Тёмный

Kapılı Göz Aşısı Nasıl Yapılır (gözaşısı/4) 

HDDoğa
Подписаться 17 тыс.
Просмотров 10 тыс.
50% 1

Kapılı Göz aşısı nasıl yapılır, kapılı göz aşısı ne zaman yapılır, kapılı göz aşısı yaparken nelere dikkat edilir, kapılı göz aşısı nın püf noktaları nelerdir, göz aşısı çeşitleri nelerdir, hangi çeşit ağaçlar birbirine aşı yapılır, kapılı göz aşısı nda sürgün seçimi nasıl olmalıdır, kapılı göz aşıları nda aşı kalemi nin muhafazası nasıl yapılır, göz çıkarılırken nelere dikkat edilir gibi tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Meyve ağaçlarında kapılı göz aşısı yaygın yapılan aşılardandır. Kapılı göz aşısı, tekbir göz içeren kabuğun odunsu tabakadan bozulmadan çıkartılıp aşı yapılacak diğer ağacın odunsu yapısına yama yapılması işlemine verilen isimdir.
Kapılı göz aşısı ne zaman yapılır?
Kapılı göz aşısı bölgelere göre farklılık gösterebilir. Doğu batı yönünde, kuzey güney yönünde 10-15 gün arayla farklılık gösterebilir. Genel itibari ile mayıs ayının 15’den eylül ayının 15’ine kadarki süreçte yapılabilir.
Erken göz aşısı veya sürgün göz aşısı ne zaman yapılır?
Sürgün göz aşısı mayıs ayının 15’den ağustos ayının başı ya da ağustos ayının 15’ine kadarki süreçte yapılır.
Durgun göz aşıları ne zaman yapılır?
Durgun göz aşısı ağustos başı ya da ağustos ayının 15’den, eylül ayının 15’ine kadarki süreçte yapılır.
Hangi çeşit ağaçlar birbirine aşı yapılır?
Gerek kapılı göz aşısı gerekse diğer aşı çeşitlerinde aynı çekirdek grubuna ait olan ağaçlar birbirine aşı yapılır. Yumuşak çekirdekli ağaçlar yumuşak çekirdeklilere (armut; elma ve ayvaya gibi), sert çekirdekli ağaçlarda sert çekirdeklilere aşı yapılır (kayısı şeftaliye gibi)
Kapılı göz aşısında sürgün seçimi nasıl olur?
Meyve ağaçlarında göz aşısı kalemi bir yıllık sürgünlerden alınır. Sürgün seçilirken meyve veren iki yıllık dalın uç kısmından süren bir yıllık sürgünlerden seçilir. Sebebi ise aşılanan gözün meyve veriminin iyi olması amaçlanır. Ağaç ortalarından süren obur dallar aşıda kullanılmaz.
Kapılı göz aşılarında kaleminin muhafazası nasıl yapılır?
Seçilen göz aşısı kalemleri kesildikten sonra aşı kalemlerinde su kaybını önlemek için hemen yapraklar alınıp sapları kalmış şekilde nemli bir havluya sarılıp muhafaza edilir ve aşı yapılacak yere götürülüp beklenmeden aşı yapılır.
Kapılı göz aşısı yapılırken nelere dikkat edilir?
Göz aşısı yapılacak dalda öncelikle aşı yuvası açılır, sonra aşı gözü çıkartılıp beklemeden yerine yerleştirilip aşı bitirilir. Aşı gözünün iç kısmında öz kısmı yani aşı gözüne suyun yürümesini sağlayan özün yer alması gerekir. Yoksa aşı tutmaz.
Göz aşısı çeşitleri nelerdir?
T göz aşısı, ters T göz aşısı, I göz aşısı, yarma göz aşısı, yonga göz aşısı ve kapılı göz aşısı gibi çeşitleri vardır.
Yeni Videoları Kaçırmamak İçin:
ru-vid.com?sub_...
Üzüm Bağı ve Meyve Yetiştiriciliği:
• Bağlarda İlkbahar Döne...
Şifalı Bitkiler ve Şifalı Meyvelerin Faydaları:
• Ebegümeci Faydaları Ne...
Aşı Çeşitleri:
• Kalem Aşılarında Aşı P...
Budama Makasları ve Aşı Malzemeleri:
• Aşı Malzemeleri Nelerd...
Havai Köklendirme:
• Havai Köklendirme Nası...
Nasıl Yapılır:
• Ocakbaşında Geleneksel...
Doğayı Geziyorum:
• Arıların İzinde, Kayal...
Tarım:
• Nohut Patozu , Nohut H...
Merhaba HD Doğa kanalı takipçileri, doğal taşlar bulma videoları, balık tutma (olta, ağ ve serpme ile balık tutma), kamp yapma (gece ve gündüz doğada kamp), doğa yürüyüşü, doğada yenilebilir bitkiler (mancar, tırşik otu, yılan yastığı, gavur pancarı, kekik, güvey otu, güvey çiçeği, güyeği çiçeği, madımak, karakavuk, semizotu, ısırganotu), koyun otlatma, çobanın bir günü, bitkilerin faydaları, ağaç ve bağ budama, bağ hastalıkları, bağlarda mildiyö hastalığı, bağlarda külleme hastalığı, bağlarda virüs hastalıkları, bağlarda yaprak kıvrılma hastalığı, aşı çeşitleri (yarma aşı, kalem aşısı, kabuk aşısı, çoban aşısı, dilcikli İngiliz aşısı, göz aşısı, yavsu aşı), topraklı havai köklendirme, havai köklendirme, sulu havai köklendirme, doğada pan ile altın arama (derelerde, çaylarda, nehirlerde altın arama), pekmez yapımı (üzüm toplama, çiğneme ve şıra aşaması, kaynatma, toprağı katma, dinlendirme ve kaynatma), doğada piknik gibi konuların videolarını hazırlayarak sizleri hem bilgilendirmek hem de sizlerin yorum ve bilgilerini alabilmek amacıyla kanalı açtım.
#kapılıgözaşısı #kapılıgözaşısınasılyapılır #kapılıgözaşısınezamanyapılır #gözaşısıyapımı #foryoupage #foryou #fyp #fypシ #keşfet #ankara #türkiye #türkey #güdül #beautiful #best #hddoğa #hddoga

Опубликовано:

 

29 июн 2021

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 35   
@ramazanyldrm2908
@ramazanyldrm2908 2 года назад
Maşallah ellerine sağlık abi
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
Sağolasın varolasın gardaşım. İyi seyirler dilerim
@mustafasevim3142
@mustafasevim3142 Год назад
Çok doğru asi yapınca rahatlıyorum. Zevk aliyorum
@hddoga06
@hddoga06 Год назад
Helede yapılan aşı tutup büyüdüğünü takip etmek bambaşka. İyi seyirler kardeşim.
@ahmetsimsek9487
@ahmetsimsek9487 3 года назад
Beyim gayet seri ve nefis bir anlatımla pratik aşı tekniğinize müteşekkir kaldım.. emeğinize sağlık. Sizden ricam önce ay, gün ve coğrafi konumu/rakım belirtmeyi unutmayınız.. selamlar sevgiler
@hddoga06
@hddoga06 3 года назад
Ahmet bey kanalımızda detaylı göz aşısını anlattığımız videomuz mevcut aklınıza gelebilecek tüm soruların cevabını bulabilirsiniz. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim. Bir dahakine dikkat edelim. Ankara güdül 26 haziran rakım 910. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-Ic6j4PnE6oE.html
@mahmuttayyarkoseoglu3884
@mahmuttayyarkoseoglu3884 3 года назад
Emeğinize sağlık güzel paylaşım olmuş
@hddoga06
@hddoga06 3 года назад
Teşekkür ederim Tayyar bey iyi seyirler dilerim
@anneanneninyemekleri7237
@anneanneninyemekleri7237 2 года назад
👏👏👏👏
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
Teşekkürler kardeşim. iyi seyirler dilerim...
@ismailbingul9189
@ismailbingul9189 2 года назад
Sağol abi.Allah razı olsun...zeytinde de yapabilirmiyiz
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
Zeytin de pencere falan açmana gerek yok. Direk aşı kabuğunu alıp yama yerine koyun. Gizli gözler palayacaktır. Zeytin aşısını paylaşan diğer kanallardan aşı videolarını izleyebilirsiniz.
@yasarcardak26
@yasarcardak26 2 года назад
👍🤝
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
Teşekkür ederim iyi seyirler dilerim
@niyazihamarat1070
@niyazihamarat1070 Месяц назад
Merhaba. 2 ayrı karadut aşıladım beyaz duta. Erkenci ve geç olarak. Erkenci sürgüne 2 haftada geçti. Geç cins olanında henüz sürgün yok hafif tırnağımla kazıdım gözler yeşil. Aynı anda olmaması normal mi?
@avci9
@avci9 2 года назад
Sağol kardeşim çok net anlaşılır biçimde uygulamalı anlatıyorsun emeğine sağlık teşekkürler.Sizden ricam aşı kalemini buzdolabında streç te saklama metodu ve bu saklama metodunda kalemleri ne zaman alıyoruz yer İstanbul saygılar selamlar.
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
Allah razı olsun Ahmet bey. Şubat sonu, martın ilk haftasında ağaçlara su yürümeden kalemleri alıyoruz. Kalemleri buzdolabının sebzelik boyu göz önüne alınarak kalemlerin uzunluğunu belirliyoruz. Ya da en az 9 10 göz uzunluğunda alıyoruz.Yani 3 kalemlik falan. Bunun dışında üst nokta ve alt noktada bırakılan gözlerin altında ve üstünde 3-4 parmak temiz yüzey yani gözsüz yüzey kalmalı. Nedeni aşı kalemini dolaptan çıkardıktan sonra en az 2-3 cm su kaybı olmasından kaynaklı alttan ve üstten kesim yapıp temizlememiz gerekiyor. Öyle bırakırsanız kalemlerden fire vermemiş olursunuz. Sitreç filme ya da çöp poşetine kesinlikle hava almayacak şekilde sarıp buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edeceğiz. Kalemlerin adedini bir günde aşı yapacağınız adede göre saracağız . Her seferinde çıkar sargıyı aç al geri kalan kalemleri geri sar ile uğraşmayacağız hemde kullanılmayan kalemlere hava aldırmamış olacağız.
@avci9
@avci9 2 года назад
@@hddoga06 çok teşekkür ederim üstadım
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
@@avci9 ben teşekkür ederim. Ahmet bey dut ağacına yapmış olduğumuz göz aşısı çeşitlerinin gelişim düzeylerini incelediğimiz videomuzu izleyebilirsiniz. Yapacağınız göz aşılarında fikir verir diye düşünüyorum. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-zg3lT6RMKlA.html
@tugrulatalay275
@tugrulatalay275 3 года назад
👏👏👍
@hddoga06
@hddoga06 3 года назад
Teşekkürler kardeşim.
@asilladamm8785
@asilladamm8785 3 года назад
Ustam bir tane ıhlamur ağacını hangi ağaca aşılayabiliriz ıhlamur anacımız yok
@hddoga06
@hddoga06 3 года назад
Daha önce farklı ağaca denemedim ancak ıhlamur da havai köklendirme yapabilirsiniz. Şimdi dalda havai köklendirmeyi yapın. Eylül ayında köklenmiş ıhlamur dalını saksıya alın. Orada kökler gelişsin bahar dönemi asıl yerlerine toprağıyla dikin. Aşının dışında çoğaltma yöntemlerinden bir tanesi.
@asilladamm8785
@asilladamm8785 3 года назад
@@hddoga06 teşekkürler ama ıhlamur ağacı benim değil komşun ağacı o yzden öyle bir şansım yok peki çelikleme yöntemi ile direk dalı toprağa diksem olurmu olmazsa artık internetten fidanını isteyecez sağlık olsun
@hddoga06
@hddoga06 3 года назад
@@asilladamm8785 olur kardeşim. Bahar başlangıcında ağaçlar uyanmadan çelikleri toprağa göm. Sen komşuya rica et. Havai köklendirme de ağaca zarar vermiyorsun. Parmak kalınlığında ki dallarda da yapabilirsin. Sonuçta ağacı kökünden kesmiyorsunuzya.
@Byrm42
@Byrm42 3 года назад
Daha önce böyle aşı yaptınızmı sonuç ne oldu
@hddoga06
@hddoga06 3 года назад
Ali bey gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Ülkemizde bilinen yaygın olan bir aşı çeşidi değil. yurt dışında yapılıyor. Herhangi bir sıkıntı olmaz. Tutar Allahın izniyle.
@abdullahkuzgun8078
@abdullahkuzgun8078 2 года назад
Bu ası cevizede yapılırmı
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
Yapılır. Aslında bu aşı yama göz aşısı, bilezik göz aşısı ve normal göz aşısının karışımından oluşturulmuş aşı modeli.
@mstafabasak
@mstafabasak 2 года назад
Üstadım, yaptığımız aşının bantını ne zaman çıkaracağız. Basit bir soru ama merak ettim. Aşı tuttuktan sonra mı?
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
Mustafa bey genel itibari ile aşı 2 haftadan tutup tutmadığını belli eder. Aşı bağını 15 gün sonrasında çıkarıyorum. Kanalımızda oynatma listeleri bölümünde aşı çeşitleri kısmında detaylı videosu mevcut. RU-vidye aşı bandı, aşı bağı ne zaman sökür ya da çözülür diye arattığınızda da videomuza ulaşa bilirsiniz.
@mstafabasak
@mstafabasak 2 года назад
@@hddoga06 teşekkür ederim.
@hddoga06
@hddoga06 2 года назад
@@mstafabasak rica ederim Mustafa bey iyi seyirler dilerim.
@yok6445
@yok6445 Год назад
Yaşlı bir Elma Ağacım var Armut aşısı yapılırmı bu ağaca yoksa fidan iken mi yapılmalı ? Ve Nisan Ayında hangi Aşı uygun olur ?
@hddoga06
@hddoga06 Год назад
Ağacın gövde kısımlarında deforme çürüme vb. Yoksa ana kollardan 16_20 santim kalacak şekilde kesim yapılıp kalem aşısı yapılabilir.
Далее
EN KOLAY GÖZ AŞISI                            GÖZ AŞISI YAPAMAYAN KALMASIN
13:18
The tactic worked 😂#shorts by  Leisi Show
00:26
Просмотров 3,1 млн
Luiza Rasulova #luizarasulova
00:37
Просмотров 697 тыс.
İzlemeden Aşı Yapma, Dört Yöntem Birden
12:43
Просмотров 54 тыс.
Bunu İzlemeden Aşı Yapmayın
10:29
Просмотров 307 тыс.
YONGALI GÖZ AŞISI NASIL YAPILIR?
4:00
Просмотров 1,5 тыс.
Dut Ağacını Böyle Aşıla, Seneye Dut Ye
9:11
Просмотров 31 тыс.
The tactic worked 😂#shorts by  Leisi Show
00:26
Просмотров 3,1 млн