Тёмный

Stanley Kubrick: Evrende Yalnız Değiliz! (1968) 

Ümid Gurbanov
Подписаться 117 тыс.
Просмотров 6 тыс.
50% 1

The Shining, A Clockwork Orange ve Full Metal Jacket gibi filmleriyle tanıdığımız Stanley Kubrick'in hiç kuşku yok ki en çok bilinen, üzerine konuşulan ve sinema tarihinde silinmesi imkânsız bir yere sahip olan filmi 2001: A Space Odyssey'dir.
2 Nisan 1968'de Washington'da gösterime giren film büyük bir ilgiyle karşılandıktan iki gün sonra Hollywood ve New York'ta da beyaz perdedeki yerini alır. New York'taki gösterime katılan Stanley Kubrick, kariyerindeki ender röportajlardan birini galada verir.
"Evvela, evrenin zeki uygarlıklarla dolu olduğu fikri ilgimi çekmeye başladı, ki bu, artık bilimsel bir düşünce halini aldı. Filmdeki olaylar yalnızca hikâyeye inanmanızı sağlıyor, oysa bilim insanları artık galaksimizde yüz milyar yıldızın, görünür evrende ise yüz milyar galaksinin olduğunu biliyorlar. Mesele şu: Evrende o kadar çok yıldız var ki, bunların yörüngelerinde yaşamın oluşma ihtimali milyonda bir bile olsa evrende yüz milyonlarca dünyanın var olabileceği anlamına gelir bu."
2001'in ana fikrinin neye dayandığını bu şekilde açıklayan Kubrick, uzun yıllar boyunca filmin sebep olduğu tartışmalara cevap vermekten kaçınmış ancak 1980'de kendisiyle gerçekleştirilen bir telefon röportajında filmin sonunu açıklamıştır. İlgili kaydı şuradan izleyebilirsiniz: • Stanley Kubrick: 2001:...
---
Umulmadık Dipnot: Kanalda bulunan ve bulunacak olan kısa çevirileri bir Twitter hesabında paylaşmak gibi manasız bir isteğe kapılmamın neticesinde Ufak Tefek Çeviriler ( ufaktefekceviri) adlı bir hesap oluşturdum. Bu çabamı sürdürür müyüm, yoksa anlık bir şevkin ürünü mü henüz bilmiyorum, ama başarısız bir çaba da olsa ilk başarısız çabam olmayacağını biliyorum.
Bununla beraber, kullanmadığım ve muhtemelen kullanmayacağım kişisel Twitter hesabımın da bulunduğunu ( umidgurbanov) hatırlatmak isterim. Bir ihtimal bir şeyler paylaşma ihtimalime karşı ona da bakabilirsiniz.
Esen kalmanızın yabana atılmayacak ehemmiyette olduğunun da altını çizmek isterim.
* * *
Çeviri: Ümid Gurbanov
Blog: umidgurbanov.substack.com
Twitter: umidgurbanov
* * *
Twitter: ufaktefekceviri
Patreon: patreon.com/umidgurbanov

Опубликовано:

 

28 май 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 20   
@umidgurbanov
@umidgurbanov Год назад
Kanalda bulunan ve bulunacak olan kısa çevirileri bir Twitter hesabında paylaşmak gibi manasız bir isteğe kapılmamın neticesinde "Ufak Tefek Çeviriler" (twitter.com/ufaktefekceviri) adlı bir hesap oluşturdum. Bu çabamı sürdürür müyüm, yoksa anlık bir şevkin ürünü mü henüz bilmiyorum, ama başarısız bir çaba da olsa ilk başarısız çabam olmayacağını biliyorum. Esen kalmayı ihmal etmemenizi temenni ediyorum.
@ozlemkaplan5240
@ozlemkaplan5240 Год назад
@henrymartinford7385
@henrymartinford7385 Год назад
Bence çabalamayı sürdürmelisin... Hiçbir tabela yazmaz, mutluluğa kaç kilometre kaldığını ama yine de yola çıkmak lazım!
@fragilesoulofthespotless80
@fragilesoulofthespotless80 Год назад
Ilk defa Kubrick'in videolu röportajıyla karşılaşıyorum
@chamsbey
@chamsbey Год назад
oh bee yeni video
@tanerkulkul7057
@tanerkulkul7057 Год назад
👏
@mewhat7776
@mewhat7776 Год назад
Bencede bir yerlerde yaşam var. Belki onlarda bizim gibi yaşamı arıyorlar. Koskoca evrende tek olamayız bu şaçma olurdu ancak gözlemlenebilir evren dediğimiz şeyin boyutuyla gerçeğinin boyutunu karşılaştırırsak bulmanın pekte mümkün olamayacağını düşünüyorum. Belki bir gün ışık hızına yakın bir hıza ulaşırsak bir şansımız olabilir.
@Serdar-it6kl
@Serdar-it6kl Год назад
Niçin bulmaya çalışıyoruz,herkes kendi halinde yaşıyor işte
@mewhat7776
@mewhat7776 11 месяцев назад
Yaşamı bulmak bi nevi kendimizden bir parça bulmak demek. Bizler kozmosun ürünleriyiz sonuçta. Kozmos bizim içimizde. Aslında evrenin kendisini bulmasının ve de bilmesinin bir yoluyuz. Ancak evet bulsakta yaşıyoruz bulmasakta. En azından şimdilik.
@berkeyanalak
@berkeyanalak Год назад
video neden siyah beyaz film sanki renkliydi
@ismailyaman3779
@ismailyaman3779 Год назад
0:05
@nobody_0123
@nobody_0123 Год назад
Siz de esen kalın... Ayrıca çoğu zaman kendinize haksızlık ediyorsunuz. Bence hiçbir çabanın yanına başarısız sıfatı yakışmıyor. Paylaşımlar için çok teşekkürler...
@cagrmert9104
@cagrmert9104 Год назад
Entelektüel adam tabii öyle diyecek, kalkıp kendisini mi övecek? Şaka bir yana da sizi de kendisini de çok iyi anlıyor ve hak veriyorum. Bir yöndeki başarı diğer "başarısızlıkları" telafi etmiyor(başarısızlıkları tırnak içine genele yaymak için aldım çünkü konu aslen direkt bir başarısızlık söz konusu bile olmayabilir, genel ifade olarak bu hissiyat çatısı altında toplamak istedim). Bu da ister istemez bir eksiklik hissi oluşturuyor. Daha iyisinden ziyade, yetersizlik. Biraz da aç gözlü yatırımcı misali (: Gurbanov gibi hissediyor olsam da size de hak veriyorum. Çünkü, diğer başarısızlıkları telafi etmemesi bir yana, eldeki "başarının" kendisi durum içi kendi haklılığını taşımakta. Yani bir başarı diğer başarısızlıkları telafi etmiyor diye hakkını yemek, yabana atmak olmaz. Övünmek de olmaz. Siz biz anca över, kıymetini dile getiririz. Byung-Chul Han'ın güzelce ele aldığı "öteki" yani.
@umidgurbanov
@umidgurbanov Год назад
@@cagrmert9104 Merhabalar. İki yorum da oldukça samimi ve bu bağlamda kıymetli de. Teşekkür ederim. Genel itibariyle kafamda nihai bir sonuç oluyor ve çoğunlukla niceliksel veya niteliksel anlamda yeterli ve gerekli çabayı ortaya koyabileceğim bir motivasyonla hareket etmediğim için o hayali sonuca da ulaşamıyorum ve bu da tanımlaması zor bir yarım kalmışlık hissini boğazıma çöreklendiriyor. Bu bağlamda, "başarı"nın kıstası genelgeçer bir kitleye ulaşmak veya takdir görmekten ziyade kafamdaki o ütopik semereye ulaşıp ulaşmamak oluyor. Mesela iki yıl evvel bir blog açtım ve hedefim haftada bir veya en kötü iki haftada bir yazı yazmaktı. Bu şekilde bir süreci de yine kendim için, yazma alışkanlığı edinmem için, zihnimi tetikte tutmak için, sorumluluk bilincimi yükseltmek için tasarlamıştım. Oysa iki yılda altı yazı anca koymuşumdur bloga. Dolayısıyla bir nevi başarısızlık söz konusu burada. Gelgelelim, her hafta yazı paylaşsaydım ve hiç okunmasaydı bile benim için başarı söz konusu olacaktı, zira hedefime ulaşmış olacaktım. Mesela, kanalda geçen aylarda Arendt çevirisi paylaştım, bir saati aşan bu videoya günlerce emek harcadım ama kanal ortalamasının çok altında kaldı izlenmesi. Peki bu bir başarısızlık mı? Bana göre değil; çünkü uzun bir zaman sonra bu denli uzun metraj bir çeviriyi yapmaktı hedefim ve isteğime ulaştım. Neyse, yine gereksiz bir biçimde uzattım hadiseyi. Dost meclisinde boşboğazlık etmişim gibi düşünün. Esen kalmayı yabana atmayın.
@cagrmert9104
@cagrmert9104 Год назад
@@umidgurbanov Merhaba Ümid. Ben kısaca yazdım sen tamamlayıcı şekilde detaylı açıkladın. Aklımın bir ucunda tam da senin dediklerini düşünerek yazdım. Ama tabii senin yazdığını direkt çıkaracak kadar açıklayıcı olmadı. Çünkü durumu gayet iyi biliyorum. Daha önce yine söz konusu oldu sanırım. Ayrıca kendimden biliyorum. Bu yüzden rahatlıkla kısaca ahkam kestim. Birbirimizi anladığımız için uzun açıklamaya ihtiyaç duymadan. Kendimden biliyorum dedim. Senaryo yazmaya çalışıyorum ama vaziyet senin blog ile aynı. Kafamdaki projelerin "başarılı" olması gibi bir amacım yok; yapılması gibi bir amacım var. Finansal ve beğeni olarak başarısız olmaya karşı bile onları yapma isteğim var. Çünkü benim ödülüm onları yapmış olmak olacak. Blogunu Godot ile bekliyoruz bu arada. Biz de senin gibi aynı sebeplerle boşboğazlık yapıyoruz. Sen de esen kalmayı ve bu muhabbetleri yabana atma (:
Далее
Beraberken Yaşanan Yalnızlıklar
39:43
Просмотров 155 тыс.
Что мне Спеть?😺
3:15:51
Просмотров 1 млн
НЕПОСЛУШНЫЙ РЕБЁНОК ВЕРНУЛСЯ!
19:32
Sevme Sanatı | Erich Fromm
2:43
Просмотров 2,5 тыс.
Dublaj mı Altyazı mı?
6:29
Просмотров 504 тыс.
Визуализация гравитации
10:00
Просмотров 13 млн