Selecțiuni din clipurile video realizate de Dan Chitic în timpul slujbei. Biserica Sfântului Grigorie Palama, București, Duminică 5 mai 2024. #pascha #paște #înviere
La anumite momente ale slujbelor praznicelor, în Sf Munte Athos se mișcă policandrele și horosul. Noi, urmând tipicul aghiorit, pe cât ne permite situația, am preluat și această rânduială. De pildă, policandrul mare din naos se numește Polieleos în grecește, care înseamnă și ,,mult ulei" (uleiul din candelele ce-l alcătuiau, în vechime), dar și ,,multă milă". Unul dintre momentele liturgice în care se pune în mișcare circulară este cel al Polieleului. Paralelele semantice și simbolice devin evidente: la multa milă a lui Dumnezeu (izvorâtă/legată de grumajii Pantokratorului din turlă, precum Polieleul din naos) toate mișcă. În momentul Heruvicului, saltă și Horosul (hora făpturilor îngerești, în jurul Ziditorului lor).
Mișcarea se numește "dansul îngerilor ", unele candelabre au pe fiecare brat câte un îngeraș de bronz sudat de metalul cadrului. Foarte frumoasa slujba. Am văzut și în alte biserici asemenea slujbe. În noaptea de Înviere, părintele din parohie a slujit după tipicul de la Ierusalim, ca să ne aducem aminte de slujba de Înviere la care am participat la Ierusalim cu ani în urmă. Se întâlnește și acest stil ierusalimitean în unele biserici. Hristos a înviat!
@@mihaelapuiu5673 Adevărat a înviat! Îngerii se află și pe Horos, acel policandru octogonal, quasi-circular (alcătuit și din 12 segmente în bisericile mai mari). Ei "saltă" într-o "horă" (dans circular), întotdeauna pusă în mișcare în direcție potrivnică acelor ceasului, precum toate mișcările circulare din Biserică.