Тёмный
No video :(

Martha Nussbaum: "Toplumsal düzen yalnızca çıkar üzerine değil, sevgi üzerine de kuruludur" 

Çeviri Konuşmalar
Подписаться 163 тыс.
Просмотров 8 тыс.
50% 1

Hobbes, Locke ve Rousseau ile birlikte andığımız toplum sözleşmesi fikri ne ölçüde adaletli toplumlar kurabiliyor?
Filozof Martha Nussbaum, Batı siyaset geleneğinin baskın adalet anlayışına önemli bir itirazda bulunuyor.
Çeviri: İlker Kocael

Опубликовано:

 

18 сен 2020

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 27   
@BernaERENKAYGUN
@BernaERENKAYGUN 3 года назад
Her seferinde yaptığınız işe bir kez daha saygı duyuyorum. Ellerinize sağlık, emekleriniz için sağ olun. Çok selam, saygı...
@unique_dolphin
@unique_dolphin 3 года назад
İçim derin bir huzurla doldu yemin ediyorum. Çok güzel
@abdullahkacar5185
@abdullahkacar5185 3 года назад
Bazı yorumlarda yapıldığı gibi sevgiyi çıkara indirgemek pek makul durmuyor, zira sevgi uğruna çıkarımıza ters işler de yapabiliyoruz. Çıkardan kasıt fayda, sevgiden kasıt da iyilik olsa gerek. Elbette ki iyiliklerin faydaları olabilir, ancak iyiliği faydaya indirgeyemeyiz. Çünkü bazen de bir şey hem iyi hem de zararlı olur veya hem kötü hem de faydalı olur. İyilik faydadan ibaret olsaydı bu nasıl olacaktı?
@MuhammedEmirhanÇelikperçin
@MuhammedEmirhanÇelikperçin 3 года назад
"İyi" olmak veya sevilecek biri olmak başlı başına büyük bir fayda zaten bizim için. Bu ahiret inancına sahipsek çok daha belirgin bir şekilde böyle. Bu olmasa bile insanın iyi bir insan olduğunu yani aslında toplum tarafından kabul edilir ve sevilebilir/yardım edilebilir bir insan olduğunu hissetmesi başlı başına bir fayda. Toplumdan sağlayacağı faydayı güvence etmesi bakımından bu böyle. Gerçekten salt iyi işlerde bulunma arzusundan veya orijinal bir sevgiden dolayı iyilik yapmıyor, sevgimiz uğrunda fedakarlık göstermiyoruz. Tüm elde etmek istediğimiz içten içe toplumda/karşıda bir güven minnet duygusu oluşturup bunu kişisel faydalarımız için kullanmak. İçten içe yaptığımız bu fayda hesaplamalarının stresinden kurtulabilmek için davranışlarımızı sevgi, iyilik gibi faydaya ulaştiran yalancı ikincil dayanaklar üzerine kuruyoruz. Böyle yapmak hem kendimiz için daha güvenli hissettiriyor hem de çevremize güven vermemizi sağlıyor. Yani her hareketimizde fayda ilkesinin işlediğini yadsımak bile çok faydalı olabiliyor. BENCE..:)
@abdullahkacar5185
@abdullahkacar5185 3 года назад
​@@MuhammedEmirhanÇelikperçin dikkat ederseniz ben iyiliğin bir faydası yoktur demiyorum, iyilik faydaya indirgenemez diyorum. Elbette ki iyiliklerin faydaları olabilir, ancak bir insanın sevgisi uğruna zarara uğramaya razı oluşunu nasıl açıklayacağız? İyiliği faydaya indirgeyerek açıklayamayız. Örneğin bir anne çocuğunu korumak için kendi canını tehlikeye atıyor. Siz diyebilirsiniz ki, bu anne bunu "fedakar ve iyi bir anne olarak anılma faydası" için yapıyor diye. Elbette ki bu iyiliğinin böyle bir faydası vardır, ancak takdir edersiniz ki bu fayda insanın canını kaybetmesi zararının yanında çok küçüktür. Yani bu annenin yaptığının faydalı bir yönü olsa da zararlı yönü ağır basmaktadır. Eğer meseleyi fayda-zarar ikilemine indirgersek bunu nasıl anlayacağız? Bu anne bu küçük fayda ile bu büyük zararı doğru tartamayacak kadar akılsız mı diyeceğiz? Ben bu annenin çocuğuna olan sevgisinin kendisine olan sevgisinden ağır bastığı, yani bu annenin bu iyiliği uğrayacağı zarardan daha büyük gördüğü şeklinde anlarım.
@Columbina.Damselette
@Columbina.Damselette 2 года назад
@@abdullahkacar5185 ben de son cümledeki gibi anlarım. Eğer anne çocuğunu koruyamayıp çocuğunun ölümüne veya acı çekmesine neden olsaydı o zaman içsel huzuru bozulurdu ve anne derin bir vicdan azabı çekerdi.. bundan dolayıdır ki anne kendi çıkarına göre bir iş yapıyor, kendi çıkarını düşünüyor. Bence Ayn Rand’ın kitaplarını ve ekonominin felsefesini anlatan kitapları okumalısınız. Özellikle Ayn Rand harikadır.
@ardacakr6464
@ardacakr6464 3 года назад
teşekkür ederim efem.
@mexicanchihahua2088
@mexicanchihahua2088 3 года назад
çevirilerin devamını merakla bekliyorum
@ebrarycl
@ebrarycl 3 года назад
Umarım daha fazla aboneye ulaşırsınız(: Mükemmelll
@dilekceyran
@dilekceyran 2 года назад
Çeviriniz için teşekkür ederim.
@hasanunver2600
@hasanunver2600 Год назад
Çok tatlı kadın aşık oldum galiba :D
@serhatoz
@serhatoz 3 года назад
Super
@mahmutmehmet4560
@mahmutmehmet4560 3 года назад
Abi zevklerimiz çok benzer galiba, hangi videoyu izliyorsam altta seni görüyorum :)
@zeynepbektas2017
@zeynepbektas2017 3 года назад
Sevgi çıkar ilişkisi üzerine kurulmuştur Tıpkı Sokak kedisinin yüzüne bakmayıp ev kedisini sevmek Evdeki çiçeği sulayıp ,dışardakinin üzerine basıp geçmemiz gibi..
@bluecreature4765
@bluecreature4765 3 года назад
Insan neden yönetilmeli?
@muhammetcangobel1428
@muhammetcangobel1428 2 года назад
Topluma hizmet etmek demek bir yandan da doğayı kullanmak demektir. Doğadan alınan çoğu şey aslında birer canlıdır ve insan bunları kullanır. Burada sevgiden bahsedilemez sadece güçlü olanın güçsüz olanı yediği bir düzeni göstermez mi? Topluma hizmet demek doğayı yemek demektir. Hayatını nasıl yaşayacaksın o zaman her şey bu kadar zalim ise ?
@MuhammedMuratOzdemir
@MuhammedMuratOzdemir 2 года назад
Sevgi bütün çıkarlar arasında en çıkar gibi gözükmeyen unsur.
@haliskurguyan
@haliskurguyan 3 года назад
Bana göre toplum sevgi üzerine değil tam tersi acı üzerinde kuruludur. Acı yaşamamızı sağlayan daimi şeydir. Acı olmazsa kim niye sevgi duysun. Sevgi duymak bir maceradır. Biraz mutluluk, geri kalanı mutsuzluktur veya bunlara esir olmaktır. Acı öyle değildir. Dirençli olmaktır, dik durmaktır, yaşamak istemektir, hedef doğrultusunda bir şeyler yapmaktır( fransanın 17. yüzyılını düşünün acı birikti birikti ve patladı, yaratıcılığa yol açtı.) Toplum kendisini sevgi esir ettikçe buluş azalır, duygulara esir olur insanlar. Günümüzde böyledir. Çünkü acı neredeyse sıfıra indirebilir herhangi bir orta düzey insanı. İndirdikçe indirir kör olur duygularıyla beraber. Yaşar ve ölür. Hayatın özü acı olmak zorundadır. Toplum acı üzerine kuruldur.
@haliskurguyan
@haliskurguyan 3 года назад
adaletsiz toplumda yaşamak gerekmez sadece bunu hep istemek gerekir, istedikçe istemek karşılığını tam alamamak daha çok düşünmek taaa ki anarşik bir düzene geçene dek. Toplum yıkılıp küçük gruplar olana dek.
@haliskurguyan
@haliskurguyan 3 года назад
Bu yazıdan bir şey anlamamanız sizin elinde değildir. Büyük bir yemek küçük bir kaşıkta sunulamaz. Benimki de öyle işte.
@aysenurercel6166
@aysenurercel6166 3 года назад
kim anlamadı ya
@aysenurercel6166
@aysenurercel6166 3 года назад
anlamamak zaten genel olarak elimizde olmayan bir şey değil mi
@ibrahimabali6418
@ibrahimabali6418 Год назад
Yalnızlık kutsaldır.onun için bana toplumsal olan herşey aşırı uç ve saçma gelmiştir ailede buna dahil...😂
@enbiyacigdem1578
@enbiyacigdem1578 3 года назад
Canımız sıkılıyor canımız
Далее
Noah Harari | Dinlerin Geleceği ve Tekno-Din
4:31
Просмотров 1,7 тыс.