Тёмный

Henri Coandă - Omul care a dat lumii aripi 

Monument For
Подписаться 2,3 тыс.
Просмотров 7 тыс.
50% 1

Henri Coandă este una dintre cele mai luminate minți date de România. Pe internet chiar circula un filmuleț foarte popular despre ce ar fi însemnat lumea fără România. Citește mai mult pe centenar.ampt.ro
Iar unul dintre punctele forte ale acelei realizări este reprezentat de magnifica invenție a lui Henri Coandă, fără de care dezvoltarea întregii lumi ar fi fost mult încetinită. Datorită lui Coandă și al efectului care îi poartă numele, astăzi avioanele cu reacție sunt o banalitate.
Dar începuturile au fost un miracol al tehnicii. Henri Coandă s-a născut într-o familie importantă, tatăl său, generalul Coandă, fiind chiar premier pentru o scurtă perioadă de timp în anul reîntregirii României, în 1918. Tânărul Henri a fost îndemnat să parcurgă același traseu ca al tatălui, de aceea a și absolvit școli militare. Numai că libertatea de dincolo de gardul unei cazărmi l-a îndemnat pe Henri să aleagă o altă cale.
Puțini știu că Henri Coandă, după ce a scăpat de corsajul armatei, a plecat într-o călătorie inițiatică în Tibet. Posibil ca această călătorie să îi fi deschis și mai mult mintea celui care avea să fie comparat la un moment dat cu Albert Einstein. Coandă era permanent în căutarea de soluții în cele mai diverse domenii. A inventat un material numit beton-lemn, folosit, printre altele, și la decorarea Palatului Culturii din Iași, a construit depozite subacvatice de petrol în Golful Persic și a inventat un detector de lichide în sol care a revoluționat căutarea țițeiului.
Însă marea sa pasiune a rămas aviația, el fiind creatorul a aproape 10 tipuri de avion în Franța și în Anglia. Printre altele, a creat și așa-zisul avion-lentilă. Practic, un avion cu forma unui OZN, la al cărui prototip a lucrat în Statele Unite. Marea sa invenție avea să fie arătată lumii la numai 24 de ani. În 1910 a creat precursorul avionului cu reacție, bazat pe creativitate, știință și un spirit de observație excepționale.
Deși extrem de apreciat în străinătate pentru valoarea sa, Henri Coandă este unul dintre românii care s-a întors în țară spre finalul vieții, în 1969. Nicolae Ceaușescu a reușit să îl atragă înapoi în România și i-a dat pe mână un institut de cercetare. Rezultatele s-au văzut rapid. Coandă a proiectat un tren capabil să meargă prin conducte, cu 500 de kilometri pe oră. Era 1970 iar proiectul era destinat inițial unui tronson cuprins între București și Marea Neagră, numit, ce ironie… Autostrada Soarelui. Proiectul nu a fost executat, evident, însă acum 5 ani americanii au anunțat că, pe baza invenției lui Coandă, intenționează să facă un asemenea tren care să lege New York de Los Angeles. Cei 4000 de kilometri ar urma să fie făcuți cu viteza uimitoare de 6.500 de kilometri pe oră, distanța fiind parcursă astfel în 45 de minute. Pare science-fiction, dar așa a apărut și motorul cu reacție, în momentul inventării sale de către Henri Coandă, un român cu o viziune excepțională.
HENRI COANDA 1886 - 1972

Опубликовано:

 

14 мар 2018

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 33   
@TheSilvanian
@TheSilvanian 3 года назад
Henri Coanda - primul om care a dat din coada. :-))))
@RaduOprina
@RaduOprina 2 года назад
buna ziua Henri Coanda nu a inventat motorul cu reactie va rog rectificati
@TheSilvanian
@TheSilvanian 2 года назад
Chiar credeti ca va recunoaste si rectifica cineva? Suntem in Romania, e Tara lui Pacala nu altundeva.
@TheSilvanian
@TheSilvanian 2 года назад
Henri Coanda - primul om care a dat lumii o tzeapa. 😅
@guillensuarezmartinez000
@guillensuarezmartinez000 Год назад
A UNOS NUEVE MIL SEISCIENTOS VEINTICINCO METROS DE ALTURA A TRAVÉS EN EL AIRE LIBRE SOBRE EL DESTINO DE LOS MISMOS VIAJES EN EL TIEMPO.
@Dailyvids25
@Dailyvids25 5 лет назад
Chair nu observa nimeni ca avionul ala cu reactie este incapabil sa zboare ? Ciar nimeni nu intelege ca nu poti indrepta un motor cu reactie inspre corpul avionului si al pilotului? Nu are nici macar coada si mecanisme de directie functionale. Nu vedeti ca a facut nunai lucruri non functionale ca ozn uri transport prin tub vidat arme cu laser etc. Nu vi se pare ca a fost folosit in tot felul de hoaxuri? Nu exista nici o fotografie cu zborul lui cu reactie. Cumva nu s gandit sa imortalizeze "cel mai important eveniment din istoria aviatiei"? Sa fim seriosi. Facea ce face NASA azi. A fost un biet pion.
@loquz6750
@loquz6750 5 лет назад
Esti un prost. Taci dreacului si citeste macar ce a spus el ca daca te-ar fi auzit acum se rasucea in mormant si iti dadea si o palma. Saracul om, a facut atat de multe la viata lui ca tu acum sa faci niste lucruri de care nu esti constient si comentezi Spune-mi si mie cand ai inventat tu ultima data avionul cu reactie? Asa credeam si eu
@Dailyvids25
@Dailyvids25 5 лет назад
Un canal cu nume idiot si cu o fata de pisica. E atat de infantil incat nici nu are rost sa comentez. Oricum cred ca esti fata dupa cum dracui infantil de altfel. Si chiar nu are rost sa discutam tehnica. Auzi: cica taci dracului! Suna a fata batrana. Peste 40. Care stie de motoare cu reactie cum stie si bunica.
@loquz6750
@loquz6750 5 лет назад
@@Dailyvids25 In primul rand, comentariul tau arata cat de misogenist esti, si ce gandire limitata ai. In al doilea rand, poza si numele meu nu au nici o legatura, vrei doar sa te legi de alte lucruri doar pentru ca ai ramas fara resurse de pe CanCan.ro ca sa te mai contrazici. Comentariul tau nu are nici macar o logica, si crede-ma, vorbesti cu un student de la aeronautica, nu stii mai multe despre fizica si motorul cu reactie decat mine, nici daca te uiti pe Kanal D.
@Dailyvids25
@Dailyvids25 5 лет назад
@@loquz6750 ma faci sa rad. Tu nu esti nici student la aeronautica nici barbat. Esti atat de limitata la minte incat nu poti intelege ca nu poti zbura avand motorul cu reactie montat asa in fata ta? Trebuie sa aiba spatiu deschis in spate ca reactia sa aiba loc.
@loquz6750
@loquz6750 5 лет назад
@@Dailyvids25 Esti incult. Zici si tu doua cuvinte pe care le stii, le legi, si creezi o teorie. Zborul se poate intampla, dar este pe o durata limitata, asa cum specifica si Henri Coanda intr-un interviu, motorul a inceput sa ia foc. Zborul a avut locul, partea ca nu a fost asa cum se astepta, e altceva, dar nu poti ssaa spui ca omul nu a zburat, daca el a zburat.
Далее
Români care au schimbat lumea: Henri Coandă (@TVR1)
25:06
Henri Coandă
13:51
Просмотров 1 тыс.
Coanda Effect
3:49
Просмотров 839 тыс.
Antidot la uitare: Henri Coandă  (@Arhiva TVR)
29:50
Просмотров 2,8 тыс.
Gândit în România - Aurel Vlaicu
9:08
Просмотров 13 тыс.
Coanda effect
1:03
Просмотров 15 тыс.
Envisioned in Romania- Henri Coandă
11:04
Просмотров 15 тыс.