Тёмный

Ingmar Bergman: Yedinci Mühür ve Yaban Çilekleri Üzerine (1978) 

Ufak Tefek Çeviriler
Подписаться 119 тыс.
Просмотров 10 тыс.
50% 1

Şimdi diyelim ki toplandınız çevreme ve üstüme sebepsiz bir baskıyla gelerek bir soruya cevap vermemi istediniz: "En sevdiğin yönetmen kim?" Bu soruya Ingmar Bergman cevabını vereceğimi sanmıyorum doğrusu, ancak şu bir gerçek ki, Kış Işığı ve Yedinci Mühür filmlerini izlerken bol bol kafamı sallayıp uzaklara dalma isteği taşıdığımı hatırlıyorum. Tanrı, ölüm ve hayatın anlamı. Bunlar üzerine hiç düşünmeden yaşayıp gitmek mümkündür herhalde, tıpkı baş ağrısız bir hayat sürmek gibi. Ancak hayatımın son yirmi yılında haftada en az üç gün başım ağrıdı benim, başının nadiren ağrıdığını söyleyen birini gördüğümde, içimde taşıdığım şaşkınlığı hâlâ bir kenara bırakamıyorum. Aynı şekilde, tanrı, ölüm veya hayatın anlamı gibi meseleler de şu veya bu biçimde çevremde dönüp durdu, yakama yapıştı, hiç umulmadık anlarda beni sarstı.
Şimdi diyelim ki kafamı kaldırıp gökyüzüne baktım, her yer masmavi, bulutlar geçiyor ağır ağır, güneş aydınlatıyor çevremi. Mesnetsiz bir huzurun yanında umarsız bir yalnızlığı da deneyimliyorum böyle zamanlarda. Ancak üzücü bir şey değil bahsettiğim. Evrenin merkezine yerleşmişliğin doğurduğu bir yalnızlık. Ancak her seferinde sonradan kendime geliyor ve kendi yerimi abarttığımı fark ediyorum. Olanca hızıyla ve gücüyle yere çakılan bir taş gibi olduğum yerde duruyorum bir süre. Belli belirsiz bir hakikatten kopmanın bende bıraktığı o hissi yaşıyorum: Gerçekliğine inandığın bir rüyadan uyanmanın şaşkınlığına benzer bir şey. Gelgelelim, kısacık anlar bunlar, dışarıdan bakıldığında varlığının hissedilmesi mümkün olmayan, hatta benim bile sonradan üzeirne düşündüğümde fark ettiğim şeyler.
Şimdi diyelim ki siz veya ben veya Bergman bir araya geldik ve olur olmadık meseleler üzerine konuştuk. Ne demek istediğimi Bergman bir nebze olsun kavrayabilir, veya daha doğru bir biçimde ifadece edecek olursam, hissedebilir gibi geliyor bana. Hiç kuşku yok ki onunla sayısız durum veya fikir üzerinden anlaşmazlık da yaşayabiliriz. Herkesle bunu yaşamak mümkündür. Her türden fikrin temelsiz olduğuna dair bir sezgi doğdu mu içinde, ifade edilen her düşüncenin aksinin de ne denli doğru ve gerçek olabileceğini kendine veya başkalarına ispatlamak için olabilecek her türlü zahmete katlanabilirsin. Sözleri yers yüz etmek, örnekleri hırpalamak, kavramları ağzından tutup içini boşaltmak öyle zor iş değildir. Bu yüzden, Bergman'la veya başka biriyle veya hatta kendinle anlaşmazlık yaşamak şaşırtıcı değildir.
Şimdi diyelim ki tüm bu tatsız ve tuzsuz bocalamaları bir kenara bıraktık ve daha dişe dokunur bir şey konuşmaya karar verdik. Bu noktada aklıma hep Wittgenstein gelir: "Üzerinde konuşulmayan konusunda susmalı." Gerçi Tractatus Logico-Philosophicus'taki görüşlerinin bir çoğunu Felsefi Soruşturmalar'da değiştirmiş veya daha cesur olursak reddetmiştir diyebiliriz. Hayat böyledir işte, sarsılmaz bir hakikati inşa ettiğini zannedersin, ona bel bağlarsın, sırt dayarsın, tamamdır dersin, bitti işte diye eklersin, şöyle bir iç çeker, kalkıp gitmeye yeltenirsin, doğrusu bir iki adım da atarsın, uzaklaşmaya başlarsın, ya da öyle sanırsın, ama sonra içine bir kurt düşer, önce yerinde sayarsın, sonra mecbur durursun, omzunun üstünden geriye bakarsın, tekrar ileriye bakarsın, ilerlemenin mümkün olmadığını görürsün, geriye dönmek zaten imkansızdır, olan ve olacak arasında bir sıkışmışlık hissedersin, biraz sessizlik hâkim olur havaya, sonra öfleyip püflemeler başlar, kaşlar çatılır, gözler devrilir, fikirler çelişir, yürümek anlamını yitirir, bir şeyler gevelenir elbette, hep gevelenir, oysa artık bir daha asla o kendinden eminlik çepeçevre sarmaz seni. Kaybolmuşsundur.
Şimdi diyelim ki Bergman hakkında bir yazı yazmaya karar verdim ve ne ondan ne de sinemasından bahsettim. Böyle bir durumda ben Bergman'ı anlatmış olabilir miyim? Süslü ve sıkıcı teknik çıkarımları etrafa saçmanın, kimsenin doğru düzgün anımsayamayacağı birkaç tarih sıçratmanın, şurada veya burada söylenegelmiş şeyleri bir araya toplamanın bir önemi ve gereği var mı? Bilmiyorum. Ne zaman birileri gerçek fikrimi merak etse, cevabım daima bilmiyorum olur. Bir kaçamak veya sığınak değil bu cevap; gerçekten içimden geçen. İşte geldiğim nokta da bu: Bergman'ın karşısında dursam mesela, veya sinemasında yarattığı karakterlerin karşısında, ve bilmiyorum desem, burada geveleyip durduğum hemen her şeyi bu kadar söze gerek kalmaksızın anlayabilirmiş gibi geliyor bana. Elbette yanılıyor da olabilirim, belki kendimi bile kandırıyorumdur. Hayat bu neticede, her şey olabilir; ve daha da vahimi, olur, her şey olur.
* * *
Çeviri: Ümid Gurbanov
Blog: umidgurbanov.s...
Twitter: / umidgurbanov
* * *
Twitter: / ufaktefekceviri
Patreon: / umidgurbanov

Опубликовано:

 

10 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 36   
@Kadirsabu
@Kadirsabu 2 года назад
"Hakikat, daima düşlerine, hayallerine sabotaj gerçekleştirir. Dolayısıyla, bu hakikatin ayrıntılarını almak ve kendi evrenine koymak zorundasın." Emeğinize sağlık, teşekkürler Ümid Bey.
@bircangulecyuzcyprus
@bircangulecyuzcyprus 2 года назад
"Bugün Ölüm'le tanıştım. Satranç oynuyoruz." 7. MÜHÜR
@mmd000
@mmd000 2 года назад
Ingmar Bergman'ın filmlerindeki sekanslarda yüz ifadelerine odaklandığı sinematografik görüntülerine oldukça müptelayım. Çünkü insanın yüz ifadesinde içinde yaşadığı ruh halini en iyi yansıdığı sığınağıdır yüz ifadesi. O yüzden bu konuda Bergman'ı takdir ederim. Güz Sonati filminde bu durumu oldukça başarılı yansıtmıştır. İki önemli filmi hakkında verdiği ifadelerinde genel bir açıdan bakıldığında onun çocukluk yaşantıları ve birtakım takıntılarının sanatsal dönüşümünün bir ifadesi olduğu söylenebilir. Böyle sıcakkanlı bir usta yönetmenin röportajını dinleme fırsatı sunan Umitcigime çok ama çok teşekkürler.
@sonyaeyzir
@sonyaeyzir 2 года назад
Dil öğrencisiyim ve gerçekten her yönden faydalı oluyor bu videolar. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Hoşça kalın :"D
@furkanafsin1786
@furkanafsin1786 2 года назад
Ben de dil öğrencisiyim altyazı ingilizce yapıp izledim:)
@sonyaeyzir
@sonyaeyzir 2 года назад
@@furkanafsin1786 Oww çok iyi! Ben de eh işte yapabiliyorum. Sizde nasıl gidiyor dil?
@furkanafsin1786
@furkanafsin1786 2 года назад
@@sonyaeyzir valla zorlanıyorum listening ve speaking de ama bakalım n'olacak sizin nasıl gidiyor?
@sonyaeyzir
@sonyaeyzir 2 года назад
@@furkanafsin1786 Umm anladım.. ben yeniyim daha 11 im, şimdilik sorun yokk. Güzel ya dil. Hedef de büyük olunca şimdiden bastım gaza. Siz kaçıncı sınıfsınız?
@furkanafsin1786
@furkanafsin1786 2 года назад
@@sonyaeyzir ben üniversite öğrencisiyim :) hazırlık okuyorum
@R__AoV
@R__AoV 2 года назад
Çox gözəl, Təşəkkürlər "Her türden fikrin temelsiz olduğuna dair bir sezgi doğdu mu içinde, ifade edilen her düşüncenin aksinin de ne denli doğru ve gerçek olabileceğini kendine veya başkalarına ispatlamak için olabilecek her türlü zahmete katlanabilirsin. Sözleri ters yüz etmek, örnekleri hırpalamak, kavramları ağzından tutup içini boşaltmak öyle zor iş değildir. Bu yüzden, Bergman'la veya başka biriyle veya hatta kendinle anlaşmazlık yaşamak şaşırtıcı değildir."
@birisi1854
@birisi1854 2 года назад
Ben de, yıllar önce, senin filmlerini izlerken , iki gün uyumamış ve yemek yemeyi unutmuştum, mutluluktan cildirmistim.
@cllasical3328
@cllasical3328 2 года назад
Sevdiğim bir yönetmen ve çok güzel iki filmi üzerine. çok sağolun Ümit bey.
@wuhulioma
@wuhulioma 2 года назад
İçeriklerin çok hoş olduğu ve aktif olan bir kanal... Gözlerim yaşardı. Emeğinize sağlık :)
@wernermolders_
@wernermolders_ 2 года назад
Elinize sağlık hocam. Teşekkür ederim.
@fatmayilmaz2664
@fatmayilmaz2664 4 месяца назад
Merviden değil merdiven... Elinize sağlık, bu arada....😊
@yarnszadam.5135
@yarnszadam.5135 2 года назад
Uppsala da yaşıyorum, yönetmeni yakından tanımak için iyi bir araştırma yapacağım. Teşekkür ederim.
@benjaminbreeg1323
@benjaminbreeg1323 2 года назад
Cok değerli bir çeviri teşekkürler
@cutieprettie9448
@cutieprettie9448 2 года назад
Çeviri için minnettarım
@darkjuva
@darkjuva 2 года назад
ropartoj sonunda bağırması duygularını roportaj boyunca sakladığını gösteriyor.bende öyle yapardım.adam kapıdan geçmiş arkadaşlar sorulan sorulara cevap verse deli dersiniz dışlanırsınız.nasıl rahatlayıp insan olduğunu hatırlayıp karşısındakine dokunuyor.sonra bedenide orada olduğunu anlıyor ve yaşam sevinci yediden başlıyor.bu harika birşey.antonyos blok kilisede azraille görüştükten sonraki sahneyi hatırlayın.
@guclusimsek231
@guclusimsek231 2 года назад
Tebrikler süper iş, güzel seçim🙏🙏👏👏👏
@vilanelle9052
@vilanelle9052 2 года назад
Bergmanin butun filmlerinde bir grup insanla niye calistigini cok sukur ogrendim
@helinilgen4575
@helinilgen4575 2 года назад
yine yine yine harika
@LoranPolat
@LoranPolat 2 года назад
Emeklerinize sağlık severek takip ediyorum :)
@birsencigdem9959
@birsencigdem9959 2 года назад
Harika
@birsencigdem9959
@birsencigdem9959 2 года назад
Nolur daha uzun röportajları çevirin lütfen... İzlemeye doyamıyorum...
@cemg8355
@cemg8355 2 года назад
Yazıda biraz Daniil Kharms hissettim ben de.
@yazarmslar6043
@yazarmslar6043 2 года назад
Sinema deyişi bile adamın başka
@hayatumitnesedoludegil3761
@hayatumitnesedoludegil3761 2 года назад
💖
@sayyarakarimli
@sayyarakarimli 2 года назад
💜
@ikisfrbirfatihe.8553
@ikisfrbirfatihe.8553 2 года назад
👍
@cagdasin
@cagdasin 2 года назад
Aramızda bir ruh kardeşliği var kesin. Yukarıda yazan tüm metnin altına imzamı atarım gibi geliyor. Peki diyelim yolun izmir e düştü. seni gördüğüm yerde kelebeği çıkardım ve ya canın ya 3 favori yönetmenin diye sordum. ne dersin?
@umidgurbanov
@umidgurbanov 2 года назад
Öncelikle kelebeği çıkarma kısmına kahkaha attığımı söylemem gerek. Cevaba gelecek olursak, benim açımdan cevaplaması çok zor çünkü Kurosava, Fincher, Haneke, Kubrick gibi bilinen yönetmenlerin çoğunu severim. Yeni bir filmi çıkınca izlemeyi ihmal etmeyeceğim Denis Villeneuve ve Darren Aronofsky gibi görece genç yönetmenler de var. Tabii bir de Güney Kore sinemasından pek çok isim var. Ancak zihnine özel bir saygı beslediğim üç yönetmen sayayım canımı kurtarmak için: 1. Peter Greenaway 2. Martin McDonagh 3. Charlie Kaufman
@cagdasin
@cagdasin 2 года назад
@@umidgurbanov teşekkür ederim:)
Далее
Apple Event - September 9
1:38:50
Просмотров 25 млн
Jean-Paul Sartre and Simone de Beauvoir Screener
4:58
Просмотров 164 тыс.
Johan Liebert ve Nihilizm
6:13
Просмотров 2,6 тыс.
3 Cisim Problemi - Daha Doğrusu n-cisim Problemi
6:35