Тёмный

Paul Auster - New York Üçlemesi (Cam Kent - Hayaletler - Kilitli Oda) Kitap İncelemesi 

Turhan Yıldırım
Подписаться 12 тыс.
Просмотров 1,6 тыс.
50% 1

ABD'li yazar Paul Auster'ın 1985-87 yılları aralığında çıkan New York Üçlemesi, hacim olarak düşük üç romandan oluşmaktadır. Postmodern edebiyat tarihi açısından önemli bir üçleme olan bu eserlerde, üstkurmaca, postmodern polisiye, metinlerarasılık gibi postmodernist teknikler layıkıyla kullanılmış. Cam Kent, Hayaletler ve Kilitli Oda adlı romanlardan oluşan üçlemenin özellikle ilk kitabında üstkurmaca tekniği açısından başarılı bir anlatım söz konusu.
Cam Kent'te Daniel Quinn adlı kurmaca karakterin, polisiye yazarı William Wilson'a, sonrasında onun yarattığı kurmaca dedektif Max Work'e ve en sonunda da kurmaca dedektif Paul Auster'a dönüşümünü görürüz. Renk isimlerinden oluşan karakterlerle kurgulanmış yine bir postmodern polisiye olan Hayaletler romanındaysa özellikle Henry David Thoreau'nun Doğal Yaşam ve Başkaldırı adlı eseriyle yoğun bir metinlerarasılık kurulmuştur. Kilitli Oda'da romanındaysa ilk kitap Cam Kent'te yer alan Daniel Quinn ve Peter Stilmann karakterlerini şöyle göz ucuyla görürüz. Üstkurmacanın roman içinde roman olarak kurgulandığı bu eserde üçlemenin diğer iki eserini kapsayıcı bir finale ulaşırız.

Опубликовано:

 

28 янв 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 17   
@aykorkusu
@aykorkusu Год назад
Büyük bir heyecanla almıştım bu üçlemeyi. Hata edip önce Kırmızı Defter'i okuyayım dedim. O kadar sevmedim ki onu Paul Auster'e olan bütün ilgim bitti. Yine de önyargılı olmamak lazım tabii. Emeğinize sağlık.
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Umarım yakın zamanda okursunuz. Her zaman kurmacanın kendisini öne almak lazım. Ara metinler özellikle başlangıç için iyi gelmeyebiliyor.
@Cankiriklari258
@Cankiriklari258 Год назад
Emeğinize sağlık, çok iyi bir inceleme olmuş. Yorumumu dikkate aldığınız için teşekkür ederim:)
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Bu kadar çok postmodern edebiyata dair videonun olduğu kanalda Paul Auster'ın olmaması eksiklikti. Sizin yorumunuzla öne çekmiş oldum. Ben teşekkür ederim.
@aysenuryildiz7506
@aysenuryildiz7506 Год назад
Cam kent'i 2018 de okumuştum. Gerçekten beğenmiştim. Sokaklardan eşya toplayıp yeni isimler verme amacı geçen 5 yılda ara ara gelir aklıma. Sonunda serinin 2. Kitabını aldım. Unutmak ve bi şekilde bağlantılı olabileceğini düşündüğüm için tekrar cam kent i okudum ve yine çok sevdim. Hayaletleri de okudum. İçimde cam kentin iyiliğini koruyacak hissi hep vardı ama olmadı. Beklentimin oranı belki de beni olumsuz yönde etkiledi. Mavinin evdeki rutini hep aynıyken sayfa sayfa belirtmek ama bayan mavi olayını hemen kapatması. Olmasaydı etkilemezdi ama olay olup flu geçiş yapması tamam hissi oluşturmadı. Serinin 3. Kitabını okumak için biraz zaman geçmesini bekliyorum belki düşüncelerim değişir, olabilir. Videonuzun bölümlerini her kitap bittikten sonra izliyorum belki atladığım ya da farklı bir anlamı kaçırmış olabilirim diye 😅. Anlatımınızdaki sabırsızlık da çok içten 😊. Teşekkürler
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Çok teşekkür ederim. Üçlemeleri genellikle arka arkaya okumayı tercih ediyorum. Yorucuysa eğer araya bir ya da birkaç kitap alarak devam ediyorum. Anlatımımdaki sabırsızlık aslında benim genel halim. Bu yazarlığıma da yansıyor, öykülerim okuru genellikle koşturan cinsten.
@damlaaae.3383
@damlaaae.3383 Год назад
Hocam, çok güzel açıklamışsınız. Yıllar önce Paul Auster’dan Görünmeyen’i okumuştum. Bu üçleme ise alışveriş listeme girdi bile. Daha bilinçli bir okuma gerçekleştireceğimi düşünüyorum videonuzdan sonra.
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Güzel sözleriniz için de ayrıca teşekkür ederim.
@kemalvuslat
@kemalvuslat Год назад
Kanalınızı uzun zamandır takip ediyorum ve okuma zevkimizin büyük oranda örtüştüğünü düşünüyorum. Yeni keşiflerin sizi heyecanlandırdığını düşünerek yeni bir yazarla tanıştırmak istedim sizi - daha önceden haberdar iseniz affola kanalı takip edenler için tavsiye etmiş olurum. Yazarımız: Ahmet Furkan Üstün. Yayınlanmış henüz iki kitabı var. İlki; 'Üç Sözcüklü Romancık'. İsmiyle müsemma olacak şekilde tamamı üç sözcükten olan kitap İkincisi; 'Elifsizliğin Sürükleyici Öyküsü'. Lipogram tekniğiyle 'a' harfi kullanılmadan yazılan kitap. OULIPO izinden giden bu genç yazarı umarım siz de beğenirsiniz. Paylaşımlarınız için teşekkürler, paylaşımlarınızın uzun soluklu olmasını dilerim.
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Ahmet Faruk Üstün'ün belirttiğiniz iki kitabı da kütüphanemde var ama okunmak için sırasını bekliyorlar. Yorumunuzla yaptığınız katkı için de ayrıca teşekkür ederim, eksik olmayın.
@gospeljazzblues4783
@gospeljazzblues4783 Год назад
Başarılı kitaplar
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Kesinlikle.
@googleplanlayici
@googleplanlayici Год назад
kitapları sırasıyla okumamıza gerek var mıdır acaba?
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Üçlemelerde bağlantıları kurabilmek için sırasıyla okumak her zaman faydalıdır.
@aysemeralgoker
@aysemeralgoker Год назад
Aldim ama okuyamadım henüz
@turhanyildirim
@turhanyildirim Год назад
Umarım yakın zamanda okursunuz.
Далее
Postmodern Edebiyat Nedir? | Kitap Önerileri
36:06
Просмотров 8 тыс.
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
Просмотров 50 млн
Суши из арбуза?!
00:34
Просмотров 306 тыс.
НАМ ВРАЛИ О ПИРАТАХ
52:52
Просмотров 2,4 млн
Paul Auster- Kırmızı Defter SESLİ KİTAP
1:46:07
Просмотров 1,2 тыс.
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
Просмотров 50 млн