Тёмный

Hoe wordt een regering gevormd? | VRT NLS #05 

VRT NWS
Подписаться 52 тыс.
Просмотров 39 тыс.
50% 1

Hoe wordt een regering eigenlijk gevormd? Wat is een informateur en een formateur? Niels T’Joen legt het voor je uit in aflevering 5 van VRT NLS. Abonneer je nu op het kanaal van VRT NWS en mis geen enkele aflevering.
-----------------------
Oké het zijn verkiezingen en je hebt net gestemd. Maar wat nu? Simpel: de stemmen worden geteld. De geldige stemmen worden omgezet in zetels in het parlement. Blanco en ongeldige stemmen tellen niet mee.
Hoe meer stemmen voor een partij, hoe meer zetels voor een partij. Eén zetel komt overeen met één volksvertegenwoordiger en een volksvertegenwoordiger is iemand die genoeg stemmen heeft gekregen om een deel van de bevolking te vertegenwoordigen.
In de Kamer van het Federaal Parlement heb je 150 zetels en als je het land een beetje vlot wil regeren dan moet je de meerderheid van de zetels hebben. Dat zijn 76 zetels.
Meestal moeten verschillende partijen samenwerken om aan 76 zetels te komen. De koning duidt dan na de verkiezingen een informateur aan die met de verschillende partijen moet gaan babbelen en kijken met welke partijen er een meerderheid kan gevormd worden.
Als de informateur klaar is, dan gaat hij of zij verslag uitbrengen bij de koning. Dan is het de beurt aan de formateur. Die gaat aan de slag met de info van de informateur en moet een regering vormen.
Als er twee of meer partijen met elkaar opschieten, vormen ze een coalitie. De nieuwe vrienden van de coalitie stellen het regeerakkoord op. Dat is een document met de doelen van de regering voor de komende 5 jaar.
En als iedereen akkoord is, dan kunnen ze de postjes gaan verdelen. De grootste partij krijgt vaak de meeste ministers. De formateur wordt meestal de eerste minister.
Alle ministers worden voorgesteld aan de koning, die knikt eens, benoemt hen en laat hen de eed afleggen.
Oké, er is dus een meerderheid met 76 zetels of meer, maar dat wil zeggen dat er ook een minderheid is, de rest van die 150 zetels, en dat is de oppositie. Zij bieden tegenwicht en houden de regering extra hard in het oog.
Een regering vormen is soms moeilijk. België staat in het Guinness Book of World Records als het land met de langste regeringsonderhandelingen allertijden, 541 dagen was dat in 2010 en dat is iets om trots op te zijn.
Dus waar komt jouw stem uiteindelijk terecht?
Als de partij waarop je gestemd hebt minstens 1 zetel behaald heeft, zit je dus ofwel in het kamp van de meerderheid ofwel in de oppositie.

Опубликовано:

 

27 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 33   
Далее
Waarom is België zo ingewikkeld?
18:36
Просмотров 57 тыс.
Zo spaar je meer geld elke maand! | Help
8:55
Просмотров 155 тыс.
Bart De Wever in 'Eerste Keus'
8:32
Просмотров 23 тыс.
Hoe ultrabewerkt eten ons ziek maakt
15:48
Просмотров 689 тыс.
Hoe gaat het eraan toe in de Tweede Kamer?
3:34
Просмотров 182 тыс.
Kan je stemmen op de koning? | VRT NLS #03
4:35
Просмотров 20 тыс.
België voor Beginners 05 I Regering
5:25
Просмотров 14 тыс.