Тёмный

Ostin aurinkopaneelit (osa1) - kertoivatko myyjät faktaa, satuja vai tarinoita? 

Opettajan mies
Подписаться 8 тыс.
Просмотров 32 тыс.
50% 1

Tein helmikuun 2023 alussa kaupat aurinkopaneeleista taloni katolle. Kerron tällä videolla, mitä kaikkea yritin ottaa huomioon aurinkovoimalaa hankkiessani ja millaisia faktoja ja tarinoita myyjät minulle kertoivat.
Videon sisältö:
00:00 Alkusanat ja oma lähtötilanteeni
02:03 Asennuspaikka ja sen vaikutus paneeleiden tuottoon
03:15 Miten aloitin kilpaillutuksen?
05:00 Aurinkovoimalan toimintaperiaate. Ylijäävä sähkö syötetään valtakunnan verkkoon.
06:16 Saamieni tarjousten vertailu
08:28 Erilaiset aurinkopaneelit
10:19 Invertteri
11:20 Kiskot ja kiinnikkeet
11:50 Aurinkopaneeleiden määrän valinta
13:02 Yksi- vai kaksipuoleiset paneelit?
14:40 Käykö myyjä paikalla ja miten voimala suunnitellaan?
15:00 Aurinkovoimalan toimitusaika
15:40 Maksuaika
17:01 Takuut eri voimalan osille ja asennustyölle
19:22 Alihankinnan käyttäminen asennustyössä
20:18 Kenet valitsin toimittajaksi ja miksi?
Olen julkaissut tähän videoon jatko-osan
• Ostin aurinkopaneelit ...
jossa kerrotaan seuraavasta vaiheesta eli miten asennus ja kytkentäluvan saaminen onnistui
sekä kolmannen osan (paljonko voimala tuotti 5 ensimmäisen päivän aikan ja muita havaintoja)
• Ostin aurinkopaneelit ...
ja neljännen osan, jossa kerron paljonko voimala tuotti kesällä 2023:
• Ostin aurinkopaneelit ...
ja viidennen osan, josta ilmenee koska tuotto loppui syksyllä 2023:
• Ostin aurinkopaneelit ...
Voit kirjoittaa kysymyksesi ja kommenttisi videon kommenttikenttään!
Minua kiinnostaa erityisesti kuulla omia kokemuksiasi, jos Sinulla on jo voimala katolla :)

Опубликовано:

 

25 июл 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 120   
@CU65LATER
@CU65LATER 10 месяцев назад
Hyvää pohdintaa. Kiitos tiedoista.
@metsa12
@metsa12 Год назад
Erinomainen setti. Kiitos. Itsekkin pohtinut, tosin kesämökille.
@peaccamlinamaras8425
@peaccamlinamaras8425 Год назад
👍 Kiitos 🙂☀
@sampsalol
@sampsalol Год назад
Hyvä video, kiitos tästä. Tämä auttaa tulevassa paneelitoimittajien vertailussa ja päätöksenteossa.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Ole hyvä!
@Peksu-zg2tb
@Peksu-zg2tb Год назад
Tämä oli hyvä, seurattava ja kiinostava aihe.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Kiitos! Tulossa toinen video, kunhan asiat vähän etenevät
@jukkanevalainen1572
@jukkanevalainen1572 Год назад
Tästä viedosta pitäisi myöntää vuoden tiedonjulkistajapalkinto!!
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Taitaa jäädä saamatta, mutta tiedonjako on toki juuri minulla ideana! Ja saanhan minä tästä RU-vidlta mainostuloja näillä näkymin melkein 10 euroa, koska tämä video on ollut todella suosittu😉
@markkukontio9406
@markkukontio9406 Год назад
Kiitos informatiivisesta videosta. On tosiaan hyvä ottaa selvää yrityksestä josta paneelit hankkii ja myös asennuksen varmuudesta ja onnistumisesta. 9 vuotta sitten hankitut paneelit 16 kpl tuottavat yhä aurinkovoimaa, vaikkakin sen ajan paneleilla tuotto on pienempää, kuin nykyisillä paneeleilla. Yritys, joka toimitti järjestelmän oli Finnwind. Toimii tänäkin päivänä aurinko ja tuulivoima bisneksessä.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Tuo nimi on minullekin jollakin tavalla tuttu, mutta ei tullut tässä hankinnassa itselleni vastaan. Olet muuten ollut todella aikaisin liikkeellä, 9 vuotta sitten ei näitä voimaloita paljon vielä näkynyt😀
@markkukontio9406
@markkukontio9406 Год назад
@@Opettajanmies Joo kyllä aloitin aikaisin tuon harrastuksen, joksi sitä voi jo nyt sanoa. Kuitenkin sähkölasku on tippunut sievoisen summan ja putoaa myös jatkossakin. Se on vieläkin harvinaista, kun seuraa naapuruston ja kaupungin kattoja. ei niitä järin usein näe. Suosittelen kuitenkin kaikille, joilla liikenee muutama tonni vuodessa aurinkovoimaan. Jokseenkin riskitön sijoitus.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@markkukontio9406 Ainakin täällä Lahden seudulla tänä keväänä on paneeleita laitettu katoille enemmän kuin viitenä edellisenä vuotena yhteensä, nyt näyttää olevan päällä melkoinen buumi
@TAvis-fm5od
@TAvis-fm5od Год назад
Erittäin mielenkiintoista. Noin ison hankinnan kanssa kannattaakin käyttää aikaa ja nähdä vaivaa. Viime vuonna kattorempan yhteydessä joutui toteamaan, että aika lailla omillaan siinä on, kun urakoitsijaa etsii. Hyppy tuntemattomaan, mutta onneksi kaikki sujui hyvin. Aina viisasta valita tunnettu toimija, jos vain mahdollista on. Meidän tapauksessa ei paljoa valinnanvaraa jäänyt, kun tuntui tilauskirjat olevan täynnä jo huhtikuussa melkein kaikilla. Joillakin tuntui myös olevan varaa valita. Varmasti tuo aurinkopaneelibisnes on aikalailla kuuma ala tällä hetkellä ja houkuttelee kaikenlaisia yrittäjiä pikavoittojen toivossa. Kuten olemme uutisista kuulleet, jälki on sitten sen mukaista. Toivottavasti nyt homma etenee ripeästi siellä....
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Toivotaan, toivotaan! Lähiaikoina saan ensimmäisiä kokemuksia miten voimala tuottaa ja odotan niitä mielenkiinnolla
@lasseku
@lasseku Год назад
@@Opettajanmies Tuo järjestelmä tuottaa parhaimmillaan noin 60 kwh päivässä tai jopa hieman ylikin. eli itse asiassa aika paljon. Huipputeho pyörii siellä noin 9-10 kilowatin paikkeilla.
@markku9253
@markku9253 Год назад
Hyvää settiä. Jos jotain tarkempaa nippelitietoa/sähkönumeroita valitsemistasi tuotteista laittaisit esiin niin siitä voisi kanavan seuraajat ottaa mallia omiin vastaaviin hankintoihin. Kuvailemastasi upeasta asennuspaikasta tekisi mieli kommentoida sen verran että itse asentaisin/ asennuttaisin noin väljällä tontilla ko. paneelit kesällä kuumana hohkavan katon sijaan ihan vaan väljästi pihalle. Katsoisin sopivan paikan asennustelineille. Syynä valinnalle on helpompi puhtaanapito ja huollettavuus, sekä viilemmistä oloista koituva pitempi toiminta-aika sekä tietenkin pienempi koko taloa uhkaava tulipaloriski.
@markkukontio9406
@markkukontio9406 Год назад
Joo kyllähän olisin asentanut paneelit pihalle, mutta kun Tampereen kaupunki ei hyväksy asennuksia pienille pihoille (1000 neliöm.). Mutta tuo meidän katon/paneelien suunta on suoraan etelään ilman suurempia varjostuksia, niin se on ideaali tuoton suhteen. Paneelit asennettiin vuonna 2014 heinäkuussa ja paneelien tehot 16x 250 W ovat tuottaneet noin 26000 kwh kaikkiaan eli noin 3200 wattia vuodessa. Hankintainta oli silloin noin 6500 egee asennuksineen. Jokainen voi laskea, onko se sen arvoinen sijoitus, että kannattaa tehdä. Sähkön kulutus on ollut noin 10000 kwh vuodessa, eli rahassa mitattuna +/- tuhat euroa vuodessa. Mielestäni kuitenkin tuotto on ollut sen verran hyvä, ettei mikään pankkitalletus olisi tuottanut prosentuaalisesti noinkaan hyvin. Nykyiset paneelit tuottavat varmasti tuplasti enemmän, kuin nuo 9 vuotta hankkimani paneelit. Jokainen tehköön omat laskelmat, mikä kannattaa ja mikä ei. Harrastuksena kuitenkin suosittelen aurinkopaneelien hankkimista sähkölämmitteiseen taloon vaikka vain harrastuksen vuoksi.🌞
@markku9253
@markku9253 Год назад
@@markkukontio9406 "3200 wattia vuodessa"🤔 Jotta niitä kannattavuuslaskelmia pystyisi oikeasti laskemaan niin pitäisi varmaan ottaa kaikki erilaiset riskit ja muuttujat huomioon, aina vakuutuksia myöten. Ylipäätään olisi ihan mielenkiintoista tietää minkäverran nämä uudet suuritehoiset >400W aurinkopaneelit ovat maailmalla tulipaloja aiheuttaneet, eli miten suuren tulipaloriskin ne aiheuttavat? Oikein ja huolellisesti asennettuna luulisi paloriskin olevan suhteellisen olematon. Jopa pienempi mitä sähköautojen lataamisessa. Lisäksi kyllähän niitä arvokkaita paneeleita mielellään katoille asentaa ihan vaan senkin vuoksi etteivät niin herkästi lähde pitkäkyntisten rosvojen matkaan, mikä lienee monesti se suurin riski.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Itselläni on suunnilleen sama tilanne kuin toisella Markulla Tampereelta, joka tuohon jo kommentoikin. Eli tonttini sijaitsee uudehkolla kaava-alueella ja tontti ei ole läheskään niin iso kuin videon kuvassa näkyy, vaan häivytin naapurit ja korvasin heidän tonttinsa vihreällä nurmella 😂 Olet kyllä varmaan oikeassa, että nyt paneelit kuumenevat katolla huomattavasti ja tuotto huononee. Samoin myös puhtaanapito olisi helpompaa ja kaiken kaikkiaan huoltaminen, jos paneelit olisivat maassa telineessä. En tiedä täällä Lahdessa, saisiko paneelit laittaa telineille.
@markkukontio9406
@markkukontio9406 Год назад
@@Opettajanmies Uskoisin, että toimenpidelupa vaaditaan ja naapurien suostumus.. Mielestäni kuitenkin katto on se paras paneelien sijoituspaikka, koska niitä ei juurikaan kannata alkaa puhdisteleen, koska sade tekee sen meidän puolesta ja lumet sulavat yleensä pois maaliskuussa. Siis vähän turhaa toimintaa tuo puhdisitaminen muutaman kwh.n vuoksi.
@jothain
@jothain Год назад
Hyvä video ja monet hyvät näkökulmat tuli ilmi. Se olisi ollut mielenkiintoista tietää, että laskeskelitko tai antoivatko toimittajat laskelmia järkevistä toimitusmääristä. Eli tarkoitan sitä, että millä suhteella paneelimäärä, invertteri ja asennus on ylipäätään järkevä.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Kyllä tästä puhuttiin monenkin toimittajan kanssa ja itselläni kävi sillä tavalla, että kasvatin paneeleiden määrää matkan varrella. Voimala on isohko, mutta meillä on jo yksi sähköauto ja luultavasti toinenkin (bensa)auto korvaantuu seuraavaksi sähköautolla, ja tämä vaikutti paneeleiden määrään. Myöskin voimalan kasvattaminen muutamalla paneelilla myöhemmin ei välttämättä ole järkevää, koska myös invertteriä täytyy kasvattaa seuraavaan teholuokkaan eli pitää maksaa sekä lisäpaneeleista että uudesta invertteristä. Katolle olisi mahtunut jopa 30 paneelia, mutta kohtuus kaikessa
@karivaanari6855
@karivaanari6855 Год назад
Hei! Meillä on ollut nyt reilun 1,5 vuotta aurinkopaneelit. 22 kpl jaettuna kahdelle lappeelle. Tarjouksia kysyin neljältä toimittajalta. Kaksi antoi puhelimessa tarjouksen. Yksi lupas maanantaina tarjouksen. Vielä ei ole tullut. Valinta meni neljänteen. Yrittäjä kävi paikan päällä. Keskusteltiin asiasta. Teki tarjouksen kolmesta erikokoisesta järjestelmästä ja kolmesta sijoittelu vaihtoehdosta. Fronius 7 invertteri tuli. Puhallin on kyllä hiljainen. Asentaja sanoi, että on ollut luotettavia. Paneelit on 360Wp perc halfcut tyyppisiä. Ilmansuunnat on huonommat meillä. Kesällä tuottaa silti noin 20h vuorokaudessa. En ole laskenut takaisinmaksu aikaa. Sähkön hinta, kun muuttuu koko ajan. Talo on maalämmössä nyt, kun luovuttiin öljystä. Autotallissa ja olohuoneessa on vielä ilmalämpöpumput. Jos nyt laittaisin paneelit, olisi isompi järjestelmä.
@lasseku
@lasseku Год назад
Nyt päästiin viimeinkin asiaan. Ymmärsit tilata tarpeeksi ison järjestelmän. koska tuo sähköauto vaatii kuitenkin lataustehoa jota ei oikein jollain 12 panelilla saa. Kuulosti muutenkin siltä että olet hyvin sisäistänyt lyhyessä ajassa nämä aurinkopanelijutut.👍
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Joo, en itse asiassa muistanut tuota sähköautoa kovin paljoa mainostaa, mutta sitä kyllä ladataan jatkossa omalla sähköllä aina kun voidaan. Tänään saatiin kytkentälupa ja "savut" on otettu voimalasta vesisateessa :) Teen uutta videota lähiaikoina miten tähän pisteeseen on päästy
@taistoriekki5648
@taistoriekki5648 Год назад
Miten em talvella lataat sähköautoja? Kun ne ei tee mitään siten miten on sanottu,ei niiden osto kannata!
@taistoriekki5648
@taistoriekki5648 Год назад
Mutta ei sano mitä maksaa,ja ei ne ikinä maksa ittiäsä ?kuka mittaa sen myydyn sähkön kesällä . Meillä on jääny yli 20€kk niin ei ole mikään korvaus 5000€ menosta ois tässä lisääkin tietoa mutta en kehtaa kirjoitella!
@timogronroos4642
@timogronroos4642 Год назад
@@taistoriekki5648 Sähköauto ladataan latauslaitteella, joka on kiinni kiinteistön sähköjärjestelmässä. Ei se latausjohto tiedä mistä se sähkö sinne tulee, omista paneeleista vai yleisestä sähköverkosta. Kesällä jos tuotetaan ylimääräistä sähköä, niin talvella saa sitten vastaavan määrän alennusta sähköverkosta tulevasta sähköstä. Voisit yhtä hyvin ihmetellä, miksi kukaan Suomessa ostaa veneitä, kun niitä ei voi talvella käyttää.
@jkajolin
@jkajolin Год назад
12 paneelia riittää aivan mainiosti esim yksi vaihe 16A lataukseen
@mikaylikoski8862
@mikaylikoski8862 Год назад
tiedän muutamankin mikä teki niin että yöllä halvalla sähköllä latas teslan akun ja sitten päivällä kun oli sähkö kallista niin lykkäs sen tesla aku tyhjäksi verkkoon ja otti rahat kuleksimasta
@Karkka
@Karkka Год назад
Kiitos hyvästä videosta. Minkä suuruiseen vuosikulutukseen on tuo paneeli määrä mitoitettu. Esim. mikä oli vuosikulutus ennen paneeleita?
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Vuosikulutus on ollut noin 18000 kWh vuodessa. Nyt kun paneelit ovat olleet käytössä puolitoista kuukautta parhaaseen tuottoaikaan, ne ovat tuottaneet tähän mennessä 3000 kWh eli noin viidesosa vuoden kulutuksesta
@TTahtinen
@TTahtinen 4 месяца назад
Aurinkopaneeleja ei koskaan kannata ostaa valmis paketteina. Eikä varsinkaan sähköyhtiöltä. Netistä löytyy laajat listaukset tehokkaista ja kestävistä paneeleista sekä inverttereistä. Assennuksen osaa tehdä jokainensähköasentaja. Lisäksi noita paneeli vaihtoehtoja löytyy runsaasti enemmän, kuin tässä videossa tuli esille, mutta nykyään n-tyypin HJT, TOPcon ja IBC paneeli tyypit jotka ovat kaikki monokiteellisiä n-tyypin paneeleja. Invertterejä löytyykin sitten moneltakin eri valmistajalta. Jos invertteri asennetaan ulos on käyttölämpötilat syytä tarkistaa. Lisäksi jörjestelmään vodaan lisätä myöhemmin tuulivoima joka rupeaa olemaan suht hyvä vaihtoehto. Muuten ihan hyvä info paketti taviksille.
@april7_
@april7_ Год назад
Jaan omat kokemukset, iski sama kuume n. 5 vuotta sitten tontilla kävi ainakin 5 tarjouksen tekijää parin vuoden aikana, kaikki melko isoja toimittajia, 10 kW voimala hintahaarukka 11-25 tonnia avaimet käteen. GEFin toimittama 10 kW voimala on ollut pari vuotta eli kolmas kesä nyt alkamassa. Silloin maksoin 11 tuhatta Saksalaisilla Half-Cut paneeleilla ja Froniuksen Invertterillä, kauppaan kuului vielä kulutuksen mittaus eli näyttää samoissa apeissa sekä tuoton että kulutuksen reaaliajassa. Ensimmäinen ongelma tuli kun Helmikuussa tilattua asennusta oltiin 2021 Toukokuun alussa asentamassa, paikallinen sähköyhtiö (Elenia) ei antanutkaan kytkeä ilmakaapeleihin kun 4 kW paneeleita, piti tilata maakaapeli veto 800m (ei maksanut mitään) toimitusaika oli vain 16 viikkoa joka sekin venyi jolloin Syyskuun alussa oli 10 kW käytössä! Joten pyytäkää hakemaan heti luvat kun tilaus on tehty! Paneelien asentamisen jälkeen ei ole tullut sähkölaskua, siirtolaskuja toki. Eikä niitä tule tänä vuonnakaan kun myytyä sähköä on varastossa rahana. Paneelit tuottivat 8200 kWh 2022 vuonna. Oma käyttö 2600 myynti 5600. Myynti tuotti n. 1500€, tänä vuonna se lienee satasia.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Kiitos hyvästä tietopläjäyksestä! Itsekin kyselin, että voiko voimalan kytkemisessä tulla joku ongelma, mutta myyjät olivat sitä mieltä että kun asun taajamassa uudella alueella, niin verkko on mitoitettu siten että antavat kytkentäluvan. Ja näin juuri tänään tekivät!
@april7_
@april7_ Год назад
@@Opettajanmies Tuo pitää varmaan paikkansa, mutta haja-asutus alueella tilanne on juurikin kuvailemani. Huvittavinta oli kun kysyin että mitäs jos haluan vähän vielä lisätä kapasiteettia, niin vastaus kuului Elenialta että sitten pitää tuoda jo muuntamo lähemmäs! Lupasin tehdä tilauksen joku vuosi myöhään syksyllä niin saavat pahimpaan routa-aikaan sitten sen kaivaa! 😂
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@april7_ 😁Tosiaan tuntuu aika iso ero olevan tilanteessa riippuen siitä, missä asuu. Olet ihan oikeassa, että paras olisi varmistaa verkon riittävyys ennen kuin voimalan rakentaa.
@artolauri
@artolauri Год назад
* Itse tein 20kW aurinkopaneelit suoraan maahan 12 000e hinnalla. Eli sun laskelmat pitää jakaa KOLMELLA. Menneen vuoden hinnalla takaisinmaksun aika olemattomat 4 vuotta. Kun esim. TVO laskenut OL-1 ja OL-2 ydinvoimaloilleen takaisin maksun ajaksi investointeihinsa yli 50 vuotta. Mikä on takaisinmaksuun aika vaikka auton ostoon, tai vaikka terassin uusintaan. * Arto Lauri RU-vid kanavat tilaukseen.
@taistoriekki5648
@taistoriekki5648 Год назад
Mihin niitä baneeleita tarvitaan kesälläkään kun ei ole kulutusta kuin vähän.Sähkölämmitystalo tarttee virtaa talvella mutta kun ei ole auringoa silloin?
@tenhoruohoranta
@tenhoruohoranta Год назад
Sähkön myyntiin muille ja hyvesignalointiin. Tai latailee sähköautoja ja saunoo sillon kun aurinko paistaa.
@hpniemi
@hpniemi Год назад
Enimmäkseen hyvesignalointiin tai on yksinkertaisesti tekninen harrastus.
@jukkaimpio5964
@jukkaimpio5964 Год назад
Onko se longin paneli hyvä?
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Kyllä se sähköä tuottaa, mutta itse en pysty luonnollisesti vertaamaan sitä mihinkään toisen valmistajan paneeliin enkä myöskään näin lyhyellä kokemuksella voi sanoa kestävyydestä mitään. Ehkä joku videon katsoja voisi kertoa Longista jo pitemmältä ajalta?
@tonikatainen6925
@tonikatainen6925 Год назад
Mikä se helenin hinta oli koko paketille? Materiaalille ja työlle??
@mr.wizeguy8995
@mr.wizeguy8995 Год назад
Videolla vilahti Excel taulukko jossa halvin hinta 12 600€, yritysten nimet varmaan muutettu, mutta muut tieto todennäköisesti oikein. Netin mukaan 195€ näytti maksavan 1 paneeli eli 4680e maksaisi 24 paneelia, invertteri n 2000€ ja kaikkea muuta sälää n. 2000€ niin laitteet maksaisi n. 8700€ jos tuo 12 600€ on todellinen hinta niin melkoisille tuntipalkoille pääsee asentajat, kun 2 äijää päivässä asenttaa koko systeemin.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Tein itse samanlaisen laskelman tarvikkeista ja tulin aika lailla samoihin tuloksiin. Lopullinen hinta on 12500 euroa ja 4 ukkoa asensi noin 6 tuntia.
@PastoKoivula
@PastoKoivula Год назад
Alalla työskentelevänä sanoisin, ettei nykyisillä hinnoilla maksa ikinä itseään takaisin. Muutamia tonneja jää tappiolle ilman nykyarvolaskentaakin. Oikein laskemalla tilanne vielä huonompi. Suurin ongelma mielestäni on nyt se, että parin vuoden perusteella ihmiset alkaneet uskoa korkeiden sähkönhintojen olevan vakio ympäri vuoden. Näin ei kuitenkaan ole. Tulevaisuudessa kun tuulivoiman määrä kasvaa radikaalisti ja ydivoimaa on 1600MW enemmän, niin tulee kesäskn yhä useammin tilanne, kun kesällä sähkö on lähes ilmaista. Tällöin aurinkosähköntuottajalle jää lämmityslauden ulkopuolella helposti luu käteen paneeleistaan. Paneelit ovat kannattavia kaupoille jne, jotka pystyvät kylmäkoneisiinsa käyttämään kaiken sähkön hyödyksi. Työssäkäivälle OK asujalle tilanne huono, kun suurin osa tuotannosta menee lähes ilmaiseksi valtakunnanverkkoon.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Saatat hyvinkin olla oikeassa, aika näyttää! Näin jälkikäteen ajateltuna myyjät yllättävän vähän väittivät, että investointi maksaa itsensä takaisin siinä ja siinä ajassa. Itse käytin muutamaa laskuria ja niillä saa "haluamansa" tuloksen laittamalla esim pörssisähkön hinnan korkealle. Totesin siis, etten oikeasti tiedä mikä tämän järjestelmän takaisinmaksuaika on vai onko sitä ollenkaan. Tilasin voimalan osittain myös pehmeiden arvojen takia, kaikkea ei tarvitse aina mitata pelkästään rahassa, jos ei halua - tästä toki meillä jokaisella on oikeus olla oma mielipide suuntaan jos toiseen.
@PastoKoivula
@PastoKoivula Год назад
@@Opettajanmies periaatteessa myyjän tulee olla rehellinen. Luvuilla pystyy kyllä paljon kikkailemaan ja aina voi unohtaa nykyarvolaskennan investointien takaisinmaksusta ja käyttää suopeampaa menetelmää. Paneelien ja asennuksen hinnat ovat myös koholla tällä hetkellä korkean kysynnän vuoksi. Kaikki laskelmat tulevaisuuteen sisältävät aina epävarmuustekijöitä. Konsulttina olen muutamalle isolle kaupalle tehnyt laskelmat (asiakkaan tilaama selvytys myyjän laskelmien rinnalle) aurinkopaneeleista ja tässä tilanteessa kyseessä ollaan pääsääntöisesti päädytty psotiiviseen lopputulokseen. Kaksi tekijää ovat sellaisia mitkä ratkaisevat eniten hankinnan kannattavuudessa. 1. Oma käyttö. Mitä suuremman osan käyttää itse, niin sitä suurempi säästö on. Päädyin viimeisimmässä laskelmassa, että 10-15cnt/kWh olisi vasta se kynnys kun omakäytöstä olisi fiksua siirtää pääpaino myynnin puolelle (eli ylimitoittaa voimalaa omiin tarpeisiin). Oikein mikään ennuste eu tue näin suuria sähkö hintoja tulevaisuuden kesinä, joten painotuksen voi huoletta asettaa omakäytölle. 2. Järjestelmän koko. Mitä pienempi voimala, sitä suurempi inveetointi €/kW tuotantokapasitteettiin suhtautettuna. OK-taloissa tulee hyvin usein raja vastaan 16-20 paneelin järjestelmille, jotka kaikkein kalleimpia tehoonsa nähden. Isompaa ei useinkaan kannata tehdä talon teknisien ominaisuuksien vuoksi. S-keskuksen maksimi virta, suotuisa kattopinta-ala, liittymäkaapeli, alle 1000V-järjestelmä yms.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@PastoKoivula Kiitos hyvistä tiedoista! Olen juuri itsekin koettanut pohtia oman käytön ja myynnin suhdetta, jos sähköä ostaa niin joutuu aina maksamaan siirron eli vaikka itse sähkö olisi ilmaista, sen käyttö ei.
@Tippis.
@Tippis. Год назад
Tässä vähän samaa kuin aikanaan Led "huijauksessa", lamppujen vaihtaminen tuli monelle niin kalliiksi ettei Led ehdi maksamaan itseään takaisin, varsinkaan kun ne ei uskomuksesta huolimatta olekaan ikuisia. Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta videosta.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@Tippis. Joo, sitä ennen tulivat kierukkamalliset energiansäästölamput jotka ainakin omien kokemusteni mukaan hajoavat kahden-kolmen vuoden sisällä eivätkä toimi läheskään niin kauan kuin niille on alun perin luvattu
@ipetikkanen7821
@ipetikkanen7821 Год назад
Takuu on mielenkiintoinen asia, paneeleja myy nyt jos jonkin näköiset firmat ja lupaavat pitkiä taakuita, mutta kun markkinat hyytyy niin ko. yritykset poistuu markkinoilta. Ketä sitten hoitaa takuu-asioita?
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Tätä samaa mietin itsekin ja siksi valitsin toimijan, joka luultavasti ei ensimmäisenä poistu markkinoilta. Tästä ei kuitenkaan voi koskaan olla täysin varma.
@mikkomansikka683
@mikkomansikka683 Год назад
Mökillä havaittu että monesti aamulla aurinko paistaa ja kun päivä lämpenee niin tulee pilviä . Itse ottaisin aamu auringosta sähköä ja keskipäivältä.... onko muilla erilaisia huomioita?
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Tämä päivä on hyvä esimerkki juuri tuosta. Aamusta klo 12 asti oli pilvetöntä ja sitten iltapäivällä meillä jo satoi, tästä tarkemmin seuraavalla videolla😄
@aimosavolainen3639
@aimosavolainen3639 Год назад
Meillä oli tänä aamuna paneelien päällä lunta 5cm. Hiljalleen puoleenpäivään mennessä valui pois. Aamupäivällä tuli tuottoa n.2kwh, iltapäivällä 25 kWh. Paneelien suunta klo 14.00 kohti aurinkoa.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@aimosavolainen3639 Täällä Lahdessakin satoi ilapäivällä ja illalla vähän lunta, mutta ei peittänyt paneeleita.
@paullauraeus8441
@paullauraeus8441 Год назад
Odotan mielellään miten panelijutska etenee...mulla on maalla mökissä panelit ( akku järjestelmällä) panelit ovat olleet jo 7v..ne pelaa mutta akut niiden kanssa oikeastaan vaan ongelmia...nyt tulee kohta jotkut uudet akut jotka eivät tarvitse mitään huoltoa ja nesteitä...
@Peksu-zg2tb
@Peksu-zg2tb Год назад
Itse aloittelen tutustumisen akku tekniikkaan ,itsellä paneelit tulisi noin 150m päähähän telineeseen tuleeko jännitehäviötä jne. On keskuslämmitys puulla /palahakeella ,varaajassa sähkövastus jos ei ole lämittäjä maisemissa. Ajattelin että invertteri muuntaa akkuvirran 230v virraksi ja piuhat kiinni vasukseen.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Muistelen jostain kuulleeni, että käytöstä poistetuista sähköautoista olisi otettu akkuja aurinkovoimaloihin, mutta en osaa sanoa onko siinä mitään "järkeä"
@lasseku
@lasseku Год назад
@@Opettajanmies Minäkin olen kuullut samaa, sillä tavalla voi saada halvalla akun aurinkovoimallalle.
@april7_
@april7_ Год назад
@@Peksu-zg2tb Tulee jos matalajännitteinen eli jos akkusysteemi, niin paneelit invertteri ja akut samaan paikkaan sitä 240V voi sitten jo vetää pidemmän pätkän, mutta tuo 150m kuulostaa jopa sillä pitkältä! Sähkömiestä kannattaa käyttää paikanpäällä arvioimassa tai jotain luotettavaa aurinkoasentajaa paikallista.
@april7_
@april7_ Год назад
@@Opettajanmies Joo näin on, vaatii vaan hybridi invertterin ja toistaiseksi nuo purku akutkaan ei ole halpoja niin tulee äkkiä isompi investointi mitä pelkkä aurinkovoimala ja sen tienaaminen takaisin ottaakin sitten taas aikaa. Näissä se kannattaa muistaa että pienellä kulutuksella se takaisinmaksuaika on aina pidempi kun isommalla kulutuksella väistämättä.
@testi_kanava68
@testi_kanava68 11 месяцев назад
Tännekin voi sanoa että ei sitten takaisinmaksu aikatauluu kannata laskee vuoden 2022 sähkön hinnalla et ennenmin vuoden 2019 hinnalla jolloin esim 10 000 euron siotus maksaa itsensä takas vasta 34 vuoden päästä .Jokainen tajuaa että tuo 34 vuotta niin paljonko on joutunu uusiin laitteistoo ja huoltamaan et 34 vuotta on hyvissä oloissa mahdollista jos ei tule yhtään laite rikkoo eikä mitään muutakaan ja on koko ajan täydellinen keli .
@PekkaL76
@PekkaL76 Год назад
Oikein hyvää pohdintaa. Pitää ruveta seuraamaan miten homma etenee. Mielenkiintoinen aihe!
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Seuraava video on työn alla😀
@slipperyhand
@slipperyhand Год назад
Meilläkin kävi paneeli kauppiaat, hinta 15k€, paneeleita 20kpl. Työn osuus oli 8k€ ,,, nauroin heidän työnosuudelle päivän työstä.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Minulle tarjosivat 16 paneelia ja hinta muistaakseni 16000 eli työn osuus vielä isompi. Suunnilleen tuplahinta koko paketille😂
@pora123
@pora123 Год назад
Olisikohan niin että, asennusvirma on laittanut kaikki katteet työksi, jolloin asiakas saa enemmän kotitalousvähennystä?
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@pora123 Näin saattaa olla, tuskin tätä kertovat vaikka kysyisin🙂
@slipperyhand
@slipperyhand Месяц назад
firmamme osti yhteistyökumppanilta paneelit omakustannushintaan, 420w/57€ kpl
@DDramKing
@DDramKing Год назад
Takuuhan on vapaaehtoinen eli sitä ei laki määrää ja myyjän ei ole sitä pakko antaa. Toki lähes kaikki luonnollisesti antaa. Virhevastuu toki on aina.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Näinhän sen on! Takuuta ei ole pakko antaa, mutta ainakin itselläni se oli kuitenkin yksi valintakriteeri.
@perttipulkkinen9899
@perttipulkkinen9899 Год назад
Oletko laskenut investoinnin kannattavuutta, joka riippuu suurimmaksi osaksi pörssisähkön hinnasta? Tämä laskelma pitäisi tehdä ennen aurinkovoimalan hankkimista.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Mietin tätä asiaa ennen voimalan hankintaa ja totesin, että oikean kannattavuuslaskennan tekeminen on arpapeliä juuri sen takia, ettei kukaan pysty luotettavasti ennustamaan pörssisähkön hintakehitystä vaikka 10 vuodeksi eteenpäin. Itselläni tämä hankinta on osittain myös sähkön omavaraisuusasteen nostamista varten, toki rahallakin on merkitystä.
@perttipulkkinen9899
@perttipulkkinen9899 Год назад
@@Opettajanmies Laskemalla takaisinmaksuajat aurinkovoimalalle pörssisähkön hinnoilla esim 5, 10, 20, 30 senttiä/kwh saa jonkinlaisen arvion, tarkkaa hintakehitystä ei tarvitse tietää. MItä tarkoitat sähkön omavaraisuusasteella tässä yhteydessä? Aurinkovoimala ilman akkuja ei toimi varavoimana jos verkkovirtaa ei ole saatavissa. Hyvää tekstiä eri toimittajien valinnasta👍
@jarmolintula6414
@jarmolintula6414 Год назад
@@Opettajanmies Entäs jos 10-15 vuodenkuluttua joutuu uusimaan kaikki paneelit tai osan tulee lisä kustannuksia?
@ugly_Eric
@ugly_Eric Год назад
@@jarmolintula6414 Entä jos myrsky repii katon irti? Entä jos tulee vesi vahinko? Entä jos lapsenlapset potkasee jalkapallon katolle ja könyää hakemaan sitä sieltä ja polkee paneelit paskaksi? Entä jos talon päälle tippuu meteoriitti? On järkevää miettiä tiettyyn pisteeseen asti skenaarioita siitä, että miten asiat menee, mutta johonkin se raja on vedettävä. Ei mikään kestä ikuisesti.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@perttipulkkinen9899 Muotoilin sanani ehkä vähän huonosti, mutta tarkoitin että pystyy itse tuottamaan osan käyttämästään sähköstä (toki vaatii että verkkosähköä on saatavilla, kuten kirjoitit)
@juhanivalimaki5418
@juhanivalimaki5418 Год назад
"Akut ovat todella kalliita." Voi kysyä miksi, kun erilaisia halvempia akkutekniikoita riittää. Talon tapauksessahan akkujen ei tarvisi olla energiatiheitä, kuten autoissa. Voitaisiin asentaa jopa maan alle, tilaa riittää.
@MR-ub6sq
@MR-ub6sq Год назад
Vai Helen... Heitä en ole vähään aikaan tavoitellut millään konstilla, vaikka heiltä sähköä ostankin. Koko alkuvuoden 01...04. 2023 Helen ei ole kyennyt vastaamaan puheluihin. Sähköposteihinkin viikko- tai kuukausikaupalla vastausta saa odotella. Ja kun katselee tietoja Helenin verkkosivustolta, niin huomaa, että siellä asiat julkituodaan tavalla, joka herättää asiaa tuntemattomassa lukijassa lähinnä kasan kysymyksiä. Eli Helenin viestinnästä vastaavat ihmiset eivät osaa ajatella asiaa ASIAKKAAN näkökulmasta, vaan he kirjoittavat hätäisesti. Silloin lukijalle ei asiat valkene. Niinpä asiakaspalvelu on ollut pitkään rampautunut, kun lähes jokaisen täytyy soitella tai meilata saadakseen käsityksen asioista. Uusi toimitusjohtaja - "syvästi asiakaslähtöinen" - ei pääse helpolla, jos hän todella aikoo opettaa Heleniläiset viestimään ymmärrettävästi ja niin, että perusasiat todella selviävät helposti asiakkaalle. Verkkosivustolla edes linkit eivät kaikin osin ole toimivia - kokeile vaikka joka sivun alaosassa olevaa kellertävää laatikkoa, jossa jokaisen neljän asian vieressä on linkkinä toimiva symboli - voisi kuvitella, että sitä klikkaamalla saa lisätietoa vieressä mainitusta asiasta - vaan jokainen noista linkeistä johtaa samaan paikkaan - ei lisätietoihin. Joten pulassa ollaan ja pahasti. Edes Helenin asiakaspalvelupäällikkö Anu-Elina Hintsa ei vastaa puheluihin...
@tolokat
@tolokat Год назад
Nyt paistaa, mutta sähkön hinta negatiivinen pörssissä. Takasinmaksuaika ??
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Niinpä, sellaista ei ole tällä hetkellä😂
@juhanilaine4385
@juhanilaine4385 Год назад
Peltikatoilla työskennelleeni,siellä lämpötila saattaa nousta jopa +70-90 asteeseen ja kenkien pohjat voi sulaa. Aurinkopaneelien teho voi laskea kymmeniä prosentteja kuumassa paikassa. Tässä kohtaa valkoinen peltikatto olisi ollut parempi.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Kyllä, on mielenkiintoista nähdä paljonko tuotto tippuu. Meidän tonttimme on kuuma kesällä kun aurinko oikein porottaa.
@hannu6169
@hannu6169 Год назад
​@@OpettajanmiesPanelien mustan pinnan ja sisäisen häviön vuoksi panelin pinta on joka tapauksessa kuuma. Meillä on 1:2 kattokallistus ja panelit suoraan etelään kaatavalla katolla. Kun lämpötila varjossa nousee 20° -> 30°, niin panelien pintälämpötila nousee reilusta 40° selvästi yli 50°. Jokainen asteen nousu syö panelin tehosta (panelista riippuen) puolisen prosenttia.
@Opettajanmies
@Opettajanmies 11 месяцев назад
@@hannu6169 Näinhän se menee, itsellä piikkiteho viileällä säällä parhaimmillaan ollut noin 10.5 kW, mutta jos pihalla on +28 astetta ja koko ajan pilvetöntä, niin huiput jäävät noin 8 kW eli aika paljon huonommiksi. Katon lämpöjä en ole mitannut mutta kuumaa siellä on 😀
@heteromies5550
@heteromies5550 Год назад
Nuo 10+ vuotta olevat takuut ovat aina, tai usein huttua. Ihan realismia että yrityksillä ei aina ole kapasiteettia vastata niistä. Helenillä ehkä.
@MrJabinho
@MrJabinho Год назад
Miksi valitsit perinteisen inverterin ?
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
😅Koska en edes tiennyt siinä vaiheessa muunlaisia olevan olemassa, maalaismies kun olen ja kukaan toimittaja ei muista mitään puhunut😂
@MrJabinho
@MrJabinho Год назад
@@Opettajanmies Jep. Perinteisiä helppoheikkejä 😊
@timogronroos4642
@timogronroos4642 Год назад
Tuossahan oli kyse erittäin helposta kohteesta, jossa on vain yksi paneelien suunta ja ei mitään varjostavia kohteita eli perusjärjestelmä todennäköisesti kustannustehokkain. Esim. Enphasen mikro invertterit voisi olla järkevä ratkaisu, jos paneelit olisi jaettu vähän sinne ja tänne ja olisi tarvittu helppo mahdollisuus päivittää järjestelmää muutamilla lisäpaneeleilla jatkossa. Tuossa voi tehdä oman järjestemän omalla invertterillä autotallin katolle myöhemmin jos ilta-aurinkoa haluaa kerätä myöhemmin lisäksi.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
@@timogronroos4642 Kiitos tästä tiedosta! Nyt kun luen näitä vastauksia (ja huomaan että en tiedä asiasta mitään) tulee itselleni kuva, etteivät useimmat myyjät myöskään itsekään tiedä tällaisia vaihtoehtoja. Myydään yhtä tuotetta samoilla komponenteilla, paneeleiden määrä ja invertterin koko vaihtuvat mutta aina yksilapeasennus jne.
@pekkajahkonen1308
@pekkajahkonen1308 Год назад
Lähes kaikki tekee saman virheen eli laittaa kaikki paneelit samaan suuntaan.
@warreguru
@warreguru Год назад
Mikä virhe on hakea parasta tuottoa ? Myyntiin menee kuitenkin ajasta riippumatta, jos aurinkoa on vähänkin näkyvissä. Esim tänään oli tuotantoa 131kWh, joten myyntiin meni koko päivän. Arviolta 14kW teholla enimmillään. Paneeleja on 19kW edestä.
@ss-5553
@ss-5553 Год назад
Naapurilla on 16 panellia ja sanoi että lokakuusta-huhtikuuhun tuotto on aika nollilla. Pitäs olla korkealla ja puut nurin ja GPS tai valoon liittyvä ohjaus niin sais ehkä pari kuukautta lisää virtaa. Ei nää suomessa olle hyödyllisiä Talvella me virtaa tarvitaan ja silloin tää aurinko loistaa poissaolollaan.
@hannu6169
@hannu6169 Год назад
Paljonko naapurisi saa pottuja ja mansikoita lokakuusta huhtikuuhun? Jotain on pielessä jos huhtikuun tuotanto on lähes nollassa. Meillä maaliskuu on jo varsin lähellä heinäkuun tuotannon puolikasta ja huhtikuu on jo täysin kesäluukausi aurinkoenergian tuotannon kannalta. Kesä- ja heinäkuuta tuottoisampi tosin, koska lämmityskaudella huhtikuussa suurempi osuus tuotannosta jää omaan käyttöön.
@ss-5553
@ss-5553 11 месяцев назад
@@hannu6169 Ei saa pottuja eikä mansikoita koska heitä ei kiinnosta puutarhahommat.
@hannu6169
@hannu6169 11 месяцев назад
@@ss-5553 Meillä oli tänä vuonna huhtikuun tuotanto isompi kuin heinäkuun vaikka heinäkuussa on yksi päivä enemmän. Kannattaisiko sinun jättää panelit asentamatta jos arvelet ettei niistä ole sinulle hyötyä?
@ss-5553
@ss-5553 11 месяцев назад
@@hannu6169 Mistä sä kuvittelet että minä olisin mitään paneeleita asentanut mihinkään ??? Kerroin vaan sen mitä naapuri sanoi minulle miten heidän paneelit ovat toimineet !
@expertti7861
@expertti7861 Год назад
Huomioonotettavaa on esim. katolla paneelien johtimien liitoksia hankala huoltaa. Tuenta voi olla myös kolmella kiskolla. Invertteri käy viileempänä jos on suurempi. Paikalla on väliä esim. puhtaus ja lämpötila. Froniuksesta voi tulla jonkin verta ääntä kuten 15 tai 20 kW Symo. Siinä toisaalta näyttö, josta helppo seurata ilman nettiongelmia. Piikkitehoja ei kannata tuijottaa muuten kuin kaapelimitoituksen kannalta ja kunnolliset liitokset. Sensijaan hyvä ajatella miten toimii esim. 25 prosentin tehon vallitessa. Puhuttaessa valtakunnan verkosta, ainoastaan mittaus ja se tapa miten hyvitetään erottaa mikä sähköstä itse tuotettua. Ei samanlailla itsenäistä sähköä kuin mökkijärjestelmässä. Itse tuotettu sähkö jeesaa verkkoa sen toisesta päästä. Erityisesti aamulla on kallis pörssisähkö, joten oma tuotanto siihen aikaan auttaa ja poistaa muiltakin kallista hintaa jos tuotantoa tulee tarpeeksi tulevaisuudessa.
@Opettajanmies
@Opettajanmies Год назад
Kiitos kommentista! Itselläni alkaa juuri kertyä näistä asioista kokemuksia, mielenkiintoista esimerkiksi seurata miten aamusta tuottaa kun katto on hieman enemmän aamuauringon suuntaan
@expertti7861
@expertti7861 Год назад
@@Opettajanmies Aamun suunta järkevä koska usein valoa, kulutusta ja hintaa aamulla. Voi erikseen olla vaik pieni maa-asenteinen bifacial sarja iltasuuntauksella. Tai seinässä lunta hylkivästi.
Далее
Pitääkö nettisivun kaikki evästeet hyväksyä?
18:28
It seems Sonya's choice was obvious! 😅 #cat #cats
00:20
Näin vapautat puhelimeen lisää tilaa
13:05
Просмотров 10 тыс.
MPPT vai PWM? Kumpi parempi ja miksi?
11:11
Просмотров 7 тыс.
Veljen aurinkopaneeleista jutustelua
15:42
Просмотров 5 тыс.
"Off Grid" Aurinkosähkön esittely!
17:00
Просмотров 21 тыс.
Perustietoa inverttereistä
24:53
Просмотров 44 тыс.
PARKSIDE PLASMAN TYYPPIVIKA SELVITETTY !!!  SOLVED
20:10
Tulevia videoita ja juhannusterveiset!
6:29
Просмотров 1,5 тыс.