Тёмный

Cine au fost scheii - poporul dispărut din țările române! 

Nefiltrat
Подписаться 9 тыс.
Просмотров 39 тыс.
50% 1

De-a lungul Evului Mediu migrațiile, molimele și războaiele au schimbat fața Europei, triburi și popoare formându-se și destrămandu-se continuu. Scheii, numiți în țările arabe saqaliba, au fost unul dintre popoarele care au influențat decisiv istoria Europei de est. În spațiul românesc această populație s-a asezat relativ uniform și în număr mare, dispărând prin asimilare abia în sec. XIV-XV. Azi numele lor nu mai înseamnă nimic, doar câteva toponime precum Scheii Brașovului, Scheia, Schela etc. mai amintesc de această denumire veche românească dar care desemna un popor străin. Deși suntem tentați să credem că popoarele de azi existau și în Evul Mediu, chiar dacă sub alte denumiri, realitatea este uneori alta și anume că nu toate popoarele medievale au supraviețuit până azi.

Опубликовано:

 

3 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 733   
@corneliaene2764
@corneliaene2764 8 месяцев назад
Nu mă uimește această prezentare, care pune din nou limba română în postura de limbă construită din cuvintele altor popoare. Adică, strămoșii noștri genetici vechi și cu continuitate pe aceste teritorii nu aveau limbă proprie, ci imprumutau de la toți care treceau pe aici cuvinte. Un popor atestat genetic ca cel mai vechi de pe continent, urmați de basci și sicilieni, (65% din ADN-ul nostru de azi este identic cu al strămoșilor noștri de acum 9-10.000 de ani) nu avea limbaj, și cum trecea pe aici coneva, cum mai "câștiga" niște cuvinte. Adică 10.000 de ani ei nu au avut cuvinte pentru mama, tata, organele genitale, corp? Mii de ani nu a strigat copilul "mama, tata" ??? Știți cum vine asta? Vine copilul și-i spune mamei: tu nu știi, iți spun eu, tu ești pentru mine "mama"... După politrucii alogeni care ne conduc, latinii, popor tânăr migrat în Latium,(sec. Vll î.e.n.) ne-a dat nouă limba, care suntem aici de 10.000 de ani...Vi se pare logic? Nu degeaba râdeau autohtonii de Ovidiu, când îl auzeau vorbind. Acest material face parte din procesul de desființare a poporului român. Nu numai că ne depopulează teritoriul (evident, ca să vină noii locatari din cartierele construite la marginea marilor orașe), dar vor să ne scoată din istorie cu totul. Vă rog mult, celor care se mai simt români. Mergeți la o bibliotecă publică și cereți un dex al limbii române din secolul trecut și unul din acest secol și comparațile termen cu termen. Sau urmăriți cercetările din domeniul lingvisticii, au ajuns deja să identifice rădăcinile indo-europene. Veți fi surprinși să descoperiți că există apropieri între limba vorbită în Pungeabh și română... Ex: " Mă puță (copil mic) pune freascurile pă foc"... Concluzie: ținta - dispariția goymilor români. WORLD POPULATION: la nivel global în 2050 vor fi 15 milioane de persoane de ORIGINE română și NU DE CETĂȚENI români = statul român nu va mai exista. TREZIȚI-VĂ!!!
@clausion
@clausion 8 месяцев назад
Dv. ati ascultat materialul? Daca, da atunci ce rost are "pune din nou limba română în postura de limbă construită din cuvintele altor popoare"? Asta ati inteles dv? Dimpotriva este vorba de ceva pozitiv. Dupa Nefiltrat, elitele din tarile romane, scriau in slavona pentru ca erau de origine slava, in final aceste elite s-au romanizat. Nu e de bine? Nu va place aduceti argumente pe problema. Nu generalitati. "Nu degeaba râdeau autohtonii de Ovidiu, când îl auzeau vorbind." - de unde stiti acest lucru? Ovidiu, dupa 6 ani a invatat limba getilor, a compus poeme in geta, le-a citit getilor si acestia au ras de el. Nu stim de ce poate vorbea stalcit, poate radeau de el ca este nefericit fiind exilat la Tomis. De ce credeti ca populatia de la anul 5000 iHr este aceasi cu cea de la anul 100 iHr? De ce credeti ca poporul dac, un popor indo-european ajuns pe meleagurile Romaniei de astazi, acum 2600 de ani, a vorbit limba cucutenienilor sau ale altor civilizatii (hamangia, turdas-vinca) existente aici? Deci autohtonii au putut sa invete limba daca. De ce n-ar fi putut mai tarziu sa invete limba latina? Cum credeti ca a oscilat demografia autohtonilor dupa anul 271, cand gotii erau un popor foarte numeros (vizigotii au cucerit Hispania, ostrogotii Italia), cand au venit gepizii care au intemeiat aici un regat pentru o suta de ani, cand avarii ii zdrobesc pe gepizi si stau vreo 200 de ani prin Transilvania, cand slavii erau cel mai numeros popor migrator si se intind in tot spatiul din jurul Romaniei de astazi? Depopularea de astazi de care vorbiti nu este cauzata de istorici, ci de politicile gresite ale reprezentantilor nostri.
@johnidiip
@johnidiip 8 месяцев назад
BRAVO ! AVEȚI DREPTATE ! ERAM UN POPOR DE MUȚI ( DA NU SURZI , CĂ LUAM CUVINTE DE LA ALȚII 😂🤣)
@seaman5705
@seaman5705 8 месяцев назад
Ba, ori esti batut in cap ori esti analfabet functional ori esti dacopat - cred ca toate la un loc . Unde dracu ai gasit tu ca 65% din ADN-ul nostru este identic cu cel al celor de acum 10.000 de ani - de pe teritoriul asta , stramosii tai ? E dracu aici de 10000 de ani , boule . Nu ai tu nici o legatura cu cei care au traiat acum 10000 de ani pe teritoriul asta . Aia au fost inlocuiti de alte populatii de cateva zeci de ori . Istoria nu e facuta din populatii continuatoare pe un teritoriu , decat daca au fost extra-izlolate , ceea ce nu e cazul nostru , care am fost pe traseul tuturor migratiilor . Aia sunt doar prin insule sau in jungla . Esti un imbecil veritabil care arunca cu vorbe , fara nici o dovada . Du-te si studiaza vocabularul limbii romane din prezent . 30% din cuvinte provin din limba franceza . Care sunt stramosii tai, idiotule ? Cum iti demonstrezi afirmatiile ? Uita-te la toponime in jurul tau - poate jumatate sunt de origine slava , asa cum a fost si vocabularul pana in secolul 19 . De ce ? Pentru ca Slavii au fost majoritari pe acest teritoriu timp de cel putin 500 de ani cand nu existau romani . Romanii incep cu venirea Vlahilor de la sud de Dunare , cei care ne-au adus si structura latina a limbii . In rest suntem un amestec de toate felurile ,si genetic si lingvistic si cultural . Amestec din care dracii nu fac parte decat intr-o proportie insignifianta . Tocmai a iesit un studiu facut de o echipa multinationala care concluziuoneaza ca locuitorii Balacanilor , inclusiv Romanii , au ADN-ul 30-60% provenit de la slavi . Ti-a furat dracu istoria, identitatea si mintile . Atata prostie rar de vazut in afara dacopatilor .
@ludwigmartin6769
@ludwigmartin6769 8 месяцев назад
Aveți dreptate d-le ! Dar cine i-a fugărit pe cei 7 milioane de români din țară???Nu a fost război, ciumă și etc,eu zic că d- voastră sunteți optimiști mai repede dispare România de anul 2050 . În Africa,Asia , America,și numai vorbim despre Europa,cred că în afară de Coreea de Nord , peste tot sunt români !!!
@corneliaene2764
@corneliaene2764 8 месяцев назад
​@@clausion O spune genetica. Căutați și citiți cartea d-lui NETEA, a făcut parte din grupul de geneticieni care au studiat ADN-ul la nivelul Europei...
@vladb4493
@vladb4493 9 месяцев назад
Scrisoarea lui Neacsu din 1521 este cat se poate de inteligibila si astazi. Scrierea de cancelarie nu e un punct de reper si nici functiile. Asta mai tarziu erau poloneze, turcesti si cu toate astea nu erau polonezi si turci pe teritoriul nostru.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Si textele din italiana din sec. X sunt cat se poate de inteligibile si azi pentru un vorbitor de italiana. Slavii sunt atestati destul de clar aici, nu e nevoie sa ii comparam cu turcii, polonezii, termeni de cancelarie etc. Limba slavona folosita sute de ani e doar unul din argumente, nu singurul. Ea nu era o limba de prestigiu ca latina sau greaca, era limba vorbita de slavi, cu exceptia noastra e folosita doar de tarile slave.
@dumitrucaragheorghe4156
@dumitrucaragheorghe4156 9 месяцев назад
@@nefiltrat6934 mai degraba era limba de prestigiu precum latina sau greaca pentru elite si mostenita pe filiera sud-dunareana bisericeasca dar raspandita mai apoi in intreaga lume slava. Cel mai probabil slavii erau deja asimilati total la intemeierea formatiunilor politice romanesti. Daca nu ar fi fost asimilati ar fi existat niste mentiuni clare despre existenta slavilor in sec XIV in tarile romane chiar si daca era vorba doar despre elite. Este greu de presupus ca elitele vorbeau slavona pentru ca era limba materna si sa nu existe nicio mentiune ca aceste elite erau slavi la origine. Precum exista mentiuni la originea latina a Asanestilor la sud de Dunare.
@MDACOMBAYNEOR
@MDACOMBAYNEOR 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 aici cu italiana nu ai nimerit-o. Chiar in timpul prezent daca un italian din sud va comunica cu unul din nord si fiecare isi va folosi dialectele proprii fara a apela la italiana de scoala - mai ca nu se vor intelege intre dinsii)))
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
@@MDACOMBAYNEOR caută Placiti Cassinesi, e un text în italiana de la anul 960, ma îndoiesc că un italian de azi nu le înțelege. Vorbesc italiana și daca vad un text scris în dialectele din sud înțeleg care e ideea. Nu sunt chiar așa diferite cum se crede, e problematic când vorbesc repede dar când vezi textul scris e mai ușor. Nici la noi acum 100 de ani un oltean nu se înțelegea usor cu un bănățean. Azi diferențele s-au estompat mult din cauza școlii și a presei.
@vioricaneagoe4575
@vioricaneagoe4575 8 месяцев назад
@gabimoldovan
@gabimoldovan 20 дней назад
Va mulțumesc foarte mult pentru informații detaliate și adevărate
@viorelpiscanu9425
@viorelpiscanu9425 9 месяцев назад
Asa este... Acest spatiu geografic a fost un creuzet pt numeroase etnii... Ele s- au topit in marea masa a stramosilor nostri geto- daco- latini.... Noi suntem aici de 2000 de ani... Si tot aici ne vom afla in urmatorii 2000 de ani...chiar daca unora le cam stam in gat( drum) Traiasca Romania ❤!
@CocoSon-zj5oj
@CocoSon-zj5oj 8 месяцев назад
La popoarele astea latine apar discutii din cauza unei caracteristici comune iar românii is in frunte. Primul strat la francezi celto-galii apoi romanii si migratorii, la spanioli celt-iberii, romanii si migratorii, la portughezi lusitanii, romanii si migratorii iar la români traco-daco -getii , romanii si migratorii primii fiind slavii. La niciuna nu se pune problema cand , cum si unde le-au disparut inaintasii cu exceptia romanilor cu toate ca mai exista hartuieli insa la români ii apogeul. N-am vazut vreo intrebare asupra migratorilor pe unde traiau inaintasii lor pe la 500 i.e.n. Sositi in Europa au devenit ei titularii de drept si i-au trecut pe localnici la fara trecut . Bulgarii nu moesii par cei care au plantat populatiile dar si mai incitant la unguri care cand vor is fino-ugrici alteori cand le convine is iranici toti scitii devenind maghiari si nu in cele din urma pot fi turcici dar toata trebuie sa stie ca romanii au devenit dupa sosirea lor ca n-aveau cum fiind deghizati apoi in huni , in avari si nu exista documente care sa pomeneasca de ei deci n-au existat 1000 de ani.
@dumitrucaragheorghe4156
@dumitrucaragheorghe4156 9 месяцев назад
Pentru cei care sustin ca limba romana a trecut prin proces de relatinizare in sec XIX, studiati scrisoarea lui Neacsu si ponderea lexicala latina vs slavona. In sec XIX nu s-au schimbat cuvinte slave utilizate de popor cu alte cuvinte latine. Nu a relatinizat nimeni poporul. Relatinizarea a constat in cu totul altceva. Modernizarea limbii literare in spiritul limbilor latine europene cu aceeasi origine. As spune chiar ca se cunosc azi cuvinte de origine latina utilizate in spatiul tarilor romane dar azi disparute sau folosite cel mult regional. Ex: "cătușă" (din latinescul catta - pisică), "ai" (din latinescul allium - usturoi), "asin" (din latinescul asinus - magar), "ie" (origine neslava pentru slavonul DA) si altele.... peste 500!
@popacristian2056
@popacristian2056 9 месяцев назад
Evident! Dar din pacate aici este teren bun pentru o gramada infinita de conturi facute la comanda pentru diversiune in scop agresiv-politic, pentru a-i atrage pe cei fara cultura, ce cred orice li se indoapa in cerebel! Iutub asta pare sa nu aiba nici o responsabilitate?!
@seaman5705
@seaman5705 8 месяцев назад
Nu poporul a fost latinizat ci limba. În prezent 30% din totalul vocabularului și 22% din cel uzual provine din limba franceza. Vreau sa vad un studiu pe scrisoarea lui Neacșu. Dar nu unul făcut de Vinereanu, ca ala o sa spună ca e limba dacă pură.
@Se2n67g9r
@Se2n67g9r 22 дня назад
​@@seaman5705 păi s-au făcut multe studii. Caută.
@decebalus3465
@decebalus3465 9 месяцев назад
Ok si acuma vrei sa fim sau pretinzi ca suntem sârbi!!!!...ok Hai mai veniti si altii ca noi suntem de toate ,asa cum vor si unii si altii... Deci...sarbi,unguri,romani,bulgari,turci si tot ce mai vor alţii!!! Hai ca incet ne cunoastem radacinile.. Ba baiatule ....dupa tine ...,esti ..ce sa mai zic ,esti ! Tu ce esti? Sunt curios! Deci vă rog frumos sa uitati de daci,geti sau mai stiu eu ...uitati!!! Nu,nu suntem nimic din ce altii sustin cu materile si dovezi clare ..Nu,uitați de astea !!! Eu cred ca ar trbui sa ne luam toate cetateniile din europa ca prin urmare noi suntem peste tot 😅...deci suntem cei mai șmecheri 🇷🇴 Brava Romania!!!
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 9 месяцев назад
da....slavi , sîrbi, bulgari, cumani, gepizi, dar văd că de unguri și de țigani nu zice nimeni că ne-ar fi influențat genetic, lingvistic sau cultural. Eu nu văd să ne fi influențat tare țiganii in vreun fel, deci e posibil ca in trecut toți cei menționați să nu fo avut o mare influență asupra valahilor, cum se numeau pe atunci românii.
@paulrobu71
@paulrobu71 8 месяцев назад
@@gheorgheenache7789 ba țiganii au avut influență , majoritatea păcatelor de care azi sînt acuzați românii de fapt sînt luate de la țigani
@clausion
@clausion 8 месяцев назад
@@paulrobu71 Au facut si lucruri bune: ne-au dat maneaua, ca sa poata dansa fetele din buric, in timp ce baietii "...fara numar".
@Andrei-ev7du
@Andrei-ev7du 7 месяцев назад
@@clausionMda, ne au distrus cultura
@claudiuradu4448
@claudiuradu4448 4 месяца назад
Domnu decebal , aveti facut testul ADN ca sa vedeti cat sunteti de balcanic(get , trac ,dac ) sau cat de esteuropean (slav ) ? Sau va este frica ca la unguri sa si-l faca sa nu cumva sadescopere ca au mai mult sange de balcanic ( dac daca asta va creste stima de sine ) decat de fino ugric (adica maghiar) si muuuuuul mai putin de central asiatic (hun de exemplu) . Dupa ce stiti ce sunteti genetic mai exact va rog sa ne informati si pe noi cat sunteti de decebal si nu cat va doriti sa fiti . Eu am 80% get , 18% slav si 2% italic , dar sunt roman prin cultura si limba si asta este ce conteaza cu adevarat , cultura in care te-ai format .
@benedeknagy8716
@benedeknagy8716 4 дня назад
Sunt perfect de acord cu expunerea ! Influența slavă la români și la maghiari este o certitudine majoră !
@calinradu1378
@calinradu1378 8 месяцев назад
Primele documente scrise de pe teritoriul României de azi (exceptând Dobrogea) de după retragerea aureliană au fost redactate foarte probabil în timpul dominației bulgare, în perioada 870-970, în slavona bisericească (adică bulgară veche), în nou inventatul alfabet chirilic. Exista o tradiție a scrierii în slavonă deci din secolul 9 pe aici, limba elitelor. Cu siguranță că la nivelul secolului XIV, la întemeierea principatelor, elita inițial slavonă se românizase mult, dar nu înseamnă că nu își păstrase cunoștințele vechii limbi. Pur și simplu nu exista o tradiție de scriere în română, care nu era încă o limbă scrisă, deși era vorbită de majoritatea populației. Poate că deja pe la 1400 slavona nu mai era vorbită curent de nimeni, nici de boieri, dar rămăsese ca limbă de cancelarie și era cunoscută încă astfel încât mai putea produce porecle...Foarte greu a devenit româna, limba vulgului, limba scrisă....să ne amintim că pe atunci puțini oameni știau să scrie...
@arpadorban4775
@arpadorban4775 6 месяцев назад
Palia de Orăștie îți spune ceva?
@ionescho
@ionescho 5 месяцев назад
Faptul ca nu s-ar pastrat texte mai vechi de Scrisoarea lui Neacsu nu inseamna ca nu se scria si in romana inainte de 1521. Insasi cuvantu "a scrie" vine din scribere din latina. Faptul ca un cuvant dainuie in mod neintrerupt intr-o limba inseamna ca notiunea pe care o reprezinta este o notiune relevanta de-a lungul intregii existente a acelui cuvant. Daca romanii ar fi uitat scrierea si ar fi redescoperit-o mai tarziu inseamna ca si cuvantul pentru "a scrie" ar fi trebuit sa provina din slava deoarece ar fi fost iesit din uz.
@arpadorban4775
@arpadorban4775 5 месяцев назад
@@ionescho nu se numea "scriere" ci " pisanie" , în slavonă. Dar nu este nicio rușine! Tot așa cum în cancelariile occidentale limba de comunicare era latina, în teritoriile controlate de Bizanț s-a impus slavona ca lingua franca. Toate cronicile occidentale sunt scrise în latină și nimeni nu se oftică din cauza asta.
@arpadorban4775
@arpadorban4775 5 месяцев назад
@@ionescho "Palia de la Orăștie - Wikipedia" ro.m.wikipedia.org/wiki/Palia_de_la_Or%C4%83%C8%99tie
@ionescho
@ionescho 5 месяцев назад
@@arpadorban4775 cuvantul a scrie (sau scriptura )vine din latina. Cuvantul este mostenit si nu este un imprumut ulterior. Exista niste reguli de schimbare fonetica care s-au aplicat pe toate cuvintele mostenite si este o metoda foarte buna dupa care iti poti da seama daca un cuvant este neologism sau cuvant vechi. De exemplu, sunetul "b" intre 2 vocale, la un moment dat in istoria limbii vorbite, s-a pierdut( ex: caballus -> cal, hiberna -> iarna ) ceea ce se intampla si in cazul lui scribere -> scriere(infinitivul lung) -> a scrie. Pisanie se refera in mod strict la o inscriptie de pe lespedea unui mormant sau de la intrarea unei biserici dar chiar si asa, se intampla foarte des sa existe perechi de sinonime in care un cuvant provine din slava si altul din latina( ex: vreme, timp, nevasta, sotie, etc)
@ValeriiSirbu
@ValeriiSirbu 3 месяца назад
Vă Mulțumesc pentru trudă!
@miletusdidim8556
@miletusdidim8556 9 месяцев назад
In istoriografia românească, titlul consacrat nu e „Cronica iluminată”, ci „Cronica pictată de la Viena” (de la „Chronicon pictum vindobonense”).
@pinkblackdesign
@pinkblackdesign 9 месяцев назад
"Iluminat", inseamna aici, text ilustrat. Illuminura este un arhaism latin pentru miniatura in text.
9 месяцев назад
@@pinkblackdesign termenul românesc este anluminatură. iluminatură nu există. este un anglism aproximativ. e ca și cum am vorbi de celeritate ca un atribut al țelinei.
@miletusdidim8556
@miletusdidim8556 9 месяцев назад
E greu să afirmăm cu certitudine că slavona era și limbă vorbită în statele medievale românești, nu doar limbă de cancelarie. În arhivele Poloniei este păstrat tratatul încheiat între Ştefan cel Mare şi regele Poloniei în anul 1485, tratat care poartă menţiunea „ex valahico in latinum versa est” - „a fost tradus din valahă în latină”. Din păcate, voievozii munteni și moldoveni nu au avut o cultură arhivistică orientată spre păstrarea documentelor de cancelarie. În absența acestor documente, rămâne doar loc de speculații. Interesant e că în docunmentele slavone păstrate apar nume de boieri cu poreclele lor, transliterate ca atare în alfabet chirilic. Astfel, întâlnim Lână Rugină, Petru Puiul, Ion Munteanul, Candrea Greul, Vâlcu Purcelescul, Mihul Lungul, Giurgea Căcărează, Ion Frunteş, Giurgiu Puţeanul etc. Toate aceste porecle sunt cuvinte românești de origine latină. E greu de crezut că ele ar fi rezistat în liimba vorbită a vremii dacă slavona ar fi fost limbă de comunicare curentă la nivelul populației generale.
@booneclaudi753
@booneclaudi753 9 месяцев назад
Treaba e ca Stefan cel Mare vorbea cu lesii direct fara traducator
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Nu a spus nimeni ca a fost la nivelul populatiei generale ci la nivelul elitei care era de origine slava. Erau si nume romanesti, nu a zis nimeni ca nu, dar si foarte multe slave: Milița, Chiajna, Bogdan, Vladislav, Staico, Pirvu etc.
@gabrielstanciu13
@gabrielstanciu13 9 месяцев назад
Mai întâi,vedeți cine au fost"slavii"..
@booneclaudi753
@booneclaudi753 9 месяцев назад
@@gabrielstanciu13 buna intrebarea, nimeni nu stie ce erau. Exact la fel era si cu dacii si cu getii si alte triburi mixate cate 30% din toate neamurile plus inca 10% de control
@alexlexa3462
@alexlexa3462 9 месяцев назад
​@@booneclaudi753de unde aveti asa informatie ? este documentat undeva ca Stefan vorbea cu Lehii fara traducere ?
@mirceadan2676
@mirceadan2676 9 месяцев назад
Amesteci niste adevăruri răzlețe (precum " scheii" in peisajul istoric românesc😂) cu mult amatorism științific ( antropologic si istoric) si presupuneri lispsite de suport ( afara de o imaginație cam nărăvașă careia ii dai frau liber😂) și cu lipsa oricrei rigori pe care o presupune metoda științifică veritabilă.
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 9 месяцев назад
Așa este. Mai și graseiază foarte neplăcut.
@VladNima
@VladNima 8 месяцев назад
Da, este o urma de adevar. Cernavoda, Resita (riecita), Birzava (birza voda), Cerna etc., etc. Cea mai sigura dovedire se va putea face cu testele genetice. D.na Cordos a adus asemenea dovezi de paleogenetica. Si apoi cu asta, chiar nu mai exista nici o posibilitate de contrazicere. Cind comparatia unor oseminte vechi de mii de ani cu probe ale traitorilor de azi din spatiul asta romanesc sint concludente... cam ceau-pa cu pareri si anonimusi si herodoti.
@seaman5705
@seaman5705 8 месяцев назад
Nu ar fi mai normal sa expui cateva din presupunerile lipsite de suport , decat sa faci o critica in vant , lipsita de orice rigoare stiintifica ? Btw, istoria nu e o stiinta , asa ca metoda stiintifica "riguroasa" e o aberatie .
@cezarstefanseghjucan
@cezarstefanseghjucan 4 месяца назад
@@gheorgheenache7789Bine că ești tu perfect. Unde este contra-videoclipul tău?
@cezarstefanseghjucan
@cezarstefanseghjucan 4 месяца назад
Contra-videoclip când?
@luciancarp7496
@luciancarp7496 9 месяцев назад
Cred că ai citit cine ştie ce cronici răsucite. Nu românii, ci chiar slavii erau denumiți de cronicarii romani, greci si bizantini "sclavini" pentru că ei însoțeau şi se aflau în raporturi de servitute față de popoarele migratoare nomade, războinice. Ei se ocupau cu agricultura, prepararea hranei, construirea adăposturilor. Cu timpul, li s-a spus "slavini", "slavoni", "slavi". În ceea ce priveşte Țaratul Bulgar şi folosirea limbii slavone este, iarăşi, o speculație semidoctă a autorului. Limba de cancelarie nu era şi limbă vorbită, aşa cum, în Occident, latina nu era limba vorbită. Limba slavonă a înlocuit limba greacă, în cancelarii, după căderea Constantinopolului. În rest, speculații de doi bani, interpretări fanteziste. Sincer, mă îndoiesc că "scheii" au fost slavi. Fă o cercetare corectă, nu forța obținerea unor rezultate care îți convin.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Orice limbă de cancelarie a fost cândva limbă vorbită.
@luciancarp7496
@luciancarp7496 9 месяцев назад
@@nefiltrat6934 Da, dar nu în toate țările în cancelariile cărora a fost utilizată.
@paulrobu71
@paulrobu71 9 месяцев назад
@@luciancarp7496 foarte corect , de ex.în evul mediu în Polonia și Ungaria limba de cancelarie era latina
@marcelradulescu1441
@marcelradulescu1441 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 Scheenii din Brasov au origini get-beget Romanesti.O comfirma istoria acestui taram ce are o vechime si continuitate de milenii.Te rog sa te documentezi inainte de a face afirmatii .La tine totul este pe impresii personale,te crezi interesant ?Apoi spui de Bulgari ca sunt slavi,pai nu tu ai spus ca sunt de origine Turcica ? De ce bati campii,cine te plateste sa deviezi adevarul istoric ?
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
@@marcelradulescu1441 m-am documentat și asta e rezultatul. Destul de diferit de ceea ce susții tu....Originea bulgară a scheilor era destul de cunoscută în epocă, zona fiind numită și mahalaua bulgărească.
@MDACOMBAYNEOR
@MDACOMBAYNEOR 9 месяцев назад
In trecut de obicei(mai ales evul mediu) nu este numaidecit ca limba folosita/vorbita la curte sa fie limba poporului de rind, care in genere si este majoritatea populatiei tarii. Aceasta o dovedeste limba latina, care in tarile occidentale(Franta, Italia(statele italiene de atunci), Germania(statele germanice de atunci) si altele, aveau limba bisericeasca, si daca e de la religie atunci si limba statului si a documentelor, scrisului samd - limba latina. Insa populatia de rind nu cunostea aceasta limba, ei nici biblia nu puteau sa o citeasca pentru ca nu stiua nici a scri si nici a citi nici in limba care o vorbeau, nemaispunind de latina pe care nu o intelegeau. Asa este si cu chirilica(limba bisericeasca, sau bulgara-bisericeasca in care se duceau slujbele si se scriau documentele si scrisorile) - era folosita la curtile Europei Orientale pentru ca era limba credintei - ortodoxe, si era folosita la curtile tarilor in care religia ortodoxa era religia statului. Tinind cont de alea de mai sus este gresit sa credem ca românii medievali vorbeau in slavona. Poate 10-20 din sute de mii, si aceea in rol de secretar - pisari(iarasi un cuvint de origine slava) pe la curtile conducatorilor statului. Dar totusi limba religiei si prezenta populatiei slavone a adus ceva cuvinte in vocabularul limbii romane - si normal, peste tot a fost la fel, si nu exista limba 100 la 100 curata.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Nu am vorbit de populatia de rand ci de elite. Spre deosebire de latina, slavona nu e folosita decat in tarile slave (cu exceptia noastra), nu era o limba de prestigiu ci o limba nationala. Tarile apusene au folosit latina dar au folosit si limbile nationale destul de devreme, noi folosim limba nationala foarte tarziu, adica atunci cand elitele in sfarsit se asimileaza si devin romani. Pana in sec. XV nu simt nevoia sa scrie in romaneste pentru ca limba lor nationala era slavona/bulgara.
@MDACOMBAYNEOR
@MDACOMBAYNEOR 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 Si cum iti inchipui tu ca taranii care erau practic undeva 80% din populatie, au sarit brusc de la o limba la alta? cind scolile pentru poporul simplu au aparut in cel mai bun caz abia pe la 1821? Si acolo nu au mers toti odata sa treaca de la slavona la română😀, pentru ca 1) nu aveau timp pentru asa ceva, pentru ca trebuiau sa munceasca, 2)multi au auzit poate de ele peste citiva ani, altii poate chiar defel nu au auzit. Ca exemplu iti pot da exemplul bunicii mele nascuta in 1931 si care a facut citeva clase in timpul românilor - chiar din satul ei nu toti mergeau la scoala. Si asta in sec. 20, nu mai vorbesc de cele anterioare cind doar elitele faceau carte. Elitele pe timpul ala de cele mai dese ori nu reprezentau poporul in fruntea caruia stateau. Caci dupa logica ta - odata ce Carol Robert de Anjou(nascut la Napoli din tata italic) si devinit rege al Ungariei atunci ungurii trebuiau sa treaca la italiana de atunci? Limba română medievala era plina de slavonizme, nu neg. In sec. 19 parese, in cea mai mare parte ea a fost curatata de ele. Dar stramosii românilor de azi(oamenii simpli de atunci) nu au vorbito. La fel cum nu au vorbit franceza taranii români in anii 1800 cind elitele foloseau des franceza.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
@@MDACOMBAYNEOR cred că nu ai înțeles ce am scris, elitele erau de origine slavă, nu poporul. La 1066 normanzii cuceresc Anglia, limba franceza devine a doua limbă la curtea engleza, până ce normanzii se vor asimila englezilor. Și în popor s-a vorbit slavona, au fost comunități de slavi dar au fost asimilați, nu am spus nicăieri că toți românii vorbeau slavona.
@MDACOMBAYNEOR
@MDACOMBAYNEOR 8 месяцев назад
​@@nefiltrat6934 pot sa iti mai dau un exemplu care contrabate ideea ta. Exemplu chiar de la inceputul sec. 20 cin sovieticii inca nu ocupasera teritoriul dintre Prut si Nistru, ci numai urzeau asa planuri. Au creat in partea stinga a Nistrului o republica RASSM(Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca) - componenta nationala fiind alcatuita din români(care ei ii numeau moldoveni), ucraineni si rusi. Si sovieticii au alcatuit o limba de stat pentru aceasta republica - limba moldoveneasca pe grafie chirilica. Au luat limba româna si au amestecat-o cu rusizme si cuvinte traduse direct din rusa. Spre exemplu cravata ei au numito - gîtlegău, hidrogenul - născător di apî, avion - sîngurzbor... si alte multe alte prostii de asa fel. Cind au dat sa o introduca, poporul local nu intelegea aceasta limba aproape deloc, si au fost nevoiti sa treaca inapoi la româna pe care au amestecat-o cu rusizme dar nu intr-atit ca mai inainte, iar cuvinte alde gîtlegău in genere au fost excluse. Iar tu incerci sa demonstrezi ca un popor care veacuri la rind a vorbit slavona(dupa spusele tale) a trecut rapid la română?)) Pffff... scontent.fbzy1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78257297_10157699051347801_9212138940734111744_n.jpg?stp=dst-jpg_s720x720&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=dd63ad&_nc_ohc=XqOPesufKpUAX-b_pnB&_nc_ht=scontent.fbzy1-1.fna&oh=00_AfBzdJFJMPCj9GCaVoO-N0CSqAKKL1huhUZlowmm3aoZgg&oe=65C39865
@MDACOMBAYNEOR
@MDACOMBAYNEOR 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 eu te-am inteles ca tinzi sa spui ca românii simpli vorbeau slavona) Comunitati erau, spre exemplu se amintesc brodnicii si bolohovenii. Iar Pocutia pe care Stefan Musatin o ia de la Polonia era in mare parte locuita de ruteni(rusini)(stramosii ucrainenilor de azi).
@vasilicaenache4205
@vasilicaenache4205 9 месяцев назад
Nu trebuie minimalizat rolul lor, al scheilor, ii regasit in sapaturile arheologice, demonstrati ca fiind asimilati de aromani si rumani!
@mihailcara
@mihailcara 8 месяцев назад
Vă descopăr și eu un secret, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească se vorbea în limba româna (poreclită moldovenească) cu alfabet chirilic, de 64,5% din populație - moldoveni, dar în arhive veți găsi documente din acea perioadă numai în limba rusă, dar asta nu însemna că 64,5% din populație - moldoveni (români) erau ruși. Aceasta este aprecierea filmului Dvs.
@albundy9918
@albundy9918 8 месяцев назад
Nu le strica bucuria lui nefiltrat si celorlalti bezmetici de pe aici.
@IonNegru-s3h
@IonNegru-s3h 8 месяцев назад
Stimabile, in RSS Moldoveneasca moldovenii (vorbitorii de l. romana) nici odata nu au alcatuit mai putin de 75%. Ceea ce scrieti dvs, 64.5%, sunt cifre false micsorate ale propagandei rusesti.
@aofg
@aofg 4 месяца назад
Porecla e de română. Constituția Basarabiei (Așezământul Obrazovaniei Basarabiei) este în rusă și moldovenește și prevede limbile rusă și moldovenească ca limbi oficiale. Așadar ce zici tu n-are nici o legătură cu realitatea.
@0Joska
@0Joska 9 месяцев назад
Structura etimologică a vocabularului românesc Într-o lucrare de referință[33] echipa lui Marius Sala construiește vocabularul reprezentativ al limbii române[34], cuprinzând 2581 de cuvinte. Vocabularul reprezentativ după Marius Sala Structura etimologică a acestuia se prezintă astfel: Elemente romanice 71,66%, din care 30,33 % latinești moștenite 22,12 % franceze 15,26 % latinești savante 3,95 % italiene formații interne 3,91 % (majoritatea fiind bazate pe etimoane latine) slave total 14,17 %, din care 9,18 % slava veche 2,6 % bulgărești 1,12 % rusești 0,85 % sârbo-croate 0,23 % ucrainene 0,19 % poloneze germane 2,47 % neogrecești 1,7 % traco-dace de substrat 0,96 % maghiare 1,43 % turcești 0,73 % englezești 0,07 % (în creștere) onomatopee 0,19 % origine incertă 2,71 % Potrivit unei statistici anterioare, făcută de lingvistul Dimitrie Macrea, compoziția etimologică a 49.642 de cuvinte și variante înregistrate în DLRM (Dicționarul limbii romîne moderne, publicat în 1958) este clasificabilă în 76 de grupe, dintre care numai 14 depășesc procentajul de 1 %. Elementele latine 20,02 %, slave vechi 7,98 %, bulgare 1,78 %, bulgaro-sârbe 1,51 %, turce 3,62 %, maghiare 2,17 %, neogrecești 2,37 %, franceze 38,42 %, latine literare 2,39 %, italiene 1,72 %, germane 1,77 %, onomatopeice 2,24 %, de origine nesigură 2,73 %, de origine necunoscută 5,58 %. Din cele 9.920 cuvinte latine numai 1.849 sunt primite direct din latină, 8.071 constituie derivate pe teren românesc de la rădăcini aparținînd cuvintelor moștenite din latină. Tot Macrea a făcut în 1942, în privința etimologiei, o analiză statistică a poeziilor lui Eminescu publicate antum. Elementele latine reprezintă 48 % din vocabularul folosit de poet, în circulație (sub raportul frecvenței) procentul crescând la 83 %. Elementele slave reprezintă 16,81 %, în circulație numai 6,93 %. Macrea a conchis că fizionomia lexicală este latină în proporție asemănătoare cu aceea a limbii franceze, după ce a comparat cu examenul statistic al vocabularului poetului Paul Verlaine. Semnificativ pentru criteriul circulației cuvintelor este și studiul (din 1937) al lui D. R. Mazilu, Luceafărul lui Eminescu (Expresia gândirii, text critic și vocabular, în care autorul conchide că 13 din 98 de strofe ale poemului sunt alcătuite din cuvinte de origine latină. Întregul poem conține 529 de cuvinte-titlu sau unități lexicale distincte, dar multe se repetă sub diferite forme gramaticale. Numărul aparițiilor concrete (cuvinte-text) se ridică la cifra de 1.908, dintre care 1.688 de origine latină, 144 slave și 76 de origini diverse[35]. Elementul latin moștenit constituie baza lexicului românesc în circulație, elementul lui invariabil mai ales ca frecvență[36].
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 9 месяцев назад
Sala a fost un savant latinoman, prost și înfumurat. A bătut cîmpii toată viața lui.
@nicutulici8456
@nicutulici8456 9 месяцев назад
Vă mulțumim mult pentru toate aceste expuneri ale adevărului istoric
@AngelaSuta
@AngelaSuta 8 месяцев назад
Care adevăr istoric... Nu crede ca tot ce zboară se mănâncă...
@user-pi9tw1rq4t
@user-pi9tw1rq4t 8 месяцев назад
Până în sec. XV a existat o separare între elită și poporul de jos care purta numele de român. Însă cuvântul român era folosit mai mult ca injurie de către aceeași elită cu scopul de a demonstra această distanțare. Felicitări pentru postare.
@burner2050
@burner2050 8 месяцев назад
Care ar fi dovezile pentru aceasta afirmatie?
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
@@burner2050 are dreptate, rumân avea și un sens social de țăran aservit. Asta e un indiciu că elita noastră, la origine, nu era românească și îi privea pe români ca pe un popor supus de ei.
@burner2050
@burner2050 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 eu am intrebat care sunt dovezile :)) In fine, le-am cautat singur, se pare ca asta cu "rumân" este teoria lui Djuvara, care săracul, a mai publicst povești de adormit copii cu prinți cumani, deci credibilitatea lui este undeva la 0. Apoi, primele documente unde apare termenul sunt undeva la 1600, in timpul lui Mihai Viteazu. vreti sa spuneti ca M.V. nu era roman?
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
@@burner2050 era pe jumătate grec, dar nu are importanță. La vremea aia elementul slav al elitelor fusese asimilat, era în ascensiune elementul grec/fanariot. Sensul social al lui rumân e atestat târziu pentru că și folosirea limbii române în scris are loc târziu dar e de presupus că era mult mai vechi. Djuvara reia niște chestii care se știau de mult dar nu au fost popularizate. Influența pecenegilor/cumanilor în formarea elitelor e o realitate dar nu e nicio certitudine că primii Basarabi erau cumani, aia da, e o supoziție și atât.
@burner2050
@burner2050 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 Dacă termenul de rumân era mai vechi, de ce nu a fost atestat în documentele în slavonă/bulgară? Ori se fereau să scrie rumân? Nu are logică afirmația dvs. Apoi, eu nu am negat influența (limitată) a cumanilor și pecenegilor, ci poveștile publicistice ale lui Djuvara cu Basarab fiul lui Toq-Tamir "fier încins", și interpretarea ziaristică a documentelor istorice.
@mirceablaj1300
@mirceablaj1300 9 месяцев назад
Multumesc. Este de bun simt, ceea ce spuneti. Daca ne pretindem altceva decat suntem, starnim zambete condescendente sau suntem considerati mincinosi
@MrCrish81
@MrCrish81 2 месяца назад
Toti "istoricii"mint de rup pamantul si te-ai gasit tu corectul, Nefiltrat ataca statul Romanesc. E de origine Bulgar!
@MrCrish81
@MrCrish81 2 месяца назад
Omul e setat pe divizare!
@moks3274
@moks3274 9 месяцев назад
"Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan Hanăş Bengner ot Braşov mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole. (= Preaînţeleptului şi cinstitului, şi de Dumnezeu dăruitului jupân Hanăş Bengner din Braşov multă sănătate din partea lui Neacşu din Câmpulung, n. n.). I pak (=şi iarăşi) dau ştire domnie tale za (=despre) lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre. I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopole de miie me-au spus că au văzut cu ochii lor că au trecut ciale corăbii ce ştii şi domniia ta pre Dunăre în sus. I pak să ştii că bagă den toate oraşele câte 50 de omin să fie de ajutor în corăbii. I pak să ştii cumu se-au prins neşte meşter(i) den Ţarigrad cum vor treace ceale corăbii la locul cela strimtul ce ştii şi domniia ta. I pak spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sunt megiiaş(i) şi de generemiiu Negre, cum i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pe io-i va fi voia, pren Ţeara Rumânească, iară el să treacă. I pak să ştii domniia ta că are frică mare şi Băsărab de acel lotru de Mahamet beg, mai vârtos de domniile voastre. I pak spui domniietale ca mai marele miu, de ce am înţeles şi eu. Eu spui domniietale iară domniiata eşti înţelept şi aceste cuvinte să ţii domniiata la tine, să nu ştie umin mulţi, şi domniile vostre să vă păziţi cum ştiţi mai bine. I bog te veselit. Amin."(=Şi Dumnezeu să te bucure. Amin) (Apud Hurmuzachi - Iorga. Documente, XI, 843). Scrisoarea lui Neacsu din Campulung 1521
@petrurares8300
@petrurares8300 9 месяцев назад
Ducatul lui Kean se afla între Dunărea mijlocie și Tisa. În Ungaria, orașe precum Debrețin, Csongrad, Solnok au denumire slavă. Solnokgrad era târgul de sare.
@dacicus090
@dacicus090 9 месяцев назад
Nu uita si de Nograd din nordul Ungariei.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Au fost mai multe ducate slave în panonia, ăsta al lui Kean era în Ardeal.
@MarianBasescu-pd7pf
@MarianBasescu-pd7pf 9 месяцев назад
Prima scoala in limba romana a fost in brasov
@petrurares8300
@petrurares8300 9 месяцев назад
În jumatatea de est a Germaniei există multe toponime slave. Cine poate afirma că multe cuvinte asa-zise slave de la sud de Dunăre aparțin slavilor, atâta timp cât slavii de vest nu le înțeleg. De ce italienii nu vorbesc limba latină ?! Limba greacă de azi se aseamănă puțin cu limba greacă antică !
@booneclaudi753
@booneclaudi753 9 месяцев назад
Uite ca iti zic eu, pentru ca erau toti mixati ca altfel nu supravietuiau o zi dupa ce pierdeau mii de oameni in razboaie crunte. Sau se mixau ca sa fie mai multi sa ii termine pe altii. De aia...
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Cine impunea slavona pe vremea lui Mircea cel Batran? Cine ii impunea lui Neagoe Basarab sa isi scrie Invataturile pentru fiul sau in slavona si nu in romana? Cate limbi slave cunosti de imi spui ca slavona nu se intelegea de fel cu rusa? Si acum se intelege dar in sec. IX era limba comuna a slavilor, Chiril si Metodiu inventeaza alfabetul nu limba.
@petrurares8300
@petrurares8300 9 месяцев назад
@@nefiltrat6934 În evul mediu, limba slavonă era limbă bisericească și de cancelarie și era impusă de către Patriarhia de Constantinopol popoarelor din zona de ifluiență a imperiului Roman de Răsărit, cu excepția grecilor. În mare parte, oamenii de rând erau analfabeți, nu studiau limba slavonă și nici nu o ințelegeau. Pe de altă parte, Vaticanul a impus limba latină ca limbă bisericească și de cancelarie în zona ei de interes . Așadar popoare slave precum croații, cehii și polonezii, și astăzi folosesc grafia latină iar în biserică folosesc uneori limba latină.
@petrurares8300
@petrurares8300 9 месяцев назад
@@nefiltrat6934 Limba slavonă era în evul mediu o limbă bisericească și de cancelarie, impusă de către Patriarhul de Constantinopol pentru zona sa de interes (excepție făcând limba greacă) . Marea majoritate a populației care trăia pe actualul teritoriu al României era analfabetă și nu avea interes să studieze această limbă. Pe de altă parte, Vaticanul a impus limba latină în zona sa de interese, ca limbă bisericească și de cancelarie. Așadar, croații, cehii sau polonezii, nefiind popoare latine, li s-a impus grafia latină pe care o folosesc și astăzi.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
@@petrurares8300 nu avea nicio treabă patriarhul de la Constantinopol cu slavona ci cu greaca. Repeți niște clișee, întrebarea e de ce a rămas limbă de cancelarie, nu cumva pentru că era la origine limba elitelor? Doar în calcarie se vorbea sau și acasă? P.zda e cuvânt slav, chiar crezi că îl foloseau în actele de cancelarie sau noaptea sub pătură?
@Sandokan-sj5zh
@Sandokan-sj5zh 6 месяцев назад
"Tata" nu vine din limba slava. Este un cuvant proto-indo-european care este prezent in majoritatea limbilor europei de la Spaniola la Rusa. Dex-ul considera ca este un imprumut din latina. Asta pentru ca slavii (si cei din sud si cei din nord) folosesc uzual cuvantul derivat din cuvantul protoslav otьcь. Cum ar fi оте́ц in limba Rusa, Bulgara, Macedoneana sau о̀тац in sarbo-croata. Cuvantul asta din proto-slava si folosit uzual de slavi nu exista in limba romana. Asa ca ce insinuezi tu cu tata slav , mama latina nu prea se leaga.
@MyVictor73
@MyVictor73 9 месяцев назад
Cam usor se inventeaza popoare, specii, civilizatii, si ozn-uri. Hai sa ne vedem de ale noastre, sa ne respectam parintii si strabunii si sa avem grija la randul nostru de ceea ce este al nostru.
@petruttacu1155
@petruttacu1155 9 месяцев назад
Cat a fost vanturat teritoriul actual al Romaniei,dar si mai mult de atat,nu stiu cum se face dar nu inteleg nimic din ce spune rusul,bulgarul,sarbul,iar de ungur nici nu mai vorbesc.
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
Daca te-a educat Iohannis e si clar ca nu capisci.
@alexlexa3462
@alexlexa3462 9 месяцев назад
obraz, izvor, razboi, shapca, viteaz, glas - le intelegi ? Presupun ca da. Daca le mai schimbi accentul, poate sa le inteleaga si rusii sau ucrainenii, doar ca pot avea alt sens in limba lor contemporana.
@nickweismuller4970
@nickweismuller4970 9 месяцев назад
pentru că nu te duce capul nu înțelegi, dar in limba română sunt cel puțin două mii de cuvinte identice sau asemanătoare cu cuvinte din limba sârbă....mai studiază!
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
@@alexlexa3462 Sa fiu putzin asa ... organul genital fem in romana e de origine slava deci slavii ne-au impus si asta cand au venit Au dzs totzi in cor noi vrem p.......a si p..... a ramas.. Iar organul genital mas e de origina latina mai slabutz o p... doaua p.....la feminin a cam luat-o la vale.La slavi org genital (la cita sirba mai stiu) e la masculin jedan Kuratz dva Kuratza
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
Cuvantul "da" il intelegi? Dar "ceas"? Dar cozoroc, scripca, ciorna, ceasca, aghiotant, cazarma, talie, goarna, granita, bors, iad,
@vizitiudan7114
@vizitiudan7114 9 месяцев назад
Nu mai folosi "da" ca interogatie ! Da ? da ? Ce-i asta ? Nu este o vorbire de intelectual , care tine lectii de istorie ! Este de ghertoi !
@paulrobu71
@paulrobu71 9 месяцев назад
individul chiar e gherțoi , și în alte clipuri folosește un limbaj de bodegă...
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
Vroia sa spuna Dar
@adrian.farcas
@adrian.farcas 9 месяцев назад
atat s-a putut...
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
Este un canal de youtube, nu o aula universitara. Omul vorbeste cum ii este comod, contand pe faptul ca este mai interesant ce spune, decat cum spune.
@paulrobu71
@paulrobu71 9 месяцев назад
@@ver_idem nu , chiar spune ,,da ?** , e un stereotip pe care-l folosește și în alte clipuri , ca și cum ar fi nesigur pe ceea ce spune , și cere confirmarea auditorilor
@anasaceanu1185
@anasaceanu1185 8 месяцев назад
Istoria este alta ! Ea a fost scrisă de toți cotropitori noștri . Dacă noi suntem Slavi ? De ce la noi nu este ca și în Slovenia ? Sau în Grecia sau în ce se mai aude și se scrie . Eu cred că noi ne-am mai și corcit , dar am rămas DACI . Și acum am rămas la fel de primitori și dornici de a învăța alte limbi ale pămîntului ! Nu mai puneți pe suflet și nu mai credeți în scrierile altora ! Peste 100 de ani , la cîte reclame avem noi în Engleză , Spaniolă ,Turce ..... vor crede generațiile de pe atunci că defapt eram satelit Englez , sau Turcesc ! Și clar că nu este așa . Cînd faci un documentar asupra vorbirii , fă și la scris să vezi că nu coincid ! Noi Romîni avem un suflet bun ! I-am primit pe toți flămînzi și ei au scris ce au vrut despre noi .
@ditagheorghe2947
@ditagheorghe2947 8 месяцев назад
Un lucru este clar pentru toata lumea.Daca o populație ce stapânește un teritoriu nu este plamadita din acel pământ atunci ea se dizolva in cursul istoriei.Așa s-a întâmplat si cu slavii.Au rămas românii pentru că aveau rădăcinile.Așa și maurii au stăpânit peninsula iberică 800 ani și în limba spaniola nu sunt mai mult de o mână de cuvinte, și acelea rar folosite.Toponimele au ramas ca urmare a guvernării cu sabia de către slavi,și arhivele la fel,cum și în Transilvania sunt arhive in alte limbi.In gospodaria țăranului român,pe o vale izolată de munte nu veți găsi denumiri in slava a obiectelor de uz.Asta pentru că acolo nu ajungea limba nou venită.Una din legile lingvisticii spune ca limbajul se transmite numai de la mama la copil. Dacă slavii ar fi obținut ancore genetice nu ar mai fi fost disparuți de pe aceste teritorii.Au rămas ca mici grupuri etnice izolate.Cadrilaterul este exemplul de necontestat ca majoritari au fost românii si nu slavii.O sută de km în interiorul bulgariei încă se mai vorbește româna veche,ca dovada a existentei lor acolo.Daca slava ca limba avea acea putere pe care domnul o invoca acei români nu ar fi trebuit să existe acolo.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Te înșeli, ai români în Bulgaria (nu în Cadrilater ci în zona Vidin, cum ai și bulgari în Republica Moldova). Alte comunități de bulgari din Oltenia, Muntenia sau Moldova au fost asimilați cum și români din Bulgaria au fost asimilați. Realitățile etnice de azi s-au format în timp, nu sunt aceleași de mii de ani, nici măcar de sute de ani. Exemplul cu arabii din Spania e foarte relevant, aceleași transformări au avut loc și la noi. Așa cum spaniolii se întind dinspre nord spre sud în Evul Mediu, așa am românizat și noi spațiul pe care îl locuim.
@CorneliuLucianMoisescu
@CorneliuLucianMoisescu 9 месяцев назад
Aberezi, aberezi.....
@emildiaconeasa9555
@emildiaconeasa9555 8 месяцев назад
Locuiesc în Târgoviște și nu știu ce legătură ar fi cu Târgoviște din Bulgaria. Am întrebat pe mulți conlocuitori și habar n-au.
@cezarstefanseghjucan
@cezarstefanseghjucan 4 месяца назад
Nu ne punem niște întrebări elementare. Majoritatea localităților se pot traduce în limba română modernă. În cazul “Torgovište” avem traducerea clară pe filieră latină în: “Piață+Al(posesiv)+Loc”, reunit ca: “Locul Pieței”.
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 2 месяца назад
@@cezarstefanseghjucan Tîrgoviște nu e din latină, bă, zăpăcilă!
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 2 месяца назад
Părerea mea e că Tîrgoviște e format in romînă din tîrg, cuvint inexistent in alte limbi. Modelul este...pajiște, loviște, siliște, jariște, liniște, priveliște, vraiște...etc. Există Tîrgoviște și in Bulgaria pt că acolo in trecut erau foarte mulți valahi. dacă vezi multe cuvinte asemănător formate in romînă îți dai seama că termenul e romînesc nu e bulgăresc.
@marchidan21
@marchidan21 9 месяцев назад
13:30 cap-sec nu cap-gol.
@EugenTuta-p3b
@EugenTuta-p3b 9 месяцев назад
SI DUMNEAVOASTRA CINE SUNTETI?
@dacicus090
@dacicus090 9 месяцев назад
1. Arameicii/asirienii au vorbit dintotdeauna in arameica atat ca limba liturgica, cat si limba materna/nativa. 2. Vorbesti despre masiva toponimie slava(plus multe prenume sau nume) din spatiul romanesc dar nu ai amintit de faptul ca a existat pana in sec 19-20 o insemnata toponimie romana in jurul Romaniei moderne si ca slavii au negat cat si falsificat frecvent orice legatura cu etnicii romani din tarile lor. Inca mai exista toponimii romanesti precum din Bulgaria si Ucraina gen: Magura, Arciz, Brusarci, Balta, Malaiesti, Plosca, Corna, Stramba, Remeti...(fara a le lua in discutie pe cele din Torontal, reg. Cernauti)...
@paulrobu71
@paulrobu71 9 месяцев назад
observații în mare parte corecte , dar am o precizare : asirienii au avut propria limbă , foarte frumoasă , din ramura est-semită/akkadiană , dar după dispariția statului asirian a încetat din păcate ,treptat , să mai fie vorbită . poporul însă nu a dispărut în întregime , azi se mai numesc și aisori , folosind un dialect aramaic avînd și vechi influențe akkadiene . de menționat că aramaica face parte din grupul est-semitic , deci nu era reciproc inteligibilă cu asiriana , după cum nici popoarele nu pot fi considerate a fi unul și același
@dacicus090
@dacicus090 9 месяцев назад
@@paulrobu71 Sunt trei popoare in prezent numite colectiv asirieni. Arameicii, chaldeenii și nestorienii. Nu știu cât de inteligibilă e limba lor cu asiriană antica, dar nici ebraica moderna nu este, nici greaca, nici armeana sau hindi.
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
@@dacicus090 E limba neaosa a lui Christos.
@paulrobu71
@paulrobu71 9 месяцев назад
@@dacicus090 păi am zis deja , asirienii de azi vorbesc un dialect aramaic , deci vest-semitic , și care NU este reciproc inteligibil cu asiriana antică , limbă est-semitică , întîlnită azi doar în inscripții . caldeeni antici erau și ei un popor vest-semitic , apropiați ca limbă de aramei , dar totuși distinct de aceștia . denumirile actuale sînt cam forțate , de ex. dialectele aramaice de azi sînt vorbite și de urmașii asirienilor , cît și de cei ai arameilor propriu-ziși . în ce privește nestorienii , sînt o sectă desprinsă din creștinismul răsăritean , fără diferențe etnice între membrii ei , nu am citit niciodată că ar fi considerați un popor separat .la celelalte limbi ai dreptate , formele de azi sînt diferite de cele antice , lucru absolut firesc după 2-3000 de ani
@dacicus090
@dacicus090 9 месяцев назад
@@ver_idem Da Iisus a fost arameic, nu evreu.
@ppn194
@ppn194 8 месяцев назад
Logofăt, spătar etc sunt grecești. Boier nu este slav, este turcic. Faci un talmeș-balmeș din toate...
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Așa a si fost, un talmes-balmes. Bulgarii turcici au folosit litere grecești înainte de a vorbi slavona, în timp ce se amestecau cu vlahii si armenii.
@florin8065
@florin8065 8 месяцев назад
in opinia mea, in mare parte ceea ce relateaza autorul mi se pare corect. Dar as face o precizare: eu cred ca mai ales in patura nobiliara si a clericilor se vorbea slavona mai mult, aceasta fiind o limba de cancelarie si limba de cult(in legatura cu Radu Praznaglava), la nivelul populatie rurale si partial la nivelul oraselor penetratia limbii slave cred ca a fost mai redusa. Si ca sa raspund unui alt mesaj de aici mi se pare imposibil ca o limba in parte slava pana in secolul 18 (asa cum sustine unul dintre respondentii de mai jos) sa fie epurata de cuvintele slave in cca 50 de ani inconditiile in care nu existau mijloace de raspandire a acestei epurari in majoritatea populatiei romanesti din acel secol. Scolile la sate s-au raspandit mai ales in secolul 19 si 20 iar vocabularul bisericesc a ramas in mare parte slav(deci nu de aici "latinizarea" limbii romane). Concluzia logica ar fi ca limba romana a fost o limba latina de la inceput dar cu mare infuzie de vocabular slav, grec si turc.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Limba slavona a fost in special limba elitelor care la origine erau un mix de slavi, romani si turanici. In final s-au romanizat si aparitia scrisului in limba romana, coincide in opinia mea cu sfarsitul asimilarii populatiei slave in poporul roman. Nu am spus ca limba romana nu ar fi latina, sau ca toata lumea, de la vladica la opinca vorbea slavona. Dar cu siguranta primii nostri boieri si domnitori, conversau in slavona si in particular (dovada ca Neagoe Basarab scrie in slavona Invataturile pentru fiul sau Teodosie, deci o lucrare cu circuit intern, pentru familia lui). Nu e ceva unic, dupa Wiliam Cuceritorul, pana pe la 1300, nobilii englezi erau francofoni, ai nostri au fost slavofoni.
@dumitrucaragheorghe4156
@dumitrucaragheorghe4156 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 ce spui aici e deja cam altceva decat ce sustii in video. Acum vorbesti despre o elita mixta (slavi/romani/turanici), lucru mult mai probabil (nu neaparat si complet adevarat) decat mesajul care reiese din video ca elitele erau slave si ca isi foloseau in mod natural limba slavona nu numai pentru ca era limba de cult/cancelarie ci pentru ca era limba lor materna. Ceea ce e o supozitie fortata. Elite pot folosi o limba de cancelarie si fara sa fie limba lor materna. Raman foarte multe lucruri neclare privind etnogeneza etniilor spatiului dunarean.
@danghinda6584
@danghinda6584 9 месяцев назад
Dar în. Ziua de azi când engleză e limba universală și se scrie în engleză asta ar însemna ca toți sunt englezi?cred ca te înșeli… slavona era sc doar în cancelari
@valeriumihaicraciun
@valeriumihaicraciun 9 месяцев назад
Dacia a fost mult mai mare!vorbești de cuvinte din slavonă, bulgară dar de ce nu ar fi imprumutat ei din limba veche cuvintele?tot timpul noi ne batem joc de trecutul nostru!Dacă asculți alt istoric,altă variantă!
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
Pai sigur ca au imprumutat si slavii cuvinte din romana, dar n-ati citit studiile lor. Lingvistii unguri au scos o brosurica cu 150 de cuvinte pe care le recunosc ca fiind de origine romaneasca.
@valeriumihaicraciun
@valeriumihaicraciun 9 месяцев назад
@@clausion noi am fost ca un ghimpe pentru toți!Dacia a fost o forță dar erau, chipurile, bețivi, nu aveau ferme, erau vai mama lor!Nu ți se pare ciudat ca un popor curajos, se organizează, uită sau nu are limbă, scriere?Am fost ocupați de turci,austro ungari etc dar nu am uitat limba română și nici obiceiurile!ceva nu se leagă in istorie!
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
@@valeriumihaicraciun Dacia se termina politic la 271, iar cultura dacilor dispare in secolul IV cand apare cultura Santana de Mures. Nu era nici o nenorocire sa n-ai o scriere proprie in antichitate. Puteai sa scrii in latina, asa cum mai tarziu am scris cu chirilice, putea sa existe o casta de initiati (Kogaion) care stia carte si astronomie si geometrie, dar dupa un razboi devastator ca in 106, urmat de luarea unei parti din populatie in sclavie, n-a mai contat. Majoritatea populatiilor erau analfabete in antichitate, o parte din popoarele germanice nu aveau un sistem propriu de scriere. Nici scitii sau sarmatii, nici celtii. Unii istorici estimeaza ca in imperiul roman, in secolul II rata de alfabetizare nu depasea 10%. In Romania anilor 30 rata de alfabetizare ajungea pe la 30%. Limba se uita mai greu pentru ca se invata inca din copilarie, iar transmiterea orala este foarte eficienta. Sa-ti spun eu ce cred ca nu se leaga, asteptarile noastre prea mari fata de realitate. Copilul tau nu este niciodata prost, urat sau lenes, pentru ca este al tau si ii atribui elemente pozitive.
@aiurea1
@aiurea1 5 месяцев назад
Referitor la hidronime, am citit si Dan Alexe, care mentioneaza acest subiect dar, in Transilvania aproape toata marile riuri nu au denumiri slave. Olt, Mures, Somes, Cibin parca are origine slavica dar forma cu siguranta e diferita de Prahova sau Bistrita. Apoi Siretul si Prutul iar nu sint slave. Probabil limba romana, forma pe care o stim noi a originat in Transilvania si Oltenia. Se poate ca anumite forme de limba romana sa fi fost si in Moldova si Muntenia insa romana Tr-Ol s-a impus peste tot. Doar ptr faptul ca aici au fost si slavi nu inseamna ca ei erau majoritari. Peste tot minoritarii razboinici erau la conducere si mai evidentiati. Taratul Bulgaro-Roman a fost si la N de Dunare insa dominatia era sporadica. Nu cred ca ei stapineau peste pecenegi si cumani care erau in Moldova si Muntenia
@Se2n67g9r
@Se2n67g9r 9 месяцев назад
Bați câmpii cu o logică de simpleton. Slavona a fost IMPUSĂ, alfabetul chirilic a fost IMPUS. Românii au vrut tot mereu să scrie şi să vorbească in româneşte. Dar fiindcă era vorba de nişte documente logistice care depindeau de domnii străine peste teritoriile româneşti au fost NEVOIȚI să scrie şi să corespondenze fie în latină fie în greacă, fie în slavona inventată pentru că aşa zisă slavonă de la sud de dunăre nu se înțelege de fel cu rusa ucrainiana bielorusa şi poloneza. TOATE cuvintele aşa zise slavone din româneşte sunt din slavona "reconstruită" şi specialiştii nici nu ascund asta. Dar românii contemporani cu o logică de oameni simpli nu pot înțelege mai mult de cât li se pune în față sub nas.
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
"Slavona a fost IMPUSĂ, alfabetul chirilic a fost IMPUS" - de cine si in ce scop? Noi puteam comunica cu Constantinopolul si in latina si in greaca, limbi de cancelarie. Dupa desfiintarea celui de-al doilea Tarat Bulgar, nu exista nicio putere de limba slava care sa ne impuna ceva. Cine il silea pe Stefan cel Mare sa tina cancelaria in slavona?
@Se2n67g9r
@Se2n67g9r 9 месяцев назад
@@clausion biserica ORTODOXĂ.
@Se2n67g9r
@Se2n67g9r 9 месяцев назад
@@clausion a fost mare distincție între Moldova, Valachia şi Transilvania. În Transilvania documentele erau în latină pentru că depindeau de biserica CATOLICĂ prin Ungaria.
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
@@Se2n67g9r Aici nu era ca in catolicism unde Papa dadea ordine. Nici un ierarh bisericesc nu s-ar fi contrat cu un domnitor. Ma indoiesc ca Mitropolitul Moldovei ii spunea lui Stefan in ce limba trebuie sa-si tina cancelaria.
@Se2n67g9r
@Se2n67g9r 9 месяцев назад
@@clausion tu chiar crezi că Ştefan cel Mare făcea tot ce vroia el? Citeşte documente cum el vindea sate întregi pr zloți turceşti. Era vândut bisericii ortodoxe.
@Janifo-br4mn
@Janifo-br4mn 2 месяца назад
Ștei,Ialomița, Dâmbovița, Dobrogea, Bărăgan, Bistrița, Ciucaș, Harghita, Ceahlău, etc, etc,
@viorelpiscanu9425
@viorelpiscanu9425 9 месяцев назад
In aceeași ordine de idei.... Teritoriul actual al Angliei a fost cucerit de Romani la anul 43 ad sub Imparatul Claudius. Acele teritorii erau locuite de triburi celtice, multe de altfel ( briton- iceeni erau unul dintre ele- Boudica si rascoala sa ) . Romanii au rămas acolo pana pe la 410 ad Adică cu mult peste cei 165 de ani de dominare in Dacia! Si doar micile asezari urbane au fost cele care au galvanizat procesul de latinizare ... ceilalți locuitori traiau in vechile lor obiceiuri... Asa ca la noi, romanizarea nu avea sa fie asa puternica ca in Anglia, legaturile dacilor cu Roma era mult mai vechi ... Apoi revenind la Anglia ... Dupa 410 ad au venit alte triburi din vestul Europei ( anglo- saxoni) care au cucerit deplin insula ( Anglia). Nici chiar invazia normanda de la 1066 nu a putut schimba in timp neamul Anglo-Saxon... Astfel ca engleza este limba oficială vorbita de toti , nu franceza, cu toata dinastia Plantagenetilor...
@cezarstefanseghjucan
@cezarstefanseghjucan 4 месяца назад
Singurul motiv pentru care Regatul Unit nu vorbește normandă este grație Conflictului de 100 de Ani. Dacă nu s-ar fi concluzionat conflictul prin pierderea englezilor limba elitei ar fi fost normanda și prin extensie, o limbă sora francezei.
@ionmaria2888
@ionmaria2888 9 месяцев назад
O postare care spune adevărul, unii vor minciuni frumoase alții adevarul, dacă ai o nevastă urâtă și vrei să o crezi frumoasă este opțiunea ta dar ceilalți o văd cum este și râd de tine..Limba română este neolatină pentru că vocabularul esențial, cel folosit cel mai mult și cel mai firesc este neolatin..
@adrian.farcas
@adrian.farcas 9 месяцев назад
vocabularul esential e mostenit latin, ca sa fim mai precisi. Se poate vorbi bine si frumos romaneste folosind doar acest vocabular. Excluzandu-l, nici macar o propozitie nu e posibila.
@ionmaria2888
@ionmaria2888 9 месяцев назад
Exact, s-a și făcut asta, cât privește poveștile despre limba dacilor că ar fi la originea limbii latine, știm bine evoluția limbii latine, în facultate am făcut un curs de istoria limbii latine, de la originile indo - europene până în Evul Mediu..
@constantinlupu2322
@constantinlupu2322 9 месяцев назад
Pe muntii,dealurile Romaniei nu au trait decit romanii urmasi ai dacilor pt ca era :clima rece,pamint sarac putin roditor,greu de mucit,salbaticie mare .Venetici au trecut prin locurile de cimpie temporar au plecat cum pleaca si romanii acum.
@ionmaria2888
@ionmaria2888 9 месяцев назад
Cum dovedești asta?
@ionmaria2888
@ionmaria2888 9 месяцев назад
Cam toate popoarele Europei sunt un amestec între niste autohtoni și migratori sau cuceritori, rușii au denumirea de la vikingi, francezii, asta mă amuză mereu, au numele de la un trib germanic, acum ce să facă francezii: să își schimbe numele, să scrie niște minciuni frumoase?
@havefun37g36
@havefun37g36 9 месяцев назад
​@@ionmaria2888Pai daca e pe dovedit, atunci intreaga istorie a omenirii este o minciuna, doar cu o masina timpului ca in filmele S.F. am putea vedea cu adevarat.
@booneclaudi753
@booneclaudi753 9 месяцев назад
De aia vorbeau boierii toti slavona si robii rumaneste
@ionmaria2888
@ionmaria2888 9 месяцев назад
@@havefun37g36 Nu este adevărat, istoria se numește așa de la primele documente scrise, știm cum se numeau, cum trăiau chiar în amănunt adică avem teme de la școală ale elevilor din Sumer sau Egipt, avem dovezi arheologice, istoricii se bazează pe dovezi numite izvoare pentru că din ele se adapă, beau istoricii, poveștile sunt povești, Densușianu m-a amuzat copios..
@belaharcsa2339
@belaharcsa2339 8 месяцев назад
Interesanta expunere,cred că e mai aproape de adevăr decit alte teorii,in multe puncte este logic
@dumitrumoldovan4988
@dumitrumoldovan4988 8 месяцев назад
Legat de faptul ca în spațiul românesc actual într-o oarecare perioada sa vorbit într-o limba slava nu surprinde . Dar era necesar sa se facă precizarea ca aceasta limba era folosita în administrație ,in biserica cartile de cult ,acasă în familie se vorbea limba materna română.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Depinde de familie, slavii au trăit alaturi de români sute de ani până să se asimileze complet. În special în clasa conducătoare au existat familii bilingve care foloseau slavona și acasă.
@vladulupan
@vladulupan 9 месяцев назад
Prin asta și suntem români, dar nu romani sau daci, adicà prin faptul cà am asimilat și alte seminții.
@blu9371
@blu9371 9 месяцев назад
Mai ales cumanii pe care i-am integrat cu totul în cultura noastră (se observă prin felul în care arată unii buzoieni, craioveni, bacăuani, gălățeni sau constănțeni). Spre exemplu Selly și Bogdan Drăcea care sunt din Craiova, și Snik care-i din Bacău. Numai limba noastră e romanică.
@monicaiulia9484
@monicaiulia9484 9 месяцев назад
​@@blu9371adică? Cum arata? Serios întreb
@cervsancho
@cervsancho 9 месяцев назад
Valabil pt. partea sudica a Bacăului și pt. cea mai mare parte a Vrancei!
@ioniaconi4090
@ioniaconi4090 8 месяцев назад
În Republica Moldova la sud...avem multe familii cu numele Scheaul/ Șchiau.... Avem familii de Cuman/Coman/.....familii de Nogai/Noghai....interesant..sunt denumiri vechi ale diferitor popoare migratoare care au rămas pe aici topindu-se în masa generală de oameni???
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Da, clar.
@ionbrad6753
@ionbrad6753 8 месяцев назад
Da, evident. Aș adăuga la astfel de nume: Neamțu, Copceac (Kipchak = Pecenegi), Rusu (in evul mediu le spuneam ”ruși” rutenilor, ucrainenilor), Moscalu (rusi moscoviti), Tătăru, Turcu, Bulgaru, Sârbu, Ungureanu... dar și Olteanu, Munteanu, Ardeleanu (de regulă ”ungureni” erau tot români, veniți din Ardeal). Respectivii oameni au avut - cel mai probabil - un strămoș din acel popor SAU au primit o poreclă din cauza unei asemănări reale sau închipuite. Exemplu: ”Mă, tu nu înțelegi? Ești turc!?” - și Turcu i-a rămas numele.
@arpadorban4775
@arpadorban4775 6 месяцев назад
Aș dori să lămuresc o greșeală de traducere în legătură cu " Gelu" NU este un nume vlah sau românesc . GYULA sau " GYLA" in latină desemna o funcție în statul medieval. Putea să fie oricine, dacă avea avea împuternicire de la Regele Ungariei. Da, aveți dreptate: Alba Iulia nu are nicio legătură cu Romeo și Julieta. Se numea Fehérvár ( Belgorod) dar fiind sediul reprezentantului regelui ( gyula) , se numește și astăzi Gyulafehérvár. De ce vă este așa de greu să explicați publicului?
@ionut5367
@ionut5367 2 месяца назад
nu Belgorod, ci Bălgrad... gorod o fi în rusă sau în ruteană... mai mult ca sigur ca în Ardeal prima influența sud-slavică, deci -grad e mai verosimil. Cu siguranță românii intra și extracarpatici, o știau ca și 'Bălgrad'... In ce priveste 'reprezentantul regelui'... eu stiu ca termenul gyula il precede pe cel de rege in istoriografia maghiara... Cand apare primul rege maghiar, dispare ultimul gyula... si apar voievozii (vajda)...
@dumitrucaragheorghe4156
@dumitrucaragheorghe4156 9 месяцев назад
Bulgarii originali (turcici) stim ca s-au slavizat sau s-au vlahizat? Elitele primului tarat bulgar erau clar turcici stapanind peste populatii slave si valahe (cel putin). Cel mai probabil s-au slavizat tocmai prin influenta limbii de cult. Curios cum si cand au inceput slavii de la sud de Dunare sa-si spuna bulgari asumand o origine turcica de pe Volga. Si mai curios cum si cand au inceput valahii/vlahii (care isi spuneau lor romani/rumuni/ramani/armani) sa ii numeasca pe slavii sud dunareni dar si nord dunareni bulgari/vulgari/vurgari. In evul mediu slavii de la sud de dunare si cei de prin nordul dunarii erau numiti bulgari de romani si nu schei. Transformarea "cl" in "che" are logica dar poate fi doar o intamplare iar cuvantul schei sa aiba o alta origine. In zona Brasovului sunt mentionati bulgari pana tarziu in evul mediu. Poate nemtsii le spuneau schei initial. Si cu pecenegii si cumanii ce s-o fi intamplat? s-au slavizat? s-au romanizat? De ce s-ar fi romanizat si nu s-ar fi slavizat precum bulgarii originali?
@mozes3280
@mozes3280 9 месяцев назад
Nu se leagă pentru ca se ascunde adevărul. Istoria este plină de minciuni scrisă de către cuceritor.
@paulrobu71
@paulrobu71 9 месяцев назад
dumitrucaragheorghe - pecenegii , împreună cu uzii înrudiți cu ei , sînt considerați strămoșii găgăuzilor . cumanii sînt strămoșii tătarilor , bașkirilor , etc.din Europa , precum și ai kazahilor și ai altor popoare din Asia Centrală , locul lor de origine
@mariaandris5064
@mariaandris5064 9 месяцев назад
Langa Suceava , avem o localitate Scheia.
@mishaoloeri7367
@mishaoloeri7367 5 месяцев назад
Am observat ca slavii greu invata o limba dar romini usor se asociaza si avem asa rezultate .
@GeogeOprescu-kh6uf
@GeogeOprescu-kh6uf 3 месяца назад
Eu nu știam despre o populație aveam impresia că erau negustori brașoveni in Schei Brasovului. Limba slavona este de luată de la slavii din sud pt că bulgarii au trecut cu liderii lor la ortodoxie . De aceea limba slavonă se folosea in biserică și de către elite . Populația majoritară nu vorbea slavonă .
@ionut5367
@ionut5367 2 месяца назад
Nu pentru ca "bulgarii au trecut cu liderii lor la ortodoxie", ci pentru ca, nu am avut de ales si ca si parte a imperiului Bulgar, a trebuit sa importam/adoptam/mostenim si noi institutia bisericii ortodoxe - vorbesc de religia organizata: termeni, ierarhii, etc... Si cum noi nu am avut treaba direct cu Constantinopol, ce ne-a parvenit, a parvenit in limba slavona (si cu alfabetul glagolitic/chirilic), nu greaca cu al ei alfabet... Si pe cand am crescut noi ca entitati, intre noi si Constantinopol mai aparusera si turcii... asa ca am ramas cu mostenirea 'bulgara', si implicit cu folosirea slavonei in cancelaria proprie, si a alfabetului chirilic. Faptul ca domnii 'valahi' (si probabil si boierii mai rasariti) se inrudeau ba cu bulgarii, ba cu sarbii a ajutat in sensul impamantenirii utilizarii limbei slavone (bulgara veche cum o numesc bulgarii) in cancelarie... "Noroc" cu gâlcevile intre liderii bulgari, si cu ascensiunea otomanilor, ca altfel cine stie ce ramanea din limba romanica vorbita la nordul dunarii (cel putin in Tara Romaneasca)...
@michaelsalcau6010
@michaelsalcau6010 2 месяца назад
Adica româna de ieri era mai română sau ne-au făcut-o scheii ?
@tasiatudor6163
@tasiatudor6163 Месяц назад
🙏♥️
@adrian.farcas
@adrian.farcas 9 месяцев назад
Cuvantul "tată" este de origine latina. Frecventa cuvintelor slave in limba romana este de circa 8%. Numarul lor este irelevant. Limba romana are zeci de mii de cuvinte, poate 100 000, si doar vreo 2000 radacini mostenite din latina, dar ele au frecventa de 85-90%.
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 9 месяцев назад
și de ce nu e folosit cuvintul tata în Italia, dar în Polonia e folosit? Italienii săun papa nu tata!
@ionbrad6753
@ionbrad6753 8 месяцев назад
În română nu avem deloc cuvinte slave. Nici latine. Avem cuvinte ROMÂNEȘTI de origine slavă sau latină etc. Iar cele de origine slavă îs mult mai multe de 8%; spre 20% conform lingviștilor respectați. Limba în sine este neo-romanică, fără doar și poate.
@ionut5367
@ionut5367 2 месяца назад
@@gheorgheenache7789 Pentru același motiv pentru care italienii preferă 'maiale' în loc de 'porc', sau 'mucca' în loc de 'vaca', sau 'blanco' în loc de 'alb', sau 'bello' în loc de 'frumos', sau 'terra' in loc de 'pamant', sau 'foresta' in loc de 'padure'... pentru că, româna și italiana s-au dezvoltat în arii și condiții diferite, chiar dacă la origine au aceeași bază... Napoletanii si chiar și romanii, foloseau tot "tata", dar cum dialectul toscan e cel care a primat în formarea unei limbi italiene, termenul a dispărut din uz, lăsând loc celui nordic (padre, pappa). Iar dacă e să ne legăm de semantică, atunci hai să nu uităm de babbo (din dialectul toscan), care numai din latinescu 'pater' nu pare a se desprinde... La noi a rămas termenul latin vechi, sau in unele cazuri, unele termene și-au schimbat însemnătatea, iar la ei s-a încetățenit un alt termen, tot de sorginte latină (pater)....
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 2 месяца назад
@@ionut5367 și care e motivul? Ai uitat să spui! Nu cred că e adevărat ce spui tu, anume că e din cauza evoluției diferite. Îți închipiui tu asta. Cu șmekerii din astea de doi bani vă susțineți voi ipoteza că romîna vine din latină. Vrăjeală proastă continuă la voi... Nu mă mai obosesc să îți dau argumente și exemple că rumîna nu vine din latină, pt că tu ești un mic șmekeraș, care găsește argumente slabe continuu cu mare ușurință. Nefiltrt ăsta bagă puhoi de argumente slabisime.
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 2 месяца назад
@@ionbrad6753 iar te bagi in seamă și țopăi aici cu idei învățate la școală!
@vladb4493
@vladb4493 9 месяцев назад
Slavona era smechera pe aici pentru ca era folosita de biserica, iar preotii erau si profesori. Domnitorii nu foloseau doar slavona. Bulgarii au fost foarte duri in impunerea la nord de Dunare a alfabetului chirilic in biserica.
@mariaandris5064
@mariaandris5064 9 месяцев назад
Dacă rusii ne-ar fi impus limba slavona, era mai bine, dar...bulgarii?. Cu tot respectul, asa grozavi au fost bulgarii ăștia, iar noi le țineam...trena-ta-ta?!☺️
@vladb4493
@vladb4493 9 месяцев назад
@@mariaandris5064 Rusii nu ne puteau impune slavona, pentru este o limba sud dunareana, slava bulgareasca. Bulgarii au avut un imperiu care s a intins peste aproape tot teritoriul Daciei lui Burebista. Ei erau suzeranii zonei.
@mariaandris5064
@mariaandris5064 9 месяцев назад
@@vladb4493 Dar rusii, în scrierile bisericești, ce limba foloseau?
@vladb4493
@vladb4493 9 месяцев назад
@@mariaandris5064 Slavona si alfabetul chirilic preluate de la bulgari. Rusii au devenit crestini in 988, dupa existenta imperiului bulgar pe aici.
@mariaandris5064
@mariaandris5064 9 месяцев назад
@@vladb4493 Atât de târziu s-au crestinat rusii, aproape ca vikingii, bine și ei erau un fel de vikingi. Dar în zona lor ii aveau pe armeni, primul popor crestinat care avea scriere. De ce nu au adoptat oare scrierea lor in textele sfinte, asa doar...din solidaritate slava?
@cmnndr987
@cmnndr987 Месяц назад
am zis ca nu mai ascult fanteziile astea. da treaba e buna rau. domnu detectiv ar trebui sa dea la quantico 🤣🤣🤣
@albundy9918
@albundy9918 8 месяцев назад
Da-i incolo de s(c)lavi !
@cardenmanning2455
@cardenmanning2455 8 месяцев назад
Ar fi bine daca ati vorbi de populatia iesilor, de unde vine denumirea orasului Iasi. In Ungaria exista o zona mica numita Jaszszag (iassag - adica tara iesilor). In evul mediu tarziu Iasi se numea orasul Iesilor, si nu Iasi. Acesti iesi se pare ca erau acelasi lucru cu iazigii, o populatie iraniana. Se pare ca alanii din Caucaz se identifica cu iazigii, sai iesii. In general avem o prezenta iraniana de-a lungul timpului. Sa fie de pe vremea razboaielor Greco-Persane ? Se stie ca nordul Balcanilor au fost asimilati, cuceriti de persani, impreuna cu alti iranieni care erau in slujba persanilor. Acesti alti iranieni erau din zona Afghanistanului si a Tajicilor. Si acesti alti iranieni erau o trupa de elita din armata persana, iar in Europa mai tarziu au fost numiti Sarmati. Asadar Sarmatii nu erau daci, ci invers, dacii aveau ceva caracteristici iraniene, persane. Sper sa auzim ceva de originile acelor denumiri vechi si nestiute de români.
@paulrobu71
@paulrobu71 8 месяцев назад
ți ,,se pare** greșit , iazigii și alanii erau popoare diferite , deși făceau parte și unii și alții din grupul sarmatic , ramura est-iraniană , care locuiseră inițial în Asia Centrală . nu au avut nici o legătură cu războaiele medice / greco-persane , deoarece au apărut în Europa la cîteva secole după acestea , venind prin nordul M.Caspice și al M.Negre . urmașii alanilor din Caucaz sînt osetinii de azi , care NU au și strămoși iazigi . iranienii care erau în slujba persanilor erau bactrienii , strămoșii afghanilor de azi , sogdienii , care locuiau în actualele Tadjikistan și Uzbekistan , și alții , tot de neam iranian , dar fără nici o legătură cu sarmații
@ionut5367
@ionut5367 2 месяца назад
@cardenmanning2455 târgul Ieșilor, nu orașul Ieșilor... Denumirea de Iași s-a dezvoltat în timp, ca și în cazul Bucureștiului care a început ca și Bucureștii (Ai lui Bucur, nu inepția aia cu abaneza lu' pește prăjit)... Da, cel mai probabil e că acel toponim vine de la populația respectivă. Nu e mare brânză de discutat- poți discuta de ieși cam cât poți discuta și de uzi, adică nu prea mult - pentru că nu se știu prea multe despre ei... La fel de bine se poate discuta și despre cumani, că și ăia (parte din ei, nu toți) s-au refugiat tot prin Ungaria (Kunság), cam pe când întrebau de ei Mongolii... presupun ca si Ieșii (Alani, sau ce or fi fost și ei) au (re)venit cam tot pe atunci in pusta maghiara (Jászság). Măcar de la cumani, a rămas ceva mai mult decât de la ieși... Și mai interesanți par a fi pecenegii, care se pare că s-au contopit cu populațiile din Ardeal, și probabil și zonele extracarpatice... cei care nu s-or fi contopit cu cumanii care i-au urmat, bineînțeles. Prezența de care vorbești nu e legată de războaiele greco-persane, pentru că alea nu s-au desfășurat la nord de Dunăre, ci de faptul ca teritoriul nord-dunărean reprezintă extremitatea sud-vestică a pustei eurasiatice, motiv pt care cam tot ce venea din stepa pontică ajungea și la noi... mai mult ca să treacă la sud de Dunăre, unde erau mult-râvnitele all inclusive-uri grecești și ulterior romane, și mai puțin pentru deloc apetisanta zona nord-dunăreană... Excepție par a fi agatârșii, care s-au "plantat" (și) în arealul intracarpatic, nu doar cel extra-carpatic...
@cardenmanning2455
@cardenmanning2455 2 месяца назад
@@ionut5367 Eu am citit clar într-un document de pe vremea lui Vasile Lupu - orașul iesilor. Da, târgul iesilor era folosit probabil mai mult, dar exista și notiunea de orașul iesilor.
@nicolaecalin5951
@nicolaecalin5951 9 месяцев назад
Dupa retragerea romanilor si pina la formarea primului stat rominesc sint 1000 de ani care nu sint mentionati in cărțile noastre de istorie da bulgarii au format un stat mare inainte de noi si dinastiile Assan au fost de loc din Craiova deci tot nordul Dunării era sub controlul lor de ce este ascuns acest fapt?este atita timp care lipsește din istoria noastră de ce?este o rușine?
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 2 месяца назад
ionut5367, și care e motivul pt care italienii spun așa? Scrie motivul, că nu l-ai scris.
@doinapetrescu81
@doinapetrescu81 8 месяцев назад
Dam apa la moara prietenilor de la rasarit😮😮😮
@crististefan6065
@crististefan6065 7 месяцев назад
Aoleo avari sunt în locul dacilor? Unde au dispărut dacii
@doinapetrescu81
@doinapetrescu81 8 месяцев назад
Si acum luam cuvinte din alte limbi transformindu le Limbile sunt in continua modificare Sunt curioasa peste vreo 300 ani cum va suna limba romana( daca vom mai fi!!!)
@sovra6734
@sovra6734 8 месяцев назад
Nu stm cine a tras în noi în decembrie 22 , da mai ales ce sa întâmplat acum sute si mii de ani.Numa presupuneri.😮
@popacristian2056
@popacristian2056 8 месяцев назад
Nu cred ca prea se compara 22 decembrie 1989 cand stim inca din ianuarie 1990 ca a fost clar o diversiune criminala a esalonului doi din bolsevicii dictaturii comunisto-securiste pentru a se cocota pana azi... pe cadavrele romanilor ce au facut o revolutie adevarata... cu ce s-a intamplat in urma cu 1000 de ani sau mai mult si este acum jucat din punct de vedere "politic".
@nicolaenovalenco1927
@nicolaenovalenco1927 4 месяца назад
De fapt cuvântul (cniaz și voevoda) provin fi tătară siberiană
@steveurkel7676
@steveurkel7676 8 месяцев назад
Am văzut un report in care vorbeau pastorii de animale o alta limba, la coasta adriatica. Ei nu trăiau in oraș ca și românii din Ardeal. Bine că avem youtube-ul să povestim de acasa despre astfel de teme. Apai popoarele romanizate aveau mai multe alte opțiuni, să imigreze in alte părți pe continent, de exemplu. Ca și popoarele slave.
@vodabogdan5288
@vodabogdan5288 8 месяцев назад
da, , noi suntem vlahi, valahi, da e pe la 1000
@wladdragwlya
@wladdragwlya 8 месяцев назад
Romanii deveniti albanezi cred ca este impropriu spus, vorbind despre asimilarea de sange, deoarece se pare ca albanezii si romanii au in comun legaturi de sange foarte inrudite. Citisem undeva ca albanezii sunt fosti romani sau populatii dacice, sa le numim asa, care au fost impinsi de populatiile slave catre vest. Pana sa vina slavii, zice teoria, populatiile dacice sau urmasii imediati ai acestora se intindeau de pe teritoriul tarii noastre pana in Serbia. Nu mai stiu unde gasisem date referitor la asta, dar o sa caut.
@teofillacatusu3524
@teofillacatusu3524 5 месяцев назад
CUM SA CRED IN CONTINUITATE CAND DOCUMENTELE SPUN CU TOTUL ALTCEVA. SI MAI PENIBIL: CONTINUITATE DACO/ROMANA
@mishuvv
@mishuvv 8 месяцев назад
Am facut 8 ani de limba rusa si nu mi-a fost usor deloc!!!! Si asta pentru ca diferenta dintre cele doua limbi este foarte mare. Procentul enuntat(20…30% continut slavon in limba romana)) arata o imprecizie jenanta!!!! Pe deoparte. Apoi, majoritatea cuvintelor alese pentru demonstratia propusa (procentul de mai sus) este legata de limbajul bisericesc(plecat de la ortodoxia bizantina!!!). Limba rusa bisericeasca este o slava veche. Stiu acest lucru de la un lipovean. Pentru a intelege limba preotilor lipoveni se folosesc carti specifice, dictionare!!!! Asa cumn limba rusa a evoluat asa s-a intamplat si cu limba romana!! Fenomen care se petrece si in zilele noastre, a se vedea „romengleza” 😃 Aparitia multor lingvisti amatori care incearca sa faca judecati de valoare indoielnice asupra limbii romane NU este intamplatoare si dezinteresata!!! Singurul lucru pozitiv din toata expunerea este cel legat de cuvantul sclav. Adevarat, in limba romana cuvantul sclav nu a existat. Insistenta unora de a spune ca rromii(tiganii) au fost sclavi este vadit tendentioasa. Exista diferente intre sclav si rob
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Diferenta dintre sclav si rob e doar de natura semantica. Sclav e de origine latina iar rob de origine slava, ca tot ati atins subiectul cu cuvintele de origine slava. Variatia de 20-30% e normala pentru ca daca luam si cuvintele iesite din uz, regionalismele sau cele intrate din limbi slave moderne, procentele se modifica. Foarte multe cuvinte slave tin de activitati curente precum agricultura si pescuit dar si de spatiul familial, ceea ce indica faptul ca romanii au convietuit intim cu slavii, in sensul cel mai profund al termenului (inclusiv p.zda e de origine slava :). Numai bine!
@mishuvv
@mishuvv 8 месяцев назад
@@nefiltrat6934 a se vedea DEX privind diferenta dintre sclav si rob. Pai cand e vorba de procente NUputem amesteca diferite perioade.. Daca unel cuvinte au iesit din uz apoi nu se mai pot lua la numaratoare. Oricum, dumneata, se vede, NU ai cunostinte de limba rusa.Deci NU poti emite judecati de valoare. Daca am lua ca valabil procentul de 25% ar insemna ca un roman s-ar putea intelege binisor cu un rus, sarb, bulgar, etc.. Or, NU este asa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Se pare ca teoria lui Roller redivivus....
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
@@mishuvv sclav e sinonim cu rob, tot dicționarul o spune deși zău că nu era nevoie. Faptul că avem foarte multe cuvinte de origine slavă nu înseamnă că vorbim o limbă slavă. Engleza are tot cam același procent de cuvinte de origine franceză, fără ca să fie mutual inteligibile sau măcar apropiate.
@GrigoreOchian
@GrigoreOchian 8 месяцев назад
Au venit,au plecat..unde sunt cumanii si pecenegii..
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Tătarii, gagauzii, turcii din Caucaz, sunt principalii lor urmași.
@paulagarboni2218
@paulagarboni2218 8 месяцев назад
De ce utilizează acum romanii atâtea cuvinte engleze … ptr aceasta poate ca au utilizat și slavona … fără sa fie Slavi și fără sa fie englezi sau americani majoritari … așa și cu franceza … deci limba care influentează poate fii o limba de mare circulație și cuvintele împrumutate ca și din engleză fără sa avem britanici … nu uitați
@nelumargescu5970
@nelumargescu5970 9 месяцев назад
Vorbiti exact ca dl Bogdan Chireac !
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
Va referiti la timbru vocii sau la continut?
@nelumargescu5970
@nelumargescu5970 9 месяцев назад
@@clausion Vocea dvs este exact , am mai auzit cel puțin un realizator ca dv iar intuiția mea este naturala și nu mă înșel deloc , la fel fără sa intenționez când privesc o persoana îmi dau seama exact cu cine seamănă dacă mai exista una la fel , vă felicit și pentru conținutul prezentării dvs !
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
@@nelumargescu5970 M-ati confundat, eu sunt un simplu privitor, nu realizatorul materialului care ar aparea in comentarii cu numele de user "nefiltrat". Chireac are o voce mai joasa si mai estompata, dar amandoi pronunta r mai apasat.
@albundy9918
@albundy9918 8 месяцев назад
Sunt Rrrrrrrrrrrraitzi amundoi lucru care in copilarie se spunea ca tine de o inteligenta superioara. Chiar nu stiu ce sa zic...
@doinapetrescu81
@doinapetrescu81 8 месяцев назад
Si acum in Ardeal se saluta cu servus ( servitorul dvs)
@ionut5367
@ionut5367 2 месяца назад
mai rar, si influenta e porbabil catolica (maghiara, habsburgica, etc).... Servus (inca) se practica si la germani...
@kactus_3008
@kactus_3008 8 месяцев назад
Bine punctat, e cel putin paradoxal modul in care romanii se raporteaza la cultura oficiala, institutii, religie, samd., majoritari fiind. Bine, paradoxal numai pt naivi...😅
@dorudru
@dorudru 9 месяцев назад
Wrong
@doinapetrescu81
@doinapetrescu81 8 месяцев назад
Cumva cartierul.din Brașov.poarta numele acelui popor? Scheii.Brasovului???
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Exact.
@ionbrad6753
@ionbrad6753 8 месяцев назад
Da. Dar șchei, nu schei. Și localitatea din județul Suceava e Șcheia.
@viorelpiscanu9425
@viorelpiscanu9425 9 месяцев назад
Mulțumesc! Pe de alta parte istoria ca stiinta nu are in vocabularul sau "daca" ! Doar faptele real intamplate contează! Asa, as putea zice si eu: Daca Traian nu cucerea Dacia si daca Decebal nu era tradat !? Ce curs am fi luat noi ca neam!?
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Simplu, nu am fi existat. E de ajuns sa scoti un singur stramos din arborele genealogic si totul se da peste cap...
@viorelpiscanu9425
@viorelpiscanu9425 9 месяцев назад
@@nefiltrat6934 SERIOS!? AM FI EXISTAT BINE MERSI! POATE CU O ALTA DENUMIRE...DACI.../ DOAR DACA STITI SA FI FOST UN GENOCID GENERALIZAT LA NIVELUL INTREGII POPULATII GETO-DACE ... ADICA CINEVA( !?) a ucis cei aproximativ 1.000.000 de locuitori! asa ca prietene, nu e simplu deloc!
@Emilia-wy8zh
@Emilia-wy8zh 9 месяцев назад
E posibil ca cel putin o parte din clasa dominanta sa fi fost slava,sau slavo-cumana.Dar,ca in Bulgaria,unde din vechii bulgari a ramas doar numele,ei fiind slavizati,la fel cu numeroada populatie romaneasca din evul mediu,așa a ramas din slavi doar numele si rangul( boieri).Domnul,cum spune si titlul,era " romanus",nu sclavinus....
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 9 месяцев назад
bați cîmpii cu fabtezia ta!
@liviulaszlo1375
@liviulaszlo1375 9 месяцев назад
Da ! Și Nu! Istoria, e o materie( in sensul , didactic) extrem de fluidă. Și în același timp, secreta , tainică, și nu în ultimul rând ! Scrisă, de regulă de cei fffff foarte interesați , sa de-a bine pe ; sticla; să spun așa. Ghilimele de rigoare.
@10august80
@10august80 9 месяцев назад
Nu te supara dar dupa semnele de punctuatie puse de tine, nimeni nu se va deranja sa inteleaga sensul celor scrise pentru ca denota de la distanta incultura, lipsa la scoala, faptul ca nu esti in masura sa iti dai cu parerea... mai exact. Invata sa scrii si poate va conta ceea ce ai scris.
@petrepostelnicu8008
@petrepostelnicu8008 9 месяцев назад
Bravo MDAC..........Logic, documentat și de bun simt tot ce spui.
@liviulaszlo1375
@liviulaszlo1375 9 месяцев назад
@@10august80 ok
@doinapetrescu81
@doinapetrescu81 8 месяцев назад
O informație prețioasă de care nu știam Înveți cit trăiești Multumesc
@ionmaria2888
@ionmaria2888 8 месяцев назад
​@papucvasile6323 Prin Pandemuie poate ai trecut tu , Șoșoacă și Dana și chiar așa a fost Budeanca a câștigat cel puțin 200 000 de dolari, Șoșoacă a câștigat mulți șoșoci fără minte, tu ce ai câștigat, cumva câștigul tău a fost sfârșitul cuvântului scris de tine?Și în 2200 se va scrie că am trecut printr-o pandemie..
@traianlazar6639
@traianlazar6639 9 месяцев назад
Mataluta vezi slavi cam peste tot !
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
Hihi ,pai Y R1a e considerat slav e prezent in genetica romaneasca la 20% 30 % din populatie restul sunt R1b si aia de la sud,grecotei,gene de la revolutia neolitica etc.
@alexandrutomescu4146
@alexandrutomescu4146 9 месяцев назад
Mai vede si unguri peste tot.
@doinapetrescu81
@doinapetrescu81 8 месяцев назад
Foloseau slavona Sunt f multe inscriptii
@ionbrad6753
@ionbrad6753 8 месяцев назад
Evident că foloseau slavona. Dar numai în biserici și documentele oficiale. Poporul nu pricepea o iotă din slavonă. La fel, în Ungaria, Polonia, Germania în biserici se folosea latina (la catolici), precum și în documentele oficiale. Dar ungurii, polonezii și nemții de rând nu înțelegeau o boabă latinește și nu înțeleg nici acum, deși inscripțiile lor vechi sunt latinești.
@gheorgheiorga9255
@gheorgheiorga9255 9 месяцев назад
Poate că slavii erau înrudiți cu tracii?
@seaman5705
@seaman5705 9 месяцев назад
Am o intrebare - in ce document si in ce an apare prima data numele "Tara Romaneasca " ?
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 9 месяцев назад
Scrisoarea lui Neacsu, 1521.
@seaman5705
@seaman5705 9 месяцев назад
Mersi .Credeam ca exista ceva mai devreme . Deci mentiunile numelui de "roman" , "ruman" sunt chiar mai tarzii . Sunt dezamagit . Nu stiu cum se afirma cu atat usurinta ca Vlahii se numeau pe ei insisi "romani " . Vlahii sunt mentionati prima data in sec 7 iar romanii in secolul 16 - Alta mie de ani de dubii .@@nefiltrat6934
@popacristian2056
@popacristian2056 9 месяцев назад
@@seaman5705 Iar tu.... trolbotruZZ disperat.
@seaman5705
@seaman5705 9 месяцев назад
Disperata a fost ma-ta dupa mine , dar acum imi pare rau ca am facut un bou ca tine !@@popacristian2056
@popacristian2056
@popacristian2056 9 месяцев назад
@@seaman5705 Inteleg... Disperarea va face sa aiurati in masa, in ma-ta putina la minte imperia ruZZa. Jegule, spune-i lu tactu dementul terorist transgender fara pula fara coaie ca sfarsitul ii e aproape si imperiul ruZZ se destrama in cosul de gunoi al imperiilor oricat mai elucubrati si behaiti impotriva romanilor!
@Emilia-wy8zh
@Emilia-wy8zh 9 месяцев назад
Au plecat toți în Bulgaria.
@octavianc3360
@octavianc3360 5 месяцев назад
istorie antiromaneasca
@teofillacatusu3524
@teofillacatusu3524 5 месяцев назад
Ce inseamna LIMBA SLAVONA! Stiu de un alfabet slavon, nici o limba nu s/a numit slavona!
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 5 месяцев назад
Limba bisericii în țările slave ortodoxe + țările române. Are la baza idiomul vorbit în Bulgaria pe la anul 1000-1200.
@wladdragwlya
@wladdragwlya 8 месяцев назад
Cred ca de aici ai pornit confuzia "De ce ar fi folosit elitele romanesti limba slavona, daca la origini nu ar fi fost limba lor vorbita? Nu cumva pentru faptul ca vorbeau aceeasi limba cu elitele taratului bulgar, care trecea dincoace de Dunare? Cu siguranta ca da!" pentru ca nu ai conturat cum trebuie ce vrei sa spui aici, trebuia o reformulare. Se intelege ca limba materna a elitei romanesti era slavona, adica intreaga populatie a tarii o vorbea. Nici acum nu stiu cu siguranta la ce te referi cand spui ca limba elitelor era slavona, pentru ca te referi la origini. Daca era limba aleasa din motive de convenienta diplomatica nu aveai ce sa te duci la origini. Sau spui una aici si negi in raspunsuri la comentarii, sau te-ai exprimat cel putin confuz.
@zokraft
@zokraft 8 месяцев назад
Familiile boieresti din Moldova si Valahia au fost mult timp de etnii diferite fata de taranii pe care ii aveau legati de glie, la fel ca în alte părți din Europa, chiar dacă existau și neamuri de boieri români. Pana in secolul XIX rumân sau român era sinonim și cu țăran. Familii de greci, armeni, bulgari și-au păstrat limba mult timp în mediul privat. Neagoe e nume bulgăresc la origine.
@emiliangioanta8475
@emiliangioanta8475 9 месяцев назад
Și nu vreau explicația arhicunoscuta.,, Davai ceas, Davai palton;
@AdelaDraguloiu
@AdelaDraguloiu 8 месяцев назад
Scheienii nu au fost popor,cum afirmati.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 8 месяцев назад
Popor are și sensul de populație nu doar de națiune.
@ladislautoth864
@ladislautoth864 9 месяцев назад
Ca exemplificare ;care -i dansul cel mai jucat(?)Sârba!!!!!Așa că ??????? atât Laszlo din Timișoara
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
Acum ce sa zic, lighean sau Hora rimeaza cu Kolo si grecescul Hora .Si Calusarii sunt de la celti.
@gabrielstanciu13
@gabrielstanciu13 9 месяцев назад
Sarba e de la sărbătoare,călusul nu e celtic,ci mioritic
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
@@gabrielstanciu13 Nu se stie precis britzii au si ei un fel de calus aproape ca la noi si mai sunt si celti prin zona.
@clausion
@clausion 9 месяцев назад
Mai Ladislau sarba se joaca cel mai mult in Serbia, la noi e maneaua...
@vodabogdan5288
@vodabogdan5288 8 месяцев назад
vezi ca am avut o regina ce a stapanit bulgaria....
@clausion
@clausion 8 месяцев назад
Da, si cum o chema?
@doinapetrescu81
@doinapetrescu81 8 месяцев назад
Iar au vrut sa mi stearga comentariul dar am fost mai iute Ceva deranjeaza
@Theod71
@Theod71 9 месяцев назад
Grafia latina dupa 1850
@laviniumarta501
@laviniumarta501 9 месяцев назад
20:03 Pentru greci-catolici de la 1700, iar pt românii calvini mai devreme! În fragmentul Teodorescu care se află la Biblioteca Széchenyi din Budapesta chiar mai devreme de 1600! Fragmentul Teodorescu care ne interesează pe noi, constă în 8 file cu cântece calvine adăugate unei cărți tipărite la 1508 la Sibiu! Respectivele cântece sunt scrise în limba română utilizând alfabetul maghiar al acelor timpuri!
@pinkblackdesign
@pinkblackdesign 9 месяцев назад
1860 ! Reforma latina a lui Cuza in Principatele Unite ale Valahiei si Moldovei
@ionbrad6753
@ionbrad6753 8 месяцев назад
@@laviniumarta501 Corect. Analog, există un ”Tatăl nostru” scris românește cu litere latine intr-un compendiu polon de prin anii 1600. Se presupune că un boier moldovean le-a dat textul.
@maxavail
@maxavail 9 месяцев назад
Totusi stim ca Stefan cel Mare scria sau dadea edicte in limba romana si se considera pe sine valah de la Rim.
@andreikolesnikov3262
@andreikolesnikov3262 9 месяцев назад
Ce să mai vorbim de Ștefan, Adam a fost român!
@juanito3297
@juanito3297 9 месяцев назад
De unde sti? Asa as putea sa spun ca tu esti rus! Poate am dreptate?@@andreikolesnikov3262
@ver_idem
@ver_idem 9 месяцев назад
@@andreikolesnikov3262 .....si Eva tot asa da,parca si bunul Dumnezeu.
@pinkblackdesign
@pinkblackdesign 9 месяцев назад
Da de unde ! Stefan Musat vorbea slavona, ca si mosii si urmasii sai, pana pe la 1600. Utilizarea limbii slavone la Curte s-a incheiat abia dupa Capitulatiile cu Imperiul Ottoman din sec XV si educarea elitei valahe si moldovenesti la Constantinopol. Scrisoarea negustorului Neacsu din Campulung (1521) , primul document in limba romana ( scrisa cu alfabet chirilic) abunda de slavisme, ilustrand limba arhaica romana de atunci.
@cornels267
@cornels267 9 месяцев назад
​@@andreikolesnikov3262geto-dac 😂
Далее
Popoare Migratoare - Pecenegii
20:54
Просмотров 37 тыс.
#kikakim
00:10
Просмотров 14 млн
Китайка стучится Домой😂😆
00:18
De ce susțin ungurii că Transilvania le aparține?
25:40
A cui a fost Transilvania de-a lungul istoriei ?
8:25
Просмотров 525 тыс.
De ce nu au cucerit otomanii „Țările Române”?
6:16
De câte ori au venit rușii în România?
5:18
Просмотров 283 тыс.