Тёмный

REMOVE RUST WITH ELECTROLYSIS/УДАЛИТЕ РОСТ С ЭЛЕКТРОЛИЗОМ/ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ 

O MASTROGATOS
Подписаться 10 тыс.
Просмотров 26 тыс.
50% 1

HOW TO REMOVE RUST WITH ELECTROLYSIS.
We need a plastic small container and a 12 V dc source . We can use a car battery or a transformer 220 to 12 v dc.
As anode (+) we use clean iron with big surface - 4 pieces here in the corners inside the container. As cathode (-) we put the object we have to clean. As electrolyte we put a table spoonful of washing soda per gallon (about 4 Lt) of water.
The current was about 2 Amps first and after 4 hours was about 3.5 Amps. 4 hours is enough time to remove the rust.
In the end we clean with vinegar ,we dry the object and put some oil or we paint it for protection.
Be careful , the place must be well ventilated because the mix of the oxygen and hydrogen that comes out of the device is extremely flammable. There is always the danger of small explosion if we put a flame or a spark near the device.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ
Η σκουριά είναι ένυδρο τριοξείδιο του σιδήρου Fe2O3.xH2O και καλύπτει εξωτερικά το σιδερένιο αντικείμενο.Κάτω από το στρώμα αυτό υπάρχει επιτεταρτοξείδιο του σιδήρου Fe3O4 και κάτω από αυτό οξείδιο του σιδήρου FeO. Το οξείδιο του σιδήρου διασπάται με την μέθοδο αυτή και τινάζει προς τα έξω τα άλλα 2 στρώματα καθώς διακόπτεται η συνάφεια με το καθαρό σίδερο που είναι από κάτω. (Τα πρώτα δύο έχουν πόρους και εισέρχεται υλικό της ηλεκτρόλυσης προς τα μέσα και αντιδρά με το FeO)
Μία εύκολη πρακτική διαδικασία όπου με απλά εργαλεία αφαιρούμε χωρίς κόπο την σκουριά σε βάθος από μεταλλικά σιδερένια αντικείμενα είναι η παρακάτω. Χρειάζονται δοκιμές πολλές αν προχωρήσουμε σε επιμεταλλώσεις ευγενών μετάλλων ή ηλεκτροστατικές βαφές και δεν είναι επί του παρόντος. Το ρεύμα που απαιτείται είναι από 1 αμπέρ και πάνω αν και συνήθως αναφέρεται σε κάποιες σελίδες (όπως αναφέρω στην αρχή) πάνω από 7 Αμπέρ και κάτω από 20.(όπως λέω στην αρχή ) . Εδώ το τροφοδοτικό με την αναλογία σόδας του πειράματος έδειχνε λίγο κάτω από 2 Α στην αρχή και περίπου 3,5 Α μετά από 4 ώρες. Η τάση ήτανε 15-16 V dc. Έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον και τροφοδοσία από tig ηλεκτροκόλληση ως 50 Α με πολλαπλάσια ποσότητα ηλεκτρολύτη αν και τόσο ρεύμα το θεωρώ επικίνδυνο. Ο χώρος να αερίζεται πολύ καλά και δεν σκύβουμε από πάνω με αναμμένο τσιγάρο ή αναπτήρα για να μην γίνουμε φλαμπέ από ανάφλεξη του υδρογόνου που εκλύεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Опубликовано:

 

15 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 79   
@theofilossahinidis4831
@theofilossahinidis4831 3 года назад
Aψογο, κατατοπιστικο και τελεια παρουσιασμενο ολοκληρο το βιντεο, οπως μας εχεις συνηθισει ,αλλωστε και σε ολα τα προηγουμενα με την γνωστη ποιοτητα και επαρκεια γνωσεων σου.....Σε υπερευχαριστουμε..
@omastrogatos865
@omastrogatos865 3 года назад
Ευχαριστώ πολύ Θεόφιλε.Προσπαθώ να είμαι αναλυτικός όσο το δυνατόν. Κάποια στιγμή τα βίντεο μπορεί να κουράζουν λόγω της διάρκειας τους αλλά το προτιμώ από το να είναι ελλειπή και να αφήνουν απορίες στο θεατή.Να είσαι καλά και πάλι για τα καλά σου λόγια.
@theofilossahinidis4831
@theofilossahinidis4831 3 года назад
@@omastrogatos865 Να σαι παντα καλα και να μας επιμορφωνεις.Με ιδιαιτερη εκτιμηση.ΘΣ
@omastrogatos865
@omastrogatos865 3 года назад
@@theofilossahinidis4831 Ευχαριστώ πολύ Θεόφιλε.Να είσαι καλά.
@SKMETALGR
@SKMETALGR 3 года назад
Πολύ ωραία δουλειά φίλε μπράβο σου
@ΓιώργοςΤσακίρης-ν9θ
εκεί που εδειχνε τη διάταξη με τους μετασχηματιστες λεω τώρα θα μας παει και πιο πισω και θα μας δειξει πως παραγει ρευμα στον δικό του πυρηνικο αντιδραστήρα. Πολύ ωραίο βιντεο, οπως ολα αλλωστε
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
Γιώργο πριν λίγο καιρό αποφάσισα να κάνω μια μονάδα τροφοδοσίας.Είχα μια κάσα μετασχηματιστές και κάθε φορά έψαχνα αυτόν που ήθελα να βρω.Είπα να τους βάλω σε μια κάσα παλιά από υπολογιστή με θηλυκά βίσματα και ασφάλειες.Τελικά το έκανα ανοιχτό βάζοντας και μια μεγάλη (20 Α) γέφυρα ανόρθωσης που να την συνδέω όπου θέλω. Ο συγκεκριμένος μετ/στης είναι από πίνακα ασανσέρ που βγάζει 6 - 12 και 42 V. Οι άλλοι είναι διάφοροι 24 , 9, 4.5 και 6 V. Είναι λίγο γύφτικη η κατασκευή αλλά είναι πολύ πρακτική. Για το συγκεκριμένο πείραμα κάνει και μετ/στης από παλιό ups συνδεδεμένος όπως στο σχετικό βιντεάκι που έχω από παλιά. ΔΕν κάνουν μικροί 12 βολτοι γιατί βγηάζουν μικρή ένταση ρεύματος (απο κάτι mA ως 1,5 Α περίπου) και μπορεί να καούν. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.Να είσαι καλά.
@ASOPRE
@ASOPRE 5 лет назад
Μπράβο ! κατατοπιστικότατος!
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
Ευχαριστώ πολύ.
@takhsanonimos
@takhsanonimos 5 лет назад
μπραβο φιλε μου πολυ καλο το βιντεο ,κατατοπιστικοτατο
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου.
@evagvag9624
@evagvag9624 4 года назад
Ωραία δουλειά μπράβο Μόνο ένα σχόλιο αν μου επιτρέπεις αν είχες σκούρο φόντο όταν εδειχνες στο τέλος τα αντικείμενα θα ήταν καλύτερα γιατί διορθωνε η κάμερα και ήταν κουραστικό
@paradisenauts
@paradisenauts 2 года назад
Χριστός Ανέστη! Πολύ αναλυτικό και ωραίο! Το πλούσιο σε σκουριά υγρό που προκύπτει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάπου;
@omastrogatos865
@omastrogatos865 2 года назад
Αληθώς Ανέστη. Δεν έτυχε να το χρειαστώ.Συνήθως το πετώ και καθαρίζω το δοχείο να είναι έτοιμο για την επόμενη φορά.
@user-ui4xi1gm2v
@user-ui4xi1gm2v 3 года назад
Μπορεί με ηλεκτρόλυση να φύγει ο κασιτερος από μια κατσαρόλα χαλκοματενια; Ευχαριστώ
@omastrogatos865
@omastrogatos865 3 года назад
Δεν το γνωρίζω αν και το βλέπω λίγο δύσκολο. Εγώ θα δοκίμαζα με θέρμανση με φλόγιστρο.Ο κασσίτερος λιώνει στους 232 βαθμούς κελσίου ενώ ο χαλκός στους 1084.Φυσιολογικά αν θερμανθει σε καμμιά τριακοσαριά βαθμούς ο κασσίτερος θα τρέξει.
@nikost520
@nikost520 4 года назад
Καλησπερα σας, πολυ ωραιο το βιντεο!! Γινεται η ιδια διαδικασια με φορτιστη μπαταριας αυτοκινητου στα 12 ή 24 V??
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ. Με τους περισσότερους φορτιστές γίνεται. Με κάποιους αυτόματους που πρέπει να ανιχνεύσουν τάση στα άκρα τους δεν γίνεται εκτός αν συνδέσουμε μία μπαταρία στο φορτιστή ώστε να βλέπει τάση και να λειτουργεί. (όπως αυτοί του λιντλ.) Αν έχετε παλιό χαλασμένο ups παίρνεται τον μετασχηματιστή και με μία γέφυρα φθηνή και πυκνωτή είναι ότι πρέπει. Συνδεσμολογία στα καλώδια του έχω στο κανάλι στο βίντεο αυτό.ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-EBZMVuLFYF0.html Την γέφυρα με τον πυκνωτή τον συνδέετε παράλληλα στην έξοδο.
@nikost520
@nikost520 4 года назад
Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση και τον κοπο σας!! Συγχαρητηρια
@cbrrrHondas
@cbrrrHondas 2 года назад
Καλημέρα και σε ευχαριστούμε πολύ μάστορα που μοιράζεσαι μαζί μας όλες αυτές τις τεχνικές. Να σε ρωτήσω και αν έχεις χρόνο μου απαντάς. Επειδή έχω ματασχηματιστη με επιλογέα 12-24v μπορώ να χρησιμοποιήσω το 24v για την συγκεκριμένη διαδικασία και επίσης Επειδή τυγχάνει να έχω στην δουλειά απιονισμένο νερό κάνει?? Φυσικά όλη η διαδικασία με τις συμβουλές σου. Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..
@omastrogatos865
@omastrogatos865 2 года назад
Το έχω δει και με 30 V συνδεμένο σε τσιμπίδες ηλεκτροκόλλησης συνεχούς ρεύματος. Γίνεται και στα 24 v απλά αν είναι πολύ έντονο το φαινόμενο (σαν να βράζει) ελάττωσε την ποσότητα - αναλογία της σόδας αφαιρώντας διάλυμμα και προσθέτοντας στη θέση του σκέτο νερό.Μιλάμε πάντα για συνεχές ρεύμα (dc),Η ποσότητα των αμπέρ εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε σόδα και από την επιφάνεια των μετάλλων προς καθαρισμό.Αυξάνει όσο μεγαλώνεει η επιφάνεια των αντικειμένων. Μην ξεπεράσεις καλού κακού τα 10Α. Ελεγχο με αμπερόμετρο που και που να ξέρουμε τι γίνεται. Μακριά τη φωτιά γιατί εκλείεται υδρογόνο από την διάσπαση του νερού. Ετσι και αλλιώς για το νερό θέλει απιονισμένο για να μην έχουμε άλατα.
@lagosfe
@lagosfe 5 лет назад
Ωραίο βίντεο! Ευχαριστούμε! 2 ερωτήσεις έχω...1) η σόδα είναι η καυστική; 2) ο κοινός φορτιστής μπαταρίας αυτοκινήτου είναι καλος για τέτοια δουλεια;
@lagosfe
@lagosfe 5 лет назад
Μη κανω καμια έκρηξη!
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
@@lagosfe Η σόδα είναι πλυντηρίου δηλαδή Να2Co3 (ανθρακικό νάτριο). Κάνει και φαγητού ΝαΗCο3 όξινο ανθρακικό Νάτριο) προτιμάται όμως του πλυντηρίου. Κάνει ο φορτιστής αυτοκινήτου ,έχω δει κάποιους που το κάνουνε έτσι. Αλλιώς κάνει και μπαταρία από ups ή αυτοκινήτου.
@monaxikoslykos4055
@monaxikoslykos4055 4 года назад
Καλη χρονια.. Μπορει να γινει το ιδιο και σε πολλαπλη εισαγωγης αυτοκινητου που εχει καρβουνιλα..επειδη ειναι δυσκολο να ξεκολλισει και να γυαλισει?
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Η χημική αντίδραση γίνεται όταν υπάρχει στο αντικείμενο οξείδιο του σιδήρου. Δεν νομίζω να γίνεται καθ' όσον η καρβουνίλα δεν περιέχει οξείδια μετάλλου.Μάλλον πρέπει να γίνει χειρονακτικά με στενή ευλύγιστη τουμπόβουρτσα και υπομονή.Με προσοχή όμως να μην χαράξει πολύ καθ' όσον πρέπει να είναι από ειδικό κράμα αλουμινίου πιθανόν με ψευδάργυρο.
@hunterr6able
@hunterr6able 5 лет назад
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το βίντεο.Θέλω να σας ρωτήσω εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω τροφοδοτικό απο Laptop.Βγάζει 19,5V αλλά δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τα Ampere.Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας.
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
Καλησπέρα Μάνο και ευχαριστώ πολύ. Για την αναλογία σε σόδα (1 κουτάλι σούπας ανά 4-4,5 λίτρα) το ρεύμα είναι κάτω από 4 Α. Στο μετ/στη του Laptop γράφει μετά την ένδειξη του 19,5 V και τα μέγιστα Αμπέρ που μπορεί και βγάζει .Συνήθως είναι λίγο λίγότερο από 5 Α.Το δικό μου (Acer) γράφει για παράδειγμα 19 v 4.74 Α.Αν δεν γράφει Αμπέρ και γράφει ισχύ σε Watt, διαιρείς την ισχύ δια την τάση (19,5) και βρίσκεις τα Αμπέρ που μπορεί να σηκώσει. Φυσιολογικά δεν έχεις πρόβλημα. Με ένα πολύμετρο βέβαια μπορείς να το ελέγχεις. Με την πάροδο του χρόνου λόγω εξάτμισης ανεβαίνει λίγο η ένταση. Αν φοβάσαι βάλε για σιγουριά λίγο λιγότερο σόδα. Απλά το πείραμα θα προχωράει πιο αργά. Θα κάνεις δουλειά πάντως. Στη χειρότερη περίπτωση οι φορτιστές έχουν συνήθως θερμικό (θερμική ασφάλεια -θερμίστορ)που πέφτει προσωρινά αν ξεπεράσεις τα όρια και επανέρχεται μόλις κρυώσει.Καλή συνέχεια.
@hunterr6able
@hunterr6able 5 лет назад
@@omastrogatos865 Ευχαριστώ!!
@vagalaxys2
@vagalaxys2 4 года назад
Ωραια δουλειά, συγχαρητήρια!!!Για το αλουμίνιο ποιος είναι ο τρόπος καθαρισμού; Μπορείς να μας δώσεις πληροφορίες;
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Δεν έχω δει κάποια σχετική δημοσίευση με ηλεκτρόλυση για καθαρισμό αλουμινίου. Συνήθως το τρίβουν με διαδοχικά γυαλόχαρτα και μετά με σμυριδαλυφή με αλοιφαδόρο. αν είναι αβώμαλη η επιφάνεια πιάνει άλατα οπότε στιγμιαία με ακουα φόρτε τα απομακρύνουμε.Επειδή τρώγεται και το καθαρό μέταλλο πολύ γρήγορα με το οξύ , αμέσως πολύ καλό πλύσιμο και γυάλισμα .Μες ηλεκτρόλυση με εργοστασιακές συσκευές τοποθετούν ένα πολύ λεπτό στρώμα καθαρού εντελώς αλουμινίου για επιφανειακό γυάλισμα.
@vagalaxys2
@vagalaxys2 4 года назад
@@omastrogatos865 ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Καλή συνέχεια!
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
@@vagalaxys2 Να είσαι καλά φίλε μου ,ευχαριστώ πολύ.
@smtakis1
@smtakis1 2 года назад
Καλησπέρα. Πολύ μου άρεσε η παρουσίαση σου φίλε μου. Σαν εντελώς πρωτάρης στην ηλεκτρόλυση προσπαθώ να μαζέψω πληροφορίες για αυτή. Έτσι θέλω να σε ρωτήσω κάτι : μπορώ σαν πηγή ρεύματος να χρησιμοποιήσω μια γεννήτρια ηλεκτροσυγκόλλησης... ή όχι? Και αν όχι, γιατί?
@omastrogatos865
@omastrogatos865 2 года назад
Πρέπει το ρεύμα που χρησιμοποιείς να είναι συνεχές και χαμηλής τάσης το πολύ 30 βολτ.Αν η γεννήτρια σου έχει και έξοδο 12 βολτ συνεχές (συνήθως έχουν) θα πάρεις από εκεί και όχι από την έξοδο των 230 βολτ.
@smtakis1
@smtakis1 2 года назад
@@omastrogatos865 Καλησπέρα φίλε μου. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Η γεννήτρια μου είναι 12V dc , 40 - 180 A.
@omastrogatos865
@omastrogatos865 2 года назад
@@smtakis1 Μια χαρά είναι τότε. Τα αμπέρ που τραβάει εξαρτώνται από την ποσότητα του ηλεκτρολύτη , την επιφάνεια των ηλεκτροδίων δηλαδή την επιφάνεια από τις λάμες του σίδερου στην άνοδο και την επιφάνεια του υλικού για καθαρισμό και από τον χρόνο ηλεκτρόλυσης (όσο περνάει η ώρα εξατμίζεται νερό και ανεβαίνουνε τα αμπέρ-προσθέτουμε λίγο νερό και έρχεται στα ίσα του). Καλό είναι να έχεις ένα αμπερόμετρο συνδεμένο εν σειρά να βλέπεις τι σου γίνεται. Από 3 ως 7-8 Α είναι μια χαρά. Οι επιφάνειες να είναι καθαρισμένες με συρματόβουρτσα μήπως υπάρχουν αδρανή (τσιμέντο κομμάτια χώμα κλπ) τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν πριν την ηλεκτρόλυση.
@smtakis1
@smtakis1 2 года назад
@@omastrogatos865 Και πάλι σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου, που αφενός με "διδάσκουν" αφετέρου όμως μου δημιουργούν άλλες, καινούργιες απορίες/ερωτήσεις, μερικές εκ των οποίων - ελπίζοντας ότι δεν γίνομαι ενοχλητικός - γράφω : 1) Μου έγραψες ότι τα Αμπέρ που τραβάει εξαρτώνται από την ποσότητα του ηλεκτρολύτη και διάφορους άλλους παράγοντες οκ. ερώτηση : δηλαδή εγώ εκείνο που μπορώ να ρυθμίσω, στην πραγματικότητα δεν είναι η ποσότητα των Αμπερ , αλλά το "όριο / peak " αυτής... δηλαδή αν επιλέξω μια κάποια ποσότητα Αμπέρ στην γεννήτρια - ας πούμε 40Α, εκείνο που στην ουσία κάνω δεν είναι ότι ορίζω το ποσό των Αμπέρ που θα θα γίνει η ηλεκτρόλυση, αλλά, το μάξιμουμ ποσό΄Αμπέρ που μπορεί να ζητήσει ανά συγκεκριμένη ώρα και και στιγμή αυτή η ἡλεκτρόλυση! Σωστά ? Βάζω δηλαδή ένα "ταβάνι/όριο/peak" αυτής της ζήτησης. 2) Σχετικά με τον καθαρισμό των επιφανειών που γράφεις : α) εννοείς αμφότερες τις επιφάνειες? β) Όταν πρόκειται για μια απλή επιφάνεια, πχ ένας κύλινδρος, μια λάμα ... ο καθαρισμός είναι εύκολος και απλός. Όταν όμως πρόκειται για ένα πολύπλοκο αντικείμενο πχ ένα παλιό πολύφωτο, τα περισσότερα σημεία του είναι μη προσβάσιμα σε βούρτσες κλπ. Εκεί, πριν την όποια διαδικασία ηλεκτρόλυσης (λεπτομερής καθαρισμός, επιμετάλλωση) μπορώ να χρησιμοποιήσω σαν μέσο καθαρισμού διάφορα χημικά καθαρισμού που προσφέρονται στην αγορά? .Η όχι , εξαιτίας του ότι ενδεχομένως δημιουργήσουν πρόβλημα στην μετέπειτα ηλεκτρόλυση?
@omastrogatos865
@omastrogatos865 2 года назад
@@smtakis1 Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα χημικά αλλά δεν υπάρχει λόγος .Με μια συρματόβουρτσα διώχνεις τα ξένα σώματα (όχι τη σκουριά) .Κατά τα άλλα η ρύθμιση στη γεννήτρια θα καθορίσει το μέγιστο αμπέρ που μπορείς να ζητήσεις.Η ηλεκτρόλυση θα τραβάει αυτό που χρειάζεται δηλαδή ΤΑΣΗ/ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ.
@gerryroberts458
@gerryroberts458 5 лет назад
Πολύ καλή δουλειά. Θα μπορούσε το χάλκινο καλώδιο να είχε μικρότερη διατομή; Για παράδειγμα ένα καλώδιο 1x1.5 θα έκανε αφού αντέχει, νομίζω έως και 14 περίπου Α;
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
Έχετε δίκιο . Και βέβαια θα έκανε μικρότερης διατομής. Το ρεύμα σε 4 ώρες έφτασε ως 3,5 Α. Συνήθως υπερδιαστασιολογώ τις κατασκευές όταν η διαφορά κόστους είναι αμελητέα. Για μαζική παραγωγή βέβαια δεν σηκώνει σπατάλη υλικών. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
@gerryroberts458
@gerryroberts458 5 лет назад
@@omastrogatos865 Να μην μ' ευχαριστείς για κάτι που κάνεις και βοηθάς κόσμο. Εμείς πρέπει να σ' ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τηις γνώσεις σου μαζί μας. Επίσης ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.
@dolfree1
@dolfree1 3 года назад
Καλημερα σας, θα ηθελα να ρωτησω αν αυτη η διαδικασια μπορει να γινει με συμπιεστη:
@omastrogatos865
@omastrogatos865 3 года назад
Τι εννοείτε με συμπιεστή? Κάτι σαν αμμοβολή?
@timtomtomtim1675
@timtomtomtim1675 4 года назад
Εγώ ήξερα ότι το θετικό πάει προς το αρνητικό , και στο θετικό κρεμάμε το αντικείμενο που θέλουμε να διαλύσουμε.
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Τα μέταλλα είναι ηλεκτροθετικά.Συγκεκριμένα ο σίδηρος (Fe) έχει σθένος +2 και + 3 ανάλογα με την ένωση που δημιουργεί. Ως εκ τούτου έλκονται από τον αρνητικό πόλο.Εκεί τοποθετούμε πάντα τα αντικείμενα προς επιμετάλλωση ,Εδώ τα ιόντα σιδήρου από τις 4 μπάρες οδεύουν προς το αντικείμενο στον αρνητικό πόλο και επικάθηνται στην επιφάνεια του. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στις ηλεκτροστατικές βαφές.
@Billis89Kar
@Billis89Kar 5 лет назад
Καλησπέρα. Θα μπορούσε να λειτουργήσει με ac μετασχηματιστη; Επισης πόση θα ηταν η ελαχιστη ένταση που πρεπει να βγαζει ενας dc μετασχηματιστής ωστε να μην καεί και να έχουμε αποτέλεσμα. Ευχαριστώ εξ'αρχης....
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
Με εναλασσόμενο δεν λειτουργεί. Θέλει τουλάχιστον 1 Α και πάνω ρεύμα. Θα πάρετε μία γέφυρα ανόρθωσης τουλάχιστον 10 Α με μία ψύκτρα αλουμινένια να μην ζορίζεται. Παράλληλα πυκνωτής ηλεκτρολυτικός 25 V το πολύ και 4700 μF είναι καλά. Τα Αμπέρ τα ελέγχουμε με ένα πολύμετρο ανάλογα με την ποσότητα ηλεκτρολύτη που βάζουμε. Μπορείτε να βάλετε φορτιστή μπαταριών από αυτοκίνητο ή από 12 βολτα εργαλεία. Και μια μπαταρία αυτοκινήτου,μοτοσυκλέτας ή UPS κάνει δουλειά. Συνδέουμε ταυτόχρονα στην μπαταρία και τον φορτιστή αν υπάρχει για να την κρατάει φορτωμένη. Τα υλικά (γέφυρα -ψύκτρα και πυκνωτής για την ανόρθωση δεν κοστίζουν όλα πάνω από 5 Ε) θα τα βρείτε πολύ εύκολα σε ηλεκτρονικά είδη.
@Billis89Kar
@Billis89Kar 5 лет назад
@@omastrogatos865 Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση. πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και θα ήθελα να ασχοληθώ, αλλα είμαι τελείως άσχετος σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχει κάποιο ανάλογο βίντεο για την συνδεσμολογία των εξαρτημάτων που αναφέρατε; Κ κάποιο λίνκ απο όπου μπορω να προμηθευτώ αυτά που μου προτείνατε;;
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
@@Billis89Kar Η γέφυρα ανόρθωσης έχει 4 ποδαράκια.Στα δύο πάει το εναλασσόμενο και από τα άλλα δύο βγαίνει το συνεχές.Γράφει επάνω. Θα σας πούνε και από το κατάστημα αν ρωτήσετε.Ο ηλεκτρολυτικός πυκνωτής από το πλάι έχει ένα (-) .Αυτό συνδέεται με τον αρνητικό πόλο της γέφυρας και το άλλο με τον θετικό.Από τις δύο άκρες πλέον του πυκνωτή παίρνουμε την συνεχή τάση που χρειαζόμαστε. Καλό είναι να έχετε και ένα απλό πολύμετρο (με 10 Ε) να μπορείτε όλααυτά να τα μετράτε για να έχετε εικόνα του τι γίνεται.
@omastrogatos865
@omastrogatos865 5 лет назад
@@Billis89Kar Μία αρχή για ηλεκτρονικά μπορείτε να κάνετε από εδώ: electronics.orgfree.com/turials.html
@miniatvtube2750
@miniatvtube2750 3 года назад
Γίνεται να το κάνω με κανονικό Σιρμα αντί για χάλκινο;;;; ς
@omastrogatos865
@omastrogatos865 3 года назад
Ναι γίνεται ,απλά ο χαλκός έχει καλλίτερη αγωγιμότητα.
@miniatvtube2750
@miniatvtube2750 3 года назад
@@omastrogatos865 ευχάριστω Μάριε που μου απάντησες παρόλο που το βίντεο είναι παλιό
@omastrogatos865
@omastrogatos865 3 года назад
@@miniatvtube2750 Να είσαι καλά ,γενικά παρακολουθώ το κανάλι μου σχεδόν κάθε μέρα και απαντώ σε ερωτήσεις.
@hunterr6able
@hunterr6able 4 года назад
Καλησπέρα σας!Στο 05:45 μπερδεύτηκα λίγο.Λέτε οτι ο χαλκός που είναι δεμένος στην άνοδο να μην βρέχεται απο το νερό.Μα είναι μέσα στο νερό...(Εννοώ τα σίδερα που είναι γεφυρωμένα με το χαλκό).
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Καλησπέρα Μάνο. Ο χαλκός που συνδέει τα σίδερα της ανόδου (το + δηλαδή) δεν πρέπει να βρέχεται γιατί λόγω της αγωγιμότητας του διαλύματος θα αποκολληθούν ιόντα χαλκού και μέσω του νερού θα πάνε στη κάθοδο δηλαδή στο αντικείμενο μας ,πράγμα που δεν θέλουμε. Ο ρόλος του χαλκού και στην άνοδο(στο γεφύρωμα των 4 πλακών) και στην κάθοδο (στο άγκιστρο) είναι, ότι έχει πολύ καλή ηλεκτροααγωγιμότητα (πολύ περισσότερη από το σίδερο) .Δεν θέλουμε όμως να κυκλοφορεί στο διάλυμα στο συγκεκριμένο πείραμα,(Στην επιχάλκωση επιθυμούμε το αντίθετο -βλέπε το άλλο βίντεο που έχω με επιχάλκωση).Γι αυτό μπαίνει πάντα λίγο ψηλότερα από τη στάθμη του υγρού ώστε να μη διαβρέχεται.
@hunterr6able
@hunterr6able 4 года назад
@@omastrogatos865 Ευχαριστώ πολύ!!
@SV1HFK
@SV1HFK 4 года назад
Πολύ καλό βιντεο σε ευχαριστουμε πολύ !!! Εχω με τη σειρα μου καποιες ερωτησεις . Φανταζομαι ότι αντι για αυτο το μπιτονι στο βιντεο μπορουμε να χρησιμοποιούμε τεραστιο μπιτονι πχ ενος κυβικου ( 1000 λτ) 1mX1m X 1m ? ας πουμε , ωστε να βαλουμε μεγαλυτερα σε ογκο υλικα στη βουτα που θα φτιαξουμε ? Αν ναι απαιτουνται μεγαλυτερη συνεχης ταση και περισσοτερο ρευμα σε ενταση ? Δηλαδη θα χρειαστουμε μπαταρια φορτηγου των 100 Α ? Η σόδα πρεπει να ειναι πλυντηριου πιάτων ? Τα καλωδια που συνδεουν τις λαμες ανοδου μπορει να ειναι πολυκλονα ή μονόκλονα και σε μεγαλύτερη διατομή ? Επίσης για μεγαλύτερη" βουτα " παντα θα χρειαστουμε παχυτερες λαμες ανοδου ? Επίσης αν αφηναμε τα υλικα που εβαλες μεσα στο μπιτονι σου για περισσότερο απο 4 ώρες ας πουμε 8 ωρες , θα ειχαμε καλύτερα αποτελεσματα . Επιπλεον αν φυγει η σκουρια σε ενα μεταλλο δεν θα χρειαστει γαλβανισμα ωστε να μην ξανασκουριασει ? Δεν αναφερομαι σε εργαλεια που θα χρησιμοποιηθούν ξανα αλλά σε άλλα μεταλλα . Τελος αν βουτηξουμε μεταλλο σκουριαμενο απο κραμα αλουμινιου θαφυγει η σκουρια και αν οντως κανουμε αυτο θα υπάρξει διαβρωση στο ψευτοαλουμινενιο μεταλλο ? Οταν και αν θελετε μου απαντατε . Σας ευχαριστούμε ετσι και αλλιως !!
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Θα σας απαντήσω αναλυτικά αύριο.Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Μπορούμε να βάλουμε μεγαλύτερο δοχείο όσο θέλουμε. Η τάση μπορεί να μείνει η ίδια όπως και η ένταση. Η ένταση ρυθμίζεται από την περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτη (σόδα). Επειδή υπάρχουν διάφοροι παράμετροι προσθέτουμε λίγο λίγο σόδα και παίρνουμε μετρήσεις με αμπερόμετρο για να είμαστε μέσα στα όρια. Οσο μεγαλύτερη μπαταρία τόσο πιο πολύ χρόνο μπορεί να γίνεται ηλεκτρόλυση. Η σόδα λένε ότι είναι καλλίτερη του πλυντηρίου.Γίνεται και με φαγητού με άλλη περιεκτικότητα όπως και με άλλους ηλεκτρολύτες. Τα καλώδια μπορεί να είναι και μονόκλωνα και πολύκλονα. Να μην είναι πολύ λεπτά. Τα συνηθισμένα χάλκινα των εγκαταστάσεων από 1,5 αρι και πάνω είναι υπεραρκετά για τέτοιες εντάσεις ρεύματος. Οσο παχύτερες οι λάμες τόσο πιο πολύ κρατάνε. Οσο πιο πλατιές (η πολλές) επιταχύνεται το φαινόμενο υπό την προϋπόθεση ότι είναι μεγάλη και η επιφάνεια των προς καθαρισμό αντικειμένων. Για τα υλικά μέσα στο μπιτόνι δεν κατάλαβα τι εννοείτε να μείνουν μέσα στο μπιτόνι. Αν φύγει η σκουριά θέλει οπωσδήποτε κάποια προστασία ,ή βάψιμο ή λίπανση ή γαλβάνισμα. Για αλουμίνιο χρειάζονται άλλα ηλεκτρόδια -όχι σίδερο. Δεν το έχω δοκιμάσει. Με τη λέξη electroplating θα βρείτε πολλά σχετικά βίντεο στο youtube με ηλεκτρολύσεις.
@SV1HFK
@SV1HFK 4 года назад
@@omastrogatos865 , ευχαριστω πολύ για τις απαντήσεις . Εννοούσα αν μεινουν μεσα στο μπιτονι για πολύ περισσοτερη ώρα πχ για 8 ωρες αντι για 4 ωρες ας πουμε θα ειναι καλύτερα.Και κατι ακομα : Το βασικότερο που εχω απορια ειναι η σοδα . Οπου πηγα σε supermarket βρηκα αποσκληρυντικό πλυντηρίου . Οταν λέμε σοδα εννούμε την καυστική σόδα σε κρυσταλλους ή σε λέπι μορφή , με την οποία καθαριζουμε και σωληνωσεις αποχετευσεων ? Θα μπορουσες να μας γραψεις και ας θεωρηθεί διαφημιση την μαρκα και πως και που θα τη βρουμε ? Υπάρχει στο super market και σε ποιό ? Οπου κοιταξα στα κουτια δεν αναγραφουν την χημική συσταση του προιόντος. Επίσης αν εχω καταλάβει καλά , στην ουσία η καθοδος ( αρνητικός πόλος ) πάει κατ ευθειαν πάνω στο μέταλλο που θα βουτηξουμε στο διαλυμα. ναι ? Το μεταλλο πρεπει ή δεν παιζει ρολο αν ακουμπαει στον πυθμενα του δοχειου ? Ευχαριστω και Sorry αν σε ζάλισα απλά είμαστε αρκετοί που μας αρέσουν τεχνικες ¨"έξυπνες " λύσεις αντι να δινουμε 7 ευρω στο λιτρο ας πουμε για prerust και άλλα προιόντα .
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
@@SV1HFK Δεν πειράζει αν μείνουν για περισσότερη ώρα. Απλά με την πάροδο του χρόνου ανεβαίνουν τα αμπέρ (λόγω εξάτμισης αλλάζει η περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτη).Δεν πειράζει αν ακουμπούνε κάτω τα αντικείμενα τα οποία μπαίνουν στη κάθοδο (αρνητικό πόλο). Στην κάθοδο επικάθειται ο ηλεκτροθετικός σίδηρος που προέρχεται από την άνοδο και γεμίζει τους καθαρούς πλέον πόρους που καταλάμβανε η σκουριά.Τη σόδα την πήρα από τη γυναίκα μου και την ζητάς σαν σόδα πληντηρίου. Είναι το αποσκληρυντικό για τα άλατα.(Ανθρακικό νάτριο Na2CO3).Η μαγειρική είναι όξινοανθρακικό νάτριο (NaHCO3) Είναι σε κρυστάλλους μικρούς (μερικά χιλιοστά) που τους κοπανάς σε ένα πανί να γίνουν σκόνη.
@SV1HFK
@SV1HFK 4 года назад
@@omastrogatos865 σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση . Θα πειραματιστώ το ΣΚ . Σε ευχαριστώ για όλα !!! Θα σου κάνω και μερικές ερωτήσεις όταν έρθει η ώρα σε κάποιο άλλο σου βίντεο γιατί μόλις πήρα ένα χαλασμένο UPS και ίσως μπορέσω χρησιμοποιώντας τα ¨εντόσθια" να το κάνω χρήσιμο φορτιστή. Ολοι μας ψάχνουμε συνεχή τάση 12,5 - 14,5 V DC στο εργαστήριό μας αλλά απο ρευμα δικτυου 220-230 AC για να απαλλαγούμε κατα το δυνατόν απο τις αλλεπάλληλες φορτίσεις στις μπαταρίες μας
@nikosgarloftis6339
@nikosgarloftis6339 4 года назад
Μαστρογατε καλησπέρα το δεύτερο εργαλείο δεν είναι για πέτρα είναι εργαλείο σοφατζιδων για σκαλιστά σοφατισματα
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Δεν το ξέρω. Είναι αρκετά βαρύ και το είχα αγοράσει για πελέκημα πέτρας πριν 15 χρόνια,Και έχω πελεκήσει πολύ πράμμα. Γιθα να πω την αλήθεια δεν ήξερα ότι κάνει για;σοβά σκαλιστό και δεν το δοκίμασα ποτέ. Τώρα είναι παροπλισμένο χρόνια. Θα το δοκιμάσω αν τύχει για σοβά αν και είναι σχετικά βαρύ.Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
@zaxoszaxakis3505
@zaxoszaxakis3505 4 года назад
Στην αρχη του βιντεο λες οτι θα βαλεις στον αρνητικο πολο το αντικειμενο.Και βλεπουμε οτι το αντικειμενο εχει συνδεθει με το +........Τι δεν παει καλα ??????
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
Τι δεν πάει καλά? Στο 9,05 τα καλώδια φαίνονται πιο πάει που. Το κόκκινο σημείο της μπαταρίας πάει στο περιμμετρικό χάλκινο και το άλλο στο κεντρικό άγκιστρο στο αντικείμενο..Απλά είναι και τα δύο κόκκινα και μπερδεύουν.
@zaxoszaxakis3505
@zaxoszaxakis3505 4 года назад
@@omastrogatos865 ναι.αυτο ακριβως.Αν ειχε χρωμα μαυρο δεν θα μπερδευωσουν.οκ
@omastrogatos865
@omastrogatos865 4 года назад
@@zaxoszaxakis3505 Είναι η λήψη ερασιτεχνική και από κοντά και όντως δεν φαίνεται πολύ ξεκάθαρα.Απλά εκείνη τη μέρα βρήκα ένα κομμάτι κόκκινο χονδρό καλώδιο από ένα παλιό σύστημα αντικλεπτικό από παλιό άμάξι (που έκοβε με κλειδί διακόπτη το ρεύμα της μίζας από μέσα ),το έκοψα στη μέση ,έφτιαξα δύο κομμάτια και ταίριαξα χονδρά κροκοδειλάκια. Τα έχω γενικά όταν πειραματίζομαι για αρκετά αμπέρ.Κάποια στιγμή πρέπει να πάρω και μαύρο καλώδιο μη βάλω καμμιά φωτιά κατά λάθος από βραχυκύκλωμα καμμιά ώρα.Τα δοκιμάζω πότε πότε σε παλιά μοτέρ μίζας αυτοκινήτων και τραβάνε πάνω από 40-50 αμπέρ.
Далее
How To Remove Rust With Electrolysis In Six Easy Steps
10:23
Какой звук фальшивый?
00:32
Просмотров 184 тыс.
Removing Rust with Electrolysis - WOOD magazine
7:59
Electrolysis Rust  Removal Tutorial
4:55
Просмотров 780 тыс.
nickel plating~επινικελωση μεταλλου
10:05