Denne Essensen-video om musik er skabt i forbindelse med DRs programserie 'Min Sang' hvor 15 kendte musikere skal lave hver deres bud på en sang til Danmark. Du kan se de første sange - fra bl.a. Andreas Odbjerg - her: www.dr.dk/drtv/serie/min-sang-til-danmark_329337?cid=soc_youtube_p3essensen(p3essensen)_post_7iy5qaof
Super fin og informativ video! Kunne det tænkes i kunne tage en kigger på de indre danske farvandes helbred, hvorfor der år for år for år, bliver gradvist slemmere og slemmere tilfælde af algeopblomstringer, iltsvind og generel ørken under vandet?
𝗧𝗶𝗹 𝗣𝟯 𝗘𝘀𝘀𝗲𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗼𝗴 𝗬𝗼𝘂𝗧𝘂𝗯𝗲: Jeg tror ikke folk forstår hvor svært det er (og hvor lang tid det tager), at redigere og optage videoer som denne. DR, formår gang på gang at leve op forventningerne. Redigering, klipning, lyd, casting og alt det. Og alligevel får vi mange videoer fra P3 Essensen. Tusind tak for jeres engagement på denne kanal og jeres fede videoer.👏
Men bare lige for at få det klart: De malaysiske musik-skalaer er OGSÅ baseret på simple ratioer, som 1:2, 1:3, 1:4, 2:3, osv, sådan at der opstår objektiv harmoni?
Super video, men savner nogle årstal så folk kunne få en forståelse af, hvor længe den musiske verden har brugt dette ganske glimrende kompromis. Og hvem fandt på det? Det er der heller ikke noget om.
3:48 - I er kommet til at tage en kvint og ikke en oktav ift. jeres 600Hz. Det vil sige at den ikke er 3 gange lysere end jeres første på 200Hz. Det er den på 800Hz til gengæld. Så et eller andet er gået galt her... Samtidig bliver jeg også nødt til at påpege, at alt elektronisk musik jo automatisk rammer rene frekvenser og hertz, fordi det er lavet på en computer. Så det er jo sådan set bare akustiske instrumenter, som ikke rammer deres hertz helt nøjagtigt. Det vil altså sige at titlen ikke er særlig public service, men ret forkert. Næsten alt musik vi lytter til i dag, er uden akustiske og håndspillede instrumenter - Desværre.
Hej jeg ønsker at skrive min SRP om emnet da jeg synes det er vildt spændende! Men det fremgår ikke i linket om fejl og fakta hvilke kilder i har brugt til videoen, vil nemlig gerne kunne dykke mere ned i det. Ellers vildt god og spændende video!!
Hej William. Vær opmærksom på, at den stemning, vi bruger i dag, først rigtigt blev indført i 1700-tallet og ikke i 1300-tallet, som man måske får en idé af i videoen. Desuden var årsagen i stor grad også, at man gerne ville modulere frit til andre tonearter midt i musikstykker, som ikke var muligt, hvis ens orgel var stemt til at lyde pisse godt i C-dur, men derfor knap så godt i fx C#-dur. Held og lykke med din SRP!
Jeg kunne super godt lide denne her video, der er bare en mindre detalje som faktisk er super irriterende. Hver gang I skriver noder ind i et system, så er nodehovederne bare en lille smule for store, det ser bare så mærkeligt ud (når man altså er vant til at det passer). Alt i alt fed video! Meget lærerrig for folk der ikke kender noget om emnet :)
btw, hvis man vil høre et andet system (tyrkisk) blandet med Tame Impala, end "12 tone temperament", så hører man det her: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-U72rbtrufws.html 🙏
I Danmark har vi, sammen med bl.a. Tyskland, en tradition for at kalde B for H. Så vidt jeg ved er der ikke 100% enighed om hvorfor, men sådan har det altid bare været (altså lige indtil vi begyndte at få mulighed for massekommunikation med andre lande og begyndte at efterligne dem)
Super god video, men vi er altså i 2022, hvor vi i Danmark ikke bruger H, men B i stedet, i den musiske verden. Det er fordi vi er meget mere internationale nu end vi var for 30 år siden og vi vil gerne kunne læse musik fra andre lande, og de vil ligeledes læse musik fra Danmark. Derfor giver det altså ingen mening stadig at bruge H som tone.
@@kaiextra Kan ikke komme i tanke om en slags musik, hvor det er bedre at bruge h, som igen mening giver, i stedet for b. Det er meget nemmere at være enige omkring ting fx at a=440 hz, at vi opdeler en oktav i 12 toner(i den vestlige verden) eller at en kvint er et bestemt interval, som ikke ændrer sig fra land til land.