Тёмный
Non-Profit: MS in beeld
Non-Profit: MS in beeld
Non-Profit: MS in beeld
Подписаться
We provide comprehensive and easy-to-understand explanations of complex topics related to Multiple Sclerosis through video clips. This saves you from having to read lengthy texts, allowing you to watch, pause, and rewind as you please.

Stichting MS in beeld, a Dutch non-profit organization dedicated to MS awareness, was established by Bram Platel, a scientist and MS patient.

For further information, please visit our website at www.msinbeeld.nl/en.
Beloopsvormen van MS (verbeterd geluid)
24:28
4 месяца назад
“MS Accepteren? Nee dat nooit!”
4:59
5 месяцев назад
Cognitie [1/3]: Wat is cognitie?
29:18
8 месяцев назад
What is 'MS in beeld'?
0:31
Год назад
Hoe meet je MS?
19:34
Год назад
HSCT: Het meest effectieve MS-medicijn?
20:27
2 года назад
Nora Holtrust MSweb-prijs 2022
3:27
2 года назад
Ga je voor MS-medicatie en welke dan?
17:12
2 года назад
Hoe werkt een klinische studie?
23:01
2 года назад
Kunnen MS-laesies verdwijnen?
13:00
2 года назад
Hoe wordt de diagnose MS gesteld?
15:28
2 года назад
Комментарии
@remyzandwijk
@remyzandwijk 13 дней назад
Bedankt weer voor het interessante filmpje. Ik vind dit format eigenlijk wel verfrissend, het lijkt alsof we in gesprek met je zijn. De gescripte filmpjes lijken meer documentaire-achtig. Toch vind ik beide formats even prettig om naar te kijken, dus wat mij betreft wissel je af. Ik kan mij ook voorstellen dat het ene format cognitief méér van de vraagt dan het andere.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 13 дней назад
Bedankt voor je berichtje. Ik vind het allebei leuk om te doen. De documentaire filmpjes zie ik echt als iets dat jaren lang als informatiemateriaal kan dienen.
@NellekeMelisse
@NellekeMelisse 15 дней назад
Hoi Bram, eerst even over de vorm. Ik vind de uitgebreidere vorm rustiger overkomen. Echter ik snap ook de voordelen van deze manier, zo kun je sneller een filmpje maken. Inhoudelijk, ik heb zelf ook meerdere aanvallen gehad waren mijn ogen bij betrokken waren. De MS kwam uiteindelijk aan het licht door een oogzenuwontsteking. Al werd het toen wel door radioloog als MS gezien, maar niet door de neuroloog die ik toen zag in 2018. Twee jaar later een nieuwe aanval, waarbij ik bij iedere beweging met mijn ogen moest overgeven. Shub had daarna ook nog veel problemen opgeleverd in andere gebieden, zoals lopen. En nu werd wel de diagnose MS gesteld, na uitgebreid onderzoek. Een paar maanden na die shub een andere waarbij ik heel erg ging dubbelzien. Bij deze wel een prednison kuur gehad. Nu in de naweeën van een andere aanval en toch ook weer meer last van de oude klachten in het zien. Ik begrijp nu beter wat er die keren gebeurde in mijn hoofd en ogen. Heel helder, suoer fijn dat je dit doet❤️
@MSinbeeld
@MSinbeeld 13 дней назад
Heel erg bedankt voor je berichtje! Was dit filmpje wel goed te volgen ook al kwam het wat minder rustig over? Wat een verhaal van je diagnose. Dat zet me wel aan het denken. Hoeveel MS wordt er (voor lange tijd) gemist omdat het voor de klinicus niet meetbaar is?
@user-cr5eb9kw4q
@user-cr5eb9kw4q 25 дней назад
Hoi Bram. Ik zou graag willen dat je met beide formaten doorgaat. Ik ben dol op je goed weyenschappelijk onderlegde en doordachte langere videos, maar met dit formaat kun je natuurlijk sneller meer onderwerpen uitleggen. Mijn visuele problemen worden niet erkend als MS gerelateerd, maar aangezien ze komen en gaan en vooral erger worden met vermoeidheid denk ik toch dat er wellicht een relatie is.
@estherkollen4351
@estherkollen4351 Месяц назад
Hoe zit het eigenlijk met die studies?
@MSinbeeld
@MSinbeeld 28 дней назад
Er wordt zeker veel onderzoek naar gedaan tegenwoordig, maar dat gaat langzaam. Het is nog steeds niet duidelijk op wat voor manier EBV (of een andere virusinfectie) gerelateerd zou zijn aan MS. Er zijn verschillende theorieën die getest worden. Maar er is nog geen ‘eureka’ moment geweest.
@estherkollen4351
@estherkollen4351 Месяц назад
Ik heb nooit EBV gehad (uitgesloten door bloedonderzoek) bij diagnose in 2009) maar ik heb wel vanaf mijn 10e het herpes simplex virus (destijds hele ernstige herpes simplex, niet zomaar een koortslip). Houdt dat eigenlijk verband met EBV? Ik heb nu trouwens nog heel zelden een koortslip, en als ik er dan één heb niet noemenswaardig.🤷‍♀️
@MSinbeeld
@MSinbeeld 28 дней назад
Ik geloof dat zo’n herpes virus ook soms genoemd wordt. Het is ook een virus waar mensen heel veel aan blootgesteld worden.
@HermineEssink
@HermineEssink Месяц назад
Bedankt Bram, fijn dat je dit onderwerp bespreekt en duidelijk uitlegt met behulp van schema's en voorbeelden. Daardoor is het heel verhelderend. Over oogzenuw ontsteking is wel voldoende informatie te vinden, in tegenstelling tot informatie over oogbewegingsproblemen. Ook de verwijzingen naar websites en/ of artikelen vind ik heel positief! Ga zo door!!
@MariekeEikenboom
@MariekeEikenboom Месяц назад
Prima en duidelijk filmpje. Ook dit format is erg fijn wat mij betreft
@MichaelLetsch
@MichaelLetsch Месяц назад
Hoi Bram, weer en heel erg informatief filmpje. Ik heb zelf al zo'n 3 jaar last van dubbel zien en heb er ook een lens voor die zwart is aan de de binnenkant, zodat ik maar met één oog kan zien en even niet dubbel. Het gebruik van zo'n lens heeft ook veel nadelen dus ik gebruik hem niet heel erg vaak. Het format van dit filmpje is ook erg informatief en goed. Ik kan me voorstellen dat het maanden duurt om een goed filmpje te maken. Je bent een erg slimme man en ik kijk altijd graag uit naar de filmpjes van je. Altijd perfectie hoeft natuurlijk niet 😉
@tamaratindal4336
@tamaratindal4336 Месяц назад
Mooi Bram dat je dit gemaakt heb dus zoals ik nu begrijp komen oog problemen vanaf het ruggenmerg ? Of vat ik dat verkeerd op ook heb ik ms op beide ogen helaas beide ogen shubs gehad Ook weer ik niet of het vermeld is maar ik heb staar gekregen door de prednison kuren op me ogen daardoor
@MichaelLetsch
@MichaelLetsch Месяц назад
Wat ik ervan begrijp zijn alle visuele problemen in de hersenen of de oogzenuwen. Signalen van de ogen gaan niet via het ruggenmerg. Bram legt de locatie van de visuele verwerking uit in dit stukje. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-uiASodeqDqc.html
@MSinbeeld
@MSinbeeld Месяц назад
Het ruggenmerg heeft niet te maken met zicht. Het is wel ook een relatief dunne structuur waar veel informatie doorheen moet, net als de oogzenuw. Zodra je daar schade hebt merk je dat snel. Daarom staat het in dat lekkende zwembadmodel samen met de oogzenuwen onder het ondiepe gedeelte. Wat vervelend dat je het in beide ogen hebt gehad (op twee verschillende momenten?) en helemaal dat de prednison voor staar heeft gezorgd…
@eileensmollen8641
@eileensmollen8641 Месяц назад
Dank je voor de Info. Zeer informatief. Dit format is prima!😉
@__Wanderer
@__Wanderer Месяц назад
Interessant, leuk format van video! :) Mijn eerste klacht was ON, opitc neurtis, ik werd blind in een oog binnen 2 dagen. Ik kon niks zien, alleen de rand van mijn visie met een oog. Als ik naar iemand keek zag ik alleen de schoenen bijv. Ik heb helaas een zeer slecht herstel gehad en ben nog steeds blind in die oog. Ik heb alleen 3 dagen prednisolon gehad + geen plasmapheresis(iets dat met oog ontsteking ook helpt). Ik vraag me af of ik meer zicht terug zou hebben als ik 5 dagen prednisolon + plasmapheresis had gehad.
@MSinbeeld
@MSinbeeld Месяц назад
Bedankt voor je reactie. Wetenschappelijke studies hebben laten zien dat de uiteindelijke uitkomst na prednison of plasmaferese niet anders is. Beiden versnellen het herstel, maar de uiteindelijke uitkomst lijkt niet anders.
@RJMF
@RJMF Месяц назад
Een complex probleem weer duidelijk uitgelegd. Met dit format is niks mis...duidelijk en natuurlijk sneller te doen 👍
@MichaelLetsch
@MichaelLetsch Месяц назад
Weer heel duidelijk en informatief. dankjewel
@wenda000
@wenda000 Месяц назад
Bedankt voor de heldere uitleg Bram!
@eefvandesande9098
@eefvandesande9098 Месяц назад
Bedankt voor deze duidelijke video’s over dit onderwerp 🙌🏻✌🏻
@bplatel
@bplatel Месяц назад
Het maken van dit drieluik was best pittig, vooral omdat het een nieuw en lastig onderwerp was voor een techneut zoals ik. Ik heb er echt ontzettend veel van geleerd, meer dan ik in drie al behoorlijk lange video's kon uitleggen. Ik wil iedereen die me geholpen heeft heel erg bedanken, vooral Hanneke Hulst, Pauline Waskowiak, Anniek Reinhardt, Jip Aarts en Shalina Saddal.
@AnkevanderHeijde
@AnkevanderHeijde 2 месяца назад
Zeer herkenbaar allemaal. Sinds diagnose MS in 2015 ook veel van dit zelf geleerd en ook met professionals verder gekomen. Maar blijf mij verdiepen in wat er meer mogelijk is. Dit gaf weer wat verduidelijking van alles. Dank!
@lolipopyoutubekanaal4346
@lolipopyoutubekanaal4346 2 месяца назад
Zeer goede feedback
@inbamel8509
@inbamel8509 3 месяца назад
Heel verhelderend, dank je wel !
@imoralinger6069
@imoralinger6069 3 месяца назад
🤣🤣🤣
@angiekarmin8396
@angiekarmin8396 3 месяца назад
Ja! Interessant!
@realitateatm
@realitateatm 4 месяца назад
This is an incomplete view. I strongly believe the immune system is involved all the way through a person with MS lifetime, and the concept of smouldering MS invalidates the idea that DMTs can “cure” MS by avoiding future lesions. The key actions to take are to control the immune system and cause it to stop attacking the myelin and to grow and preserve the functional reserve. DMTs should be used to stabilise the disease. To maintain and grow the functional reserve: diet, exercise, meditation. A person with MS should aim to get their immune system under control and implement a wellness routine to promote continuous repair/rebuild/growth of their central nervous system.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 4 месяца назад
Thanks for the comment. A lot is still unknown about this smouldering part of MS. At the moment it is mostly being brought as that part of MS that remains after you stop new lesions being formed on MRI. One important thing to note is that a lesion (a focal damage in the brain tissue) in the model does not necessarily have to be apparent on MRI. If you use a 7Tesla MRI with a sensitive scan protocol you can visualize a lot more damage. That is not to say that there is no neuro-degenerative process happening in the white matter (normal appearing white matter). However, the question is how much of this process is influenced by early use of effective medication stopping lesions from ever forming. To answer this question very early and highly effective treatment (I didn’t come up with that term) needs to be used. To study this the ATTACK-MS trial is interesting. Where they treat MS as early as possible with natalizumab vs regular treatment. I do agree with you that diet, exercise, meditation are important. Thanks again for your comment, it is a very interesting discussion and hopefully they come up with a solution for smouldering MS.
@mariekeoosterom8793
@mariekeoosterom8793 5 месяцев назад
Ik was altijd erg ambitieus en werkte veel te hard in een stressvolle baan terwijl ik ook nog een leuk moeder en vrouw probeerde te zijn. Door MS raakte ik arbeidsongeschikt. Dat was een erg bittere pil om te slikken maar met hulp van een neuropsycholoog, mindfulness en inspirerende mede-MSers leerde ik de ziekte te accepteren en een andere invulling te geven aan mijn ambities. Zonder MS had ik misschien nooit als freelance schrijver durven gaan werken zoals ik nu doe en was ik niet zoveel aanwezig geweest voor mijn opgroeiende kinderen. Kortom: sta af en toe stil bij op welke vlakken je leven is veranderd en misschien wel verbeterd door MS, in plaats van alleen te focussen op wat het van je heeft afgenomen. Welk verhaal vertel je jezelf? Dat het goed met je gaat of dat het slecht met je gaat? Want het verhaal dat je jezelf vertelt, is het verhaal dat je zelf ook gaat geloven.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 5 месяцев назад
Heel erg bedankt voor het delen van je waardevolle verhaal!
@user-ws2yk2cf8b
@user-ws2yk2cf8b 5 месяцев назад
Zo waar
@KarinDekker-rw2lg
@KarinDekker-rw2lg 5 месяцев назад
Zowaar een beetje geluk! 😅
@poe8hp
@poe8hp 5 месяцев назад
Geweldig filmpje. Van altijd maar vechten word je ook alleen maar extra moe.
@marie-josegeven8997
@marie-josegeven8997 5 месяцев назад
Top verteld!!
@skarinneke
@skarinneke 5 месяцев назад
Goed filmpje!
@lolipopyoutubekanaal4346
@lolipopyoutubekanaal4346 6 месяцев назад
From Amsterdam
@lolipopyoutubekanaal4346
@lolipopyoutubekanaal4346 6 месяцев назад
From Amsterdam lotgenoot zeer goede postiefe feedback alle video Respect veel gezondheid en naasten,RIP rust in peace overleden .( ✈️jet en bim 🧨🤣🤣🌎🥊mss zeer goede in alle en ook team bram 🤲👍
@lolipopyoutubekanaal4346
@lolipopyoutubekanaal4346 6 месяцев назад
From Amsterdam 🤲🙏🌎🥊🥊🥊ms
@mariekeoosterom8793
@mariekeoosterom8793 6 месяцев назад
Bedankt Bram, super interessant! De neuropsycholoog heeft mij in de periode na mijn diagnose ook erg goed geholpen. inderdaad, als je veel loopt te malen en te simmen, vraagt dat veel energie en daar wordt het allemaal niet beter op. Ik ervaar best veel cognitieve problemen waardoor ik meer tijd nodig heb voor mijn werk als schrijver. Ik doe dat tegenwoordig op freelance basis en dat helpt mij ontzettend. Ik kan zelf mijn tijd indelen en heb zelf in de hand hoe lang ik over een opdracht doe en wanneer ik aan het werk ben. Verder heb ik veel baat bij het medicijn Modafinil tegen vermoeidheid. Dat zorgt er ook voor dat ik me langer en beter kan concentreren. ik ben benieuwd naar deel 3 van je serie!
@helenepols4405
@helenepols4405 7 месяцев назад
Ik heb ook zo’n neuropsychologisch onderzoek gehad omdat ik nogal veel dingen vergeet. Nou heb ik tijdens dat onderzoek onder ideale omstandigheden behoorlijk goed gepresteerd en het is op zich fijn om te weten dat mijn geheugen in principe prima is. Alleen verandert dat dan nog niets aan het feit dat ik ik desondanks heel veel dingen vergeet. Dus ik heb er eigenlijk nauwelijks iets aan gehad want mijn situatie blijft gewoon hetzelfde. Het enige verschil is dat ik nu weet dat het niet aan m’n geheugen ligt. Fijn. Denk ik. Hoop ik. Misschien… maar tot nog toe heb ik er niet echt iets aan. Aangezien de test was uitbesteed aan een ander onderzoeksbureau heb ik geen gesprek achteraf gehad. En geen idee van de testresultaten op zich. Ik kan me ook niet herinneren of er nog gesproken is over wat mijn vergeetachtigheid met mij doet in mijn dagelijks leven maar dat zou aan mij kunnen liggen. Het heeft in ieder geval geen verpletterende indruk gemaakt. Best wel jammer dat cognitieve klachten en overprikkeling ervoor zorgen dat ik helaas mijn werk niet meer kan doen maar verder wel het wiel uit mag vinden hoe ik het dan voor mezelf oplos. Tot nog toe ben ik daar helaas niet zo heel erg goed in. Gelukkig ben ik wel heel goed in vastlopen, opnieuw proberen en dat eindeloos herhalen. En als het dan nog steeds niet lukt dan toch maar uit de weg gaan want uiteindelijk krijg ik er toch wel genoeg van als dingen niet lukken.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Bedankt voor je bericht. Het lastige van zo'n NPO is dat er geen 'nul-meting' bij je is gedaan en dat de resultaten dus worden vergeleken met een groep mensen met ongeveer dezelfde karakteristieken als jij. Stel dat je voor je MS-diagnose op geheugentests veel beter presteerde dan anderen, dan kan het dus zijn dat hoewel jij persoonlijk dus veel afwijkt van je eerdere prestaties, je niet genoeg afwijkt van het gemiddelde om van een cognitieve stoornis te spreken. Een betere nul-meting zou dus fijn zijn. In deel 3 zal ik het daar onder andere over hebben. In dat laatste deel zal ik ook spreken met andere MS-behandelaars over hoe die om gaan met cognitieve klachten en wat daar nog in kan verbeteren. Een terugkoppel gesprek lijkt me heel belangrijk. Hopelijk heb je iets aan de tips en strategieën uit deze video om beter om te kunnen gaan met je cognitieve klachten!
@helenepols4405
@helenepols4405 7 месяцев назад
@@MSinbeelddankjewel voor je reactie. Ik had tijdens het onderzoek zelf helemaal niet het gevoel dat het slechter ging dan voor m’n diagnose. Ik heb meer het idee dat ik tegenwoordig veel meer last heb van de ‘ruis’ om me heen en dat het me niet meer goed lukt om die ruis eruit te filteren. Waar ik voorheen nog redelijk kon switchen tussen meerdere gesprekken tegelijkertijd (soms best handig als je voor de klas staat), vergeet ik nu zout in het eten als iemand me ook maar één vraag stelt tijdens het koken. Mijn multitaskfunctie is van de ene dag op de andere buiten werking en daar ben ik nog steeds niet aan gewend. Dus alle tips die ik tegenkom (ook die uit je video’s 👍) probeer ik uit en uiteindelijk zal het wel een soort van werkbaar worden. Jammer dat m’n gebrek aan geduld hetzelfde is gebleven 🙈
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
@helenepols4405, bedankt voor de toelichting. Ik begrijp het. De neuropsycholoog legde me uit dat multitasken niet echt bestaat, maar dat je hersenen snel wisselen tussen verschillende taken. Dit wisselen tussen taken kost veel energie en gaat eerder mis wanneer er ergens in de hersenen schade is. Met de spoorkaart in gedachte kan schade direct aan een station zijn (hersengebiedje dat berekeningen doet), maar als de schade de rails heeft aangetast kan zo'n trein net wat trager rijden (of moet een omweg rijden) waardoor al snel de hele planning in de war loop. Dat geldt ook voor het filteren van wat belangrijk is. De hersenen maken continu enorm veel afwegingen, want niet alle informatie kan tegelijkertijd verwerkt worden en is ook niet even belangrijk. Bij een rumoerige klas filterden je hersenen de lawaaierige 29 andere kinderen eruit zodat jij je net op tijd kon richten op dat kind dat bijna in zijn broek plaste... Maar bij schade gaat er al snel wat mis met die filters. Dat merk je vaak nog meer als je slecht geslapen hebt, koorts hebt, of het is super heet of juist koud. In deel 3 spreek ik ook met onderzoekster Priska Zuber. Die heeft laten zien in een studie dat geheugen training op zichzelf niet zo bijzonder goed werkt... Maar dat wanneer je zo'n training doet terwijl je hersenen afgeleid worden door andere informatie (bijv. praten op de achtergrond), je je geheugen wel kunt verbeteren. Heel bijzonder, dus daar ga ik zeker meer over uitzoeken en vertellen! Wie weet is het dus wel te trainen in de toekomst....
@helenepols4405
@helenepols4405 7 месяцев назад
@@MSinbeeld dankjewel voor je uitgebreide reactie. Ik ben meestal ook niet erg overtuigd van de effectiviteit van multitasken omdat je dan eerder meerdere dingen half doet ipv een ding goed. Maar ik vond het altijd wel heel fijn om snel te kunnen wisselen tussen verschillende gesprekken en als ik dat nu probeer dan is er minstens een gesprek niet meer terug te halen uit m’n geheugen. En dat is jammer als ik door iemand afgeleid word. Ik zou dan graag beter in staat willen zijn om te kiezen met welk gesprek ik verder ga. Nu is dat bijna automatisch degene met de hardste stem. Ik ben wel benieuwd wat er allemaal nog te leren/verbeteren valt dus ik kijk ook uit naar je volgende video’s. En ik hoop dat het me nog eens gaat lukken om ietsje beter te leren filteren van alle ruis om me heen 🙂
@BasBartling-ux8qn
@BasBartling-ux8qn 7 месяцев назад
Geweldige metaforen om één en ander te verduidelijken. En heel herkenbaar. Dank!
@kreeldeleeuw2807
@kreeldeleeuw2807 7 месяцев назад
Tot mijn diagnose was mijn werk, als gedragskundige/Orthopedagoog-Generalist, mijn passie, mijn hobby, mijn alles. Naar mijn werk gaan was een feestje. Ik zei wel eens dat mijn hersenen mijn kostbaarste bezit waren en dan grapte ik dat ik die misschien moest verzekeren, net als een bekende pianist zijn handen ;). Mijn compleet onverwachte diagnose was een regelrechte schok. Een NPO laten afnemen terwijl je daar zelf bevoegd (minder bekwaam maar toch) toe bent, was één van de vele erge dingen in het proces. Überhaupt de term “premorbide niveau” was, en is, tranentrekkend. Ik heb heus meer klachten, die niemand ziet, maar mijn cognitieve klachten zijn voor mij by far het allerergst. Ik heb en doe er alles aan wat maar enigszins mogelijk is. Daar kan en mag ik trots op zijn, maar het is en wordt nooit meer zoals het was. Mensen die mij niet kennen van vóór mijn diagnose vinden mij intelligent, scherp, ad rem. En dat snap ik hoor, echt. Maar ik ben me er dagelijks van bewust dat het anders, en voor mij(n gevoel) minder is dan het was. En mijn partner, net zo confronterend eerlijk als ik, beaamt dat uiteraard ook. Niet dat het persé nog een onderwerp van gesprek is, het is namelijk een gegeven en we hebben het ermee te doen, maar het blijft op momenten toch een beetje voelen als rouwen. En nee, niet meer zo heftig dat mijn prefrontale cortex (nog) op hol is, maar het is wel verlies dat haar einde niet kent. Nou klinkt dit wel heel deprimerend ;). Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar ondanks dat ik bekend sta als iemand met veel humor, is mijn “het zit toch tussen mijn oren” al jaren niet echt grappig, maar hartstikke waar. Ik heb op eigen initiatief zelf een psycholoog in de arm genomen na mijn diagnose, want dat was wel nodig ;). Ben ik een ruim jaar mee bezig geweest, maar toen was ik mooi positief uitbehandeld. Heel leuk om in jouw stukje met Meike, ook even iets over een strategie van jezelf te horen. Even wat interactie. Maakt je voor mij ook wat ‘echter’ ofzo. Maar vooral je zien lachen, was verfrissend en deed mij ook grijnzen. Dat zien we bijzonder weinig in je filmpjes realiseerde ik me. Tja, dat krijg je hè dit soort pittige shit in begrijpelijke taal. Maar dank je wel weer Bram! Ik weet hoeveel tijd dit je weer gekost heeft. Mijn/onze dank is groot 🙏
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Bedankt voor je bericht. Ik herken het ook maar al te goed. Inmiddels begint het een nieuwe normaal te worden, maar inderdaad best confronterend als ik merk dat veel dingen die vroeger vanzelfsprekend waren ineens niet meer mogelijk zijn. Ik ben blij dat ik met deze filmpjes mijn kennis/kunde toch kan blijven gebruiken.
@MichaelLetsch
@MichaelLetsch 7 месяцев назад
Dankjewel voor deze video. Erg duidelijk en rustig uitgelegd. Ik zelf gebruik nogal wat medicatie tegen mijn gevoelsstoornissen in mijn handen en ik merk dat deze medicatie erg veel invloed hebben op mijn cognitie. Het probleem is een beetje als ik die medicatie niet neem heb ik erg veel pijn in mijn handen en als ik ze wel neem heb ik minder pijn maar mijn hersens werken dan niet op zijn best. Medicatie kan dus best een rol spelen bij cognitie en ms.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Ik heb klinisch neuropsycholoog Meike Holleman gevraagd of ze hier wat over zou kunnen zeggen. Dit was haar antwoord: “Het klopt dat sommige medicijnen, zoals pijnstillers, invloed kunnen hebben op het cognitief functioneren. Het kan moeilijk zijn om te kiezen tussen meer pijn en mentaal helderder zijn, of minder pijn hebben maar je minder scherp voelen. Bovendien heeft pijn op zichzelf ook een negatieve invloed op het mentale welzijn, zoals cognitie, stemming en prikkelbaarheid. Daarom is het belangrijk om deze dingen goed af te wegen en met je arts te overleggen waar de optimale balans ligt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar andere doseringen of tijdstippen van inname om de optimale balans te vinden.” Nogmaals bedankt @MichaelLetsch voor deze waardevolle toevoeging.
@suzzkuiper3218
@suzzkuiper3218 7 месяцев назад
Ik zie dat dit filmpje (nog) niet voorzien is van een ondertiteling, zoals de vorige filmpjes... Merk dat met horen en lezen de info bij mij beter wordt opgenomen. 🧠
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Ik zal er morgen naar kijken 👍🏻
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Gefixt!
@110Smoothie
@110Smoothie 7 месяцев назад
Dankjewel eindelijk iemand die zegt wat ik voel🤔👍
@joycejacobs2199
@joycejacobs2199 7 месяцев назад
Hay Bram :) wat een supergoede uitleg ! ook nog eens voor mij herkenbaar wat het begin van MS betreft. ook zal ik dit eens laten zien aan de mensen die werken op de zorglocatie waar ik woon - hoop dat men dan ook meer snapt van mijn ingewikkelde cognitie :)
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Bedankt 👍🏻 deel 2 komt deze week!
@sabinakania7952
@sabinakania7952 7 месяцев назад
Wat doet de vertraging en hoe beinvloed het je licham..
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
@sabinakania7952 je zou ons uitgebreidere filmpje “Ga je voor MS medicatie en welke dan?” kunnen bekijken, daarin leg ik het uit.
@willemijnnieuwenhuis8606
@willemijnnieuwenhuis8606 7 месяцев назад
Hoi Bram, weer een top video, dank! Ik heb een vraag over die ‘smeulende MS’/PYRA: zou dat ook een self full filling prophesy kunnen zijn? Dat mensen met MS diagnose zich als patient gaan gedragen en ‘te voorzichtig leven’? Mijn MS is al 7 jaar niet meer actief (zo blij) en nu weet ik niet of ik misschien die ‘smeulende MS’ heb. Mijn lifestyle is veel beter; ik sport veel (20 km roeien buiten op water en 3x yoga elke week). Mijn vitamine D is van laag naar hoger dan van een gemiddelde vrouw van mijn leeftijd (ja, ik kom meer buiten in de zon door dat roeien elke week een paar keer). Mijn conditie en spiermassa is verbeterd (net gemeten dat ik in de afgelopen 2 jaar 2 kilo vet kwijt ben geraakt en 2 kilo spieren erbij heb ontwikkeld). Ik sta en loop dus beter, maar zou ik toch ‘smeulende MS’ onder mijn fittere conditie kunnen hebben vraag ik me dan af. Hoe weet ik dat?
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Bedankt voor je vraag Willemijn. Het lijkt meer dan een “self fulfilling prophecy” te zijn. Het is na decennia vaak ook wel goed te zien op scans en wanneer iemand zijn hersenen ‘doneert’ na het overlijden. Gelukkig is de snelheid van de neurodegeneratie (dat smeulen) niet bij iedereen even hoog. Iedereen verliest hersenmassa wanneer we ouder worden. Bij mensen met MS gaat dat over het algemeen vaak sneller. Dingen die jij noemt helpen enorm mee om dat te vertragen (ook de ‘normale’ veroudering van de hersenen). Helaas is er nog geen goede manier om die smeulende progressie te meten. Er wordt hard aan gewerkt. Maar voor nu, ga zo door! Hartstikke goed!
@jeannettekamerman8547
@jeannettekamerman8547 7 месяцев назад
Bedankt Bram, dat je je weer in zo'n nieuw aspect hebt verdiept. Altijd fijn hoe grondig jij de boel uitzoekt en dat voor mij (en de rest van internet) begrijpelijk uitlegd.
@basvanloosdrecht8990
@basvanloosdrecht8990 8 месяцев назад
Het lekkende zwembad model helpt me om naast de clinische behandeling van de leases ook na te denken over het afremmen van het lekken ofwel behoud van de functionele reserve. Bewegen? Gezonde voeding? Of is het verval van de functionele reserve onontkoombaar?
@MSinbeeld
@MSinbeeld 7 месяцев назад
Het verval is helaas voor elk mens onontkoombaar (ook gezonde mensen verliezen functionele reserve wanneer ze ouder worden), maar de dingen die je noemt vertragen dat verval. Bij normale mensen, maar misschien nog wel meer bij mensen met MS!
@SabrinaSchoenmaker
@SabrinaSchoenmaker 8 месяцев назад
Hoi Bram, ik kijk uit naar deel 2! De timing kon niet beter. Dankjewel voor deel 1 en de heldere uitleg. Ik heb zojuist meer begrip voor mezelf gekregen 😮‍💨
@MSinbeeld
@MSinbeeld 8 месяцев назад
Wat fijn om te horen (dat je er wat aan had, niet dat je er last van hebt). Deel 2 wordt qua extra begrip en met tips en strategieën ook heel nuttig. (Maar nu eerst een week vakantie).
@SabrinaSchoenmaker
@SabrinaSchoenmaker 8 месяцев назад
@@MSinbeeld fijne vakantie!
@MichaelLetsch
@MichaelLetsch 8 месяцев назад
Ik heb je informatieve filmpjes even gemist, maar gelukkig ben je er weer. Dankjewel voor dit filmpje Ik denk dat ik hem ga delen.
@MSinbeeld
@MSinbeeld 8 месяцев назад
Het was een nieuw onderwerp voor me (afgezien van mijn eigen klachten), dus de voorbereiding duurde behoorlijk lang.
@bastiaandewolff
@bastiaandewolff 8 месяцев назад
Beste Bram, Wat doe je dit weer goed. Dank
@berend_dijk
@berend_dijk 8 месяцев назад
Dank. Erg interessant om te volgen.
@__Wanderer
@__Wanderer 8 месяцев назад
Mooie presentatie! :) Ik maak me er ook zorgen over, vooral hersenkrimp bij MS patienten. Ik was er verbaasd over dat ze dit niet eens proberen te meeten / meenemen in het overweging om een nieuwe medicijn te gebruiken... Neurologen kijken alleen naar laesies maar hersenkrimp is soms 5 keer zo snel als een gezond iemand... Ik kan me niet voorstellen dat mijn hersenen 25 jaar van hersenkrimp krijgen binnen 5 jaar met ms....
@Lenszel
@Lenszel 8 месяцев назад
Ik maakte mij ook zorgen over hersenkrimp en in mijn laatste afspraak met de specialist heb ik hier naar gevraagd. Mijn specialist zegt dat ze het meten met de MRI's en er naar kijken op de scans. En dat het bij mij niet meetbaar gekrompen is sinds de diagnose 3 jaar terug. Dus gewoon navragen bij je specialist zou ik zeggen, heeft mij echt gerust gesteld dat ik nu weet dat ze er wel naar kijken.
@RobdeKlerk-qg6lc
@RobdeKlerk-qg6lc 5 месяцев назад
​@@Lenszel Wat zijn jouw ms klachten ?
@jvaerewyck
@jvaerewyck 8 месяцев назад
Bedankt voor deze zeer informatieve film!
@apestaartjegeluk7706
@apestaartjegeluk7706 9 месяцев назад
De Wereld Gezondheids organisatie en de world economic forum hebben officieel op hun info site staan dat het “ corona vaccine “ van alle merken Pfizer moderna jansn en jansen MS veroorzaken bij veel mensen als bijwerking ! Check het zelf maar!
@user-iu3mi3jt8z
@user-iu3mi3jt8z 9 месяцев назад
Heel verstaanbaar uitgelegd! Iets ingewikkeld eenvoudig uitleggen is een kunst ... TOP gedaan!