzatılması ile mağduriyetim giderilecek mahkeme burayı uygun gördü ve parasını yatırdım yaptırdigim tutar sadece davalı parselin kendi içinden geçecek olan yol icin fakat davalı taraf kendilerinin geçit hakkı ile aldığı yolunda ücretlendirilmesini talep etti bu bu doğru mudur?
@muharremyuksel5039
@muharremyuksel5039 3 года назад
Selam murat bey ben geçit hakkı aldım tapuya islettim yol sadece benim mi oluyor demir kapı yaptırip kapatabilirmiyim birde yolda dere var dereyi doldurup yola taş döktür mek istiyorum köy işleri yaparmi yolu 150 metre uzunluk 3 metre genişlikte yol ama şu anda tarla bilgilendirme yaparsanız birde ev yapımı olurmu elektrik saat aldım 10 sene önce 14 dönüm tarla bi cevap yazarsanız sevinirim saygılar
@mizahkar
@mizahkar 2 года назад
Merhaba Murat bey geçit hakkı davasında davalı istinaf temyiz başvurusunda bulunmuş nekadar sürüyor temyiz
@omeraltun3324
@omeraltun3324 3 года назад
Murat bey merhabalar. Abim ile bana ankarada bir köyde bir arsa miras kalmıştı. Arsanın yola cephesi var ancak abimin yaptığı ev yola cepheyi kapattığı için arkaya geçişi engellemektedir. Geçen sene yan parselden sözlü izinle kamyonları oradan geçirip arka tarafa bir ev yaptım. Yapı kullanım izni kapı numarası elektrik su bağlandı. Ben buranın yol sorununu çözebilir miyim?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 года назад
Eğer ana yola bağlantınız yoksa geçit hakkı talebiyle mahkemeye başvurabilirsiniz.
@IspartaIsparta-ru4np
@IspartaIsparta-ru4np 3 месяца назад
Murat bey iyi günler komşum benden yol hakkı istiyo yol hakki verdiğim taktirde bende ayni yolu kullanabiliyomuyum benim yolumda yok
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 месяца назад
evet
@munircodar4952
@munircodar4952 2 года назад
Murat Bey iyi günler. Ben Antalya Kaş’tan rahatsız ediyorum sizi. Burada öğretmenim. RU-vid sayfanızın takipçisiyim. 312 m2 tarla vasfındaki bir arazime zorunlu geçit davası açıldı. Yola en yakın parsel benimki. (23 m)Alternatif güzergahtaki parsellerin hepsi benimkinden büyük. (2100 m2, 950m2, 650m2 ve 5000 m2) bu parsellerin yola uzaklıkları da 25m, 35m, 40m, 70m gibi. Yargıtayın küçük parselden verilen mahkeme kararlarını bozduğunu araştırırken gördüm. Mahkeme yüzölçümü en büyük parselden karar verirken hepsinin yola uzaklıkları eşitse mi bu kararı veriyor yoksa, en büyük arazi uzak olsa dahi yine de büyük olandan mı veriyor? Eğer benden yol verirse 70 m2 arazi küçülüyor. 240 m2 kalıyor yaklaşık 1/5 oranında küçülüyor. Diğerlerinden 85m2 90m2 120m2 gibi arazileri yol için küçülüyor. Çıkmazda kaldım kesin bir yanıt alamadım. Ufak bir aydınlatma yapabilirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 года назад
Diğer parsellerin anayola ulaşımı yoksa geçit hakkı tesis edilemez
@serkanbars3871
@serkanbars3871 Год назад
Kardeşim bende aynı durumdayım son durum nedir bilgi alabildinizmi iyi günler.
@gizemss24
@gizemss24 Месяц назад
Geçit hakkı alacağımız arsada ev yok, yola da 1 parsel gerideyiz. Yol yanındaki arsa sahibine ne kadar ücret ödememiz gerekiyor bunu nasıl hesaplıyoruz?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Месяц назад
Mahkeme tarafından belirleniyor
Далее
Putin Əliyevdən nə istəyib? | Rəhim Qazıyev
05:32
Construction site video BEST.99
01:00
Просмотров 304 тыс.
СЛАДКОЕЖКИ ПОЙМУТ😁@andrey.grechka
00:11
İntifa Hakkı Nedir? Nasıl Kaldırılır?
9:40
Просмотров 13 тыс.
Putin Əliyevdən nə istəyib? | Rəhim Qazıyev
05:32