Тёмный

Limba română, scrisă cu alfabet chirilic până în 1860. Când s-a făcut trecerea la literele latine 

Euronews Romania
Подписаться 53 тыс.
Просмотров 2,6 тыс.
50% 1

Despre latinitatea limbii române învățăm cu toții la școală. De la unele cuvinte, până la alfabetul folosit, recunoaștem ușor proveniența romană.
Dar poate că un lucru nu atât de bine știut de mulți este că limba noastră nu a fost întotdeauna scrisă cu litere latine.
Pentru cele mai recente știri:
euronews.ro/
Abonați-vă la canalul nostru de RU-vid: / @euronewsro
Urmăriți-ne și pe Social Media:
whatsapp.com/channel/0029VaCn...
/ euronewsro
/ ro.euronews
/ euronews_romania
/ euronews.romania

Опубликовано:

 

29 ноя 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 21   
@mihailmocanu6268
@mihailmocanu6268 6 месяцев назад
Noi în Basarabia am scris în kirilică pînă în 1990.
@PopescuSorin
@PopescuSorin 2 месяца назад
in Romania s-a folosit alfabetul chirilic romanesc venit de la Bulgari. In Basarabia s-a folosit alfabetul chirilic de la rusi in urma ocupatiei sovietice. Scrierea din Romania sau cuvintele de origine slava din limba romana nu au legatura cu rusia ci cu Bulgaria
@UlpianHeritor
@UlpianHeritor Месяц назад
Pacat
@gtasaneok98
@gtasaneok98 26 дней назад
Insasi bulgara are legatura cea mai directa cu rusa, valahuilă proasta ce esti ​@@PopescuSorin
@danielion2635
@danielion2635 2 месяца назад
De ce nu puneti pe ecran textele vechi pe care le cititi?… Pacat!
@mimisor66
@mimisor66 13 дней назад
La 4:46 puteati incadra sa se vada mai bine documentul!
@UlpianHeritor
@UlpianHeritor Месяц назад
limba noastră este una latină. Deci, este de bine înțeles că scriem în alfabet latin. A fost o mare greșeală să scriem vreodată într-un alfabet strain.
@SeamanX-qh9bw
@SeamanX-qh9bw Месяц назад
Limba noastra este una cu baza latina si influenta slava enorma - cel putin 40% inainte de re-latinizare . Porneste de aici , poate intelegi ! Poti sa vezi si ultimul studiu genetic care da o o provenienta slava de 40-45% a poporului roman din ziua de azi . Poate si asta te ajuta sa intelegi ca suntem un popor format din Vlahi si Slavi (si altii). Deci parte a culturii Slave , ca scrierea , partial vocabularul si etnografia , nume , toponime ,religie ne vin de la Slavi , asa cum ne-au venit primii voievozi , boieri , clasa conducatoare .
@UlpianHeritor
@UlpianHeritor Месяц назад
@@SeamanX-qh9bw Sa eliminam toate influentele slave in limba
@mihailgae-draghici4864
@mihailgae-draghici4864 Месяц назад
@@SeamanX-qh9bw " Limba romana de azi mai are numai 4-5% cuvinte de origine slava." N. Manolescu. Influenta altor limbi precum latina, greaca, franceza, engleza, turca, ebraica, persana si araba , depaseste influenta slava.
@SeamanX-qh9bw
@SeamanX-qh9bw Месяц назад
@@mihailgae-draghici4864 "Although the Re-latinization of Romanian created synonyms to, or replaced a number of Slavic and other loanwords in the 19th century, about 20% of the Romanian vocabulary is still of Slavic origin." - Schulte , 2009
@mihailgae-draghici4864
@mihailgae-draghici4864 Месяц назад
@@SeamanX-qh9bw Noi suntem in sec.XXI, nu in XIX. Manolescu are dreptate. Mai avem numai 4-5% cuvinte de origine slava, iar tendinta lor este in descrestere pe masura ce numarul cuvintelor englezesti creste ireversibil.
@sergiuzaveriuha2206
@sergiuzaveriuha2206 8 дней назад
Alfabetul se numește ,,glagoliță” și a apărut ca reacție a înaintării catolicizmului, iar pentru această faptă Ciril și Mefodie au fost otrăviți de către...
20 дней назад
Limba româna era în vechime una slavona mai mult decat latină. Datorită Școlii Ardelene (Bisericii greco-catolice) ne-am identificat ca latini. Limba română a luat majoritatea cuvintelor de origine romanică abia după anul 1860. Înainte de toate românul spunea de pildă ``primejdie`` (din limba slavă veche) iar nu ``pericol``.
@cosmina.m.7570
@cosmina.m.7570 18 дней назад
Vorbesti porcarii! Ia si citeste scrisoarea lui Neacsu ca sa vezi ce porcarii grotesti vorbesti! Mi-ar fi si rusine!
@mimisor66
@mimisor66 13 дней назад
Ce vorbeşti? După cum poți vedea, până acum am scris strict din cuvinte de descendență latină. Citeşte Scrisoarea lui Neacsu din 1521 si vezi cum scrie. Prostiile pe care le indrugi sunt doar propaganda rusa. Intr-adevar, limba română, spre deosebire de celelalte limbi romanice care au un supra-strat germanic peste fondul latin, are un supra-strat slavic. Nimeni nu neaga asta. Dar o limba apartine unei familii lingvistice mai ales pe baza gramaticii, nu doar a fondului de cuvinte. Nimeni nu contesta ca limba engleza este o limba germanica, desi majoritatea cuvintelor sunt de origine latina! Asa si limba română, desi are o gramada de imprumuturi din greaca, slavona, turca, franceza si acum engleza, rămâne o limba romanică. De asemenea cuvintele de baza, cele utilizate cel mai des, sunt de origine latina. Scoala Ardeleana nu a reusit sa re-latinizeze mare lucru, chiar au fost luati peste picior. Si cum erau ei sa influenteze limba vorbita, niste savanti aflati sub stapanire austro-ungara, cu mari presiuni de maghiarizare din partea autoritatilor vremii? Iar Moldova si Tara Romaneasca doua tari distincte, cu 98% din populatie analfabeta! Ca sa nu vorbim despre Basarabia, gubernie ruseasca supusa unei intensive rusificari? Din pacate, in continuare lipsa de educatie isi spune cuvântul si unii se lasa pacaliti de propaganda rusa, care incearca sa ne facem sa ne uitam cultura si identitatea. In primul rand, fiecare popor se distinge prin limba si cultura sa, ca genetica suntem toti atat de amestecati, formand un continuum care se modifica lent pe masura ce te indepartezi de un anume punct. Ungurii au mult ADN germanic si slavic si chiar roman, si nimeni nu le contesta identitatea. Bulgarii se considera slavi, dar au mai putin ADN slav decat românii. Dar conteaza limba pe care o vorbesc!
Далее
Я Не Спал 100 Часов!
00:39
Просмотров 34 тыс.
Все мы немного Адриана 😂😂😂
00:11
ROMÂNA VECHE Scrisoarea lui NEACȘU
2:19
Просмотров 15 тыс.
Я Не Спал 100 Часов!
00:39
Просмотров 34 тыс.