Тёмный

Juha Mäenpää perussuomalaiset . Sotilastoiminnassa on omat riskinsä 

Juha Mäenpää perussuomalaiset epävirallinen
Просмотров 73
50% 1

Juha Mäenpää perussuomalaiset :
Arvoisa rouva puhemies! Sen verran tuohon Heinosen ja Kiljusen nokitteluun, että minä olen erittäin tyytyväinen, että me ei olla liitytty Natoon aikaisemmin, koska todennäköisesti muuten meidän Puolustusvoimat eivät olisi tässä kunnossa, mitä ne ovat nyt. Varmaan olette molemmat samaa mieltä.
Arvoisa rouva puhemies! Meillä täällä on ainoassa käsittelyssä valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhanajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024 ja siihen liittyvä ulkoasiainvaliokunnan mietintö. Lisäksi puolustusvaliokunta on antanut asiasta lausunnon. Koen tehtäväkseni selventää muutaman asian, sillä aiheesta lienee ihmisten, kansalaisten keskuudessa jonkin verran epätietoisuutta näihin yksityiskohtiin liittyen.
Heti alkuun se tärkein osa selonteosta: Asevelvollisia ei lähetetä Naton rauhanajan tehtäviin. Varusmiehenä palvelevan lasta tai reserviläispuolisoa arjen keskeltä ei lähetetä vastentahtoisesti Nato-hommiin. Huomionarvoista on se, että Naton maavoimajoukkoihin ei ole tarkoitus tässä vaiheessa edes osallistua. Nyt näihin tehtäviin lähtijät toimivat Merivoimien ja Ilmavoimien tehtävissä, he siis ovat kantahenkilökuntaa tai vapaaehtoisuuteen pohjautuen reservistä palkattuja sopimussotilaita.
Muutama sana joukoista yleisesti lienee paikallaan. Naton keskeisiä yhteisen puolustuksen rauhanajan tehtäviä ovat eteentyönnetty maavoimajoukko, jota aiemmin kutsuttiin nimellä eteentyönnetty läsnäolo, pysyvät laivasto-osastot ja Naton ilmapuolustus, ja siinä air policing ja air shielding ovat nämä vaihtoehdot. Lähes kaikki Nato-jäsenmaat osallistuvat yhteisen puolustuksen rauhanajan tehtäviin joko pysyvällä kontribuutiolla tai säännöllisellä rotaatiolla.
Sitten siitä Suomen osallistumisesta toimintaan. Puolustusvoimien on tarkoitus osallistua Naton rauhanajan yhteisen puolustuksen pysyvän miinantorjuntaosaston tehtäviin Itämerellä Katanpää-luokan aluksella ja enintään 40 henkilöllä huhti- ja toukokuussa sekä Naton rauhanajan yhteiseen puolustukseen air shielding ‑tehtäviin Romaniassa, Bulgariassa ja Mustallamerellä enintään kahdeksan hävittäjän lento-osastolla ja enintään sadalla henkilöllä kesä- ja heinäkuussa. Osallistumisesta on tarkoitus päättää kansainvälistä apua, yhteistoimintaa tai muuta kansainvälistä toimintaa koskevasta päätöksenteosta annetun lain perusteella. Puolustusvaliokunta pitääkin lausunnossaan perusteltuna nyt valittua linjaa siitä, ettei Maavoimien FLF-joukkoihin osallistuta. Valiokunta huomauttaa, että isompaa maavoimien osastoa joukkuetasosta ylöspäin ei ole käytännössä mahdollista lähettää ulkomaille ilman, että tehtäviin löytyy vapaaehtoisia reserviläisiä. Reserviläisten käyttöön Naton rauhan- ja kriisiajan tehtävissä liittyy taas useita avoimia lainsäädännöllisiä ja palvelussuhteen ehtoihin liittyviä kysymyksiä, joita ei ole vielä ratkottu.
Ensin mainittu miinantorjuntaosaston tehtävä on tarkoitus toteuttaa aluksen pysyvällä henkilöstöllä sekä erikseen reservistä palkattavilla sopimussotilailla. Sopimussotilaita on tarkoitus käyttää asevelvollisten tilalla miehistötehtävissä, koska asevelvollisten käyttö osallistumisen aikana ei ole mahdollista. Toiseksi tehtäväksi kerrotun ilmapuolustuksen tehtävän henkilöstö koostuisi tämän hetken suunnitelman mukaan kokonaisuudessaan kantahenkilökunnasta. [Puhemies koputtaa]
Arvoisa rouva puhemies! Toimintaan Naton pysyvässä miinantorjuntaosastossa ei kohdistu poikkeavia uhkia verrattuna normaalin kansainvälisen harjoitustoimintaan tai alueelliseen koskemattomuuden turvaamisen tehtäviin. Suora sotilaallinen uhka Itämeren alueella arvioidaan tällä hetkellä matalaksi. Todennäköisimmät uhkat aiheuttavat operaatioturvallisuuden vaarantuminen, sairastuminen tai tapaturma meripalveluksessa, siis jotakuinkin samanlaiset vaarat, mitä lähes jokaisella, ainakin fyysistä työtä tekevällä, on aivan jo normaalissa arjessaan. [Puhemies koputtaa]
Naton rauhanajan yhteisen puolustuksen Romaniassa toteuttavaan air shielding ‑tehtävään osallistumisen yleinen riskitaso vastaa pitkälti kotimaassa toteutettavia, alueellisen koskemattomuuden turvaamisen tehtäviä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Operointi toteutettaisiin kyllä lähempänä aktiivista sotatoimialuetta kuin Suomessa, mutta ilmavalvonnan päivystystehtäviä toteutetaan vain matalan riskin merialueilla sekä Naton jäsenvaltioiden alueella.
Arvoisa puhemies! Ihan lyhyesti vielä: Sotilastoiminnassa on toki aina omat riskinsä, erityisesti, jos tilanne merkittävästi kiristyisi, mutta tämä sama ongelma koskisi luultavasti siinä vaiheessa jo Suomeakin alueena. Ei ole siis syytä kantaa mitään erityistä huolta juuri selonteossa mainittujen tehtävien takia. - Kiitos.
13.3-2024

Опубликовано:

 

15 май 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Хотите поиграть в такую?😄
00:16
Просмотров 372 тыс.
Kannatuspuheeni rajalakiin 9.7.2024
7:23
Просмотров 140