Тёмный

Bokscoaching - Window of Tolerance 

Bokscoaching
Подписаться 524
Просмотров 3 тыс.
50% 1

Een korte video met een uitleg over het Window of tolerance. een helder en gedegen kader als je trauma tegenkomt in de praktijk. Omdat ik hierin zelf ook nog heel erg lerende bent, heb ik getracht een eerste zinvolle video te maken over dit model. Bron: Peter Levine - De taal van het lichaam
Het is een model waarmee trauma inzichtelijk wordt. Niet alle trauma hoeft PTSS (post traumatisch stress syndroom) te betekenen.
Een belangrijke herkenningsfactor voor PTSS is een structureel verhoogde hartslag. Dit betekent, dat cliënten bij jou op de mat in hyperarousal of hypo arousal kunnen belanden. Wat dat betekent, zie je hier in de video.
Ik heb geprobeerd om een toegankelijke en overzichtelijke video te maken, waarmee jij input hebt om trauma beter te (h)erkennen op de mat.
Het geeft je een kader om te snappen wat er gebeurt als mensen worden blootgesteld aan extreme stress. Bokscoaching kan een trigger zijn voor het in werking treden van overlevingsmechanismen.
Als dat gebeurt: ga niet zelf knutselen met trauma's maar zorg dat je samenwerking aangaat met daartoe bekwame mensen.
Traumabehandeling met boksen kan, maar je moet wel weten wat je aan het doen bent. Je kunt mensen hertraumatiseren als je zomaar de bom laat ontploffen. Alleen al het woord "hertraumatisering" zou een waarschuwing moeten zijn.
Veel wijsheid gewenst in je keuzes rondom het begeleiden en behandelen van jouw cliënten. Wees zorgvuldig, vraag hulp, doe het samen.
Fijne dag!
---
Het Window of Tolerance: Een verdiepende toelichting
Welkom bij onze video waarin we de fascinerende concepten van het Window of Tolerance (WOT) en de polyvagale theorie van Stephen Porges verkennen. In deze video duiken we dieper in op de betekenis van het Window of Tolerance en hoe het ons begrip van stressregulatie en veerkracht kan verrijken.
*1. Het Window of Tolerance: Een Essentieel Concept*
Het Window of Tolerance verwijst naar het bereik van arousal waarin we in staat zijn om effectief te functioneren en om te gaan met stressvolle situaties. Binnen dit raamwerk kunnen we onze emoties en reacties reguleren zonder overweldigd te raken of volledig afgesloten te worden.
*2. De Polyvagale Theorie van Stephen Porges*
De polyvagale theorie biedt inzicht in de complexe interacties tussen ons zenuwstelsel, onze emoties en ons gedrag. Volgens Porges evolueerde het autonome zenuwstelsel om drie adaptieve reacties te ondersteunen: veiligheid en verbondenheid, fight/flight en freeze.
*3. Overlappingen tussen het Window of Tolerance en de Polyvagale Theorie*
Het Window of Tolerance kan worden gezien als een praktische toepassing van de polyvagale theorie. Binnen ons Window of Tolerance kunnen we veiligheid en verbondenheid ervaren, terwijl een verstoring van dit raamwerk kan leiden tot activering van de fight/flight- of freeze-reacties.
*4. Het Belang van het Window of Tolerance in Stressregulatie*
Een goed begrip van het Window of Tolerance is essentieel voor stressregulatie en veerkracht. Door te leren hoe we ons Window of Tolerance kunnen verbreden en flexibeler kunnen reageren op stressoren, kunnen we onze emotionele gezondheid en welzijn bevorderen.
*5. Toepassingen van het Window of Tolerance in het Dagelijks Leven*
Het Window of Tolerance biedt een kader voor zelfreflectie en zelfzorg. Door bewust te zijn van ons eigen Window of Tolerance kunnen we effectiever omgaan met stressvolle situaties en proactief stappen ondernemen om onze veerkracht te vergroten.
*6. Conclusie: Verrijk Je Begrip van Stressregulatie met het Window of Tolerance*
Het Window of Tolerance is een waardevol concept dat ons kan helpen om onze emotionele veerkracht te vergroten en effectiever om te gaan met stressvolle situaties. Door de overlappingen tussen het Window of Tolerance en de polyvagale theorie te verkennen, kunnen we ons begrip van stressregulatie verdiepen en onze capaciteit om veerkrachtig te zijn vergroten.
Bedankt voor het bekijken van onze video over het Window of Tolerance en de polyvagale theorie. Vergeet niet om ons kanaal te volgen voor meer waardevolle inzichten en tips over stressregulatie, welzijn en persoonlijke groei.
#WindowOfTolerance #PolyvagaleTheorie #Stressregulatie
#trauma #therapie #behandeling #bokscoaching

Опубликовано:

 

4 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 9   
@1509linette
@1509linette 3 года назад
Je legt het uitgebreider uit dan in mijn schoolboek ;)
@bokscoaching
@bokscoaching 3 года назад
Mooi compliment, maar wel een slechte zaak.. toch? Welke opleiding doe je?
@xanderhautvast6642
@xanderhautvast6642 3 года назад
Wat ontzettend leuk en goed uitgelegd. Ik wil wel meer van dit soort video's :)
@bokscoaching
@bokscoaching 3 года назад
Dankje Xander, Goed om te horen. Meer video's blijven er wel komen! Wat is voor jou "Dit soort" video's?
@xanderhautvast6642
@xanderhautvast6642 3 года назад
@@bokscoaching O dat is best wel breed ;) Alles wat met gedragingen van mensen heeft te maken. Hoe iemand kan reageren en waar dat vandaan kan komen. Mis nu alleen nog even het stukje naar boksen, bedenk ik net. Je had het wel over dat je merkt dat iemand snel in de hyper kan zitten en dan bijvoorbeeld met je wilt gaan vechten of juist niet bevriezen.
@jeroenhakkesteeg
@jeroenhakkesteeg Год назад
More of this please!!!! :)
@bokscoaching
@bokscoaching Год назад
Thanks. Mooi compliment. En waarvan zou je dan meer willen? Want we gaan nieuwe content produceren komende tijd!
@inaspijkerman3252
@inaspijkerman3252 Месяц назад
ik zou op zoek gaan naar wat andere termen die makkelijker hanteerbaar zijn voor je klanten. Ik werk vaak met Ik ben (ventrale vagale regulatie) dus waar je in je window bent.. hypo aroussal: ik kan niet (dorsaal vagale immobilisatie) en hyper arousal ( ik moet) (sympatische mobilisatie).. Als een idee van wat je kan doen. maar goed verhaal en mooie verbinding en goed uitgelegd. voorbeelden werken lekker
@marcohoogendijk9711
@marcohoogendijk9711 Месяц назад
Hoi Berend, je geeft aan dat als je in hyper arousal, je sympatische zenuwstelsel (ik noem dit vaak 'je gaspendaal) in werking gaat. Komt bij hypo arousal je para sympatische zenuwstelsel (je rempendaal) in werking?? Gr Marco
Далее
Waarom jij doet wat je doet
5:18
Просмотров 525
БАТЯ И СОСЕД😂#shorts
00:59
Просмотров 1,9 млн
Na boksrel Spelen: 'Dit is eigenlijk discriminatie'
9:57
80 Year Olds Share Advice for Younger Self
12:22
Просмотров 1,7 млн
Bokscoaching mini-Podcast aflevering 1
8:13
Window of tolerance
6:18
Просмотров 194