Тёмный

Ruraal-urbane migratie & urbanisatie 

Aardrijkskunde Bijles
Подписаться 7 тыс.
Просмотров 8 тыс.
50% 1

Examenstress? Nergens voor nodig! Check de havo examentraining: • Examentraining havo aa...
Check de designs in de shop! shop.spreadshirt.nl/aardrijks...
Volg ons op insta: aardrijkskunde.bijles
Tekst:
Nu je de belangrijkste begrippen rond migratie kent, gaan we een belangrijke vorm van migratie bespreken: urbanisatie.
Urbanisatie ontstaat vaak door ruraal-urbane migratie. Ruraal betekent namelijk platteland en urbaan betekent stedelijk. Doordat mensen van het platteland naar de stad migreren, woont een steeds groter deel van de inwoners van een land in een stad, wat urbanisatie of verstedelijking wordt genoemd.
In veel ontwikkelde landen was er vanaf de 19e eeuw al sprake van urbanisatie. Door industrialisatie was er veel werk in de fabrieken in de stad, terwijl er op het platteland weinig werk was. Door het hoge geboortecijfer op het platteland was er een overvloed aan werknemers, waardoor veel mensen naar de stad trokken. De verstedelijkingsgraad is het percentage van de inwoners dat in de stad leeft en nam dus fors toe. Het verstedelijkingstempo is de snelheid waarmee de verstedelijkingsgraad toeneemt. Als er al veel mensen in de stad wonen komen er relatief niet veel mensen meer bij, waardoor het verstedelijkingstempo daalt bij een hoge verstedelijkingsgraad.
Door verpaupering van de binnensteden, de opkomst van de auto en de stijgende welvaart was het vanaf de jaren ’50 in de 20e eeuw voor de rijken mogelijk om buiten te stad te gaan wonen, en elke dag naar het werk in de stad te rijden. Het proces dat mensen vanuit de stad naar de gebieden er omheen trekken wordt suburbanisatie genoemd. Vooral in Amerikaanse steden als Los Angeles zijn er veel wijken buiten de stad gebouwd in deze periode. Deze wijken worden de suburbs genoemd. Omdat er een enorm oppervlak nodig was om iedereen te voorzien van een huis met een tuin is er sprake van “urban sprawl”: de stad spreid zich uit over een enorm oppervlak.
Omdat juist de rijken wegtrokken uit de stad, bleven de armen over in de stad en trokken steeds meer mensen weg; suburbanisatie werd een zichzelf versterkend proces.
Vanaf ongeveer 1980 is er weer een groeiende interesse in de stad; er is sprake van re-urbanisatie. Mensen trekken weer naar de stad omdat deze is opgeknapt, of omdat sommige buurten door gentrificatie aantrekkelijker zijn geworden en omdat mensen naar de stad trekken voor werk, studie of ontspanning.
Deze nieuwe trek naar de stad heeft wel gevolgen voor de randgebieden in Nederland. In gemeentes in Zeeland, Limburg en Groningen trekken jonge mensen naar de stad voor een opleiding en werk en blijven daar wonen. De vertrekgebieden missen daardoor jonge arbeidskrachten die op hun beurt ook weer kinderen krijgen. In die gebieden is er daardoor sprake van ontgroening en vergrijzing. Bedrijven trekken door een tekort aan geschikte arbeidskrachten ook weg. Op die manier ontstaat een zichzelf versterkende situatie van mensen en bedrijven die wegtrekken.
Sommige landen maken nu een sterke economische groei door. Deze economische groei kan zijn ontstaan door het ontwikkelen van Speciaal Economische Zones; gebieden waar bedrijven zich tegen gunstige voorwaarden kunnen vestigen, zoals belastingvoordelen. Deze speciaal economische zones worden vooral in steden langs de kust ontwikkeld, zodat bedrijven via de havens makkelijk goederen kunnen exporteren. Omdat de economische groei vooralsnog vooral in deze gebieden merkbaar is, trekken in deze landen veel mensen tegelijk van het platteland naar zo’n stad op zoek naar werk. Zo ontstaan megasteden. Door overbevolking ontstaan op de minst gunstige locaties nabij zo’n stad sloppenwijken.
De bevolkingsdichtheid kan dan enorm toenemen, vooral als er veel hoge flatgebouwen worden gebouwd. Ook de bevolkingsspreiding in dat land verandert; een steeds groter deel van de bevolking zal in de kustgebieden gaan wonen.
Kortom; ruraal-urbane migratie leidt tot urbanisatie en dit proces heeft grote gevolgen voor de bevolkingsdichtheid, bevolkingsspreiding en de economische kansen in verschillende gebieden.

Опубликовано:

 

4 окт 2020

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 7   
@hafsachouaibi7041
@hafsachouaibi7041 3 года назад
wanneer je dit moet kijken voor je toets
@electricpunk3453
@electricpunk3453 3 года назад
morgen toets AK
@lennartbuskens
@lennartbuskens 3 года назад
Hallo. Groeten uit v3z
@AardrijkskundeBijles
@AardrijkskundeBijles 3 года назад
Examenstress? Nergens voor nodig! Check de havo examentraining: ru-vid.com/group/PLor2X_LW-Le7Eby631Q1OcIz6XCYPAfda Check de designs in de shop! shop.spreadshirt.nl/aardrijkskunde-bijles/ Volg ons op insta: instagram.com/aardrijkskunde.bijles
@axldefossez3617
@axldefossez3617 2 года назад
strijderr
@larsmeijer1585
@larsmeijer1585 3 года назад
kun je meer videos maken
@bruh6529
@bruh6529 2 года назад
@urban
Далее
Urbanisatie tot suburbanisatie
7:48
Просмотров 5 тыс.
Beautiful gymnastics 😍☺️
00:15
Просмотров 14 млн
Разбудили Любимой Песней 😂
00:14
3H/V - 5.1 - Migratie in de wereld
12:49
Просмотров 6 тыс.
The Fascinating Human-Scale Urbanism of Dutch Suburbia
12:08
VERSTEDELIJKING IN NEDERLAND | Les van Tess #12
12:32
Просмотров 1,8 тыс.
Opgraving  Noordoostvaarder
8:50
Просмотров 14 тыс.
Megasteden, Wereldsteden en hoofdsteden
17:15
Просмотров 13 тыс.
80 Year Olds Share Advice for Younger Self
12:22
Просмотров 1,3 млн
Uitleg van gentrificatie
2:42
Просмотров 36 тыс.