Тёмный

haydi Arapca cumle kuralim 11 

mehmet ali şimşek
Подписаться 20 тыс.
Просмотров 2 тыс.
50% 1

11) İlahiyat fakültesinde okuyan çalışkan arkadaşım, Arap Dili sınavında başarılı olmak için, fakültenin geniş kütüphanesinde, sabahtan, akşama kadar, kitapların metinlerini okuyarak ve alıştırmaları yazarak derslerine çalıştı.

Опубликовано:

 

3 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 16   
@serapserap1647
@serapserap1647 2 года назад
Hocam ALLAHCC sizden razı olsun.Çok kolay,net bir anlatım💐
@hayatakademi0659
@hayatakademi0659 5 лет назад
شكرا لك يا استاذ الكرام
@erdalbulduk8336
@erdalbulduk8336 3 года назад
Mükemmelsiniz!!!
2 года назад
Hocam, gârien nusûsal kütübi yerine mea gırâetihi nusûsal kütübi ve mea en yegrae nusûsal kütübi ifâdelerini de kullanabilir miydik?
2 года назад
"mea en yaqrae" ifadesi maksadı karşılamaz. çünkü en, gelecek zaman bildirir (bunun yerine en'i kullanmadan, sarih mastarla, "mea qırâeti nusûsil kutub", denilebilir). diğer alternatifiniz (mea qıraetihi nusûsal kutubi) ise uygundur.
@فاتحغوكدمير
@فاتحغوكدمير 7 лет назад
السلام عليكم Hocam öncelikle kandiliniz mübarek olsun. Hocam fiiler harfi cerlerle kullanımı çok yaygın. Hatta bazı hocalar şu harfi cer şununla yaygın kullanılır diyorlar. Öyleyse harfi cerler fiilin manasını değiştirir mi? saygilar.
7 лет назад
kesinlikle. o yüzden, fiilin kazandığı anlamı, birlikte kullandığı harf-i cerle birlikte ezberlemek lazım.
@Musamusam
@Musamusam 2 года назад
Dersleri NE (İLA hariceri kullanılmazmı hocam )
2 года назад
ictehede fiili ile Fİ kullanılır (yani: neye çalıştıysa, hangi konuda çaba harcadıysa, önüne Fİ getirilir).
@alidarbay5359
@alidarbay5359 7 лет назад
1- hocam gârien ve kâtiben ifadesinin yerine yegraü ve yektübü ifadelerini getirdiğimizde, başına ve hüve dememiz gerekir mi? yani ve hüve yegraü ve yektübü mü demeli yoksa direk yegraü ve yektübü mü demeli, hangisi doğru, yahut her ikiside mi doğru olur ? 2- hocam ilel mesai yerine hattel mesai de diyebilir miyiz ? 3-hocam nusûs yerine mütûn da diyebilir miydik? iki kelime arasında anlam olarak bir fark var mı? 4- hocam garien nususal kütübi yerine karie nususil kütübi , ve katiben ettedribati yerine katibet tedribati diyebilir miydik? 5- eğer hali ism-i fail değil de fiili muzari ile getirsek hal kısmı tam olarak nasıl olurdu hocam? va hüve yegraü nususal kütübi ve yektübüt tedribati-temarine gibi mi? 6-birde hocam ism-i failin meful alıp onda amel etmesi için belli şartlar vardı diye hatırlıyorum, burda hangi şartlar tutmuş ki nusus ve et-tedribat kelimelerini meful alıp nasb ameli ettiler ?
7 лет назад
1) "okuyarak", "yazarak" ifadeleri HAL öğeleridir. hal öğesi, nekra olmak zorunda, ilgili isim (sahibihal) ise marife olmak zorunda. Her C nekra olduğuna göre, şu dört ifade de kullanılabilir: kârien, yakrau, ve huve yakrau, ve huve kâriun. HAL fiil cümlesi olarak geldiğinde önüne genelde VAV getirilmez. HAL isim cümlesi olduğunda ise bu cümlenin başına KESİNLİKLE vav getirilmelidir. 2) ilel mesâi yerine hatte'l-mesâi denilebilir. hatta'nın anlamlarından biri İLA'dır. 3) kitapların metinleri" ile kastedilen, kitapta geçen okuma parçaları olup, bunun için nusûs kelimesi kullanılır. Araplar, "metn" sözcüğünü ise genelde "orjinal hali" ve başka anlamlarda kullanılır. 4) ismi failler, yalın olarak, el takılı olarak ve muzaf olarak cümle öğesi alabilir (amel edebilir). ismi faillerin meful öğelerine muzaf olması halinde zaman açısından geçmiş ve gelecek zaman bildirme ihtimali ortaya çıkar...... bu da başka problemleri beraberinde getirir... uzun mesele. 5) ismi fail kalıbındaki bir sözcüğü, cümle içinde doğru bir şekilde kullandıysanız, yerine, muzari fiili getirmek her zaman mümkün ve çok kolay. örneğin, bir öğeye karşılık gelen kâtibun ya da kâtiben yerine YEKTUBU (kastedilen kişiye göre EKTUBU, TEKTUBU da denilebilir: Ene kâtibun: Ene Ektubu / huve kâtibun: huve yektubu gibi) demeniz mümkün. ayrıca bir öğeye karşılık gelen EL-kâtibu ya da EL-kâtibe yerine ELLEZİ + YEKTUBU demeniz mümkün. 6) ismi fail, TEK BİR ÖĞEYE (mübteda, haber, fail, naibifail, mefulbih.. gibi) karşılık geliyorsa, şartsız şurtsuz cümle öğesi alabileceğini söyleyebiliriz (ama şunu unutmayalım: bir isim EL takılı, Muzaf ve yalın olmak üzere üç şekilde gelebilir). eğer muzaf olarak gelmişse, o zaman mefulü mecrur olacaktır... ENE kâtibun EDDERSE / ENE kâtibu'd-DERSİ / ENE'l-kâtibu'd-derse / ENE'l-kâtibu'd-dersi. mecrur olan isim, muzafun ileyh konumunda gelmiştir. mansup olan ise meful konumunda. ismi failin kullanımlarını bilmek istiyorsan, önce MUZARİ siygalı olarak cümle içinde kullan, sonra muzari yerine ismi failini getir. eğer ELLEZİ gibi ismi mevsul varsa, ismi failin başına EL koy..........
@alidarbay5359
@alidarbay5359 7 лет назад
hocam 4.maddede dediğiniz zamanla ilgili ihtimal mevzusunu birkaç örnekle açmanız mümkün mü, zira ilk kez duydum bunu, kaçırmak istemem doğrusu, birde 6.maddede saydığınız birkaç kullanımdan birinde enel-katibu ed-dersi dediniz, ed-dersi kelimesi nasıl cer oldu bu durumda anlayamadım, izah etmeniz mümkün mü ?
7 лет назад
ÖNCELİKLE, bu konuda yüksek lisans tezimi okumanızı öneririm: "Arapçada Zaman kalıpları, kullanım alanları ve türkçedeki zamanlarla karşılaştırılması", istifade edeceğinizi umuyorum. 4) ism-i fâillerin aşağıdaki kullanımlarına bakalım: Hasanun, KÂTİBun edDERSE (KÂTİB sözcüğü yalın olarak tenvinli, edDERSE ise mansup nesne olarak kullanılmış) Hasanun, KÂTİBu'd-DERSİ (KÂTİB sözcüğü muzaf olarak kullanılmış, nesne ise muzafun ileyh olarak getirilmiş): KÂTİB sözcüğü, mefulüne (nesnesine) muzaf olduğunda hem mazi fiil gibi geçmiş zaman bildirebilir hem de muzari fiil gibi geçmemiş zaman (şimdiki/geniş/gelecek) bildirebilir. KÂTİB sözcüğü mazi fiil gibi kullanıldıysa (ki bu mümkün), o zaman elde edilen TAMLAMA (isim tamlaması), hakiki izafettir ve KÂTİB sözcüğü, marifeye muzaf ise kendisi de marife, nekraya muzaf ise kendisi de nekradır. OYSA KÂTİB sözcüğü muzari fiil gibi geçmemiş zaman bildirirse, o zaman elde edilen TAMLAMA (isim tamlaması), lafzî izafet olur ve KÂTİB sözcüğü, marifeye de muzaf olsa nekradır. 6) أنا الكاتبُ الدرسِ terkibinde edDERSİ, lafzî izafet çerçevesinde elkâtib sözcüğünün muzafunileyh'idir. lafzî izafette muzaf olan eleman, marife olması için EL takısı alabilir. anlam açısından أنا الكاتبُ الدرسَ demek gibidir. "ben, dersi yazanım/yazmakta olanım".
@alidarbay5359
@alidarbay5359 7 лет назад
hocam bahsettiğiniz teze nasıl ulaşırız, pdf si var mı ?
7 лет назад
istifade edebileceğiniz sınıf içi çalışma defterlerimin dosyası için bir link: drive.google.com/open?id=0B53Ln-zXgVPhVGc1aUo1NnVzTjQ yuksek lisans ve doktora tezlerim linki: drive.google.com/open?id=0B53Ln-zXgVPhX0lrbXhtRm1MdUk
Далее
haydi Arapca cumle kuralim 12
34:18
Просмотров 2,1 тыс.
ilitam Arapca 2 ikinci donem 2021 cumle kur 27
1:39:13