Тёмный

Píndola 25. La pronúncia del so palatal lateral (LL) 

De mica en mica. Dra. Aina Monferrer
Подписаться 14 тыс.
Просмотров 4,4 тыс.
50% 1

Arran d'una anècdota mediàtica, en aquest vídeo, explique com s'ha de pronunciar el so palatal lateral (llapis-lluna-callar) i oferesc una opció alternativa si no ens ix bé que, tot i no ser del tot correcta, és la millor de les opcions B: pronunciar-lo com una i grega.
Que tingueu sort en les proves orals!

Опубликовано:

 

25 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 19   
@luomoxx9662
@luomoxx9662 3 года назад
Moltes gràcies pel vídeo. Estic aprendre català i els teus vídeos m’han ajudat, però m’agradaria veure subtítols en el futur. 👍
@GothalauniaNs
@GothalauniaNs 3 года назад
M'agrada molt el teu canal maca, ho acabo de conèixer avui.
@helenavivancospenas6631
@helenavivancospenas6631 3 года назад
Meravellós. Just el que necessitava ara mateix! Molt útil :) Tinc un dubte, que ve molt al cas: com es pronuncia en l'estàndard oral valencià "jo vull / jo vullc"? Gràcies!!
@AinaMonferrer
@AinaMonferrer 3 года назад
Helena Vivancos Peñas, estan les dues opcions acceptades però la primera (vull) té més tradició en la llengua estàndard. Salut i sort! Aina
@martaburgos9309
@martaburgos9309 2 года назад
Hola Aina, molt interessant el que expliques, ara a practicar. pots passar l'enllaç del video de Buenafuente amb Berto Romero on surgeix aquesta anecdota?
@isabel33923
@isabel33923 3 месяца назад
Gràcies!
@jspescola2005
@jspescola2005 2 года назад
Sóc de Badalona i si faig la LL palatal com la majoria de gent catalanoparlant que he conegut de Barcelona.
@broccoli9308
@broccoli9308 3 года назад
Això ajuda molt. Jo pensava que era com una L amb Y després, però sembla millor pensar-ho com una Y amb mitja L abans. No tinc problema pronunciar "llull", però hi ha paraules com "ell" o "llenya" que em surten com si fossin amb L simple.
@Ricard25J
@Ricard25J 3 года назад
Malhaja el professor de fonètica que tinc a la carrera de filocat. Al final he topetat en el vídeo, però bé. Ja m'ix, ara faltaria esforçar-se quan em toque fer-lo alhora en una oració.
@cfc7188
@cfc7188 Месяц назад
Dedicado a los madrileños, que saben decir CasteLLana, pero dicen SabadeL. PS: I no et preocupis com mires a la càmara, que ho fas molt bé, maca.
@dolorsclotet
@dolorsclotet 3 года назад
El "barceloní" sí que la té, passa que la gent de Barcelona que et trobaràs el 80% no parla català i els pocs catalanoparlants que resten, alguns l'han perduda. Ara, molta gent la fem.
@AinaMonferrer
@AinaMonferrer 3 года назад
Gràcies, Dolors, per l’aclariment :)
@miguelp11
@miguelp11 3 года назад
Eeeeeeeeeeexacte coLLons.
@AV-pn1lf
@AV-pn1lf Год назад
Ei! Vigila perquè dius coses incorrectes en el teu vídeo. Dius que fer una iod en comptes d'una ela doble és una opció no tan correcte, però vàlida. Doncs bé, això no és cert. El ieisme sistemàtic és un defecte de parla. Com bé dius, convé corregir-lo com abans, millor. Però s'ha de corregir si es vol parlar català (o valencià) correctament. Una altra cosa diferent és la iodització, molt típica del parlar baleàric i d'alguna part del dialecte central. Aquest fenomen és el resultat de l'evolució de determinades paraules del llatí. Ara bé, dir que a Barcelona fem ieisme sistemàticament... No, això no és així. El cas que comentes del vídeo del Berto i el Buenafuente és ben diferent. En castellà no hi ha paraules acabades en i per això no saben pronunciar-ho. És freqüent també trobar persones castellanoparlants que quan parlen català els costa aquest so i acaben fent una ela simple (pel per pell, col per coll, etc.). Amb pràctica tot es pot. Ànims!
@AinaMonferrer
@AinaMonferrer Год назад
Gràcies per l'aclariment. Potser no queda bastant clar en el vídeo, però l'única opció correcta és la palatal laterial. Una característica d'alguns parlars del català és el ieisme, és a dir, fer la iot en lloc de la palatal lateral, que no és correcte en llengua estàndard tot i que sí que existeix en alguns parlars del català. Per tant, l'única opció correcta en llengua estàndard, és a dir, per a les proves oficials, és la palatal lateral. Per si no quedava clar, ho deixe clar ací. També deixe clar ací que l'avaluació en les proves de llengües és un fenòmen complex en què la pronúncia s'avalua en conjunt amb molts altres aspectes de la comunicació agrupats en els àmbits de la coherència, la cohesió i l'adequació. Per tant, si algú no pronuncia correctament la palatal lateral però en conjunt demostra destreses avançades en la comunicació en català, pot perfectament aprovar qualsevol títol de català segons el Marc Europeu Comú de Referència (i com sabeu, quan dic català, estic incloent per descomptat valencià). Salut, Aina
@ivanalferez6379
@ivanalferez6379 3 года назад
Gràcies!
Далее
Píndola 11. La connexió i els connectors formals
11:29
Бокс - Финты Дмитрия Бивола
00:31
Думайте сами блин
18:15
Просмотров 257 тыс.
Каха понты
00:40
Просмотров 398 тыс.
Píndola 8. El pronom feble EN
10:46
Просмотров 15 тыс.
La hipercorrecció, cal evitar-la
16:51
Просмотров 2,8 тыс.
L'estàndard oral valencià de l'AVL. Vocalisme
49:19
Píndola 10. El pronom feble HI
11:56
Просмотров 12 тыс.
The best trilled [r] video yet!
13:05
Просмотров 122 тыс.
Correcció EO i EE precarietat laboral i estrés
1:18:24