Тёмный

Lerarentekort weer gestegen, grootst in Nieuw-West 

AT5
Подписаться 109 тыс.
Просмотров 8 тыс.
50% 1

Waar vorige week bekend werd dat de stad inmiddels een lerarentekort van 18,6 procent kent in het basisonderwijs, blijkt Nieuw-West opnieuw aan de koppositie te moeten geloven. De meeste (verborgen) tekorten liggen in dat stadsdeel. Dat zien ze ook bij Stichting Westelijke Tuinsteden, die zestien scholen in Nieuw-West heeft. "Ik had zo gehoopt dat het niet nóg meer gestegen zou zijn."
"Wij hebben een tekort van ongeveer 15 procent hier op school", vertelt Erwin Bolt, directeur van basisschool De Globe in Nieuw-West. Op zestien groepen betekent dat er twee à drie groepen een leerkracht hebben staan die geen correct diploma heeft. Het stadsdeel staat met een lerarentekort van bijna 30 procent op basisscholen bovenaan de lijst, daarna volgen Zuidoost en Noord.
Dit zijn ook de stadsdelen waar de risico's op kansenongelijkheid en onderwijsachterstand het grootst zijn. "Het is heel jammer dat dat juist hier zo is. Maar ik heb er niks aan om daar verdrietig om te zijn, dat helpt niet om goed onderwijs te geven."
Onbevoegd maar bekwaam
De school is onderdeel van Stichting Westelijke Tuinsteden, een scholenstichting met zestien scholen in het stadsdeel: "Ik had eerlijk gezegd gehoopt dat het gestopt was en we nu eenzelfde tekort zouden hebben als vorig jaar." Dat is dus niet het geval, wat betekent dat de school noodgedwongen onbevoegde leerkrachten voor de klas moet blijven zetten.
"We zetten mensen die nog niet het juiste papier hebben voor de klas en we hebben ervaren bevoegde leerkrachten die ze daarbij helpen", vertelt Bolt. Dit kan gaan om studenten, zij-instromers of andere sociaal en educatief opgeleide personen. "Maar soms zorgen we ook voor professionals uit het werkveld", vertelt bestuurder Jeroen Spanbroek van de stichting waar De Globe ook onder valt.
Volgens het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) wil de vraag nog wel eens opkomen of het niet beter is het tekort duidelijker te maken aan de maatschappij en kinderen iets vaker naar huis te sturen bij een tekort: "Hierdoor is de Onderwijszekerheid geboden, maar is maatschappelijk de omvang van het tekort en de daarbij horende problematiek niet altijd voldoende zichtbaar. Dit is voor scholen vaak een paradox." Maar Spanbroek zegt overtuigd: "We willen kinderen op school hebben. dat doen we dan liever met een team waarin andere mensen helpen dan dat we kinderen naar huis sturen."
Oneerlijk verdeeld
Het voelt voor beide heren niet goed dat de stadsdelen waar de risico's het grootst zijn ook de grootste tekorten hebben: "Het verschil kan groot worden met het centrum als kinderen hierdoor ook minder ontwikkelingstijd krijgen", vertelt de bestuurder. "Daar waar bijvoorbeeld normaal belangrijk is om brede talenten te ontwikkelen, is het voor kinderen hier ook echt belangrijk om extra rekenen en taal te krijgen. Dat vraagt hier meer ondersteuning door de achtergrond van ouders."
Volgens beide mannen is het heel goed om samen op te trekken met andere scholen: "Als op één school een zieke is, kunnen mensen vanuit de stichting invallen", vertelt Spanbroek. "Maar," vult Bolt aan, "het voelt soms als een kaartenhuis. Als er eentje uitvalt moet je weer helemaal opnieuw nadenken hoe je het gaat oplossen. Dat is heel erg zonde én moeilijk." Het tekort vertaalt zich het meest in deze stress, vindt hij.
De stad of het rijk?
Onderwijswethouder Marjolein Moorman ziet het problematisch in: "Elk kind verdiend goed onderwijs en een bevoegde leerkracht", begint ze. "En we moeten doorgaan met ons inzetten en ongelijk investeren voor de plekken waar de aandacht het meest nodig is."
De afgelopen jaren is er vanuit de wethouder al heel veel gebeurd om het onderwijs een boost te geven: parkeervergunningen voor leerkrachten en voorrang op woningen. Ook wordt inmiddels 24 miljoen euro in het werven en behouden van leraren gestopt, maar desondanks groeide het tekort dus. "Het is niet dat het niet werkt, het werkt alleen niet goed genoeg. Met een woningcrisis als die van Amsterdam zou je verwachten dat we op plek nummer 1 zouden staan als het om het tekort ging, maar dat is niet waar."
Ze doet een beroep op Den Haag: "Want wij gaan hier in de stad niet over salarissen, daar heb je toch echt het rijk voor nodig." Ze benadrukt het belang van de waardering die het vak van leerkracht kan krijgen. "Het is belangrijk dat het weer status krijgt en men het graag doet, net zoals toen ik zelf jong was en het normaal was dat iedereen gewoon een leraar voor de klas had staan."



AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
/ at5
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: at5.nl
Facebook: at5nl
Twitter: at5

Опубликовано:

 

18 дек 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 15   
@KonthaarXVII
@KonthaarXVII 6 месяцев назад
Leraren hebben te lage lonen en worden respectloos behandeld in tegenstelling tot andere landen, zelfs de veel minder ontwikkelde landen. Dat is het probleem, niet er omheen draaien. Meer loon.
@tjeremiah9747
@tjeremiah9747 6 месяцев назад
De kosten om in Amsterdam docent te zijn, zijn te hoog, dus het gewoon niet aantrekkelijk om voor docenten van buiten af naar amsterdam te komen, of mensen die hier al wonen verhuizen uit amsterdam om vervolgens te solliciteren op de lokale scholen.
@ivyave1113
@ivyave1113 6 месяцев назад
Ik wilde als lio stagiaire werken op een school, met het doel om daarna met diploma daar aan de slag te gaan als docent. Omdat het communicatief erg slecht geregeld was, hetzelfde voor papierwerk, ben ik na een maand weer weggegaan. Erg jammer, want de school was leuk en leerzaam
@Ramon_1
@Ramon_1 6 месяцев назад
Maak eerst maar eens wonen betaalbaar. Ik ben docent, werk fulltime, maar je bent zo veel geld kwijt in een grote stad aan huur… dan is het veel voordeliger om in een ander deel van het land te werken. Overal in Nederland verdien je namelijk wel hetzelfde. Wil je dit oplossen, regel betaalbare woningen voor docenten. Ik zou best in Amsterdam willen wonen en werken. Voor nu, onbetaalbaar.
@Chiszle
@Chiszle 6 месяцев назад
Er is nogal een groot investeerdersklimaat in Nederland. Vastgoed moet elk jaar geld creëren op papier. Overwaarde opnemen, hypotheekhandel, servicekosten, VvE, grondhandel, belasting op vastgoed, vakantieverhuur, ga maar door. Een boel mensen in pak staan zichzelf te feliciteren dat u heus wel even komt betalen. En huisbezitters die willen meedoen, ondanks dat ze voor een verkocht huis slechts een soortgelijk huis weer krijgen. Maar wel meer belasting betalen. En vrij weinig mensen staan daar tegenover om de marktwerking te versoberen. Vreemd genoeg kwam de Jonge met een goed plan in handen voor een puntensysteem op de huurmarkt. Met wat extra maatregelen is dat in ieder geval een stop op de slechtste gevallen. Maar het duurt heel lang voor je de vastgoeduitkeringen van investeerders afgeknepen hebt. Ze ontdekken altijd nieuwe doelen. Vluchtelingen in vakantieparken en hotels, op kosten van de gemeente. Maar een plan waar ze daarna gaan wonen dat is te moeilijk. Dat zou een oplossing zijn. Als jij eens zou weten hoe snel je een huis in Amsterdam kon krijgen zodra je vooraan in de rij staat. Vrijwel dezelfde dag nog. Er komt constant iets vrij. Maar jij krijgt het niet.
@deftones7599
@deftones7599 6 месяцев назад
Amsterdamse woningmarkt bestaat uit meer dan de helft van sociale huurwoningen. Ze zijn allemaal betaalbaar. Wat is het probleem dan? D66, GL en PvdA zijn aan de macht. Ze zijn voor beste onderwijs, leefbaarheid, betaalbare woningen voor iedereen etc.
@Chiszle
@Chiszle 6 месяцев назад
Die sociale huurwoningen gaan naar kwetsbare groepen zodat zij de kansen krijgen in plaats van bijvoorbeeld iemand zonder verhaal, die in de stad wil werken of studeren. Veel sociale huurhuizen zijn bezet door mensen die geen maatschappelijke rol in de stad spelen, maar niet hun plekje willen opgeven.@@deftones7599
@uli9084
@uli9084 6 месяцев назад
Ik heb alle hersens om leraar te worden ik heb vwo, een propedeuse filosofie. Maar je kan het makkelijker met een afgeronde hts, ik woon in A'dam
@hollandiadj
@hollandiadj 6 месяцев назад
waar wacht je op dan
@jay-ly9hr
@jay-ly9hr 6 месяцев назад
Ik studeerde eerst onderwijs assistent. Ik moest stoppen met de opleiding omdat ik niet voldeed aan de vereisten reken vakken die moest halen met mijn dyscalculie. Erg jammer want wilde wel graag de opleiding volgen. Kortom, het is gewoon slecht geregeld.
@corspinhoven2828
@corspinhoven2828 6 месяцев назад
Gewoon teveel mensen .
@theozegers128
@theozegers128 6 месяцев назад
Met geld kun je niet alles oplossen dus neem eens een voorbeeld aan een land als Vietnam (behoort tot de onderwijstop): alle kinderen gelijk door schooluniformen, de leraar is een autoriteit, strenge discipline in de school en een diploma met hoge cijfers betekent automatisch een prima baan.
@jackderman1267
@jackderman1267 6 месяцев назад
Is toch normaal als je slavenloon betaald
Далее
Hoe ultrabewerkt eten ons ziek maakt
15:48
Просмотров 563 тыс.
NAME THE EURO 2024 PLAYER OR SWIM 💦
00:35
Просмотров 13 млн
Жидкие носки)))
00:19
Просмотров 827 тыс.
Wat moeten we met het lerarentekort?
6:44
Просмотров 877
Het lerarentekort in de praktijk
9:01
Просмотров 39 тыс.
PVV-minister Faber sloopt Rutte volledig
50:08
Просмотров 53 тыс.
Te weinig leraren | De Avondshow met Arjen Lubach (S2)
4:20
Lerarentekort | Maar dan anders | NOS
7:39
Просмотров 25 тыс.
Wat gebeurde er met kinderen tijdens de slavernij?
17:23