Тёмный

Cognitie [2/3]: Hoe ga je om met cognitieve klachten? 

Non-Profit: MS in beeld
Подписаться 1,4 тыс.
Просмотров 1,3 тыс.
50% 1

Met cognitieve klachten kun je in de meeste gevallen goed leren omgaan. Geholpen door klinisch neuropsycholoog Meike Holleman leg ik uit hoe.
Deze video bevat meer dan 20 praktische tips die je kunnen helpen omgaan met cognitieve klachten.
Hoofdstukken
0:00 Introductie
3:17 Spiralen
10:22 Metafoor
12:52 MS brein ≈ Een oude computer
17:56 Algemene tips
20:18 Neuropsychologisch Onderzoek
28:23 Strategieën
28:40 Acht strategieën voor de basis van de piramide
34:50 Vijf Strategieën voor de top van de piramide
38:54 De neuropsycholoog [met Meike Holleman]
41:27 Afronding

Опубликовано:

 

9 июл 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 14   
@AnkevanderHeijde
@AnkevanderHeijde 2 месяца назад
Zeer herkenbaar allemaal. Sinds diagnose MS in 2015 ook veel van dit zelf geleerd en ook met professionals verder gekomen. Maar blijf mij verdiepen in wat er meer mogelijk is. Dit gaf weer wat verduidelijking van alles. Dank!
@mariekeoosterom8793
@mariekeoosterom8793 6 месяцев назад
Bedankt Bram, super interessant! De neuropsycholoog heeft mij in de periode na mijn diagnose ook erg goed geholpen. inderdaad, als je veel loopt te malen en te simmen, vraagt dat veel energie en daar wordt het allemaal niet beter op. Ik ervaar best veel cognitieve problemen waardoor ik meer tijd nodig heb voor mijn werk als schrijver. Ik doe dat tegenwoordig op freelance basis en dat helpt mij ontzettend. Ik kan zelf mijn tijd indelen en heb zelf in de hand hoe lang ik over een opdracht doe en wanneer ik aan het werk ben. Verder heb ik veel baat bij het medicijn Modafinil tegen vermoeidheid. Dat zorgt er ook voor dat ik me langer en beter kan concentreren. ik ben benieuwd naar deel 3 van je serie!
@kreeldeleeuw2807
@kreeldeleeuw2807 7 месяцев назад
Tot mijn diagnose was mijn werk, als gedragskundige/Orthopedagoog-Generalist, mijn passie, mijn hobby, mijn alles. Naar mijn werk gaan was een feestje. Ik zei wel eens dat mijn hersenen mijn kostbaarste bezit waren en dan grapte ik dat ik die misschien moest verzekeren, net als een bekende pianist zijn handen ;). Mijn compleet onverwachte diagnose was een regelrechte schok. Een NPO laten afnemen terwijl je daar zelf bevoegd (minder bekwaam maar toch) toe bent, was één van de vele erge dingen in het proces. Überhaupt de term “premorbide niveau” was, en is, tranentrekkend. Ik heb heus meer klachten, die niemand ziet, maar mijn cognitieve klachten zijn voor mij by far het allerergst. Ik heb en doe er alles aan wat maar enigszins mogelijk is. Daar kan en mag ik trots op zijn, maar het is en wordt nooit meer zoals het was. Mensen die mij niet kennen van vóór mijn diagnose vinden mij intelligent, scherp, ad rem. En dat snap ik hoor, echt. Maar ik ben me er dagelijks van bewust dat het anders, en voor mij(n gevoel) minder is dan het was. En mijn partner, net zo confronterend eerlijk als ik, beaamt dat uiteraard ook. Niet dat het persé nog een onderwerp van gesprek is, het is namelijk een gegeven en we hebben het ermee te doen, maar het blijft op momenten toch een beetje voelen als rouwen. En nee, niet meer zo heftig dat mijn prefrontale cortex (nog) op hol is, maar het is wel verlies dat haar einde niet kent. Nou klinkt dit wel heel deprimerend ;). Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar ondanks dat ik bekend sta als iemand met veel humor, is mijn “het zit toch tussen mijn oren” al jaren niet echt grappig, maar hartstikke waar. Ik heb op eigen initiatief zelf een psycholoog in de arm genomen na mijn diagnose, want dat was wel nodig ;). Ben ik een ruim jaar mee bezig geweest, maar toen was ik mooi positief uitbehandeld. Heel leuk om in jouw stukje met Meike, ook even iets over een strategie van jezelf te horen. Even wat interactie. Maakt je voor mij ook wat ‘echter’ ofzo. Maar vooral je zien lachen, was verfrissend en deed mij ook grijnzen. Dat zien we bijzonder weinig in je filmpjes realiseerde ik me. Tja, dat krijg je hè dit soort pittige shit in begrijpelijke taal. Maar dank je wel weer Bram! Ik weet hoeveel tijd dit je weer gekost heeft. Mijn/onze dank is groot 🙏
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Bedankt voor je bericht. Ik herken het ook maar al te goed. Inmiddels begint het een nieuwe normaal te worden, maar inderdaad best confronterend als ik merk dat veel dingen die vroeger vanzelfsprekend waren ineens niet meer mogelijk zijn. Ik ben blij dat ik met deze filmpjes mijn kennis/kunde toch kan blijven gebruiken.
@BasBartling-ux8qn
@BasBartling-ux8qn 7 месяцев назад
Geweldige metaforen om één en ander te verduidelijken. En heel herkenbaar. Dank!
@lolipopyoutubekanaal4346
@lolipopyoutubekanaal4346 6 месяцев назад
From Amsterdam lotgenoot zeer goede postiefe feedback alle video Respect veel gezondheid en naasten,RIP rust in peace overleden .( ✈️jet en bim 🧨🤣🤣🌎🥊mss zeer goede in alle en ook team bram 🤲👍
@MichaelLetsch
@MichaelLetsch 7 месяцев назад
Dankjewel voor deze video. Erg duidelijk en rustig uitgelegd. Ik zelf gebruik nogal wat medicatie tegen mijn gevoelsstoornissen in mijn handen en ik merk dat deze medicatie erg veel invloed hebben op mijn cognitie. Het probleem is een beetje als ik die medicatie niet neem heb ik erg veel pijn in mijn handen en als ik ze wel neem heb ik minder pijn maar mijn hersens werken dan niet op zijn best. Medicatie kan dus best een rol spelen bij cognitie en ms.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Ik heb klinisch neuropsycholoog Meike Holleman gevraagd of ze hier wat over zou kunnen zeggen. Dit was haar antwoord: “Het klopt dat sommige medicijnen, zoals pijnstillers, invloed kunnen hebben op het cognitief functioneren. Het kan moeilijk zijn om te kiezen tussen meer pijn en mentaal helderder zijn, of minder pijn hebben maar je minder scherp voelen. Bovendien heeft pijn op zichzelf ook een negatieve invloed op het mentale welzijn, zoals cognitie, stemming en prikkelbaarheid. Daarom is het belangrijk om deze dingen goed af te wegen en met je arts te overleggen waar de optimale balans ligt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar andere doseringen of tijdstippen van inname om de optimale balans te vinden.” Nogmaals bedankt @MichaelLetsch voor deze waardevolle toevoeging.
@lolipopyoutubekanaal4346
@lolipopyoutubekanaal4346 6 месяцев назад
From Amsterdam 🤲🙏🌎🥊🥊🥊ms
@helenepols4405
@helenepols4405 7 месяцев назад
Ik heb ook zo’n neuropsychologisch onderzoek gehad omdat ik nogal veel dingen vergeet. Nou heb ik tijdens dat onderzoek onder ideale omstandigheden behoorlijk goed gepresteerd en het is op zich fijn om te weten dat mijn geheugen in principe prima is. Alleen verandert dat dan nog niets aan het feit dat ik ik desondanks heel veel dingen vergeet. Dus ik heb er eigenlijk nauwelijks iets aan gehad want mijn situatie blijft gewoon hetzelfde. Het enige verschil is dat ik nu weet dat het niet aan m’n geheugen ligt. Fijn. Denk ik. Hoop ik. Misschien… maar tot nog toe heb ik er niet echt iets aan. Aangezien de test was uitbesteed aan een ander onderzoeksbureau heb ik geen gesprek achteraf gehad. En geen idee van de testresultaten op zich. Ik kan me ook niet herinneren of er nog gesproken is over wat mijn vergeetachtigheid met mij doet in mijn dagelijks leven maar dat zou aan mij kunnen liggen. Het heeft in ieder geval geen verpletterende indruk gemaakt. Best wel jammer dat cognitieve klachten en overprikkeling ervoor zorgen dat ik helaas mijn werk niet meer kan doen maar verder wel het wiel uit mag vinden hoe ik het dan voor mezelf oplos. Tot nog toe ben ik daar helaas niet zo heel erg goed in. Gelukkig ben ik wel heel goed in vastlopen, opnieuw proberen en dat eindeloos herhalen. En als het dan nog steeds niet lukt dan toch maar uit de weg gaan want uiteindelijk krijg ik er toch wel genoeg van als dingen niet lukken.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Bedankt voor je bericht. Het lastige van zo'n NPO is dat er geen 'nul-meting' bij je is gedaan en dat de resultaten dus worden vergeleken met een groep mensen met ongeveer dezelfde karakteristieken als jij. Stel dat je voor je MS-diagnose op geheugentests veel beter presteerde dan anderen, dan kan het dus zijn dat hoewel jij persoonlijk dus veel afwijkt van je eerdere prestaties, je niet genoeg afwijkt van het gemiddelde om van een cognitieve stoornis te spreken. Een betere nul-meting zou dus fijn zijn. In deel 3 zal ik het daar onder andere over hebben. In dat laatste deel zal ik ook spreken met andere MS-behandelaars over hoe die om gaan met cognitieve klachten en wat daar nog in kan verbeteren. Een terugkoppel gesprek lijkt me heel belangrijk. Hopelijk heb je iets aan de tips en strategieën uit deze video om beter om te kunnen gaan met je cognitieve klachten!
@helenepols4405
@helenepols4405 7 месяцев назад
@@MSinbeelddankjewel voor je reactie. Ik had tijdens het onderzoek zelf helemaal niet het gevoel dat het slechter ging dan voor m’n diagnose. Ik heb meer het idee dat ik tegenwoordig veel meer last heb van de ‘ruis’ om me heen en dat het me niet meer goed lukt om die ruis eruit te filteren. Waar ik voorheen nog redelijk kon switchen tussen meerdere gesprekken tegelijkertijd (soms best handig als je voor de klas staat), vergeet ik nu zout in het eten als iemand me ook maar één vraag stelt tijdens het koken. Mijn multitaskfunctie is van de ene dag op de andere buiten werking en daar ben ik nog steeds niet aan gewend. Dus alle tips die ik tegenkom (ook die uit je video’s 👍) probeer ik uit en uiteindelijk zal het wel een soort van werkbaar worden. Jammer dat m’n gebrek aan geduld hetzelfde is gebleven 🙈
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
@helenepols4405, bedankt voor de toelichting. Ik begrijp het. De neuropsycholoog legde me uit dat multitasken niet echt bestaat, maar dat je hersenen snel wisselen tussen verschillende taken. Dit wisselen tussen taken kost veel energie en gaat eerder mis wanneer er ergens in de hersenen schade is. Met de spoorkaart in gedachte kan schade direct aan een station zijn (hersengebiedje dat berekeningen doet), maar als de schade de rails heeft aangetast kan zo'n trein net wat trager rijden (of moet een omweg rijden) waardoor al snel de hele planning in de war loop. Dat geldt ook voor het filteren van wat belangrijk is. De hersenen maken continu enorm veel afwegingen, want niet alle informatie kan tegelijkertijd verwerkt worden en is ook niet even belangrijk. Bij een rumoerige klas filterden je hersenen de lawaaierige 29 andere kinderen eruit zodat jij je net op tijd kon richten op dat kind dat bijna in zijn broek plaste... Maar bij schade gaat er al snel wat mis met die filters. Dat merk je vaak nog meer als je slecht geslapen hebt, koorts hebt, of het is super heet of juist koud. In deel 3 spreek ik ook met onderzoekster Priska Zuber. Die heeft laten zien in een studie dat geheugen training op zichzelf niet zo bijzonder goed werkt... Maar dat wanneer je zo'n training doet terwijl je hersenen afgeleid worden door andere informatie (bijv. praten op de achtergrond), je je geheugen wel kunt verbeteren. Heel bijzonder, dus daar ga ik zeker meer over uitzoeken en vertellen! Wie weet is het dus wel te trainen in de toekomst....
@helenepols4405
@helenepols4405 7 месяцев назад
@@MSinbeeld dankjewel voor je uitgebreide reactie. Ik ben meestal ook niet erg overtuigd van de effectiviteit van multitasken omdat je dan eerder meerdere dingen half doet ipv een ding goed. Maar ik vond het altijd wel heel fijn om snel te kunnen wisselen tussen verschillende gesprekken en als ik dat nu probeer dan is er minstens een gesprek niet meer terug te halen uit m’n geheugen. En dat is jammer als ik door iemand afgeleid word. Ik zou dan graag beter in staat willen zijn om te kiezen met welk gesprek ik verder ga. Nu is dat bijna automatisch degene met de hardste stem. Ik ben wel benieuwd wat er allemaal nog te leren/verbeteren valt dus ik kijk ook uit naar je volgende video’s. En ik hoop dat het me nog eens gaat lukken om ietsje beter te leren filteren van alle ruis om me heen 🙂
Далее
Cognitie [1/3]: Wat is cognitie?
29:18
Просмотров 2 тыс.
Dora does the Tyla Dance 😳 #shorts
00:16
Просмотров 1,4 млн
Luiza Rasulova #luizarasulova
00:37
Просмотров 2 млн
아이들은 못말려 〰️ With #짱구
00:11
Просмотров 478 тыс.
Hoe herken je een psychopaat?
15:27
Просмотров 120 тыс.
Femke over haar zoon Karel (13) met ASS (autisme)
24:52
Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
15:31
Просмотров 154 тыс.
All MS is progressive! What now? (English subtitles)
29:45
“MS Accepteren? Nee dat nooit!”
4:59
Просмотров 638
BTK-remmers, een oplossing voor ‘de echte MS’?
29:14
Hoe kan je de gedachten van anderen lezen?
15:50
Просмотров 185 тыс.
Wanneer ben je intelligent?
13:17
Просмотров 113 тыс.
HSCT: Het meest effectieve MS-medicijn?
20:27
Просмотров 2,4 тыс.
Dora does the Tyla Dance 😳 #shorts
00:16
Просмотров 1,4 млн