Тёмный

Geld verdienen met je voedselbos. Een commercieel voedselbos starten. 

Permacultuur met Martin
Подписаться 2,8 тыс.
Просмотров 2,6 тыс.
50% 1

Geld verdienen met je voedselbos. In deze video deel ik mijn visie over het starten van een commercieel voedselbos met je. Deze video is onderdeel van mijn online voedselbos cursus. Meer informatie over mijn online voedselbos cursus vind je hier: wildeschool.nl....
Een voedselbos voor eigen gebruik
Wij gebruiken ons voedselbos voor eigen gebruik en hebben geen commercieel doel. Ons doel is te voorzien in onze eigen behoeftes. Daar verdienen we indirect natuurlijk veel geld mee omdat we geen producten hoeven te kopen. Denk maar aan alle biologische producten die we elke dag eten uit het voedselbos. Een groot deel is zelfs niet eens te koop.
Wanneer je je voedselbos commercieel wilt gebruiken zijn er naar mijn mening een paar dingen belangrijk.
Arbeid
Arbeid is de belangrijkste factor. Arbeid kost geld. Mijn visie is dat je streeft naar een zo efficiënt mogelijk systeem, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan arbeid. Dit kan betekenen dat je kiest voor rechte lijnen in plaats van organische vormen. Zie daarover de module “Rechtlijnig of organisch”. Op die manier wordt plukken een stuk gemakkelijker en sneller.
Verkoopperiode
Als we het hebben over een commercieel voedselbos is mijn advies om uiteraard weer veel diversiteit aan te planten, maar ook iets meer te specialiseren op een bepaalde opbrengst. Een bepaald product waar je net iets meer van hebt zodat je daar een verwerkingsproces op kunt inrichten.
Voorbeeld: peren hebben een relatief korte verkoopperiode als je deze vers wilt verkopen. Wanneer je er daarnaast ook sap, jam of likeur van maakt kun je de verkoopperiode verlengen. Tevens geef je het meerwaarde door er producten van te maken en dat is vaak goed voor de prijs.
Investeren in een verwerkingsproces kost aan de andere kant ook geld, dus een verwerkingsproces inrichten is misschien niet handig voor al je producten.
De investering in meerjarigen
De financiële kant van meerjarige soorten. Meerjarige soorten in je voedselbos hebben de tijd nodig voor ze gaan produceren. Ik hou er zelf ongeveer 15 jaar voor aan. Pas na 15 jaar is het de moeite om de vruchten van veel soorten te oogsten. Uiteraard zijn daar uitzonderingen op. Ik noem het altijd short-term en long-term opbrengsten. Omdat meerjarige soorten langer de tijd nodig hebben om te produceren kun je met de short-term opbrengsten de long-term investeringen financieren. Wat betreft short-term opbrengsten kun je denken aan eenjarige groentes, vlees en eieren bijvoorbeeld. Met kippen kun je direct beginnen. Een moestuin met eenjarigen geeft al in het eerste jaar opbrengst. Dan is er ook nog een mid-term zoals bessen of laagstam fruitbomen. In mijn ervaring hebben bessen ongeveer 4 jaar nodig voor ze lekker in productie komen. De long-term inkomsten komen bijvoorbeeld van bomen zoals tamme kastanje, hazelnoot, walnoot en allerlei hoogstam fruitbomen. Waarschijnlijk zijn zij na 15 jaar pas echt in volle productie en de moeite waard om ze te plukken/oogsten.
Andere verdienmodellen
Naast directe productie en verkoop van fysieke producten zoals fruit, noten, vlees, eieren of groentes is een voedselbos ook een waanzinnige plek om evenementen te hosten, te overnachten in de natuur en samen te komen met groepen mensen. Denk aan therapie, workshops, een huisje in het bos of een sociale werkplek. Allemaal uiteraard met ontbijt, lunch of diner uit het voedselbos. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Diversiteit in verdiensten
Ook wanneer je geld wilt verdienen met je voedselbos zou ik weer aanraden om voor een diversiteit in verdienmodellen te gaan. Het geeft je een sterk model met diverse inkomsten stromen. Diversiteit is key.
Een ontwerp voor een commercieel voedselbos
Wil je een commercieel voedselbos aanleggen? Design is in dit geval minder belangrijk dan productie. Ga voor rechte lijnen van zuid naar noord. De zon draait op die manier om je plantrijen. In de plantrijen produceer je diverse eetbare soorten met veel diversiteit. In de ruimtes tussen de plantrijen kun je groentes telen of vee rouleren. Het is een hoog productief systeem met een diversiteit aan opbrengsten. Je plaatst op die manier 5 lagen in de plantrijen en je hebt de optie om 3 lagen in de veldjes tussen de plantrijen aan te planten. Een productief systeem wat lijkt op een halfopen bos systeem met een grote diversiteit. Dit is hoe ik een commercieel voedselbos zou inrichten.
Een voedselbos aanleggen? Volg mijn online voedselbos cursus: wildeschool.nl...

Опубликовано:

 

12 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 12   
@Annazelfvoorzienendleven
@Annazelfvoorzienendleven Год назад
Mooi uitgelegd, helemaal mee eens, wij mensen zouden allemaal in zo een omgeving moeten kunnen leven, hele mooie plek.
@MartinSlort
@MartinSlort Год назад
Dat zou een hele mooie wereld zijn.
@Deeemiilove
@Deeemiilove 6 месяцев назад
Goed idee! Dank je wel voor je mooi filmpjes!!!
@MartinSlort
@MartinSlort 6 месяцев назад
You are welcome!
@Zystha
@Zystha Год назад
Heel inspirerend, het concept van het voedselbos zat al een hele tijd in mijn hoofd, maar ik had geen idee dat het al bestond! Erg tof, bedankt voor de video's😃!
@MartinSlort
@MartinSlort Год назад
Oh wat goed! Er wordt al veel geëxperimenteerd met voedselbossen in Nederland. Mocht eventuele meer informatie zoeken dan heb ik ook nog een online voedselbos cursus. Je vind de cursus op: permacultuurmetmartin.nl/mijn-online-voedselbos-cursus/. Dank voor je leuke reactie!
@rjbuckets8897
@rjbuckets8897 Год назад
Heel erg top, goeie ideeën!
@MartinSlort
@MartinSlort Год назад
Thanks! Heb je ook een voedselbos?
@TTAMM999
@TTAMM999 Год назад
Geweldige video, heel informatief!
@MartinSlort
@MartinSlort Год назад
Dankje! Heb je zelf ook een voedselbos of ben je bezig er eentje te starten?
@woutervanteeffelen3396
@woutervanteeffelen3396 Год назад
Wel goed verhaal vanuit mijn perspectief als bedrijfskundige en vanuit mijn ervaring met voedselbossen. Wel zou ik aanraden om een plan inclusief begroting voor een reeks van jaren te maken. Gevaar is dat je allerlei (te) positieve verdiensten verwacht. Nu heb je dat ook met een begroting maar je houdt meer de vinger aan de pols. Als je de verdiensten in jaar 2 ver onder begroot blijft dan moet je wat anders doen om het wel in jaar 10 te halen (dus meer vinger aan pols). En bij begroten rekening houden met een wat voorzichtige insteek en als meelezers kritische mensen erbij vragen.
@MartinSlort
@MartinSlort Год назад
Mooie toevoeging. Fijn dat je er wat in ziet als bedrijfskundige 😁. Je weet met de natuur nooit precies wat je gaat krijgen in een jaar dus wat betreft oogst zeker wat voorzichtig zijn, helemaal mee eens. Thanks voor je reactie.
Далее
Hoe beheer je een voedselbos?
21:23
Просмотров 2,2 тыс.
To mahh too🫰🍅 #abirzkitchen #tomato
01:00
Просмотров 4,4 млн
Het Voedselbos: Landbouw 2.0
6:16
Просмотров 12 тыс.
Het rijtjeshuis voedselbos
10:12
Просмотров 14 тыс.
Ontwerp voedselbos Nijkerkerweg Bor Borren
13:49
Просмотров 2,1 тыс.
Een voedselbos aanplanten, hoe doe je dat?
13:24
Просмотров 3,2 тыс.
Do Frisians Actually Speak Frisian? | Easy Dutch 24
17:17
Voedselbos en Tinyhouse; Het groene oosten te gast
8:48