Тёмный

Nieuwe vriezer of koelkast goedkoper dan een oude? 

Ketel Klets
Подписаться 48 тыс.
Просмотров 18 тыс.
50% 1

In deze video vergelijk ik een oude vriezer met een moderne variant; hoeveel verschil zit er in het stroomgebruik?
Liebherr vriezer (label C): cb.prf.hn/l/agRb3mq
Liebherr vriezer (label D): cb.prf.hn/l/da9gRMk
Liebherr vriezer (label E): cb.prf.hn/l/MdEVY28
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Опубликовано:

 

26 июн 2022

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 202   
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Besef verder dat hoe lager jouw jaarlijkse stroomverbruik is, des te hoger het percentage van de jaarrekening wordt wat je wegspeelt met een nieuwe koelkast of vriezer. Verder een leuke bijkomstigheid van de nieuwe vriezer: de displayverlichting is helemaal uit te schakelen. Scheelt weer een klein beetje vermogen en het voorkomt ook nachtelijke lichtvervuiling in huis (sommige mensen zijn daar gevoelig voor).
@bertnl530
@bertnl530 2 года назад
Een interessante optie voor huurders die niets aan hun woning mogen veranderen als het om energiegebruik gaat.
@timdejong593
@timdejong593 2 года назад
@@bertnl530 Klopt, hier maakt de vriezer ongeveer 30 procent van het totale verbruik uit. Althans voor het oppakken van een oude hobby. Zo'n buizenradio is ook niet zuinig. En 'iets' ouder dan 10 jaar, maar deze gaat echt niet vervangen worden. Althans hoop dat zij nog wat jaartjes mee mag gaan. Vriezer daarentegen gaat wel vervangen worden (moet nu wel ter compensatie, 1,05 kw p/d), enige probleem is het kiezen.
@bertnl530
@bertnl530 2 года назад
@@timdejong593 Liebherr heeft ook nog een tafelmodel in een energie klasse D variant 1486-21 meen ik. Die is iets minder duur.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@timdejong593 Hier staan ook genoeg buizenradio's en versterkers, maar die staan niet 24/7 aan. Indien dat wel het geval was, dan waren dat ook solid-state klasse-D varianten geworden. Een auto die 1:10 rijdt is niet erg als die maar heel af en toe wordt gebruikt. Bij incidenteel gebruik is inefficiëntie niet erg, maar bij veelvuldig of doorlopend gebruik ben je dief van je eigen portemonee.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@bertnl530 De link naar die versie staat onder de video.
@hobbystufff
@hobbystufff 2 года назад
Dank je wel Ketel Klets, ik volg je filmpjes met veel plezier, als hobby-klusser steek ik elke keer weer veel op van wat je ons vertelt. Ook nu weer over de vriezer. Je hebt helemaal gelijk, als je op de kleintjes let kun je veel geld besparen. Ga zo door, je helpt hier veel mensen mee, zeker in deze tijd, waarin zulke wetenswaardigheden heel veel kunnen uitmaken! 😀
@soldaat001
@soldaat001 2 года назад
Bedankt voor de harde cijfers ✌ Heel duidelijk zo
@tom.jacobs
@tom.jacobs 2 года назад
Bij een koelkast had ik dat nog niet bekeken (is bij mij ook vrij nieuw), voor de wasdroger (condens->warmtepomp) had ik wel al berekend en besloten deze te vervangen. Wilde eerst mijn oude aan buuf geven, maar berekening ernaast gelegd en haar ook aangeraden nieuw te kopen ipv mijn oude over te nemen. "Dingen die altijd aanstaan" weer eens bekijken is een goede tip, ga (huidige prijzen maken Nederlander in ons los ;-) ) toch maar eens door huis lopen, thanks!
@andyvanderbeken3729
@andyvanderbeken3729 2 года назад
Eindelijk es iemand die op de feiten en cijfers af gaat. Dikke duim omhoog !
@peterzaal
@peterzaal 2 года назад
Bedankt voor je video. Had er al eerder over zitten denken, maar deze video was voor mij dé reden om ook Energy Socket te nemen (P1 meter had ik al) om o.a. het verbruik van de vriezer te meten. Ik vermoedde al dat de oude vriezer hoger in het stroomverbruik zat. Eén week de meter er op kwam deze op 6,2kWh, nog meer dan ik dacht, omgerekend per jaar bijna 325kWh. De nieuwe vriezer doet 2,2kWh per week = 115kWh per jaar (nog onder de opgegeven fabriekswaarde van 136kWh, ook een Liebherr trouwens). Met de huidige tarieven is die er binnen 5 jaar uit. En vriezers gaan lang mee, de oude bleek achteraf al bijna 30 jaar te draaien!!
@zonnig46
@zonnig46 2 года назад
Heel interessant. Ik was al naar een nieuwe combi koelkast aan het kijken , maar ik ben daar niet verder mee gegaan. Ik ben nu helemaal gemotiveerd, bedankt.
@Candisa
@Candisa 2 года назад
Heel goed opletten met combi-koelkasten, vaak zijn die nog steeds verre van efficiënt noch prijsgunstig en doe je er beter aan om gewoon een losse koelkast en diepvriezer op of naast elkaar te zetten. Kijk ook wel even het effectieve verbruik van je huidige toestel(len) na, soms kan een ouder toestel toch nog verrassend zuinig zijn, is nieuwer niet altijd beter, en zijn de vuistregels niet meer correct. Zo heb ik bijvoorbeeld een koelkast van 11 jaar oud, toen niet eens het meest zuinige model, maar wel het zuinigste onder de B-merken. Dat ding verbruikt tegenwoordig ietsiepietsie meer dan 11 jaar geleden, mag ook wel na zoveel draaiuren en vooral ook 2 overstromingen (de laatste 40cm hoog, de hele onderkast begint te roesten maar het ding blijft gewoon werken!), maar als ik dan kijk naar nieuwe toestellen moet ik echt wel aardig in de buidel tasten om noemenswaardig minder te verbruiken en kom ik op een terugverdientermijn uit van ruim 10 jaar. Daartegenover staat dat ik ook een bijhorende kastdiepvriezer had waarvan ik dacht dat die de laatste overstroming niet had overleefd (na enkele maanden uitdrogen werkt die doodleuk terug! Staat nu dienst te doen bij mijn ouders als vervanger voor hun diepvriezer die nog uit de vorige eeuw dateerde en maar liefst 8 keer zoveel stroom verbruikte), dus zocht ik een vervanger. Nu heb ik een jonge tweedehandse diepvrieskist gekocht, ruim 7 jaar jonger en van een A-merk, plus dat de theorie zegt dat een kist zuiniger is dan een kast omdat die vaak beter geïsoleerd zijn en de opening bovenaan voor minder verlies zorgt bij het openen... Blijkt dat ding twee keer zoveel te verbruiken als mijn oude B-merk kast! Doe jezelf ook niet tekort in de hoop wat te kunnen besparen, zo zijn tafelmodellen vaak erg onzuinig tegenover iets grotere modellen omdat ze zo gemaximaliseerd worden in binnenruimte dat ze erg slecht geïsoleerd zijn.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@Candisa Veel koelkasten en vrieskisten/-kasten die 11 jaar geleden in de winkel stonden, mogen nu simpelweg niet meer worden verkocht. Dat is met een reden. Combikoelkasten kunnen wel zuinig zijn, bijvoorbeeld als ze twee compressors hebben of eentje met een geschakeld systeem (waarbij het koel- en vriesgedeelte appart aangestuurd kunnen worden). Als je het zeker wilt weten, koop dan een nieuwe koelkast, meet hem een tijdje op dezelfde manier als ik, en maak gebruik van je recht _koop op afstand_ om hem weer op te laten halen als de besparing toch tegenvalt.
@Candisa
@Candisa 2 года назад
@@KetelKlets Disclaimer: onderaan dit bericht staat een eventueel video-idee. Er wordt op dit moment nog steeds een koelkast verkocht van hetzelfde merk met exact dezelfde afmetingen en op het handvat en styling van het logo na exact hetzelfde uitzicht met een opgegeven verbruik dat op 4 kWh/jaar na hetzelfde is als het opgegeven verbruik van mijn 11 jaar oude kast, wat nu overeen komt met een F-label. Van hetzelfde merk kun je nu ook een "inox look" versie met dezelfde inhoud krijgen die 26kWh/jaar minder verbruikt met E-label. Zelfs met een D-label vind ik geen modellen van ongeveer hetzelfde formaat die noemenswaardig minder verbruiken, vooral de prijs en bijhorende terugverdientermijn gaan omhoog. Mij lees je niet zeggen dat er niet te besparen valt door te vernieuwen, noch dat er ongetwijfeld tal van toestellen zijn die 10-15 jaar geleden op de markt waren die ontzettend veel meer verbruiken dan een modern exemplaar die dus het vervangen meer dan waard zijn... Ik zeg dat er best wel een kans is dat, als je 10-15 jaar geleden een zuinig toestel hebt gekocht, dat dit op dit moment nog steeds best een zuinig toestel is, en het mogelijks interessanter is om nog even te wachten, bijvoorbeeld tot de beschikbaarheid en prijs van een D-label toestel beter is en/of C-label toestellen beschikbaar worden. Combi-toestellen zijn inderdaad wel flink verbeterd, voornamelijk omdat de zuinigere exemplaren nu inderdaad gewoon een volwaardige koelkast en een volwaardige diepvrieskast in één behuizing zijn. Naast de ieniemini studentenkamer koelkastjes (ook zo'n categorie die typisch enorm onzuinig is) is het ook nog maar daarin dat er echt een aanbod aan C-label toestellen is, en dat is dan eigenlijk ook nog boerenbedrog in mijn ogen. Die C-label combi's met aparte compressoren verbruiken namelijk nog altijd evenveel als een losse koelkast en een losse diepvrieskast van vergelijkbare inhouden met een D- of zelfs E-label, net zoals vroeger een A+-label combi evenveel verbruikte als een losse koelkast plus een losse diepvrieskast met A+++nogwat-label. Bij diepvriezers zul je bij de tafelmodellen met relatief grote inhoud (100+ liter) een vooruitgang zien omdat er betere isolatiematerialen worden toegepast en de compressor effectief berekend is op het kleine formaat, terwijl je vroeger moest kiezen tussen veel inhoud of goeie isolatie en de compressor vaak geleend werd van een groter model... Maar als ik dan kijk naar het verbruik van die allerzuinigste modellen in verhouding tot de inhoud ervan, en dat vergelijk met grotere modellen, dan zie ik hetzelfde boerenbedrog: in verhouding tot de inhoud is zo'n C-label tafelmodel diepvrieskast niet zuiniger dan een D- of zelfs E-label kast van een groter formaat. Zoals bij alles moet je gewoon zelf je eigen situatie uitrekenen en vergelijken. Dankzij deze video heb ik dit voor mezelf nog eens gedaan en besloten dat mijn 'oude' koelkast nog een rondje mee kan, mijn ouders ook nog even prima af zijn met mijn oude diepvrieskast, maar die jonge tweedehandse diepvrieskist die ik nu heb eigenlijk een miskoop was. Video-idee: Je hebt nu een een werkeloze diepvrieskast van 14 jaar oud, wat als je daar nu een thermostaat in bouwt die de temperatuur op 4°C houdt in plaats van -18°C, presteert die dan qua energieverbruik vooralsnog zuinig als koelkast?
@Allaar90
@Allaar90 Год назад
Interessant filmpje, bedankt daar voor! Ben zelf ook aan het rekenen geslagen m.b.t. onze inbouw koel-vriescombi van 2008. Helaas blijken de inbouw varianten niet mee te liften op de verduurzamingsslag, dus meer dan een (huidig) C of D label ga je niet krijgen. En dan zou in ons geval de terugverdientijd 24 jaar zijn.. nog maar even wachten dus.
@japjnl
@japjnl 2 года назад
Wederom top informatie! Dank daarvoor. Ik heb gisteren wat spulletjes van HomeWizard binnengekregen en aangesloten om meer inzicht te krijgen. De energy socket bij de diepvries lijkt zo’n beetje vol continue 70W aan te geven, dus dat lijkt me niet helemaal goed kwa verbruik. De stroomaansluiting van de koelkast in de keuken zit behoorlijk verstopt, dus dat is wat moeilijker meten helaas.
@janversteeg358
@janversteeg358 2 года назад
Ik ga zeker ook mijn koel/vriescombinatie eens berekenen. zal moeilijke beslissing worden omdat het spul zo goed werkt, zeker door de ideaal lage temperaturen die behaald worden en door die lage temperaturen behaalde voordelen ten aanzien van de verkregen houdbaarheid resultaten van de inhoud, wat veel beter is dan in het verleden. Veel voordeel ten opzichte van andere gezinnen behaal ik al door de vaat nog lekker ouderwets met de hand te doen en geen wasdroger te gebruiken, maar de was ook ouderwets op te hangen.
@felixvanwinkel9790
@felixvanwinkel9790 2 года назад
Goed om dit zo onder de aandacht te brengen. De Consumentenbond stimuleert dit al jaren lang, ook met andere verouderde apparaten die maar niet stuk willen. Ik sta wel te kijken van je jaarverbruik! En dat voor iemand die zo goed bezig is met besparen, dat moet echt veel beter kunnen lijkt mij ……..
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Je jaarverbruik mag best hoog zijn, als er maar geen onnodige *verliezen* in zitten. Wij koken elektrisch, verwarmen deels elektrisch, dat telt allemaal mee. Mijn stroomgebruik gaat nog veel hoger worden als ik de ketel de deur uit doe en elektrisch ga rijden. Dat is ook helemaal geen probleem, als het maar efficiënt gebeurt. Ik speel veel gas- en benzinekosten weg en voorkom daarmee ook veel uitstoot.
@felixvanwinkel9790
@felixvanwinkel9790 2 года назад
@@KetelKlets het was maar een pesterijtje 😉. Super veel waardering voor je al je werk. Ik denk dat ik een van je beste volgers ben en hoop nog heel veel wijzer van je te worden! Op welke manier zou ik je kunnen sponsoren?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@felixvanwinkel9790 Geeft niks, ik hoor dit argument wel vaker, zelfs in zakelijke context, waar mensen het *verlagen* van het stroomgebruik als doel hebben. Dan missen ze het punt wat mij betreft. Sponsoring staat beschreven onder het tabje 'over' en onder elke video ;-)
@theovreman253
@theovreman253 2 года назад
Hoi, wat is beter een airco (koelen en verwarmen) of infraroodpanelen voor een ruimte van 85 m3
@koospott4217
@koospott4217 Год назад
Beste Ketel Klets, bedankt voor het uploaden van deze video, erg leerzaam! mag ik vragen welk apparaat [ stekker ] je hebt gebruikt om de stroomhoeveelheden te meten van het desbetreffende apparaat? Zelf ben ik veel aan het stoeien met waardes, en het lijkt erop dat dit apparaat de juiste inzichten geeft wat je als consument wilt weten. Dank!
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Dat is van HomeWizard: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE--swsEhP13K8.html
@hvwees
@hvwees Год назад
Bedankt, dit heeft me wel aan het denk gezet. Ik heb 10-12 jaar geleden (weet het niet meer exact) een tafelmodel vriezer gekocht en deze doet het nog steeds. (zoals verwacht). Maar met de huidige energieprijzen kan het zeker nuttig zijn om dit te vervangen, dat ga ik maar eens doen. Ik weet dat de vriezer destijds een label A had, maar die wat al geel omdat er toen al veel zuiniger was met + ++ +++ of weet ik hoe veel +++++++++ 😁 Ik had gekeken bij coolblue en zag een model dat ik wilde, kijk je video opnieuw is het hetzelfde model dat jij hebt aangeschaft, het enige jammere is dat die op dit moment is uitverkocht.
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Vroeger bij de oude energielabels was elke + 25% zuiniger. Dus tussen A+ en A+++ zat 50% verschil!
@87vortex87
@87vortex87 2 года назад
Even aanhakend op het punt dat je maakt over apparatuur die altijd aan staat. Wellicht leuk om daar wat dieper op in te gaan. Met een lijstje van grootgebruikers en hoe je daar op bespaart. Voorbeeld: pomp vloerverwarming koppelen aan thermostaat via smart home en dan intelligent sturen, alleen aan als de verwarming aanslaat + één keer per week een uur als de pomp als 7dagen uit staat. Of ook gekoppeld aan een elektrische verwarming die eerder inschakelt als het rendabel is, dus gekoppeld aan gas en elektriciteit prijzen. Leuke automatisering lijkt me. Of: zonnescherm automatisch omlaag als buitentemperatuur hoger is dan 21 graden EN binnentemperatuur hoger dan 21 graden EN zon schijnt EN windsnelheid is onder X-snelheid. Of: automatisch lampen uit als niemand thuis is EN lampen staan nog aan. Of: automatisch muziek uit als niemand thuis EN muziek staat nog aan. Een heel aantal van deze heb ik al gebouwd en is niet zo ingewikkeld, maar desalniettemin goed om eens bij stil te staan lijkt me. En ik zou ook graag willen weten wat anderen al gedaan hebben, want er zijn vast meer slimme dingen die nog kunnen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Ik probeer dingen graag dom te houden als het kan. Mijn vloerverwarmingspomp is middels een pompschakelaar nu temperatuurgestuurd met elke 14 dagen een 5 minuten draaiprogramma. Terugverdientijd was toen al slechts enkele maanden. Zie ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-2lhs0RxbZK0.html
@SickplayaM
@SickplayaM 2 года назад
Mooi filmpje, hoe zit dat met Warmtepompen? Hier een warmtepomp bij de bouw geplaatst (2012), hoe zijn daar de ontwikkelingen op gebied van efficiëntie en wanneer loont het om een nieuwe aan te schaffen?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Vergelijk de COP waardes van die warmtepomp (bijvoorbeeld bij A7/W35 of B20/W35) en kijk in de spec sheets van nieuwe warmtepompen of je daar grote verschillen ziet. Ik gok dat het wel meevalt, ik heb een tijdje terug in de community een foto gedeeld van een warmtepomp uit 1999 en die cijfers weken niet heel erg af van wat je vandaag kunt krijgen (B20/W35 gaf een COP van 5,7 bij een water/water warmtepomp). Datum is ongeveer 4 maanden geleden, de grafiek vind je als foto als je terugscrolt onder 'community'. Zaken als maximale afgiftetemperatuur en betrouwbaarheid zijn vooral beter geworden in die tijd. En de prijs! Zie deze post: ru-vid.comUgkxZQ7L1DwNYqbE7aiZxYpWTYzM9glx2icj
@jimnewearthblues1672
@jimnewearthblues1672 2 года назад
🔊Top‼️
@WoLpH
@WoLpH 2 года назад
Erg interessant om te zien dat er zoveel verschil in zit. Nu is een Liebherr mogelijk wel een iets anders verhaal dan een LG natuurlijk, maar het is zeker mooi om te zien hoe ook deze technieken nogsteeds fors verbeteren. Al vraag ik me wel af hoeveel rek hier nog in zit richting de toekomst... kwa efficiëntie zou ik verwachten dat de modulerende compressor een motor zonder koolborstels gebruikt (als men toch moet moduleren is dat een eenvoudigere optie), en ik zie persoonlijk weinig opties om daar nog meer te halen richting de toekomst.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Er is nog meer dan genoeg te halen in de toekomst, zie deze video over hoe compressors ruim 30% efficiënter kunnen worden: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-2TFiL5BM3ss.html
@marcelvanbodegom
@marcelvanbodegom 2 года назад
Wij waren toch al van plan de koel/vries-combi in de garage te vervangen. Dat nog eens met mijn vrouw besproken, die combi gaat nu helemaal uit. Alles wat in de vriezer zit dit weekend opgegeten of verhuist naar de combi in de keuken. Nu nog onderzoeken of het nuttig is die van de keuken te vervangen.
@fungihank
@fungihank Год назад
Wij hebben ook teveel zooi in de diepvries. Sommige zaken liggen er meer dan een jaar in. Wij gaan dus ook sneller producten weer consumeren ipv jaren laten zitten.
@fungihank
@fungihank Год назад
3 weken geleden nieuwe combi besteld om onze Amerikaan te vervangen. Ik had al gemeten dat de Amerikaan 70 a 80 kWh pm trok. Onze nieuwe Liebherr zit nu op 5 kWh voor halve maand. In zomer zal hij iets minder zuinig zijn maar ik bespaar op jaarbasis 600 kWh minimaal denk ik. Kost 1100 euro maar snel terug verdiend.
@hollysykes6101
@hollysykes6101 Год назад
Ik zoek vooral naar een substantiële absolute verlaging van het energieverbruik. Procentueel schiet inmiddels heel vaak niet meer zo op. De grote klapper bij koel-vriescombinaties is gemaakt door modellen die 500 tot 700 kWh verbruikten te vervangen door modellen van 200 tot 300 kWh. De terugverdientijd was (en is) daarbij heel kort. Om vervolgens een toestel van bijv. 250 kWh te vervangen door eentje van 125 kWh geeft procentueel ongeveer dezelfde besparing, maar wordt in absolute zin weer veel minder snel terugverdiend. En dan bedoel ik niet alleen financieel, maar zeker ook op gebied van milieukosten. Het kost namelijk ook de nodige energie en grondstoffen om zo'n koel-vriescombinatie te produceren en transporteren en het afgedankte model te verwerken. (Alleen thuis op de meter kijken schiet wat dat betreft niet op.) Heb je enig idee hoe het met deze milieu(energie)kosten zit?
@sippe3985
@sippe3985 Год назад
net een week op vakantie geweest en ik zag dat mijn 24/7 stroomverbruikl standaard 2,8 Kwh uur is. Hier schrok ik best even van!
@MartijnvanWensveen
@MartijnvanWensveen 2 года назад
Waardeer juist deze filmpjes juist het meeste aan je kanaal. Alleen je audio was deze keer echt dramatisch :x
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Wat mankeerde er aan het geluid? Ik had mijn waaier uit laten staan deze keer 😁
@MartijnvanWensveen
@MartijnvanWensveen 2 года назад
@@KetelKlets af en toe als je sprak dan hapert je geluid. Alsof je microfoon net wat te dicht op je mond zat
@jos4564
@jos4564 2 года назад
Leuke video ECHTER hoe vindt je zuinige apparaten? Ik vermoed dat er met energielabels geknoeid wordt (bv optimale condities of erger doelbewust a la diesel schandaal). Als je het verbruik van je nieuwe vriezer extrapoleert naar 1 jaar komt er dan uit wat aan kWh op het label staat? Zijn er nog specifieke tips om zuinige apparaten te kiezen naast vergelijken van labels?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Labels kun je in dit geval wel vergelijken omdat de testcriteria vast staan. De letter is dus een goede indicatie, de kWh waardes zijn dus bepaald conform de testcondities, dat kan dus afwijken. Maar een C is bij jouw thuis altijd zuiniger dan een D of een E die op dezelfde plek zou staan, *mits ze van hetzelfde formaat zijn* .
@hollysykes6101
@hollysykes6101 Год назад
@@KetelKlets Het aparte vind ik dat de absoluut zuinigste exemplaren (verbruik < 130 kWh op jaarbasis) juist onder de grote koelkasten (hoger dan 2,00 meter) te vinden zijn. Blijkbaar wordt er meer in die categorie geïnvesteerd. En dan vermoedelijk omdat die beter verkocht worden.
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
@@hollysykes6101 Ik denk dat het wel eens met afmeting van de radiator te maken kan hebben. Wanneer de koelkast groter is, is ook het oppervlak van de radiator aan de achterkant (of zijkant) groter, waardoor een (inverter) compressor minder hard hoeft te pompen, omdat de warmteafstraling naar de ruimte veel beter verloopt en er dus minder cycli nodig zijn om het koelvermogen te halen.
@hollysykes6101
@hollysykes6101 Год назад
@@KetelKlets Wie weet. Maar toch apart dat kleinere koelkasten vroeger zuiniger waren dan de grotere.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Год назад
​@@hollysykes6101 Dat vraag ik me dus ook af. Toen ik drie jaar geleden mijn huidige woning kocht zat er een redelijk nieuwe keuken in. Ik dacht dat de Baumatic inbouwkoelkast zonder vriesvak (87,5 cm nismaat) net zou oud zou zijn, dus hooguit een jaar of vijf, zo mooi ziet hij er ook nog uit van binnen. Toen ik echter op het typeplaatje binnen in de koelkast keek zag ik een productiedatum van 20/2/09 staan, dus het ding is al 14 jaar oud! @KetelKlets, Is hier net zo veel winst te behalen als met een vriezer? Het is immers een vrij kleine koelkast zonder vriesvak. Ik heb er vandaag een slimme stekker met meetfunctie tussen gezet en zal eens het verbruik over 24 uur meten. Ook kan ik de koelkast niet kouder krijgen dan 6 'a 7 graden op de hoogste stand (5). Is dit normaal of is hij sowieso al minder aan het worden? Ook zie bij het zoeken naar een nieuwe koelkast op diverse webshops en discounters dat het label van deze maat koelkasten niet lager gaat dan label E wat ik ook wel vreemd vind. Er zijn dus blijkbaar geen echt zuinige kleine koelkasten. Heeft vervangen in dit geval dan nog wel zin? Maar goed, eerst maar eens een etmaal meten, want meten is weten.
@TSTpreamp
@TSTpreamp 2 года назад
Mijn oude 90's Miele combo staat nu in de kelder van mijn flat, het is daar het hele jaar 15c en dus is ze nu een wijn opslag kast geworden, mooi veilig weg en ah zie ik mijn oude reus nog is terug. En dus ja...geen stekker meer. Ik heb nu weer een Miele een gebruikte van 2006 omdat ik geen geld heb voor een nieuwe, maar je uitleg staat en daar is geen vinger tussen te krijgen.
@fungihank
@fungihank Год назад
Ook door dit filmpje onze Amerikaanse 15 jaar oude Beko koelkast gaan monitoren. Die komt uit 800 a 900 kWh per jaar. Nu gekozen voor een koenic via zo’n outlet dealer. Verbruik zou 159 per jaar zijn. Onderdelen etc zou weer Siemens bosch zijn. 499 euro thuisbezorgd. Uitgaande dat ik 700 kWh per jaar bespaar is dat 175 euro pj bij tarief van 0,25 per kWh. Binnen 3 jaar dus terugverdiend met de lage tarieven.
@remcosprenger4203
@remcosprenger4203 2 года назад
nadat ik vorig jaar een nieuwe keuken had geplaatst en ik op inductie ben gaan koken had ik verwacht meer elektriciteit te gaan verbruiken. Echter was de besparing door het vervangen van de koel-vriescombinatie en de vaatwasser zo groot dat mijn elektriciteit verbruik in zijn totaal daalde.
@HarryRushfan
@HarryRushfan 2 года назад
Precies, bij ons net zo.
@dirckdevriez6661
@dirckdevriez6661 2 года назад
@@HarryRushfan Ik heb zelfde met Vaatwasser, wasmachine en laptop... ook die gebruikte 3x minder... maar moet ik nu panelen gaan plukken of meer waardeloze stroom gaan leveren? 3x € bike met 5 accu's en DHZ gemaakte EV voertuig, ex diesel! Moet ik nu meer fietsen of auto rijden of gebruik ik te weinig?
@wiljotiele7565
@wiljotiele7565 2 года назад
Was het maar dat ze niet stuk gaan, ik had een siemens koelvriescombinatie van 1500 euro die na 5 jaar en 3 maanden gewoon defect ging, en het erge was dat alleen siemens die specifieke maat had ik ik dus weer een siemens moest kopen.
@aamiddel8646
@aamiddel8646 Год назад
Informatief, bedankt. Inderdaad leveren 24/7 gebruikers een grote bijdrage aan het jaarlijkse elek verbruik. Ook zo'n sluipverbruiker is volgens mij de mechanische ventilatie (met/zonder wtw). Hier wordt in de media weinig aandacht aan besteed. Bij mij, als bij zovele nieuwbouw, stond deze 24/7 aan in de laagste stand (verbruik ~40W). Ik heb hier een schakelklok tussen gezet zodat met name in de zomer hij minder draait. Uiteraard houd ik de vochtigheid in de gaten en ventileer meer met de ramen. Ik heb de schakeling ook zo gemaakt dat als hij in een hogere stand gezet wordt (koken/douche) de schakelklok dan 'uitgeschakeld' wordt. Het is maar een idee..
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Is dat een WTW unit? Mijn type C ventilatiebox van Orcon neemt maar 3 Watt aan vermogen op. Een WTW unit voorkomt een groot deel van het warmteverlies in de winter én blaast deze ook verse lucht in. Ipv deze te schakelen kun je beter kijken of een lager debiet goed werkt (wel ventilatie, minder opgenomen vermogen).
@aamiddel8646
@aamiddel8646 Год назад
@@KetelKlets Bedankt voor de reactie. De WTW (JRStorkair, WTW 11/24 KP, ik schat 20 jaar oud) heeft 2 motoren van 140W! Standaard staat hij 24/7 aan in de ‘middenstand’ en verbruikt dan ~34W. Twee hogere standen verbruiken ~43 of ~278W. Het apparaat kan alleen helemaal uitgezet worden door de speciale 5-polige stekker er uit te trekken. En die stekker zit op een ongunstige plaats en is zwaar er uit te trekken of weer in te steken. En volgens mij is dat ook niet de bedoeling. Op de 34W-stand draaien de motoren langzaam. Ik heb geprobeerd om de snelheid verder te verlagen maar dan wordt er amper lucht verplaatst (ik denk weerstand in de verschillende pijpen te groot is; afvoer moet zo’n zes verdiepingen naar boven!). Dus wat ik doe is hem met een schakelklok een half uurtje aan en een half uurtje uit te zetten. En dat werkt al zo’n 5 jaar goed. Overigens heb ik hem deze zomer helemaal uitgezet (ramen staan te vaak open!). Er zit ook een synchro motortje met een klep in het afvoerkanaal om terugstroom van de lucht te voorkomen. Dit motortje staat constant aan (en doet niks, anders dan de klep open houden). Ik schat dat dit motortje ook een paar Watt verbruikt hetgeen vertaald wordt in een aantal Euro’s op jaarbasis. Bij mij was dit motortje doorgebrand en nergens was een nieuwe te krijgen. Dus heb ik de klep door een ‘val’klep vervangen en dit werkt uitstekend (geeft geen/minimale weerstand in afvoerkanaal). Al met al lijkt het mij zinvol dat de overheid ook meer tijd besteedt aan deze sluipverbruiker. mvg
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
@@aamiddel8646 Klinkt als een WTW unit waar nog ouderwetse AC motoren in zitten i.p.v. de DC motoren die tot wel 90% minder vermogen opnemen. Mijn oude ventilatiebox trok makkelijk 25-30W terwijl de nieuwe maar 2-3W nodig heeft voor hetzelfde debiet. Vervangen kan t.z.t. lonen.
@aamiddel8646
@aamiddel8646 Год назад
@@KetelKlets Bedankt voor reactie. Ik ga me er eens in verdiepen. Wel een vraagje. Waarom is een DC motor zo veel zuiniger dan een AC motor?
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
@@aamiddel8646 O.a. omdat een DC motor gebruik maakt van een vaste kernmagneet en de manier van aansturing anders is. Een beetje vergelijkbaar met audioversterkers klasse A, A/B en daarna D, waarbij het opgenomen vermogen (lees: verlies) steeds lager werd.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 10 месяцев назад
Hoi Rick, Bedankt voor de interessante video! Ik zit ook met een probleempje. Ik heb een Baumatic (inbouw)koelkast type BR16.3A zonder vriesvak (heb een aparte recente vriezer) met een productiedatum van 20/2/2009. Deze koelkast komt niet lager dan 6 'a 7 graden op de koudste stand (stand 5), gemeten met een digitale thermometer in het midden van de koelkast. Ik heb deze koelkast een paar maanden geleden op een slimme stekker aangesloten om het verbruik inzichtelijk te maken. Ik kom dan uit op gemiddeld 0,614 kWh per dag met een jaarverbruik van 225 kWh. Vraag 1: is het normaal dat een koelkast niet lager gaat dan gem. 7 graden? Vraag 2: wat zou jij doen gelet op bovenstaande? Vervangen?
@KetelKlets
@KetelKlets 10 месяцев назад
Nee dat is niet normaal, aangezien de aanbevolen koelkasttemperatuur 4C is. Moderne koelkasten kunnen soms zelfs tot 2C koelen. Hoeveel liter inhoud is de koelkast? Mijn 100L label A+++/C doet ~0,23 kWh per dag.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 10 месяцев назад
@@KetelKlets Dank je voor je snelle antwoord! Ik had ook al zo'n vermoeden dat dit niet goed kan zijn. De netto inhoud is 136 liter. Ik heb even op de site van de Keukenloods gekeken en valt het me op dat de meeste koelkasten "slechts" label E hebben. De enige met label D is de AEG SKB588D1AS met een verbruik van 75 kWh per jaar.
@robbakker9093
@robbakker9093 11 месяцев назад
De No Frost vriezer is alleen zuinig als ie niet is aangevroren. Ik heb er ook een ook zelf bij gevuld en verdiept in de modulerende sturing. Een kleine frequentie regelaar die de kompressor stuurt en inderdaad zuinig tot ie aangevroren is dan is t een ander verhaal. Komt U onder t genot van een kop koffie hier maar meten. En rekenen dat kan ik als hollander ook erg goed.. De No Frost gaat terug op marktplaats, ik heb weer een oude die zeker met voldoende koelmiddel niet onzuinig is! En nog een grappig vraagje ,heeft U wel eens een No Frost vriezer ondooid?😂😂😂
@gert106xsi
@gert106xsi 2 года назад
Ik wacht met de koelkast in de keuken nog even tot de keuken vervangen wordt. De diepvrieskist in de schuur werkt nog als een trein maar ook die is denk ik al bijna 15 jaar oud ondertussen...
@DaveMathijs
@DaveMathijs 2 года назад
Kan je even specifiëren met welk apparaat (merk/model) je dit verbruik gemeten hebt?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
www.homewizard.nl/shop/homewizard-wi-fi-energy-socket-5a
@regnerusb
@regnerusb 2 года назад
Homewizard energy socket denk ik
@foraddress7975
@foraddress7975 Год назад
Prima video, de terugverdientijd is natuurlijk wel sterk afhankelijk van het elektra tarief. Heb je zonnepanelen en lever je meer terug en je krijgt een grijpstuiver van de energieboefjes, dan verdien je de nieuwe vriezer nooit terug. Daarnaast is er het milieueffect om een goed werkend apparaat bij het vuil te zetten voor mij ook wel een ding.
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Stroomoverschot levert inderdaad soms (niet altijd!) maar enkele centen op (teruglevertarief) maar elke kWh *binnen* de salderingsregeling is het tienvoudige waard. Qua milieu-effect is zelfs milieucentraal heel stellig: vervangen loont altijd ivm het (veel) lagere energieverbruik en het feit dat demontage/recycling in Nederland plaatsvindt.
@bertv1205
@bertv1205 2 года назад
Even mieren**ken hoor - bij de berekening van het aandeel van de vriezer in het totale verbruik moet je natuurlijk het mindere jaarverbruik bij die nieuwe gebruiken om mee te rekenen - dan is het aandeel (de groene dus) bijna 3%, ipv de 2,8% die je laat zien.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Helemaal correct, maar dan is het niet meer zuiver rekenen als je de verlaging procentueel wilt laten zien t.o.v. het huidige jaarverbruik.
@supertip777
@supertip777 2 года назад
Tja da's een goede klapper op de jaar rekening. Maar iets anders, een warmtepomp droger VS condens droger, Gebruik 900 watt gedurende 2,5 uur voor de warmtepomp droger, de condens droger 2100 Watt 1 uur voor een compleet droog programma. Afgezien van de veiligheid, is een warmtepomp droger eigenlijk niet heel veel zuiniger. Waarom besluiten consumenten dan zo'n apparaat aan te schaffen? Ikzelf voor de aansluitwaarde, van de set, het staat met de wasmachine op één groep. Het lijkt me leuk om de nutteloze besparingen ook een keer onder de loep te nemen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Hang er maar een kWh meter aan, dan zul je zien dat dat vermogen niet constant hetzelfde blijft. Bij mij kosten 2 droogprogramma's op één dag 1,4 kWh. Hij begint rond de 220 Watt en piekt rond de 560 Watt en daarna zakt het weer af. Het is dus geen constant gelijkblijvend vermogen.
@hinderikusbos1370
@hinderikusbos1370 2 года назад
Ik heb een grote koel vries kast van meer dan 20 jaar oud die het even goed doet als nieuw met alarm en temperatuur display . Toen ik ging kijken naar nieuwe koelkasten met even groot buiten volume als mijn oude , zag ik dat ze 30 procent minder binnen volume hebben door veel dikkere isolatie . Dit is de enige besparing die jij meet , veel kleinere binnenruimte en betere isolatie , maar je moet wel vaker boodschappen doen . lol . Mijn variabele stroom en gasrekening was vorige maand nog geen 30 euro voor stroom en gas samen voor mijn koop hoekhuis 3 verdiepingen . Dus koelkast blijft en betuttelende Nederlanders eruit . lol Koel en vriesgedeelte goed vol houden geeft de allergrootste besparing en deur zo kort mogelijk open . Lege koelkast slaat vaker aan . Zolang deuren en rubbers goed aansluiten pas nieuwe kopen bij kapot .
@bysebastiaan3106
@bysebastiaan3106 2 года назад
Wat heb je gemeten bij je oude koel/vrieskast? Hoeveel kWh?
@hinderikusbos1370
@hinderikusbos1370 2 года назад
@@bysebastiaan3106 hoe hoog is jouw stroom gas rekening . Ik kan de mijne bewijzen
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Is bij mij niet het geval. De nieuwe vriezer is zelfs 3L groter aan de binnenkant dan de oude bij vrijwel gelijke afmetingen aan de buitenkant. In mij geval komt dat doordat bij de oude de koelleidingen in de plateaus tussen de lades zaten verwerkt (horizontaal dus) terwijl dat bij de nieuwe in de zijwanden zit. Hierdoor zijn de verticale plankjes (van glas) een stuk dunner geworden, waardoor ze 3L extra opbergruimte hebben gewonnen. Het is dus helemaal afhankelijk van merk en type, maar het is geen gegeven dat een nieuwe koelkast of vriezer per definitie minder binnenruimte heeft. PS: een lege koelkast slaat wel vaker aan, maar de compressor hoeft dan telkens maar heel kort te draaien; lucht laat zich veel makkelijker koelen dan iets met volume/gewicht.
@griflet1
@griflet1 2 года назад
@@hinderikusbos1370 Je totale stroomrekening kan ons toch niet schelen? Het gaat over je vriezer.
@hinderikusbos1370
@hinderikusbos1370 2 года назад
@@griflet1 misschien kan het je wel schelen dat ik al 5 jaar elektrisch rij en gratis tank op het werk . lol . Grafieken zeggen helemaal niets , deze vergeten heel veel rand feiten . Uiteindelijk gaat het erom dat je niets meer hoeft te betalen en millieu neutraal bent . Ik ben in december ook van het gas af en dit allemaal met nuchter verstand zonder grafieken . lol
@Candisa
@Candisa 2 года назад
Video-idee: Je hebt nu een een werkeloze diepvrieskast van 14 jaar oud, wat als je daar nu een thermostaat in bouwt die de temperatuur op 4°C houdt in plaats van -18°C, presteert die dan qua energieverbruik vooralsnog zuinig als koelkast?
@gert106xsi
@gert106xsi 2 года назад
Ja dat kan wel, maar een diepvries heeft vaak (of nooit?) een afvoer voor condenswater en kunnen dus erg vochtig worden aan de binnenkant.
@Candisa
@Candisa 2 года назад
@@gert106xsi Klopt, ik denk dan ook eerder aan gebruik als een drank-koelkast bijvoorbeeld dan als hoofdkoelkast. :)
@aejhorst1
@aejhorst1 Год назад
Interessante video weer, complimenten! Onze 43 jaar oude Bosch vriezer van ~200 liter inhoud heb ik gemeten over 7 dagen: verbruik 7 kWu. Een nieuwe vetgelijkbare Liebherr kwam op 0,6 kWu per dag. Verschil 0,4 per dag. Dat tegen € 0,21 momenteel en een aanschaf van € 800 tot € 1000 geeft een terugverdientijd van teveel jaren... Wat doe ik niet goed? Ik besloot nl. de oude Bosch te houden totdat hij kapot gaat. Terugverdientijd is veeeel te lang... Graag reactie
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Je vergelijkt een praktijkmeting van je oude Bosch met de waarde die op het energielabel staat van de nieuwe. Dat is geen eerlijke vergelijking, aangezien de gestandaardiseerde test-setup voor het energielabel niet overeenkomt met jouw situatie en gebruiksinterval. Nu zullen weinig mensen een nieuwe vriezer koper puur om het verbruik te testen, maar ik gok dat het verschil iets groter zal zijn dan je nu noemt (hoewel die 0,4 kWh minder al een daling is van 40%!), al was het maar omdat de nieuwe vriezer een inverter compressor heeft i.p.v. AAN/UIT. Mijn oude vriezer vs de nieuwe is 0.8 kWh vs 0.3kWh, oftewel 62% zuiniger. Tel je dan tevens met de huidige stroomprijzen (€ 0,81/kWh 😲) dan wordt de terugverdientijd ineens veel korter.
@JasperJanssen
@JasperJanssen 2 года назад
Mijn twee koelkasten gebruiken plusmin 1 kWh per dag. Vervangende apparaten claimen tot zo’n 200 kWh/jr te kunnen gaan. Dat is een flinke besparing maar de investering is ook niet klein.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Investering is eenmalig, de besparing blijft elk jaar terugkomen (relatief t.o.v. het verbruik van je huidige toestel).
@muditodevos7196
@muditodevos7196 2 года назад
Ik heb zo toch wel mijn twijfels of de berekening volledig is. Als de apparaten in een verwarmde omgeving staan dan komt al het opgenomen vermogen als warmte vrij in de ruimte waar de apparaten staan. Dus je kan ze ook beschouwen als kleine elektrische kacheltjes. Dus die ruimte moet toch verwarmd worden en voor veel van ons met gas. Derhalve meer gas verbruik. Dat ontbreekt in de berekening naar mijn idee.
@IAMsterdam1071
@IAMsterdam1071 2 года назад
Financieel misschien gunstig maar dit soort apparaten ver voor het einde van de levensduur vervangen geeft ook een flinke milieubelasting. Tenzij de oude via de kringloop een nog ouder model gaat vervangen. Zodra je hem echter als afval afdankt ben je volgens mij op de verkeerde weg.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Niet naar de kringloop brengen: stekker eraf knippen en naar de stort ermee. Anders blijft dat apparaat ergens anders inefficiënt draaien en win je er nog niks mee. Recycling vindt in Nederland zelf plaats en vrijwel alles is nog te gebruiken, al weet ik dat niet zeker van het isolatieschuim. Maar echt serieus, weg met oud witgoed: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/repareren-of-vervangen/
@stalincat2457
@stalincat2457 Год назад
@@KetelKlets Dat is wel héél stellig. Bij een koelkast uit 1995 sta ik helemaal achter dat advies echter een apparaat van 2015 (6-7 jaar oud) zal toch zeker nog wel iemand met een stokoude koelkast blij kunnen maken die het wat minder breed heeft? (of gewoon krenterig is zoals ik).
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
@@stalincat2457 2015 is nog geen 10 jaar oud, maar ook daar hangt het af van het energielabel. Met de huidige energieprijzen wreekt inefficiëntie zich nog harder dan het al deed, wat zeker bij de mensen met een smalle beurs pijn doet. Maar als je er een koelkast uit 1995 mee vervangt (en die wel afvoert!) dan helpt dat natuurlijk wel.
@harryheijer5451
@harryheijer5451 2 года назад
Kan wezen, maar hoeveel kost een nieuwe vriezer en je schrijft de oude vriezer bijvoorbeeld 10 jaar eerder af. Wat zijn die kosten en verreken dat met de energiewinst. Ik denk dat 't netto resultaat dan aardig in de buurt komt van 0,0%!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Ik vind een vriezer van 14 jaar oud anders aardig afgeschreven hoor. But for the sake of argument, stel dat je die oude vriezer nog 10 jaar laat staan, dan verspil je dus 1825 kWh. Laat ik een conservatief stroomtarief aanhouden van € 0,50/kWh, dan gooi je dus € 912,50 weg, terwijl die vriezer me maar € 650,- heeft gekost. Dus € 262,50 gewonnen. Maar stel dat je zonnepanelen hebt, dan zou je kunnen denken, boeie dat die vriezer inefficiënt is, mijn stroom is toch gratis. Maar dat is een denkfout. Ook jouw eigen zonnestroom heeft waarde. Zou je die 1825 kWh niet verspillen, maar terugleveren aan het net, dan heb je die nieuwe vriezer alweer terugverdient middels de terugleververgoeding. In feite is die vriezer voor mij dus gratis aangezien ik de kostprijs elders weer dubbel en dwars terug verdien.
@pietervandergulik410
@pietervandergulik410 2 года назад
Leuke berekening, maar je moet natuurlijk je jaarverbruik ook wel aanpassen om je besparing te berekenen. 3897 - 292 + 109,5 = 3714,5 kWh. -> 109,5/ 3714,5 -> 2,9% 😉 Nog steeds een significante besparing!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Klopt, en als je jaarverbruik een stuk lager is, dan is het verschilpercentage nóg hoger bij het vervangen van de vriezer of koelkast.
@joopterwijn
@joopterwijn 2 года назад
Koel man! 😏
@tomvoorneveld
@tomvoorneveld 2 года назад
Goed filmpje. Echter... Je vergeet helaas wat er met de warmte gebeurd. In de winter, herfst en voorjaar verwarm je het huis ermee. Hoe ouder de koelkast hoe warmer het huis ;)))) Moet het buiten heb 35C zijn, maar dat kun je ervan aftrekken.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Onzin. Een warmtepomp *verplaatst* alleen warmte, hij genereert zelf geen warmte. Met een koelkast kun je geen ruimte opwarmen, de warmte aan de buitenkant zat even daarvoor aan de binnenkant, dat is onder de streep 0. Zelfs als de 20W compressor 100% verlies zou hebben gaat het nog niet op.
@tomvoorneveld
@tomvoorneveld 2 года назад
@@KetelKlets is dat echt zo? Denk aan dit gedachte-experiment. Als je een koelkast in een grote geïsoleerde doos zou zetten, en je voert er energie in. Waar blijft die energie? Die gaat in warmte zitten. De totale thermische energie van het geheel stijgt: De wet van behoud van energie. Bínnen de doos is de energie verdeeld: in een koeler deel, in de koelkast en erom heen ik een warmer deel. Nu stel de doos is niet perfect geïsoleerd, dan zal de warmte uitstralen en de omgeving verwarmen. De eerste wet van de thermodynamica blijft gelden... Lijkt me zo ;))
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@tomvoorneveld De eenheden zijn hier te klein. Een menselijk lichaam in rust straalt al 100W aan warmte uit, die compressor doet hooguit 20W (bij 100% verlies), daar ga je helemaal niks van merken in huis.
@tomvoorneveld
@tomvoorneveld 2 года назад
@@KetelKlets kijk, dit is al een beter antwoord. Let op: *alle* energie die via het stopcontact in de stekker van de koelkast gaat, wordt voor *100%* omgezet in warmte. Daar is geen enkele discussie over. Een wetmatigheid, de eerste zelfs. Nu is de vraag of deze energie hoeveelheid relevant is. Tja, dat is het.... Omdat zoals je al aangeeft, dit proces 7x24x365 dagen doorgaat, 100W van een mens of niet. Denk maar even aan een 100W lamp, of TV, dat vinden we toch significant;) Als het echter buiten, cq. binnen warm genoeg is, dan is de opwarming niet welkom en daarmee, verlies. Dit kun je in je berekening meenemen. Als je je huis opwarmt met een warmtepomp die warmte aan de buitenlucht onttrekt, heb je een rendement dat veel hoger is dan 100% tenminste tov wat door je stekker gaat. In het geheel geldt de wet van behoud van energie nog steeds. Dat hogere rendement is natuurlijk beter dan convectie warmte binnen. Effin, het verhaal klopte echt niet. Hoeveel je uitkomst vermoed ik weer wel ok is.. Dus dat is meegenomen))).
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@tomvoorneveld Vergeet je de onzetting in beweging niet? Dat is geen warmte, hooguit de frictie, maar iets met 100% frictie beweegt niet. En wat denk je van elektromagnetisme? Volgens mij sla je wat stappen over.
@hansderksen1662
@hansderksen1662 2 года назад
Toch verbaast het mij. Mijn Siemens koelkast uit 2002 wilde ik in 2016 vervangen en toen viel mij op dat hetzelfde type slechts 1kwh volgens opgaaf zuiniger was. Daarnaast is je kWh prijs wel erg hoog… ik zou voor variabel gaan bij bv Tibber.
@FruityKitten
@FruityKitten 2 года назад
Volgens mij is deze hoge KwH prijs een strategie om het meeste uit je terugleververgoeding te kunnen halen ;)
@hansderksen1662
@hansderksen1662 2 года назад
@@FruityKitten maar dat is alleen maar van toepassing tot nulniveau, als je daaronder komt is de inkoopprijs een stuk lager. Daarnaast is het wel misleidend voor de terugverdientijd.
@FruityKitten
@FruityKitten 2 года назад
@@hansderksen1662 Ik weet niet helemaal precies hoe het zit, maar ik heb dit wel vaker voorbij zien komen. Met zonnepanelen mag je salderen, en alles wat je daarboven produceert mag je terug leveren voor een vergoeding. Als de KwH prijs 0,69 is, dan zal de terugleververgoeding ook wel flink zijn, en dat is waar vele een stuk extra winst uit halen. Dit soort rekenvoorbeelden moet je voor jezelf eigenlijk dus aanpassen naar je eigen situatie.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@FruityKitten Precies, hoe hoger de stroomprijs hoe beter. 1) ik betaal die prijs toch niet i.v.m. overproductie van mijn zonnepanelen en 2) een hoge prijs resulteert vaak in een hoge terugleververgoeding voor het overschot.
@HarryRushfan
@HarryRushfan 2 года назад
Prima hoor al die triple A toestellen, maar ik plaats vraagtekens bij vaatwasser en wasmachine. In de loop der jaren 4 verschillende monteurs gehad die allemaal adviseerden om toch vooral niet de eco-stand te gebruiken ivm vervuilingen en aankoeking in deze machines. Daar ga je dan met je dure "zuinige" apparatuur. Dit geldt natuurlijk niet voor een koeltoestel maar ik wil het graag gezegd hebben.
@gert106xsi
@gert106xsi 2 года назад
Regelmatig op 60+ graden wassen voorkomt inderdaad veel inwendige vervuiling. Dan heb je bijvoorbeeld ook die rare geurhangers niet nodig in de vaatwasser. Stank wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die bij lage temperaturen niet doodgaan. Ook wasmachines koeken helemaal dicht door de combinatie vloeibaar wasmiddel en 30 graden wassen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Mijn Miele vaatwasser doet uit zichzelf elk 10e eco-programma iets heter zodat er geen vetresten aankoeken. De overige 9 keer gaan lekker zuinig op eco. En elk half jaar een 75 graden programma met wat soda.
@thijsderkx9479
@thijsderkx9479 2 года назад
gisteren een nieuwe koel/vries kast besteld. Mijn oude (uit 1995) gebruikt 600KWh per jaar. De nieuwe heeft als spec 200 KWh per jaar. Met de huidige hoge stroomprijs een no-brainer om deze oude koel/vries kast te vervangen.
@supertip777
@supertip777 2 года назад
Zeker een no-brainer maar wat ketel klets heeft gedaan met logging met een slimme stekker geeft wel een beter beeld als zo koud van het papier.
@matthijs4053
@matthijs4053 2 года назад
Als label C gelijk is aan het oude A+++ is dit dus nog geen nieuwe technologie. Wanneer verwacht je verbeteringen om naar het nieuwe label A te gaan? Blijft een mooie besparing! Zou je dat afzetten tegen je nieuwe jaarrekening, 182,5kWh lager, dan zal het verbruik 2,95% zijn op het totaal tov 2.8% op je oude verbruik
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
A+++ is niet helemaal door te vertalen naar één nieuwe energieklasse, zowel C als D overlappen daar, vandaar dat ik de 'bovenkant' van A+++ noem (of A+++ +40% zoals ze dat eerst noemde, dat waren iets teveel plusjes vonden ze 😁). Dat laatste klopt, het zal dan zelfs iets meer dan 3% zijn, maar ik heb die oude waarde (t.o.v. van mijn oude jaarverbruik) aangehouden omdat je anders de procentuele daling van je totale jaarrekening niet inzichtelijk krijgt. Omgekeerd, als jij een veel lagere jaarrekening hebt dan ik, dan is procentueel de klapper die je maakt nog veel groter (zie de andere reactie hieronder van iemand bij wie de koelvriescombinatie 30% van de jaarrekening is).
@BruteWillis
@BruteWillis 2 года назад
Waarom koop je dan niet gewoon een No Frost vriezer maar een Low Frost? Over efficiency gesproken. De GP1496-20 is een Low Frost vriezer.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Er bestaat geen No Frost van dit formaat met energielabel C. No Frost is trouwens een misleidende term, aangezien je dan nog steeds max 2x per jaar mag ontdooien, terwijl dat bij Low Frost max eens per 2-3 maanden is. Meestal doen wij een Low Frost vriezer 2x per jaar ontdooien. Ik ben overigens benieuwd hoe dat met deze Liebherr zal gaan aangezien de koelleidingen in de binnenwand zitten met mogelijk minder kans op rijpvorming t.o.v. de oude LG.
@BruteWillis
@BruteWillis 2 года назад
@@KetelKlets Ze beloven toch echt dat NoFrost geheel géén ijsvorming krijgt. Mocht dat bij een bekende van jou anders zijn dan is er wellicht iets mis met het apparaat zelf? Liebherr is overigens wel een zeer degelijk merk als het om vriezers gaat. Niet de goedkoopste maar betrouwbaarheid is erg belangrijk.
@BruteWillis
@BruteWillis 2 года назад
Ik koop binnen nu en een paar maanden een andere vriezer met NoFrost. Dat zal of Liebherr of Bosch worden. Ik laat het wel weten na een paar maanden of jaar of er sprake is van enige ijsvorming.
@websound
@websound Год назад
Jou diepvries uit 208 is jong in vergelijking met die van ons,dat is een Samsung Amerikaans model en nu komt het ga even zitten. Hij komt uit 2006 ja je ziet goed. Oud hè 🫢
@1971asta
@1971asta 2 года назад
Ik heb een meer dan 21 jaar oude Liebherr side by side kast en die even vergeleken met het vervangende model van nu en er de rekentool voor stroom besparing op losgelaten en die zegt dat er geen besparing mogelijk is. Liebherr is echt een aanschaf voor het leven. Dus LG vergelijken met Liebherr geeft een vertekent beeld.
@Careah
@Careah 2 года назад
Er zijn zoveel mitsen en maren te bedenken bij je verhaal dat er waarschijnlijk iets niet klopt
@1971asta
@1971asta 2 года назад
@@Careah weet niet hoe ik er een screenshot van kan uploaden.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Heb je die twee apparaten naast elkaar gezet en gemeten zoas ik? Want de verbruikscijfers die op het energielabel staan zijn gestandaardiseerd: de ruimte moet x gaden zijn, er moet zoveel inhoud in het apparaat liggen, de deur moet x keer per 24 uur worden geopend en gesloten enz. Ik heb daarom die twee vriezers fysiek op dezelfde plaats gezet, zelfde binnentemperatuur en beide doorlopend gemeten en het resultaat zie je in de video. Vanaf papier kun je zoiets niet vergelijken. Bij de rekentool (= modelleren) gaat het al fout in mijn ogen.
@1971asta
@1971asta 2 года назад
@@KetelKlets nee is enkel de rekentool. Maar dat is dezelfde als van het apparaat wat ik heb. Dus als de rekentool al geen verschil aangeeft dan zal het zeker niet terug te verdienen zijn denk ik. Mijn kast koste destijds 5400 euro. Het huidige model kost 6500. Dus voor ik dat terugverdient heb……..
@1971asta
@1971asta 2 года назад
@@KetelKlets machtig mooi kanaal trouwens.
@ugcheleuce
@ugcheleuce Год назад
1. Het is geen vergelijking tussen een oude en een nieuwe vriezer, maar een vergelijking tussen een vriezer zonder en met inverter. 🙂🙂 2. Je moet circa EUR 80 bijtellen voor een plus-5-jaar garantie (want als je het 5 jaar wil gebruiken, moet het niet maar een 2 jaar garantie hebben, want ze gaat echt eenkeer stuk). Terugverdientijd is dan bijna 6 jaar. (De Liebherr heeft een speciale "gratis" garantie waarbij je alleen voorrjikosten betalen.) 3. Het grote probleem met een terugverdientijd-berekening is dat het ervan uitgaat dat men er gewoon EUR 650 hebben liggen. Voor mensen met wat minder geld is de kosten voor bijv 1 jaar of bijv 2 jaar interessanter. Kosten voor 1 jaar: EUR 650 - EUR 125 = EUR 525. Voor zo iemand kost dit vriezer netto EUR 525. Dus, in feite koopt je een vriezer met 'n 10% korting op de winkelprijs. Ik zeg niet dat "terugverdientijd" geen geldig argument is, maar alleen dat het voor vele mensen niet de meest relevante is.
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Niks is zo duur als arm zijn inderdaad.
@jan-peterandriessen4682
@jan-peterandriessen4682 2 года назад
Wat te denken van de wisselstroom ventilatiebox. Die staat ook dag en nacht aan. Met een paar simpele handelingen en weinig geld is die te vervangen door een gelijkstroom ventilatiebox. Besparing 70%!!!!!!!!!!!!
@sanderh7960
@sanderh7960 2 года назад
Ja inderdaad, die heb ik van de winter ook vervangen. Van een wisselstroom ventilatiebox uit ‘94 met een contant verbruik van 14w in stand 1 naar een Orcon met gelijkstroom motor die ruime 3w per uur gebruikt.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Precies, in deze video laat ik dat zien: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-eF1PjYMv1rw.html Bij mij was de besparing bijna 90% t.o.v. van de Itho box uit 1986.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 года назад
Hier moet de wtw 24 7 aanstaan. Is de enige vorm van ventilatie dus ik snap m wel. Moet zelfs x uren per dag of week op stand 2 of 3 meen ik maar dat doen we nooit eigenlijk. Type D balansventilatie
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@PhilippeCJR Die gaat in de zomer in de bypass stand als het goed is en in de winter win je flink wat ventilatiewarmte terug. Dus dat win je weer elders.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 года назад
@@KetelKlets Nou dat is alleen als t buiten 30 of 35+ is, 90% is die bypass niet open hier wat ik soms zo merk (Itho). + de fans blijven gewoon draaien dus kwa vermogen is er geen evrschil.
@Pim57
@Pim57 2 года назад
Met zulke kleine getallen als 0,3 kWh heb je echt meer decimalen nodig om de foutmarge klein te houden. 0,3 kan immers 0,34 tot 0,25 zijn. Je kunt dus 0,09 kWh x 365 = 33 kWh afwijken met je jaarberekening.
@petergraat4550
@petergraat4550 2 года назад
Het leuke van de Homewizard is dat je, als je het weekoverzicht bekijkt, inderdaad die extra digit zichtbaar is.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Het is op weekbasis 2,1 kWh, delen door 7 maakt 0,3 kWh per dag. 0,34 + 0,29 + 0,29 + 0,31 + 0,3 + 0,28 + 0,27 = 2,08 / 7 = 0,297 kWh p/d.
@Pim57
@Pim57 2 года назад
@@KetelKlets Mooi die 0,297 kWh/dag, dan is de foutmarge veel kleiner. Is die 0,8 kWh/dag van de oude vriezer ook zo berekend?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@Pim57 0,75 + 0,72 + 0,76 + 0,78 + 0,8 + 0,82 + 0,83 = 5,46 / 7 = 0,780 kWh/d.
@hj1190
@hj1190 Год назад
Als een oude koelkast draait op de stroom die je zelf opwekt en overhebt, dan is dat inderdaad inefficiënt, maar zolang je die stroom niet voor iets anders nodig hebt, is dat dan toch maar een paar cent per kWh? In mijn geval is mijn teruglevertarief 7 cent, dus als ik mijn oude koelkast zou vervangen voor een nieuwe en op jaarbasis tot 250 kWh zou besparen, is dat toch maar een besparing op mijn energierekening van €17,50 op jaarbasis. Dan wordt de terugverdientijd van een koelkast van ruim €600 toch wel erg lang. Nogmaals: zolang ik netto teruglever en nog kan salderen, daarna veranderd het tarief waarmee ik moet rekenen uiteraard. Of mis ik nu een punt in je pleidooi?
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Maak van die 7ct terugleververgoeding eens 60ct (terugleververgoeding van sommige modelcontracten nu) en doe het rekensommetje dan nog eens. Als jij je overschot voor 7ct blijft terugverkopen, ben je dief van je eigen portemonee.
@Wouterlambregts
@Wouterlambregts Год назад
Hoe meet je per apparaat het stroomverbruik zo mooi in een app?
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Met de HomeWizard energy socket: www.homewizard.com/supersmart/?tt=16641_2096293_428241_&r=
@marcelmolenaar5684
@marcelmolenaar5684 Год назад
Wil je veel stroom besparen zorg dan dat je koelkast minder lucht heeft die moeilijker te koelen is. Met een gevulde vrieskast bespaar je enorm aan elektriciteit
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Lucht is vrij eenvoudig te koelen waardoor de doeltemperatuur eerder wordt bereikt. In de handleiding staat de koelcapaciteit van de koelkast of vriezer in kg/uur, dat is een vast gegeven. Een volle koelkast heeft wel stabielere temperatuur (traagheid van massa) maar je bespaart er niks mee (dat zou namelijk impliceren dat een lege koelkast meer stroom verbruikt, wat energetisch de omgekeerde wereld zou zijn).
@MrDannySteenbergen
@MrDannySteenbergen Год назад
0,8 is nix man 😂 ik ben achter gekomen dat mijn 22 jarige Miele koel/vries combinatie 3,4kWh per dag vreet 1241kWh per jaar alleen van de koelkast helaas is de inbouw maat niet meer te koop. Maar meeste Samsung modellen verbruiken nu zo 0,3-0,6 kWh per dag dus binnen 2 jaar heb ik een koelkast al weer terugverdiend.
@stalincat2457
@stalincat2457 Год назад
Nou monsieur Klets ik ben om. Ik ben nu de keukenapparatuur aan het inventariseren. Bouwjaren aan het achterhalen aan de hand van datums die bij reviews staan, verbruikscijfers uit de handleiding aan het plukken en ik had hier ergens toch nog een KWH meter liggen...? De vaatwasser staat twee standjes zuiniger, De ooit gratis gekregen koelkast gaat na drie decennia met pensioen en de vriezer.... Dat is een raar verhaal. Alle reviews komen uit 2014-2016 maar... Toen had ik dat ding al jaren staan?! Vreemd verhaal weer...
@ronaldbuskens3619
@ronaldbuskens3619 Год назад
Excuus, ik zie hier 0,8 kWh/dag dat is dan 33,33 Watt/uur. Dus de berekening klopt als n bus..
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 года назад
292 minus 109 kwh, is 183 x 58cnt tlv is 106 euro per jaar dat je bij eneco nog terug krijgt aan overschot stroom. Ofja, theoretisch met wat mitsen en maaren...
@patrickvandijk4078
@patrickvandijk4078 2 года назад
Koelvriescombinatie, 16 jaar oud, Siemens, met dubbele compressor doet hier 0.9 kWh gemiddeld per dag, dat is 328 kWh per jaar. Met een kWh prijs van 45 cent is dat 147 euro per jaar. Een nieuwe zuinige koelvriescombinatie kost al snel 800 euro. Stel dat deze de helft verbruikt, dan scheelt dat 74 euro per jaar, kost je dan meer dan 11 jaar om terug te verdienen. Maar het maken en transporteren van die koelkast kost ook energie. Dus wat is verstandig als je de totale keten bekijkt.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Je gooit nu elk jaar € 74,- onnodig weg. De andere kant van een argument is vaak veel belangrijker; die koelvriescombinatie wordt echt wel ouder dan 11 jaar, dat heb je immers bewezen met je huidige toestel. Hoe langer je vasthoudt aan een inefficiënt toestel, hoe hoger de verliesrekening wordt. Een aanschaf is een eenmalige kostenpost, de stroomrekening komt elk jaar terug.
@patrickvandijk4078
@patrickvandijk4078 2 года назад
@@KetelKlets de vraag is eigenlijk, als jouw oude enkele vriezer al 292 kWh doet en onze 2 meter hoge koel vriescombinatie dan slechts 328 kWh doet, hoeveel gaan we er echt op vooruit. Gaat een nieuwe koel vries combinatie echt van 328 kWh naar 164 kWh per jaar. Jouw enkele vriezer doet dus kennelijk al 109 kWh. Overigens wordt het dagdeel van het verbruik van de koelvries combinatie al opgevangen met zonnepanelen. Verbruik is ook afhankelijk van hoe vaak de deur open/dicht gaat etc. De vraag voor mij blijft een beetje, wat zijn de totale energie kosten van de hele keten en is dan de investering waard om een nieuwe te kopen (maken van de nieuwe koelvries combinatie, transport (waar komt het ding vandaan?) en ook recyclen van de oude kost energie.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@patrickvandijk4078 Je kunt koelkasten alleen vergelijken als ze van gelijk formaat zijn. Een koelkast of vriezer verliest de koude via de buitenkant. Als de koelvriescombinatie groter wordt neemt de inhoud harder toe (3e macht) terwijl de oppervlakte aan de buitenkant dat minder doet (2e macht). Dus een grotere koelkast is dus niet lineair te vergelijken met een kleine(re).
@patrickvandijk4078
@patrickvandijk4078 2 года назад
Oke, ben eruit. Het wordt een nieuwe koel vriescombinatie. Huidige, 16 jaar oud, doet, met dit warme weer, 1050 Wh per dag. Nieuwe vergelijkbare bij broer, met zelfde gezinssamenstelling doet 350 Wh per dag. Gemiddeld over 7 dagen gemeten. Meten is weten…
@vincentvandenbogert3050
@vincentvandenbogert3050 Год назад
De aangegeven klimaatklasse SN-T wordt m.i. foutief in de video getoond als -15 graden tot +43 graden. Dit moet +10 graden tot +43 graden zijn.
@gerdaeulink8934
@gerdaeulink8934 2 года назад
Maar niet helemaal eerlijk, want nu meet je als de gemiddelde consument en je gaf aan dat je langdurig moest meten, onder alle omstandigheden. 😜Goed filmpje. Fijn dat percentage. Maar als t geld niet op de plank ligt, is de terugverdientijd echt te lang.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Niks is zo duur als arm zijn.
@estelle6660
@estelle6660 Год назад
Met mijn nieuwe binnen gekregen. De huidige gebruikt 180watt per uur. Is 4,3KW per dag. Is 1500kwh per jaar. Ik heb binnen een jaar mijn nieuwe terug. Daar weet ik nog niet de gegevens van maar op papier is dat 280kwh
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
Heb je dat ook echt gemeten? Want 1500 kWh is voor menig huishouden de helft van het totale stroomgebruik. Als die 500 kWh per jaar gebruikt is het al een hele onzuinige koelvriescombo.
@estelle6660
@estelle6660 Год назад
@@KetelKlets ik kan geen foto plaatsen. Gister was die 3,74
@KetelKlets
@KetelKlets Год назад
@@estelle6660 Dan ga je inderdaad flink besparen
@geertterharmsel
@geertterharmsel Год назад
inefficientie = warmte = minder stoken ;)
@rschaaphok9945
@rschaaphok9945 2 года назад
/
@wildtboy
@wildtboy 2 года назад
Zeker met de huidige energietarieven, dit toch maar eens gaan bekijken koel/vries staat hier al heel wat jaartjes.
@Kevin-ur2lk
@Kevin-ur2lk 2 года назад
De verbruikte energie gaat als warmte verloren. Je warmt dus met je vriezer je huis op. In de winter is dat gewenst en gaat de energie dus helemaal niet verloren. Niet zo efficient als verwarmen met een warmtepomp, maar toch! In de zomer is het ongewenst en misschien koel je wel met een airco, dus dan zorgt de inefficiënte vriezer ook nog eens voor een hoger airco verbruik!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Een koelkast of vriezer produceert helemaal geen warmte. De warmte die jij aan de buiten kant voelt is simpelweg verplaatst van de binnenkant naar de buitenkant; die warmte was er al in de ruimte. Het verlies van de compressor zelf merk je niet in een ruimte. Nieuwe vriezers en koelkasten hebben betere isolatie om dat deels tegen te gaan.
@robertcornelissen1322
@robertcornelissen1322 2 года назад
De warmte verlies is per saldo het verbruik van de vriezer. Deze warmte komt vrij bij inwendige verliezen compressor., Dus moet je wel bij stoken in dit specifieke geval (0,5 kWh per dag) In de winter. Wet van behoud van energie. Maar als je deze tegen cop 4 kan wegstoken dan is dat voor de wintermaanden nog maar 0,12 kWh. Per dag , Op het moment dat je ook zonnepanelen hebt en al meer terugleverd dan je verbruikt, dan moet je rekenen met het kale stroomtarief, aangezien je per saldo NIET minder verbruikt maar uiteindelijk meer terugleverd onder aan de streep.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
@@robertcornelissen1322 Dat is gepraat in de marge. 0,5kWh over een hele dag is 0,5 / 24 = ~20 Watt in een gegeven uur. Een mens/lichaam geeft al 100 Watt aan warmte af *in rust* . Dus tenzij jij je kamer opgewarmd krijgt door er gewoon te zijn, is dit geen factor om rekening mee te houden in de praktijk.
@F1WilliamsJeff
@F1WilliamsJeff 2 года назад
Eergisteren ook een nieuwe vriezer gekocht met huidig energielabel C en dat scheelt ons ook op jaarbasis nu z’n €200 euro. De nieuwe vriezer is dus over 4 jaar betaald door zijn eigen zuinige verbruik. Heb ook dezelfde berekening moeten maken om mijn vrouw ervan te overtuigen dat deze investering nodig was.
@bertnl530
@bertnl530 2 года назад
Is er te verwachten dat er binnen afzienbare tijd modellen met een B klasse komen. Liebherr is de enige die in deze grootte een C klasse heeft.
@bertnl530
@bertnl530 Год назад
8 maanden later. Ik moest noodgedwongen mijn inbouwkoelkast van ongeveer 10 jaar oud vervangen. Kon dus wel kapot. Heb ook een oude inbouwvriezer achter staan, zonder dat ie ingebouwd was. ook 10 jaar oud. Heb besloten ze beiden te vervangen door een koelvriescombinatie met energielabel C. Prijs van de koel-vriescombi zal ongeveer gelijk zijn aan een nieuwe inbouwkoelkast. Als ik beiden zou vervangen voor weer een nieuwe koelkast en vrieskast, zou ik om en nabij de 1500-1600 euro kwijt zijn, wil ik een goed energielabel hebben. Het verschil tussen die 1500-1600 Euro en de prijs die ik nu betaal is ongeveer een nieuwe A merk wasmachine met label B of C.
@joszoet4003
@joszoet4003 2 года назад
De onderbouwingen mis ik al langer vwb de haalbaarheid van zonnepanelen....
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Hier heb je daar wat cijfers voor: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-8oQjtGeDMxg.html
@ppopma
@ppopma 2 года назад
ze gaan wel kapot onze koelt geen meter BVD
@laurensbeerendonk2832
@laurensbeerendonk2832 2 года назад
Hallo Ketel Klets Uw filmpje over de lagere energiegebruik van zuinige koelkasten is interessant. Volgens u “ zou je wel gek zijn als je de oude koelkast niet inruilde voor een zuinige koelkast”. Hierbij slaat u een belangrijk punt over: wat de nieuwere zuinige koelkast bespaart ten opzichte van de oude, valt geheel in het niet tegenover de energie die gebruikt wordt om die nieuwe koelkast te fabriceren. Is het dus beter voor het milieu. Om een nieuwe koelkast te kopen en de oude te laten slopen? Nee zeker niet! De particulier wint er wat energieverbruik wel op, maar het milieu absoluut niet! Naar mijn mening is het blijven gebruiken van de oude koelkast beter voor het milieu dan het laten fabriceren van een nieuwe en het slopen van de oude. Ik blijf mijn oude koelkast gebruiken op de meest zuinige manier.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Cijfers graag. De mensen van Milieu Centraal hebben dit al platgeslagen: vervangen loont. Besef dat de oude koelkast gerecycled wordt en er dus maar minimale hoeveelheden grondstoffen verloren gaan. Een koelkast gaat makkelijk 20 jaar mee. De besparing die ik haal met mijn nieuwe vriezer nadert over die periode de 4000 kWh, oftewel het jaarverbruik van een grote woning. De productie van één vriezer of koelkast kost dat bij lange na niet, dat zou zich anders zeer duidelijk aftekenen in de aanschafprijs. Dus: vervangen!
@BastiaanNaber
@BastiaanNaber 2 года назад
Je gasrekening gaat wel weer omhoog omdat je deze warmtebron verwijderd heb uit je huis.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 года назад
Een warmtepomp (=koelkast of vriezer) verplaatst warmte alleen, die wekt zelf niks op. Van die 30W van de compressor ga je in huis niks merken qua warmte.
@ronaldbuskens3619
@ronaldbuskens3619 Год назад
Maar bij de berekening van het verbruik tussen LG en Liebherr zijn wel de uren vergeten. Als iedereen daar zojn berekeningen op afsteld dan kom je wel heel scheef uit..Deze moet even overnieuw gedaanworden door ‘ketel klets’..
@theovreman253
@theovreman253 2 года назад
Hoi, wat is beter een airco (verwarmen en koelen) of het gebruik van infraroodpanelen voor een ruimte van 85m3
Далее
Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie
23:14
Просмотров 190 тыс.
80 Year Olds Share Advice for Younger Self
12:22
Просмотров 1,7 млн
HomeWizard thuisaccu
19:22
Просмотров 129 тыс.
Victron Dynamic ESS - Pylontech accu uitbreiding
22:24
Просмотров 3,5 тыс.
De Groepenkast vervangen in de nieuwe werkplaats
11:53