Ne kavga var ne birbirine saldırma. Saygılı bir program, muhteşem bir bilgi akışı var. Bu ülkedeki bir sürü kişi sizi anlayacak zekaya sahip olmasa ve sizden hiçbirşey alamasalar bile SAYGINIZI örnek alsınlar. Sizler bana kalırsa bu ülkenin özgürleşmesinin temelini atan kişilersiniz. Sağolun, var olun.
Mustafa hocanın imkanı varsa daha sıklıkla konuk olarak katılmasını çok isteriz. Liberal teori hakkında çok güzel bilgiler sunuyor. Cem bey ve Hz. Besim Tibuk'un pratik bilgilerine eşliği mükemmel.
ingiltere konusunda benimle aynı fikirde olan birini görmek çok mutlu etti beni. gerçekten de bütün gücün parlamentoda olduğu meşruti bir sistem en güzeli. Besim Bey'in büyük bir cesaretle bunu söylemesi çok ilgi çekici.
yürümez ordaki parlomentodan gecen kanunlar lordlar kamarasına gelir lordlar onaylamazsa geçmez geçmişten gelen güçlü toprak sahibi aristokratlardır . bu sebeple kralı dengeler. osmanlıda padişahın dahi toprak olarak şahsi malı yoktur. bütün topraklar devletindir. ancak 2. mahmudla birlikte mülk edinilmiye başlanılmıştır. türkiye ve ortadoğuda feodalizm değil güçlü merkezi devletler vardır. türkiye bu sebeple tam olmasada avrupadaki fransaya benzer avrupada en merkezi devlet fransadır. her yerde her sistem yürümez. nasıl karadenizde yetişen çay iç anadoluda yetişmezse her sistemde her yerde işlemez ingiliz sistemi işleseydi oraya adam gönderen eğitim aldıran rus çarlığında işe yarardı
besim baba çok dürüst ve iyi niyetli olduğu için gerçekleri açık açık konuşur ki zamanında da böyle yaptı ama halk bunu anlamadı... bizim halka hitap eden siyasetçiler onları aşağılayan kızan hor gören kişilerdir bizim halkımız kraldan çok kralcı zübük yani besim baba bu topluma fazla gelir anca gençler tarafından benimsenir yaşlı moruklar ölmeyene kadar olmaz bu iş
Kanal serbestiden rica ediyorum lütfen bir programda da aşağıda saydığım konulara değinilsin. Belki bir faydası olur ülkeye. Türkiye'de bir kısım ezberden Atatürkçü kesim var. Atatürk'ün "Ben manevi miras olarak hiçbir nas-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır" sözünü unutup, o dönemin ilke ve uygulamalarının hala günümüz Türkiye'sinde ve Dünya'sında birebir uygulandığı takdirde faydalı olacağını düşünüyor bu kesim. Sürekli karma ekonomi, sosyal devlet, devletçilik diye geveleniyor. 1-Sosyal devleti herkese benden bedava çay devleti sanıyorlar. Kredileri silelim şunu silelim bunu silelim öğrenciyi çiftçiyi destekleyelim kafasındalar. Ve bunu hak eden, etmeyen başarılı, başarısız fark etmeksizin tüm öğrencilere, çiftçilere istiyorlar. Bunun mevcut enflasyonu körükleyeceğini düşünmek bir yana mevcut rezil uygulamaları(5li tayfanın silinen borçları gibi) öne sürüp onlar oluyor da bu niye olmuyor safsatası yapıyorlar. Yanlışı yanlışla savunuyorlar. 2-Karma ekonomininde günümüz Türkiye'sinde ve global dünyasında hala makul olduğunu sanıyorlar. Atatürk'ün bile bir Türk burjuvazisinin gerekliliğini hissedip bunu oluşturmaya devlet desteğiyle çalıştığını göz ardı edip belediyenin restoran ekmek fabrikası vs açmasını savunuyorlar. 3- Atatürk'ün devletçilik ilkesinide komünist otokratik devlet yapısıyla karıştırıyorlar. Yeni kurulmuş kırılgan bir cumhuriyeti ve dünyadaki 1. Dünya Savaşı sonra gerilimi ve bunun doğurduğu ortamı unutup bunun hala mantıklı olduğunu düşünüyorlar ve hala bir adam gelsin (Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu veya bazı akademisyenler fln döneme göre artık kim varsa) bizi kurtarsın kafasından kurtulamıyorlar. Kurtuluşun batıdaki gibi kendilerini geliştirmekle ve birey olmakla, sorumluluk almakla olacağı akıllara gelmiyor.
@@tyler3362 Evet ne yazık ki ezberden veya düz mantıkla düşünüyorlar. Akp'yi özalı liberal sanıyorlar ve sorunca liberalizmi programda konuşulduğu gibi yanlış algılar üzerinden eleştiriyorlar. Liberalizmdeki özgürlüğün başkalarının özgürlüğünü ihlal etmeden hukuk çerçevesinde bir özgürlük olduğunu, özelleştirmenin fırsat eşitliği ve rekabet ortamında gerçekleşmesinin gerekliliğini anlamayıp mevcut uygulamalar sanki doğruymuş ve liberalizm bunu savunuyormuş gibi bu uygulamalar üzerinden safsata yapıyorlar. Hükümet şeker fabrikasını olmadık bir fiyattan eşine dostuna peşkeş çekerse. Ordan elde ettiği geliri vergileri azaltıp yatırımların artmasına yol açmak yerine betona lüzümsüz çılgın projelere harcarsa sadece şeker değil her şey pahalanır.
Şimdi bu videoyu Mustafa Erdoğan hoca olduğunu görünce heyecanla izledim. Yaklaşık 25-26 sene önceleri, bu videoda konuşulanlar gibi, GMK bulvarında benadam apt.nda genç-ergen aklımızla birey-devlet ilişkisi, özelleştirme mi karma ekonomi mi, devletin vatandaşlara sağlaması zorunlu temel haklar/özgürlükler bağlamında olması gerekenler, piyasa ekonomisinin işleyişi ve “de facto” durumlar vs. birçok tartışmayı da her ülkesini sevenler gibi bizler de yapmıştık. Mustafa Erdoğan hoca derin bir bilgi birikime sahip özgürlük ve hukuk konularında çok sayıda kitabı olan bir akademisyendir. Yıllar sonra ülkemiz adına benzer şeylerin hala konuşuluyor olduğunu görmek de ayrı bir tartışma konusu olmalıdır. Saygılarımla.
Seviyorum şu kanal serbestinin yuvarlak masa şövalyelerini . Besim bey türkiyeye gelmeyi düşünür mü ara sıra acaba bir elini öpüp hayır duasını alsak yahut sevenlerini kıbrısta ağırlasa ?
Sizi yıllardır takip ederim bu güne kadarki çekilmiş en faydalı programlardar birini izledim kanaatimce. Yalnız sizlere bir sorum olacak liberal görüşlü biri olarak. İngiltere ve ABD'deki liberal ekonomi ve Kıt'a Avrupa'sındaki ekonomik model farklılığını anlatırsanız çok sevinirim. Örneğin Almanya'da ve İskandinav ülkelerinde özellikle de İsveç'te devletin çok fazla sosyal politikaları var. Orada devlet bu kadar yoksullara yardım yaparken nasıl oluyor da sermaye birikimi sağlanıp refah içerisinde yaşıyorlar. Cevaplandırırsanız çok teşekkür ederim
Aslında buna kısaca değindiler. Almanya ve İskandinav devletleri ekonomide oldukça özgürlükçü liberal politikalar uygularlar fakat iş devlete gelince sosyal olurlar. Bu yüzden hem zengin hem de çok yardım yapan devlet oluyorlar. Parayı liberal politikalardan kazanıyorlar vergileri arttırıp sosyal politikalar çiziyorlar. Buna da sosyal liberal deniliyor.
Colorado'da yaşamıştım. ABD'de mesleğiniz veya uzmanlığınız varsa iş bulup çok güzel hayat sürersiniz. Mazallah kaza geçirip çalışamayacak duruma düşerseniz hapı yuttunuz. Sosyal devlet olmadığı için destek çok azdır. Sürünürsünüz. Charity denilen özel yardım kuruluşları vardır. Onlar da belirli bir süre yardım eder. Avrupa'da ise maaşlar ABD'den daha düşüktür. Ama işsiz kaldığınız zaman ömür boyu kira yardımı, çocuk yardımı gibi benefitler vardır. Ölünceye kadar da sosyal devlet size çok güzel bakar. Tercih imkanınız varsa Avrupa'yı tercih edin.
dedikleri gibi zenginliği ve refahı kapitalizm ile elde edip devlet sosyal biçimde yüksek gelirliye yüksek vergi uygulayarak dağıtmaya çalışıyor ama avrupada çok şikayetçi şuan bu durumdan çünkü sosyalden geçinenler çalışmak istemiyor.
Sayin Besim Bey den ricam, gençler için, okunmasi gerektigi kitaplar listesini bizimle paylaşmasi. Özellikle çarpitma/saklamaya dayanan resmi tarihimiz de ki yalan bulutlarini dağitacak, zihnimizi açacak kitaplar
Bütün akademik kariyerim boyunca sosyalizmi çalıştım. Doktorada eskiden Marksist olan ve sonradan Marxizmi inceleyip kıyasıya eleştiren Castoriadis üzerine çalıştım. O benim gözlerimi açtı. Devletçiliğin bir süre sonra nasıl halkın yoksullaşmasının önünü açtığını ve ataleti getirdiğini gösterdi. Bir liberal olduğumu söyleyemem ama liberteriyen olduğumu biliyorum. Bu sohbet çok hoşuma gitti ve çok bilgilendirici oldu. Seviyeli konuşmalar dinlemeyi özlemişim.
Besim Tibuk Seçime girdi girdi giremedi hayatının fırsatı kaçırır millet bu kadar kararsız ve belirsizken doğru vaatlerle doğru hamlelerle seçilmemesi saçmalık olur
İngiltere Lordlar kamarasının oturma düzenini kritize edin. Lordlar kamarasında biri konuştuğu zaman 4 cepheden kendisine nasıl eleştiri getirildiği ve nasıl boğuştuğunu anlatın. Birde bizim ucube meclisimizdeki oturma düzenine ve hatibin kağıttan nutuk atıp gittiğini düşünün. İngiltere Lordlar kamarası, ingiltereyi ingiltere yapmıştır..
@@LiberalDictate lordlar kamarasında ve Avam kamarası da öyle. 4 çepheli. parlamento üyeleri birbirinin yüzüne bakarak oturuyor. Konuşan hatip 4 cepheden nereye bakacağını şaşırıyor. hep yakın markajda. Bu oturma düzeni İngiltereyi ingiltere yapmıştır. onu demek istedim. ixin ilginç yanı bu oturma düzenini hiç kimse değiştirmeye kalkmıyor. işte büyük devlet böyle olur.
Bertrand Russell kitaplarını lise çağında meraklanıp okumuştum. "Aylaklığa övgü" kitabı çok hoşuma gitmişti. aynı mihvalde Hilmi Yavuz'un da "budalalığın keşfi" kitabı da güzel gelmişti. Dünyada büyük icatlara imza atan insanların işsiz olmaları, aylak ve bir otorite altında çalışmayı reddetmeleri tesadüf olamaz. Ama bunu bir doğu avrupa veya ortadoğu ülkelerinde uygulamak çok güç. İş yine dönüp-dolaşıp ekonomik özgürlüklere, aktivasyon enerjisi yoksunluğuna bağlanıyor. Düşününce, TRde işsiz birisi olarak, kendini bilime felsefeye adamak ne kadar olası. Ya aç kalırsın, ailenle isen, evden atılırsın. Liberalizmi Sosyal devlet sistemiyle entegre ettiği için bugünkü Almanya, Almanya olabildi.
Valla konu en sevdiğim şeyden işlenmiş bende her zaman serbestlikten yanayım devletin rolü minimal olabilmelidir hukuk tekeli bağımsız ve insan haklarının izinden giderek sadece güvenlik iç dış dahil olmak üzere sağlanabilir bide bazı sağlık harcamaları dahil olabilir örnek sigorta geçiş garatisi şartı veya ambulans kotası, Türkiye'de karşıdanmayacak hastalık geçirenlerin maddi destek gibi şeyler de yapılmalı onun dışında denetim bile özelde olmalı diye düşünüyorum
Para basma yetkisi devlet tekelinde oldugu ıcın böyle kriz anlarında karşılıksız anlık para basarak müdahele etmeli diye düşünüyor besimbey. Kovid zamanında yapılan gibi tabi sonrasında tekrardan tamamen piyasadan çekilmesi gerekiyor bundan cesaret alarak herşeye karışmamalı
Hasan Bey sonraki program sorun lütfen solculuk skilliniz gelişir, rekabet dünya çapında koordinasyon gerektiren büyük problemleri (küresel ısınma gibi) nasıl çözer? Teşekkürler.
Eski askeri havalimanı cengiz topel Kocaeli'de yapıldı sivil havaalanı olarak. O da büyük fiyaskodur günde sadece bir uçak kalkiyordu en son bu da dile getirilebilir
- Diyelim iki ineğin var. Sosyalizm: 2 ineğini de bana ver, ondan süt üreticem. Sana da süt vericem. Komünizm: sendeki 2 ineğin 1 tanesini bana ver. O bir ineği başkasına vericem. Böylece eşit olursunuz. Kapitalizm: 2 ineğin mi var. İyide banane. Ne yaparsan yap.
@Cemal Paşa ben kapitalist sistemde devlet gözünden yazdım. sen inek sahibinin gözünden yazmışsın. ikisi de doğru. gel de bunu sosyalist ve siyasal dinci kafalara anlat.
Yozgata yapılan havalimanından haberi yok galiba :) bir dahaki bölümlerde uzak doğunun gelişmesini konuşur musunuz? 80lerde KORE ile ekonomimiz aynıydı şimdiki halimiz ortada. Japonya nasıl geliişti ? hasan bey ve besim bey hazretlerinin tarih bilgisi iyidir.
Güneş paneli sektöründe aynı sorun var İthalat yasak olduğu için yerli ürünler hem % 100'e Varan daha pahalı hem de ithal girdiler dayalı olduğu için yerli sektör çok Kırılgan. Tekelleşme sonucu ürün ve hizmet kalitesi düşüyor.
@@bedeviews6827 bu müridimiz Besimiye tarikatının attırık kolundan, İyi bir kardeşimizdir, bu yaşta eli hiç devlet kurumuna değmemiştir. Hayat hepimizi özel sektörden razı kılsın kardeşlerim.
Besim bey bir şeyi düzeltmek istiyorum. Gebze köprüsü, yani Osmangazi köprüsü, toparlamadi. o taahhüt plan araç sayısını tutturabilmek için fiyatın bir kısmını devlet ödüyor. örneğin anlaşma bedeli 10 birim ise, su an siz köprüden geçmek isterseniz 3 birim ödüyorsunuz, 7 birim de hazineden karşılaniyor. yani toparladı diye bir şey yok. saygılar
Besim Bey ABD konfederasyon olsa daha iyi olurdu diyor. Konfederasyon olan İsviçre hakkında fikirleri nelerdir, ABD'den hangi konularda daha ileri olduklarını düşünüyor?
Daha çok haklar konusunda. Zenginlik konusunda belki İsviçre bir tık önde diyebiliriz fakat bu zenginlik daha çok tarihi ve jeopolitik durumlardan da kaynaklanıyor. Ama eğer konfederasyon olsaydı devlet daha küçük olacaktı bu da ister istemez gelişimi arttıracaktı.
Hasan Bey 43. Dakikadaki Belediye Meclisi ile Liberalizmi nasıl catistirdiniz anlamadım. Mümkünse uzmanları konuşabilir mi? Siz oturumu yonetseniz daha iyi olur.
Bence yüksek miktarda yatırım getiren sektörler liberal bakış açısının içinden çıkamadığı bir konu. Örneğin elektrik üretimi, havayolları işletmesi, nükleer santral. Bunlara her babayiğit patron giremez. Anca 1-2 aile göze alabilir. Devlet bu sektörlere girmezse serbest girişimler müthiş tekelleşip piyasaya uçuk karla mal satıyor. Devlet girdiği takdirde ise kurumlar yozlaşıyor, KİT arpalıkları oluşuyor. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Fiyatı yüksek olursa rekabette elenir demeyin, elektrik almama gibi bir şansınız var mı? Seve seve fahiş fiyattan elektrik alacaksınız. Piyasada sadece 1-2 tane özel havayolu olsa, THY'yi kapatsak ve bu özel firmalar yüzde 200 kar marjı ile çalışsa kim ne yapabilir? Uçağa birileri binmek zorunda...
İngiltere ve Finlandiya ülkeleri hatta Avrupa'da birkaç büyük devlet için genel olarak (Sosyal) Liberal Demokrat politika izliyorlar diyebilir miyiz. Ya da sosyal ile liberal kelimesini yan yana kullanabilir miyiz.
Bayramda Çanakkale köprüsünü giderken gelirken kullandım. Umarım bir an önce kaz dağları kısmınıda hallederler ve kesintisiz ulaşm sağlanır. Muazzam hizmet, bayram zamanı çanakkalede arabalı vapur beklemek 1 saati buluyordu.
Bakın program da buna çok güzel 2 farklı açıdan değerlendirldi. İlk olarak ne denildi, özelleştirilmeler tekleştirilmeyecek şekilde yapılmalı denildi hatta İstanbul örneği verildi. 2. Olarak bu özelleştirilmelerin Hukuk düzeni içinde yapılması gerektiğinden bahsedildi. Zaten cevap programrın içinde söylendi. Ispartaya elektrik veren şirketi araştırın bakalım kaç şehire daha elektrik veriyor ve bakın bakalım ihaleyi alan şirket ile hükümet arasında bir ilişki varmı.
@@maximilyen meli malı çünkü burası Türkiye kardeşim. Türkiye'de liberalizmin L'si dahi olmadığı için tartışmaya değmez. Özelleştirmelerin bir üslubu var sadece 3-5 şirkete yapılan özelleştirme, özelleştirme değil devletin malını başkasına peşkeş çekmektir. Özelleştirmenin amacı özelleştirilmiş şirketin daha kaliteli ve ucuz üretim yapmasıdır. Ama Türkiye'de hem pahalı hem kalitesiz bu yüzden Türkiye'den bahsetmeye gerek yok daha Türkiye adam olmaz. Hong Kong, İsviçre gibi ülkelere bakalım biz
Devlet bankasındaki güvenlik 10 bin maaş alırken özel bankadaki taşeron firmada çalışan güvenlik görevlisinin eline 7 bin geçiyor üstünü firma alıyor bu sorun mu? Eğer sorun ise nasıl çözülecek?
Tabii ki problem devlet ucuza mal edeceği işi daha pahalıya yapıyor aradaki 3000 Liralık fark para halkın cebinden çıkıyor. Devletin yapması gereken şey taşeron firma ile anlaşıp 7.000 liraya iş yapmak
@@johnnydrama4560 Tabii ki ideal olan devlet bankalarının kapatılması. Ama zannetmiyorum ki o günleri Türkiye'de görecek kadar yaşayabilelim. Halk o kadar özel sektör düşmanı olarak yetiştirilmiş ki devletin asırlardır kanını emdiğinin farkında değil. O güvenlik görevlisinin cebine giren 10.000 liranın kendi cebinden ödendiğinin farkında değil.
@@johnnydrama4560 ama korkularından Tekel'in ismini değiştiremediler. 😊 Genelde ise zavallı halk ise, monopol denilen olayın utanılacak bir şey olduğunun farkında değil.
Saygideger Besim Bey, Amerika`da biliyorsunuzdur ki kucuk ilcelerde bile havalimani var, o yuzden neden karadenizde 2 buyuk ilde havalimani olmasin. Canakkale koprusu ise tamamen ihtiyac, canakkale bogazinda en az 1 tane kopru olmasi gerekirdi.
Besim hocayla celal şengör'le aynı yayına çıksalar çok iyi olur, ikisinin de zıt görüşleri var ikisinin de tutarlı gerekçeleri var. Çok kaliteli tartışma olur.
@@onursendb celal şengör asker konusunda duygusal; hoşuna gitmeyince de sesi yükseliyor boş tartışma çıkar. Bol bol Jeoloji yayını yapsa hoş olur da nerdee. Siyaset konuşacaksan siyasete gir ya da Haluk Levent gibi bir popüler stk kur o da yok esas nobel fen bilimlerindendir diyor aziz sancar hakkında öyle aman aman bir programını göremedim ne bileyim kafama yatmasa da vardır bi bildiği deyip saygı duyuyorum.