Тёмный
No video :(

Constitutionele toetsing in Nederland | Art. 120 Grondwet en de toetsing van wetten aan de Grondwet 

Verweij's Videocolleges
Подписаться 1,3 тыс.
Просмотров 1,8 тыс.
50% 1

In een rechtsstaat bestaat er een duidelijk scheiding tussen de verschillende overheidsmachten. De rechter en de wetgever hebben hun eigen taken, en zij mogen niet zomaar elkaars taken en bevoegdheden overnemen. De rechter mag in Nederland wetten niet toetsen aan de Grondwet. Alléén de wetgever mag beoordelen of een wet voldoet aan de eisen uit de Grondwet. Waarom is dat zo? Is dat wenselijk? Heeft de wetgever dan helemaal vrij spel? Is het wenselijk om de rechter méér bevoegdheden te geven om wetten te toetsen aan de Grondwet? Dat en meer in deze aflevering van Verweij's Videocolleges - Inleiding tot de rechtsstaat.
Muziek: www.bensound.com

Опубликовано:

 

14 апр 2021

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 23   
@lienekebuitenhuis
@lienekebuitenhuis 2 года назад
Heel top dit! Ik studeer nu Noors staatsrecht en was even helemaal kwijt hoe we dit in Nederland hebben geregeld dus nu ben ik weer helemaal up to date! Thanks
@Verweijsvideocolleges
@Verweijsvideocolleges 2 года назад
Erg leuk om te horen, bedankt en succes daar!
@slimvdv
@slimvdv 2 года назад
Bedankt voor deze video Eric! Ik heb zelf geen juridisch beroep of studie, maar ik heel blij dat ik via jouw video's op een toegankelijke manier kan leren over het Nederlands rechtsysteem :) Weer een stuk wijzer uit deze video gekomen. Het belangrijkste argument voor mij om voor constitutionele toetsing te zijn is de scheiding der machten, ik heb het altijd gek gevonden dat de kamer zelf kan beoordelen of een wet grondwettelijk is. Ook al wordt het advies van de raad van state volgens mij altijd opgevolgd, lijkt het mij toch verkeerd dat de wetgever dit naast zich neer kan leggen om politieke redenen. Het idee om het toetsingsrecht bij de normale rechter te leggen, was mij nog onbekend! Ik was hiervoor altijd voor een hooggerechtshof omdat ik dacht dat je die altijd nodig had voor constitutionele toetsing. Hierin heb je wel overtuigd van je standpunt. Het lastigste aan een hooggerechtshof leek mij altijd al om te voorkomen dat de benoeming van rechters een politiek spel wordt, maar ik ben eigenlijk alleen bekend met de benoemingen in het Amerikaans system. Zijn er landen waar het aanstellingen aan het hooggerechtshof op een andere manier geregeld worden dan via een parlement of regering?
@Verweijsvideocolleges
@Verweijsvideocolleges 2 года назад
Jij bedankt voor de mooie recensie! Precies wat jij zegt is een belangrijk deel van mijn onbegrip over het constitutioneel toetsingsverbod. Snap ook oprecht niet dat niet méér mensen zich hier boos over maken. Met betrekking tot de benoeming van rechters, er ligt op dit moment een wetsvoorstel om dat nét ietsje anders aan te pakken. Daar maak ik binnenkort een aflevering over!
@franssiemer2892
@franssiemer2892 3 года назад
Eric, kon niet eerder dit video-college bekijken. Helder verhaal, waarvoor dank. Kon niet aan je poll meedoen, maar kan je zeggen: ik ben wél van mening veranderd. Was ik tegenstander van invoering van constitutionele toetsing (met ‘slap’ argument: don’t mend it if it isn’t broken). Nu ben ik juist voorstander geworden. Belangrijkste argument voor mij: het is niet voldoende dat wetten aan verdragen kunnen worden getoetst. Daar heb je gelijk in. Ik ben dus ‘om’.
@Verweijsvideocolleges
@Verweijsvideocolleges 3 года назад
Mooi om te horen Frans! Je hebt gelijk - het feit dat is niet kapot is, betekent niet dat het niet beter kan. De rechtsstaat is eigenlijk een vangrails, en soms moet je vangrails ook onderhouden om te voorkomen dat ze kapot gaat. Dank voor je reactie, ik hoop tot de volgende!
@royuijt1364
@royuijt1364 2 года назад
De rechter mag niet toetsen, maar maakt dat de grondwet en haar hiërarchische positie ongeldig?
@Louloudia1000
@Louloudia1000 Год назад
Is dit wel eens onderzocht? ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-wr7a5RJaUho.html
@hannahrood2008
@hannahrood2008 Год назад
Heeft nNderland nu wel of geen grondwet sinds Wilhelmina in wo2 naar engeland vertrok?
@bloody_fool
@bloody_fool 3 года назад
35:55 Vlag van cyprus is ondersteboven
@Verweijsvideocolleges
@Verweijsvideocolleges 3 года назад
Je hebt helemaal gelijk, wat slordig. Scherp gezien!
@mfdejong1
@mfdejong1 3 года назад
Eric, waarom is de rechter terughoudend met het toetsen van wetten aan verdragen?
@Verweijsvideocolleges
@Verweijsvideocolleges 3 года назад
Het korte antwoord is dat de rechter terughoudend wil zijn met het opzoeken van de grenzen van de verhouding tussen rechter en wetgever. De rechter moet in beginsel vooral recht toepassen, en niet per se recht maken. Als de rechter te gemakkelijk wetten aan de kant zou zetten omdat ze in strijd zouden zijn met een bepaling uit een verdrag, dan zou de rechter te enthousiast omgaan met zijn rechtsvormende taak. Dat is niet wenselijk omdat de rechter (in tegenstelling tot de wetgever) niet democratisch verkozen is en de beraadslaging niet openbaar gebeurt, maar ook omdat de wetgever en de samenleving daardoor wantrouwend zou kunnen worden.
@djspinkit2844
@djspinkit2844 3 года назад
@@Verweijsvideocolleges Volgens mijn bronnen bevindt een verdrag zoals het IVBPR (geratificeerd door alle VN landen) zich in een hogere jurisdictie dus spelen horizontale afwegingen in een lagere jurisdictie een ondergeschikte rol lijkt mij. Dat zou toch zo moeten zijn wil het bestaansrecht van dit verdrag (en het imago van alle VN landen) niet in gevaar komen?
@Mij.isnietsgevraagd.9806
@Mij.isnietsgevraagd.9806 2 года назад
ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-hfigJbTcUvE.html
@mfdejong1
@mfdejong1 3 года назад
Ik was aangenaam verrast dat ik vanuit jullie werkveld iets kon vinden over de toetsing van wetten aan de grondwet door de rechter. Ik ben nieuw in deze materie en zeer geïnteresseerd in de menselijke maat hierin. In dit college spreek je over de mensenrechten waarbij je refereert naar burgers als zijnde mensen. Nu begrijp ik dat correctheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel staan in de rechtspraak dus daarom ook mijn verbazing dat de term mens wordt verwisseld met burger en denk ik amper verder voorkomt als juridische term. Is er überhaupt een omschrijving van 'de mens' ? Ook spreek je in het legaliteitsbeginsel over burgers en niet over mensen. Verder, per september 2014 arrest voorzieningenrechter KRO vs Mediamarkt is een winkel geen openbare of publieke ruimte. Dus mondkapjes plicht geldt hier niet. Wel mag een winkelier zijn eigen regels /voorwaarden opstellen en een mondkapjes verplichting eisen. Dan is hij in overtreding met GW art 1 (discriminatie) en art 11 (zelfbeschikkingsrecht). Is het nu zo bij een eventuele rechtsgang de rechter hier niet aan mag toetsen dus dit argument vervalt, of begrijp ik de toetsing wellicht verkeerd? Is dan een verwijzing naar de IVBPR art 1 en 26 het juiste argument om succesvol de rechtszaal uit te lopen? Ik ben benieuwd naar je expertise en alvast bedankt voor je colleges op youtube, prachtig dat je dit zo toegankelijk voor mensen en burgers aanbiedt.
@Verweijsvideocolleges
@Verweijsvideocolleges 3 года назад
Waarom vind jij het onderscheid tussen de termen "mens" en "burger" zo belangrijk in deze specifieke zaak? De toetsing zoals jij die nu voorstelt is niet helemaal hetzelfde. In het geval dat jij schetst, doe je namelijk als burger héél direct een beroep op jouw grondrechten. Daarbij zal de rechter uitgebreid aandacht besteden aan de vraag of die specifieke grondrechten in dat specifieke geval een "horizontale werking" hebben, of ze werking hebben tussen burgers onderling. In het Shell-arrest ging het veel eerder om de civielrechtelijke norm van gevaarzetting. Grondrechten hebben daarin slechts een heel beperkte rol gespeeld, en ook de vraag van horizontale werking speelde in de Shell-zaak daarom nauwelijks een rol van betekenis. In ieder geval hartelijk dank voor je mooie compliment!
@djspinkit2844
@djspinkit2844 3 года назад
@@Verweijsvideocolleges Niet zozeer in deze zaak maar überhaupt. Ik voel mij in eerste instantie, in essentie een mens en daarnaast eventueel een persoon (persona = masker) met een beroep, hobby's e.d.. Voor sommigen ben ik de baas, collega, kind, een lieverd of juist een lastpak. Dat zijn allemaal momenten waarop ik eigenlijk een rol speel terwijl ik al deze tijd een mens blijf, dat is wat ons verbindt denk ik hoe zie jij dit? Heb ik je wedervraag zo voldoende beantwoord om een antwoord te kunnen geven op mijn eerdere vraag? In het geval wat ik schets gaat het tussen een burger (mens wat mij betreft) en een vertegenwoordiger van een bedrijf. Dan is de toetsing naar de burger (mens) lijkt mij. Of zeg ik nou iets heel raars?
@WicherBos
@WicherBos 3 года назад
Ik vond het een leuke duidelijke videoles. Het heeft me niet helemaal overtuigd van de noodzaak tot verandering. Sommige argumenten vond ik meer ‘circumstantial’ evidence... De rol van de Raad van State (vooraf aan de wet) en de Hoge Raad voor interpretatie lijken mij voldoende waarborg gebleken. Maar goed ik ben geen jurist. Desalniettemin mbt wat er nu misgaat bleef mij te vaag om te overtuigen. Sorry.. 🤔
@Verweijsvideocolleges
@Verweijsvideocolleges 3 года назад
Dank voor je reactie! Ik weet niet of ik een wijziging per se "noodzakelijk" vind, maar wel een belangrijke principekwestie. Zolang er genoeg ruimte is voor toetsing aan verdragen, zijn onze grondrechten in ieder geval vastgelegd op een manier waarbij de rechter ze kan gebruiken om wetgeving (indien echt noodzakelijk) buiten toepassing te laten. Zo lang dat zo blijft, is er geen "noodzaak". Daarnaast: de voordelen die ik noem zoals een grotere praktische relevantie van de Grondwet, zijn er wel degelijk.
Далее
女孩妒忌小丑女? #小丑#shorts
00:34
Просмотров 8 млн
Verdacht van witwassen vanwege je achternaam?
16:12
Просмотров 4,8 тыс.
Burgers en stoommachines: §5.2 Democratie in NL
16:39
女孩妒忌小丑女? #小丑#shorts
00:34
Просмотров 8 млн