Тёмный
No video :(

Traian Vuia - pionierul aviaţiei mondiale | EU aleg România (2015) 

Radio Romania Regional
Подписаться 10 тыс.
Просмотров 37 тыс.
50% 1

eualegromania.r...
Traian Vuia a scris istorie, a construit primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul
Din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de zbor. Printre cei care s-au dedicat acestui deziderat se numără şi inventatorul bănăţean Traian Vuia, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale.
Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872, în localitatea Surducul Mic - după unele surse, ce aparţinea de comuna Bujor, actualmente Traian Vuia. Începe şcoala în localitatea natală şi îşi continuă studiile la şcoala germană din Făget. Liceul l-a absolvit în 1884 la Lugoj.
În 1892 devine student al Şcolii Politehnice din Budapesta, iar după un an se transferă la Facultatea de Drept din Budapesta. Traian Vuia a lucrat din 1895 la Biroul Avocaţional al lui Coriolan Brediceanu. Devine doctor în drept în 1901.
Pentru împlinirea visului de-a realiza primul aparat de zbor mai greu decât aerul prin mijloace mecanice, Traian Vuia pleacă în Franţa, la 27 iunie 1902. Un an mai târziu, marele inventator român depune un memoriu proiect de aeroplan-automobil la Academia de Ştiinţe din Paris. La 16 octombrie, în acelaşi an primeşte Brevetul de Invenţie al aeroplanului-automobil. Peste 6 luni intră în posesia unui Brevet emis în Marea Britanie.
În localitatea Traian Vuia se află un muzeu care poartă numele inventatorului român. Aici se găsesc machetele aparatelor de zbor concepute de Traian Vuia, dar şi alte documente care poartă semnătura inventatorului, precum şi copii ale brevetelor sale de invenţie. Printre exponate se află şi o copie funcţională a aparatului Vuia 1, realizată de Fundaţia Academică Culturală Timişoara.
La 18 martie visul marelui inventator Traian Vuia a devenit realitate. La Montesson, lângă Paris, apartul construit de bănăţean, după o accelerație pe o distanță de 50 de metri, s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat. Presa din ţări precum Franța, Statele Unite și Marea Britanie a scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare.
Din 1907, după ce îşi obţine diploma de inginer, cercetările lui Traian Vuia se îndreaptă spre construirea unui ciclopter - o idee a unui elicopter. Realizează două aparate, iar machetele acestora se află la Muzeul Traian Vuia din localitatea care poartă numele inventatorului.
Studioul: Radio România Reşiţa
Realizator: Daniel Babun
Responsabil: Mirabela Afronie
Prezentator: Laura Sgaverdea
Voice Over: Laura Sgaverdea
Operator camera: Tiberiu Adam şi Doru Marcu
Editor imagine: Tiberiu Adam

Опубликовано:

 

14 сен 2015

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 19   
@lovegoldfrapp
@lovegoldfrapp 6 лет назад
interesant
@guillensuarezmartinez831
@guillensuarezmartinez831 Год назад
THE RD CONCORD 🆙 GLIDER VEHICLE MACHINE WITH FOR TRAIAN VUIA, TRAVELING WITH SO THAT WORKS WAY SHOES.
@nikiunicorn6565
@nikiunicorn6565 5 лет назад
Da foarte eu am avut un proiect si lan facut
@Daniel-iu7ob
@Daniel-iu7ob 3 года назад
Pe youtube nu exista nicio mentiune in engleza despre Traian Vuia, tot ce se gaseste este despre fratii Wright
@remussebastianmadmax5816
@remussebastianmadmax5816 3 года назад
Corect, sa zbori 12 metri la o înălțime de 1 metru, nui realizare sau sa fie fiabil, frați Wright au revoluționat au făcut ceva concret, ala a lu Traian vuia a fost începutu, sigur la un firaj se dezintegrat tot. Ori cum au murit mulți în lupta avioanelor adică pana au încercat ceva fiabil, deci sa știu ca se poate și era doar un pas pana la perfecționare prin inginerie și proiecte mai bune.
@TheSilvanian
@TheSilvanian Год назад
Un aparat de zbor este un aparat cu care chiar zbori (decolezi, zbori si aterizezi), nu cu care faci salturi la inaltimea de un metru. Altfel ce utilitate are ce ai facut? Numai sa dai spectacole cu public? O inventie trebuie sa-si dovedeasca utilitatea altfel e o inventie inutila. Din cauza asta se considera ca Traian Vuia a facut doar o INCERCARE DE ZBOR. De ce nu s-a gasit in statul roman oameni vizionari care sa finanteze masiv inventia, ca Vuia sa creeze un model viabil ? Raspunsul e ca, asa cum in zilele noastre au finantat "motorul cu apa" al lui Bordeianu, bazaconiile lui Justin Capra si alti zeci de "sarlatani tehnologici", tot asa si atunci se ocupau de gainarii si minciuni. Uitati-va la fratii Wright. Au "sarit" cu catapulta la inceput dar au facut zboruri la inaltime mult mai mare si au aterizat cu bine. Ulterior au adoptat si decolarea cu mijloace proprii, au brevetat inventia si au devenit stapani pe domeniul aparatelor de zbor pana la primul razboi mondial cand statul american din motive de siguranta nationala le-a luat acest drept. Ce a facut Vuia? A renuntat din lipsa de bani, a venit in tara cu alta inventie valoroasa (cazanul cu aburi) a vrut sa o aplice, a fost luat la misto, s-a imbolnavit, a plecat dezamagit spunand ca NU VA MAI REVENI IN ROMANIA NICIODATA. Asta e lectia pe care trebuie sa o tragem din experientul Traian Vuia, nu sa ne umflam in pene cu tot felul de argumente si chichite ridicole.
@1zanglang
@1zanglang 6 месяцев назад
Primul zbor al fraților Wright a fost de 36 m catapultat. Avionul lui Vuia a decolat cu mijloace proprii. Dacă reușita lui Vuia reprezintă o „propagandă ieftină” atunci și ceea ce au făcut frații Wright în 1903, e din aceeași categorie. Cât despre „luat la mișto”, a fost Academia de Științe Paris. Așadar, mișto-ul l-a primit de la mâncătorii de brânză stricată. Susținerea a avut-o de la Brediceanu și Tatin. Vuia a fost apreciat în România. Afăcut parte din delegația română la conferința de pace de la Paris, în 1919. A rămas în România, a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 1946 și a murit la București în 1950. Ce susții mata cu plecatul fără a mai reveni, e o minciună sfruntată. Asta dovedește că ești un gunoi mincinos, din mormanul de gunoaie care dau cu căcat în români și în România, un propagandist ieftin, probabil susținut de cei care vor să bage în capul românilor, convingerea că sunt o adunătură de nemernici, care nu au fost, nu sunt și nu vor fi buni de nimic, vreodată.
@auroraszabo4168
@auroraszabo4168 4 года назад
Primul care a zburat cu un "avion" au fost fratii Wright 1904
@johnnycash9735
@johnnycash9735 4 года назад
În primul rând nu e adevărat. În al doilea rând se zice primii au fost sau primul a fost.
@mariussirbu6925
@mariussirbu6925 3 года назад
@@johnnycash9735 Nu știește românește doamna Szabo... Acordul subiectului cu predicatul ... etc
@j0hnny.j0hn
@j0hnny.j0hn 4 года назад
a zburat la 1 m altitudine pe o lungime de 12 m...mai degrabă a sărit 12 m😂😂😂.Propagandă ieftină.
@mariaida3785
@mariaida3785 2 года назад
Cum dracu' nu a mai repetat experiența cu un aparat îmbunătățit. Cred că a fost mai degrabă o planare cu vântul în față. Tot același lucru l-a făcut și Coandă cu avionului lui cu reacție. Altă propagandă ieftină.
@butt3rfly555
@butt3rfly555 2 года назад
Da-mi voie sa te contrazic, Traian Vuia a fost primul om din lume care a proiectat un aparat de zbor cu auopopulsie, adica un aparat de zbor care a decolat fara catapulta sau alte mijloace exterioare. Datorita faptului ca a fost primul avion cu motor a reusit sa decoleze din forte proprii, fara a fi aruncat de o catapulta, ca avionul fratilor Wright, acela a "sarit" in aer si totusi multi oamnei ii stiu pe acestia ca inventatorii primului aparat de zbor. De asemena este important sa amintim lumii prin ceea ce ti-se pare "propaganda ieftina" ca Traian Vuia, un roman, a fost cel care a demonstrat ca un aparat mai greu decat aerul poate sa zboare , dovedind contrariul criticilor francezi de la Academia Stintifica de la Paris care au i-au spus ca doar o persoan nebuna se poate gandi la acesta. Chiar daca a zburat doar cativa metri,Traian Vuia a turnat fundatia stiintei aviatiei mondiale, a demonstrat cu ajutorul geniului uman,ca omul poate sa zboare, lasandu-ne dorinta de a atinge si depasi limitele tehnologiei umane .
@mynameisgabriel2002
@mynameisgabriel2002 2 года назад
@@mariaida3785 Ce dracu` aştepţi tu de la oameni în zorii aviaţiei ? Să zboare direct pe orbită cu viteze hipersonice???
@TheSilvanian
@TheSilvanian Год назад
@@butt3rfly555 Un aparat de zbor este un aparat cu care chiar zbori (decolezi, zbori si aterizezi), nu cu care faci salturi la inaltimea de un metru. Altfel ce utilitate are ce ai facut? Numai sa dai spectacole cu public? O inventie trebuie sa-si dovedeasca utilitatea altfel e o inventie inutila. Din cauza asta se considera ca Traian Vuia a facut doar o INCERCARE DE ZBOR. De ce nu s-a gasit in statul roman oameni vizionari care sa finanteze masiv inventia, ca Vuia sa creeze un model viabil ? Raspunsul e ca, asa cum in zilele noastre au finantat "motorul cu apa" al lui Bordeianu, bazaconiile lui Justin Capra si alti zeci de "sarlatani tehnologici", tot asa si atunci se ocupau de gainarii si minciuni. Uitati-va la fratii Wright. Au "sarit" cu catapulta la inceput dar au facut zboruri la inaltime mult mai mare si au aterizat cu bine. Ulterior au adoptat si decolarea cu mijloace proprii, au brevetat inventia si au devenit stapani pe domeniul aparatelor de zbor pana la primul razboi mondial cand statul american din motive de siguranta nationala le-a luat acest drept. Ce a facut Vuia? A renuntat din lipsa de bani, a venit in tara cu alta inventie valoroasa (cazanul cu aburi) a vrut sa o aplice, a fost luat la misto, s-a imbolnavit, a plecat dezamagit spunand ca NU VA MAI REVENI IN ROMANIA NICIODATA. Asta e lectia pe care trebuie sa o tragem din experientul Traian Vuia nu sa ne umflam in pene cu tot felul de argumente si chichite ridicole.
@TheSilvanian
@TheSilvanian Год назад
@@butt3rfly555 Pai, daca "a turnat fundatia", inseamna ca era zidar. 😂
Далее
Români care au schimbat lumea: Traian Vuia (@TVR1)
25:25
Gândit in România - Gogu Constantinescu
12:55
Просмотров 17 тыс.
Cat CONSUMA un AVION?
11:22
Просмотров 326 тыс.
Envisioned in Romania - Traian Vuia
9:23
Просмотров 22 тыс.
De ce avioanele nu zboara peste Oceanul Pacific
7:45
Просмотров 519 тыс.
Gândit în România - Aurel Vlaicu
9:08
Просмотров 13 тыс.