Тёмный

SONSUZ MAYMUN TEOREMİ NEDİR? 

Bebar Bilim
Подписаться 1,2 млн
Просмотров 152 тыс.
50% 1

William Shakespeare'in Hamlet'ini başka bir insandan ziyade bir maymunun yazabilmesi mümkün mü? Ve bunun için ne gerekli? Sonsuz Maymun Teoremi tam da bu sorunun cevabını veriyor. Görünüşe göre mümkünmüş. Maymunlar Shakespeare olabilirmiş... Nasıl mı? Cevap videoda...

Опубликовано:

 

27 янв 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 452   
@Baris_Lazopo
@Baris_Lazopo Год назад
maymun ve hamlet mevzusunu geçip de ana konuyu düşününce çok mantıklı. Yeterli (zaman + kaynak) = tüm sorunların çözümü
@darkprofile
@darkprofile Год назад
İşte asıl mesrlr burada ekonomi sımırlı kaynaklar ile sınırsız insan ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi inceler. Ve modern bilim de evrenin ve uzay zaman dokusunun büyük patlama ile başladığını söyler. Yani elimizdeki kaynaklar da zaman da sınırlı. Ama bizim sorunlarımız sınırsız)))
@Kutayvural
@Kutayvural Год назад
Sonsuz sayıda maymunla sonsuz sürede işlem yapmaya gerek yoktur. sonsuzlukta herhangi bir şey zaten bir anlık muhtemeldir. yani bir anda yan yana oturan yeteri kadar maymun gerekli kombinasyonu yakalayıp bir anda Hamlet'i oluşturabilir. Hatta bilinmeyen keşfedilmemiş dünyevi bir sırrı dahi çözebilir. İş, bunu fark edip kayıt altına alabilmek, öğrenebilmektir. Selamlar
@nasparus
@nasparus Год назад
Bunu yazmak için gelmiştim; o olasılık, sonsuz maymunlu bir denklemde geçersizdir. Her maymun bir kelime yazacaksa, sonsuz maymunun her biri bir kelime yazdığı an hamlet yazılmış olur, hatta onun yanında bir de dünyevi tüm sırları da yazmış olurlar. Sonsuzu idrak etmek insan beyni için imkansızdır.
@azizinyurt
@azizinyurt 29 дней назад
güzel bir bakışaçısı
@omurdk35
@omurdk35 Год назад
Bu deney ve fazlasını hayal etmek zaten imkansız gibi görünen, bağlantı kurmakta güçlük çektiğimiz, mucize aradığımız şeylerin bütünü oluyor Cengiz. Ben bu anlamı çıkardım 👍
@ender.ozdemir
@ender.ozdemir Год назад
Bu teori aslında Pi sayısının virgül sonrası basamaklarıyla da açıklanabilir. Virgülden sonraki basamakların devretmeden sonsuza kadar gidiyor oluşunu düşünürsek, alfabedeki her harfe bir sayı verdiğimizde, Pİ Sayısının içinde de bir "Hamlet" yazılı olma ihtimali yüksek, hatta bence kesindir.
@jackwhitestripe7342
@jackwhitestripe7342 Год назад
pi sayısı şu anda 1000 haneye kadar ölçüldü. quantum prensibiyle çalışan elektronik lazer mikroskobu altında yapılan hassas ölçümlerle bir çemberin yarıçapına olan oranı 1000 hane kesinliğiyle ölçüldü
@GrindedMind
@GrindedMind Год назад
yüksek değil zaten üstat matematiksel olarak kesin olay
@salihmert4156
@salihmert4156 Год назад
@@jackwhitestripe7342 dalga mı geçiyosun usta birkaç saat işlem yapsam 1000 haneye ulaşırım zaten. çok daha fazla hesaplandı pi sayısının digitleri.
@jackwhitestripe7342
@jackwhitestripe7342 Год назад
@@salihmert4156 50 haneden sonrası ancak kuantum fiziğiyle bulunabilir. çemberin çevresini ve çapını ölçmek için atom uzaklığının altına iniyorsun çünkü. o mesafede ölçümler sadece kuantum fiziğiyle mümkündür. 1000 haneye ancak uydurarak ulaşırsın, ölç göster ispatla desem nasıl yapacaksın?
@salihmert4156
@salihmert4156 Год назад
@@jackwhitestripe7342 sen zaten pi'yi ölçmüyorsun ki? hesaplıyorsun. nasa 15 digit kullanıyor, 40 digit kullandığın zaman da atomik hassasiyete iniyorsun.
@ayhan885
@ayhan885 Год назад
Harika bir anlatım, harika konular ve tabi ki de Türkiye nin başına gelmiş en güzel bilim kanalı, çok teşekkürler.
@ErdoganBal.
@ErdoganBal. Год назад
Açıkçası sonsuz maymun problemi benim için yeterli zaman olduğun da ve yeterli kaynak olduğun da insanın akla gelebilecek her şeyi başara bileceği anlamına geliyor
@dimesseftali
@dimesseftali Год назад
Olm sen burda ne yapıyorsun 😉
@cenkylmaz3209
@cenkylmaz3209 Год назад
Genellikle ikisinden biri yetersiz kalıyor ve problemleri çözemiyoruz.
@tolgaarchi9318
@tolgaarchi9318 Год назад
"Otostopçunun galaksi rehberi" filminde "olasılıksızlık motoru" vardı, bir olayın gerçekleşmesinin ne kadar olasılıksız olduğunu hesaplayabildiği sürece o ihtimali gerçekleştirebiliyordu. Sanırım benzer bir durum.
@angelus2204
@angelus2204 Год назад
yaw o kitabın ilki güzeldi ama diğerleri beni çok sıktı.
@jackwhitestripe7342
@jackwhitestripe7342 Год назад
evrendeki tüm olayların olasılıklarının toplamı 1/3 çıkıyor. biliminsanları açıklayamıyorlar
@senshencritical
@senshencritical Год назад
Son bin, belki de birkaç yüz... Uğurlar olsun Cengiz Hocam, nice nice milyonlarda perspektifinizden bilim, felsefe ve psikolojiyi seyretmek dileğiyle.
@aktzace6782
@aktzace6782 Год назад
kanalını bugün keşfettim... Bizimle paylaştığın için bizi bigilendirdiğin için çok teşekkür ederim. Mükemmel bi içerik üreticisisin.
@The.AntiQuark
@The.AntiQuark Год назад
Daha önce pek çok defa duyduğum teorem, yorumlardaki gibi pi sayısının ondalıklı kısmı ile her türlü sorunun cevabının elde edilebileceği ile aynı kapıya çıkan teorem. Nasıl bakmak gerektiğine gelince, "Bir elin nesi var iki elin sesi var" desen de olur, "Olmayacak duaya amin denmez" desen de olur. Hayatta iki tane değerli şeyim var, birisi aldığım nefes diğeri harcadığım zaman; kimin için ya da ne için harcadığım önemli. Bir sonuç elde etmem gerekmiyor önemli olan bundan pişman olup olmadığım.
@nuracar4717
@nuracar4717 Год назад
Dibe vurduğum bir anda mucize bir video. Sonsuz maymun problemi şu an hayatımın yeni bir reset i. Çok teşekkürler. İyiki varsın güzel insan. (Bir gün reelde sohbet etmek istediğim çok az insandan birisiniz. Kim bilir belki bir gün, bir yerde. Sonuçta muhteşem olasılık biliminde olası bir ihtimal 🤔)
@arcyia
@arcyia Год назад
nasıl etkiledi acaba sizi bahsedilir misiniz
@cansirguvec4024
@cansirguvec4024 Год назад
​@@arcyia 8.dakikadan sonrasını pür dikkat dinlemelisin
@pierkopollo8793
@pierkopollo8793 Год назад
Bu video aklıma pi sayısını getirdi. Buradaki konu ile ilgili değil ama amaca giden yolda bu da değerlendirilebilir. Sonuçta pi sayısının virgülden sonraki kısmı belli bir düzende gitmiyor. Hatta sevdiğim filmlerden birinde; " sayılar bir süre sonra vergi numaranızı, doğum tarihinizi verecektir, her rakama bir harf atarsanız çocukluğumuzda konuştuğunuz cümleleri oluşturacaktır.." tarzında şeyler söylemişti ve bana çok mantıklı geldi.
@sema2241
@sema2241 Год назад
Hangi film
@pierkopollo8793
@pierkopollo8793 Год назад
@@sema2241 Person of interest
@pierkopollo8793
@pierkopollo8793 Год назад
@@sema2241 pardon film demişim. Dizi demem gerekiyordu
@sema2241
@sema2241 Год назад
Sorun değil teşekkürler.
@pierkopollo8793
@pierkopollo8793 Год назад
@@sema2241 rica ederim
@elrony42
@elrony42 Год назад
Harika bir video olmuş olağanüstü 👏👏👏 emeklerine sağlık
@gokhangungor1980tr
@gokhangungor1980tr Год назад
Hamleti yazmak değil de, Hamletin içerisindeki kelimeleri yazmak deneyi denilmesi lâzım. Ve ayrıca sonsuz maymun ve sonsuz zaman matematiksel olarak olmayacağına göre, Hamleti de bir kitap olarak yazmaları matematiksel olarak dahi imkansız olacaktır. Bu teoriden öğreceğimiz şey, yoğunlaştığımız işlerden elbette daha çabuk netice alacağımızdır.
@erkinlesene
@erkinlesene Год назад
Hocam süpersiniz umarım araştırmaya ve paylaşmaya devam edersiniz
@gercekyolcusu3148
@gercekyolcusu3148 Год назад
Sonsuz bir zamanda sonsuz tesadüfler içinde olasılıklar, olasıdır.
@sensei8198
@sensei8198 Год назад
Olası değil kesindir. Olasılık dediğin her şey zaten olasıdır😁
@Ihmami
@Ihmami Год назад
1 milyona 1 bin insan kalmış şimdiden hayırlı olsun hocam
@yahyadalms4626
@yahyadalms4626 Год назад
Güzel bir çalışma... Her ne kadar sorunlarımız varsa üstünde çalıştığımız sürece Bir gün mutlaka bu sorunları bitireceğiz... Bu bakış açısıyla da bakılabilir
@tayfunali
@tayfunali Год назад
Evet kesinlikle ama bu kaç bin yıl alır belli değil yada ne kadara mail olur oda belli değil!
@tayfunali
@tayfunali Год назад
Evet kesinlikle ama bu kaç bin yıl alır belli değil yada ne kadara mail olur oda belli değil!
@yahyadalms4626
@yahyadalms4626 Год назад
Evet... Ama insan oğlu maymundan binlerce kat akıllı olduğu için süre çok kısa olur..
@cevatcelebi5914
@cevatcelebi5914 Год назад
Yani aslında basit bir matematik içeriyor. Bir havuzu bir Musluk 2 günde dolduruyorsa aynı özelliklerdeki 2 musluk aynı anda doldurursa havuz 2 yerine 1 günde dolacaktır. Bir konu hakkında ne kadar çok insan ilgilenirse hatta özelde olan bir konu için bir insan ne kadar çok ilgilenir vakit ayırırsa cevaba ulaşma süreci o kadar kısalır. Sonuçta bir kişi piramit dikemezdi. Ama bir kişinin piramit dikme hayalini bin kişi bir araya gelerek gerçekleştirebilir.
@ibrahimcirit5786
@ibrahimcirit5786 Год назад
Seni dinleyebildiğimiz için çok şanslıyız.
@nev0167
@nev0167 Год назад
Öyle derin anlattın ki 🤔 Beynim yandı. Çok karmaşık
@snifidj5400
@snifidj5400 Год назад
1m olacak bebar vay bee ne ara büyümüş.Nice milyonlara inşallah.
@The58ali58
@The58ali58 Год назад
Bence, eğer rastsal şekilde yapılırsa yani makinelerle kelimeler rastsal şekilde oluşursa evet bu mümkün. Ama maymunlarla bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Neden derseniz, parmakları, elleri, gözleri ve beyni var hepsinin de bir sınır ve bir alışkanlığı var bu yüzden ne kadar rastsal desekte aslında onlarda belirli bir küme içerisinde rastsal olarak işlem yapmaktalar.
@Zeynep16th
@Zeynep16th Год назад
"Eger milyonlarca maymunun bi noktada anlamli bisey uretebilecegine inaniyorsak internete bakmamiz yeterli olur."
@guvercinturkiyebilgiseli5747
Sonsuzluk kavramımda tesadüf yoktur. Sonsuz olan bir şeyi sınırlandırmak değildir. Sonsuzluktan doğan her şey ihtimaldir. Neyin ihtimal olduğunu bilemeyiz, çünkü sonsuzluğun tanımlayamıyoruz.
@alialiyev8704
@alialiyev8704 Год назад
Başarılarınızın devamını dilerim...
@alicaner5741
@alicaner5741 Год назад
İşte asıl meselede bu olmak yada olmamak 👌🏻
@burakhansengonul3603
@burakhansengonul3603 Год назад
Eğer gerekli harfler gerekli yere ve gerekli sırayla gelirse dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü kitabı yazılabilir. İhtimallerin sonsuzluğu...
@daywalker_22
@daywalker_22 Год назад
Teşekkürler 🙏
@Muhammeddarga__
@Muhammeddarga__ Год назад
Emeğine sağlık
@DarthSeniorWU
@DarthSeniorWU Год назад
Sonsuz sürede herhangi bir olasılığın gerçekleşme ihtimali %100 dür
@hammoodhabibi5942
@hammoodhabibi5942 2 месяца назад
Limitte zaman sonsuza giderken boolean bir fonksiyon daima 1'e eşittir. 😂😂
@irfanerylmaz5554
@irfanerylmaz5554 Год назад
Teşekkürler
@bilaldari6700
@bilaldari6700 Год назад
Hatırlıyorum aynı konuyu bikelesinde bariş özcan ele almıştı onuda tavsiye ederim
@neslihandemircan2944
@neslihandemircan2944 Год назад
Daha önce hiç duymamıştım. Teşekkürler 👏
@stnkmn6774
@stnkmn6774 Год назад
İşte Allah ın varlığını ve yaratılışı açıklayan bir video ,
@stnkmn6774
@stnkmn6774 Год назад
@Furkan Köseoğlu tam tersi aslında. Her doğan çocuğun parmaknizi 20 taneside birbirinden farklı. Ve ayette parmak uçlarının özelliğinden bahsediyor. Yani her an bir yaratıcı kahinat kitabında doğru kelimeyi doğru zamanda yaratıyor.
@eltacmamedov6840
@eltacmamedov6840 Год назад
Seviliyosun ❤️
@oguzpala53
@oguzpala53 Год назад
Hadi Az Kaldı 1 Milyona, Pamuk Eller Butona 😊😉
@halilkilic3
@halilkilic3 Год назад
Konu böyle olasılıklar üzerine olunca, benim aklıma gelen tek şey Sayısal Loto oluyor dostum. Dört aydır tek kolon oynamamıştım ama bu video sayesinde birazdan girip bir kolon çizelim efendim en fazla 5₺ olmuştur, oda sadece bir parça tuvalet kağıdı değerinde. 😄✌️ Şaka bir yana şans oyunları gibi, yüksek olasılıkla çıkmaz olan sokakların bağımlısı değilim çünkü kasa kazanır gerçeğinden ziyade, arada sırada tadı için içtiğim iki birayı bile artık içemiyor olduğum bir 'Muz Cumhuriyeti' vatandaşı olmak zorundayım. Biranın bile lüks olduğu ülkede, iki hayal kurayım diye zar atıp, şans oyunu oynamak, ölüden g*t istemektir. Liseden sonra okumak istemedim ama Bilim, Uzay konuları benden alıyor. Bu konuda başarılı Türk/Türkçe içerik yapan RU-vid Kanallarımız bir elin parmaklarını geçmez. (Bebar Bilim Kanalı dahildir demeye lüzum yok) Açıkçası; böyle güzel bir videonun altına "Olasılıksız" gibi benzer konuyu işleyen bir kitaptan alıntılar yaparak faydalı yorum yazmak yerine, şuan bana bu gereksiz uzun ve fazlası aptal işidir denilebilecek olan siyaset barındıran yorumu yazdıran, var olduğum toprağı ilk fırsatta terk etmeyi kesin karar kıldıran, nice deha beyinli çocuklarımızın geleceğini çalan yahu işte bu konularda emeği geçen tüm aşşağılıkların; gelmişini geçmişini ve de geleceğini s*keyim!
@mehmetunlu761
@mehmetunlu761 Год назад
Bu tür teoremlerin en önemli özelliği bir yaratıcı kavramını by-pass edip var olan bir şeyin olması kendiliğinden mümkündür diyebilmek için felsefik bir yaklaşımın ürünüdür. Bunu sadece İslam adına söylemiyorum. bu felsefenin ana eksenini oluşturuyor. Ancak burada yaratıcının varlığı ihmal edildiğinde çok büyük bir eksiklik her zaman denklemde oluyor. bu da her olasılığın olma ihtimalinin aslında aynı düzeyde olduğu halde (mesela her zar için her bir sayı aynı olası sonuçla olsasıdır) İstenen şeyin yada işe yarar şeyin olması işe yaramayan şeyler olması karşısında her zaman oransal olarak zayıf hatta ihmal edilebilecek düzeye düşmesi durumudur. Yani Bir sistem parametrelerinin doğru işlem için ayarlanması milyonda bir gibi düzeye geldiğinde sistemin çalışmaması olasılığı (milyon -1) gibi bir durumu yansıtır. Bu sistemi harekete geçiren parametreler olasılığında aslında istenen durumun yüksek bir bilinçle ayarlanmasını zorunlu kılar. ki, sistem den fayda bulunsun. İşte burada bilimsel teoremlerin içinde aranılan "yaratıcısız yargı" düşüncesi evrensel boyutta multi-sistemlerin olduğu yerde ciddi bir düzen bulunduğunda hızla çökmektedir. Evet matematiksel olarak fayda umulan opsiyonel değer o küme içinde vardır ve bu maymun deneyi de bunun varlığını ispatlar ama sonsuz maymundan çıkan işe yaramaz bilgi de üretildiğinde faydalı olayın karşında sonsuz katı olacağı da açıktır. Yani sonsuz bir atık içinde 1 adet faydalı bilgi. Burada bu kadar kafa yoran insanların matematiksel ve istatiksile gelişimini kutlarken , yaratıcı kavramını ihmal etme çabasına hayretle bakıyorum. Çünkü evrensel modellemelerde özellikle çoklu evren teroemlerinde hep şunu söylüyorlar. Biz çoklu bir evrende yaşıyorsak sonsuz sayıda ihtimallerden birinde yaşıyor olabiliriz. Nasıl yani? Sen öyle bir sonsuz evrenleri görmediğin halde sonsuz olası evrenlerin varlığını kabul ederek işe başlıyorsun ve de burada olası yaşanabilir bir boyutta yaşadığına mı inanıyorsun? Bu ancak matemetikçilerin fantastik düşüncesinden ibarettir. Çünkü Matematiğin en çarpıcı yanı hep aynı sonuca götüren yapılardan oluşması. Yani evrensel bir dil. Burada olsalıklar içinde en rantabl bir dünyada yaşıyorken farklı evrernlerin varlığı ne ile mümkün oluyor? İspat edilmemiş , sadece teoremde kalmış fantaziden öte bir şey değil. Kuantum evreninin bile kendi içinde bir işleyiş biçimi var. Eğer sonsuz evren modeli varsa sonsuz bir işleyiş biçimi sonsuz da matematik olur. Burada sorunun ikinci boyutu da şudur: Bir insan, bir hayvan ya da bitki bir uvzunun varlığını kendi iradesinde gelişmesinin mümkün olmayacağı gerçeğidir. Bir gelişim bir amaçla ortaya çıkar. Bir amaç ise kıyasla değerlendirilir. Bir kıyas ise kıyaslanabilecek değerlerin önceden ve tümden bilinmesiyle yapılabilir. Yani Bir canlı , kendi gelişimini faydalı bir şeye dönüşümünü ancak zaman ötesinden kesin bir bilgi ve aşkın kaynaklar ile sağlayabilir ki, bu da imkansızdır. Mesela Yüzgecin bir kola evrimi için bir kere kol ve benzeri ile ilgili tüm bilgilerin tümünün hatta alternatiflerinin bilgisinin balığa ve balığın tüm hücrelerine nakledilmesi gerekiyor. Süreç içinde değişim için ana amaç, amacın değer seviyesi, ara formların varlığı gibi şeyler de gerekir. Bunu şöyle açıklayalım. Bir halk arabası yapan bir firmanın yarış aracı yapma düşüncesi için bir kaç şeyi ele alması gerekiyor. Bir kere yarış aracı üretiminden ne fayda umuyor? Sonra yarış arabalarının imal edilme sürecinde ve an itibariyle kendi bünyesinde var olanların farkının tespiti. Daha sonra bütçeleme. Gerekli istihdamın ve araç ve ekipmanların hazırlanması. Arge çalışmalarının yapılması. Denemeler. Denemelerden gelen geri bildirimlere göre düzenlemeler. Piyasaya sürme. Piyasa geri bildirimlerine göre düzenlemeler. Yarış sahası performansları testleri. Tekrar tekrar geliştirme süreçleri vs. bu süreçlerin içinde kendiliğinden gerçekleşen ne buldunuz? Hiç bir şey. Olası yarış araba modelleri matematiksel olarak orada duruyor olması bu süreçler gerçekleşmeden nasıl hayata geçer? İşte bilimin daha doğrusu bilimi sadece naturel formül zanneden mantığın çakıldığı yer tam da burası. Eğer bir şey var ise orada bir amaç, bir amaç varsa orada bilgi, bir bilgi varsa orada kıyas , bir kıyas varsa orada bir karar vardır. Bir kararın olduğu yerde matematiksel , istatiksel değerler değil bir irade vardır. Çünkü orada 1 milyon olası şeyden sadece faydalı olanı oraya karar verip koymuştur. Bu gerçekliğe aykırı değildir. Aksine gerçekliğin tam olarak işleyişi bu. Çünkü gerçek olan aynı sistem içinde işe yaraması en az şeyin hiç ortalıkta olmaması ama işe yarar şeyin de aktif olmasıdır. Mesela elinizdeki telefonda milyonlarca mekanizma var. bu mekanizma, olasılık tablosundaki herhangi bir olası durumda çalışmıyor. İlla ki üreticinin ayarladığı sistemle çalışır hale geliyor. İşte bu yüzden inkar edilemeyecek tek gerçeklik, olasılık tablosunda faydalı olan sistemde var ve işe yaramayacak şey yoksa orada aktif bir iradenin varlığıdır, k, telefonunuz için bu tüm bir şirketin kollektif iradesidir. İşte, doğal ortamda yaratıcıyı inkar ettiklerinde bu mantık hatasıyla bilimde yanlış sonuçlara ulaşıyorlar. Yani sen Dünya'ın İnsan için yaşanabilecek seviyede var olmasının olasılık tablosuna bağlı olduğunu düşünüyorsan , sadece zamanını boş yere harcamışsın demektir. İnsan ciğerinin ihtiyacı olan Oksijen ve Nitrojen oranı , Ormanlar ve iklimle nasıl dengelendiğine bir bakmak yeterli. İnsan Dünya2ya göre şekillenmiyor. Eğer öyle olsaydı, Dünya'nın kendisi atmosfer dengesini korumazdı. Kafasına göre takılırdı diyebiliriz. Ama öyle olmuyor. Denizler, Rüzgarlar vs sistemi canlı dinamik ve akışkan tutuyor ve insanın nefes alabileceği seviyede bulunduruyor. İnsanın kirletmesi dışında doğal olaylarda sistem faydaya yönelik aktif. Sözün özü şu: Ben bilimi ve bilim insanlarını loş bir odada el yordamıyla bir şeyler arayan birine benzetiyorum. Arayışları hiç bitmeyecek. Ama ilim ise bu odanın bir ışığı var yak etrafını gör diyor. Burada bilim insanlarını küçük görmüyorum ama gezindikleri yerlerde bolca hata yapmalarının en büyük nedeni de bu. Ha, bugün Müslümanlar neden en önde değil?'in cevabı ise basit. İlim için değil menfaat için koştukları için bu haldeler. Zamanın en büyük keşiflerini halis niyetle çalışan Müslümanlar yaptılar. Çünkü amaç para pul değildi. Bugünün Müslümanları parayı bilmekten öne geçirdiler. Bir Hadis-i Kutsi (Peygamberin Allah'ın sözünü nakletmesidir. Kur'an değildir. ama Kur'an kadar kıymetlidir. ) de "Ben parayı istediğime , ilmi isteyene vereceğim" demiş. Yani bugünün Müslümanları ilmi değil paranın arayışıyla kendi inandıkları Allah'ın ne dediğinden habersizler. Gelelim bilime. Bilim güzeldir. Ama din değildir. İnanç hiç değildir. Matematik ne ise bilim odur. Matematik yaratıcının kainatı yaratma dilidir. İşte bu yüzden tüm bilim insanlarını seviyorum çünkü yaratıcının dilini konuşuyorlar. Farkında olmasalar bile...
@muhammetfurkan9295
@muhammetfurkan9295 Год назад
Ah be güzel kardeşim, çok şeyler geldi içimden yazayım istedim bu videonun altına ama sonra içimden bir ses, yaratılmışın yarattıgı bir kitabı akıl sahibi olmayan bir iradenin var edebilme olasılığını okumaya gerek duymayan şahsiyet, bir yaratıcının varlığına inanmaya kibrinin ve nefsiyatının razı olmayacağını hatırladım. Tabiki en doğrusunu alemlerin rabbi olan Allah bilir. Dilerim ondan birgün ilim gerçekten onu hakeden hak ehlinin elinde yükselir.
@themysteriousstranger622
@themysteriousstranger622 Год назад
Ulan kız olsan, seninle evlenirdim be :D Burada böyle bir yorum bulacağımı hiç tahmin etmemiştim. Tam da fikirlerimi yazmışsın, kardeş. İzninle bir şeyi de ben ilâve etmek isterim. İhtimaller sonsuzdur, yani akla gelecek ve gelemeyecek her şeyin bir varolma ihtimali vardır. Fakat Allah gibi bir varlığın varolma ihtimali diğerlerinden farklıdır. Allah'ın varolma ihtimali (ilk bakışta dersek) büyük ve mutlak bir Sıfırdır. Çünkü Allah, sonsuzluğun doğrudan ve bizzat kendisi olan bir varlıktır. Fakat bir soru ortaya çıkıyor: Sıfır, Yokluk, Hiçlik denilen şeyler gerçekten de var mı? "Yokluk yoktur. Sıfır diye bir şey mevcut değil. Her şey, herhangise bir şeydir. Hiçin kendisi de bir şeydir." - Viktor Hügo. Yani "hiç" diye bir şey yoktur, çünkü "hiç"in kendisi bir şeydir. Buna "inkarı inkar" düsturu deniliyor. Buradan çıkaracağımız sonuç, var olma ihtimali mutlak sıfır olan bir varlık, mutlak bir aksiyomdur. Yani mutlak bir gerçektir. İşin traji-komik kısmıysa, bu iki düsturu ("sonsuz maymunlar" ve "inkarı inkar" düsturunu) neredeyse kesin olarak kabul eden ateist bilim adamları, Allah'ın (veya en azından bir yaratıcının) varlığını kabul etmiyorlar.
@ibrahimcirit5786
@ibrahimcirit5786 Год назад
Hocam sonuna kadar okudum çok güzel yazmıssınız, inatagram sayfanız varmıdır acaba sizinle tanışıp sohbet etmek isterim. Saygılar iyi geceler
@themysteriousstranger622
@themysteriousstranger622 Год назад
@@ibrahimcirit5786 Teşekkürler, kardeşim) Tabii, ismim the_mysterious.stranger_
@aykutcaglar8367
@aykutcaglar8367 Год назад
Benim icin Sonlu bir beyinin, ve algilayisin (Insan) sonsuzlugu kavamaktaki kifayetsizligini ifade ediyor ve sellam.
@muratsargul8589
@muratsargul8589 Год назад
Benim için bir yaratıcının varlığını kesin olarak kanıtlıyor.
@Tufan836
@Tufan836 Год назад
Olabilir.
@youngmuslim1234
@youngmuslim1234 Год назад
Katılıyorum.
@ErdoganBal.
@ErdoganBal. Год назад
Çok güzel bir video olmuş Bebar Bilim 👋
@alibey8910
@alibey8910 Год назад
benim anladığım şu, karşımıza çıkan engeller, sorunlar veya problemler ne kadar zor veya çözmesi imkansız olursa olsun yeterli zaman ve kaynak ayırırsak onu çözebiliriz.
@darkprofile
@darkprofile Год назад
Yanlış anlamış da olabilirsin. Bireysel olarak baktığında 60-70 sene ömrün ve elindeki kaynakların yeterli değilse ciddi hiç bir problemini çözemezsin boşa uğraşıyorsun anlamı da çıkar)))
@nilufertans7690
@nilufertans7690 Год назад
Peki tam bu videoyu izlediğim sırada otostopçunun galaksi rehberindeki o sahneyi okuyor olmamın olasılığı nedir çünkü bu olasılık gerçekleşti
@romajon576
@romajon576 Год назад
2 video sonra 1million olursun inşallah
@fikretdemir5688
@fikretdemir5688 Год назад
Yapay zekaya 9 karakter veya 3 karakter sınırlaması koymak rastgelelik kuralını bozar.Aynı şekilde maymuna klavyeye basma eğitimi vermekte rastgeleliğe müdahale etmektir.Sonsuz sayıda maymunda olsa bu maymunlara dışardan müdahele edildikçe(aynı karaktere sürekli basma,2 ile 9 karakter arasında bas gibi) rastgele değildir.. Hem maymun hemde yapay zeka müdahale minicikte olsa sonuçta programlanmıştır.
@darkprofile
@darkprofile Год назад
Eğer maymun sayısı sonsuz ise bu maymunların alt gruplarının sayısı da sonsuz olur. Yani sonsuz sayıdaki maymunun içinden önündeki bilgisayar ile ilgilenip tuşlara basanların oranı milyonda bir ise bu da sonsuz sayıda maymun yapar. Tuşlarana basam Milyonda bir maymundan 10 binde biri ortalama 3-9 karaktere basıyorsa onların sayısı da sonsuz olur. Sonsuzun her alt grubu da sonsuz olur. O yüzden sonsuz maymundan örneklem olarak bilgisayar klavyesi ile oynayıp 3-9 karakterli kelimeler yazanları alırsak yine sonsuz maymun ile uğraşıyor oluruz. Bu teorideki sıkıntı maymun sayısının ve zamanın sonsuz olmaması. Evrendeki toplam kütlenin bir sımırı var ve evren 13,5 milyar yaşında. Yani sonsuz zaman ve sonsuz kaynak yok.
@fikretdemir5688
@fikretdemir5688 Год назад
@@darkprofile Başta söyleyeceğimi sen zaten söylemişsin.Sonsuz sayıda maymun olamaz ve aslında böyle teorilerde belirtilmek istenen şey istenilen ihtimali yaratmak için belirtilen sonsuz ifadesidir.Buda yine rastgeleliğe aykırı bir müdahele sayılır. Birde şu var.Bir şeyin olabilirliği varsa olamayabilirşiğide vardır.Teoride maymunların kitap yazma ihtimali varsa yazmama ihtimalide vardır.Ama olmama ihtimalini nedense elerler hep.
@fikretdemir5688
@fikretdemir5688 Год назад
@@darkprofile Bir zarı sonsuz sayıda atarsak 6 gelme olasılığı olduğu gibi hiç altı gelmeme olasılığında mevcuttur ve 6 gelmesinden daha yüksek odaklıdır. Şimdi sayı sadece 6 rakamdan oluşunca bırakın sonsuz sayıda atmayı 5 atışta bile 6 elbette gelir.Ama trilyon kere katrilyon sayıdaki bir olasılığı düşününce anlam kazanır
@darkprofile
@darkprofile Год назад
@@fikretdemir5688 Sonsuz maymun teorisi yaratılışçıların tanrıyı ispat etmek için kullandıkları bir teoridir. Çünkü milyonlarca maymun olan bir adaya gidip bir Hamlet kitabi bulan bilimsel düşünme şekline sahip bir insan o kitabın bir maymun tarafından tesadüfen yazıldığını ihtimal olaral görmez be adada insan aramaya başlar. Yani sonsuz maymun teorisine göre bir şeyin kendi kendine rastgele oluşmasının oranını yüzdelik olarak oranlarsak kendi kendine oluşma ihtimali %0 a çok yakın ve kendi kendine olmamamış olma ihtimali de %100 e çok yakın bir ihtimal olur. Zamanın ve maddenin kısıtlı olduğu evrende sonsuz üzerinden olasılık hesabı mantıklı olmaz. Ama bir ateist olarak şunu da söylemem lazım bir şeylerin kendi kendine oluşması ihtimalinin düşük olması evreni yaratacak kudret ve ilim sahibi bir yaratıcının ortadoğu bedevilerine hikayeler gönderdiği tezine delil olamaz. Tanrıyı ispat etmeyi dinini peygamberni kitabını ispat etmek zannedenler de komik oluyor.
@darkprofile
@darkprofile Год назад
@@fikretdemir5688 Evrim yani tekamülün kendisi rastgeleliğe dışarıdan müdahale eden bir baskı yaratır. Sonsuz kere atılan bir zarın yan kenarında dengede dik durarak hiç bir sayının gelmediği ya da yer çekimden kurtulup galaktik yolculuğa çıktığı durum da olabilir. Yani rastgeleliğin kendi şartları soneuz siüre içinde tekamüle uğrar. iki molekül rastgele birleşip kendini daha verimli kopyalayacak döngüye girdiğinde o döngünün insana dönüşmesi için rastgele devam etmesi ve sonsuz zaman sonsuz deneme gerekmez.
@ruakvk986
@ruakvk986 Год назад
Sonsuz olanak ve sonsuz zaman herşeyin olabilirsini yüksek tutar. Misal yeterli zaman ve kaynağın olursa tanrısal güçlere sahip olabilirsin. Bkz ben, arest olmuş birini hayatta tutabiliyorum. Üstelik bunun için pek bi zaman ve çaba da sarf etmedim. Bu yetenekle bir aborjin kabilesi için tanrısal bir yetiye sahibim.
@bilimveakilhayattakienonemliin
Mükemmel video 😊
@orhanotkl
@orhanotkl Год назад
Bu teoreme göre, sonsuz uzayın içindeki sonsuz gezegenler arasından dünyamızın da bir ihtimal sonucu böyle bir düzene kavuşması çıkarılabilir. Neredeyse sonsuz ihtimalden birine dünyada denk geliyoruz.
@cakicik3477
@cakicik3477 Год назад
Evet mümkün ancak bu bize bir şey ifade etmez olay ordaki anlamlı parçaları ayırabilmekte sanatta aynı bu şekildedir anlamsız çizgilere baktığımızda büyük resmi görebilmektir eğer biz programlama ve yazılımda bunu başarabilirsek 10 senede 2 milyar senelik çağı atlar geçeriz
@zizz01
@zizz01 Год назад
Ve her zaman olduğu gibi tekrar görüşene dek.
@ozzy4651
@ozzy4651 Год назад
Protein ve minarellerin bir araya gelerek hayatı başlayabileceği anlamına geliyor,
@toprakk.
@toprakk. Год назад
Benim aklıma uzay evren ve insanın oluşumu ile ilgili şeyler geliyor, insanın oluşumu doğanın var oluşu .. belki küçük bi fark olsa küçük bi değişiklik olsa dünya bugünden çok farklı olabilir yada hiç olmayabilirdi ama bu küçük ihtimallerin hepsinin toplandığı yer burası , belki aynı dizeler başka bi gezegende oldu ama o küçük etkileşim, herhangi bi astroid yada başka bişey buna engel oldu, anlatabilmişimdir inş
@nickmarco9259
@nickmarco9259 Год назад
Bir şeyin olma ihtimali ne kadar az olursa olsun, isterseniz insan aklının sınırlarının alamayacağı kadar küçük bir ihtimal olsun, eğer sonsuz kere deneme hakkınız varsa o şey kesinlikle ama kesinlikle olacaktır. Çünkü sonsuzluğun karşısında her sayı küçük bir sayıdır ve küçücük bir ihtimal bile sonsuz kere denendiği zaman gerçekleşme ihtimali %100 yani kesindir.
@barisgrind
@barisgrind Год назад
Barış Özcan'ın bu videosunu çok iyi hatırlıyorum özellikle o 0 kısmında bayağı etkilenmiştim
@mehmedgundogdu6880
@mehmedgundogdu6880 Год назад
Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Programcılığı Zip Uygulaması Gibin Kısa Vakitte Mevzusuyla Ve Araştırıp Sunumuyla Bilgi Yönünden Şahane Yapım Hazırladığınız İçün Sizlere Müteşekkiriz ... Şimdiden Emeğinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Akademik Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Canı Gönülden Dilerim...
@benberk
@benberk Год назад
Rastgele ulaşılacak sonuca (esere) dair daha önce bir bilgi olmadığı için doğru sonuca ulaşırken hatalarında yazılması gerekecek. Olasılık hesabı yapıp çıkan bol sıfırlı denemelerden belki 27bin gibi erken bir denemede olasılık bu ya doğru metin ortaya çıkmış olacak ancak bunu rastgele yazan (kişi/hayvan/yazılım) bilmediği için tüm olasılıkları deneyerek zamanını harcamış olmalı ki tüm denemeler içinde bir kez olsun doğruya ulaştığı konusunda emin olabilsin. Dünyada yazının icadı sonrası belki birkaç on milyar insan yaşadı öldü. Sonsuzluğun yanında (sonsuzlukla kıyas nasıl olacaksa tabi) yine az bir sayı az insan... Yine sonsuzluk ve milyon yıllar gibi çok büyük zamanı olan evrenin yaşına baktığımızda birkaç bin yıllık insanlık tarihinde ortalama 50-60 yıl ömrü olan insanlar farklı farklı kaç tane kitap yazmış arkalarında dünyaya bırakmış. Binlerce farklı kitapla dolu kütüphaneler var, binlerce kurgu metin/roman var. Tüm bu kitaplar 200-300 yıllık tarihin birikimi, kaç farklı insan yazmıştır bu eserleri 1 milyon farklı insan yoktur değil mi. İnsan, aklını ve zekasını ortaya koyunca öyle sonsuz zaman gerekmemiş, gerekmiyor. 60 yılına onlarca eser sığdırabiliyor. *** Videodaki sonsuz maymun teorisinde, doğru deneme dışında kalan hatalı denemeler arasında Hamlet'ten kısa olan dünya üzerindeki diğer tüm metinlerin de yazılmış olması gerekir. (İngiliz alfabesiyle, 26 harfle yazılmış gelmiş geçmiş diğer tüm metinler.)
@effeugurlu06
@effeugurlu06 Год назад
Yukarıda birseyler oluyor. Birsey gördük birsey keşfettik kara deliklerden sonra. Ve bence bu yeni soruna daha fazla kaynak ile çözüm bulmaya çalışılıyor. Herkesi bilime yönlendirmek ve tesvikler ile daha fazla araştırma yapilmasi zorunlu gibi görünüyor…
@benberk
@benberk Год назад
Sonsuz zaman varsa sonsuz maymuna ihtiyaç var mı? ya da Sonsuz maymun varsa sonsuz zamana ihtiyaç var mı? (milyon yıl zamanla kısıtlasak zaten sonsuz maymun o kısıtlı zamanı sonsuzla çarparak tüm kısıtlamayı aşıyor olmaz mı?)
@emrekoknar
@emrekoknar Год назад
buna göre ışınlanma ve hatta zaman makinası da mümkün hatta zaman makinası şuan yapılmış olabilir ve günümüz deki hatta geçmişteki gerçekleşen olaylarda gelecekde yaşayan insanların parmağı ola bilir ki öyle ise büyük bir tiyatro sahnesinde figüranlık yapıyor olabiliriz ...
@takartal03
@takartal03 Год назад
Yere zamana ve koşula göre değişir…
@viskicini1178
@viskicini1178 Год назад
Sağol yeğenim kolay gelsin
@Thecook77
@Thecook77 Год назад
Yeterince uzun ömrümüz olsa herkese şans oyunlarından büyük ikramiye çıkar. Herkes zengin olursa zengin olmanın anlamlı olması için de kaynakların sonsuz olması gerekir. Sonsuz kaynak ve sonsuz zaman ile tüm sıkılarımız çözülüyor işte
@cihancanpolat7788
@cihancanpolat7788 9 месяцев назад
Bu bence yaratılış teoremine de cevap yani herhangi bir gezegende ilk canlının gelişme ihtimali hesaplanırsa eminimki bu ihtimal var olan gezegen sayısından küçük çıkacaktır geçen zaman da fazlasıyla yeterli olacaktır. By kawa1011
@hasannaral1767
@hasannaral1767 Год назад
Benim bu video da dikkatimi çeken, kaynak(zaman) dan bahsedilmesi ve videonun 9dk.50sn olması, admin burda video yu 10sn daha uzatabilirdi fakat kaynağın önemine dikkat çekmek istemiş olabilir
@hasankalkan8100
@hasankalkan8100 Год назад
1 milyona az kalmış vay be.
@ahmet19830
@ahmet19830 Год назад
Zaman bulursam benzeri bir deneyi yapabilirim
@yunusabulfetov1520
@yunusabulfetov1520 Год назад
Titanium kafaya koyuldugu zaman pronlem yaratiyormu??
@Sabuhi_Salimli
@Sabuhi_Salimli Год назад
Nasıl oluyoda barış özcan ile evrim ağacı ve bebar bilim aynı dakkada vidyo atıyo ???
@ceyceyokaca
@ceyceyokaca Год назад
Gözümü açtım , Bebar videosu gelmiş. Pazar Pazar keyfe bak
@gozlemcietkisi
@gozlemcietkisi Год назад
Ne olmak istiyorsan odaklanarak o an olur. Her paralel yaratıp evrene geçiyoruz. Yağmurun düşen sonsuz sayıdaki damlası gibi.
@keremtekeli5304
@keremtekeli5304 Год назад
Öyle bir şey yok
@sessizmequality4genderslee931
​@@keremtekeli5304 Bilemezsin
@0x2fd
@0x2fd Год назад
Zırva
@keremtekeli5304
@keremtekeli5304 Год назад
@@sessizmequality4genderslee931 şunun kanalına baksana adam kafayı yemiş geliyor gercek bilim kanalına saçma şaçma bilimden uzak şeyler yazıyor ve paralel verenler hiç bir zaman kantlanamadı.
@daphne9540
@daphne9540 Год назад
@@keremtekeli5304 Hani kader hem yazılmıştır hem de bizim elimizdedir çelişkisi var ya. İşte paralel evrenler o. Evet kader yazılmış. Her yaptığımız seçim farklı bir gelecek demek. Sonsuz sayıda geleceğimiz var. Bunlar paralel evrenler. Yani yazılan kader. Yine seçim bizim elimizde. Hangi seçimi yaparsak o geleceği yaşıyoruz. İşte bu da o paralel evrene geçiş
@zeynax1276
@zeynax1276 Год назад
Sorunlar sonsuz maymun teoremi ile değil, bir avuç vicdanlı, hayatın anlamına inanan insanla çözülür.. Akıl gibi muazzam bir nimeti kullanma, gel maymunsu şeylerden medet um gerçekten tuhafız
@spagetticanavari
@spagetticanavari Год назад
Hocam kafanız mı guzel
@zeynax1276
@zeynax1276 Год назад
@@spagetticanavari eh çirkinliğe güzellik lazım:)
@KaChow95
@KaChow95 Год назад
0 a sonsuz yakınlıkta bir ihtimal ile yazabilir matematikte bunu limit ile ifade ediyoruz 0 a yaklaşan bir sonsuz eğri ile grafiğini de çizebiliriz.
@Ben10TheUniverse
@Ben10TheUniverse Год назад
Aynı Ben 10 de bulunan Paradox karakteri gibi olay adam binlerce belki milyonlarca (tam net hatırlayamadım) yıl boşlukta kaldı ve zaman hakkında her şeyi çözdü artık zaman yolcusu :D tabi bu gerçek hayata nasıl yansır bilemeyiz
@barlasdnz
@barlasdnz Год назад
Bence olasılıklada da Bi plank değeri var. O değere ulaşınca artık imkansız oluyor :)
@erayezer666
@erayezer666 Год назад
Video hayatın bir döngü olduğunu öldüğümüzde sonsuzluğa saçılan atomlarımızın tekrar bir araya geleceğini hem aynı hayatımızı hem de farklı hayatları farklı yaşam formları olarak sonsuza dek yaşayacağımızı bu döngünün sonsuza dek süreceğini anlatıyor anlatmıyorsada ben bunu anladım
@yigitgnc
@yigitgnc Год назад
Ilk önce ulan bu kanalın anlatisinda ki zeka seviyesi düşmüş çocuk kitabı gibi demiştim ama yorumlara bakınca anladım ki kanalın degil kitlenin zeka seviyesi yerlerde reis allah kolaylık versin :)
@nilgulkakici7495
@nilgulkakici7495 3 месяца назад
saol evladım.
@ertanklc
@ertanklc Год назад
harika bi ders teşekkürler
@ismaylxdrov6109
@ismaylxdrov6109 Год назад
Güzel video ancak bu teoride sadece zaman işliyor gerçekte ise zaman evrimle birlikte işlemiyormu?
@ragnarok1.618
@ragnarok1.618 Год назад
hocam benedict profil resmi hamletti oynamasından dolayı mı yoksa tanrısal bir düşünceden dolayı mı
@aligokcen5908
@aligokcen5908 Год назад
Peki, sonsuz tane Şekspir'i toplayıp, sonsuz tane somun ekmek versek, 30-40 metre yüksekliğindeki ağaçların tepesinde tek koluyla daldan dala atlayabilir mi?
@ramizxatnl8043
@ramizxatnl8043 Год назад
illa ki bi becerikli şekspir çıkar bence
@aligokcen5908
@aligokcen5908 Год назад
@@ramizxatnl8043 Çıkmaz. Sonsuz sayıda sirk trapezcisi olsa belki çıkabilir ama, sözelci sonsuz hikaye yazarından 1 tane bile süper ampirik fizikçi çıkmaz. Üstelik, şekspir tiyatro hayatına temizlik işçisi olarak başladığı halde. Yani burada şekspir mi daha üstün ve doğayla daha uyumlu yoksa maymunlar mı, cevabı belli.
@tahirhuseynov9941
@tahirhuseynov9941 Год назад
Maraqlısı burdadır ki, bir əsərin sahibinin düşünərək, araşdıraraq, min bir əziyyətlə yazdığını, təsadüflə ortaya çıxması üçün sonsuz zamanın üzərinə atır. Necəki dənizdə boğulanının saman ipindən tutarkən düçündüyü gülməli vəziyyət kimi. Boğulan kəs çarə ağlına gəlməyəndə bunu edir.
@Gokhan_ANDAC
@Gokhan_ANDAC Год назад
Isin icine sonsuzluk girince herseyin olabilirligi %100 oluyor.
@thehiggsbosonu
@thehiggsbosonu Год назад
sonsuz zamanda sonsuz 🐒 hamlet'i hem sonsuz kere yazar, hem de ayni zamanda sonsuz kere basarisiz olur. bunu ortaokulda matematikcimiz pi sayisi ile aciklamisti, pi sayisinda virgulden sonra sayilar sonsuz ve rastgele bir sekilde devam edecegi icin her sayiya bir harf versek su ana kadar yazilmis ,yazilacak veya hic yazilmayacak herşey oradadir. saygilar
@OK-gt2tg
@OK-gt2tg Год назад
Doğru söylüyorsun birşeyin olma ihtimali varsa elbet birgün olur ama benim o kadar vaktim yok😂😂😂
@alibasibuyuk5479
@alibasibuyuk5479 Год назад
Uzayda yazı tura atmak metaforunu kullanırdım bende. Yazi da turada dikde surekli gerceklesir cunku para yere dusmez. Olasilik olasiliktir...
@NC-gw4wl
@NC-gw4wl Год назад
Tüm sorunlara kalıcı çözümler bulmak gibi bir yeteneğim var ama bundan kimsenin haberi yok.
@shakurqabap
@shakurqabap Год назад
abi anlattığın, olayın falan iyi güzel, top kaleye gidiyor, gol olacak farkındayız ama bir messi gibi değil de tsubasa modelini seçmiş olman sıkıyor biraz ya. (zira)
@TheBeratmehmet
@TheBeratmehmet Год назад
Sonsuzluktan bahsediliyorsa bir olasılık hesabı yapmaya da gerek yoktur zaten. Yani olasılık yüzde 100 dür. Mutlaka olur. Hangi sayıyı 0 la çarparsan çarp sonucun 0 olması gibi.
@gokerilhan4398
@gokerilhan4398 Год назад
Sorunlarımıza çözüm üretirken bunun anlamlı bir sırada gitmesi gerekmiyor. Sonsuz maymunlar yazdıkları rastgele kelimelerle Hamlet te geçen tüm kelimeleri yazabilmisler. Ve sonunda sonuca ulasmislar. Biz de aynı şekilde sorunlar için çözümleri bir bir birleştirerek sonuca ulaşabiliriz. Nereden başlayacağım demek yerine bir yerden başlamak gerekiyor.
@alptekinermanalptek
@alptekinermanalptek Год назад
İyi de bu muhteşem eseri kim ve ne zaman tanımladı?
@oxydede
@oxydede Год назад
Türkiyede ilk defa gördüğün her 18000 kişiden birisi bu videoyu beğenmiş
@hammoodhabibi5942
@hammoodhabibi5942 Год назад
Bu konunun diğer bir karşılığı da siber güvenlikte brute force attack yani kaba kuvvet saldırısı olarak geçiyor ilgili olan merak eden varsa detayına ineyim.
@yusufmertbuyukakincak3398
@yusufmertbuyukakincak3398 Год назад
Bu sorunun cevabı pi sayısı sonsuz zaman ve sonsuz kaynakta bütün her şeyi içeriyor. İlk duyduğum andan itibaren pi sayısını düşündüm
@mehmetkose8011
@mehmetkose8011 Год назад
❤❤❤❤❤
@selahattingundogdu6836
@selahattingundogdu6836 Год назад
Bir şeyin ihtimal sayısı o şeyin ancak o kadar yapıldığında gerçekleşecek demek değildir. Yani örnek verirsem: Bir tavla zarında 5 sayısının gelme ihtimalinin 1/6 olması 5 sayısı için zarı altı defa atmam gerektiği anlamına gelmez. Beş sayısı tek seferde de gelebilir milyonlarca attıktan sonra da gelebilir.
@Fatihevlice12incisinif
@Fatihevlice12incisinif Год назад
Aninda olurdu , cunku sonsuz maymun diyoruz , diyelim ki o seyin yazilma ihtimali %000000,1 olsun , bu olasiligin olmasi ( yani yazilma ihtimali ) 500 maymunda %10 olsun , o zaman 1000 maymunda da olasilik minimum %15 olur. Biz maymun sayisini sayiyla sinirlamadigimiz icin, sonsuz yaptigimiz icin o seyin yazilma ihtimali artar , ve artabilecegi en yuksek nokta aninda yazilmasi olurdu , bu yuzden aninda yazilirdi. (Anlatamadim ama benim demek istedigimi anlamissinizdir buyuk ihtimalle)
@fatihbirdir8671
@fatihbirdir8671 Год назад
emilim gaave de getiremmi aslanim cigara neym lazim olursa cekinme soyle
@hasanakbas1279
@hasanakbas1279 Год назад
Sonsuz sayıda kaynak ile sonsuz zaman olsa dahi bütün problemleri çözmemiz mümkün değil (mesela yapay zeka insan ömrünü olasılık hepalamaları ile sonsuz kılamaz). Ölüm problemi asla çözülemez. Ayrıca sonsuzluk fikri zihinsel veya sanal ortamda düşünülebilir. Dış dünyada sonsuz sayıda nesne bulunmasının imkanı yok.
@barisbys
@barisbys Год назад
“Dış dünyada sonsuz sayıda nesne bulunmasının imkanı yok” bunu tam olarak neye dayanarak söylüyorsun? Her şeyin bi olabilitesi vardır. Mesela zamanında uçmak insanlara imkansız gibi görünürdü ama şuan uçmak çok basit. İmkansız dediğimiz her şey şuan için geçerlidir. Olasılıklarda bu yüzden var. İnsan ömrünün sonsuz olmasına gelirsek evet şuan imkansız ama 10 saniye sonrası için olasılık var. Belkide ölümsüzlüğü bulan insanlar vardır bilemeyiz 🤷‍♂️
@hasanakbas1279
@hasanakbas1279 Год назад
@@barisbys Matematikte sonsuz eksi bir yine sonsuzdur. Ama dış gerçeklikte sonsuz sayıda bulunan kitapların birini raftan çektiğin zaman raftan bir kitap eksilmiş oluyor. Yani sonsuz olamaz. Zaten sonsuz gerçek bir sayı değildir. Bir kavramdır. Uçma meselesi bambaşka bir şey. Her zaman uçabilen canlılar vardı. Ayrıca insan doğasına aykırı olarak uçmadı. Uçabilen araçlar üretti. "Belkide Ölümsüzlüğü bulan insanlar var." Peki sen bunu neye dayanarak söylüyorsun?
@sensei8198
@sensei8198 Год назад
Sonsuzu kendi gerçeklik algınla algılayamadığın için böyle bir şeyin imkanı yok diyorsun.
@talharuzgarakkus7768
@talharuzgarakkus7768 Год назад
@@barisbys Hasan haklı ölçülebilir evrende (sınırları olan bir evren) ancak ve ancak hiçlik sonsuz olabilir. biz kalkulüs de sonsuzluk kavramını kullanırız ama asla tam olarak cevap bulamayız. Sadece makro evrende işimize yarayacak bilgiler çıkar. Çünkü Bizim önemsemediğimiz sayılar kelebek etkisi sayesinde her şeyi değiştiriyor sen makro evrende basit hesaplar yapabilirsin ancak mikro da işler öyle çalışmaz. Örnek : Double Pendulum deneyi . Hayatı istediğin kadar anlamaya çalış ama fraktallarda olduğu gibi asla sonu olmaz . Kaotik denklemlerde fraktallar gibidir. Evren kaotik denklemlerin bir sonucudur. Örnek: Hava olayları , n-cisim problemleri gibi. ayrıca Ölümsüzlük yine mümkün değildir. Entropi diye bir şey var. zaman olduğu sürece entropi vardır.
@barisbys
@barisbys Год назад
@@hasanakbas1279 sonsuzluk konusunda haklısın her şeyin bir sonu vardır ama sonsuzluk kavramı sayılamayacak kadar çok olan şeyleri anlatabilmek için ortaya atılan bi kavram sonuçta. Yani 80 yıl yaşamak normal bi şeyken 8000 yıl yaşamak anormal bi durumdur ve biz buna sonsuza kadar yaşamak diyebiliriz çünkü son nedir? Bunu bilmiyoruz. Ölümsüzlük konusunda ise ben bunu olasılıklara dayanarak söylüyorum. Her şeyin %0,00000000001 bile olsa bi ihtimali vardır. Her zaman uçabilen canlılar vardı diyosun o halde bende diyorum ki her zaman binlerce yıl yaşayabilen canlılar var. İnsanlar içinde binlerce yıl yaşayabilmek imkansız değil demek ki. Burda önemli olanda, binlerce yıl yaşamak bana göre ölümsüzlük ve sonsuzluktur. Diğer arkadasın dediği gibi kendş gerçeklik algımız sonsuzluğu algılamaya yetmiyor bu yüzden kendimize göre sonsuzluk kavramına bi sınır koyuyoruz ve gerçek bir sayı haline geliyor.
Далее
Polonyum Elementinin Film Gibi Hikayesi
11:19
Просмотров 514 тыс.
БАТЯ И ТЁЩА😂#shorts
00:58
Просмотров 1,7 млн
Stay on your way 🛤️✨
00:34
Просмотров 9 млн
Bilim Tarihinden Silinmesi Gereken Olay: ÖJENİ!
15:51
Philadelphia Deneyi Belgeseli - Bir Efsanenin Anatomisi
17:37
PARİS 2024 OLİMPİYATLARINDAYIM !!!
31:49
Просмотров 10 тыс.
YAPAY ZEKADA BAZI EŞİKLER AŞILDI - GPT-4 NEDİR?
11:53
Kuantum Fiziğinde Yeni Cephe
12:07
Просмотров 188 тыс.
Friedrich Nietzsche - Zamanın Ötesinde
17:03
Просмотров 192 тыс.