Тёмный

Care e PULSUL NORMAL. Valorile Recomandate de Medici 

Pacientul 2.0
Подписаться 336 тыс.
Просмотров 124 тыс.
50% 1

Află care sunt valorile NORMALE ale pulsului, ce AFECȚIUNI ascunde pulsul anormal și cum îl măsurăm CORECT.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
00:00 - 00:30 Intro
00:30 - 03:58 Valorile normale
03:58 - 04:25 Deshidratarea
04:25 - 04:59 Infecție. Febră
04:59 - 06:09 Afectare cardiacă
06:09 - 07:50 Cum MASURĂM pulsul?
Frecvența pulsului reprezintă ritmul cardiac, adică de câte ori bate inima într-un minut. Dacă ești pe loc repaus, un ritm cardiac normal ar trebui să fie între 60 și suta de bătăi pe minut. Dar să știi că pulsul poate fi influențat și de vârstă, și de starea generală de sănătate, așa că „normalul” ăsta poate varia de la o persoană la alta.
Când ritmul cardiac depășește 100 de bătăi pe minut, în principiu este considerat a fi rapid, ceea ce este cunoscut sub denumirea de tahicardie. Acuma... e normal să crească atunci când faci mișcare sau când organismul tău luptă împotriva unei infecții. Știi când trebuie s-o bagi pe mânecuță? Atunci când crește brusc și te ia cu amețeală, cu palpitații și leșin. Când simți și ești conștient că inima ta nu bate regulat, ca de obicei, ci e... așa... bezmetică. Dacă ți se întâmplă faze d'astea, du-te la medicul de familie și zi-i, că de aia a făcut școală și-a-nvățat și s-a jurat pe Hipocrate că din beznă la lumină ne scoate. Să te trimită la cardiolog eventual, că tahicardia asta, daca nu e tratată, o zăpăcește pe inimă, dă cu funcțiile ei de-a dura și se ajunge la complicații. Aaaa, nuu, că nu grave: fleacuri d-astea de-alde insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, stop cardiac brusc și dangăt de clopot. Sunt mai multe tipuri de tahicardie: e fibrilația atrială, ventriculară și flutterul atrial, e tahicardia ventriculară și supraventriculară. Cea mai nasoală e fibrilația aia ventriculară, la aia e risc mare de atac de cord și e nevoie de defibrilator. Ai văzut în filme când freacă padelele și strigă „Încărcați la 360! Liber!”, i le pune pe piept și-l saltă de pe pat. Numa te-am avertizat...
Așa... Acuma: când pulsul este sub 60 de bătăi pe minut, e considerat lent. Starea asta se cheamă bradicardie. Și dacă - la fel - te simți obosit, amețit, leșinat, iar nu-i bine... Or fi probleme, ceva, cu pitpalacul. Hai la doctor, cată leacul! Ai văzut, la început ți-am zis că „puls normal” nu e chiar pentru toată lumea la fel. Uite, de exemplu adulții tineri sănătoși, sportivii și persoanele care iau medicamente betablocante (pentru hipertensiune sau aritmie), au o frecvență cardiacă în repaus de 60 de bătăi pe minut sau mai puțin. Și unui sportiv, care face mișcare, e normal să-i crească pulsul la 130, 150 de bătăi pe minut, chiar și mai mult, pentru că inima lui lucrează mai abitir ca să pompeze mai mult sânge bogat în oxigen. Și e bine-mersi.
Stai că dacă îți tot zic mereu „Du-te la doctor, du-te la doctor!”, mi-am mai adus aminte un banc și dacă nu îl zic acum, uit. Cică se duce omul la doctor și îl ia ăla la întrebări: „Fumezi?” „Nu”, zice omul. „Consumi alcool?” „Nu.” „Ăăăăă, mănânci prea gras, prea sărat, consumi multe dulciuri?” „Nu prea”, zice bărbatul. „Auzi, ia nu mai rânji la mine ca un cretin, că oricum tot îți găsesc eu ceva!”
Revenim la subiect. Așadar, pe lângă exerciții fizice, mai sunt și alte motive pentru care ritmul cardiac - pulsul - se poate schimba brusc:
Deshidratare
Infecție sau febră
Afectare cardiacă
Pe lângă tot ce am zis până acum, ritmul cardiac se mai poate modifica și din cauza unor afecțiuni care nu sunt nici cardiace, nici circulatorii. Și vorbim aici de anemie, de boli ale glandei tiroide și chiar de anxietate. Tocmai pentru că lucrurile sunt atât de complexe și de complicate, tu trebuie să reții un singur lucru ca fiind cel mai important: atunci când constați că în mod constant pulsul tău este prea rapid, prea lent sau neregulat, mai mult, vine la pachet cu amețeli, palpitații, dureri în piept, respirație scurtată, oboseală și stări de leșin, nu mai sta să cauți tu pe Google descântece și ierburi de leac, nici nu lua nu-știu-ce medicament că a luat și madam Fârlifâs că și ea a avut din astea și i-a făcut bine. Da? Te duci la doctor.
#pulsnormal #ritmcardiac
---
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam / pacientul20
Facebook: / pacientul20
EHealthRomania: ehealthromania.com/
Instagram / pacientul2.0

Опубликовано:

 

27 июн 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 207   
Далее
FIBRILATIE ATRIALA: 5 simptome + Tratament Explicat
11:16
Merită să avem un pulsoximetru?
7:31
Просмотров 76 тыс.
11 semne de INFARCT + 7 sfaturi ca să-l previi
10:10
Просмотров 232 тыс.
11 semne că ai Probleme cu INIMA
7:45
Просмотров 66 тыс.
Cum scădem hipertensiunea și pulsul ridicat?
16:22
Просмотров 28 тыс.
10 signs that your Pancreas is sick
9:44
Просмотров 655 тыс.
Scapa de OBOSEALA CRONICA: Cauze si Solutii
1:02:11
Просмотров 156 тыс.