Тёмный

Hospitahuur als oplossing voor woningzoekende studenten 

AT5
Подписаться 112 тыс.
Просмотров 11 тыс.
50% 1

Geen enkele groep in Amsterdam woont zo ruim als ouderen, woonruimte die jongeren goed kunnen gebruiken. Hospitahuur - kamerverhuur door een bewoner - kan dan ook een goede manier zijn om de kamernood te verlichten. Een nieuw online platform voor hospita’s en kamerzoekers hielp in Utrecht al honderden mensen aan woonruimte. Dat kan ook hier, klinkt het in de Stopera. Maar Amsterdamse woningbouwcorporaties willen er nog niet aan.
Tientallen jaren geleden was wonen bij een hospita heel gewoon. Generaties studenten en kamerbewoners woonden in bij de huisbaas, in een kamertje, en droegen maandelijks huur af. Woonruimte voor de een, een zakcentje voor de ander. Win-win.
In de laatste decennia van de vorige eeuw raakte wonen bij een hospita uit de gratie. Studenten wilden liever in een huis met leeftijdsgenoten. Ouderen met een kamer over, bijvoorbeeld door het overlijden van de partner of het uitvliegen van de kinderen, laten die vaak onbenut.
70-plussers in de stad hebben gemiddeld 67 vierkante meter woonruimte, tegenover 40 vierkante meter voor de gemiddelde Amsterdammer.
Ouderen willen graag oud worden in hun huis. 57 procent van de 55-plussers denkt dat dat ook kan, en nog eens 23 procent geeft aan dat het met enkele kleine aanpassingen prima zou kunnen.
Om al die vierkante meters vrij te spelen voor grotere huishoudens is doorstroming een mogelijke oplossing: ouderen met grote woningen laten verhuizen naar kleinere, passende huizen. Een intern onderzoek van een woningbouwcorporatie schat dat er zo 25.000 woningen vrij kunnen komen. Maar aanmoedigingsprogramma’s van de gemeente zijn nog niet erg effectief: in 2021 werd er maar 217 keer gebruik van gemaakt, blijkt uit een rapportage.
Een andere oplossing kan zijn om oudere Amsterdammers aan te moedigen een kamer aan te bieden voor de verhuur. “Die woonvorm, wonen bij een hospita, is lange tijd heel gebruikelijk geweest in Nederland.”, vertelt Daan Donkers. Toen hij als student een periode in Colombia verbleef, woonde hij ook bij een hospita, een oudere dame. “Dat was supervet, we konden het heel goed vinden. Zij leerde me Spaans en liet me het land zien, en tegelijkertijd was zij blij met mijn gezelschap.”
Ook nu zou hospitahuur een goed idee zijn, stelt Donkers: “Enerzijds de woningnood bij kamerzoekers, anderzijds kunnen ouderen voor kleine zorgvragen bij hun inwonende jongere terecht. En het levert verhuurders een mooi zakcentje op natuurlijk.”
Terug in zijn thuisstad Utrecht richtte Donkers, met zijn ervaring in Colombia in het achterhoofd, het platform Hospi Housing op. “Het is een site waar je je kan aanmelden als aanbieder van een extra kamer, of als kamerzoekende. Wij screenen de aanbieders en de woonruimte die ze aanbieden en vissen eventuele schimmige situaties eruit.” Aanbieden van een kamer is gratis; bij een geslaagde match betaalt de kamerzoeker eenmalig 250 euro.
Mensen met een koopwoning kunnen vaak zonder problemen een kamer aanbieden. Maar huurders die een overbodige kamer willen verhuren, hebben expliciete toestemming nodig van de verhuurder. Zoals de woningcorporatie.
In Donkers’ thuisstad Utrecht waren corporaties in eerste instanties huiverig. “Ze dachten dat ons platform hun eigen doorstroomprogramma in de weg zat”, zegt Donkers. “Of waren bang voor extra werk. Maar dat extra werk doen wij dus.” Na twee pilots zijn de Utrechtse corporaties inmiddels overstag.
Kan de Utrechtse formule ook in de regio Amsterdam worden toegepast? Een woordvoerder van wethouder Volkshuisvesting Zita Pels laat weten dat er geen gemeentelijke regels die hospitaverhuur in de weg staan. Ook bij huurwoningen - als de verhuurder maar toestemming geeft.
Maar Amsterdamse woningcorporaties, die samen 41 procent van de huizen in Amsterdam bezitten, vertellen iets anders. Ze wijzen op het handboek woonruimteverdeling Amsterdam, opgesteld door de gemeente en de corporaties, waarin staat dat zulke kamerverhuur niet is toegestaan. Huurders die dat toch doen, kunnen een boete krijgen of het huis uit worden gezet.
Volgens Donkers is dat een misverstand, en beschermen speciale hospitacontracten tegen misbruik. De onduidelijkheid bij corporaties en gemeente over wat nu precies wel en niet kan, herkent hij uit Utrecht. “Het is belangrijk zo snel mogelijk te starten met een informatiecampagne”, zo verkondigde hij eerder deze week in de Amsterdamse raadscommissie Woningbouw en Volkshuisvesting.“We werken al samen met de universiteiten.” De eerste Amsterdamse matches zijn al gemaakt. Als de corporaties ook hier overstag gaan, verwacht Donkers ieder jaar honderden kamerzoekers te kunnen helpen aan woonruimte.



AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
/ at5
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: at5.nl
Facebook: at5nl
Twitter: at5

Опубликовано:

 

11 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 19   
@bartje5761
@bartje5761 Год назад
Misschien wel handig om erbij te vermelden dat de huurbaas de huurder binnen de eerste 9 maanden zonder reden uit het huis mag zetten bij een hospita huurcontract. Je geniet dus minder bescherming als huurder.
@diversitydeliverer7094
@diversitydeliverer7094 Год назад
Natuurlijk zegt die Utrechtse kakker daar niks over. Hij wilt alleen geld binnen harken
@robertsanders7060
@robertsanders7060 Год назад
Ik studeerde rond 1985. Sommige studenten huurden bij een hospita. Dat was dan vaak zwart, zodat de hospita huursubsidie kon blijven krijgen. Probleem was dan wel dat je als student niet op een wachtlijst voor een huis kon komen, omdat je er officieel niet woonde. Een studiegenoot loste dat uiteindelijk op door met zijn hospita te trouwen 🙂
@becomematrix
@becomematrix Год назад
Lol
@brunomacedo7620
@brunomacedo7620 Год назад
Is toch normaal ....
@imprisonedone8054
@imprisonedone8054 Год назад
@@becomematrix jezus was zwart
@becomematrix
@becomematrix Год назад
@@imprisonedone8054 mijn drol zojuist ook
@ace5990
@ace5990 Год назад
Zeg gewoon eerlijk waar het op staat, het is een race to the bottem. Iedereen weet dat. En dit aandragen als oplossing echt jullie zijn ACHTERLIJK. Ps welke oorlog hebben we net achter de rug?
@JeffBilkins
@JeffBilkins Год назад
Een voordeel is ook dat de huurder een deel van de kleine zorg voor oudere verhuurders kan invullen.
@xxmilannathanxx
@xxmilannathanxx Год назад
dit verhaal is niet waar want het heeft wel zeker invloed op je toeslag en op gemeentebelasting
@Akeligknetter
@Akeligknetter Год назад
Hoe kan het dat er na de krakersrellen van 40 jaar geleden nog niks is veranderd? Waar komen al die mensen toch vandaan die een woning zoeken?! Succes in je mokum 😂
@alexderpyracc4053
@alexderpyracc4053 Год назад
Zolang ie niet wil dat je de hele huur van het hele huis gaat betalen
@brunomacedo7620
@brunomacedo7620 Год назад
Die Anne Visser bedoel ik...
@soldaat-van-oranje
@soldaat-van-oranje Год назад
Dus in plaats van volbouwen lekker elke niet Amsterdammer gewoon der buiten
@niels7774
@niels7774 Год назад
Gewoon volbouwen joh
@soldaat-van-oranje
@soldaat-van-oranje Год назад
@@niels7774 mag ook🤣maar wel voor ons Amsterdammers
Далее
In Wenen zijn huurprijzen wél laag: hoe kan dat?
10:48
Hammerstein huurt tegenwoordig aan de Zuidas
7:51
Просмотров 82 тыс.
Standoff 2 is a true horror! #standoff #horror #meme
00:13
Waarom wordt er steeds minder Jordanees gesproken?
8:29
Zo ramde brandweerauto pui van hotel in centrum
2:01
Просмотров 1,4 тыс.
Lada 2107 - 1988 - 603.674 km - Klokje Rond
13:26
Просмотров 45 тыс.
24-uurszorg ouderen slecht geregeld
9:08
Просмотров 43 тыс.